بحران اقتصادی
بازارهای مالی و به طورکلی دانش اقتصاد، مفاهیم و اصطلاحات گسترده ای دارند. شناخت این اصطلاحات کمک شایانی به درک و فهم مفاهیم مرتبط به امور مالی و اقتصادی می کند و سبب می شود درک عمیق تری از مسائل روز دنیا داشته باشیم. این روزها که کشورهای جهان به دلیل پاندمی کرونا، علاوه بر بحران سلامت و بهداشت، درگیر مسائلی مانند معیشت و اقتصاد هستند، احتمالاً به دفعات با واژه هایی مانند بحران اقتصادی مواجه شده اید. بنا به تعریف، بحران اقتصادی به دوره ای دوساله یا بیشتر را گفته می شود که اقتصادها، کوچک و فعالیت های اقتصادی دچار سقوط شدید می شوند؛ بنابراین بحران اقتصادی اصطلاحی است که طوفانی از خبرهای بد اقتصادی را به همراه دارد. به زبان ساده می توان گفت در دوره های بحران اقتصادی رشد اقتصادی کشورها منفی است و فعالیت ها در تمام حوزه های اقتصادی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کنند. این کاهش فعالیت تأثیر مستقیمی بر رشد تولید ناخالص داخلی، اشتغال، تولیدات کارخانه ها و فعالیت بنگاه ها دارد.
ارتباط تیپرینگ با بحران اقتصادی
هنگامی که اقتصاد دچار بحران می شود، بانک مرکزی وارد عمل شده و سعی می کند با سیاست گذاری های مالی، مانند چاپ و تزریق پول به بازار از گسترش بحران جلوگیری کند و بر بازار و اقتصاد تأثیر مثبت بگذارد؛ برای مثال در زمان بحران کووید 19، فدرال رزرو آمریکا برای کمک و نجات خود در مرحله اول و سپس اثرگذاری بر سایر بازارهای اقتصادی، به تسهیل سیاست های انبساطی (آسان گیری اقتصادی) از طریق تزریق مستقیم پول به بازار و در کنار آن، کاهش نرخ بهره رو آورد و اوراق قرضه خزانه داری و شرکتی را مستقیم خریداری کرد. این کار سبب می شود پول زیادی وارد بازار و اقتصاد شده و به دنبال آن سبب رونق و شکوفایی اقتصاد شود، اما باید این نکته را مدنظر داشت که نمی توان تا ابد این سیستم را اجرا کرد و ادامه داد و درواقع این راه حلی برای رویارویی با مسائل اقتصادی در زمان بحران است. پس از رونق اقتصاد، برای جلوگیری از تورم، بانک مرکزی به صورت تدریجی شروع به کاهش سیاست های انبساطی خود کرده و به بیانی سعی می کند پولی را که وارد بازار کرده بود، به تدریج از دست مردم خارج کند و سیاست انقباضی در پیش گیرد. به این کار تیپرینگ گفته می شود که در ادامه آن را به صورت مفصل برای شما شرح داده ایم.
تیپرینگ چیست؟
Tapering واژه نام آشنای این روزهاست. شاید شما هم به تازگی در سایت های تحلیلی و خبری نام تیپرینگ را که یکی از مهم ترین مباحث بازارهای مالی در سطح جهان است، شنیده اید. به عنوان شخصی که در بازار ارزهای دیجیتال فعال هستید یا به امور اقتصادی علاقه دارید، بهتر است معنی و مفهوم آن را بدانید. تفاوتی ندارد در کدام یک از بازارهای مالی فعالیت دارید؛ Tapering نوعی سیاست اقتصادی است که بر تمام بازارهای مالی تأثیر می گذارد. در خبرها بسیار می شنویم که فدرال رزرو به دنبال سیاست تیپرینگ است.
فدرال رزرو (Federal Reserv) درواقع بانک مرکزی ایالت متحده آمریکاست که گاهی به آن فد نیز گفته می شود. دلیل اهمیت تصمیم و اقدامات فدرال رزرو برای کشورهای دیگر از این جهت است که درصد قابل توجهی از فعالیت های تجاری در دنیا با دلار انجام می شود و در عین حال، اقتصاد آمریکا به عنوان اولین و بزرگ ترین اقتصاد جهان به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر اقتصاد تمام کشورهای جهان تأثیر می گذارد، اما اجازه دهید تیپرینگ را به صورت تخصصی تر شرح دهیم. این واژه به معنی کاستن و کم کردن و در دنیای اقتصاد به معنای کاهش حجم سیاست انبساطی پول و آسان گیری اقتصادی است. در بیشتر کشورهای جهان هرگاه اقتصاد به هر دلیلی دچار رکود شود، بانک مرکزی آن کشور برای اینکه بتواند اقتصاد کشور را نجات دهد و سبب شکوفایی آن شود، از سیاست هایی مانند، سیاست پولی تسهیلی استفاده می کند؛ یعنی دولت سعی می کند به طور مستقیم یا غیرمستقیم پول را وارد بازار کند. برای رسیدن به این هدف دولت ها و بانک های مرکزی گاه با دادن وام هایی با بهره بسیار پایین به شرکت ها و کارخانه ها و گاه با کمک هایی مانند بیمه بیکاری به صورت مستقیم به افراد جامعه، همچون یک محرک عمل می کنند و سبب می شوند بازار از رخوت خارج شود.
