با وجود اینکه امروزه بخش عمده ای از ارزهای بازار رمز پایه سقوط کرده اند، به دنبال سقوط بازار، تتر (USDT) دقیقاً مطابق هدفی که طراحی شده بود، عمل کرده است. هما ن طور که حتماً می دانید، ارزش تتر به دلار آمریکا وابسته است و همین ویژگی سبب می شود قیمت این ارز همیشه ثابت باقی بماند؛ حتی زمانی که بقیه بازار وضعیت پایداری ندارد. دامیننس (Dominance) در لغت به معنای تسلط است. در واقع، وقتی صحبت از دامیننس تتر می شود، منظور آن است که چه میزان از کل نقدینگی موجود در بازار کریپتو مربوط به تتر است.
دامیننس (Dominance) چیست؟
Dominance یکی از شاخص های مطرح در بازار ارزهای دیجیتال است که با استفاده از آن می توان قدرت یک ارز و تسلط آن بر بازار را در مقایسه با دیگر ارزهای دیجیتال مشخص کرد. معامله گران از این شاخص برای نظارت بر احساسات در بازار کریپتو استفاده می کنند. شاخص دامیننس بیت کوین، نه تنها برای بررسی قدرت بیت کوین در بازار، بلکه در برخی موارد برای تشخیص میزان تسلط دیگر آلت کوین ها نیز استفاده می شود.
تسلط بر بازار براساس حجم کل تجارت است. USDT حدود 7.53 درصد از حجم بازار اتریوم را در اختیار دارد و تقریباً 10 برابر حجم معاملات نزدیک ترین رقیب بعدی خود یعنی USD Coin (USDC) را داراست. USDC نیز یکی دیگر از استیل کوین های مطرح است که به اندازه تتر استفاده نمی َشود. پیشی گرفتن از تتر به تلاش زیادی نیاز دارد و به نظر می رسد هیچ یک از استیبل کوین ها حتی نزدیک به دامیننس تتر هم نیستند. زمانی که تتر به دلیل عملکرد مشکوکی که داشت مورد پیگرد قانونی قرار گرفت، هیچ یک از استیبل کوین ها موفق به پیشی گرفتن از این ارز نشدند.
دامیننس تتر (Tether Dominance) چیست؟
این شاخص مشخص می کند که چند درصد از پول موجود در بازار ارزهای دیجیتال، در USDT سرمایه گذاری شده است. معمولاً زمانی دامیننس تتر افزایش می یابد که:
- سرمایه گذاران پول نقد را از بیرون وارد بازار می کنند که دلیل آن شرایط نامساعد در بازار است.
- با سقوط بازار، سرمایه گذاران وجوه خود را از دیگر ارزهای دیجیتال خارج می کنند و آن ها را به USDT تبدیل می کنند.
دامیننس تتر چقدر است؟
ارز USDT با قیمت 0.9965 دلار (USDT/USD) در زمان نگارش این مقاله که نزدیک به 1 دلار است، معامله می شود و در 24 ساعت گذشته افزایش جزئی حجم مبادلات 5.26 درصدی را تجربه کرده است. حجم معاملات تتر ممکن است در روزهای آینده افزایش یابد؛ زیرا معمولاً زمانی که شرایط بازار وضعیت خوبی ندارد، بیشتر افراد تصمیم به سرمایه گذاری یا تبدیل دارایی خود به این ارز می گیرند. در حال حاضر، دامیننس تتر حدود 6.5 بوده و این مقدار را حفظ کرده است و در جایگاه سوم بعد از بیت کوین و اتریوم قرار گرفته است.
آیا سهم بازار تتر افزایش خواهد یافت؟
همان طور که پیش از این گفته شد، زمانی که بازار ارزهای دیجیتال دچار سقوط می شود، به احتمال زیاد ارزش بازار تتر افزایش خواهد یافت؛ زیرا سرمایه گذاران به دنبال دارایی مطمئن برای حفظ سرمایه خود هستند، اما اگر شرایط بازار تغییر کند و نرخ کریپتو افزایش یابد، ممکن است تتر بخشی از حجم معاملات خود را از دست بدهد؛ زیرا سرمایه گذاران تصمیم به تبدیل تتر به ارزهایی با آینده روشن می گیرند.
