اتریوم یک پلتفرم بلاک چینی است که بهمنظور پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و تراکنشهای مالی ایمن ایجاد شده است. قراردادهای هوشمند نرمافزارهایی هستند که به برنامههای غیرمتمرکز یا dApps اجازه میدهند درصورت فراهمشدن مجموعهای از شرایط بهصورت خودکار اجرا شوند. این شبکه رمزنگاریشده شامل dApps برای اجرای بازیها، امور مالی غیرمتمرکز یا DeFi و… است و از سوی دیگر نیز بسیاری از توکنهای غیرقابل معاوضه یا همان NFT ها بر پایه بلاک چین اتریوم طراحی و اجرا شدهاند. بلاک چین اتریوم دارای ارز دیجیتال بومی خود به نام Ether (ETH) و زبان برنامهنویسی اختصاصی به نام Solidity است. این ارز با ارزش بازار 310 میلیارد دلاری در اواخر ژانویه 2022، پس از بیت کوین بهعنوان باارزشترین ارز موجود در جهان شناخته شده است.
ارز دیجیتال اتریوم چیست؟
در حالی که بسیاری، بیت کوین را به عنوان پادشاه رمزارزها میشناسند، اتریوم نیز با لقب ملکهی ارزهای دیجیتال شناخته شده است. Ethereum یک شبکه بلاک چین است و بنابراین غیرمتمرکز بودن امور در این شبکه از ویژگیهای بارز آن به حساب میآید. زبان برنامهنویسی، مرورگر و همچنین سیستم پرداخت در این شبکه منحصر به فرد است. همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، اتریوم یک شبکه بلاک چین غیرمتمرکز است و به همین دلیل هیچ نهاد یا سازمانی مستقیما بر امور آن نظارت ندارد و در عوض گرههای شبکه که ممکن است در هر کشوری باشند، از طریق سیستم کامپیوتری کنترل و امنیت شبکه بلاک چین اتریوم را بر عهده دارند.
هر گره یا نود در شبکه، اطلاعات شبکه را در اختیار دارد و درواقع با تکیه بر همین اطلاعات است که میتواند تراکنشها را تایید یا رد کند و به عبارتی امنیت شبکه را حفظ کند.
اما نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که کاربران و هر فردی که قصد دریافت خدمات مختلف از شبکه اتریوم را داشته باشد باید هزینهای را بر حسب اتر که توکن اختصاصی این شبکه است، پرداخت کند. این توکن با نام اتر طراحی و به دنیا معرفی شد.
در پایان نیز برای آشنایی با این ارز دیجیتال باید بدانید که تعداد قطعی برای عرضهی رمزارز اتریوم یا همان اتر در نظر گرفته نشده است، همچنین این ارز دیجیتال شبکهی اختصاصی خود را دارد بنابراین یک کوین به حساب میآید، این در حالی است که دیگر رمزارزهایی که بر روی شبکه اتریوم طراحی و پیادهسازی میشوند به دلیل نداشتن شبکهی مستقل خود، توکن به شمار میروند.
اتریوم و بیت کوین چه شباهتهایی به هم دارند؟
بلاک چین بیت کوین برای پیگیری مالکیت پول دیجیتال – بیت کوین – استفاده میشود. اما بلاک چین اتریوم برای اجرای کدهای برنامه نویسی برنامههای غیرمتمرکز طراحی شده است. مانند بیت کوین، اتریوم نیز یک بلاک چین توزیع شده عمومی است. اگر چه تفاوتهای فنی زیادی بین این دو وجود دارد اما مهمترین تفاوت این دو اهداف و قابلیتهایشان است. بیت کوین یک برنامه کاربردی خاص از فناوری بلاک چین است. در واقع بیت کوین با هدف ایجاد یک سیستم پرداخت جهانی، همتا به همتا و غیرمتمرکز ایجاد شده است.
برای درک بیشتر این موضوع، بلاک چین بیت کوین را سیستم عاملی در نظر بگیرید که فقط یک نرم افزار به نام بیت کوین روی آن اجرا میشود. در نقطه مقابل، بلاک چین اتریوم را سیستم عاملی در نظر بگیرید که هزاران نرم افزار و سرویس مختلف میتوانند روی آن فعالیت کنند. با این حساب، درک مفهوم «توکن» برایتان آسانتر خواهد شد. در واقع یک توکن، ارز برنامهای غیرمتمرکز است که خودش بلاک چین خصوصی ندارد و از بلاک چینهای دیگر مثل اتریوم استفاده میکند.
