احتمالاً این روزها بارها نام ریفای (ReFi) را شنیده اید. در پاسخ به این سؤال که ReFi چیست، باید گفت که ریفای یا Refinancing، به معنای سیستم مالی احیا کننده است که با هدف احیا و نظم بخشیدن به سیستم مالی قبلی وارد عرصه شد. در زمینۀ ریفای، کسب سود و میزان بازدهی به دست آمده هدف نهایی محسوب نمی شود؛ چیزی که در مورد پلتفرم های مالی سنتی و سرمایه گذاری ESG (راهبری زیست محیطی، اجتماعی و ابرشرکتی) صادق نیست. در این مقاله با ما همراه باشید تا دیدگاه فعالان توسعۀ پایدار و حفاظت از محیط زیست در این زمینه را بررسی کنیم و دربارۀ دستاوردهای مالی ریفای بیش تر بدانید.
ریفای (ReFi) چیست و این اصطلاح چه معنایی دارد؟
ریفای به معنای سیستم مالی احیاکننده است و برای توصیف آیندۀ مالی در زمینۀ توسعۀ پروژه های منبع باز استفاده می شود. براساس تعریف غیرفنی ارائه شده در این بخش، می توان گفت که ریفای، ترجیحی فرهنگی برای تأمین مالی در زمینۀ اجتماعی و عمومی نسبت به پروژه هایی است که انتظار می رود بازده مالی برای ارائه دهنده داشته باشند. در این سیستم مالی احیاکننده، گردش پول جای انباشت آن را می گیرد.
استفاده از ReFiدر این زمینه به معنای استفاده از پول به عنوان ابزاری برای حل مشکلات سیستماتیک است که منجربه احیای جوامع و محیط طبیعی می شود. هدف اولیۀ این سیستم، ایجاد ارزش مشترک است؛ یعنی نقطه ای که در آن نه تنها سود پایان راه نیست، بلکه وسیله ای برای حرکت روبه جلو محسوب می شود. در حوزۀReFi، چرخۀ پول جایگاه انباشت و ذخیره سازی آن را به خود اختصاص می دهد. چنین ایده ای آنقدر شگفت انگیز به نظر می رسد که حتی می توانیم از آن برای بازسازی یک سیستم مالی منسوخ شده استفاده کنیم.
مقایسه ریفای با سرمایه گذاری سنتی مالی و ESG
در این بخش به بررسی اهداف و ارزش های ریفای در مقایسه با سرمایه گذاری سنتی مالی و ESGمی پردازیم. سرمایه گذاری ESG مخفف EnvironmentalSocial and Governance است. باید بدانید که این حوزه هنوز بسیار جوان است و انتظار داریم بتواند کاستی ها و معایبی که در سایر حوزه های مالی شاهد آن هستیم را برطرف کند.
تفاوت آشکار بین سیستم مالی سنتی و ریفای در مؤلفه های موفقیت آن ها است. در سیستم مالی سنتی، موفقیت برحسب سطح بازده مالی براساس سرمایۀ اولیه تعریف می شود. درحالی که هرگونه تأثیر مثبت اجتماعی یا زیست محیطی احتمالی این فرآیند یک مزیت جانبی در نظر گرفته خواهد شد. انواع موارد انگیزشی، خود را در سیستم مالی سنتی تثبیت کرده اند تا سود را به حداکثر برسانند و به پول به عنوان یک هدف نگاه کنند تا یک ابزار. از سوی دیگر، موفقیت ریفای در ارائۀ فرصتی برای تغییرات مثبت است و به این ترتیب، بازده مالی به عنوان یک محصول جانبی تلقی می شود. این سیستم به پول به عنوان یک ابزار می نگرد نه یک هدف.
سیستم مالی احیا کننده و مقایسه آن با سرمایه گذاری ESG
تبدیل شدن به جریان اصلی سرمایه گذاری ESG بدون شک یک روند مثبت است اما چالش های در این زمینه همچنان وجود دارد. سرمایه گذاری ESG بستری است که در آن عوامل ESG و اهمیت آن ها در تصمیمات سرمایه گذاری ادغام می شوند. در عین حال، بهره وری مالی در این حوزه به عنوان اولویت اول دیده می شود.
