یکی از روشهای کسب درآمد از ارزهای دیجیتال، استخراج ارزهای دیجیتال است، به این ترتیب برخی از فعالین بازار ارزهای دیجیتال به جای معاملهگری و یا در کنار معاملهگری به استخراج ارزهای دیجیتال میپردازند. اگر شما به عنوان فعال بازار کریپتوکارنسی میخواهید از طریق معاملهگری به سود برسید، توصیه میشود که با شرکت در یک کلاس ارز دیجیتال دانش لازم برای فعالیت در این بازار را به دست آورید. به هر حال همانطور که گفته شد علاوه بر معاملهگری و یا سرمایه گذاری میتوان با استخراج ارزهای دیجیتال نیز به سود رسید. اما دستگاه ماینر چیست؟ چگونه کار میکند؟ انواع آن چه هستند؟ در این مطلب قرار است به این سوالات پاسخ دهیم و حتی جزئیات بیشتری را نیز بررسی کنیم.
ماینر به چه کسی گفته می شود؟
با پیدایش ارزهای دیجیتال و در راس آنها بیت کوین، افراد مختلف از سراسر دنیا میتوانستند به راحتی و با استفاده از رایانه رومیزی (PC) خود اقدام به استخراج ارزهای دیجیتال کنند. به زبان ساده در ابتدای کار تمام افرادی که سیستم خود را در اختیار شبکه بلاک چین قرار میدادند به عنوان یک ماینر شناخته میشدند و درواقع همهی نودها ماینر بودند.
با گذشت زمان و سختتر شدن شبکه همهی افراد حاضر در شبکه (سیستمهای موجود در شبکه) قادر به استخراج بیت کوین نبودند و تنها افرادی که یک کارت گرافیک خاص برای استخراج ارزهای دیجیتال تهیه کرده بودند میتوانستند به ماین کردن بپردازند.
به مرور زمان این کارتهای گرافیک نیز کارساز نبودند و سیستمهای متصل به شبکه بلاک چین (نودها) باید برای استخراج ارزهای دیجیتال (در اینجا بیت کوین) یک دستگاه سخت افزاری خاص را تهیه میکردند، دستگاهی که سرعت و قدرت پردازش بالایی داشته باشد تا بتواند با دیگر دستگاههای سخت افزاری موجود در شبکه که به استخراج ارزهای دیجیتال مشغول هستند به رقابت بپردازد.
امروزه با رواج بیشتر ارزهای دیجیتال و سختتر شدن روزافزون شبکه شاهد پیدایش استخرهای استخراج هستیم، به این ترتیب ماینرهایی که به تنهایی شانسی برای پیروزی در رقابت استخراج رمزارز ندارند، قدرت پردازش دستگاه سخت افزاری خود را در اختیار شبکه میگذارند و استخر استخراج با توجه به میزان قدرت هشی که دستگاه سخت افزاری در اختیار استخر استخراج قرار داده است، پاداشی را برای آنها در نظر میگیرد.
ماینرها درواقع همان صاحبان دستگاههای سخت افزاری هستند که با توجه به نظر خود، با کمک دستگاه ماینر خود اقدام به حل مسائل پیچیده میکنند تا امتیاز و پاداش اتصال یک بلاک را به انتهای زنجیرهی بلاک چین به دست بیاورند و یا اینکه با به اشتراک گذاری قدرت هش دستگاه ماینر خود در استخر استخراج بتوانند شانس خود برای دریافت سود را افزایش دهند، هرچند میزان سود دریافتی کمتر باشد.
دستگاه ماینر چیست؟
در حال حاضر هزاران ارز دیجیتال در بازار رمزارزها وجود دارند که از روشهای مختلف اجماع برای اعتبار سنجی یک بلاک در شبکه بلاک چین استفاده میکنند. در این میان گروهی از ارزهای دیجیتال همچون بیت کوین از روش اجماع اثبات انجام کار یا Proof of Work (PoW) استفاده میکنند.
استفاده از دستگاه ماینر با قدرت محاسباتی بسیار بالا برای استخراج ارزهای دیجیتالی که از روش اجماع اثبات انجام کار (PoW) استفاده میکنند امکانپذیر است.
آیا خرید ماینر در ایران قانونی است؟
پس از گذشته 14 سال از معرفی بیت کوین، همچنان قانونگذاری ارزهای دیجیتال با چالشهایی همراه است. میتوان گفت هنوز بسیاری از کشورها تصمیمگیری کاملی در مورد قوانین خرید و فروش، استخراج و نگهداری ارزهای دیجیتال اتخاذ نکردهاند. در این میان دولت ایران در برخی موارد مربوط به ارزهای دیجیتال نسبت به موارد دیگر موضعگیری صریح و شفافتری داشته است، خرید ماینر یکی از این موارد است.
بر اساس مصوبه دولت، افراد میتوانند به صورت قانونی برای واردات دستگاههای ماینر اقدام کنند. در این مصوبه آمده ابتدا لازم است فرد متقاضی از دفتر صنایع الکترونیک و برق و مخابرات، مجوزهای لازم را اخذ کرده و پس از دریافت دستگاه، آن را ثبت قانونی کند. پس از انجام این مراحل علاقمندان میتوانند به صورت کاملاً قانونی به واردات و خرید قانونی دستگاه ماینر بپردازند.
