دربا توجه به نوسانات دارایی های درگردش در بازار رمز ارزها، «تحلیل تکنیکال» و «تحلیل فاندامنتال» دو مهارت ضروری برای تریدرها به شمار می آید. این تحلیل ها از حجم معاملاتی و سیر عملکرد ارزهای دیجیتال، چشم اندازهای مختلفی به دست می دهند و شما را قادر می سازند تا در این زمینه تصمیمات درست را اتخاذ نمایید. اگرچه این تکنیک ها عمدتاً مرتبط با بازارهای مالی سنتی درنظر گرفته می شوند، در بازار رمز ارزها نیز کارایی فراوان دارند. 

حجم آن چین و حجم معاملاتی چیست؟

مقایسه ی حجم آن چین (On-Chain volume) و حجم معاملاتی (Trading Volume)، معیاری کلیدی برای تریدرهایی است که می خواهند ارزش سرمایه گذاری داشتن و نداشتن یک رمز ارز خاص را متوجه شوند. صرف نظر از اینکه دارایی مورد معامله چه چیزی باشد، ابزارهایی چون شاخص قدرت نسبی (RSI)، شاخص مکدی یا میانگین متحرک همگرایی/ واگرایی (MACD) و باندهای بولینگر در سنجش رفتار بازار بسیار سودمند شناخته شده اند. با این حال، حجم آن چین، حجم معاملاتی و شاخص های حمایت و مقاومت، یکی از نخستین چیزهایی است که هر تریدر باتجربه بایستی مد نظر قرار دهد. 

پیش از تشریح هر یک از معیارهای فوق، نخست باید با مفهوم تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال آشنا شده و مشکلات موجود را برای استفاده از این رویکردها در جهان رمز ارزها دریافت و برای چگونگی رفع این مشکلات راه حلی جست و جو کرد. 

درک مفهوم تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال

حجم معاملاتی در بازار ارزهای دیجیتال

تحلیل فاندامنتال متشکل از مجموعه ی عوامل داخلی و خارجی در جهت کشف ارزش ذاتی یک دارایی است. این تحلیل در یافتن ارزش دارایی مورد بحث بیش تر یا کم تر از مقدار حقیقی عنوان شده ی آن و اتخاذ پوزیشن خاصی در بازار و یا خارج شدن از آن، به ما کمک می کند. 

تحلیل تکنیکال، عملکرد قبلی دارایی ها را به منظور پیش بینی تغییرات قیمت آن ها در آینده مورد ارزیابی قرار می دهد. این تحلیل داده های ارزشمندی را درخصوص معاملات به دست داده و در شکل دهی به بینش تریدرها نقش بسزایی را ایفا می کند. افرادی که با تحلیل تکنیکال سروکار دارند، الگوهای رخ داده در نمودارهای کندل استیک را شناسایی کرده و شاخص های اساسی را برای پیش بینی تغییرات آتی قیمت مورد مطالعه قرار می دهند.

در تحلیل تکنیکال معمول، از شاخص هایی چون سود به ازای هر سهم (سودی که یک شرکت به ازای هر سهم به دست می آورد) یا نسبت قیمت به ارزش دفتری (تقسیم حقوق سرمایه داران یک تشکیلات اقتصادی نسبت به ارزش دفتری آن) به منظور تخمین عملکرد یک شاخص معین استفاده می شود.

مشکلات موجود در تحلیل پروژه های رمز ارز

منحصر به فرد بودن پروژه های کریپتو موجب می گردد که نتوان آن ها را در چارچوب هنجارهای موجود در اکوسیستم مالی گنجاند. ارزهای دیجیتال بیش از آنکه به سهام و اوراق قرضه شباهت داشته باشند، قابل تشبیه به کالاهای اساسی (Commodities) هستند؛ همچنین، برخی از پروژه های خاص کریپتو از مدل های ریاضی مشتقات مالی پیروی می کنند. از همین رو، به کارگیری ابزارهای موجود در تحلیل رمز ارزها کاری دشوار است و برای این کار باید ترفندهایی را به کار بست تا با اعمال تغییرات ظریف در این ابزارها آن ها را در چارچوب عملکرد ارزهای دیجیتال گنجاند.

