از کریپتوکارنسی چیزی شنیدهاید؟ شبکه بلاک چین چطور؟ میدانید که فناوریهای تازهای مانند بلاک چین میتوانند، خدمات بینظیری به دنیا ارائه کنند؟ اگر گشتی در اخبار مرتبط با فناوریهای تازه بزنید، حتما با خبرهای داغی در این مورد روبهرو خواهید شد. «بیت کوین» یکی از معروفترین ارزهای مجازی است که این روزها در دنیا غوغایی به پا کرده است.
شاید شما هم نام آن را شنیده باشید ولی مفهوم و چیستی آن هنوز برایتان روشن نشده باشد. اگر تا پایان این قسمت از خانه سرمایه، همراهمان باشید، سر از کار این ارز پرشور درمیآورید.
پیشنهاد میکنیم به مقاله «پاسخ به ۲۰ سوال در مورد بیت کوین و ارز دیجیتال» هم سر بزنید. در آن گفتار ما به پرسشهای احتمالی شما در مورد قدیمیترین ارز دیجیتال جهان پاسخ دادهایم.
ارز دیجیتال بیت کوین چیست؟ (Bitcoin)
بعد از «Bitcoin» رمزارزهای بسیاری پا به دنیا گذاشتند که ویژگیهایی شبیه به آن داشتند و دارند. کریپتوکارنسیها یا رمزارزها ویژگیها و ظرفیتهای فوقالعادهای دارند و به همین دلیل است که با گذشت حدود ۱۰ سال از روی کار آمدنشان شهرت زیادی پیدا کردهاند.
کریپتوکارنسیها در بستر شبکهای بزرگ فعالیت میکنند که به آن «بلاک چین» میگویند. این شبکه، کاربران بسیار زیادی دارد و نمیتوان در دادههای آن دخل و تصرف کرد.
«گسترده بودن»، «تعداد زیاد کاربران»، «نبود امکان تخلف و تقلب در شبکه» و «نبود ناظری بر شبکه» آن را به محیطی آزاد و اثربخش برای فعالیتهای ارتباطی در حیطههای گوناگون بدل میسازد.
به عبارت دقیقتر «Bitcoin» در بستر شبکه غیرمتمرکز بلاک چین فعالیت میکند.
تعریف Bitcoin
بیت کوین و کریپتوکارنسیهای دیگر، خطوطی از رمزهای رایانهای هستند که ارزش پولی دارند. این خطوط رمز با رایانههای قوی و همراه با مصرف زیاد انرژی برق تولید میشوند. به کریپتوکارنسیها «ارز دیجیتال» هم گفته میشود.
این ارزها، شکلی از پولهای دیجیتالی هستند که با محاسبات ریاضیاتی پیچیده خلق میشوند. شاید سوال کنید که «کریپتو» در واژه کریپتوکارنسی به چه معنا است و اصلا از کجا میآید؟ این واژه از «کریپتوگرافی» گرفته شده است.
کریپتوگرافی به فرایندی گفته میشود که از خلق سکههای جدید محافظت میکند.
نکته مهمی که درباره ارزهای دیجیتال وجود دارد، نبود نظارتهای مرکزی بر آنها است. به زبان ساده، هیچ دولت، نهاد و اُرگانی روی این ارزها نظارت ندارد و در بستر شبکهای کاملا آزاد، بیسانسور و بیمانع فعالیت میکنند.
دولتهای مختلف در کشورهای گوناگون، هنوز نمیدانند که باید چه واکنشی نسبت به ارزهای دیجیتال داشته باشند.
برخی از آنها، با ممنوع کردن فعالیت در این عرصه به دنبال محدود کردن آثار آن هستند و برخی دیگر تلاش میکنند تا آن را بهتر درک کرده و با شناختش از ویژگیها و ظرفیتهایی که دارد، نهایت استفاده را ببرند.
سفری کوتاه در تاریخچه بیت کوین
«Bitcoin» نخستین ارز دیجیتالی است. هیچکس نمیداند که چه کسی آن را ساخته است. البته این موضوع تازهای نیست. چون بیشتر ارزهای دیجیتالی در سکوت تولید میشوند.
گفته میشود که سازنده بیت کوین، فردی به نام «ساتوشی ناکوموتو» (Satoshi Nakomoto) است. دقیقا مشخص نیست که ساتوشی ناکوموتو واقعا یک فرد است یا گروهی از افراد تحت این نام، اقدام به تولید «Bitcoin» کردهاند.
بعد از تولد این رمزارز، دیگر خبری از ساتوشی ناکوموتو به گوش نرسید. مدتی بعد، رمزارزهای متفاوت دیگری مانند «لایتکوین»، «اتریوم» و… هم به دنیا معرفی شدهاند.
یکی از مزایای اصلی «Bitcoin» این است که میتوان آن را در حالت آفلاین هم در یک سختافزار امن ذخیره کرد. به این حالت، «ذخیره سرد» گفته میشود. با وجود ذخیره سرد، امکان به سرقت رفتن رمزارزها به صفر میرسد.
ذخیره سرد، در مقابل «ذخیره گرم» قرار دارد. ذخیره گرم، نوعی ذخیرهسازی است که طی آن، دادهها روی سطح اینترنت ذخیره میشوند و در نتیجه، امکان به سرقت رفتن آن به وجود میآید.
بیت کوین از کجا میآید؟
توکنهای بیت کوین به دنبال فرآیند ماینینگ به وجود میآیند. ماینینگ فرآیندی است که در طی آن تراکنشها به یک دفتر کل عمومی یا public ledger افزوده میشوند. در طی این فرآیند یک الگوریتم بخصوص بر میزان دشواری ماینینگ و تعداد کل توکنهای ایجادشده نظارت خواهد داشت.
از آنجایی که توکنهای بیت کوین توسط یک الگوریتم (و نه توسط بانک مرکزی) ایجاد و توزیع میشوند، سیستم بیت کوین تورم بازار ارز را دور زده و باعث میگردد که همواره یک جریان مالی ثابت از سکههای جدید وجود داشته باشد.
توجه داشته باشید که به مرور زمان تعداد توکنهای بیت کوین که به عنوان پاداش ماینینگ به ماینرها اعطا میشود، کمتر خواهد بود. علت این موضوع فرآیند هاوینگ تصاعدی بیت کوین است.
نکته دیگر این است که سیستم پاداش ماینینگ تقریباً مشابه برنده شدن در لاتاری است. در حالی که بسیاری از افراد میکوشند تا با حل کردن معماهای پیچیده به کمک کامپیوترهای پیشرفته بلوکهای تراکنش جدید را به یک بلاکچین اضافه کنند، همه موفق به این کار نمیشوند و در هر بار تنها یکی از کاربران میتواند پاداش بیت کوین را دریافت کند.