کدام ارزها را با ماینر میتوان استخراج کرد؟
در پروژههای مختلف کریپتوکارنسی، فرایند اعتبارسنجی تراکنشها و حفظ امنیت شبکه از طریق الگوریتمهای مختلف میشود. در پروژه بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال موفق، از الگوریتم Proof of Work استفاده شده است. بر اساس این الگوریتم، پس از حل معادلات ریاضی هر بلاک، کوین جدیدی استخراج شده و ماینر در ازای آن پاداش دریافت میکند.
علاوه بر بیت کوین، تمام کوینهایی که جهت اعتبارسنجی تراکنشهای شبکه از الگوریتم Proof of Work استفاده میکنند، با ماینر قابل استخراج خواهند بود. در ادامه نا چند مورد از برترین ارزهای دیجیتال قابل استخراج آورده شده است.
- Vertcoin
- Grin
- Monero
- ZCash
- Ravencoin
- Haven Protocol
- Ethereum Classic
- Litecoin
- DASH
- Dogecoin
انواع دستگاه های ماینر کدامند؟
همانطور که گفته شد برای استخراج رمزارزهایی که از روش اجماع اثبات انجام کار برای اعتبار سنجی یک بلاک در شبکه بلاک چین استفاده میکنند، دستگاه ماینر کار فراهم کردن توان پردازشی شبکه را بر عهده دارد.
با توجه به ارز دیجیتال مورد نظر میتوان از دستگاههای ماینر مختلف موجود استفاده کرد.
استخراج ارز دیجیتال با پردازنده مرکزی CPU
بیت کوین اولین رمزارز دنیا در ابتدا یعنی در سالهای 2009 و 2010 کاربران زیادی را به مقادیر بالایی از بیت کوین رساند، آن هم فقط به وسیله پردازندههای مرکزی رایانههای شخصیشان.
بله در ابتدا کاربران میتوانستند با استفاده از رایانههای شخصی خود اقدام به استخراج بیت کوین کنند، اما این موقعیت همیشگی نبود و پس از گذر تقریبا 2 سال امکان استخراج بیت کوین با استفاده از پردازندههای مرکزی کامپیوترهای رومیزی دیگر ممکن نبود، چراکه با گسترش شبکه بلاک چین بیت کوین، قدرت هش شبکه نیز افزایش یافته بود در نتیجه CPUها دیگر جوابگوی نیاز شبکه نبودند.
با تمام اینها هنوز هم ارزهای دیجیتالی وجود دارند که بتوان با استفاده از پردازندههای مرکزی رایانههای شخصی به استخراج آنها پرداخت.
استخراج رمز ارز با کارت گرافیک GPU
کارتهای گرافیک یا همان پردازندههای گرافیکی از قدرت پردازش کارت گرافیک که بیشتر از پردازنده مرکزی است برای هش کردن دادههای موجود در بلاک استفاده میکنند.
با وجود اینکه دیگر استخراج بیت کوین با استفاده از کارت گرافیک منطقی نیست، هنوز هم ارزهای دیجیتال زیادی وجود دارند که با استفاده از کارت گرافیک (GPU) عمل ماینینگ را انجام میدهند.
FPGA (Field Progrrammable Gate Array)
مثل هر عرصه دیگری امور در جوانب مختلف ارزهای دیجیتال نیز به مرور زمان کارآمدتر شدند. پس از CPU و GPU حالا نوبت FPGA یا مدار مجتمع دیجیتال برنامهپذیر بود. در این نوع دستگاههای ماینر شما میتوانید تراشهها را با توجه به نیاز و هدف خود تهیه کرده و در دستگاه ماینر تعبیه کنید به عبارت دیگر دستگاه ماینر FPGA قابلیت شخصیسازی را دارد.
ماینرهای FPGA میتوانند با مصرف برق کمتر میزان قدرت هش بیشتری را داشته باشند که این موضوع میتواند در بهبود روند استخراج ارزهای دیجیتال بسیار حائز اهمیت باشد. در زمانی که ماینرهای FPGA عرضه شدند، افراد بسیاری برای استخراج بیت کوین CPU و GPUهای خود را کنار گذاشته و به ماینرهای FPGA روی آوردند.
پس از گذر مدتی از معرفی دستگاههای FPGA شاهد ورود دستگاههای جدیدتری بودیم، به همین دلیل حداقل استفاده از ماینرهای FPGA برای استخراج بیت کوین عملا بیفایده بود، اما ارزهای دیجیتال دیگری هستند که همچنان از ماینرهای FPGA برای استخراج ارز دیجیتال استفاده میکنند، نروس نتورک و کادنا دو نمونه از این ارزهای دیجیتال هستند.
استخراج ASIC
ماینرهای ای سیک (ASIC) با توان محاسباتی بسیار بالا توانستند افراد زیادی را به سمت خود جذب کنند. ماینرهای ایسیک با برق مصرفی کمتر و قدرت هش بیشتر نسبت به ماینرهای FPGA فعالیت میکنند.