نخستین قدم هنگام ارزیابی یک پروژه، شناسایی شاخص های قدرت است. منظور از این شاخص ها، شاخص هایی است که به شما بینش واقع گرایانه ای درخصوص پروژه اعطا می کنند. برای مثال، اگر می خواهید ارزش یک پروژه ی کریپتو را تعیین کنید، نمی توانید به شاخص هایی چون تعداد دنبال کنندگان توییتر یا تلگرام بسنده کنید. این شاخص ها به هیچ عنوان قابل اطمینان نبوده و ممکن است از سوی پروموترهای پروژه با خرید اکانت های جعلی یا ویو و اینگیجمنت در معرض دستکاری قرار گیرند. 

هیچ شاخصی نمی تواند به طور 100درصد وضعیت بازار را پیش بینی کند. جهان رمز ارزها بسیار پیچیده بوده و عوامل زیادی بایستی در تحلیل آن لحاظ گردد. بنابراین، برای دستیابی به یک جمع بندی منطقی، ممکن است نیاز داشته باشیم که از یک رشته ی شاخص به طور همزمان و هماهنگ با هم استفاده کنیم. هنگام تحلیل یک پروژه ی رمز ارز، بهتر است از شاخص هایی استفاده کنید که به طور اختصاصی برای فعالیت های مبتنی بر بلاکچین طراحی شده اند. 

دوره اختصاصی
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید

دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است

دریافت اطلاعات بیشتر

برای مثال، می توان از شمار آدرس های فعال یک بلاکچین برای تعیین وجود یا عدم وجود پیک استفاده از آن بلاکچین استفاده نمود؛ اما این شاخص نیز نتایجی کاملاً روشن را برایمان رقم نخواهد زد زیرا که برخی از مهره های بلاکچین ممکن است از آدرس های جدید برای ارسال و دریافت پول استفاده نموده و به این ترتیب تصور اشتباهی از افزایش فعالیت را به نمایش بگذارد. از همین رو، به کارگیری چندین شاخص به شما کمک می کند که بر این قبیل فعالیت ها تسلط پیدا کرده و بهتر بتوانید در این بازی عمل کنید. حجم آن چین و حجم معاملاتی، دو شاخص کلیدی هستند که جزئی از هر تحلیل این چنینی خواهند بود.

حجم آن چین (on-chain volume) به چه معناست؟

حجم معاملاتی در بازار ارزهای دیجیتال

شاید چگونگی کمک تحلیل حجم آن چین بر تریدرهای رمز ارز برایتان جالب باشد. حجم آن چین به حجمی از سکه های دیجیتال اطلاق می شود که از منبع درآمدهای خارجی به صرافی منتقل می شوند. با توجه به اینکه این تراکنش ها همگی بر روی بلاکچین ثبت می شوند، امکان جعل آن ها کم تر خواهد بود. 

با استفاده از یک مرورگر بلاکچین می توانید تراکنش های صورت گرفته بر روی یک دفتر کل توزیع شده را مشاهده کنید. این تراکنش ها نه تنها از سوی شماری از مشترکین از پیش تعیین شده تأیید می شوند، بلکه غیرقابل برگشت نیز خواهند بود. 

تکمیل تراکنش های آن چین کمی زمان دار خواهد بود. علت این امر آن است که تراکنش ها بایستی پیش از آنکه موفقیت آمیز تلقی شوند، از چندین مرحله عبور کنند. تراکنش هایی که بر روی یک بلاکچین رخ می دهند، باید توسط تعدادی از مشترکان شبکه ی از پیش تعیین شده ، به آن ها ماینر اطلاق می شود، تأیید گردند. یک تراکنش تنها زمانی معتبر خواهد بود که ماینرها بر سر آن به توافق نظر برسند. جزئیات این تراکنش ها سپس به بخشی از بلاکچین مبدل می گردد. 

معنای حجم معاملاتی چیست؟

نقطه ی مقابل حجم آن چین، حجم معاملاتی است که حجم معاملات درون صرافی را بیان می کند. این مبادلات خارج از زنجیره رخ داده و در دفاتر سفارش صرافی ها ثبت می شوند. بنابراین، می توان گزارش آن ها را از طریق رابط های برنامه نویسی نرم افزار (APIها) به دست آورد. 