لازم به ذکر است که پایداری سازمانی فعلی معمولاً به شدت به فرآیندهای جاری پروژه ها در این حوزه بستگی دارد و نه عملکرد واقعی. علاوه بر این، عوامل ESG معمولاً در مورد کاهش اثرات منفی هستند (به عنوان مثال، کاهش سطوح انتشار آلاینده ها). حتی استراتژی های سرمایه گذاری که هدفشان تأثیر مثبت است، روی مجموعه ای از اهداف محدود تمرکز می کنند و اغلب از نحوۀ دستیابی به نتایج و سود آن غفلت خواهند می کنند.
ریفای، شکاف بین سیستم مالی سنتی و سرمایه گذاری ESG را پر می کند. سیستم مالی احیاکننده اجازه می دهد تا انواع مختلف سرمایه (سرمایه گذاری، وام، کمک های بلاعوض و…) با هم ترکیب شوند. این مدل سرمایه گذاری برای شرکت های اجتماعی، پروژه های تحت رهبری جامعه و ابتکارات مبتنی بر تأثیر بر جامعه را تأمین می کند و دنبال به حداکثررساندن موفقیت آن ها است.
ReFi چه وظایفی دارد؟
اگر هنوز برای شما روشن نیست، باید بدانید که روش های استفاده شده در پلتفرم ریفای بسیار جامع، غیرمتمرکز و مناسب برای ارتباطات علت و معلولی هستند.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
ریفای از معاملات ساده فراتر رفته است. ممکن است استفاده از رویکردهای مالی احیاکننده اتلاف وقت به نظر برسد اما باید بدانید که همین رویکردها راه را به سوی امکانات بی شماری باز می کنند. همکاری خلاقانه با افراد مناسب می تواند موفقیت پروژه های شما را افزایش دهد. وقتی فراتر از معاملات و بردهای کوتاه مدت فکر می کنیم، فرصت ایجاد ثروت با ارزش افزوده از طریق روابط، به اشتراک گذاری و انعطاف پذیری افزایش می یابد.
راه حل های سیستماتیک مستلزم آن است که نه تنها باید در نظر بگیریم چه پروژه ای تأمین مالی می شود، بلکه باید بررسی کنیم چه کسی و چگونه تأمین مالی خواهد شد.
ReFi مفهوم تعامل سهامدار یا متولی را نیز معرفی می کند. به این ترتیب، ریفای به جای تصمیم گیری از بالا به پایین و سلسلۀ مراتبی در مورد مشکلی که از نظر جغرافیایی کیلومترها با آن فاصله داریم، راه حل مشارکت ذینفعان جامعه را در تصمیم گیری و حمایت از برنامه های کلی برای حل مشکل اصلی برای ما به ارمغان می آورد. رویکردهای سیستماتیک به ما نشان می دهند که نه تنها آنچه که تأمین مالی می شود را باید در نظر داشته باشیم، بلکه باید بررسی کنیم که چگونه آن بودجه تأمین می شود و چه کسی آن را دریافت خواهد کرد.
درنهایت، باید توجه داشت که ریفای براساس بسیاری از اصول DeFiیا امور مالی غیرمتمرکز فعالیت می کند و به معنای ایجاد شبکۀ همتابه همتا با استفاده از قراردادهای هوشمند بلاک چین است. ریفای برای گردهم آوردن جامعه ای فعالیت می کند که از ابزارها و خدمات نوآورانه (غیرمتمرکز) و تأمین مالی همتابه همتا برای حمایت از پروژه های احیاکننده استفاده می کند.
ReFi و وب ۳
ادغام مفهوم تمرکززدایی با ریفای در وب 3 شکل گرفته است؛ یعنی پلتفرمی که در آن همکاری به عنوان کلیدی برای پیوستن به نیروی محرکه برای دستیابی به اهداف پیچیده دیده می شود. درحالی که ما هنوز در آغاز این اهداف هستیم، بررسی پتانسیل ساختارهای اقتصادی و مالی برای سیستم های فراگیر و احیاکننده ضروری است.
ازجمله برخی پروژه های احیاکننده و راهکارهای اقلیمی مرتبط با نسل سوم اینترنت می توان به حذف CO2، حفاظت از اکوسیستم و حذف زباله اشاره کرد. با این حال، یکی از پروژه های برجسته در این زمینه، حل چالش های تجارت کربن خنثی است.
