معاملات انجام شده در بازار ارزهای دیجیتال مانند تمام بازارهای سنتی عبارت است از: خریدار و فروشنده؛ درنتیجه در یک معامله رمزنگاری شده مقدار مشخصی ارز دیجیتال در ازای ارز فیات، استیبل کوین یا یک ارز دیجیتال دیگر از فروشنده به خریدار انتقال داده می شود. ممکن است در هر دو سمت معامله کاربران یک صرافی دیجیتالی باشند که بدون مشخص شدن هویت خود، یک معامله همتا به همتا انجام می دهند. همچنین کاربران صرافی می توانند مستقیم با خود صرافی خرید و فروش انجام دهند. از سوی دیگر می توانند با هدف کاهش ضرر و زیان و ریسک معامله از انواع روش های ثبت سفارش خرید یا فروش استفاده کنند. هرکدام از این روش ها ویژگی ها، مزایا و معایب خود را دارند. در میان سفارش بازار یا Market Order سریع ترین روش ثبت و نهایی کردن یک سفارش خرید یا فروش است.
سفارش بازار یا Market Order چیست؟
این سفارش یکی از روش های ثبت سفارش خرید و فروش در صرافی های دیجیتالی است و بلافاصله پس از ثبت براساس بهترین قیمت ممکن اجرا می شود. اگر کاربری به منظور خرید یک کوین اقدام به ثبت سفارش بازار کند، درخواست خرید وی با بهترین درخواست های موجود در دفتر سفارش های صرافی مطابقت داده می شود.
درحالی که اگر کاربری از طریق Market Order قصد فروش دارایی های دیجیتالی خود را داشته باشد، سفارش فروش وی با بهترین پیشنهادهای خرید موجود در دفتر سفارش ها مطابقت داده می شود. تا زمانی که صرافی نقدینگی داشته باشد، سفارش های ثبت شده بازار توسط کاربران نیز کامل و اجرا خواهند شد. منظور از نقدینگی حضور خریداران و فروشندگان در صرافی است.
مزایا و معایب مارکت اوردر چیست؟
ثبت Market Order نیز درست مانند هر روش معاملاتی دیگر مزایا و معایبی دارد؛ به همین دلیل بهتر است کاربران و سرمایه گذاران بازار پیش از استفاده از خدمات صرافی ها، با تمام مزایا و معایب مربوط به هر روش ثبت سفارش آشنا شوند و سپس با توجه به نیازها و استراتژی سرمایه گذاری خود مناسب ترین گزینه را انتخاب کنند.
مزایای Market Order در بازار ارزهای دیجیتال
- استفاده آسان: تمام کاربران مبتدی و حرفه ای می توانند به راحتی از طریق این روش، سفارش خرید یا فروش خود را ثبت کنند. اگر کاربری قصد معامله یک کوین با نقدینگی و ارزش بازار بالا مانند بیت کوین یا ETH را داشته باشد، استفاده از سفارش بازار گزینه ای نسبتاً مطمئن است.
- امکان خرید و فروش مقدار کاملی از دارایی: اگر کاربر قصد بستن کامل یک پوزیشن یا بازکردن یک پوزیشن جدید را در سریع ترین زمان ممکن داشته باشد، استفاده از روش ثبت سفارش بازار مناسب ترین گزینه است.
- اجرای تضمینی سفارش: در این روش کاربر می تواند مطمئن باشد که سفارشش در سریع ترین زمان ممکن و با بهترین قیمت موجود، تکمیل و اجرا می شود.
معایب Market Order در بازار ارزهای دیجیتال
- ریسک ضرر و زیان: هنگام استفاده از این روش، ممکن است کاربر با ریسک پرداخت وجوه بالا و دریافت دارایی کمتر مواجه شود.
- نبود موقعیت برای برنامه ریزی معاملات: از آنجا که کاربر نمی تواند در تمام ساعات روز در بازار فعالیت داشته و بر تغییرات قیمت بازار نظارت داشته باشد، ممکن است هنگام حضورنداشتن او، وضعیت بازار برخلاف استراتژی معاملاتی وی حرکت کند. در این مواقع بهتر است از سایر روش های سفارش گذاری استفاده شود.
مثالی از Market Order در ترید ارزهای دیجیتال
فرض کنید قصد خرید یک واحد کوین BNB را دارید و قیمت فعلی آن برابر با 370 دلار آمریکاست. برای ثبت سفارش خرید یک واحد BNB، ابتدا لازم است به صرافی پشتیبان این کوین یعنی صرافی بایننس بروید. پس از ورود به حساب کاربری خود در این صرافی، به پنل تریدینگ صرافی بروید و جفت ارز BNB/BUSD را انتخاب کنید.
سپس برای بازکردن سفارش خرید بازار، به باکس ایجاد سفارش بروید و تب Market Order را انتخاب کنید. در این بخش در کادر Amount / مقدار کوین درخواستی، عدد 1 را وارد کرده و درنهایت روی گزینه Buy BNB کلیک کنید.
پس از آنکه کاربر Market Order خود را ثبت می کند، صرافی، اوردر بوک (Order Book) را که حاوی سفارش های محدود با مقادیر و قیمت های مشخص برای خرید و فروش دارایی است، بررسی می کند. به این ترتیب، سفارش بازار کاربر برای خرید 1 BNB به قیمت بازار (که به عنوان قیمت لحظه ای نیز شناخته می شود) با کمترین حد فروش، در دفترچه سفارش مطابقت داده شده و اجرا می شود.
تصویر بالا مثالی از اوردر بوک صرافی است. همان طور که ملاحظه می کنید، کمترین حد فروش در این اوردر بوک، برای 1.286 BNB همراه با 371.40 دلار (BUSD) است. براساس سفارش بازار ایجادشده توسط کاربر در این مثال، سفارش خرید 1 BNB از 1286 BNB پیشنهادی در اوردر بوک به قیمت لحظه ای 371.40 دلار خریداری می شود.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
بررسی فرایند لغزش در سفارش بازار
در شرایط دیگر ممکن است کاربر قصد خرید مقادیر بالایی از یک کوین را داشته باشد؛ برای مثال فرض کنید قصد خرید 500 BNB را با قیمت فعلی بازار دارید، اما در اوردر بوک صرافی، ارزان ترین سفارش محدود فروشی با این حجم وجود ندارد؛ درنتیجه در لحظه امکان پرکردن سفارش خرید شما وجود نخواهد داشت.
به این ترتیب حجم باقی مانده سفارش بازار شما به طور خودکار با بهترین سفارش های بعدی محدود فروش مطابقت داده شده و تا زمانی که سفارش شما کاملاً پر شود، در دفترچه سفارش باقی می ماند. این فرایند لغزش (slippage) نامیده می شود.