در خصوص مقادیری که خارج از بلاکچین قرار می گیرند، تراکنش های آن چین را می توان از طریق چندین روش مانند قرارداد تبادل بین دو طرف، تضمین شخص ثالث در رابطه با تراکنش و همین طور یک سازوکار پرداخت مبتنی بر کد یا دیگر روش ها مورد استفاده قرار داد. 

تراکنش های خارج از زنجیره یا آف چین هیچ گونه تغییری را در بلاکچین به وجود نمی آورند. عدم وجود اعتبارسنجی موجب سرعت بیش تر و کارمزد پایین تر تراکنش می شود. تراکنش های مستلزم حجم معاملاتی توسط صرافی ها به طور خودکار گزارش شده و این امر آن ها را در معرض خطر دستکاری قرار می دهد. از آن جایی که تراکنش های آف چین بر روی بلاکچین ثبت نمی شوند، هیچ گزارشی از جزئیات مالی آن ها در دست نبوده و از همین رو اختلاف نظر بسیاری بر سر آن ها وجود دارد.  

تفاوت حجم آن چین و حجم معاملاتی: نقش صرافی ها

صرافی های رمز ارز مانند صرافی های سهام نقش کلیدی را در اکوسیستم ارزهای دیجیتال ایفا می کنند. برای تریدرها نیز همانند سهامداران صنعت کریپتو، صرافی ها نقش یک رابط را ایفا می کنند. درواقع، این صرافی ها را می توان سکوی پرشی برای ارزهای دیجیتال و بستری برای تبادل ارز به حساب آورد. بنابراین، می توان دو عملکرد مهم را برای این صرافی ها درنظر گرفت. 

از همین رو، جای تعجب نیست که اکثر تراکنش های بلاکچین نیازمند صرافی هایی هستند که ارزهای دیجیتال را به طور دو سویه انتقال می دهند. بدون استثنا، حجم آن چین و حجم معاملاتی را می توان دو شاخص اصلی برای دریافت بینش درخصوص معاملات در گردش یک صرافی درنظر آورد. 

نسبت بین حجم آن چین و حجم معاملاتی در صرافی های گوناگون، مطرح کننده ی تفاوت بین جریان وجوه در این صرافی ها است. شما می توانید با بررسی این داده ها، به بینش منحصربه فردی درخصوص حجم معاملات در این صرافی ها دست یابید. بدون وجود این معیارها، هیچ راهی برای یافتن حقیقت پشت ادعاهای این صرافی ها را نخواهید داشت. بنابراین، برای اینکه بتوانید صرافی های با پایگاه کاربری مشابه را با یکدیگر مقایسه کنید و پیشگام ترین آن ها را از نظر حجم معاملاتی بیابید، به این شاخص ها نیاز خواهید داشت. 

تفاوت حجم آن چین و حجم معاملاتی: اهمیت این شاخص ها در چیست؟

تفاوت حجم آن چین و حجم معاملاتی

مشکل جعل داده ها مشکل بغرنجی است. بر مبنای مطالعه ای که توسط Bitwise صورت گرفت، ۹۵درصد از حجم معاملاتی لحظه ای بیت کوین جعلی است. تحلیل ۸۱ صرافی برتر ارز دیجیتال در وب سایت CoinMarketCap توسط Bitwise نشان داد که این صرافی ها مجموعاً حجم معاملاتی بیت کوین را در حد ۶ میلیارد دلار گزارش کرده اند. جالب آنکه تنها 273 میلیون دلار از این حجم گزارش شده حقیقی بوده که تنها معادل ۵درصد از حجم معاملاتی گزارش شده در نظر گرفته می شود. 

چنین دستکاری هایی است که بازار رمز ارزها را به آشفته بازار کنونی بدل ساخته است. صرافی ها برای اینکه در رتبه بندی های تهیه شده توسط آژانس های جمع آوری داده مانند CoinMarketCap بالاتر رفته و بیش تر دیده شوند، داده های جعلی را منتشر می کنند. حجم های معاملاتی بیش تر در صرافی ها تصور موهوم فعالیت بازار و نقدینگی را ایجاد کرده و موجب جلب کاربران جدید و رمز ارزهای نوظهوری می شود که به دنبال صرافی برای لیست شدن هستند. 