ماینرهای ASIC تنها با هدف استخراج ارزهای دیجیتال به وجود آمدند. برخی از ارزهای دیجیتال را فقط میتوان با ماینرهای ای سیک استخراج کرد، به عبارت دیگر با توجه به شبکه ارزهای دیجیتال، ماینرهای CPU، GPU، FPGA برای استخراج برخی از ارزهای دیجیتال جوابگو نیستند. به عنوان مثال بیت کوین، بیت کوین کش و لایت کوین جز ارزهای دیجیتالی هستند که تنها به وسیلهی ماینرهای ایسیک قابل استخراج هستند.
مدارهای الکتریکی به کار رفته در ماینرهای ای سیک بیت کوین، بر خلاف ریزپردازندهها و حافظههای رایانههای شخصی که دسترسی تصادفی را فراهم میکنند، به صورت اختصاصی برای حفظ اطلاعات مربوط به استخراج بیت کوین طراحی شدهاند.
ماینرهای ایسیک متشکل از تراشههایی هستند که توان محاسباتی و سرعت عملیاتی بسیار بالاتر از تراشههای معمولی در رایانهها را دارند، اما باید به این موضوع نیز توجه کرد که تراشههای ایسیک تنها برای یک هدف یعنی استخراج ارزهای دیجیتال طراحی شدهاند و هدف دیگری را دنبال نمیکنند.
مزایا و معایب ماینرهای ایسیک
ماینرهای ایسیک یکی از انواع دستگاههای استخراج ارزهای دیجیتال هستند که به طور خاص با هدف استخراج ارزهای دیجیتال با بازده بالا طراحی شدهاند. در ادامه به بررسی مزایا و معایب ماینرهای ایسیک میپردازیم.
مزایای ماینرهای ایسیک چیست
- آماده به کار
دستگاههای ماینر همچون دستگاه ASIC نسبت به ریگهای استخراج کم حجم بوده و فضای کمی را اشغال میکنند. همچنین ماینرهای ایسیک توسط تولیدکنندگان مونتاژ و سرهم میشوند. در نتیجه پس از خرید، دستگاه قابل استفاده است.
- بدون نیاز به قطعات جانبی
همانطور که اشاره شد ماینرهای ایسیک در هنگام تولید توسط تولیدکنندگان مونتاژ میشود. در نتیجه کاربر دیگر نیازی به خرید قطعات مختلف همچون رم، CPU،GPU و… نخواهد داشت.
- قیمت مناسب
تهیه ماینر ASIC نسبت به خرید تجهیزات و قطعات مختلف یک ریگ استخراج مقرون به صرفهتر است.
- بازگشت سریع سرمایه
قیمت مناسب دستگاههای ماینر ASIC نسبت به ریگ استخراج سبب شده تا استخراج ارز دیجیتال از طریق ASIC با بازگشت سریعتر سرمایه همراه باشد.
معایب ماینرهای ایسیک چیست؟
- خرید مشکل
از آنجایی که تقاضا برای خرید دستگاههای ماینر ASIC بسیار بالا است، تولیدکنندگان توان تأمین نیاز بازار را ندارند. این موضوع سبب شده تا ماینرهای ASIC در بازار سیاه و با قیمتهای بسیار بالاتر به فروش برسند. از طرفی در ایران نیز اکثر دستگاههای ASIC به صورت قاچ وارد کشور شده و خدمات پس از فروش و گارانتی مناسبی در اختیار مشتریان قرار نمیگیرد.
- فروش مشکل
دستگاههای ماینر به طور اختصاصی با هدف استخراج ارزهای دیجیتال طراحی شده و کاربرد دیگری ندارند. ماینرها نیز مانند هر دستگاه الکتریکی دیگر عمر محدودی داشته و پس از گذشت یک زمان محدود از کار افتاده یا منسوخ میشود. در این شرایط فروش دستگاه با قیمت بسیار پایین و بهسختی انجام خواهد شد.
- معرفی دستگاههای جدید
ماینرهای ASIC در بازههای زمانی چند ماهه با امکانات و ویژگیهای بهبودیافته به بازار عرضه میشوند. معرفی ماینرهای جدید رقابت را برای مدلهای قدیمیتر دشوار میکنند. به عنوان مثال مدلهای قدیمیتر با مصرف انرژی بالا میزان سوددهی را کاهش داده و از عرصه رقابت خارج میشوند.
- صدا و گرمای زیاد
ماینرهای ASIC صدا و گرمای بسیار زیادی را تولید میکنند. به همین دلیل به هیچ عنوان نمیتوان این دستگاهها را در محیط زندگی راهاندازی و نصب کرد. از طرفی گرمای زیادی که توسط ماینرهای ASIC تولید میشود تنها از طریق سیستمهای سرمایشی قوی، فن و کولر قابلکنترل است. در نتیجه قبل از هر چیزی لازم است مخارج مربوط به محل نگهداری و سیستمهای خنککننده را نیز در نظر داشته باشید.