در بلاک چین اتریوم، به جای کار برای استخراج بیت کوین، ماینرها برای یک ارز دیجیتال رمزنگاری شده به نام «اتر» که شبکه را تامین میکند، کار میکنند. اتر یک ارز دیجیتال تجاری و قابل حمل است که برای پرداخت هزینههای تراکنش نرم افراز مورد نظر، توسط توسعه دهندگان نرم افزار، مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا بیت کوین و اتریوم آینده مشترکی دارند؟
بیت کوین پیشگام ارزهای دیجیتال است؛ این شبکه نوعی نرم افزار روی یک بلاک چین است. با این حال، بیت کوین فقط یک نرم افزار است. مثلا ایمیل یکی از کاربردهای اینترنت است اما فقط یکی از هزاران کاربرد این فناوری است. دکتر «گاوین وود» از بنیانگذاران اتریوم در این باره میگوید: «تصور کنید در خیابان هستید و میخواهید تاکسی بگیرید. از اسنپ درخواست خودرو میکنید و یک ماشین خودران – بدون راننده – شما را سوار میکند. تاکسی شما را به یک پمپ بنزین میبرد و هزینه سوخت را از پول مسافرهای قبلیاش پرداخت میکند. سپس شما را به مقصدتان میرساند و کرایه سفرتان هم از کیف پول الکترونیکی شما پرداخت میشود. در زمانی که تاکسی در حال رساندن شما به مقصد است، به صورت خودکار هزینه بیمه سالیانه و بدهی ماهانه مالک خود را هم میپردازد. بعد از پیاده کردن شما هم به یک تعمیرگاه میرود تا عیبهای احتمالی اتومبیل را تعمیر کند.» شاید با خودتان فکر کنید که اینها صحنهای از یک فیلم علمی و تخیلی باشند، اما این آینده جهان است. قراردادهای هوشمند میتوانند آینده جهان را بسازند.
تاریخچه ارز دیجیتال اتریوم
وایت پیپر اتریوم در اواخر سال 2013 با هدف ساخت برنامههای غیرمتمرکز توسط یک برنامهنویس و یکی از بنیانگذاران مجله بیت کوین به نام Vitalik Buterin منتشر شد. Buterin معتقد بود علاوه بر امور مالی و پول، میتوان از فناوری بلاک چین برای طراحی و اجرای برنامههای کاربردی دیگر نیز استفاده کرد. درنهایت اتریوم توسط لیست بلندی از بنیانگذاران یعنی Vitalik Buterin، Anthony Di lrio، Charles Hoskinson، Mihai Alisie و Amir Chetrit توسعه یافته و سپس در کنفرانس آمریکای شمالی بیت کوین که در سال 2014 در میامی آمریکا برگزار شده بود، به عموم مردم معرفی شد.
اتریوم 2 چیست؟
شبکه اصلی اتریوم به دلیل میزبان بودن بسیاری از پروژهها، در سالیان گذشته گاهی با حجم بسیار بالای تراکنشها مواجه بوده است که این تراکنشهای زیاد مشکل مقیاسپذیری شبکه را بیش از پیش نشان دادند. در سال 2017 استفاده از شبکه برای ICOها و در سال 2021 ضرب کردن NFTها بود که اتریوم را در یک برهه زمانی با تعداد بسیار بالایی از تراکنشها مواجه کرد. در چنین شرایطی مشکلاتی از جمله میزان بالای کارمزد تراکنشها و افت سرعت شبکه، کاربران را ناراضی کرد. توسعهدهندگان شبکه با هدف رفع این موانع سعی در به روزرسانی شبکه داشتند که البته هدف بسیار بلندمدت است و در فازهای مختلف با هدف برطرف کردن مشکلات مختلف به انجام میرسد.
افرادی که پیش از این اقدام به خرید اتریوم کردهاند نیاز به انجام هیچ کاری ندارند چراکه صرافی و یا کیف پول به روز رسانیهای لازم را برای پشتیبانی از آپدیت انجام میدهند. برای آنکه از راه هولد کردن اتریوم 2.0 که با نام سرنیتی (Serenity) هم شناخته میشود به سود برسید، دو راه پیش روی شما قرار دارد. با داشتن 32 واحد اتریوم میتوانید به عنوان یکی از گرههای شبکه عمل کنید و سود خود را نیز دریافت کنید. البته در صورت انتخاب این روش باید به مسائل آن از جمله نیاز به روشن ماندن طولانیمدت سیستم و… نیز توجه داشته باشید.