ریفای شکل جدیدی از شفافیت را برای پلتفرم بلاک چین به ارمغان می آورد و امکان شمارش مضاعف یا اعتبارسنجی مجدد را از بین می برد. اعتبارات درون زنجیره ای مشابهی را می توان در این پلتفرم محاسبه کرد که هیچ یک از دو نفر نمی توانند مالکیت یک اعتبار را ادعا کنند. سوزاندن (یا دور انداختن) چنین اعتباراتی تضمین می کند که نمی توان دوباره از آن ها استفاده کرد.
پروژه ریفای چه مزایایی دارد؟
جالب است بدانید که پروژۀ فناوری مالی احیاکننده، دارای مزایای فراوانی است که باعث محبوبیت و استقبال کارشناسان و ارائه دهندگان نقدینگی و سیستم های مالی مشکل دار شده است. اجازه دهید مزایای پروژۀ ریفای را بررسی کنیم. برخی از مهم ترین مزایای پروژۀ ریفای به شرح زیر هستند:
- یکی از مزایای پروژۀ ریفای که باعث محبوبیت آن شده است، دموکراتیک بودن این پروژه محسوب می شود. این فناوری اکوسیستمی است که از سیستم همتابه همتا برای تأمین مالی نیازهای خود استفاده می کند.
- یکی دیگر از مزایای پروژۀ Refiاین است که ریفای روی مواردی سرمایه گذاری می کند که باعث افزایش امنیت کیف پول های ارزهای دیجیتال می شود و دارایی شما را ایمن نگه می دارد.
- ریفای یک سیستم تأمین مالی در مورد استفاده از یک سیستم مالی باز با اولویت زمانی بالا برای منافع شخصی کوتاه مدت است.
- ریفای برای استفاده از یک سیستم مالی باز با اولویت پایین به نفع همه است. زمانی که از سیستم مالی احیاکننده در سیستم های مالی باز استفاده می کنید، سود زیادی به دست می آورید.
چرا پروژه ReFi منحصر به فرد است؟
همانطورکه پیش تر اشاره کردیم، ریفای به معنای سیستم مالی احیاکننده است که به تمرکززدایی بودجه از طریق اینترنت می پردازد.
همانطورکه اینترنت راه های جدیدی را برای جست وجوی اطلاعات به ما داده است، ریفای نیز مکانیسم جدیدی را برای تأمین مالی پروژه ها ارائه می دهد. درواقع، ریفای برای متحول کردن اقتصاد از طریق انتقال کنترل سرمایه به جامعه ای که بیش تر تحت تأثیر بی عدالتی های اقتصادی و زیست محیطی قرار گرفته است، تأسیس شد.
معایب ریفای چیست؟
همانطورکه گفته شد، فناوری ریفای مزایای زیادی دارد اما در کنار این مزایا، معایبی نیز متوجه ریفای می شود. برخی از مهم ترین معایب ریفای به شرح زیر است:
- یکی از معایب ریفای، جلوگیری از استفادۀ سیستم های مالی غیرمتمرکز از آن برای تأمین مالی مجدد برای احیای خود است.
- در ریفای با کاهش نرخ سود، براساس نرخ سود ثابت خود سود نمی کنید و هر بار با نرخ سود متغیر سود دریافت خواهید کرد، مگر اینکه دوباره سرمایه گذاری کنید و امنیت سرمایۀ خود را افزایش دهید.
- وام گیرندگان و وام دهندگان در ریفای می توانند ارزش سرمایۀ شما را کاهش دهند. به عبارت دیگر، ممکن است میزان وثیقه ای که برای دریافت وام تعیین کرده اید، کاهش یابد و ضرر کنید.
- نرخ ماهانۀ شما در ریفای با کم شدن مدت زمان وام افزایش می یابد و باید هزینه های نهایی بازپرداخت را متحمل شوید. به عبارت دیگر، هر چه مدت وام شما کوتاه تر باشد، پول بیش تری باید بازپرداخت کنید.
چه نوع گزینه های تأمین مالی احیا کننده وجود دارد؟
انواع مختلفی از سیستم های بازیابی برای سیستم های مالی مشکل دار وجود دارد. به همین دلیل در این بخش شما را با گزینه های مختلف ریفاینانس یا تأمین مالی احیاکننده آشنا می کنیم. برخی از گزینه های تأمین مالی مجدد عبارتند از:
تأمین مالی مجدد با نرخ و مدت
یکی از انواع گزینه های ریفاینانس، بازپرداخت نرخی و مدت دار است. این گزینه رایج ترین نوع بازپرداخت است و زمانی استفاده می شود که وام اصلی پرداخت و با یک قرارداد وام جدیدی جایگزین می شود که به پرداخت بهرۀ کم تری نیاز دارد.