میدانید که بیت کوین جنبه فیزیکی ندارد و شما نمیتوانید بیت کوینهای خود را در دستتان بگیرید و یا از آنها در خریدهای معمولتان استفاده کنید؛ حساب این ارز دیجیتال در یک ترازنامه (دفتر کل عمومی یا بلاکچین) ثبت میگردد. بنابراین تعداد سکههای بیت کوینی که از نو به وجود میآیند معادل تعدادی است که به ترازنامه افزوده میشود.
هنگامی که توکنهای جدید ایجاد میشوند، صورتحساب آنها به دفتر کل عمومی افزوده میشود و ماینری که بلوک را اضافه کرده است توکنهای پاداش بیت کوین را در حساب عمومی خود دریافت میکند. حال اگر این فرد اقدام به فروش یا استفاده از این بیت کوینها نماید، توکنهای جدید وارد جریان مالی میشوند.
این سیستم موجب افزایش ثابت و قابل پیش بینی عرضه پول گردیده و امنیت سیستم بیت کوین را تضمین میکند. در حقیقت هرچه تعداد افراد بیشتری یک دفتر کل را تأیید (verify) کنند و بکوشند بلوکهای جدید به آن اضافه کنند، شانس درست بودن آن بلاکچین افزایش مییابد. در چنین شرایطی مهرههای مخرب به ندرت قادر به دستکاری این دفتر کل خواهند بود.
چه کسی بیت کوین را کنترل میکند؟
برخلاف ارزهای فیات که توسط دولتها و بانکها کنترل میشوند، بیت کوین به طور غیرمتمرکز (Decentralized) اداره میشود. بنابراین چه کسی بیت کوین را کنترل میکند؟ پاسخ به این سؤال یک فرد یا سازمان واحد نیست.
در حقیقت بیت کوین به طور همزمان توسط کاربران خود، ماینرها، گرهها، صرافیها و توسعه دهندگان در سرتاسر جهان اداره میشود. بیت کوین یک سیستم مبتنی بر قوانین است که این قوانین توسط یک فرد خاص وضع نشده اند. ساتوشی ناکاموتو مبدع بیت کوین در وایت پیپر این ارز دیجیتال ذکر کرده است که بیت کوین سیستمی برای تراکنشهای الکترونیک است که نیازی به تکیه بر اعتماد متقابل (چنانکه در ارزهای فیزیکی رایج است) ندارد.
این شبکه قدرتمند مستلزم آن است که تمامی افراد عضو آن از یک سری قوانین مشترک پیروی کنند و این اساس الگوریتمهای اجماع است. یعنی قوانین بر اساس نظر اکثریت وضع میشوند. نقش هر یک از اعضای اداره کننده این سیستم به شرح زیر است:
- توسعه دهندگان: هر کاربر در این شبکه همتا به همتا (peer-to-peer) میتواند نسخه نرم افزاری که قصد استفاده از آن را دارد انتخاب کند. سازندگان بیت کوین نمیتوانند مانع این تغییرات اعمال شده توسط کاربران شوند.
- ماینرها: امنیت شبکه بیت کوین توسط ماینرها تأمین میشود. علی رغم جایگاه مهم این اعضا، دسترسی ماینرها به شبکه نیز به اندازه هر فرد دیگری است که از بیت کوین استفاده میکند.
- گرهها: داوران بیت کوین تحت عنوان گرهها یا Nodes شناخته میشوند. این افراد تراکنشها را پایش میکنند و هر بلوک را قبل از آنکه به شبکه افزوده شود، مورد تأیید قرار میدهند. توسعه دهندگان میتوانند امکانات جدیدی را پیشنهاد دهند؛ اما اگر گرهها این پیشنهادات را قبول نکنند، عملاً تغییری در سیستم صورت نخواهد گرفت. برای مثال اگر یک گره با آپدیت سیستم موافق نباشد، میتواند مانع از انجام آن شود.
چرا ارزهای دیجیتال، جنجال برانگیز هستند؟
این ماجرا، دلیلهای فراوانی دارد؛ مثلا، از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳، خلافکاران با استفاده از بیت کوین معاملات خود را انجام میدادند و با این کار آن را به شهرت رساندند. نبود ناظران دولتی، فعالیت غیرقابل ردیابی، فرار مالیاتی و … بخشی از دلیلهای روی آوردن خلافکاران به سمت این ارز دیجیتال بودند.
همانطور که پیشتر با هم گفتیم، دولتها هنوز نتوانستهاند قوانینی منسجم در مورد ارزهای دیجیتالی تدوین کنند. بنابراین، از موضوعاتی مانند دریافت مالیات از این رمزارزها صحبتی نمیشود.
«اِسکمها» (scam) نیز یکی از دلایلی هستند که نام رمزارزها را در دنیا مطرح کردند.
اسکمها، همان تلههایی هستند که در قالبهایی موجه سر راه کاربران به ویژه افراد تازهوارد یا ناوارد قرار میگیرند تا آنها را به بهانه رسیدن به سود در دنیای ارزهای دیجیتالی، تلکه کنند.
از آنجا که بلاک چین – همان بستری که در آن رمزارزها تراکنش میشوند – امکان برقراری ارتباطی بیواسطه را در میان افراد فراهم میکند، دیگر نیازی به واسطههایی مانند بانکها و موسسات مالی احساس نمیشود.
در نتیجه، این عامل هم دلیل دیگری است که باعث شهرت ارزهای دیجیتالی شد.
Bitcoin چگونه کار میکند؟
بیت کوین یک دارایی دیجیتال است که بر بستر شبکه بلاک چین پیادهسازی شده است. بلاک چین یک سیستم به اشتراک گذاری اطلاعات است که همه افراد حاضر در آن شبکه به این اطلاعات که در دفتر کل نگهداری میشوند دسترسی دارند.
در سیستم بانکداری فقط بانک از نقل و انتقال دارایی و تمام جزئیات آن باخبر میشود، اما در بلاک چین این اطلاعات در دفتر کل مرکزی که همه به آن دسترسی دارند ثبت میشود.
در هر اشتراکگذاری کد فرستنده، کد گیرنده و مبلغ ارسالی مشخص میشود، در دفتر ثبت میگردد و تا ابد امکان رجوع به آن وجود دارد. حجم فعلی دفتر «Bitcoin» به بیش از 320 گیگابایت رسیده است.
هر کیف پول یک سیستم امنیتی قوی دارد که از دو کد تشکیل شده است، یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی. هر تراکنشی که در شبکه رمزارزها انجام میشود با کلید خصوصی شما که بر اساس یک سیستم رمزنگاری خیلی قوی تولید شده است، امضا میگردد.
توجه داشته باشید فقط شما به کلید خصوصی دسترسی دارید ولی هنگامی که تراکنش در دفتر مرکزی ثبت شود، افراد میتوانند آن تراکنش را بر اساس کلید عمومی مشاهده کنند.
