




یکی دیگر از ارزهای دیجیتال که این بار با ساختاری کاملاً متفاوت از نمونههایی که تاکنون میشناختیم روانه بازار شده، استیبل کوین است. سیر رشد ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر بهقدری صعودی بوده که هر روز شاهد تولد یکی از آنها هستیم. اصلیترین تفاوت این ارزها با پول رایج هر کشوری نوسان بالای آنهاست، اما همانطور که از نام استیبل کوین پیداست، این ارز قرار است نوسان را به حداقل برساند و خیال کاربران را از این بابت آسوده کند. در ادامه بیشتر با این ارز دیجیتال و مزایا و معایب آن آشنا میشوید.
یکی دیگر از ارزهای دیجیتال که البته این بار با ساختاری کاملاً متفاوت نسبت به نمونههایی که تاکنون میشناختیم، روانه بازار شده است. سیر رشد ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر بهقدری بالا بوده است که هر روز شاهد تولد یکی از آنها هستیم. اصلیترین تفاوت این ارزها با پول رایج هر کشوری نوسان بالای آنها است. استیبل کوین اما همانطور که اسمش نشان میدهد، قرار است این نوسان را به حداقل رسانده و خیال کاربران را از این بابت راحت کند. در ادامه بیشتر با این ارز دیجیتال و مزایا و معایب آن آشنا میشوید.
استیبل کوین نوعی کریپتوکارنسی است که برای کاهش نوسانات قیمت طراحی شده است. همچنین بهعنوان ذخیرهکننده ارزش و وسیلهای برای مبادله کاربرد دارد. استیبل کوین به یک «دارایی ثابت» وابسته است که این دارایی میتواند هر چیزی باشد؛ از طلا گرفته تا ارز فیزیکی یا نوعی دارایی که بتوان قیمت آن را مشخص کرد و درباره آن به توافق کلی رسید.
استیبل کوینها معمولاً سازنده فردی ندارند و یک شرکت بزرگ پشتیبانی و ساخت آنها را بر عهده میگیرد. صرافیهای بزرگ با هدف آسانترکردن مبادلات مالی برای کاربران و بهمنظور ایجاد شرایط ایدهآل برای آنها از چنین امکاناتی بهره میبرند. همچنین بانکهای بزرگ و نهادهای مالی وابسته به دولتها نیز مراجع اصلی ساخت این ارزهای دیجیتال هستند.
هریک از استیبل کوینها تاریخچه خاص خود را دارند، اما باید بدانید که عمر این ارزها بسیار کوتاه است و تنها به قرن جدید محدود میشود. تتر، بزرگترین استیبل کوین کنونی، در سال ۲۰۱۴ با نام ریل کوین راهاندازی و بعدها با نام تتر به یک رمز ارز مشهور شد که در حال حاضر چهارمین رمز ارز باارزش جهان محسوب میشود. سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ را نیز میتوان زمان اصلی ایجاد این کوینها دانست. بسیاری از کوینهای امروزی در این سالها به عرصه مبادلات ارزی وارد شدهاند. شاید بیراه نباشد اگر ادعا کنیم که هنوز بزرگترین و بهترین استیبل کوین جهان معرفی نشده است.
استیبل کوینها برای مقابله با نوسانات ذاتی کریپتوکارنسیها به بازار ارائه شدند. برخلاف دیگر ارزهای دیجیتال که قیمت پایداری ندارند و ممکن است در این میان معاملهگرانی نیز از این نوسان قیمت سود ببرند، استیبل کوینها در برابر نوسان شدید قیمت ارز دیجیتال از سرمایهگذاران محافظت میکنند.
بسیاری از افراد معتقدند که نوسان قیمت ارز دیجیتال بیت کوین آن را از پذیرش جهانی و گسترده بازداشته است. با اینکه بسیاری از معاملهگران از این نوسان قیمت سود میبرند، خوشایند نیست اگر عموم مردم بخواهند بهکمک ارزی بیثبات پرداختهای روزمره خود را انجام دهند. مردم تمایل دارند از ارزی باثبات و با ارزش پایدار استفاده کنند؛ درنتیجه یک ارز برای اینکه بتواند بهشکلی گسترده رواج بیابد و پذیرفته شود، نیازمند ثبات قیمت است. درواقع این همان شکاف فعلی بین سیستم سنتی ارز فیزیکی و بازار کریپتوکارنسیهاست؛ بنابراین دلیل عرضه استیبل کوینها این بود که سطحی از ثبات برای بازار کریپتوکارنسیها فراهم شود و مردم بتوانند بدون نگرانی از توکنهای خود برای پرداختهای روزانه استفاده کنند. استیبل کوینها تلاش میکنند به پلی بین ارزهای فیزیکی و کریپتوکارنسیها تبدیل شوند.
دستهبندی استیبل کوینها براساس نوع پشتوانه آنها صورت میگیرد. در ادامه به بررسی کامل هریک از مدلهای استیبل کوین با پشتوانههای رایج پرداختهایم.
این نوع از استیبل کوین از رایجترین انواع استیبل کوینهاست. در حال حاضر، ارز فیزیکی بهدلیل مقبولیت بالا و داشتن پشتوانه دولتی بیشترین تراکنش مالی را دارد؛ از اینرو استفاده از این پشتوانه برای استیبل کوین سبب اعتماد بیشتر کاربران میشود. ارز فیزیکی، پول ملی کشوری است که آن را صادر کرده و درواقع همان پول کاغذی موجود در کیف پول و حساب بانکی شماست. نمونههایی از ارزهای فیزیکی عبارتاند از USD، EUR، CHF،GBP و JPY. «استیبل کوین با پشتوانه ارز فیزیکی ۱: ۱، به این معناست که ۱ دلار استیبل کوین معادل ۱ دلار ارز فیزیکی است. این استیبل کوین، درواقع سادهترین و البته متمرکزترین نوع آن است».