روش بعد به استیک کردن یا سپردهگذاری ارز دیجیتال اتریوم مربوط است که بسیاری آن را انتخاب کردند. البته این به روزرسانی به عقیدهی برخی از کارشناسان غیرمتمرکز بودن شبکه را تحتتاثیر قرار میدهد چراکه هرکاربر با داشتن میزان بیشتری از اتریوم تاثیر بیشتری بر روی این شبکه خواهد داشت و مدیریت شبکه از این طریق ممکن است به انحصار گروهی خاص درآید. در ادامه فازهای مختلف آپدیت شبکه اتریوم را شرح خواهیم داد:
زنجیره بیکن (Beacon Chain)
در این مرحله کاربران شروع به استیک اتریومهای خود کردند تا اساس ایجاد اتریوم 2.0 را بنا نهاده باشند. درواقع در این مرحله هولدرها با داشتن اتریوم توانستند به اعتبارسنجهای شبکه تبدیل شوند.
شاردینگ (Sharding)
در حالت عادی شبکه برای تایید یک تراکنش، تمامی گرههای شبکه باید تراکنش را تایید کنند تا اعتبارسنجی به صورت کامل انجام شده و تراکنش صورت گیرد که این موضوع انرژی بسیار زیادی را از شبکه میگرفت. در این فاز شبکه به بخشهای کوچکتری به نام شارد (شبکه اتریوم به 64 شارد تقسیم میشود) تقسیم میشود و به این ترتیب مشکل مقیاس پذیری شبکه تا حدودی برطرف میشود.
مرج (The Merge)
در فاز Merge که به معنای ترکیب و ادغام است، زنجیره بیکن که ابتداییترین قدم برای توسعه اتریوم بود با شبکه اصلی اتریوم ادغام شد و به این ترتیب الگوریتم اجماع شبکه از PoW به PoS تبدیل شد. این مرحله در نیمهی ماه سپتامبر سال 2022 انجام شد و امکان انجام مایننیگ را در این شبکه برای همیشه از بین برد.
بلاکچین اتریوم چیست؟
اگر بیت کوین یک اپلیکیشن بازی یا پرداخت مالی در گوشی تلفن همراه شما باشد، شبکه بلاک چین اتریوم سیستم عامل اندروید و یا IOS گوشی موبایل شما به حساب میآید. این تشبیه را برای درک وسعت کاربرد اتریوم به کار بردیم. همانطور که پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، اتریوم یک شبکه بلاک چین و غیرمتمرکز است که با هدف حذف واسطهها ایجاد شد.
قراردادهای هوشمند بر روی شبکه بلاک چین اتریوم اجرا میشوند، در حقیقت هر قرارداد هوشمند مجموعهای از کدهای برنامهنویسی شدهای است که در یک آدرس مخصوص به خود در شبکه بلاک چین اتریوم قرار گرفتهاند. حتما شما هم پیش از این برای خرید و یا فروش ملک، خودرو یا هر کالای دیگری یا یکی از طرفین قرارداد بودهاید و یا حداقل با فرایند آن آشنا هستید. در این نوع قراردادها به طرف سومی نیاز است که بیطرف باشد و مفاد قرارداد را تعیین کند و همچنین تضمینی برای این باشد که طرفین قرارداد، بر شروط پایبند باشند. اما با کمک قراردادهای هوشمند، نیاز به واسط از بین میرود و دو طرف میتوانند بر قرارداد هوشمند که معتبر و تغییرناپذیر است اعتماد کامل داشته باشند.
حالا که شرح مختصری از شبکه بلاک چین اتریوم و همینطور قراردادهای هوشمند را مطالعه کردید، ماهیت شبکه اتریوم را دقیقتر درک خواهید کرد، به زبان ساده میتوان شبکه اتریوم را همانند کامپیوتر و بستری در نظر گرفت که تمام برنامههای غیرمتمرکز (Dappها) و قراردادهای هوشمند بر روی آن اجرا میشوند. به این ترتیب در صورتی که شخصی یک توسعهدهنده برنامه باشد، نیازی به یک شبکه و بستر مستقل نخواهد داشت و میتواند به راحتی برنامه غیرمتمرکز خود را با کمک قراردادهای هوشمند، بر روی شبکه اتریوم پیادهسازی کند.