اجازه بدهید برایتان مثالی بزنیم:
اگر شخص «A» بخواهد در شبکه، تراکنشی انجام دهد – مثلا یک واحد از این رمزارز را به شخص «B» بفرستد – باید درخواست خود را به شبکه اعلام کند. نودها تراکنش را دریافت کرده، آن را ثبت میکنند و سپس به نودهای اطراف خود میفرستند.
اما نودها به جز ارسال تراکنش به نودهای اطراف باید صحت تراکنش دریافتی را بسنجند؛ مثلا اگر شخص «A» بخواهد 2 واحد اتریوم به شخص «B» ارسال کند ولی دارایی او فقط یک واحد اتریوم باشد، نودها این تراکنش را به عنوان یک تراکنش معیوب شناسایی میکنند و این تراکنش انجام نخواهد شد.
برای این کار نودها باید به سابقه تراکنشها مراجعه کنند. فردی که درخواست تراکنش ارسال یک واحد اتریوم را دارد با پیوند تراکنشهای قبلی خود به شبکه ثابت میکند که موجودی او حداقل یک واحد اتریوم است.
بررسی میزان دارایی مورد نیاز یک بار توسط کیفپول شخص ارسالکننده تراکنش و یک بار توسط نودها انجام میشود. با این کار شبکه از خطر خرج دوباره در امان خواهد بود.
داشتن ارز دیجیتالی در کیفپول به این معنا است که شما در شبکه تراکنشهایی خرج نشده دارید.
بیت کوین چه مزیتهایی دارد؟
-
دیجیتالی بودن
«Bitcoin» یک ارز کاملا مجازی است که معادل فیزیکی ندارد. به همین دلیل برای ذخیره آن به فضای خاصی نیاز ندارید.
-
شفاف است
تمام تراکنشهای این رمزارز در دفترکلی که همه به اطلاعات آن دسترسی دارند ثبت میشود. هر کیف پول یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی دارد. کلید عمومی در تراکنشهای ثبت شده قابل مشاهده است. با مراجعه به دفترکل مرکزی میتوان میزان دارایی را مشاهده کرد.
-
امنیت بالایی دارد
این رمزارز روی شبکه بلاکچین که با استفاده از پروتکلهایی خاص، امنیت آن تضمین میشود کار میکند. نودها (چه نودهای معمولی و چه ماینرها) با پیروی از یک سری دستورات خاص به تایید یا رد تراکنش میپردازند. همچنین نودهای استخراجکننده یا ماینر، نقش اساسی در امنیت شبکه دارند.
-
غیرمتمرکز است
بر خلاف ارزهای فیات رایج در کشورها، ارز دیجیتال، تحت نظارت هیچ سازمان یا دولتی نیست. میتوان این ویژگی را به طور همزمان، نقطه قوت و ضعف آن به شمار آورد. چون به دلیل نبود نظارت بر این سیستم، گزینهای مناسب برای کلاهبرداری به شمار میرود؛ کما اینکه تا به امروز بارها این اتفاق افتاده است.
-
سرعت بالا و کارمزد کم
نقل و انتقال دارایی توسط این رمزارز در مدت زمان کوتاهی انجام میشود. این در حالی است که اگر تجار بخواهند به صورت بینالمللی نقل و انتقالات مالی داشته باشند باید چند روز منتظر بمانند.
گذشته از این، کارمزد انتقال ارزهای دیجیتال، بسیار کمتر از انتقال ارزهای فیات است. البته با افزایش سختی شبکه، کارمزد ارزهای رمزنگاری شده هم روندی صعودی به خود گرفته است.
-
تضمین انجام تراکنش
تراکنشهای صورت گرفته در شبکه بیت کوین به هیچ عنوان لغو نمیشوند. به همین دلیل اگر شما رمزارز خود را اشتباها به شخصی که نمیشناسید بفرستید دیگر امکان برگشت ارزهای دیجیتالی شما وجود ندارد. ولی اگر فرد را بشناسید تنها با ارسال مجدد فرد، ارزهای شما بازگردانده میشوند.
این ویژگی برای تضمین انجام تراکنش به شبکه اضافه شده است. به این ترتیب، گیرنده به هیچ عنوان نمیتواند ادعا کند که رمزارزها را دریافت نکرده است.
بیت کوین در کجا ذخیره میشود؟
هنگامی که اقدام به خریداری بیت کوین میکنید، مالکیت توکنهای خریداری شده را به طور مجازی دریافت میکنید. در حقیقت با خرید بیت کوین دو کلید خصوصی و عمومی در اختیار شما قرار میگیرد که از کلید عمومی میتوانید برای ایجاد آدرس کیف پول خود استفاده کنید و با استفاده از کلید خصوصی میتوانید به بیت کوینهای خود دسترسی پیدا کنید. دقت داشته باشید که بایستی کلید خصوصی خود را نزد خودتان و در کیف پول رمز ارز نگه دارید و هرگز آن را در اختیار فرد دیگری قرار ندهید.
مالکیت بیت کوینهای شما به طور امن بر روی بلاکچین ثبت و ذخیره میشود. تاکنون، هکرها با تغییر اطلاعات بلاکچین موفق به سرقت بیت کوین نشدهاند که علت آن متد رمزنگاری به کار رفته در بلاکچین است. در حقیقت با تکنولوژی امروزی بلاکچین، صدها (اگر نگوییم میلیونها) سال طول خواهد کشید تا فردی بتواند یک بلاکچین را هک کند.
با این حال، کلید خصوصی شما در کیف پولتان ذخیره میشود. کیف پولهای رمز ارز عمدتاً نرم افزارهایی هستند که بر روی دستگاههای الکترونیکی شما نصب میشوند. همین موضوع این کیف پولها را در معرض خطر هک شدن قرار میدهد. بنابراین جایی که نقطه ضعف وجود دارد بین بلاکچین و کاربر است و نه در خود بلاکچین.
کیف پولهای رمز ارز انواع گوناگونی دارند. کیف پولهای کاستدی توسط یک واسطه طرف ثالث به عنوان مثال یک صرافی رمز ارز مدیریت میشوند. در کیف پولهای غیرکاستدی هیچ واسطهای وجود ندارد و شما کلیدهای خود را به طور مستقل در این کیف پولها ذخیره میکنید. کیف پولهای غیرکاستدی خود به انواع کیف پولهای سرد و گرم طبقه بندی میشوند.
در کیف پول سرد یا آفلاین یا کیف پول سخت افزاری، کلید خصوصی شما به صورت آفلاین نگهداری میشود. در نتیجه با استفاده از این نوع کیف پول از خطر هک شدن توسط افراد سودجو مصون خواهید بود. به عنوان مثال ترزور (Trezor) و لجر (Ledger) دو کیف پول سخت افزاری هستند که از بیت کوین پشتیبانی میکنند.
