دستور توقف ضرر بازار سفارشی است که بروکر های فارکس و صرافی های ارز دیجیتال برای خرید یا فروش یک دارایی در زمانی که به قیمت معینی رسید، ثبت می کند. دستورهای توقف ضرر برای محدودکردن و به حداقل رساندن ضرر سرمایه گذار در یک موقعیت امنیتی طراحی شده اند و با دستورات حد مجاز تفاوت دارند.
هنگامی که یک سهم به زیر قیمت توقف می رسد، سفارش مورد نظر به سفارش بازار تبدیل می شود و با قیمت موجود بعدی اجرا خواهد شد؛ برای مثال یک معامله گر می تواند سهامی را خریداری و یک سفارش توقف ضرر 10 درصد زیر قیمت خرید را ثبت کند. هنگامی که سهام سقوط می کند، دستور توقف ضرر فعال می شود و سهام به عنوان سفارش بازار فروخته می شود.
اگرچه بیشتر سرمایه گذاران یک سفارش توقف ضرر را با یک موقعیت خرید مرتبط می دانند، اما این نوع سفارش می تواند در موقعیت فروش نیز استفاده شود. در این حالت دارایی زمانی خریداری می شود که معامله بالاتر از قیمت معین انجام شود.
تیکر و میکر در بازار به چه معنا هستند و چه ارتباطی با سفارش توقف ضرر دارند؟
تیکر (Taker) و میکر (Maker) در بازارهای مالی به نوعی رابطه تولید و مصرف در دنیای واقعی شباهت دارند؛ برای مثال اگر به نانوایی برویم، نانوا نان را تولید می کند و تحویل می دهد. مردم نیز نان را می گیرند و مصرف می کنند. همین سناریو درباره سفارش ها در بازارهای مالی رخ می دهد؛ یعنی تعدادی از افراد در بازار سفارش هایی به نام میکر تولید می کنند. از سوی دیگر به افرادی که این سفارش ها را دریافت می کنند، تیکر می گویند.
برای درک رابطه Taker و Maker و Stop Market order در بازار ابتدا باید درک درستی از Market Order یا سفارش بازار داشته باشیم که در ادامه به زبان ساده آن را بررسی کرده ایم، اما به طورکلی باید بدانید تنها تیکرهای سهام می توانند سفارش توقف بازار را ثبت کنند.
تعریف سفارش های بازار (Market Orders)
ثبت سفارش بازار به معنای معامله با بهترین قیمت موجود در بازار است. هنگامی که سفارش خرید یا فروش سهام یا ارز را براساس نوع بازار ثبت می کنیم، نیازی به ثبت قیمت ورودی یا خروجی معامله نداریم. در این روش حجم معاملات به سادگی تنظیم می شوند و به سیستم معاملاتی دستور می دهیم یک دارایی را با بهترین قیمت ممکن برای ما بخرد یا بفروشد.
زمانی از این روش استفاده می شود که فرصت خوبی در بازار پیدا کنیم و تمایل داشته باشیم به سرعت وارد موقعیت خرید یا فروش شویم تا این فرصت را از دست ندهیم؛ درواقع در روش ثبت سفارش های بازار، معامله گران سفارش هایی را تغذیه و مصرف می کنند که سایر معامله گران در دفترچه سفارش (Order Book) صرافی قرار داده اند.
از آنجا که معامله گران در معاملات بازار، سفارش های ثبت شده در بازار را مصرف می کنند، به آن ها گیرنده یا تیکر می گویند. معمولاً هنگام انجام معامله در بازار باید هزینه بیشتری در مقایسه با ثبت سفارش محدود پرداخت شود.
عکس
توقف ضرر (Stoploss) چیست؟
استاپ لاس در لغت به معنای توقف ضرر است و یکی از محبوب ترین و پرکاربردترین ابزار برای معامله گران حرفه ای محسوب می شود. توقف ضرر یک ابزار معاملاتی است که برای محدودکردن حداکثر ضرر در معاملات نقدی پس از رسیدن قیمت بازار به یک سطح مشخص طراحی شده است.
توقف ضرر انواع مختلفی دارد که براساس وضعیت بازار در شرایط مختلف استفاده می شود. گاهی اوقات اجتناب از ضرر به دلایل زیادی دشوار است، اما توقف ضرر می تواند حتی برای معامله گران جدید و بی تجربه مفید و کاربردی باشد.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
سفارش توقف ضرر بازار چیست؟
سفارش توقف ضرر بازار به دستور خرید یا فروش دارایی در زمانی گفته می شود که دارایی مورد نظر به قیمت معینی برسد و به منظور محدودکردن ضرر سرمایه گذار در موقعیتی قرار گیرد که با حد توقف متفاوت است. وقتی دارایی از قیمت معینی پایین می آید، سفارش مورد نظر به سفارشی تبدیل می شود که باید با قیمت موجود بعدی تکمیل شود.