اگرچه این امر ممکن است منافع زیادی را برای صرافی به دنبال داشته باشد اما برای شهرت صنعت کریپتوکارنسی به عنوان یک کل واحد مخرب خواهد بود. هنگامی که سرمایه گذاران بالقوه متوجه این حفره ها شوند، احتمال اینکه به کل پروژه با دید تردیدآمیز نگاه کنند بیش تر خواهد بود. این موضوع اهمیت شاخص هایی چون حجم آن چین را به ما یادآور می شود. مقایسه ی میزان سکه های دیجیتالی که توسط تراکنش های آن چین با حجم های آف چین مورد تبادل قرار می گیرند، به شما کمک می کند که به اصطلاح مو را از ماست بیرون بکشید.

تحلیل نمودار حجم آن چین و حجم معاملاتی

نمودار زیر، حجم BTC مبادله شده در صرافی ها (سبز) را با تراکنش های آن چین (زرد) در سطوح قیمت متفاوت مورد مقایسه قرار می دهد. در این جا برای نشان دادن حجم معاملاتی آن چین از آمار مربوط به صرافی شناخته شده ی کوین بیس استفاده شده است. این نمودار سه شاخص بیت کوین را با یکدیگر ادغام می کند: قیمت در طول زمان، حجم معاملاتی و حجم تراکنش های آن چین.

باید توجه داشته باشید که محاسبات حجم معاملات نسبت به قیمت صورت گرفته است نه نسبت به زمان. قیمت بیت کوین بر روی محور xها در قسمت پایین نمودار حرکت می کند. محاسبات حجم آن چین بیت کوین نسبت به محور xها در بالای نمودار صورت گرفته است و نقاط گوناگون قیمت خود را در نمودار نشان می دهند. هر زمان که بیت کوین به یک سطح قیمت مشخص می رسد، نمودار حجم معاملاتی اثر خود را بر روی آن اعمال می کند.

با این حال، برای اینکه بتوان نتیجه ی درستی از این نمودارها گرفت، نیاز به پشتکار زیادی در تحلیل است. در غیر این صورت، با خطر از خط خارج شدن یا به عبارت دیگر رسیدن به نتایج اشتباه روبه‎‎رو خواهید شد. شاید تاکنون دریافته باشید که حجم های آن چین و آف چین هر دو الگوهای یکسانی را ایجاد می کنند و این امر تحلیل آن ها را برای افراد دشوار می سازد. 

داده های آن چین به شما این امکان را می دهند که دریابید آیا تراکنش های نسبت داده شده به صرافی حقیقتاً به وقوع پیوسته اند یا خیر. از آن جایی که برخی صرافی ها برای جعل حجم معاملاتی خود داده ها را دستکاری می کنند، ارزیابی حجم معاملاتی همراه با حجم آن چین شما را قادر می سازد که حجم معاملات را در نقاط مختلف قیمت مورد تأیید قرار دهید. تحلیل محتاطانه ی نمودارها به شما کمک می کند که تصمیمات تجاری خود را بر مبنای داده های دقیق اتخاذ نمایید. 

شاخص های ارزیابی مالی ارزهای دیجیتال

برای استخراج داده از بلاکچین، دو روش وجود دارد. شما می توانید این کار را از طریق یکی از گره های بلاکچین انجام دهید اما این روش هزینه ی زیادی را در بر خواهد داشت؛ هزینه ای که می توانید از آن اجتناب کنید. گزینه ی بهتر این است که این اطلاعات را با استفاده از رابط های برنامه نویسی نرم افزار یا APIهایی که به طور اختصاصی برای این هدف طراحی شده اند، به دست آورید. مثال های آن نیز عبارتند از: تحلیل آن چین CoinMarketCap از بیت کوین و چارت های داده Coinmetrics.