کیف پولهای گرم نرم افزارهایی هستند که بر روی گوشی موبایل شما نصب شده و کلیدهای خصوصی شما را بطور آنلاین ذخیره میکنند. آنلاین بودن این کیف پولها با خطر دزدی و افشای اطلاعات شما همراه است. بنابراین هنگام استفاده از این کیف پولها باید در نظر داشته باشید که ممکن است کیف پول شما به آسانی هدف هکرها قرار گیرد.
کیف پولهای بیت کوین چیست؟
اگر قصد خریداری بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری را دارید، برای این کار ابتدا باید یک کیف پول مناسب انتخاب کنید. بیت کوین اولین ارز دیجیتالی است که در سال ۲۰۰۹ به بازار معرفی شد و بنابراین تقریباً تمامی کیف پولهای رمز ارز از این توکن پشتیبانی میکنند.
شما میتوانید توکنهای ارز دیجیتال خود را در صرافیهای رمز ارز نیز نگهداری کنید. اما به خاطر داشته باشید که این کار امنیت حساب شما را به خطر میاندازد. تنها کافی است که هکرها به آن صرافی که شما بیت کوینهایتان را در آن ذخیره کردهاید حمله کنند؛ در این صورت تمامی موجودی حساب شما از دست میرود. برای همین بهتر است برای نگهداری توکنهای خود یک کیف پول داشته باشید.
بهترین کیف پولهای بیت کوین در سال ۲۰۲۳ عبارتند از:
- بهترین کیف پول بیت کوین از نظر امنیت: کیف پول Trezor مدل T
- بهترین کیف پول از نظر یکپارچگی: کیف پول لجر نانو ایکس (Ledger Nano X)
- بهترین کیف پول برای کاربران حرفهای بیت کوین: Electrum
- بهترین کیف پول برای افراد تازه کار: Exodus
- بهترین کیف پول بیت کوین برای کاربران موبایل: Mycelium
استخراج بیت کوین چگونه انجام میشود؟
هدف ماینرها دسترسی به بیت کوینهای استخراج نشده و البته ایجاد امنیت در شبکه است. ماینرها با تولید بلاکهایی از تراکنشهای معتبر و اتصال آن به بلاکچین، پاداش دریافت میکنند. برای اینکه از ایجاد بلاکهای متعدد و دستکاری شبکه جلوگیری شود، فقط نودهایی که ماینر هستند حق ساخت بلاک را دارند.
همهی تراکنشهای این ارز دیجیتال در یک دفتر مرکزی ثبت میشوند که همهی اعضای شبکه به آنها دسترسی دارند. هر 2500 تراکنشی که انجام میشوند در یک بلاک جای میگیرند و آن بلاک به این دفتر اضافه میشود.
برخی از افراد حاضر در شبکه داوطلب میشوند که در ازای دریافت پاداش، این بلاک را به آخر شبکه اضافه کرده و اطلاعات دفتر مرکزی را به روزرسانی کنند.
سیستم «Bitcoin» به این صورت طراحی شده است که برای هر بلاک با کمک تابع درهمساز هشنگار یک مسئله ریاضی ایجاد میکند. هر کدام از ماینرها که بتوانند زودتر به جواب این مسئله برسند مفتخر به اضافه کردن بلاک به انتهای زنجیره میشوند.
یک نود در شبکه، کامپیوتر قدرتمندی است که نرمافزار بیت کوین را اجرا کرده، در روند انتقال اطلاعات مشارکت میکند و به این ترتیب به حفظ شبکه بیت کوین کمک میکند.
نودها میتوانند ماینر یا همان استخراجکننده باشند یا فقط به وسیله اشتراک گذاری سیستم خود در حفظ امنیت شبکه و تایید تراکنشها نقش داشته باشند.
در ابتدای پیدایش این رمزارز، همهی نودها به عنوان ماینر عمل میکردند. با گذشت زمان و سختتر شدن کار، نودهای ماینر با استفاده از کارتهای گرافیک سعی داشتند در رقابت پیروز شوند، اما رفتهرفته کارتهای گرافیک نیز از پس عملیات استخراج بر نیامدند.
نودهای ماینر مجبور شدند برای استخراج از دستگاههای سختافزاری خاصی که فقط برای استخراج تولید شده بودند استفاده کنند.
رقابت در ماینینگ
امروزه رقابت بر سر استخراج بسیار سخت شده است. حتی افرادی که دستگاههای سختافزاری قوی هم داشتند اکنون شانس چندانی برای رقابت ندارند. از این رو شاهد پیدایش استخرهای استخراج هستیم. در واقع، ماینرها با اشتراکگذاری قدرت هش خود میپذیرند که با دریافت سود کمتر، شانسشان را برای دریافت سود، افزایش دهند.
برای فعالیت به عنوان ماینر باید به قدرت هشریت دستگاه ماینر توجه کرد. این بدان معنی است که دستگاه ماینر شما قدرت حدس زدن چند جواب را در یک ثانیه دارد؟
مورد بعدی که باید به آن توجه کرد این است که توان مصرفی دستگاه ماینر شما چند وات است؟
قیمت برق در کشوری که زندگی میکنید هم جز مواردی است که در هنگام تصمیمگیری برای فعالیت در این حوزه باید به آنها توجه داشته باشید.
البته اگر میخواهید در استخر استخراج فعالیت کنید باید به کارمزدی که استخر از شما مطالبه میکند نیز توجه داشته باشید.
هر 10 دقیقه یک بلاک جدید ایجاد میشود. اگر قدرت هش یک دستگاه ماینر آنقدر بالا باشد که بتواند مثلا در 6 دقیقه جواب مسئله را پیدا کند، در شبکه بینظمی ایجاد میشود. به همین دلیل سختی شبکه در شبکه بیت کوین تعبیه شد.
شبکه با سنجش قدرت پردازش ماینرهای حاضر در آن تقریبا هر 2 هفته یک بار سختی را بهروزرسانی میکند.
دریافت و ارسال بیت کوین چگونه انجام میشود؟
برای دریافت بیت کوین کافی است کیف پول امن بیت کوین خود را بر روی گوشی تلفن همراه یا کامپیوتر خود نصب کنید. سپس آدرس بیت کوین خود را در اختیار فرستنده قرار دهید. شما میتوانید از آدرسهایی که توسط کیف پول ایجاد میشود استفاده کنید و این آدرس را از طریق مسیج یا هر راه ارتباطی دیگری به فرستنده بدهید. هنگامی که فرستنده آدرس شما را دریافت کرد، بایستی مراحل ارسال بیت کوین را در نرم افزار کیف پول خود طی کند.