نقش بانک مرکزی بر اقتصاد بحران زده
باید توجه داشت که بانک مرکزی نمی تواند و نباید در درازمدت این کار را انجام دهد؛ زیرا انجام این کار در بازه زمانی بلندمدت می تواند نتیجه عکس بدهد و سبب تورم و آسیب به یک بخش یا کل اقتصاد شود؛ برای مثال کارگری را در نظر بگیرید که به دلیل دریافت بیمه بیکاری حاضر به برگشت به شغل خود نیست، اگر این شرایط ادامه پیدا کند، بعد از مدتی چرخ اقتصاد از حرکت بازمی ایستد و این موضوع می تواند سبب تورم شود. در این زمان است که Tapering اعمال می شود و با سختگیری بیشتر به اقتصاد کمک می کند. برای درک بهتر این مبحث بهتر است آن را با یک مثال توضیح دهیم:
اقتصاد بحران زده را انسانی در نظر می گیریم که دچار یک بیماری شده است. در این شرایط برای درمان فرد بیمار، پزشک با توجه به شدت و نوع بیماری، برای شخص بیمار دارو تجویز می کند و درصورت حادبودن شرایط، بیمار تحت عمل جراحی قرار می گیرد. به زبان ساده اگر شرایط بیمار حاد شود، پزشک تصمیم می گیرد با استفاده از یک نیروی خارجی به کمک شخص بیمار برود. اقتصاد نیز مانند انسان، زنده و پویاست و درصورت مریضی و بحران به کمک و درمان نیاز دارد. در حال حاضر اقتصاد همان شخص بیمار است که به کمک پزشک نیاز دارد تا بتواند به زندگی برگردد. بانک مرکزی در اینجا حکم پزشک حاذقی را دارد که به درمان بیمار می پردازد. در حال حاضر ویروس کرونا یکی از مهم ترین بحران هایی است که سلامت انسان و اقتصاد را تحت تأثیر قرار داده است. از این جهت که پاندمی کرونا سبب قرنطینه افراد جامعه و درنتیجه کارمندان و کارگران در صنف های مختلف شده، اقتصاد در حوزه های مختلف با شرایط سخت و ویژه ای روبه رو شه است. این شرایط ویژگی های سخت همان فرد بیمار را برای ما تداعی می کند که به کمک و درمان نیاز دارد.
تیپرینگ چگونه انجام می شود؟
باید بدانیم که سیاست انبساطی پولی (چاپ پول یا تزریق پول به بازار) در مقابله با شرایط بحران اقتصادی معمولاً به صورت آنی و سریع اتفاق می افتد. در این صورت برای به حرکت در آوردن چرخ اقتصاد و رونق آن با اعمال سیاست های انبساطی پولی سعی می شود از تزلزل پایه های اقتصادی جلوگیری شود، اما همان طور که پیش از این نیز بیان کردیم، اجرای این سیاست نمی تواند برای دوره بلندمدت ادامه داشته باشد؛ چراکه ادامه این سیاست می تواند اثرات مخربی بر اقتصاد بگذارد. در چنین شرایطی باید Tapering را نه مانند سیاست انبساط پولی به صورت آنی، بلکه کاملاً تدریجی اجرا کرد؛ چراکه اگر قرار باشد پول تزریق شده در بازار به همان سرعتی که وارد بازار شده است، از آن خارج شود، بخش های مختلف اقتصاد و جامعه متحمل اثرات منفی این کار خواهند شد.
