با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال، تریدرها هر روز به دنبال روش های جدیدتری برای سرمایه گذاری بر روی ارز دیجیتال ها و انتخاب ارز مناسب برای سرمایه گذاری هستند. دامیننس بیت کوین یکی از ابزارهایی است که با استفاده از آن می توانید شرایط کلی بازار را با شرایط بازار بیت کوین و دیگر ارزها مقایسه کنید. در صورت استفاده درست از این ابزار شما می توانید متوجه شوید که آلت کوین ها قدرت بیشتری دارند یا قدرت بیت کوین بیشتر است. در ادامه این مقاله ما به صورت کامل شاخص دامیننس بیت کوین و کاربردهای آن را مقایسه خواهیم کرد تا بتوانید از این شاخص مهم در معاملات خودتان استفاده کنید. با ما همراه باشید:

فهرست []

    دامیننس بیت کوین چیست؟

    دامیننس بیت کوین به نسبت بین سهم بازار بیت کوین در مقایسه با ارزهای دیگر گفته می شود. این شاخص توسط وبسایت Coinmarketcap ارائه شده است و با بررسی سهم بازار بیت کوین در مقایسه با دیگر دارایی های دیجیتال محاسبه می شود. این شاخص برای این طراحی شده که تاثیر مهم بیت کوین روی بازارهای دیگر را نمایش دهد. از نظر لغوی نیز دامیننس به معنای تسلط و سلطه می باشد،

    تریدرها از این شاخص برای سنجش احساسات در دنیای ارز دیجیتال استفاده می کنند. مطمئنا سهم بازار بیت کوین یکی از شاخص های بسیار مهم برای سنجش احساسات سرمایه گذارها به شمار می رود. اما در سمت مقابل نوسانات قیمتی بیت کوین هم یکی دیگر از نشانه های تغییر احساسات مردم در دنیای ارز دیجیتال ها است. برای سنجش راحت تر این احساسات، سرمایه گذارها از یک شاخص تحت عنوان شاخص دامیننس بیت کوین استفاده می کنند.

    در زمان استفاده از شاخص دامیننس باید به چند نکته خیلی مهم توجه داشته باشد. خیلی از سرمایه گذارها عقیده ای به سهم بازار ندارند و معتقد هستند که این معیار تاثیر زیادی روی نوسانات قیمتی ارز دیجیتال ها ندارد. دلیل این موضوع هم سرمایه های خفته (بیت کوین هایی که در والت های بلااستفاده گم شده اند یا سرمایه گذارها آنها را فراموش کرده اند) در بازار ارز دیجیتال ها است. طبق آمار حدودا ۳۰ درصد از بیت کوین های ماین شده جزء سرمایه های خفته محسوب می شوند و به همین دلیل سهم بازار یک معیار قابل اعتماد محسوب نمی شود.

    برای درک بهتر این موضوع بهتر است نگاهی به سهم بازار و اهمیت آن داشته باشیم:

    سهم بازار ارز دیجیتال چیست؟

    در مورد ارز دیجیتال هایی مثل بیت کوین، سهم بازار یا Market Cap به ارزش کلی تمام توکن هایی اشاره دارد که تا به امروز استخراج شده اند. مارکت کپ با ضرب کردن تعداد کل توکن های در گردش در قیمت لحظه ای ارز موردنظر به دست می آید.

    برای مثال در نوامبر ۲۰۲۱ حدودا ۱۸.۸۸۱ میلیون بیت کوین در کل دنیا استخراج شده بود. در صورتی که قیمت بیت کوین را هم ۶۰ هزار دلار در نظر بگیریم پس می توان گفت که مارکت کپ بیت کوین برابر است با ۱۸.۸۸۱ ضربدر ۶۰ هزار دلار. نتیجه این فرمول برابر با ۱.۱۳۳ تریلیون دلار خواهد بود و به همی خاطر می توان گفت که ارزش کلی شبکه بیت کوین برابر با ۱.۱۳۳ تریلیون دلار است.

    این عدد به تنهایی معنای خاصی ندارد اما با مقایسه آن با بازارهای دیگر می توان ارزش آن را هم متوجه شد. برای مثال ارزش کلی بازار طلا چیزی حدود ۱۰ میلیون دلار است. یعنی ارزش بازار بیت کوین چیزی حدود ۱۱ درصد بازار طلا است. با استفاده از همین موضوع یک سرمایه گذار می تواند متوجه شود که آیا ارزش بیت کوین در آینده بیشتر خواهد شد یا خیر.

    دامیننس بیت کوین چه ارتباطی با سهم بازار آن دارد؟

    برای محاسبه دامیننس بیت کوین از سهم بازار بیت کوین و سهم بازار کل ارز دیجیتال ها استفاده می شود. در واقع دامیننس حاصل تقسیم سهم بازار بیت کوین در سهم بازار کل ارز دیجیتال ها است. محاسبه این مقدار خیلی ساده است و می توانید به راحتی چارت آن ها را ترسیم کنید. در تصویر زیر به ترتیب از چپ به راست سهم بازار بیت کوین، سهم بازار کل ارز دیجیتال ها و دامیننس بیت کوین را برحسب درصد مشاهده خواهید کرد:

    به صورت کلی بازار ارز دیجیتال ها شدیدا به بازار بیت کوین وابسته است. یعنی در صورتی که قیمت بیت کوین افزایش یابد قیمت ارزهای دیگر هم افزایش خواهد یافت و اگر قیمت بیت کوین نزولی باشد ارزهای دیگر هم نزولی خواهند شد. دلیل این موضوع هم این است که بیت کوین اولین و بزرگترین ارز دیجیتال دنیا است و خیلی از ارزهای دیگر هم با الهام گرفتن از آن خلق شده اند.