برای دریافت بیت کوین با استفاده از کلید عمومی خود بایستی اقدامات زیر را در نرم افزار کیف پول رمز ارز خود انجام دهید:
۱. ابتدا نرم افزار کیف پول بیت کوین خود را باز کنید و در صفحه اصلی گزینه Receive در بالای صفحه را انتخاب کنید.
۲. کیف پول مورد نظر خود را انتخاب کنید. با انتخاب کیف پول بیت کوین شما توکنها را در این کیف پول دریافت میکنید.
۳. سپس کیف پول انتخابی شما آدرسی را ایجاد میکند که از طریق آن میتوان توکنهای خود را دریافت کنید. این آدرس را با زدن روی QR code کپی کنید.
۴. این آدرس را به فرستنده بدهید. اگر فرستنده نزدیکتان است میتواند با گوشی هوشمند خود کیو آر کد کیف پول شما را اسکن کند.
اگر قصد ارسال بیت کوین به فرد دیگری را دارید باید مراحل زیر را طی کنید:
۱. ابتدا نرم افزار کیف پول بیت کوین خود را باز کنید و بر روی گزینه Send در بالای صفحه اصلی بزنید.
۲. آدرس کیف پول فردی که میخواهید برای او بیت کوین ارسال کنید را وارد کنید. شما همچنین میتوانید با گوشی تلفن همراه خود کیو آر کد کیف پول گیرنده را اسکن کنید.
۳. کیف پولی که میخواهید ارسال بیت کوین از آن انجام شود را انتخاب کنید.
۴. مقدار توکن مورد مبادله خود را وارد کنید و گزینه Continue را انتخاب کنید.
۵. پس از تأیید مشخصات تراکنش Send را بزنید.
اگر میخواهید توکنهای بیت کوین را بین کیف پولهای خودتان منتقل کنید، در قسمت Send نرم افزار بر روی گزینه My Wallets بزنید.
نود بیت کوین چیست؟
شبکه بلاک چین، یک تکنولوژی غیرمتمرکز است که هیچ دولت، سازمان یا شخصی بر آن نظارت ندارد. علیرغم تمام مزایای این سیستم بدون یک نهاد نظارتی سنجش اعتبار عملیاتی که در شبکه انجام میشود ممکن است مختل شوند.
نودها (Node) در شبکه بلاک چین بیت کوین نقش همان نهاد نظارتی را بر عهده دارند؛ اما از آنجایی که تکنولوژی بلاک چین، غیرمتمرکز است تمام سیستمهای متصل در شبکه این کار را انجام میدهند و نظارت فقط تحت اختیار یک شخص یا سازمان نیست.
نودها – هر کامپیوتری که به طور مستقیم به شبکه متصل شود و دفتر کل را دریافت کند – در شبکه بلاکچین وظیفه کسب اطمینان از تمرکززدایی و همچنین تبدیل بلاکچین به یک بستر امن برای تراکنشها در شبکه را به عهده دارند.
برای اینکه نودها بتوانند در نظارت و تایید تراکنشها نقشی داشته باشند باید برنامه مربوطه را روی سیستم خود نصب کنند و به سایر نودها یا سیستمهای متصل در شبکه وصل شوند تا شبکه بتواند از قدرت سیستم آنها برای اعتبارسنجی و تایید تراکنشها کمک بگیرند.
کاربران عادی با داشتن کیف پول و ایجاد یک حساب در صرافی معتبر میتوانند ارزهای دیجیتال را معامله کنند.
بنیانگذار بیت کوین کیست؟
در بحبوحه رکود اقتصادی سال 2008 آمریکا بود که فرد یا گروهی ناشناس با نام مستعار «ساتوشی ناکاموتو» مقالهای را به گروهی از متخصصین حوزه رمزنگاری ارسال کردند.
ساتوشی ناکاموتو هم واقعی است و هم غیرواقعی؛ به عبارتی میتوان او را به شبحی در دنیای دیجیتال تشبیه کرد.
اما چرا؟ ساتوشی ناکاموتو در سال 2007 کد بیت کوین را نوشت و در نوامبر سال 2008 وایتپیپر آن را منتشر کرد. در سال 2008 وبسایت «Bitcoin.org» با نام او راهاندازی شد. همچنین ساتوشی ناکاموتو مقالهای با عنوان «بیتکوین یک سیستم نقدی الکترونیک همتا به همتا» را منتشر کرد.
ساتوشی ناکاموتو تا سال 2010 در توسعه پروژه این رمزارز فعال بود. در سال 2010 آقای «گوین اندرسون» مسئول پروژه شد و ساتوشی ناکاموتو ناپدید گشت.
در رابطه با هویت او گفته شده که یک فرد ژاپنی و متولد اپریل سال 1975 است.
البته ساتوشی در آثار منتشر شده خود از انگلیسی بریتانیایی بدون هیچ ایرادی استفاده کرده است. همین موضوع، کمی در رابطه با هویت ژاپنی او شک و شبهه به وجود آورده است.
از طرف دیگر با توجه به زمان انتشار پستهای ساتوشی اینطور برداشت میشود که او در ساعتهای نیمهشب به وقت گرینویچ پستی منتشر نمیکرد، همین موضوع احتمال انگلیسی بودن ناکاموتو را قویتر کرد.
-
ویلی لدونویرتا
محقق فنلاندی و طراح پیشین بازیهای ویدیویی است. البته از آنجایی که وی در زمینه برنامهنویسی به مهارت ساتوشی ناکاموتو نمیرسد و اطلاعات زیادی راجع به رمزنگاری نداشته احتمال اینکه وی ساتوشی ناکاموتو باشد را ضعیف کرده است. از طرف دیگر اگر ویرتا خالق بیت کوین بود احتمالا کار خود در دانشگاه را ترک میکرد.
-
گوین اندرسن
پس از ناپدید شدن ناکاموتو، گوین اندرسون امور را به عهده گرفت، اما خیلی قابل قبوال نیست که او ساتوشی ناکاموتو باشد. با این حال اندرسون اعلام کرده بود که «گریک رایت» استرالیایی همان ساتوشی ناکاموتو است.
رایت یک دانشمند علوم کامپیوتر بود. پس از ادعای گوین اندرسون تحقیقات زیادی در رابطه با زندگی او انجام شد. نتیجه این شد که او یا خالق «Bitcoin» است یا یک دروغگوی قهار.
گریک رایت در سال 2019 حق تالیفی بابت بیت کوین صفر و یک در آمریکا به ثبت رساند.
برخی او را به عنوان خالق بیت کوین پذیرفتند ولی برخی این ادعا را قبول نداشتند. او در سال 2019 اعلام کرد که وی به همراه یک گروه متشکل از «دیو کیلمن» و «هال فینی» در این پروژه حضور داشتند.