راهنمای انتخاب دستگاه ماینر
همانطور که ملاحظه کردید، فرایند استخراج کریپتو بسیار رقابتی و دشوار است. اما این امر به معنای آن نیست که دیگر امکان رقابت و کسب درآمد در این زمینه وجود ندارد. اگر میخواهید در این رقابت شرکت کرده و بازده بالایی داشته باشید، باید فاکتورهایی را در هنگام انتخاب دستگاه ماینر در نظر داشته باشید. در ادامه نکات مهمی که در هنگام انتخاب دستگاه ماینر باید به آنها توجه کنید، آورده شده است:
نحوه انتخاب مادر برد / Motherboard مناسب برای دستگاه ماینر
مادر برد به عنوان اصلیترین بخش یک کامپیوتر، سبب برقراری ارتباط تمام اجزا با یکدیگر و کنترل پردازشگر مرکزی میشود. تمام واحدهای یک کامپیوتر همچون CPU، GPU، RAM و… بر روی مادر برد قرار میگیرند. برای ساخت یک دستگاه ماینر مناسب، لازم است مادر بردی را انتخاب کنید که ظرفیت کافی جهت اضافه کردن واحدهای بیشتر را داشته باشد.
به این ترتیب در بهترین حالت، مادر برد شما باید ظرفیت اضافه کردن 4 تا 8 کارت گرافیک را داشته باشد. به عبارت ساده، این مادر برد باید بتواند به طور همزمان انرژی لازم برای 4 تا 6 کارت گرافیک را تأمین کند. به عنوان مثال، Z270 یکی از بهترین مادربردهایی است که برای راهاندازی دستگاه ماینر میتوان انتخاب کرد.
نحوه انتخاب پردازشگر / CPU مناسب برای دستگاه ماینر
CPU مخفف عبارت Central processing unit و به معنای واحد مرکزی پردازش است. وجود این قطعه سخت افزاری در تمام دستگاههای دیجیتالی از جمله ماینر ضروری است. چراکه CPU نقش مهمی را در عملیات مربوط به پردازش اطلاعات ایفا میکند.
نکته مهمی که در هنگام انتخاب باید به آن توجه داشت باشید این است که CPU انتخابی شما با مادر برد همخوانی لازم را داشته باشد. به عنوان مثال، بهترین CPU برای مادر برد Z270، E7300 CPU (Core 2 Duo) و Celeron G3900 خواهد بود.
نحوه انتخاب حافظه RAM مناسب برای دستگاه ماینر
RAM مخفف عبارت Random Access Memory بوده و از آن به عنوان حافظه موقت کامپیوتر یاد میشود. در واقع RAM با سرعت بسیار بالای خود امکان انتقال و آدرسدهی بسیار سریع را برای پردازندههای کامپیوتر فراهم میکند. مانند مورد قبلی رم انتخابی شما باید با مادر برد همخوانی داشته و حداقل ظرفیتی برابر با 4 گیگابایت داشته باشد.
نحوه انتخاب فضای ذخیرهسازی / Storage مناسب برای دستگاه ماینر
اطلاعات کامپیوتر در این بخش از سیستم ذخیره شده و در صورت نیاز فراخوانده میشود. فضای ذخیرهسازی در دو نوع هارد دیسک HHD و درایو حالت جامد SSD در دسترس بوده و از هر دو نوع آن میتوان برای راهاندازی دستگاه ماینر استفاده کرد. از آنجایی که قرار نیست فایلهای زیادی را در سیستم ماینر خود ذخیره کنید، یک فضای ذخیرهسازی 50 گیگابایتی نیز میتواند نیاز شما را به خوبی برطرف کند.
نحوه انتخاب کارت گرافیکی / GPU مناسب برای دستگاه ماینر
کارت گرافیک مهمترین قطعه جهت راهاندازی یک دستگاه ماینر پرقدرت بوده و سطح عملکرد ماینر شما را تعیین میکند. در واقع کارت گرافیک با پردازش گرافیکی اطلاعات ورودی، وظیفه نمایش تصاویر بر روی صفحه نمایشگر را برعهده دارد.
علاوه بر کیفیت کارت گرافیکی، تعداد کارتهای گرافیک به کار رفته در دستگاه با افزایش قدرت ماینر رابطه مستقیم دارد. همچنین به منظور افزایش توان ماینر خود میتوانید با استفاده از قطعهای به نام Riser Card GPU چندین کارت گرافیکی را به طور همزمان به مادر برد متصل کنید. به عنوان مثال، Nvidia یکی از بهترین کارتهای گرافیک موجود برای راهاندازی یک ریگ استخراج است.
عوامل مؤثر در قیمت ماینر
قیمت ماینرها در ایران بر اساس دو فاکتور یعنی قیمت جهانی دستگاه و قیمت لحظهای دستگاه در ایران بررسی میشود. از آنجایی که دستگاههای ماینر وارداتی هستند با دلار خریداری شده و قیمت تمام شده آن تحتتأثیر نوسانات بازار ارز قرار میگیرد. در ادامه این بخش به بررسی عوامل مؤثر در قیمت ماینر میپردازیم.
- قیمت ارزهای دیجیتال
بازار ارزهای دیجیتال یک بازار نوسانی بوده و قیمت ارزهای دیجیتال تحتتأثیر عوامل مختلف دچار تغییر میشود. افزایش و کاهش قیمت بیت کوین و به دنبال آن سایر ارزهای دیجیتال، با قیمت ماینرها رابطه مستقیم دارد.
