بازار ارزهای دیجیتال ذاتاً پرریسک و متلاطم است و همین تلاطم سکهای است که دو رو دارد: از سویی داراییهای رمزنگاریشدۀ شما در معرض زیان قرار دارد و از سوی دیگر هم فرصتی برای سرمایهگذاران فراهم میکند تا سود بگیرند. فیوچرز قرارداد ویژهای است که تریدرها برای پوشش ریسک، نوسانگیری یا بهرهمندی از ابزارهایی مثل اهرم به سراغش میروند. اما بهترین صرافی برای فیوچرز کدام است؟ جهت معرفی بهترین صرافی ایرانی و خارجی برای فیوچرز لازم است ابتدا از مفاهیم پایه شروع کنیم.
معاملات فیوچرز چیست؟
معاملات فیوچرز یا قرارداد آتی نوعی قرارداد است که طبق آن طرفین باهم تعهد میکنند که یک دارایی پایۀ معین مثل رمزارز یا یک کالای اساسی را در تاریخی مشخص از آینده و به قیمتی ازپیشتعیینشده خرید و فروش کنند. لازم است دقت کنید که موضوع قرارداد نه کالای پایه، بلکه تعهد خرید یا فروش آن دارایی در آینده است. به همین دلیل است که به آن فیوچرز یا قرارداد آتی میگویند.
معاملات فیوچرز در اکثر بازارهای مالی رواج دارد و در بازارهای ارز دیجیتال نیز کاربرد دارد و عامل جذب سرمایهگذاران ریسکپذیر به حساب میآید.
معاملۀ فیوچرز از چند رکن اصلی تشکیل شده که لازم است به آنها دقت کنید. اهمیت این ارکان اینجاست که اجزای ضروری این قرارداد به شمار میایند و اگر آنها را از فیوچرز بگیریم دیگر فیوچرز نخواهد بود و به قرارداد دیگری تبدیل خواهد شد.
برای تقریب ذهنی مفهوم معاملات فیوچرز بهتر است مثال بزنیم. فرض کنید احتمال میدهید که در آینده قیمت بیتکوین افزایش یابد و در این حالت میتوانید برای سودگرفتن از افزایش قیمت یک قرارداد فیوچرز بیتکوین بخرید. البته اگر میخواهید بدانید آیا معاملات فیوچرز ارز دیجیتال در حال حاضر برای شما مناسب است یا نه، پیشنهاد میکنیم این مقاله فیوچرز چیست را مطالعه کنید.
ارکان معاملات فیوچرز
- دارایی پایه: همان دارایی مذکوری است که قرار است در تاریخ مشخصی در آینده و به قیمتی ازپیشتعیینشده مورد معامله قرار بگیرد. دارایی پایه میتواند کالاهای اساسی، فلزات یا ارزهای دیجیتال باشد.
- قیمت فیوچرز: همان قیمت دارایی پایه است که از پیش تعیین میشود.
- تاریخ سررسید: تاریخی است که طرفین قرارداد تعهد میکنند معامله را در آن موعد انجام دهند؛ یعنی مثلاً در آن موعد فروشنده دارایی پایه را تحویل میدهد و خریدار نیز قیمت آن را طبق قرارداد میپردازد.
- اهرم و مارجین: مارجین مبلغی است که تریدر برای انجام معاملات فیوچرز خود بهعنوان وثیقه نزد صرافی سپردهگذاری میکند و براساس میزان مارجین میتواند از ابزاری به نام اهرم یا همان لوریج برخوردار شود. اهرم در واقع زور و توان معاملاتی تریدر را چندبرابر میکند و فرصت سود و ریسک او را هم تحت تأثیر قرار میدهد.
اهمیت و کاربرد معاملات فیوچرز
اهمیت ویژۀ معاملات فیوچرز یا قرارداد آتی را میتوان در چند نکته خلاصه کرد:
- سودبردن از اختلاف قیمت فیوچرز با قیمت بازار
- استفاده از معاملات فیوچرز بهعنوان ابزاری برای پوشش ریسک تریدر
- بهرهمندی از مارجین و افزایش چندبرابری توان معاملاتی
- معاملات فیوچرز میتواند به سبد داراییهای تریدر تنوع بدهد.
- قرارداد آتی مناسب با افق زمانی کوتاهمدت است و به کار اسکالپنگ میآید.
معیارهای انتخاب بهترین صرافی برای فیوچرز
پیش از آنکه بهترین صرافی خارجی برای فیوچرز را معرفی کنیم لازم است ابتدا توضیح دهیم که باید چه معیارهایی را مد نظر قرار دهیم. ارزیابی عملکرد صرافیها معمولاً بهصورت کلی به آیتمهایی مانند امنیت بالا، تنوع داراییهای رمزنگاریشدۀ موجود، حجم بالای معاملات فیوچرز 24ساعته، مبلغ کارمزد اندک، تنوع روشهای پرداخت و پشتیبانی مناسب و 24ساعته بازمیگردد. همچنین لازم است در این رابطه یکسری امکانات ویژه مثل برخورداری از پلتفرم و اپلیکیشنهای برخوردار از رابط کاربری آسان نیز اهمیت دارد.
