ثانیه
دقیقه
ساعت
روز
پرسودترین کانال سیگنال VIP جفت‌ارزها رایگان شد!

مارکت کپ (Market Cap) چیست؟ معرفی انواع ارزش بازار

مارکت کپ

تمام سرمایه گذاران در ارزیابی یک ارز یا سهم برای خرید، به قیمت آن توجه می‌کنند، اما فقط سرمایه‌گذاران حرفه‌ای هستند که به ارزش کل بازار یا market capitalization اهمیت می‌دهند! شرکت‌ها و بازارها، در اندازه‌ها و ارزش‌های مختلف وجود دارند و بررسی آنها در این زمینه، به سرمایه گذاران کمک می‌کند تا تصمیمات هوشمندانه‌تری داشته باشند. اگر می‌خواهید با مفهوم مارکت کپ، انواع و روش محاسبه آن آشنا شوید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

مارکت کپ چیست؟

ارزش بازار یا Market cap به ارزش معاملاتی سهام یک شرکت یا بازار اشاره دارد و یک عامل تعیین‌کننده در ارزش‌گذاری سهام محسوب می‌شود. بررسی این معیار برای سرمایه‌گذاران تصوری ایجاد می‌کند که از آینده یک سهم و قیمت آن در بازار چه انتظاری داشته باشند. همچنین  ارزش بازار یک شاخص برای بررسی یک سهم، کوین یا دارایی قابل معامله است.

درواقع، ارزش بازار ثابت می‌کند که قیمت یک سهم مهم‌ترین عامل برای خرید آن نیست، بلکه تنها یکی از مهم‌ترین عوامل است! این جمله شاید تصور بسیاری از افراد تازه‌کار را برهم بریزد، اما واقعیت ماجرا همین است که هنگام خرید یک سهم، بررسی ارزش بازار به‌اندازه قیمت آن اهمیت دارد.

مثال‌های زیادی از این موضوع در دنیای ارز دیجیتال وجود دارد. زمانی‌که یک رمزارز قیمت بیشتری نسبت به رمزارز دیگر دارد، این شبه ایجاد می‌شود که ارزش خرید آن بیشتر است. اما یک سرمایه گذار حرفه‌ای می‌داند که مارکت کپ بزرگتر نشان‌‌دهنده ارزش بیشتر آن سهم است.

روش محاسبه مارکت کپ

محاسبه مارکت کپ بسیار ساده است و به‌راحتی به‌دست می‌آید. برای این کار کافیست تعداد سهام صادر شده را درنظر بگیرید و آن را در قیمت فعلی سهم ضرب کنید. اطلاعات مربوط به تعداد سهام در وبسایت‌های سرمایه‌گذاری و وبسایت‌های رسمی شرکت‌ها موجود است.

به این ترتیب، یک شرکتی که دارای 5 هزار سهم در بازار باشد و درحال حاضر، هر سهم آن به‌میزان 100 دلار به‌فروش برود، مارکت کپ آن 500 هزار دلار خواهد بود.

رابطه بین ارزش بازار و سایر معیارها

عوامل متعددی وجود دارند که می‌توانند بر ارزش بازار یک شرکت تاثیر بگذارند. ازجمله این عوامل می‌توانیم به ارزش سهام اشاره کنیم که درصورت کاهش یا افزایش بر میزان مارکت کپ و تعداد سهام شرکت تاثیر مستقیم می‌گذارد. همچنین، ایجاد ضمانت‌نامه برای سهام، منجربه افزایش تعداد آن می‌شود و درنتیجه، ارزش آن را کاهش می‌دهد. این ضمانت‌نامه‌ها معمولا کمتر از ارزش بازار سهام اعمال می‌شوند و بر ارزش کل بازار تاثیر می‌گذارند.