این APIها برای یافتن اطلاعاتی چون حجم آن چین و سپس مقایسه ی آن با حجم معاملاتی به کار می آیند. برای شاخص های آن چین مانند حجم، بایستی شاخص های زیر را مد نظر قرار دهید:

  • تعداد تراکنش ها (Transaction count): شما می توانید تعداد تراکنش ها را برای دوره های مشخص به دست آورید. دقت داشته باشید که برخی کاربران ممکن است سرمایه را بین کیف پول های خود جابه جا کنند. 
  • ارزش تراکنش (Transaction value): منظور از این شاخص، ارزش مبادله شده در یک بازه ی زمانی مشخص است. درصورتی که پنج تراکنش DOT هرکدام به ارزش ۵۰۰ دلار در یک روز وجود داشته باشد، حجم تراکنش روزانه ۲۵۰۰ دلار خواهد بود. ارزش تراکنش را می توان در واحد ارز بومی پروتکل یا ارز فیات مانند دلار آمریکا محاسبه کرد. 
  • آدرس های فعال (Active Addresses): آدرس های فعال بلاکچین را در یک بازه ی زمانی مشخص، آدرس های فعال (Active address) می نامند. از این روش برای شمارش ارسال کنندگان و دریافت کنندگان تراکنش ها در بازه های زمانی معین استفاده می شود. 

نقدینگی و حجم

یک نکته ی مهم در خصوص سرمایه گذاری در بازار رمز ارزها بحث نقدینگی است که سهولت خرید و فروش یک دارایی را محاسبه می کند. هنگامی گفته می شود یک دارایی از نقدینگی بالا برخوردار است که بتوان آن را بدون هیچ گونه مشکلی با قیمت اصلی (معاملاتی) آن به فروش رساند. نقدینگی بالای بازار متضمن خرید و فروش بالا بوده و اسپرد خرید-فروش (Bid-Ask Spread) محدودتری دارد. از سوی دیگر در بازار با نقدینگی پایین دارندگان دارایی می توانند دارایی های خود را به قیمتی منصفانه به فروش بگذارند. 

حجم معاملاتی یک شاخص کلیدی برای تعیین نقدینگی به شمار می رود. شما می توانید ارزش معامله شده را در یک بازه ی زمانی مشخص به دست آورید. همچنین، با نگاهی اجمالی به نمودار می توانید دریابید که تمایل بازار به یک پروژه کریپتو خاص در چه حد است. دارایی هایی که حجم معاملاتی بالاتری دارند، معمولاً بیش تر و سریع تر از آن هایی که حجم معاملاتی شان کم تر است، خرید و فروش می شوند. 

چه زمانی می گوییم که حجم معاملاتی مناسب است؟

تعریف کردن یک قاعده ی سفت و سخت در خصوص حجم معاملاتی کاری غیرممکن است. هر پروژه ی کریپتو منحصربه فرد بوده و لازم است پیش از تصمیم گیری در خصوص این پروژه ها، عوامل مختلفی را مد نظر قرار داد. اگرچه شاخص هایی چون حجم معاملاتی و حجم آن چین برای تصمیم گیری در خصوص سرمایه گذاری ضروری هستند، تریدرهای هوشمند می توانند شاخص های دیگر را نیز در کار خود لحاظ نمایند؛ از جمله ی این شاخص ها می توان به وایت پیپر مربوط به جنبه های فنی، تجاری و مدیریتی پروژه، اقتصاد توکنی یا توکنومیک برای درک عرضه ی توکن ها، مکانیسم توکن سوزی، ارزش بازار، نسبت ارزش شبکه به تراکنش (NVT) و بسیاری دیگر اشاره کرد. برای اتخاذ تصمیمات آگاهانه و صحیح لازم است تمامی این شاخص ها را در کنار یکدیگر مد نظر قرار دهید. 

سخن پایانی

این مقاله در خصوص تفاوت حجم معاملاتی و حجم آن چین در تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال سخن می گوید و کاربرد این شاخص ها در پیش بینی وضعیت بازار را شرح می دهد. استفاده از اطلاعات فوق به افراد کمک می کند تا با بینش دقیق تری تصمیمات مالی خود را اتخاذ نموده و مسیر موفقیت خود را در این جاده ی پر پیچ و خم هموار سازند.