کلیمن یک رمزنگار بود که در سال 2013 در فقر درگذشت. هنگامی که او را یافتند بطریهای الکل و یک تفنگ در اطرافش بود و جسدش داشت تجزیه میشد. سوراخی بر اثر یک تیر هم در تشک وی وجود داشت.
جالب است بدانید که او در زمان مرگش مقدار قابل توجهی «Bitcoin» داشت. برادر کلیمن حاضر نشد هارد درایو کلیمن را منتشر کند. به همین دلیل حقیقت در این مورد فاش نشد.
-
هال فینی
در میان افرادی که ممکن است ساتوشی ناکاموتو باشند، هال فینی از محتملترین گزینهها است.
او پیش از خلق این رمزارز، یک رمزنگار کارکشته بود. حتی اگر فینی همان ساتوشی ناکاموتو نباشد، میتوان این دو را از نظر هوش در سطح یکسانی قرار داد. چون هر دوی آنها نابغه هستند.
بد نیست بدانید که دستخط فینی بسیار شبیه به ساتوشی ناکاموتو است، البته این دلیل محکمی برای این ادعا به شمار نمیرود. چون این مورد درباره اندرسون نیز گفته شده بود.
فینی اعلام کرد که ساتوشی ناکاموتو نیست و حتی به بازرسان اجازه داد که منزلش را بررسی کنند.
او اولین شخصی بود که «Bitcoin» را از ساتوشی ناکاموتو دریافت کرد. متاسفانه فینی سال 2014 به دلیل بیماری درگذشت.
-
دوریان ناکاموتو
«دوریان پرنفیس ناکاموتو» یک شهروند ژاپنی- آمریکایی است. او در انتهای خیابانی که فینی ساکن آن بود زندگی میکرد، آیا این اتفاقی بود؟
حدس و گمان راجع به اینکه دوریان پرنفیس، ساتوشی ناکاموتو باشد از آنجا سرچشمه میگیرد که خبرنگار دو هفتهنامه در سال 2014 از وی راجع به بیت کوین سوالاتی میپرسد ولی دوریان در جواب گفت که دیگر با این رمزارز کاری ندارد و افراد دیگری مسئولیت را برعهده گرفتهاند. این پاسخ غلظت شک و شبه در مورد او را بسیار بالا برد.
با این حال رویان بعد از آن ماجرا گفت که سوال خبرنگار را درست متوجه نشده و فکر کرده بود که خبرنگار راجع به سوابق ارتشی او که موضوعی محرمانه است سوال میپرسد.
پس از این ماجرا حساب کاربری ساتوشی ناکاموتو پس از 5 سال فعال شد و اعلام کرد که وی دوریان ناکاموتو نیست.
-
نیک سابو
از نظر هوش و ذکاوت میتواند ساتوشی ناکاموتو باشد. از طرف دیگر او مقالهای راجع به «بیت گولد» که یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز است نوشته بود. این ارز به اوج نرسید اما به گفته برخی میتوانست نسخه شکست خورده «Bitcoin» باشد.
پیش از ظهور این رمزارز او طرحی شبیه به بیت کوین را ارائه داده بود. البته نیک اعلام کرد که وی ساتوشی ناکاموتو نیست و اضافه کرد که ساتوشی در زمینه گلدکوین او را راهنمایی کرده بود.
-
اسکات استورنتا
او از اولین بنیانگذاران فناوری بلاک چین است که در وایتپیپر بیت کوین به ۸ اثر مهم اشاره کرده است. یکی از آنها یک کتاب عمومی راجع به احتمال است و بقیه موارد به مسائل بنیادی در عرصه رمزنگاری میپردازد که سه مورد از آنها به کمک اسکات تالیف شدهاند.
در سال ۱۹۹۱ «Scott Stornetta» و «Stuart Haber» در مقالهای با عنوان «چگونه به یک سند الکترونیکی برچسب زمانی بزنیم» یک طرح غیرمتمرکز را پیشنهاد دادند.
بسیاری از اصول ارائه شده در این مقاله و مقالات پس از آن بعدها توسط ساتوشی ناکاموتو مورد استفاده قرار گرفتند. با این وجود، آنها در سال 1995 و قبل از تولد بیتکوین، شبکه بلاکچین خود را که اولین نمونه در دنیا بود راهاندازی کردند که همچنان فعال است.
با وجود اینکه «Stornetta» میگوید که او ساتوشی ناکاموتو نیست؛ اما آثار او برای کل حوزه رمزنگاری، بنیادی و اساسی بودند.
حتی با کنار کشیدن ساتوشی ناکاموتو از پروژه، باز هم این شخص (یا گروه) به دلیل دارایی بیتکوینش برای دنیای رمزارزها مهم است. اگر ناکاموتو قصد فروش رمزارزهای خود را داشته باشد بازار ارزهای دیجیتال دچار نوسان شدیدی خواهد شد.
هرچه قیمت بالاتر رود میزان تاثیرپذیری بازار رمزارزها از رفتار کسی که مقدار زیادی از آنها را در اختیار دارد شدت میگیرد. تخمین زده شده که ناکاموتو حدود یک میلیون واحد «Bitcoin» دارد.
امنیت ارزهای دیجیتال در چه وضعیتی است؟
پیش از این توضیح دادیم که تراکنشهای ارسال شده به شبکه از یک نود به نودهای اطراف ارسال میشوند. این را هم متوجه شدهاید که داشتن بیت کوین در کیفپول به منزله داشتن تراکنشهایی است که هنوز خرج نشدهاند.
اما اگر شخص «A» تراکنش انتقال یک رمزارز را به شبکه ارسال کند و قبل از آنکه شخص گیرنده، رمزارز را دریافت کند، شخص «A» پول را بگیرد و یک تراکنش مخالف را ارسال کند چه؟
پس شبکه باید به ترتیب زمانی تراکنشهای ارسالی نیز توجه داشته باشد. وقتی شخص «A» تراکنشی را به شبکه ارسال کند، نودها آن را بررسی کرده و تایید میکنند. به این ترتیب در دفتر مرکزی، اطلاعات بهروزرسانی میشوند و در این مرحله دارایی شخص «A» صفر و دارایی شخص «B» به یک تغییر میکند.
تراکنش دوم مخالفی که شخص «A» به شبکه ارسال کرده بود در نوبت قرار گرفته و پس از انجام تراکنشهای پیشین بررسی میشود، نودها با بررسی سابقه تراکنشها متوجه میشوند که شخص «A» دیگر رمزارز ندارد. در نتیجه تراکنش انجام نخواهد شد.
در سیستم بلاکچین هر بلاک، ظرفیت تقریبا دو هزار و پانصد تراکنش را دارد – این تراکنشها در یک زمان ارسال شدهاند – و این بلاکها هر 10 دقیقه یک بار توسط ماینرها ایجاد میشوند.