- وضع قوانین جدید ماینینگ
به رسمیت شناختن فعالیت ماینرها و همچنین وضع قوانین جدید میتواند با تغییران قیمت خرید دستگاه ماینر رابطه مستقیمی داشته باشد. به عنوان مثال، مجوز رسمی واردات ماینر سبب حذف واسطهها و بازار سیاه شده و قیمت خرید به قیمت واقعی نزدیکتر میکند.
- شرکت و برند سازنده دستگاه ماینر
مانند هر کالای دیگری، کیفیت ساخت، نام برند و شرکت سازنده دستگاه ماینر بر قیمت تمام شده دستگاه تأثیرگذار است. هر چه برند سازنده سابقه طولانیتر و محبوبیت بیشتری در این زمینه داشته باشد به همان میزان قیمت ماینرها نیز نسبت به رقبا افزایش پیدا میکند. به عنوان مثال، Bitmain و MicroBT از برترین برندهای موجود در این حوزه هستند.
- قدرت پردازش (هش ریت) دستگاه ماینر
قدرت پردازش شبکه و توان محاسباتی دستگاه را با مفهومی به نام هش ریت اندازهگیری میکنند. هرچه میزان هش ریت بالاتر باشد به همان اندازه قدرت استخراج ماینر نیز بیشتر میشود.
- میزان مصرف برق توسط دستگاه ماینر
مصرف برق دستگاه یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر قیمت دستگاه ماینر است. چراکه هزینههای مربوط به انرژی بر عواملی همچون سودآوری فرایند استخراج و بازگشت سرمایه تأثیر مستقیم دارد. هرچه مصرف برق دستگاه کمتر باشد هزینههای استخراج کاهش پیدا کرده و ارزش دستگاه بیشتر میشود.
- سختی شبکه ارز دیجیتال
سختی شبکه یا سختی استخراج متغیری است که با هدف ثابت نگه داشتن میانگین زمان ایجاد یک بلاک جدید در شبکه طراحی شده است. هرچه قدرت پردازش شبکه افزایش پیدا میکند، سختی شبکه بیشتر شده و در نهایت فرایند استخراج سختتر میشود. اگر ماینر بتواند با توان محاسبانی بالای خود با سختی شبکه مقابله کند، قیمت دستگاه بیشتر خواهد شد.
- اندازه و وزن دستگاه
و در آخر عامل دیگری که بر قیمت ماینر تأثیر دارد، وزن و اندازه دستگاه است. هرچه ماینر سبک و کوچکتر باشد، قیمت بالاتری خواهد داشت.
چگونه از ماینر کسب درآمد کنیم؟
استخراج ارزهای دیجیتالی قابل استخراج، یکی از رایجترین روشهای کسب درآمد در حوزه کریپتوکارنسی است. در گذشته هر کسی این امکان را داشت تا از طریق کامپیوتر خانگی خود به یک ماینر ارز دیجیتال تبدیل شده و کسب درآمد کند. اما در سالهای اخیر به دلیل افزایش اقبال عمومی، رقابت میان ماینرها افزایش پیدا کرده و سختی استخراج بیت کوین نسبت به سالهای ابتدایی به شدت بیشتر شده است. به این ترتیب در شرایط کنونی تنها از طریق ماینرهایی با قدرت محاسباتی و پردازش بسیار بالا میتوان کسب درآمد کرد.
در نتیجه برای شروع ماینینگ حرفهای و سودده ارز دیجیتال به چندین دستگاه تخصصی، مکانی مشخص برای راهاندازی ماینرها، جریان برق مناسب و همچنین تهویه مناسب برای خنک نگه داشتن دستگاهها نیاز است. علاقمندان میتوانند بهجای خرید سخت افزارهای تخصصی از طریق خدمات ماینینگ ابری نیز کسب درآمد کنند. با استخراج ابری دیگر نیازی به خرید یا نگهداری دستگاههای ماینر نیست، اما درآمد این روش نسبت به روش اول کمتر خواهد بود.
درآمد حاصل از دستگاه ماینر چقدر است؟
سختی استخراج و درآمد حاصل از استخراج کوینهای مختلف، با توجه به ارزش بازار و محبوبیت آنها متغیر است. به عنوان مثال، اگر یک ماینر با موفقیت بتواند یک بلوک بیت کوین را استخراج کند، کل پاداش استخراج را دریافت خواهد کرد. در حال حاضر پاداش فعلی استخراج هر بلوک بیت کوین برابر 6.25 BTC است.
پس از استخراج 210 هزار بلوک یعنی تقریباً هر چهار سال یک بار، پاداش استخراج هر بلوک بیت کوین نصف شده و به این ترتیب پاداش استخراج بیت کوین در سال 2024 به 3.125 BTC کاهش پیدا خواهد کرد. علاوه بر درآمد حاصل از استخراج هر بلوک، ماینرها در ازای تراکنشهای بلوک کارمزدی بین 5 تا 10 دریافت میکنند. در نهایت میتوان گفت درآمد حاصل از دستگاه ماینر با توجه به پاداش استخراج بلوک و قیمت لحظهای کوین مورد در نظر میتواند متفاوت باشد.