ازطرف دیگر، تقسیم سهام یا تقسیم سود هیچ تاثیری بر میزان مارکت کپ ندارد. پس از تقسیم، قیمت سهام کاهش پیدا می‌کند، زیرا تعداد آن افزایش پیدا کرده است. برای مثال، در یک تقسیم 2 به 1، قیمت یک سهم به نصف کاهش می‌یابد و تعداد سهام موجود تغییر پیدا می‌کنند، اما میزان مارکت کپ ثابت می‌ماند. این موضوع درمورد سود سهام هم صدق می‌کند. اگر یک شرکت سود سهام را تقسیم کند، تعداد سهام نگهداری شده افزایش می‌یابد و  قیمت آن معمولا کاهش پیدا می‌کند.

انواع ارزش بازار

مارکت کپ

مارکت کپ علاوه‌بر اینکه بر ارزش یک سهم و تصمیمات سرمایه‌گذاران برای خرید آن تاثیر می‌گذارد، برای طبقه بندی شرکت‌ها و بازارها هم کاربرد دارد.

به‌طور سنتی، انواع ارزش بازار به سه گروه، بزرگ، متوسط و کوچک تقسیم‌بندی می‌شود، اما در چند سال اخیر گروه‌های بیشتری اضافه شده‌اند تا محدوده سرمایه شرکت‌ها و بازارها را به‌طور دقیق‌تر مشخص کنند:

  • مگا کپ (Mega-cap)

سطح مگا کپ برای بزرگترین شرکت‌ها و بازارها استفاده می‌شود. ارزش بازار در شرکت‌های مگا کپ معمولا بیش از 200 میلیارد دلار است و اغلب جزو محبوب‌ترین گزینه‌ها برای سرمایه‌گذاری به‌شمار می‌روند. چراکه، مارکت کپ بالا به‌معنای سود کم اما ثابت برای سرمایه گذاران است.

  • لارج کپ (Large-cap)

شرکت های با مارکت کپ بزرگ، ارزش بازاری بین 10 تا 200 میلیارد دلار دارند. سرمایه گذاری در این شرکت‌ها یک انتخاب مطمئن است، زیرا آنها به اندازه کافی بزرگ هستند که امنیت و ثبات را برای سرمایه گذاران فراهم کنند.

  • ارزش بازار متوسط (Mid-cap)

مارکت کپ متوسط به شرکت‌هایی با ارزش بازار بین 2 تا 10 میلیارد گفته می‌شود. این بازارها برای سرمایه گذاری نسبتا امن هستند، با این حال پیش از خرید بهتر است که درمورد تاریخچه مالی آنها تحقیق کنید.

  • مارکت کپ کوچک (Small-cap)

مارکت کپ شرکت‌های با ارزش بازار کوچک بین 300 تا 2 میلیارد دلار است. این شرکت‌ها معمولا نوپا هستند و سرمایه گذاری در آنها کمی خطرناک است. اما با رشد شرکت و افزایش ارزش کلی آن، ممکن است سود خوبی به‌دست بیاید.

  • مارکت کپ میکرو ( Micro-cap)

شرکت‌های دارای مارکت کپ میکرو معمولا دارای ارزش بازاری بین 50 تا 300 میلیون دلار هستند و ریسک‌ها و سودهایی مشابه با شرکت‌های با سرمایه‌ی کوچک دارند. دراکثر مواقع، بخش‌های مالی بین این دو نوع ارزش بازار تفاوتی قائل نمی‌شوند و آنها را یکی می‌دانند.

  • مارکت کپ نانو( Nano-cap)

شرکت‌های دارای مارکت کپ نانو، سرمایه کمتر 50 میلیون دلار دارند و از جمله ریسک‌پذیرترین شرکت‌ها برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شوند.

سخن آخر

به‌طورکلی، درک مفهوم ارزش بازار برای تمام سرمایه گذاران واجب است. این مفهوم می‌تواند به شما کمک کند تا دارایی‌های خود را به‌صورت آگاهانه سرمایه‌گذاری کنید، دورنمایی بلند مدت از وضعیت یک سهم داشته باشید و به‌اشتباه برای خرید سهام  فقط به قیمت آنها اکتفا نکنید.