برای مثال یک معامله گر ممکن است یک ارز دیجیتال بخرد و در قیمتی 10 درصد پایین تر از قیمت خرید، توقف ضرر آن را تعیین کند. هنگامی که قیمت ارز دیجیتال کاهش پیدا کند، سفارش توقف ضرر فعال می شود و دارایی دیجیتال به عنوان سفارش باز فروخته می شود.
همان طور که پیش تر اشاره کردیم، سفارش توقف ضرر تنها با یک موقعیت خرید مرتبط نیست، بلکه می تواند در یک موقعیت فروش نیز به کار گرفته شود.
نکات مهم در مورد سفارش توقف ضرر بازار
برخی از نکات مهم هنگام استفاده از سفارش توقف ضرر بازار به شرح زیر هستند:
- توقف ضرر نشان می دهد یک ارز دیجیتال زمانی خریداری یا فروخته می شود که به قیمت تعیین شده ای برسد.
- زمانی که دارایی به قیمت توقف رسید، دستور توقف ضرر به یک دستور باز تبدیل شده و در فرصت معاملاتی بعدی اجرا می شود.
- در بسیاری از موارد، از دستورات توقف ضرر برای جلوگیری از ضرر سرمایه گذار درصورت کاهش قیمت ارز دیجیتال استفاده می شود.
چه زمانی از سفارش توقف ضرر بازار استفاده می شود؟
برخلاف دستور محدود یا حد توقف که هدف آن ها سودبردن از روندهای فعلی است، یک معامله گر از دستور توقف ضرر برای محدودکردن ضررهای بیش ازحد استفاده می کند. سفارش توقف ضرر نه تنها گامی برای حداکثرکردن سود است، بلکه با افزایش کنترل معامله گر بر ریسک، گزینه های استراتژی او را نیز گسترش می دهد.
با وجود این برای استفاده مؤثر از دستور توقف ضرر، معامله گر باید رفتار بازار را پیش بینی کرده و STOP-LOSS را براساس آن تنظیم کند؛ در غیر این صورت ممکن است نتواند جلوی ضرر را بگیرد و آن را چند برابر کند. وقتی معامله گر بتواند رفتار بازار را پیش بینی کند، می تواند هم مقدار ارزش دارایی و هم نوع توقف ضرر را به درستی تعیین کند.
انواع دستور توقف ضرر (استاپ لاس)
سفارش توقف ضرر بازار انواع مختلفی دارد که براساس رفتار بازار تعیین می شود. انواع دستور توقف ضرر به شرح زیر هستند:
توقف ضرر کامل
این دستور تمام ارزهای دیجیتال را درصورت فعال شدن حذف می کند. دستور توقف ضرر کامل در بازاری با نوسانات ناگهانی و غیرمنتظره قیمت از ضررهای بزرگ جلوگیری می کند. درحالی که افزایش قیمت به معنای از دست دادن سود معامله گر است، اگر قیمت پایین بماند، این دستور از ضرر جلوگیری می کند؛ بنابراین هنگام تعیین حد ضرر، معامله گر باید دو عامل ریسک و سود را در نظر بگیرد.
توقف جزئی
هنگامی که دستور توقف جزئی فعال می شود، درصد معینی از دارایی های دیجیتال را نقد می کند. این نوع سفارش می تواند در یک بازار بسیار پرنوسان (بازار ارز دیجیتال) مفید باشد. با اجرای این دستور، اگر بخشی از دارایی به قیمت کاهشی فروخته شود، معامله گر می تواند درصورت افزایش قیمت، از دارایی های باقی مانده استفاده کند.
اگر معامله گر دارایی را رها کند و قیمت کاهش یابد، ضرر می کند. این نوع سفارش می تواند به عنوان یک ابزار کنترل ضرر در یک بازار پرنوسان عمل کند، اما تضمینی برای حفظ دارایی نخواهد بود؛ بنابراین باید با درک کامل از آن استفاده شود و معامله گر بداند با این دستور، ریسک معامله هنوز بالاست.
چرا معامله گران از سفارش توقف ضرر بازار استفاده می کنند؟
معامله گران یا سرمایه گذاران می توانند از سفارش توقف بازار برای محافظت از سود خود استفاده کنند. اگر پس از اجرای دستور یک سفارش بازار، سهم ارز دیجیتال به کاهش خود ادامه دهد، خطر پرنشدن سفارش از بین می رود. زمانی که قیمت به کمتر از مقدار معینی می رسد، توقف ضرر ایجاد می شود؛ با این حال به دلیل ارزش قسمت محدودی از سفارش نمی توان آن را اجرا کرد.
یکی از معایب این استراتژی این است که یک دارایی ناگهان به زیر قیمت مشخصی می رسد؛ در این صورت سفارش اجرا و دارایی به قیمت بعدی فروخته می شود؛ حتی اگر زیر قیمت تعیین شده معامله شود. سرمایه گذاران می توانند با ترکیب این دستور با توقف ضرر، اثربخشی سفارش توقف ضرر بازار را افزایش دهند.
