تله خرسی و تله گاوی دو اصطلاحی است که به طور متداول و روزانه در بازارهای مالی رخ میدهد. همانطور که از اسم آنها نیز مشخص است، این دو تله موجب افزایش ریسک معاملات در بازار میشوند. بنابراین شناسایی این دو تله برای انجام تحلیل تکنیکال بسیار ضروری است.
تله خرسی چیست؟
زمانی شما گرفتار تله خرسی (Bear Trap) در بازارهای مالی خواهید شد که انتظار اصلاح قیمت را داشته باشید. در چنین شرایطی، ممکن است تصمیم به فروش سهام خود بگیرید چرا که از برگشت روند صعودی در بازار ناامید شدهاید.
شروع ناامیدی و فروش سهام توسط شما، نقطه آغاز زیانتان است و شما با قرار گرفتن در موقعیت فروش سهام به خرسهای بازار تبدیل شدهاید. در واقع، اصطلاح خرس در بازارهای مالی اشاره به سرمایهگذارانی دارد که پیشبینی میکنند روند یک سهم نزولی است و با فروش آن سهم به دنبال کسب سود هستند.
به بیان دیگر، تله خرسی، به عنوان یک الگوی تکنیکال محسوب میشود و زمانی رخ میدهد که سیگنال اشتباه در مورد معکوس شدن روند افزایشی قیمتها، در قیمت هر سهم، شاخص و یا سایر ابزار مالی ایجاد کند. سرمایهگذاری که در این تله گرفتار شده است، در موقعیت شورت (Short) قرار دارد.
موقعیت شورت (Short)، یکی از تکنیکهای معاملهگری است که براساس آن، سرمایهگذار اقدام به قرض گرفتن دارایی و یا قراردادهای مرتبط با آن، از کارگزاری (اکانت مارجین) میکند. سپس آن را با این هدف که در آینده و پس از آنکه قیمت هر سهم تا سطح مشخصی کاهش یابد، خریداری خواهد کرد؛ به فروش میرساند. به این ترتیب، سرمایهگذار میتواند از این اختلاف قیمت به سود برسد.
در شرایطی که سرمایهگذار خرسی، پیشبینی درستی از کاهش قیمت نداشته باشد، احتمال گیر کردن در تله خرسی بالا میرود.
بررسی بهتر با طرح مثال:
آقای غفاری، پیشبینی میکند که نماد #وپرگار در دو ماه آینده روند نزولی را تجربه خواهد کرد. بنابراین برای آنکه از زیان احتمالی در آینده جلوگیری کند، تصمیم به فروش سهم مورد نظر میگیرد و هر سهم خود را به قیمت 5 هزار تومان به فروش میرساند.
آقای غفاری برای آن که مطمین شود، تصمیم درستی برای فروش سهام مورد نظر گرفته، 10 روز پس از فروش، روند حرکتی سهام شرکت پرگار را پیگیری مینماید. تمامی علایم، حکایت از شروع روند مثبت در این سهم دارد و پس از 10 روز روند نزولی، نماد #وپرگار با قیمت هر سهم 8 هزار تومان در بازار معامله میشود.
بنابراین آقای غفاری در تله خرسی بازار گیر افتاده و به ازای هر سهم 3 هزار تومان ضرر کرده است.
تله گاوی چیست؟
زمانی شما گرفتار تله گاوی (Bull Trap) در بازارهای مالی خواهید شد که انتظار افزایش قیمت را داشته باشید. در چنین شرایطی ممکن است تصمیم به خرید سهامی بگیرید که انتظار دارید قیمت آن در آینده افزایش یابد.
زمانی که بازار روند نزولی را تجربه میکند، حرکت شاخص و یا قیمت سهم به گونهای تغییر خواهد کرد که سرمایهگذاران را متقاعد سازد در آیندهای نزدیک، روند صعودی برای آن سهم آغاز خواهد شد. به این ترتیب، آنان اقدام به خرید آن سهام میکنند. اما در حقیقت سطح حمایت پیشین میشکند و روند دوباره نزولی خواهد شد و سرمایهگذاران که در موقعیتهای لانگ (Long) قرار دارند، ضرر میکنند.