تأثیر تیپرینگ بر بازار سهام
سیاست انبساط پولی، سیاستی جدید است که اولین بار در سال 2008 روی بازار اعمال شد و تاکنون تأثیرات مثبتی بر قیمت اوراق قرضه و بازارهای مالی داشته است. در مقابل با توجه به اینکه این سیاست تا حدودی جدید است، دولت ها تاکنون موفق نشده اند Tapering را کامل اجرا کنند؛ درنتیجه نمی توان قاطع گفت که آیا تیپرینگ باعث صعودی شدن یا نزولی شدن بازار می شود. با این حال با توجه به ترس و نگرانی سرمایه گذاران این احتمال می رود که بازارهای مالی پس از اعمال Tapering روندی نزولی را در پیش بگیرند.
تأثیر تیپرینگ بر ارزهای دیجیتال
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
نرخ بهره بر بازارهای مالی از جمله بازارهای کامودیتی مثل نفت، طلا و ارز دیجیتال و بورس تأثیر می گذارد. به عقیده بسیاری، یکی از دلایل ریزش بازار در این روزها بحث تیپرینگ است. در زمان اجرای Tapering یا سیاست های انقباضی، به دلیل رونق گرفتن کسب وکارها و بازار، بیشتر سرمایه داران تمایل بیشتر به حضور در بازارهایی با ثبات بیشتر دارند و ترجیح می دهند سرمایه خود را از بازار رمزارز که بازاری پرریسک است خارج کنند. بهترین زمان ورود به بازار کریپتوکارنسی و خرید ارزهای دیجیتال در زمان اجرای سیاست های انبساطی است که پول به بازار تزریق شده است؛ بنابراین بهتر است در زمان اجرای تیپرینگ در صورتی که سرمایه ای با حجم بالا از ارزهای دیجیتال را دارید، مقداری از آن را خارج کنید؛ زیرا اعمال Tapering در کوتاه مدت و میان مدت معمولاً سبب ریزش و کاهش قیمت ارزهای دیجیتال، به ویژه بیت کوین خواهد شد.
دانستن مفاهیمی مانند تیپرینگ و دیگر سیاست های مالی و بررسی تأثیرات آن ها بر بازار در کنار علم تحلیل تکنیکال و بنیادی می تواند به موفقیت شما در این بازار و کسب سود بیشتر کمک کند. برای کسب سود در بازار ارزهای دیجیتال می توانید با شرکت در دوره آموزش ارز دیجیتال، انواع تحلیل را بیاموزید و عوامل مؤثر بر روند ارزهای دیجیتال را بشناسید. در این صورت می توانید در کوتاه ترین زمان ممکن به معامله گر یا سرمایه گذاری تبدیل شوید که بهترین تصمیم گیری را در درست ترین زمان انجام می دهد.
تفاوت سیاست انقباضی و تیپرینگ
با نگاهی کلی به تعریف سیاست انقباضی و Tapering، احتمالاً در نگاه اول آن ها را بسیار شبیه به هم خواهیم دید. در بسیاری از مواقع ممکن است عبارت های سیاست انقباضی و Tapering به جای یکدیگر به کار روند؛ با این حال هرچند این دو عبارت از نظر معنا و مفهوم به هم نزدیک هستند، تفاوت هایی میان این دو سیاست وجود دارد. سیاست انقباضی، سیاستی مالی برای کاهش حجم منابع مالی در گردش است. درواقع این سیاست زمانی اعمال می شود که حجم نقدینگی افزایش یابد و تورم ناشی از چاپ و تزریق پول در بازار وجود داشته باشد. در چنین شرایطی بانک مرکزی با این کار میزان رشد اقتصادی را با سیاستی مانند افزایش نرخ بهره کنترل می کند. فراموش نکنید که با افزایش نرخ بهره، میزان پول در گردش کاهش می یابد؛ بنابراین از میزان تورم کاسته می شود. پس از بیان سیاست انقباضی برای درک تفاوت آن با Tapering می توان گفت تیپرینگ به برگشت سیاست های انبساطی پولی گفته می شود؛ البته می توان آن را هم زمان با سیاست انبساطی ولی به صورت محدود نیز اعمال کرد.
سخن پایانی
در این ماه ها و سال ها که جهان با بیماری کرونا دست و پنجه نرم می کند، درک مفهوم تیپرینگ بسیار ساده شده است؛ چراکه ما در حال تجربه این شرایط هستیم و اعمال سیاست های مالی مختلف از سمت دولت ها و بانک های مرکزی به صورت مستقیم بر کیفیت زندگی هایمان تأثیر می گذارد. Tapering یکی از همین سیاست های مالی است که از سوی برخی دولت ها در زمان بحران های اقتصادی برای مقابله با رکود اقتصادی در نظر گرفته می شود. در این مقاله سعی کردیم توضیحی جامع از تیپرینگ را بیان کرده و تأثیرات آن بر بازار سهام و بازار ارزهای دیجیتال را بررسی کنیم.