هر بلاک کد مخصوص خود را دارد. این کد همان هش بلاک است. هر بلاک علاوه بر هش خود، هش بلاک قبلی را نیز در خود جای داده است. اگر یک بلاک تغییر کند، به دنبال آن هش، آن بلاک نیز تغییر خواهد کرد و در نتیجه همه بلاکها غیرمعتبر میشوند.
چه عواملی بر قیمت بیت کوین تاثیر میگذارند؟
-
عرضه و تقاضا
در هر ارز، کالا و خدمات، اگر تقاضا زیاد باشد قیمت آن نیز افزایش پیدا میکند. از سال 2017 که افراد بیشتری با بلاکچین و کاربرد آن آشنا شدند، افراد بیشتری خواهان این ارز دیجیتال شدند. همین موضوع باعث شد که قیمت آن به دلیل تقاضای بیشتر بالا رود.
-
فورک
«فورک» نیز از عواملی است که بر تمام رمزارزهای پیاده شده بر بستر بلاک چین تاثیر میگذارد.
در بسیاری از مواقع به دارندگان کیفپولی خاص پس از انجام فورک گفته میشود که اگر مقداری خاص از «Bitcoin» را داشته باشید، مقداری از بیتکوینکش نیز به شما تعلق میگیرد.
همین موضوع باعث میشود که افراد، دارایی ارز دیجیتال خود را افزایش دهند یا حتی اگر هیچ موجودی ندارند اقدام به خرید کنند. البته موارد استثنا نیز وجود دارد.
-
هاوینگ
هاوینگ یا نصف شدن پاداش استخراج هر چهار سال که باعث ایجاد تورم منفی میشود بر قیمت این رمزارز موثر است. در ابتدا پاداش استخراج 50 واحد بود، سپس 25 و بعد به 5/12 رسید و در اردیبهشت سال 99 به 25/6 واحد رسید. این مورد باز هم به داستان عرضه و تقاضا اشاره دارد. بیت کوین روز به روز شناخته شدهتر میشود، افراد بیشتری آن میپذیرند و خواهان آن هستند. از طرف دیگر با گذشت زمان، عرضه آن کم و کمتر میشود و همین موضوع باعث بالاتر رفتن قیمتش میشود.
-
قوانین رگولاتوری
اینکه دولتها در قبال بیت کوین چه سیاستی را اتخاذ کنند میتواند تاثیر بهسزایی بر قیمت آن داشته باشد. مواردی همچون «گرفتن مجوز برای ورود ماینر» و به طور کلی مقبولیت رمزارزها از طرف دولت بر قیمت آنها تاثیر میگذارد.
عده زیادی به علت مشکلات احتمالی در کشورهایی که رمزارزها را ممنوع کردهاند از فعالیت در این حوزه منصرف شدهاند.
-
رویدادهای سیاسی
هیچوقت فراموش نکنید که پول ترسو است و به دنبال یک جای امن میگردد. مثلا امروز در بورس است، فردا در طلا و بعد هم در بازار کریپتوکارنسی. عبارتی به نام «اسمارت مانی» یا «پول هوشمند» در اقتصاد وجود دارد که میگوید «پول هوشمند در اوج بازار گاوی از آن خارج شده و به بازاری میرود که هنوز رشد خود را آغاز نکرده است.»
دارندگان پول هوشمند با تحلیلهای درستی که از اتفاقات سیاسی دارند خیلی زودتر از افراد عادی میتوانند تاثیر اتفاقات سیاسی همچون روابط کشورها با هم را تحلیل کرده و به این ترتیب روی ارزش رمزارزها تاثیرگذار باشند.
-
رسانه اجتماعی
رسانههای اجتماعی همچون «ردیت»، «توئیتر» و … نیز بر قیمت رمزارزها تاثیرگذار هستند. زمانی که تعداد توئیتها در رابطه با بیت کوین بالا میرود احتمالا باید منتظر تاثیر آن توئیتها بر قیمت باشیم. بسته به اینکه توئیتها منفی یا مثبت باشند میتوانند قیمت را افزایش یا کاهش دهند.
همچنین با بررسی «گوگل ترندز» میتوان دریافت که کاربران گوگل به چه میزان رمزارزها را جستجو کردهاند. وقتی میزان جستجو زیاد شود یعنی میتوان احتمال داد که منابع مالی زیادی وارد این بازار میشوند.
بررسی روند خرید ارزهای دیجیتال
-
نصب کیف پول
کیفپول یک آدرس و رمزعبور در اختیار شما میگذارد، آدرس کیفپول دقیقا مانند شماره حساب بانک شما است، رمز عبور دست دیگران را از دسترسی به دارایی درون کیفپولتان کوتاه میکند.
شما با توجه به میزان دارایی خود و شناختی که از کیف پولهای متفاوت دارید باید بهترین کیفپول را برای خود انتخاب کنید. مثلا نگهداری داراییهای دیجیتال در کیفپول تحت وب، خیلی ایمن نیست. بهترین گزینه برای فردی که دارایی دیجیتالی زیادی دارد استفاده از کیفپول سختافزاری است.
با تهیه هر کدام از انواع کیفپول، شما صاحب کلیدهای عمومی و خصوصی میشوید که برای انجام تراکنشها ضروری هستند.
به این نکته توجه کنید که نرمافزار و اپلیکیشنهای خود را حتما از منابع معتبر دریافت کنید. در ضمن کلید خصوصی کیفپولتان را در اختیار هیچکس قرار ندهید.
-
یافتن صرافی معتبر و انجام احراز هویت
در صورتی که ساکن ایران هستید باید ابتدا از طریق یک صرافی داخلی، ریال خود را به «تتر» تبدیل کنید. سپس میتوانید برای انجام معامله، تتر را به یک صرافی خارجی انتقال داده و به بیتکوین تبدیل کنید تا کارمزد کمتری درنظر گرفته شود.
صرافیهای ایرانی معمولا امکان معاملات آتی و انواع دیگر معاملات را نمیدهند و شما فقط قادر به خرید و فروش در این صرافیها هستید. پس اگر معاملهگر ارزهای دیجیتال هستید، پس از خرید در صرافی ایرانی آن را به یک صرافی بینالمللی منتقل کنید که ضمن امکان معاملات بیشتر، کارمزد کمتری را بپردازید.
در صورتی که قصد فعالیت در صرافی خارجی را داشته باشید باید حتما به این موضوع توجه کنید که به دلیل تحریمهای اعمال شده علیه ایران، اکثر صرافیها با ایرانیها کار نمیکنند. بنابراین، اگر به عنوان یک ایرانی قصد فعالیت در این صرافیها را داشته باشید باید با استفاده از «VPN» یا «VPS» با آیپی کشوری دیگر در این صرافیها معامله کنید.