به بیان دیگر، تله گاوی که به عنوان یک الگوی تکنیکال به حساب میآید، زمانی رخ میدهد که در یک روند نزولی، شاهد افزایش سریع و چشمگیری در قیمت یک سهم و یا شاخص باشیم.
در واقع، تله گاوی به گونهای عمل میکند که معاملهگران را تشویق به خرید سهم جدید نماید و آنان را در موقعیت لانگ (Long) قرار خواهد داد. به این ترتیب، معاملهگران متحمل زیان میشوند، زیرا پس از مرحله تله، قیمتها کاهش مییابد و گاوهای در تله گرفتار شده، ضرر میکنند.
منظور از اصطلاح گاو در بازارهای مالی، سرمایهگذارانی هستند که به امید روند صعودی که پیشبینی میکنند در آینده رخ میدهد، اقدام به خرید سهام میکنند و به دنبال خرید سهمهایی هستند که ارزش بیشتری پیدا خواهند کرد.
بررسی بهتر با طرح مثال:
آقای غفوری، پیشبینی میکند که نماد #وخط در 1 ماه آینده روند صعودی را تجربه میکند. بنابراین به امید افزایش قیمت بیشتر، اکنون که این سهم قیمت پایینتری دارد، اقدام به خرید سهم شرکت خط میکند. بنابراین هر سهم این شرکت را به قیمت 2 هزار تومان میخرد.
اما شرایط بازار براساس پیشبینیهای آقای غفوری پیش نمیرود و قیمت هر سهم به 1000 تومان کاهش مییابد. بنابراین او در تله گاوی گرفتار شده و ضرر کرده است.
این تلهها به طور معمول توسط سرمایهداران بزرگ که در اصطلاح به آنها نهنگ گفته میشود، انجام میشود و به این ترتیب، سرمایهگذاران عجول ضرر میکنند.
چگونه در معاملاتمان گرفتار تله خرسی و گاوی نشویم؟
- بررسی کردن اخبار
- تعریف حد ضرر
- تعیین حجم معاملات
- استفاده از شاخص قدرت نسبی (RSI)
1- بررسی کردن اخبار
اگر در بازارهای مالی، شاهد حرکت ناگهانی قیمت همراه با حجم متوسطی از معاملات هستید، حتمأ پیش از آنکه در مورد انجام معاملاتتان تصمیم بگیرید، صحت اخبار واصله را بررسی نمایید.
زیرا نهنگها و سرمایهداران بزرگ، از انتشار اخبار مثبت و یا منفی استفاده کرده و برای معاملهگران کم تجربه تله میگذارند.
2- تعریف حد ضرر
تعیین حد ضرر در هر معاملهای بسیار مهم است چرا که بازار همیشه مطابق پیشبینی و خواسته ما حرکت نمیکند.
استفاده از حد ضرر باعث میشود تا زمانی که بازار براساس پیشبینیهای ما پیش نرفت، از تحمل ضررهای سنگین جلوگیری شود و فقط 1 تا 2 درصد از سرمایه اولیه از بین برود.
3- تعیین حجم معاملات
هر گاه در بازار شاهد تغییر ناگهانی در قیمت و بدون حجم معاملات قابل توجهای بودید، مراقب باشید. زیرا به احتمال زیاد یک تله است و نباید براساس آن معاملاتتان را انجام دهید.
این نکته مهم را در نظر بگیرید که رسیدن به قیمت واقعی، نیازمند حجم معاملات قابل توجهی است.
4- استفاده از شاخص قدرت نسبی (RSI)
شاخص قدرت نسبی، یک شاخص حرکتی است که ترسیمکننده قوت و ضعف قیمت یک دارایی است. هرگاه یک دارایی و اندیکاتور RSI، در جهت مخالف هم حرکت کنند و واگرایی بین آنها رخ دهد، نشان میدهد که حرکت قیمت کند پیش میرود. با کمک گرفتن از شاخص قدرت نسبی، میتوان از گیر افتادن در تلهها در امان ماند.





















