خطرات مرتبط با سفارش توقف ضرر چیست؟
زمانی که دستورهای توقف ضرر با مقدار خیلی بالا تنظیم شوند، معامله گر با خطر افزایش قیمت بالاتر از مقدار تعیین شده مواجه می شود. اگر ارزش توقف ضرر خیلی پایین باشد، معامله گر ریسک ضرر را می پذیرد.
درحالی که ممکن است سفارش توقف ضرر در یک بازار باثبات یک سفارش امن به نظر برسد، توقف ضرر پایین در یک بازار باثبات چندان مفید نیست، اما می تواند هنگام معامله ارزهای جدید و پرنوسان بسیار مفید و سودآور باشد؛ با این حال ریسک سرمایه گذاری با تصمیم گیری نادرست درباره نوع و ارزش توقف ضرر براساس تحلیل ضعیف بسیار بالا خواهد بود.
مانند هر ابزار معاملاتی، این سفارش اگر به درستی استفاده نشود، نه تنها سودآور نیست، بلکه سبب ضرر نیز می شود.
چگونه می توانیم سفارش توقف ضرر بازار ایجاد کنیم؟
زمانی که سفارش خرید یا فروش ارز یا سهام را به عنوان سفارش توقف ضرر ثبت می کنیم، درواقع به سیستم صرافی می گوییم که آن را با بهترین قیمت ممکن خریداری کند. زمانی که شرایط بازار ایده آل باشد، می توانیم با قیمتی که در نظر داریم، وارد معامله یا از آن خارج شویم.
برای مثال، اگر بخواهیم برای ارزی که احتمال افزایش ارزش آن وجود دارد و قیمت آن 1 دلار است، دستور توقف ضرر بازار ثبت کنیم، باید به صرافی بگوییم این ارز را با قیمت 1.3 دلار برای ما بخرد. در این شرایط زمانی که قیمت فعلی بازار به 1.3 دلار می رسد، سیستم معاملاتی صرافی سعی می کند ارز مورد نظر را با بهترین قیمت ممکن و ترجیحاً با همان قیمت 1.3 دلار برای شما خریداری کند.
دستور توقف بازار برای فروش به همین ترتیب انجام می شود؛ یعنی صرافی سعی می کند پس از اینکه قیمت فعلی بازار به قیمت دلخواه شما رسید، سفارش شما را با بهترین قیمت بازار یا همان قیمتی که هنگام ثبت سفارش وارد کرده اید، پردازش کند.
سخن پایانی
ثبت سفارش بازار به معنای معامله با بهترین قیمت موجود است. هنگامی که سفارش خرید یا فروش را براساس نوع بازار ثبت می کنیم، نیازی به ثبت قیمت ورودی یا خروجی معامله نداریم. سفارش توقف ضرر بازار به دستور خرید یا فروش دارایی گفته می شود؛ یعنی زمانی که دارایی مورد نظر به قیمت معینی برسد و به منظور محدودکردن ضرر سرمایه گذار در موقعیتی قرار گیرد که با حد توقف متفاوت است.
برخلاف دستور محدود یا حد توقف، که هدف آن ها سودبردن از روندهای فعلی است، یک معامله گر از دستور توقف ضرر بازار برای محدودکردن ضررهای بیش ازحد استفاده می کند. در سفارش توقف ضرر بازار صرافی سعی می کند پس از اینکه قیمت فعلی بازار به قیمت دلخواه شما رسید، سفارش شما را با بهترین قیمت بازار یا همان قیمتی که هنگام ثبت سفارش وارد کرده اید، پردازش کند.
پرسش های متداول
ثبت سفارش بازار به معنای انجام معامله با بهترین قیمت موجود در بازار است. هنگامی که سفارش خرید یا فروش سهام یا ارز را براساس نوع بازار ثبت می کنیم، نیازی به ثبت قیمت ورودی یا خروجی معامله نداریم.
سفارش توقف ضرر بازار به دستور خرید یا فروش دارایی در شرایطی گفته می شود که دارایی مورد نظر به قیمت معینی برسد و به منظور محدودکردن ضرر سرمایه گذار، در موقعیتی قرار بگیرد که با حد توقف متفاوت است.
ریسک سرمایه گذاری با تصمیم گیری نادرست درباره نوع و ارزش توقف ضرر براساس تحلیل ضعیف بسیار بالا خواهد بود. مانند هر ابزار معاملاتی، این سفارش اگر به درستی استفاده نشود، نه تنها سودآور نیست، بلکه سبب ضرر نیز می شود.
زمانی که سفارش خرید یا فروش ارز یا سهام را به عنوان سفارش توقف ضرر ثبت می کنیم، درواقع به سیستم صرافی می گوییم که آن را با بهترین قیمت ممکن خریداری کند. زمانی که شرایط بازار ایده آل باشد، می توانیم دقیقاً با قیمتی که در نظر داریم وارد معامله یا از آن خارج شویم.