تولید هر بلاک جدید در شبکه اتریوم 14 ثانیه به طول میانجامد که این مدتزمان در مقایسه با زمان موردنیاز برای استخراج هر بلاک در شبکه بیت کوین که 10 دقیقه است، بسیار سریعتر است.
برای درک عملکرد شبکه بلاک چین اتریوم و موارد مربوط به آن باید با مفاهیم جدیدی که مختص بازار ارزهای دیجیتال و حوزهی بلاک چین هستند آشنا شوید، برای اینکه به این دانش برسید میتوانید از مطالب مختلف در سطح اینترنت استفاده کنید و به مرور دانش خود را به سطح موردنیاز برسانید و اما اگر زمانی قصد ترید و خرید و فروش ارزهای دیجیتال از جمله اتریوم را داشته باشید ضروری است که پیش از هرچیز در یک دوره آموزش ارز دیجیتال شرکت کنید و با آمادگی کامل در این بازار فعالیت کنید و البته با مفاهیم این بازار نیز به طور کامل آشنا شوید.
خالق اتریوم کیست؟
ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) خالق اتریوم است که در سال 1994 در روسیه متولد شد و تا سن شش سالگی نیز در آنجا زندگی میکرد و سپس به همراه خانواده خود به کانادا نقل مکان کرد. او اولین بار در سال 2011 با بیت کوین آشنا و بسیار از ایده آن شگفتزده شد و به این ترتیب با غرق شدن در دنیای بلاک چین، طرح غیرمتمرکز کردن همه صنایع را در غالب بلاک چین در سال 2013 یعنی در 19 سالگی مطرح کرد. هرچند انتقاداتی به طرح ویتالیک بوترین در آن زمان وجود داشت، او ارز دیجیتال Ethereum را در سال 2014 به عموم مردم معرفی کرد. افرادی که در اوایل توسعهی رمزارز اتریوم نقش داشتند عبارت بودند از ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، میهای آلیسی (Mihai Alisie)، جوزف لوبین (Joe Lubin)، آنتونی دیلوریو (Anthony Di Lorio)، گاوین وود (Gavin Wood) و چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson).
چرا اتریوم به وجود آمد؟
برای پاسخ به این سوال که چرا Ethereum به وجود آمد بهتر است ابتدا به دلیل طراحی شبکهی بلاک چین بیت کوین نگاهی کوتاه بیاندازیم. ساتوشی ناکاموتو بیت کوین و شبکه بلاک چین آن را طراحی کرد تا خدمات مالی به صورت غیرمتمرکز و کاملا امن انجام شود. به زبان ساده بیت کوین برای تسهیل خدمات مالی در جهانی بدون مرز به وجود آمد چراکه در این شبکه مهم نبود که افراد، ساکن چه کشوری باشند و چه سمتی داشته باشند.
اما اتریوم اهداف جاه طلبانهتری را دنبال میکند و هدف از ایجاد آن به وجود آوردن دنیایی بود که هر فردی در هر کجا بتواند به طریقی از شبکه بلاک چین اتریوم استفاده کند. توجه داشته باشید که این شبکه تنها مخصوص خدمات مالی نیست. با توجه به اینکه اتریوم نیز شبکه بلاک چین و غیرمتمرکز است و با در نظر داشتن این اصل که این شبکه قرار است در تمام زمینهها کارگشا باشد، میتوان گفت که Ethereum بستری برای ایجاد اینترنت و امور مالی و… غیرمتمرکز را فراهم کرده است.
برای درک بهتر آنچه تا اینجا گفته شد، فرض کنید که قصد انتقال مقداری پول به شخصی دیگر را دارید. برای این کار شما احتمالا با کارت به کارت کردن مبلغی را به شخص مقابل ارسال خواهید کرد. اما بانک در میان شما قرار گرفته و تمام اطلاعات را ذخیره خواهد کرد، کاری که Ethereum انجام میدهد این است که نیاز به این واسطهها را از بین میبرد با این توضیح که همچنان امنیت عملیات را تضمین میکند. نکتهای که باید در این بخش به آن اشاره کرد این است که حذف واسطها تنها محدود به امور مالی نمیشود بلکه افراد حتی در زمان استفاده از شبکههای اجتماعی، مرورگرها و هر پلتفرم دیگری میتوانند بدون نیاز به واسط، از خدمات آن استفاده کنند.