با این حال هیچ یک از این موارد به شدت بر نرخ تتر تأثیر نمی گذارند و ارزش این دارایی تا حد امکان ثابت باقی می ماند. درواقع این ارز مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال ناپایدار نیست و باید به حفظ موقعیت فعلی خود ادامه دهد و در هفته های آتی تقریباً نرخ تسلط بر بازار را حفظ کند.
نمودار دامیننس تتر
نمودار و اطلاعات دقیق از این شاخص به ندرت ارائه می شود؛ زیرا تقریباً تمام افرادی که در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت دارند، به دامیننس بیت کوین توجه و علاقه دارند. با این حال به تازگی TradingView نموداری از دامیننس تتر منتشر کرده است. به طورکلی در بازار ارزهای دیجیتال، به ندرت نرخ دامیننس تتر به شدت افزایش می یابد؛ زیرا همه توجهات معطوف به بیت کوین است. با توجه به نقش تثبیت کننده ای که USDT در بازار ارزهای دیجیتال ایفا می کند، تسلط آن می تواند از وضعیت بازار، به ویژه در زمان معکوس شدن روندها، اطلاعات مهمی در اختیار تریدرها قرار دهد.
دامیننس بیت کوین، نشان دهنده ترجیحات سرمایه گذاران است؛ زمانی که افراد می توانند بیت کوین و هزاران آلت کوین را انتخاب کنند، اما دامیننس USDT ما را از وضعیت و سلامت بازار ارزهای دیجیتال مطلع می کند. در اصل دامیننس USDT زمانی که افزایش می یابد که مردم در حال فروش ارزهای خود هستند؛ بنابراین قیمت دارایی های دیجیتال مانند بیت کوین و آلت کوین ها به دلیل تقاضای کم در چنین دوره هایی کاهش می یابد.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
وقتی مردم شروع به خرج کردن USDT خود می کنند، دامیننس آن کاهش می یابد و تقاضا برای ارزهای دیجیتال به سرعت بالا می رود؛ زیرا برای خرید ارزها به تتر نیاز دارند؛ بنابراین اگر دامیننس USDT افزایش یابد، قیمت ارزهای دیجیتال کاهش می یابد، اما اگر تسلط آن کاهش یابد، قیمت ارزهای دیجیتال افزایش می یابد.
با توجه به نمودار زیر می توان متوجه شد هر زمان USDT.D به ناحیه مقاومت (بیضی قرمز) می رسد، بازار به پایین یا نزدیک به کف خود رسیده است. از سوی دیگر، هر زمان USDT.D به حمایت (بیضی سبز) رسیده، ارزش بازار به حداکثر خود می رسد.
همچنین می توانیم از RSI در نمودار دوم ببینیم که USDT,D بیشتر در منطقه بیش ازحد خرید است. این مورد نشان می دهد بازار برای یک حرکت صعودی آماده است. مفهوم این امر این است که واکنش صعودی به بازار نشان دهنده کاهش بیشتر تسلط USDT و نتیجه آن افزایش بیشتر ارزش بازار کریپتو خواهد بود.
خلاصه مطلب
دامیننس تتر یکی از مفاهیم و اصطلاحات بازار ارزهای دیجیتال و نشان دهنده میزان سرمایه گذاری در تتر است. به طورکلی زمانی که ارزش ارزهای دیجیتال رو به کاهش است، سرمایه گذاران دارایی خود را از بیت کوین و دیگر آلت کوین ها بیرون آورده و به تتر تبدیل می کنند. با وجود این شرایط فوق موجب کاهش یا افزایش ارزش تتر نمی شود و تقریباً در تمام زمان ها نزدیک به 1 دلار باقی می ماند.