سود دستگاه ماینر
اگر به ماینینگ حرفهای ارزهای دیجیتال علاقمند باشید، برای شروع به یک سرمایه اولیه مناسب نیاز پیدا میکنید. علاوه بر هزینههای خرید ماینرها، هزینههای مربوط به محل نگهداری، هزینههای برق، تهویه، تعمیر و نگهداری را نیز باید در نظر داشته باشید.
از آنجایی که ماینرها دستگاههای پرسر وصدایی هستند جهت نگهداری و راهاندازی آنها به یک سوله یا محیطی خارج از محل زندگی نیاز خواهید داشت. استخراج بلوک یک کار شبانهروزی بوده و ماینرها به طور 24/7 روشن هستند؛ بنابراین مصرف برق بسیار بالا خواهد بود.
از طرف دیگر، فعالیت مداوم ماینرها گرمای زیادی تولید کرده و نصب تهویه مناسب و خنکسازی دستگاهها به افزایش عمر آنها کمک میکند. در نهایت جهت محاسبه سود دستگاه ماینر، لازم است مخارج ماهانه ماینینگ همچون هزینههای مربوط به مصرف انرژی، محل راهاندازی، تعمیر و نگهداری را از درآمد حاصل از ماینر کم کنیم.
برترین تولید کنندگان دستگاه های ماینر ASIC
حال که متوجه شدهاید دستگاه ماینر چیست بهتر است شناختی از برترین تولید کنندگان قویترین و کارآمدترین دستگاههای ماینر یعنی ای سیکها داشته باشید.
-
Bit Main
در سال 2013 شرکت بیت مین تکنولوژی (BitMain Technology) در پکن چین تاسیس شد، دستگاههای سخت افزاری استخراج انت ماینر (AntMiner) هنوز هم جز بهترین ماینرها به حساب میآیند.
-
Micro BT
سال 2016 یکی از اعضای شرکت انت ماینر که ماینر AntMiner S9 را طراحی کرده بود از شرکت مربوطه یعنی بیت مین جدا شد و میکرو بیتی را تاسیس کرد. میکرو بی تی سازندهی ماینرهای WhatsMiner همچنان یکی از اصلیترین رقبای شرکت بیت مین به حساب میآید.
-
Ebang
شرکت Ebang محصولات ماینر خود را با نام Ebit عرضه میکند، شرکت Ebang نیز یکی از سردمداران تولیدکننده ماینرهای ای سیک به حساب میآید.
-
Canaan
ماینرهای کنان (Canaan) برای افرادی که به دنبال یک دستگاه ماینر با قدرت هش بسیار بالا هستند خیلی مناسب نیست، اما به هر حال کاربرد خود را دارند. شرکت Canaan ماینرهای ای سیک خود را با نام آوالون (Avalon) تولید و عرضه میکند.
تفاوت دستگاه ماینر با ریگ ماینر
در یک تعریف ساده دستگاه ماینر یک سخت افزار کامپیوتری است. اگر کامپیوتر خانگی شما حداقل توان پردازش مورد نیاز را داشته باشد، میتوانید از آن به عنوان یک دستگاه ماینر استفاده کنید. در واقع هر ماینر با هدف کمک به پردازش تراکنشها و ایمنسازی شبکه کوین مورد نظر، وارد شبکه استخراج میشود.
ماینر با توان پردازش بالای خود، محاسبات بسیار پیچیده هر بلاک را انجام داده و بلاک جدیدی را به زنجیره بلاکهای قبلی اضافه میکند. در آخر به ماینری که سریعتر از سایر ماینرها موفق به حل این معادله شود، به عنوان پاداش استخراج بلوک، توسط توکن بومی شبکه پاداش داده میشود.
اما ریگ ماینر چیست و چه تفاوتی با دستگاه ماینر دارد؟ ریگ ماینر یک سیستم سخت افزاری ویژه و سفارشیشده است که به صورت تخصصی با هدف استخراج ارزهای دیجیتال طراحی میشود. ریگهای استخراج تمام عناصر ضروری یک کامپیوتر از جمله RAM، مادر برد، فضای ذخیرهسازی و CPU را در خود دارد. اصلیترین چیزی که ریگهای استخراج ارز دیجیتال را از رایانههای سنتی متمایز میکند، کارت گرافیک (GPU) آنها است.
ریگ ماینینگ از ترکیب چند دستگاه ماینینگ جداگانه ایجاد میشود. این کار سبب افزایش توان خروجی استخراج یا نرخ هش و در نهایت چند برابر شدن پاداشها میشود. ریگهای ماینینگ یا با واحدهای GPU یا واحدهای ASIC در کنار هم ساخته میشوند.
دلیل استخراج ارزهای دیجیتال
بسیاری بیت کوین را طلای دیجیتال میدانند، همانطور که برای به دست آوردن طلاهایی که هنوز از دل معدن استخراج نشدهاند عملیات استخراج باید انجام شود، برای استخراج بیت کوین نیز باید عملیات استخراج صورت گیرد، البته تفاوتهای در میان استخراج طلا و استخراج ارزهای دیجیتال وجود دارد.