به زبان ساده اتریوم یک ارز دیجیتال نسل دوم به حساب میآید. در رمزارزهای نسل اول هدف تسهیل امور مالی بود، اما نسل دوم به در تلاش هستند که انجام همهی امور را به صورت غیرمتمرکز و بدون واسطه انجام دهند.
ویژگیهای ارز دیجیتال اتریوم
- اتریوم یک بلاک چین منبعباز و غیرمتمرکز است.
- این بلاک چین دارای ارز بومی به نام اتر است.
- این پلتفرم به عملکرد قرارداد هوشمند مجهز است.
- بلاک چین اتریوم از الگوریتم Proof of Work استفاده میکند.
- این بلاک چین بیشتر از یک ارز بوده و از برنامهها و قراردادهای هوشمند بسیاری پشتیبانی میکند.
- اتریوم دارای ماشین مجازی اتریوم یا همان Ethereum Virtual Machine است.
- به افراد این امکان را میدهد تا برنامههای تلفیقی به نام برنامههای غیرمتمرکز (dApps) ایجاد کنند.
- به کاربران امکان تصمیمگیریهای دموکراتیک را میدهد.
مزایا و معایب ارز دیجیتال اتریوم
همانطور که مشاهده شد، بلاک چین اتریوم یک پلتفرم کارآمد و منحصربهفرد در صنعت ارزهای دیجیتال است. با این حال پلتفرمهای رمزنگاریشده بسیاری در حال فعالیت هستند که هرکدام مزایا و معایبی دارند. از همین رو در این قسمت به بررسی مزایا و معایب Ethereum میپردازیم:
مزایا
- تاکنون موفق به جذب بیزینسهای بسیاری شده است.
- تراکنشهای شبکه با سرعت بالایی انجام میشوند.
- در مقایسه با بسیاری از ارزها امنیت بالایی را ارائه میدهد.
- استخراج اتریوم از بیت کوین آسانتر است.
- سرعت توسعه این بلاک چین بسیار بالاست.
- این شبکه سرعت بالایی داشته و تاکنون ازکارافتادگی شبکه نداشته است.
- این بلاک چین از نظر عملکردی بسیار قوی است.
- اتریوم جامعه بسیار قوی و محکمی دارد.
- به معنای واقعی کلمه غیرمتمرکز است.
- در این بلاک چین به حریم شخصی کاربران احترام گذاشته میشود.
معایب
- اتریوم در زمینه مقیاسپذیری با مشکلاتی همراه است.
- از زبان برنامهنویسی پیچیدهای استفاده میکند.
- بالابودن کارمزد تراکنشها سبب دفع بسیاری از توسعهدهندگان شده است.
- مانند سایر ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری در این ارز نیز با ریسک همراه است.
- تعداد بالای تراکنشها در برخی مواقع سرعت تراکنشها را کاهش میدهد.
- تراکنشها رایگان نبوده و نیازمند پرداخت کارمزد گس است.
ارز دیجیتال اتریوم چگونه کار میکند؟
در طراحی اتریوم نیز مانند سایر ارزهای دیجیتال از فناوری بلاک چین استفاده شده است. برای درک بهتر بلاک چین بهتر است زنجیره بلندی از بلاکهایی را که به یکدیگر متصل هستند تصور کنید. اطلاعات مربوط به هریک از این بلاکها برای تمام اعضای موجود در این شبکه بلاک چینی در دسترس است و امکان تغییر و حذف آنها توسط هیچیک از اعضا وجود ندارد.
بهمنظور پردازش تراکنشهای انجامشده در شبکه و تولید کوینهای جدید اتر یا اجرای قراردادهای هوشمند برای dApps Ethereum، بلاکهای جدید به بلاک چین بسیار طولانی اتریوم اضافه میشوند. امنیت این شبکه از ماهیت غیرمتمرکز فناوری بلاک چین تأمین شده و حفظ شبکه بلاک چین اتریوم توسط شبکه گستردهای از کامپیوترها در سراسر جهان انجام شده و اعمال هرگونه تغییر در آن نیازمند رأی و توافق اکثریت است؛ درنتیجه میتوان گفت دستکاری موفقیتآمیز این شبکه تنها در صورتی امکانپذیر است که فرد یا گروه بزرگی از شرکتکنندگان شبکه بتوانند قدرت محاسباتی پلتفرم را به دست آورند که این امر تقریباً غیرممکن و دور از ذهن است. پلتفرم اتریوم این امکان را دارد تا علاوه بر اتر و رمز ارزهای دیگر، از برنامههای کاربردی بسیار بیشتری پشتیبانی کند. کاربران میتوانند در بستر این پلتفرم، طیف وسیعی از برنامهها را ایجاد، منتشر و کسب درآمد کنند. همچنین میتوانند از اتر یا سایر ارزهای دیجیتال بهعنوان یک روش پرداخت استفاده کنند.
