شاخص Cpi فارکس به مفهوم شاخص قیمت مصرف کننده در این بازار مالی اشاره دارد و مخفف عبارت «Consumer Price Index» است. این مفهوم در فارکس میزان تغییرات قیمتی کالاهای مصرفی پرتقاضا در یک بازه زمانی مشخص را به معامله گران نشان می دهد.
این شاخص بهترین روش برای اندازه گیری تورم در یک اقتصاد است. با استفاده از این شاخص می توان تورم را در افزایش قیمت ها متوجه شد. این رقم می تواند تأثیر چشمگیری بر ارزش واحد پولی در مقایسه با ارزهای دیگر کشورها داشته باشد.
درواقع شما با بررسی این شاخص می توانید میزان تورم اقتصادی یک کشور را متوجه شوید و از این طریق کاهش یا افزایش ارزش پول ملی آن کشور را پیش بینی کنید.
شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) چیست؟
این مفهوم درواقع میانگین موزون قیمت های سبد کالا و خدمات مصرفی مانند هزینه های حمل و نقل، غذا و انرژی را محاسبه می کند. اقتصاددانان از این شاخص برای ارزیابی تغییرات قیمت در هزینه زندگی مردم در یک جامعه استفاده می کنند.
Cpiیکی از شاخص های مهم و مؤثر بر بازار فارکس است که معامله گران با آگاهی از آن می توانند روند حرکت قیمت دلار و سایر جفت ارزها را به راحتی پیش بینی کنند. رقم این شاخص هر ماه منتشر می شود و معامله گران براساس این رقم می توانند بهترین روند معاملاتی در بازار فارکس را برای خود برنامه ریزی کنند تا سود بیشتری کسب کنند. البته در برخی کشورها مانند نیوزلند و استرالیا بانک مرکزی رقم سی پی آی را هر سه ماه یک بار منتشر می کند.
تأثیر نرخ CPI بر بازار فارکس
تأثیر این نرخ بر بازار فارکس به وضوح مشاهده می شود و معامله گران بازار ارز همواره بر این موضوع تأکید دارند که با افزایش نرخ تورم، ارزش پول ملی یک کشور در مقابل سایر ارزها کاهش یافته و قیمت سایر ارزها بالا می رود. درواقع اگر سیاست های پولی بانک مرکزی و سایر عوامل مؤثر بر نرخ تورم نتوانند بر کاهش این نرخ تأثیر مثبت داشته باشند، بازار فارکس رشد قیمتی را تجربه خواهد کرد و ارزش ارزهای مختلف در مقابل پول ملی آن کشور بیشتر می شود.
بانک مرکزی برای کنترل شاخص قیمت مصرف کننده به دنبال ایجاد فرصت های اشتغال زایی برای صاحب سرمایه است تا به این شکل سرمایه ها دیگر به شکل ارز یا پول در بانک ها و منازل ذخیره نشود. درواقع نرخ تورم در کنار سایر شاخص های اقتصادی می تواند بر افزایش یا کاهش معاملات در بازار فارکس تأثیرگذار باشد.
چطور با این شاخص بازار فارکس را پیش بینی کنیم؟
معامله گران فارکس ارقام مربوط به بیکاری و تورم را معمولاً در کنار هم قرار می دهند تا براساس آن تصمیمات بانک مرکزی هر کشور را پیش بینی و برای پیش بینی معاملات آتی خود برنامه ریزی کنند. با توجه به تأثیر نرخ بهره بر قدرت یا ضعف یک ارز، معامله گران می توانند تأثیر اقدامات بانک مرکزی بر نرخ دلار و سایر جفت ارزها را به راحتی پیش بینی کنند.
بنابراین شاخص قیمت مصرف کننده در فارکس یکی از شاخص های مهم بازار است. داده های این شاخص ابزاری مهمی برای تصمیم گیری معامله گران فارکس درباره جهت حرکت ارزها هستند. هنگام معامله فارکس با توجه به داده های شاخص مذکور، معامله گران باید به انتظارات بازار درباره تورم توجه کنند. اگر این داده ها با انتظارات تطابق داشت یا از آن ها کمتر یا بیشتر بود، بازار به لحاظ قیمتی تحت تأثیر قرار می گیرد.
بهتر است معامله گران چند دقیقه پس از انتشار داده های این شاخص منتظر بمانند؛ زیرا قیمت های ارز پس از این انتشار نوسان می یابد و اسپردها افزایش یا کاهش قابل توجهی خواهند داشت.