تأمین مالی مجدد با بازپرداخت
نوع دیگری از گزینه های سیستم تأمین مالی مجدد، تأمین مالی با بازپرداخت است. این گزینه مبلغ وام را افزایش می دهد اما به وام گیرنده امکان دسترسی سریع به پول نقد را می دهد و در عین حال مالکیت دارایی را حفظ می کند.
تأمین مالی مجدد تلفیقی
نوع دیگری از گزینۀ تأمین سیستم مالی احیاکننده، تأمین مالی تلفیقی است. بهتر است بدانید در برخی موارد می توان وام تلفیقی را راهی مؤثر برای تأمین مالی مجدد یا تأمین مالی احیاکننده دانست. با استفاده از این گزینه، مصرف کننده یا کسب و کار باید برای دریافت وام جدید با نرخ بهرۀ پایین تر اقدام کرده و سپس از وام جدید برای پرداخت بدهی موجود استفاده کند.
پروژه های رمزنگاری مالی احیا کننده (ریفای)
پروژۀ ریفاینانس یا ریفای با هدف تغییر و تحول در سیستم های مختل شده به وجود آمد. پروژه های مختلفی در سیستم مالی احیاکننده پدیدار شدند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
پروژه Gitcoin
یکی از انواع پروژه ها در سیستم مالی احیاکننده، پروژۀ تأمین مالی Gitcoin است. بهتر است بدانید که کاربران گیت کوین از فناوری Web3 برای تأمین مالی یا نقدینگی استفاده می کنند. آن ها در این سیستم، کالاهای عمومی دیجیتالی می سازند که به همه خدمات می دهد و بسیاری از مشکلات را حل می کند.
این یک سرمایه گذاری گروهی برای استعدادهایی است که برای پروژه های خود نیاز به بودجه دارند. همچنین، Gitcoin مرکز نسل سوم اینترنت یا فناوری Web3 است که منبع باز بوده و به کاربران امکان می دهد همتایان خود را پیدا کنند، مهارت های خود را ارتقا داده و تیمی را برای دریافت پاداش و دستمزد تشکیل دهند. گیت کوین اولین پروژۀ بازار ارزهای دیجیتال فناوری ریفای است.
پروژه پانولا (PANVALA)
نوع دیگری از پروژه های ریفای، پروژۀ پانوالا است. این پروژه توسط پروتکل اجماع ایجاد شده است؛ بنیادی غیرمتمرکز که فعالیت هایی که بلاک چین اتریوم به آن وابسته هستند را تأمین می کند. این برنامه که توسط دارندگان توکن PAN ایجاد شده است، تعیین می کند ه کدام برنامه های کمک مالی باید با استفاده از فرآیندی به نام حاکمیت تأمین شوند.
پروژه WhalerDAO
پروژۀ WhalerDAO جامعه ای متشکل از توسعه دهندگان، محققان، کارشناسان حقوقی و تأثیرگذاران جامعه است که از قدرت بلاک چین و امور مالی غیرمتمرکز برای کمک به حل بسیاری از مسائل استفاده می کنند. این پروژه با معرفی خود به عنوان نهنگ، می خواهد کنترل پروتکل های defi/’>دیفای را از نهنگ های ثروتمند گرفته و به مردم تحویل دهد.
پروژهTREE
نوع دیگر پروژه ها در سیستم مالی احیاکننده، پروژۀ TREE است. این پروژه اولین ابتکار مکانیسم WhalerDAO و نوعی پروتکل DeFiاست که برای امور خیریه ایجاد شده است. ارزش ایجادشده توسط این پروژه به چند استخر اختصاص خواهد یافت که یکی از آن ها استخر خیریه است. همچنین، پروژۀ TREE به عنوان توکن حاکمیتی استخر خیریه عمل می کند؛ به این معنی که دارندگان توکن TREE در مورد نحوۀ تخصیص صندوق خیریه به هر خیریه رأی گیری انجام می دهند.