کاربرد ارز دیجیتال اتریوم چیست؟
درحالیکه بیت کوین بهعنوان اولین ارز دیجیتال پیشگام در فناوری بلاک چین شناخته میشود، اتریوم با ایجاد یک شبکه جهانی کاربردهای بسیار متنوعی را ارائه میدهد. مهمترین کاربردهای ارز دیجیتال اتریوم عبارتاند از:
- ارائه برنامههای کاربردی غیرمتمرکز (dApps)
- ارائه استیبل کوینها
- ارائه توکنهای غیرقابل معاوضه (NFTs)
- ارائه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)
- ارائه روشهای پرداخت
- استفاده از قراردادهای هوشمند اتریوم در بازارهای پیشبینی مانند Augur و Gnosis
- استفاده از قراردادهای هوشمند در جهت مدیریت هویت دیجیتال
- ذخیره اطلاعات بهصورت کاملاً ایمن
کیف پولهای پشتیبان ارز دیجیتال اتریوم
کیف پولهای رمزنگاریشده در دو دسته اصلی کیف پولهای گرم و سرد یا نرمافزاری و سختافزاری قرار میگیرند. برای درک بهتر این موضوع کیف پولهای دیجیتالی را مانند اپلیکیشنهای بانکی در نظر بگیرید که به شما امکان مشاهده موجودی، ذخیره و مدیریت داراییهای دیجیتالی از جمله اتریوم را میدهند. با وجود محبوبیت بالای اتریوم، کیف پولهای بسیاری از رمز ارزهای این بلاک چین از جمله ETH پشتیبانی میکنند. تعدادی از کیف پولهای سختافزاری پشتیبان اتریوم عبارتاند از:
- کیف پول لجر نانو اس (Ledger Nano S)
- کیف پول لجر نانو ایکس (Ledger Nano X)
- کیف پول ترزور (Trezor Model T)
- کیف پول ترزور وان (Trezor One)
- کیف پول Keepkey
تعدادی از کیف پولهای نرمافزاری پشتیبان اتریوم عبارتاند از:
- Mist (کیف پول رسمی)
- کیف پول متامسک
- کیف پول اکسدوس
- Bread Wallet
- کیف پول اتمیک
- تراست والت
- Guarda
- Argent
- Jaxx
- MyEtherWallet
صرافیهای پشتیبان ارز دیجیتال اتریوم
اتریوم یکی از محبوبترین ارزهای دیجیتال در سراسر جهان بوده و تقریباً توسط تمامی صرافیهای معتبر پشتیبانی میشود؛ درنتیجه کاربران برای انتخاب صرافی مناسب محدودیتی نخواهند داشت. در ادامه به معرفی تعدادی از صرافیهای ایرانی و بینالمللی که اتریوم در آنها فهرست شده است، میپردازیم:
- صرافی کوین بیس
- Gemini
- BlockFi
- Bittrex
- Celsius
- Kraken
- Robinhood
- Voyager
- Binance
- KuCoin
- Shakepay
- Huobi
- com
- Coinmama
- Coinex
صرافیهای ایرانی که اتریوم در آنها لیست شده است، عبارتاند از:
- تبدیل
- بیت 24
- بیت پین
- نوبیتکس
- والکس
- اکسیر
- اوکی اکسچنج
- رمزینکس
خرید (ترید) ارز دیجیتال اتریوم
اگر مایل به خرید و سرمایهگذاری در ارز دیجیتال اتریوم هستید، میتوانید این ارز را از طریق بسیاری از صرافیهای داخلی و بینالمللی خریداری کنید. از آنجا که صرافیهای بینالمللی محبوب و اصلی مانند بایننس IP ایران را مسدود کرده و اجازه انجام مراحل احراز هویت را به کاربران ایرانی نمیدهند، توصیه میکنیم برای خرید اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال از صرافیهای معتبر ایرانی استفاده کنید.
