شاخص داوجونز یک میانگین صنعتی از شاخص بورس در آمریکاست که با نماد اختصاری DJI شناخته می شود و نوسانات قیمت ۳۰ شرکت فعال در ایالت متحده آمریکا را نشان می دهد.

این شاخص توسط چارلز داو تقریبأ یک قرن پیش تأسیس شد و دقیقأ به همین دلیل است که سرمایه گذاران از این شاخص، برای مقایسه عملکرد خود در بازار سهام استفاده می کنند.

داوجونز از سهام چه شرکت هایی تشکیل می شود؟

سهام برندهای مشهور آمریکا که در زمینه های امور مالی، نفت و گاز، خدمات عمومی، کالاهای مصرفی، فناوری و مخابرات و مراقبت های پوستی فعالیت می کنند، یک شاخص وزنی قیمتی را تشکیل می دهند.

به این معنا که، سهام شرکت ها با ارزش بالاتر، تأثیر بیش تری بر ارزش بازار خواهند داشت و به همین ترتیب، سهام با ارزش پایین تر، ارزش کم تری بر ارزش بازار خواهند داشت. به بیان دیگر سهامی با ارزش و حجم بالاتر، ۷۰ درصد از ارزش بازار را تشکیل می دهد.

توجه به این نکته خالی از لطف نیست که، سهام شرکت هایی مانند آمازون، فیسبوک و آلفابت به دلیل وزن بالایی که جریان درآمدیشان طی انجا معاملات در بازار سهام ایجاد می کنند، دراین شاخص لحاظ نمی شوند.

کاربردهای شاخص داوجونز

  1. عاملی برای نظارت بر شرایط بازار است. چرا که این شاخص، به عنوان یکی از شاخص های اصلی، درک صحیحی از بازار سهام را برای سرمایه گذاران ایجاد می نماید.
  2. ریسک سرمایه گذاری را کاهش می دهد. در واقع با خرید این شاخص، می توانید یک سرمایه گذاری متنوع و با ریسک کم را تجربه کنید.
  3. عاملی برای نظارت بر عملکرد سرمایه گذاری است. برای مثال اگر سود حاصل از سبد شما به طور مداوم از داوجونز بیش تر باشد، نشان می دهد که سرمایه گذاری بهینه ای را در پیش گرفته اید و البته برعکس این حالت نیز صادق است.
  4. روند آینده سهام، وجوه متقابل و ETFها را مشخص می کند. در واقع با توجه به ضریب بتا می توان سنجید که ارزش بازاری سهام یک شرکت در مقابل داوجونز روند افزایشی خواهد داشت و یا کاهشی.

یک ایرانی می تواند در شاخص داوجونز سرمایه گذاری کند؟

پاسخ شما مثبت است و شما می توانید برای خرید این شاخص سرمایه گذاری نمایید. البته باید توجه داشته باشید که تحلیل یک سهم با تحلیل یک شاخص بسیار متفاوت است چرا که شاخص ها عمومأ به صورت تکنیکالی حرکت نمی کنند و به این ترتیب ریسک سرمایه گذاری برای شما افزایش می یابد.

به طور کلی می توان بیان کرد که داوجونز در بلندمدت همیشه روند صعودی و مثبتی را تجربه کرده است و البته به دلیل نوسانات بسیار زیاد در طی یک روز، سودهای کلانی را نصیب نوسان گیران حرفه ای خود می کند. بنابراین، در صورت تسلط بر بازارهای مالی بین المللی، سرمایه گذاری در این شاخص، همیشه جذاب خواهد بود.