سود باز معیاری است که نمایانگر تعداد قراردادهای فیوچرزی است که هنوز تسویه نشدهاند. قرارداد فیوچرزی را فرض بگیرید مبنی بر خرید یا فروش بیتکوین در موعدی مشخص و با قیمتی معین. سود باز درواقع نشان میدهد که چه تعداد توافق همچنان در جریان است.
از آنجایی که سود باز میتواند اشاره به احساسات بازار و همچنین روندهای بالقوه داشته باشد، لذا اندیکاتور ارزشمندی برای تریدرهای معاملات فیوچرز به حساب میآید. افزایش مقدار سود باز حاکی از افزایش ورود تریدرها به این بازار است و این خود به میل به صعود قیمت را نشان میدهد. متقابلاً نیز اگر سود باز کاهش بیابد نشان از خروج تریدرها از بازار فیوچرز دارد و سیگنالی است از کاهش بهرۀ بازار یا دلالت بر حرکات بازگشتی دارد.
ما در اینجا حجم معاملات روزانه را در بازار ابزار مشتقه در نظر میگیریم و کاری به حجم معاملات بازار اسپات نداریم. در مورد کارمزد هم دو نوع کارمزد وجود دارد: یکی کارمزد تیکر و دیگری کارمزد میکر که باید به تفاوت میان این دو توجه کنید.
میکر تریدری است که با ایجاد سفارشهای محدود نقدینگی به بازار سرازیر میکند و از آنجا که این نوع سفارشها میتوانند در تعیین و تثبیت قیمت به بازار کمک کنند، پس این نوع تریدرها بهخاطر کمکی که به بازارگردانی میکنند، کارمزد کمتری میپردازند و به آن کارمزد میکر گفته میشود.
تیکر هم به تریدری گفته میشود که در بازار آنی معامله و از نقدینگی مصرف میکنند و ازین بابت کارمزد بیشتری نسبت به میکرها باید بپردازند و به این کارمزد تیکر گفته میشود.
در محدودیت دسترسی کاربران ایرانی به خدمات صرافیهای خارجی باید به دو نکته توجه کنید. اول اینکه تعدادی صرافی هستند که به احراز هویت نیازی ندارند و کاربران بهصورت کلی میتوانند از خدمات این صرافیها استفاده کنند. اما محدودیتی هم وجود دارد مبنی بر اینکه ممکن است یک صرافی به احراز هویت نیازی نداشته باشد اما ایران را طبق قوانین داخلیاش جزء مناطق ممنوعه قرار داده باشد و با تشخیص خودکار آیپی داراییهای کاربران ایرانی را ضبط کند.
علاوه بر این، ممکن است محل ثبت شرکت بهخاطر تفاوت در حوزههای قضائی و الزامات قانونی و رگولاتوری نیز اهمیت داشته باشد. البته برای کاربران ایرانی مهمترین نکته این است که صرافی از کاربران ایرانی پشتیبانی کند.
بهترین صرافی خارجی برای فیوچرز
برای انتخاب بهترین صرافی خارجی برای فیوچرز معیارهایی مانند حجم معاملات، میزان کارمزد، سطح اهرمهای موجود، تعداد داراییها و اعتبار و امنیت بالای صرافی مناسب است. اما برای کاربران ایرانی واجب است که صرافی مد نظر حتماً به ایرانیها خدمات ارائه دهد و این باعث میشود که کاربران ایرانی گزینههای چندانی پیش روی خود نداشته باشند.
- صرافی بایننس (Binance): صرافی بایننس همچنان بزرگترین صرافی ارز دیجیتال از لحاظ حجم معاملات به حساب میآید. حجم معاملات روزانۀ بایننس بالغ بر 42.4 میلیارد دلار است و کارمزد میکر آن 0.02 درصد و کارمزد تیکر آن 0.04 درصد است. بایننس از معاملات مارجین هم برخوردار است و به کاربران خود حداکثر اهرم ضریب 10 ارائه میدهد.
- صرافی بایبیت (Bybit): صرافی بایبیت حدود 100 دارایی در بازارهای مختلف خود ارائه میدهد و بیش از 10 میلیون کاربر دارد. علاوهبر بازار اسپات، از بازار ابزار مشتقه متشکل از معاملات فیوچرز و پرپچوال هم برخوردار است. حجم روزانه معاملات روزانه بایبیت بالغ بر 31.33 میلیارد دلار است. کارمزد میکر آن 0.02 درصد و کارمزد تیکر آن 0.055 درصد است. در بخش فیوچرز تا سقف ضریب 100 اهرم هم ارائه میدهد.
- صرافی اوکاایکس (OKX): صرافی اوکاایکس حجم معاملات روزانهاش در بخش ابزار مشتقه به 41.5 میلیارد دلار میرسد. از بازارهای اسپات، آپشن و پرپچوال پشتیبانی میکند و در بخش مارجین تا سقف ضریب 10 و در معاملات فیوچرز و پرپچوال سوآپ نیز تا 125 ضریب اهرم ارائه میدهد. کارمزد میکر این صرافی 0.02 % و کارمزد تیکر هم 0.05 % است.