    فاکتورهای مهم بر روی دامیننس بیت کوین

    در روزهای ابتدایی که ارز دیجیتال ها به وجود آمده بودند، دامیننس بیت کوین ۹۵ درصد یا بیشتر بود زیرا تعداد آلت کوین هایی که می توانستند سرمایه جذب کنند خیلی کم بود اما با فراگیرتر شدن آلت کوین ها میزان دامیننس هم به شکل چشمگیری کاهش یافت.

    برای مثال پس از به وجود آمدن ICOهای مختلف و رشد چشمگیر آن ها در سال ۲۰۱۷، خیلی از مردم به سرمایه گذاری بر روی آلت کوین ها روی آوردند و به همین دلیل دامیننس بیت کوین به مقدارحدودی ۳۵٪ کاهش یافت. البته در ابتدای سال ۲۰۱۸ با وجود ورشکسته شدن خیلی از پروژه های آلت کوین، دامیننس هم به حدود ۷۰ درصد برگشت. همچنین در ابتدای سال ۲۰۲۱ به دلیل افزایش سرمایه گذاری روی آلت کوین ها و خبرهای منفی که در مورد مصرف انرژی بیت کوین وجود داشت، این شاخص دوباره با کاهش چشمگیری مواجه شد.

    در صورتی که فرمول دامیننس بیت کوین را مورد بررسی قرار دهیم، می توانیم متوجه شویم که به صورت کلی دو فاکتور زیر تاثیر بسیار زیادی بر روی این شاخص دارند:

    • سهم بازار بیت کوین

    • سهم بازار تمام ارز دیجیتال ها

    این دو فاکتور مهم ترین مواردی هستند که تعیین کننده شاخص دامیننس هستند.

    نحوه استفاده از دامیننس بیت کوین برای خرید و فروش ارز دیجیتال

    تریدرها می توانند از دامیننس بیت کوین برای تشخیص این موضوع استفاده کنند که آیا بیت کوین پتانسیل بیشتری برای سرمایه گذاری دارد یا پتانسیل آلت کوین ها برای رشد بیشتر است. دامیننس بیت کوین می تواند به شما نشان دهد که کدام بخش از بازار تاثیر بیشتری خواهد داشت.

    شاخص دامیننس بیت کوینچارت قیمت بیت کوینسیگنال
    دامیننس صعودیقیمت صعودیخرید بیت کوین
    دامیننس صعودیقیمت نزولیفروش آلت کوین
    دامیننس نزولیقیمت صعودیخرید آلت کوین
    دامیننس نزولیقیمت نزولیفروش بیت کوین

    پس از اینکه استراتژی کلی خودتان را براساس چارت دامیننس مشخص کردید، می توانید با استفاده از استراتژی های مختلفی مثل Price Action، الگوهای شمعی یا دیگر شاخص های تکنیکال اقدام به خرید یا فروش بیت کوین کنید.

    نحوه دسترسی به بیتکوین دامیننس

    برای مشاهده دامیننس بیت کوین می توانید از چارت آن که توسط تریدینگ ویو عرضه شده است استفاده کنید. این چارت در آدرس زیر قابل دسترسی است:

    https://www.tradingview.com/symbols/CRYPTOCAP-BTC.D/

    سپس باید چارت قیمت بیت کوین را در همان تایم فریم مورد بررسی قراردهید و در نهایت از جدول زیر برای تعیین استراتژی خودتان استفاده کنید.

    اگر این شاخص نزولی باشد به معنای شرایط بهتر آلت کوین ها نسبت به بیت کوین و بالعکس اگر صعودی باشد، حاکی از شرایط بهتر بیت کوین نسبت به آلت کوین ها می باشد.

    آیا دامیننس بیت کوین شاخص قابل اعتمادی است؟

    بازارهای ارز دیجیتال پیچیدگی بسیار زیادی دارند به همین خاطر به هیچ عنوان نمی توانید فقط با استفاده از یک شاخص نسبت به خرید یا فروش اقدام کنید. دامیننس بیت کوین فقط یکی از شاخص های متعددی است که می توانید از آن ها برای بررسی شرایط فعلی بازار استفاده کنید. در نتیجه فقط اتکا کردن به این شاخص به احتمال زیاد باعث متضرر شدن شما خواهد شد.

    یکی از نقاط ضعف این شاخص تعداد زیاد آلت کوین هایی است که به تازگی خلق شده اند. به همین دلیل داده های تاریخی کافی برای بررسی الگوهای تکرار شونده وجود ندارد. همچنین در صورتی که تعداد آلت کوین ها در آینده نیز با رشد همراه باشد، به احتمال زیاد دامیننس بیت کوین روز به روز کمتر خواهد شد. در این صورت به احتمال زیاد استفاده از این شاخص خیلی منطقی نخواهد بود.

    سخن پایانی

    دامیننس بیت کوین یک ابزار خیلی خوب برای بررسی ترندهای بازار ارز دیجیتال است. بسته به جهت نمودار و قیمت بیت کوین شما می توانید تشخیص دهید که قدرت بیت کوین بیشتر است یا دیگر ارز دیجیتال های موجود در بازار در آینده رشد خواهند کرد. البته دامیننس هم محدودیت های خاص خودش را دارد و به دلیل زیاد بودن تعداد آلت کوین ها ممکن است روز به روز تاثیر آن کمتر شود.