احراز هویت در صرافیهای داخلی معمولا با کمک کارت ملی یا گواهینامه انجام میشود. گاهی نیز از شما خواسته میشود متنی را نوشته و از خود یک عکس سلفی بگیرید تا صرافی مطمئن شود این خود شما هستید که قصد خرید و فروش را دارید.
معمولا میتوان در صرافیهای خارجی مبالغ پایین را بدون احراز هویت منتقل کرد؛ اما اگر صرافی به هویت شما شک کند یا اینکه خودتان بخواهید مبالغ بالاتری را معامله کنید نیاز به احراز هویت دارید. برای احراز هویت در صرافیهای خارجی به پاسپورت نیاز خواهید داشت.
-
خرید بیت کوین و انتقال به کیف پول
پس از ثبتنام و احراز هویت در صرافی، به مرحله آخر که به راحتی انتقال پول در بانک است میرسیم.
در صورتی که قصد خرید بیت کوین در صرافی داخلی را داشته باشید میتوانید با شارژ حساب خود در صرافی خرید کنید. صرافی یا خود برای شما خرید میکند یا شما را به کاربری که قصد فروش دارد متصل میگرداند.
برای خرید در صرافیهای خارجی نیز باید ابتدا ریال خود را به یک ارز دیجیتال مثل «تتر» تبدیل کنید و سپس آن را به یک صرافی خارجی مثل «صرافی بایننس» منتقل کرده و به راحتی بیت کوین بخرید.
روند خرید ارزهای دیجیتال بسیار ساده است و برای این کار نیازی به دانستن امور فنی رمزارزها یا طرز کار آنها ندارید. با این حال، گذراندن دوره آموزش ارز دیجیتال چه بخواهید از امور فنی آن سر در آورید و چه فقط قصد خرید رمزارز داشته باشید ضروری است.
آیا ارزهای دیجیتال نابود میشوند؟
ارزهای دیجیتال با هدف تغییر سیستم مالی دنیا به وجود آمدند، همانطور که میدانید 21 میلیون بیت کوین قابلیت استخراج دارند که تا به حال (سال 2021) بیش از هجده میلیون واحد آن استخراج شده است.
همین یک ویژگی کافی است که بیت کوین را از نظر اقتصادی ناقص بدانیم. یک اقتصاد باید به اندازهای که فعالیتهای مالی به آن نیاز دارند وجود داشته باشد.
اگر قرار باشد بیتکوین آیندهدار باشد، باید افراد بیشتری آن را به رسمیت بشناسند و از آن برای دادوستدهای خود استفاده کنند. اما با محدودیت تعداد واحدهای بیت کوین این امر شدنی به نظر نمیآید.
ناگفته نماند این موضوع از سمت طرفداران بیت کوین به عنوان یکی از ویژگیهای مثبت آن بیان میشود. زیرا تورم را از میان برده و حتی این ارز را با تورم منفی رو به رو میکند.
با بالا رفتن قیمت این ارز دیجیتال، کمتر کسی حاضر است دارایی خود را بفروشد. این موضوع باعث بالا رفتن بیش از حد قیمت آن میشود و اقتصاد را به رخوت میکشاند.
اما از طرف دیگر «ادوارد اسنودن» در رابطه با امکان از بین رفتن بیت کوین میگوید، تا زمانی که افرادی در سرتاسر جهان وجود دارند که ترجیح بدهد معاملاتی بدون نظارت بانک داشته باشند، ارزهای دیجیتال به حیات خود ادامه میدهند، حتی اگر به دلایلی بیت کوین نابود شود.
وی همچنین از محدودیتهایی که به علت تحریم بر برخی از ملتها وارد میشود یاد کرد و گفت که ارزهای دیجیتال راه حل مناسبی برای نقل و انتقالات مالی بینالمللی در ملتهای تحت تحریم به شمار میرود.
ارزهای دیجیتال برای ماندگاری و ادامه حیات خود به مقبولیت عام احتیاج دارند. مادامی که بیت کوین جوابگوی نیازهای بخشی از جامعه باشد امکان ادامه حیات این ارز و حتی رشد آن نیز فراهم است.
نگاهی به عوامل تاثیرگذار بر نابودی بیت کوین
-
به وجود آمدن ارز دیجیتالی بهتر از بیت کوین
اگر ارز دیجیتالی به وجود بیاید که با وجود نقاط قوت بیت کوین، نقاط ضعفش را نداشته باشد و در جامعه مورد مقبولیت قرار بگیرد شاید باعث نابودی بیت کوین شود.
-
افزایش قیمت برق
اگر قرار باشد قیمت برق افزایش داشته باشد در کنار افزایش سختی شبکه، سود ماینرها کم خواهد شد. این موضوع میتواند بسیاری را از ادامه فعالیت در این حوزه دلسرد کند. البته در این صورت نیز استخرهایی که برق کمتری مصرف میکنند به فعالیت خود ادامه میدهند.
-
ایجاد محدودیت از طرف دولتها
اگر دولتها در سراسر جهان با هماهنگی یکدیگر فعالیت در زمینه ارزهای دیجیتال را ممنوع کنند، میتوانند این ارز را به نابودی بکشانند. البته درصد این احتمال بسیار کم است. چون حتی با وجود دو کشور که امکان فعالیت آزاد را برای کاربران محیا میکنند، این ارز به حیات خود ادامه خواهد داد.
-
قطعی برق و اینترنت در سراسر جهان
بیت کوین یک ارز دیجیتال است که برای بقای خود به برق و اینترنت احتیاج دارد. اگر حادثهای پیش آید که به برق و اینترنت در سراسر جهان آسیب وارد کند، بیت کوین نیز از آسیب آن متضرر خواهد شد و از بین خواهد رفت.
-
فورک شبکه
اگر به دلایل نامعلوم، فورکهای زیادی در شبکه بیت کوین رخ دهد باعث میشود که این شبکه ارزش خود را از دست بدهد. البته توسعهدهندگان حتما مراقب این موضوع هستند پس احتمال نابودی بیت کوین به این دلیل تقریبا نزدیک به صفر است.
بیت کوین و همتایان آن تهدید هستند یا فرصت؟
کریپتوکارنسیها ابزارهایی با ظرفیت فراوان هستند. اگر به واژه «ابزار» دقت کنید به خوبی متوجه خواهید شد که رمزارزها میتوانند ظرفیتهای بسیار مثبت یا نامساعدی در دنیا ایجاد کنند.
از آنجا که آنها ابزاری برای تراکنشها در دنیای تجارت، مالیات و اقتصاد هستند، بنا به کاربرد و شیوه استفاده است که میتوان مثبت یا منفی بودنشان را قضاوت کرد. این کاربران و کشورها هستند که مثبت یا منفی بودن را مشخص میکنند.

























