- صرافی بینگایکس (Bing x): صرافی بینگایکس 10 میلیون کاربر از سراسر جهان دارد و خدمات متنوعی در قالب دو بازار اسپات و ابزار مشتقه ارائه می دهد. ایران در لیست کشورهای ممنوع از خدمات این صرافی وجود ندارد و نیازی هم به احراز هویت نیست. حجم معاملات بازار فیوچرز این صرافی بالغ بر 11.5 میلیارد دلار است و تقریبآ از لحاظ نقدینگی در رنج متوسط به پایین قرار دارد. کارمزد میکر این صرافی 0.02 درصد و کارمزد تیکر آن 0.04 درصد است. کاربران میتوانند تا حداکثر 125 ضریب اهرم در معاملات فیوچرز و پرپچوال فیوچرز استفاده کنند.
- صرافی کوینکس (CoinEx): صرافی کوینکس در سه بازار اسپات، مارجین و فیوچرز به تریدرها خدمات میدهد و بیش از 4 میلیون کاربر جهانی دارد. حجم معاملات ابزار مشتقه صرافی کوینکس نسبت به سایر صرافیها بالا نیست و از لحاظ نقدینگی در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارد، اما از آنجا که نیازی به احراز هویت ندارد و به کاربران ایرانی هم خدمات ارائه میدهد، لذا در لیست ما قرار گرفته است. کارمزد میکر 0.02 درصد و کارمزد تیکر این صرافی هم 0.04 درصد است. در بازار فیوچرز کوینکس حدود 110 قرارداد موجود است. در بازار مارجین حداکثر اهرم ضریب 10 و در بازار فیوچرز بسته به جفتارز معاملاتی تا 125 اهرم ارائه میشود.
بهترین صرافی برای فیوچرز در ایران
صرافیها برای اینکه بتوانند معاملات فیوچرز را پشتیبانی اول نیاز به زیرساختهای فنی پیچیده دارند و دوم لازم از حجم نقدینگی بالایی برخوردار باشند و سوم اینکه اثرات جانبی معاملات فیوچرز با الزامات قانونی و رگولاتوری حوزۀ قانونیشان در تضاد نباشد. صرافیهای ایرانی هم به سمت فراهمسازی زیرساختهای فنی لازم برای معاملات فیوچرز حرکت کردهاند، اما حجم نقدینگی آنها برای پشتیبانی این معاملات در مقیاس نمونههای جهانی نیست و باید خاطرنشان کنیم که این معاملات در صرافیهای داخلی خیلی به نمونههای خارجی شباهت ندارد.
- صرافی نوبیتکس: صرافی نوبیتکس که از لحاظ حجم بازار بزرگترین صرافی ارز دیجیتال داخلی به شمار میآید، بستری برای معاملات فیوچرز فراهم کرده است. از آنجا که وضعیت نقدینگی نوبیتکس نسبت به سایر صرافیها در شرایط بهتری قرار دارد میتواند تا سقف اهرم ضریب 5 در اختیار تریدرها قرار دهد. برای استفاده از معاملات این بخش باید ابتدا امکان فروش تعهدی را فعال کنید و پس از پذیرش شرایط و قوانین، داراییهای خود را از کیفپول اسپات به بازار تعهدی انتقال دهید.
- صرافی والکس: صرافی والکس نیز از نظر حجم معاملات و وضعیت نقدینگی در میان سایر صرافیها وضعیت بهتری دارد و درست شبیه به نوبیتکس بخشی به نام بازار تعهدی دارد و به تریدرها اهرم ارائه میدهد. والکس در این بازار تا سقف 3 اهرم عرضه میکند.
- صرافی تبدیل: صرافی تبدیل هم از صرافیهای داخلی است که بهنحوی معاملات فیوچرز را در پلتفرم خود شبیهسازی کرده است. برای استفاده از این امکان اول باید معامله اهرمدار را فعال کرده و داراییهای خود را از کیفپول معامله اصلی به کیفپول معامله اهرمدار جابهجا کنید. سپس باید پوزیشن اهرمدار انتخاب کنید و سطح اهرم را انتخاب کنید. حداکثر اهرم این صرافی ضریب 10 است.
بهترین صرافی فیوچرز ارز دیجیتال
انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال در معاملات فیوچرز به عواملی همچون تعداد قراردادها، میزان نقدینگی، حداکثر اهرم، فرآیند احراز هویت و امنیت و اعتبار صرافی بستگی دارد. برای کاربران ایرانی عدم نیاز به احراز هویت و همچنین نبود ممنوعیت خدمترسانی به ایران اهمیت دارد. در میان صرافیهای خارجی بهترین صرافی ارز دیجیتال در معاملات فیوچرز به ترتیب صرافیهای بایننس، بایبیت و اوکاایکس هستند. بهترین صرافی فیوچرز ارز دیجیتال هم برای کاربران ایرانی صرافی بینگایکس و کوینکس هستند. در مورد بهترین صرافی برای فیوچرز در ایران هم میتوان از نوبیتکس، والکس و تبدیل نام برد.