برای خرید و فروش اتریوم تنها کافی است در یک صرافی دیجیتالی ثبتنام و احراز هویت کرده و سپس از طریق واریز ریالی حساب کاربری خود را شارژ کنید. پس از شارژ حساب، به پلتفرم خرید و فروش صرافی بروید و سفارش خود را بهصورت محدود یا مارکت ثبت کنید. توجه داشته باشید که خرید ارز شامل یک میزان حداقلی است و شامل پرداخت کارمزد نیز میشود. درنتیجه هنگام انتخاب صرافی بهتر است به میزان کارمزد دریافتی توسط پلتفرم نیز دقت کنید.
استخراج اتریوم
فرایند ماینینگ یا استخراج ارز دیجیتال Ethereum به عنوان یکی از روشهای کسب سود در بازار ارزهای دیجیتال شناخته شده است و افرادی که شرایط لازم همچون ابزار سختافزاری مناسب را داشته باشند، میتوانند از این طریق نیز به سود برسند. استخراج اتریوم یا هر ارز دیجیتال دیگری میتواند سودساز باشد و یا برعکس شما را متضرر کند. نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که علیرغم دارا بودن ابزارهای موردنیاز برای استخراج و استفاده از آنها نمیتوان گفت که یک ماینر حتما به سود خواهد رسید. سودساز بودن این فعالیت به عوامل مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال قدرت دستگاه سختافزاری، قیمت رمزارز در زمان استخراج، هزینهی برق و دیگر امور همگی میتوانند در میزان سود شما از استخراج اتریوم تاثیرگذار باشند.
با وجود آنکه گفته میشود که افراد میتوانند از سیستمهای خانگی برای استخراج استفاده کنند، حقیقت این است که استخراج با استفاده از این سیستمها برای این کار مناسب نیست و اصلا سودی را عاید شما نخواهد کرد. در عوض بهتر است در صورتی که قصد استخراج این ارز دیجیتال را دارید، از کارتهای گرافیک قوی و یا حتی دستگاههای ایسیک (ASIC) کمک بگیرید.
استخراج اتریوم بر مبنای الگوریتم اثبات کار (PoW) صورت میگیرد که توضیحاتی در این زمینه را در بخش پیش ارائه دادیم اما بد نیست در این قسمت به این موضوع نیز اشاره کنیم که اتریوم 2 از الگوریتم اثبات سهام (PoS) بهره میبرد که به انرژی کمتری نیاز دارد و درواقع شما در این حالت نیازی به ابزارهای سختافزاری ندارید و کافی است که مقداری ارز دیجیتال اتریوم داشته باشید و در فرایند ساخت بلاک و استخراج آن شرکت کنید.
بعد از آنکه کیف پول مناسب و ابزارهای سختافزاری موردنظر خود از جمله کارت گرافیک و یا ای سیک را تهیه کردید حالا میتوانید به استخراج ارز دیجیتال اتریوم بپردازید. نکتهی مهمی که باید برای کسب سود از استخراج Ethereum به آن توجه کنید این است که به دلیل بالا بودن تعداد افرادی که مشغول به استخراج اتریوم هستند، انجام این کار به صورت انفرادی چندان منطقی نیست و درصد موفقیت شما را به شدت کاهش میدهد، به همین دلیل بهتر است که پس از مهیاسازی ابزارهای لازم، به دنبال یک استخر استخراج مناسب باشید و ماینرهای خود را به آن متصل کنید تا بتوانید از این طریق به سود برسید.
عوامل تأثیرگذار بر قیمت ارز دیجیتال اتریوم
مانند سایر ارزهای دیجیتال و بهطورکلی در تمام بازارهای مالی، قیمت یک کالا و در این مثال اتریوم براساس میزان عرضه و تقاضای بازار تعیین میشود. درست مانند بورس و سهام، بازار ارزهای دیجیتال دارای دفترچه سفارش حاوی سفارشهای خرید و فروش است. به این ترتیب افزایش تقاضا برای خرید قیمت اتریوم را بالا برده و در مقابل نیز افزایش تقاضای فروش نیز سبب کاهش قیمت آن خواهد شد.