همانطور که از نام ارزهای دیجیتال برداشت میشود، ارزهای دیجیتال، دیجیتالی هستند و ماهیتی فیزیکی ندارند و عملیات استخراج یا ماین کردن آنها نیز با عملیات استخراج طلا که ماهیتی فیزیکی دارد متفاوت است.
دستگاهها و ابزاری که برای استخراج ارزهای دیجیتال به کار میروند نیز بالطبع متفاوت هستند، اما به هر حال عملیاتی باید صورت بگیرند که استخراج کنندهگان (ماینرها) موفق به دریافت ارزهای دیجیتال کنند.
سوالی که پیش میآید این است که انجام عملیات استخراج ارزهای دیجیتال قرار است چه خدمتی را انجام دهد؟
بلاک چین در یک دسته از ارزهای دیجیتال بر اساس پروتکل اجماع PoW و یا اثبات کار فعالیت میکند، به این ترتیب قدرت هش در کل شبکه بلاک چین توزیع میشود، به عبارت دیگر ماینرها با قرار گرفتن در نقاط مختلف دنیا به توزیع پذیری قدرت هش کل شبکه کمک کرده و ارز دیجیتال مورد نظر را یک ارزدیجیتال کاملا غیرمتمرکز میکنند.
با تمام اینها اگر شخص و یا سازمانی بتواند قدرتی بیش از 50 درصد از قدرت کل هش شبکه را در اختیار داشته باشد میتواند خطری برای امنیت شبکه ایجاد کند.
نگرانی از این تهدید برای رمزارز بزرگی همچون بیت کوین به دلیل بزرگی شبکهی این ارز دیجیتال بیمورد است، اما به هر حال در رمزارزهایی که کوچکتر هستند باید به این مورد توجه شود.
استخراج رمزارزهایی که هنوز ماین نشده اند
ارزهای فیات توسط دولتها و بانک مرکزی کشورها در هر زمانی که آنها تصمیم بگیرند میتوانند به چاپ برسند، اما در رابطه با ارزهای دیجیتال موضوع کاملا متفاوت است، هر ارز دیجیتال با توجه به قوانینی که هنگام طراحی آن وضع شده است از یک سیستم خاص برای تولید و استخراج استفاده میکند.
به عنوان مثال در رابطه با رمزارز بیت کوین از همان ابتدای روی کار آمدن این ارز مشخص بود که تعداد کل بیت کوینهایی که قرار است استخراج شوند به 21 میلیون واحد میرسد. حتی پروتکلهایی برای چگونگی و میزان استخراج بیت کوین در بازههای زمانی از قبل مشخص شده است و به این صورت دستاندرکاران بیت کوین از تورم و بیارزش شدن این رمزارز جلوگیری کردهاند.
ماینرهای ارزهای دیجیتال با حل یک سری معادلات پیچیدهی ریاضی (که البته توسط دستگاههای ماینر انجام میشود) با یکدیگر رقابت میکنند و شخصی که بتواند آن معادله ریاضی که جواب آن هش بلاک مربوطه است را پیدا کند، این امتیاز را کسب میکند که بلاک جدید که حاوی تراکنشهای جدید است را به بلاک چین اضافه کند.
اما ماینرها این خدمات را به رایگان انجام نمیدهند و رقابتی که ماینرها باهم دارند به دلیل پاداشی است که قرار است نصیب یکی از آنها شود و آن پاداش همان بیت کوینها و یا رمزارزهای جدید استخراج شده است که در حال حاضر 25/6 واحد بیت کوین برای اضافه کردن هر بلاک به شبکه بلاک چین بیت کوین است. (در رمزارزهای دیگر این مقادیر متفاوت است)
تایید تراکنش ها
هنگامی که فردی قصد انجام تراکنش را داشته باشد، مقداری که قصد ارسال آن را دارد تعیین کرده و به شبکه ارسال میکند، این تراکنش برای گروهی از نودهای شبکه بلاک چین ارسال میشود، اعتبار شخص و تراکنش بررسی میشود (دارایی شخص فرستنده، درواقع با کمک الگوریتمهایی با بررسی تراکنشها و فعالیتهای اخیر فرد فرستنده، داراییهای او محاسبه میشود تا بتوان اعتبارسنجی را انجام داد.)
سپس ماینرها تراکنشها را در بلاک جدید قرار داده و عمل استخراج انجام میشود. مدت زمان مورد نیاز برای تایید تراکنش میتواند متفاوت باشد.
تجهیزات مورد نیاز برای استخراج
1. اینترنت پر سرعت
همانطور که میدانید ارزهای دیجیتال داراییهایی دیجیتال هستند که برای استخراج و استفاده از آنها به اینترنت نیاز است. اینترنت آن هم از نوع پرسرعت یکی از مولفههای مورد نیاز برای استخراج ارزهای دیجیتال است که در عمل ماین کردن باید وجود داشته باشد.
2. کیف پول امن
شما به عنوان یک ماینر چه در زمانی که خود به صورت انفرادی فعالیت میکنید و چه در زمانی که قدرت هش ماینر خود را در اختیار یک استخر قرار میدهید به یک کیف پول امن نیاز دارید تا پاداش استخراج خود را و یا سود دریافتی از استخر استخراج را در آن ارسال کنید.