سوالات متداول

قیمت سهام به‌تنهایی نشان دهنده ارزش واقعی یک شرکت نیست. درواقع، ارزش بازار معیار درستی است که باید به آن نگاه کنید، زیرا ارزش واقعی کل بازار را نشان می‌دهد. این معیار، یک اندازه‌گیری سریع از ارزش یک شرکت و ریسک نسبی سرمایه‌گذاری در آن را برای شما فراهم می‌کند. ارزش بازار همچنین مبنایی برای راه‌اندازی انواع شاخص‌های بازار است. برای مثال، شاخص سهام معیار S&P 500، شامل 500 شرکت برتر ایالات متحده است که بر اساس ارزش بازارشان لیست شده‌اند.

ارزش بازار = تعداد سهام موجود × قیمت

نمی‌توان گفت که ارزش بازار به‌طور مستقیم بر قیمت سهام یک شرکت تاثیر می‌گذارد، زیرا مارکت کپ حاصل ضرب کل سهام موجود شرکت در قیمت سهام آن است. با این حال، این معیار بر قیمت سهم بی‌تاثیر نیست و همچنان می‌تواند قیمت سهام را در طول زمان افزایش دهد.

به این مقاله امتیاز دهید
(۱۲۶ رای) ۴.۵
۱۲۳۴۵
ترتیبی که برای خواندن مقالات مفاهیم و اصطلاحات تخصصی مالی و سرمایه گذاری به شما پیشنهاد میکنیم:
shadow-economy
اقتصاد سایه (Shadow Economy) چیست؟
currency-crisis
بحران ارزی، دلایل، تاثیر آن بر فارکس و راهکارهای پیشنهادی
social-dao
دائوی اجتماعی چیست؟ بررسی چند Social DAO معروف
refi
ریفای (ReFi) چیست؟ آشنایی با امور مالی احیا کننده یا ریفای
digital-economy
اقتصاد دیجیتال (Digital Economy) چیست؟ آیا ایران وارد انقلاب صنعتی چهارم شده است؟
liquidity-and-liquid-asset
نقدینگی (Liquidity) و دارایی نقدپذیر (Liquid Asset) چیست؟
stagflation
رکود تورمی (stagflation) در بازارهای مالی به چه معناست؟
long-and-short-positions
پوزیشن لانگ (Long) و شورت (Short) چیست؟ چه تفاوتی باهم دارند؟
the-best-economic-theories
بهترین نظریه های اقتصادی که حتما باید آن ها را بشناسید
financial-health
سلامت مالی چیست و چه معیارهایی دارد؟
currency-exchange
تسعیر ارز در بورس چیست؟ معرفی انواع روش های آن
market-cap
مارکت کپ (Market Cap) چیست؟ معرفی انواع ارزش بازار
trading-orders
سفارش معاملاتی در بازارهای مالی چیست و چه انواعی دارد؟
tapering
تیپرینگ (Tapering) چیست و چه نقشی در بازارهای مالی دارد؟
black-swan-theory
نظریه قوی سیاه (Black Swan) چیست؟ بررسی روش های تشخیص آن
account-settling
مفاصا حساب بیمه چیست؟ و چه انواعی دارد؟
bank-and-paying-terms
آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات بانکی و مالی
bear-and-bull-trap
تله خرسی و تله گاوی را در بازارهای مالی بشناسید!
price-action-guide
آموزش پرایس اکشن با معرفی انواع کندل ها
lot
واحد اندازه گیری لات (lot) چیست؟
economic-terms
مفاهیم و اصطلاحات اقتصادی تخصصی در زمینه سرمایه گذاری
analysis
تحلیل چیست و انواع روش های آن کدامند؟
major-deals
معاملات عمده در بورس چیست؟
arbitrage
آربیتراژ چیست و چگونه به وجود می آید؟
money-laundering
پول شویی چیست؟
operating-profit-and-loss
سود و زیان عملیاتی و غیر عملیاتی سهام بورس چیست؟
capital-structure
ساختار سرمایه یا نسبت های مالی اهرمی و پوششی چیست؟
smart-money
پول هوشمند در بورس چیست؟