سیستم مالی ریفای، حفاظت از محیط زیست و افزایش شفافیت
بسیاری از مسائل اقلیمی بر انتشار گازهای گلخانه ای تمرکز دارند؛ بنابراین، جوامع تصمیم گرفته اند که انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش یا حذف کنند (OFFSET CARBON). سیستم مالی ReFi بسیار بر این موضوع تأکید و تمرکز دارد. بسیاری از پروژه های بلاک چین تصمیم گرفته اند بخشی یا تمام فعالیت ها و توکن های خود را به سرمایه گذاری در ساخت جنگل ها، استفاده از منابع تجدیدپذیر و… برای کاهش یا حذف گازهای گلخانه ای اختصاص دهند.
به عنوان مثال، یک کشاورز می تواند از سرمایۀ شرکت کنندگان عمومی با ایجاد یک پروژۀ بازسازی زمین و منابع آب در پلتفرم بلاک چین استفاده کند. در اینجا با استفاده از بلاک چین، هم از سرمایۀ عمومی استفاده می شود و هم همۀ امور شفاف، قابل ردیابی و بررسی توسط کاربران دائو بوده و برای عموم سودآور است. این سیستم مانند سیستم های مالی سنتی، متمرکز و منحصر به سهامداران عمدۀ یک شرکت عمل نمی کند.
سخن پایانی
ریفای یا پلتفرم امور مالی احیاکننده با هدف ایجاد تغییرات و دگرگونی هایی در سیستم آشفتۀ امور مالی تأسیس شد. ریفای یک سیستم DeFiاست و به هیچ وجه سطح بازده و سود حاصل از اقدامات در آن به عنوان هدف نهایی در نظر گرفته نمی شود. هدف ریفای گردهم آوردن جوامع و آماده سازی آن ها برای حرکت روبه جلو به صورت جمعی است. پلتفرم های سنتی مالی و سایر سرمایه گذاری ها تا به امروز، می توانند به کمک این سیستم به دیدگاه جدیدی دست یابند.
سؤالات متداول
ریفای به معنای سیستم مالی احیاکننده است و برای توصیف آیندۀ مالی در زمینۀ توسعۀ پروژه های منبع باز استفاده می شود. ریفای درواقع ترجیحی فرهنگی برای تأمین مالی در زمینۀ اجتماعی و عمومی نسبت به پروژه هایی است که انتظار می رود بازده مالی برای ارائه دهنده داشته باشند.
تفاوت آشکار بین سیستم مالی سنتی و ریفای در مؤلفه های موفقیت آن ها است. در سیستم مالی سنتی، موفقیت برحسب سطح بازده مالی براساس سرمایۀ اولیه تعریف می شود. از سوی دیگر، موفقیت ریفای در ارائۀ فرصتی برای تغییرات مثبت است و به این ترتیب بازده مالی به عنوان یک محصول جانبی تلقی می شود. این سیستم به پول به عنوان یک ابزار می نگرد و نه یک هدف.
ReFi مفهوم تعامل سهامدار یا متولی را نیز معرفی می کند. ریفای راه حل مشارکت ذینفعان جامعه را در تصمیم گیری و حمایت از برنامه های کلی برای حل مشکل اصلی برای ما به ارمغان می آورد. همچنین، ریفای براساس بسیاری از اصول DeFiیا امور مالی غیرمتمرکز فعالیت می کند که به معنای ایجاد شبکۀ همتابه همتا با استفاده از قراردادهای هوشمند بلاک چین است.
از مزایای پروژۀ ریفای می توان به دموکراتیک بودن این پروژه اشاره کرد. همچنین، ریفای روی مواردی سرمایه گذاری می کند که باعث افزاش امنیت کیف پول های ارزهای دیجیتال می شود. ریفای یک سیستم تأمین مالی در مورد استفاده از یک سیستم مالی باز با اولویت زمانی بالا برای منافع شخصی کوتاه مدت است.
یکی از معایب ریفای، جلوگیری از استفادۀ سیستم های مالی غیرمتمرکز از آن برای تأمین مالی مجدد برای احیای خود است. از دیگر معایب ریفای این است که با کاهش نرخ سود، براساس نرخ سود ثابت خود سود نمی کنید. همچنین، در ریفای وام گیرندگان و وام دهندگان می توانند ارزش سرمایۀ شما را کاهش دهند و نرخ ماهانۀ شما با کم شدن مدت زمان وام افزایش می یابد و باید هزینه های نهایی بازپرداخت را متحمل شوید.