3. دستگاه سخت افزاری ماینر
و اما یکی از ضروریترین ابزار موردنیاز و شاید اصلیترین ابزار در ماین کردن، خود دستگاه استخراج یا ماینر باشد. با توجه به رمزارزی که قصد استخراج آن را دارید باید به تهیه یک یا چند دستگاه ماینر بپردازید.
توجه کنید که به عنوان مثال در حال حاضر خرید یک دستگاه ماینر FPGA و یا حتی دستگاه ماینر ایسیک ضعیف برای استخراج بیت کوین اصلا منطقی نیست. پس با توجه به رمزارزی که قصد استخراج آن را دارید و با توجه به شرایط خودتان بهترین دستگاه ماینر را تهیه کنید.
آینده استخراج ارزهای دیجیتال
استخراج ارزهای دیجیتال یک امر همیشگی نیست و به هرحال به پایان میرسد، استخراج ارزهای دیجیتال با گذر زمان به دلیل بیشتر شدن سختی شبکه به مراتب مشکلتر از استخراج آن در سالهای پیش بوده است.
همانطور که میدانید و پیش از این نیز اشاره شد، تعداد کل ارزهای دیجیتال در همان ابتدای طراحی آنها مشخص شده است، با سختتر شدن استخراج آنها امکان استخراج مقادیر کمتری از آنها در مدت زمان مشابه نسبت به گذشته وجود دارد و به هرحال با وجود سختی استخراج روزی این عملیات به پایان میرسد.
به عنوان مثال برای رمزارزی همچون بیت کوین، روزی که 21 میلیون واحد بیت کوین استخراج شود دیگر هیچ فعالیتی در زمینه استخراج بیت کوین صورت نمیگیرد و این بیت کوینهای استخراج شده خواهند بود که با توجه به کارایی که روز به روز بیشتر میشود برای دارندگان خود سودسازی خواهند کرد.
با وجود اینها میبینیم در همین دوران که استخراج ارزهای دیجیتال و بیت کوین در حال انجام است، روش انجام این کار با گذر زمان دستخوش تغییراتی بوده است و احتمالا بعد از این نیز با توجه به شرایط تغییراتی خواهد کرد.
انتخاب و خرید بهترین ماینر
امروزه طیف عظیمی از دستگاههای ماینر را میتوانید در بازار تهیه کنید، برای افرادی که به تازگی قصد ورود به این عرصه را دارند تصمیمگیری در خصوص خرید مناسبترین دستگاه ماینر چندان کار سادهای نیست زیرا برای خرید ماینر باید به عوامل مختلف توجه کرد.
ماشین حسابهای ماینینگ را میتوان به عنوان یک وسیله کمکی در این راستا در نظر گرفت که افرادی که اطلاعات کافی در این زمینه ندارند بتوانند با استفاده از ماشین حساب ماینینگ و وارد کردن ارقامی همچون هزینهی مصرفی برق، قدرت هش ریت دستگاه، سختی شبکه و هرآنچه باید بررسی شود به نتیجه برسند و با کنار هم قرار دادن نتایج به دست آمده بهترین دستگاه ماینر را تهیه کنند.
علاوه بر این موضوع نوع رمزارزی که قرار است استخراج کنید بسیار در موفقیت شما در زمینه استخراج موثر است به عنوان مثال با اینکه ماین کردن بیت کوین به وسیله CPU رایانه شخصی منسوخ شده است.
هنوز هم ارزهای دیجیتالی هستند که بتوان به وسیله CPU آنها را استخراج کرد و درواقع هزینه بیش از حد برای استخراج این ارزهای دیجیتال با خرید دستگاههای ماینر قویتر هزینه اضافی خواهد بود.
از طرفی فکر کردن به اینکه شخصی بخواهد رمزارزی همچون بیت کوین را امروزه به وسیله CPU رایانه شخصی خود استخراج کند نیز مضحک است چراکه در این صورت نه تنها موفق به استخراج نمیشود که سیستم رایانه شخصی خود آسیب خواهد رساند.
در نتیجه بهتر است در هنگام تهیه ماینر به تمام موارد اشاره شده دقت کرد.
سخن آخر
ما سعی کردیم در این مقاله با آوردن مطالبی راجع به اینکه دستگاه ماینر چیست و چه کاری انجام میدهد و انواع دستگاههای ماینر چه هستند، اطلاعاتی را در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.
فعالیت در بازار کریپتوکارنسی به معامله گری و سرمایهگذاری در این بازار خلاصه نمیشود بلکه راههای مختلف برای به سود رسیدن در این بازار وجود دارد که استخراج و ماین کردن ارزهای دیجیتال یکی از آنهاست، اگر قصد فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال به عنوان یک ماینر را دارید مطالعه این مطلب میتواند تا حد زیادی به شما کمک کند.



















































