مقایسه تأثیر ارقام CPI و Core CPI بر بازار فارکس
از نظر معاملهگران بازار فارکس، رقم Core CPI که در آن نرخ تورم هزینههای بخش انرژی و مواد غذایی حذف میشود، تأثیر بیشتری بر بازار سرمایه دارد. نوسانات این نرخ معمولاً در بازههای زمانی مختلف بیشتر از رقم CPI میتواند بر بازار فارکس مؤثر باشد. معاملهگران فارکس ارقام فوق را دو مورد از اساسیترین شاخصها برای ارزیابی عملکرد یک اقتصاد میدانند.
چرا شاخص قیمت مصرف کننده برای معامله گران اهمیت دارد؟
زیرا با افزایش نرخ تورم در یک جامعه ارزش پول ملی آن کشور کاهش یافته و در نقطه مقابل ارزش سایر ارزها افزایش می یابد و این تغییر در قیمت ها برای معامله گران بازار فارکس اهمیت زیادی دارد. این شاخص تورمی را نشان می دهد که مردم به عنوان مصرف کنندگان در هزینه های زندگی روزمره خود شاهد آن هستند. با آگاهی از نرخ قیمت مصرف کننده می توان پیش بینی کرد که چه زمان نرخ بهره بانکی افزایش یا کاهش یافته و قیمت سایر ارزها در مقابل پول ملی یک کشور چه تغییراتی می کند.
افزایش CPI همان چیزی است که اکثر مردم به آن «نرخ تورم» می گویند. معامله گران فارکس با آگاهی از این شاخص قیمت ارزهای دیگر را پیش بینی کرده و برای خرید و یا فروش یک ارز تصمیم گیری می کنند. داده های این شاخص می توانند بر تصمیم گیری های معاملاتی تأثیر بگذارند و براساس تطابق یا عدم تطابق با انتظارات بازار، در نرخ ارزها تغییر ایجاد کنند.
سخن پایانی
شاخص قیمت مصرف کننده شاخصی حیاتی در اقتصاد هر کشور است که هر چه این نرخ کاهشی یا ثابت باشد در طولانی مدت ارزش پول ملی آن کشور در مقایسه با سایر ارزها افزایش می یابد و پول ملی آن کشور در اصطلاح تقویت می شود.
دولت ها معمولاً تلاش می کنند با کاهش یا ثابت نگه داشتن نرخ قیمت مصرف کننده وضعیت اقتصادی کشور خود را کنترل کنند و قدرت خرید مردم خود را افزایش دهند. نرخ تورم یا همان cpi در فارکس هم برای معامله گران بازار ارز هم اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا آن ها با بررسی این شاخص و روند تغییرات آن می توانند نرخ ارزهای دیگر در بازار را پیش بینی کرده و به موقع برای خرید یا فروش ارز اقدام کنند.
سوالات متداول
این مفهوم در بازار فارکس به عبارت «Consumer Price Index» یعنی شاخص قیمت مصرف کننده اشاره دارد. این شاخص معیاری است که تغییرات قیمت های کالاها و خدمات مصرفی در یک اقتصاد را نشان می دهد. درواقع CPI نمایانگر سطح تورم یا کاهش قیمت ها در جامعه است.
تصمیمات بانک مرکزی درباره نرخ بهره تأثیر مستقیمی بر بازار فارکس دارد. افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی می تواند به افزایش ارزش ارز پول ملی یک کشور منجر شود؛ زیرا افزایش نرخ بهره معمولاً به منظور کاهش تورم و تعادل اقتصادی انجام می شود که این امر می تواند جذب سرمایه گذاری خارجی را افزایش دهد.
بله، تأثیر این نرخ و تورم بر بازار فارکس به علت تأثیرگذاری مستقیم بر ارزش ارز و نرخ بهره برای معامله گران بازار فارکس بسیار مهم است و این افراد معمولاً به صورت مداوم اطلاعات مربوط به این شاخص ها و تغییرات آن ها را در تصمیم گیری های خود در بازار استفاده می کنند.
زیرا این داده ها نمایانگر سطح تورم در یک اقتصاد هستند و تأثیر فراوانی بر سیاست های پولی دارند. افزایش تورم می تواند سبب افزایش نرخ بهره شود که در این شرایط قیمت ارز را هم تحت تأثیر قرار می دهد. نوسانات در شاخص قیمت مصرف کننده می تواند فرصت های معامله را ایجاد کند و نیز نشان دهنده کارایی سیاست های اقتصادی دولت ها در مقابل تورم باشد.