بهطورکلی اتریوم دارای کاربردهای بسیار متنوع است. این امر سبب شده تا برای انجام تراکنش در هر برنامه غیرمتمرکز ساخته شده روی بلاک چین اتریوم به توکنهای اتر نیاز باشد. به همین ترتیب هرچه تراکنشهای بیشتری روی اتریوم انجام شود، قیمت کارمزد تراکنشها نیز افزایش مییابد؛ چراکه کارمزد تراکنشها براساس میزان عرضه و تقاضای شبکه تعیین میشود. موارد دیگری که روی قیمت اتریوم تأثیر میگذارند عبارتاند از:
- پوشش خبری رسانههای اجتماعی
- افزایش اطلاعرسانی در رابطه با ارزهای دیجیتال و کاربردهای شبکه اتریوم
- افزایش میزان تراکنشهای شبکه
- قیمت بیت کوین
- وضع قوانین و مقررات جدید توسط دولتها
- افزایش تعداد توکنهای ERC-20 که سبب افزایش کارایی شبکه اتریوم میشوند.
آینده ارز دیجیتال اتریوم چگونه است؟
با وجود نوپابودن بازار ارزهای دیجیتال و نوسانات موجود در آن امکان پیشبینی دقیق قیمت و آینده ارزهای دیجیتال از جمله اتریوم وجود ندارد. با این حال کارشناسان بازار با در نظر گرفتن موارد مختلف و وضعیت اقتصاد جهانی تا حد خوبی میتوانند آینده ارزهای دیجیتال را پیشبینی کنند. در ادامه به بررسی آینده اتریوم در سالهای آینده میپردازیم:
پیشبینی قیمت اتریوم در سال 2022
طبق نظر کارشناسان خبرگزاری Coinpedia، احتمالاً ارزش اتریوم در سال 2022 در محدوده 6500 تا 7500 متغیر باشد. با وجود رکود قیمت و روند نزولی موجود در اولین ماه سال 2022، میتوان نتیجه گرفت قیمت اتریوم صرفاً تحت تأثیر احساسات بازار افزایش نخواهد یافت.
پیشبینی قیمت اتریوم در سال 2023 تا 2030
در جدول زیر حدود قیمت اتریوم در سالهای آینده آمده است.
حدود قیمت اتریوم | سال (میلادی) |
6.700 $ | 2023 |
9.800 $ | 2024 |
10.500 $ | 2025 |
13.600 $ | 2026 |
15.000 $ | 2030 |
نتیجهگیری
اتریوم یکی از برترین بلاک چینهای موجود در فضای ارزهای دیجیتال است که با ارائه کاربردهای بسیار متنوع بیزینسها و کاربران بسیاری را به خود جذب کرده است. این بلاک چین از امنیت بالایی برخوردار بوده و ارز اصلی آن اتر نام دارد. تقریباً در تمام صرافیها و کیف پولهای رمزنگاریشده از اتر پشتیبانی میشود.
پرسشهای متداول
وایت پیپر اتریوم در اواخر سال 2013 باهدف ساخت برنامههای غیرمتمرکز توسط یک برنامهنویس و یکی از بنیانگذاران مجله بیت کوین به نام Vitalik Buterin منتشر شده است.
در بسیاری از صرافیهای رمزنگاریشده ایرانی و بینالمللی مانند Binance ،Kraken ،Kucoin ،Coinbase ،Huobi و Coinex ارز اتریوم در دسترس کاربران قرار دارد. همچنین میتوانید از پلتفرمهای ایرانی مانند تبدیل، والکس، رمزینکس، اوکی اکسچنج و… برای خرید اتریوم استفاده کنید.
پس از خرید اتریوم میتوانید دارایی رمزنگاریشده خود را در انواع مختلفی از کیف پولهای دیجیتالی نرمافزاری و سختافزاری ذخیره و مدیریت کنید. تعدادی از برترین کیف پولهای اتریوم عبارتاند از: Trezor ،Ledger ،Metamask ،Trust wallet ،Keepkey ،Mist Atomic Wallet و Exodus.
برای خرید ارز دیجیتال اتریوم ابتدا در یک صرافی دیجیتالی ثبتنام کرده و پس از انجام مراحل اولیه احراز هویت حساب کاربری خود را شارژ کنید. پس از شارژ حساب به بخش بازارهای صرافی بروید و با انتخاب جفت ارز مدنظر اقدام به خرید اتریوم کنید.
مهمترین عامل تأثیرگذار بر قیمت اتریوم میزان عرضه و تقاضای بازار است. هرچه درخواست افراد برای خرید اتریوم بیشتر باشد، به همان اندازه نیز قیمت آن افزایش خواهد یافت.



