مزایا
نیازمند اعتماد به عملکرد نهاد مرکزی است.
نحوه انجام تراکنش این رده از استیبل کوینها بسیار ساده و دقیقاً مشابه با پول فیزیکی است. برای این منظور، کاربران باید استیبل کوینی با نسبت ۱ به ۱ از اداره و شرکت صادرکننده آن تهیه کنند. شرکتهای ارائهدهنده این خدمات معمولاً نهادهای مالی کشورهای بزرگ هستند. برای نقل و انتقال در این سیستم در درجه اول باید به این شرکتها اعتماد داشت و از وجود منابع مالی آنها باخبر بود. پس از خرید توکنها کاربر میتواند از آن برای خرید و فروش در پلتفرمهای موجود مانند اتریوم استفاده کند.
این دسته از استیبل کوینها توسط کالاهای قابلتبدیل به پول پشتیبانی میشوند و برای انجام معاملات در همان بازار، قابل تعویض هستند. متداولترین کالایی که برای وثیقه در این نوع از معاملات استفاده میشود، طلاست. فلزات گرانبهایی مانند طلا در بیشتر موارد ذخیره ارزش خوبی به شمار میآیند؛ زیرا در مقایسه با سایر داراییها ارزش خود را بهخوبی حفظ میکنند. برای استیبل کوین با پشتوانه طلا، یک کوین نشاندهنده مقدار مشخصی طلاست (برای مثال، ۱ توکن برابر با ۱ گرم طلاست). خود طلای فیزیکی نیز در این نوع از معاملات، معمولاً نزد شخص ثالث و مطمئنی ذخیره میشود. با اینکه این نوع از استیبل کوینها به اندازه نوع قبل محبوب نیستند، برای کسانی که بهدنبال معامله توکنهایی با پشتوانه ملموس و دارای ارزش واقعی مانند فلزات گرانبها هستند، جایگزین مناسبی محسوب میشوند.
مزایا
معایب
شاید با شنیدن پیچیدگی انجام تراکنش در استیبل کوینهای با پشتوانه طلا و سایر کالاها از این نوع از استیبل کوینها فراری شوید، اما بهتر است بدانید در این سیستم کاربر ابتدا باید با ورود به پلتفرمهای داد و ستد به خرید طلا با پول فیزیکی اقدام کند. طلای خریداریشده را شرکت واسط برمیدارد و بهجای آن استیبل کوین در اختیار کاربر قرار میدهد. سپس توکنهای هوشمند صادرشده از سوی واسطه مالی وارد شبکه داد و ستد شده و امکان معامله با آنها میسر میشود. در این پروسه، برای اجتناب از اشتباهات رایج کارت دیجیتالی صادر میشود تا درصد اشتباه در آن به حداقل کاهش یابد. همچنین ممکن است شرکتهای واسط نیز چند مرحلهای به هم متصل باشند.
این نوع از استیبل کوینها را سایر ارزهای دیجیتال پشتیبانی میکنند که این ارزها معمولاً کریپتوکارنسیهایی با سرمایه بازار عظیم مانند بیت کوین (BTC) یا اتریوم (ETH) هستند. بهطور معمول، این نوع از استیبل کوینها بهجای اینکه تنها توسط یک ارز پشتیبانی شوند، ترکیبی از ارزهای دیجیتال پشتوانه آنها هستند. این ویژگی ریسک بیشتری را به وجود میآورد؛ زیرا ریسک نوسان یک کریپتوکارنسی خاص بسیار بیشتر از ریسک ترکیبی از کریپتوکارنسیهاست. همچنین استیبل کوینی که توسط یک ارز دیجیتال خاص پشتیبانی شود، معنای چندانی ندارد؛ چراکه کریپتوکارنسیها بهشدت نوسان دارند و نمیتوانند یک ذخیرهکننده با ارزش خوب باشند
مزایا
معایب
نحوه تراکنش استیبل کوینهای با پشتوانه رمز ارزها سیستم تراکنش سادهای دارد. در این سیستم کاربر بعد از اقدام به ذخیره کریپتوکارنسیهای خود در پلتفرم به نسبت استیبل کوین دریافت مینماید. برای این سیستم هیچ شرکت واسطی وجود نداشته و بعد از ذخیره خودبهخود کوینها به کیف پول الکترونیکی کاربر انتقال داده میشوند.
این نوع از استیبل کوینها از هیچ دارایی بهعنوان پشتوانه استفاده نمیکنند و عملکردشان مانند سیستم بانک مرکزی است. درواقع از مکانیسم توافقی برای افزایش یا کاهش عرضه توکنها استفاده میکنند که مانند فرایند چاپ اسکناس بانکهای مرکزی است. با افزایش تقاضای کل، عرضه جدیدی برای استیبل کوینها ایجاد میشود تا قیمت به سطوح پایدار قبلی بازگردد. هدف اصلی این است که تا حد ممکن قیمت استیبل کوین به ۱ دلار نزدیک شود.
فرایند کار با استیبل کوینهای بدون پشتوانه آسان است. در این سیستم، کاربر پس از درخواست میتواند سکههای خود را دریافت کند. برای جلوگیری از فشار تقاضا برای نوسان قیمت این امر در زمان بسیار کوتاهی انجام میشود و بعد از آن امکان داد و ستد در شبکه برای کاربر فراهم خواهد بود.
از دیدگاه سنتی، استیبل کوینها بهکمک یک «اندوخته» پشتیبانی میشوند. برخلاف سایر ارزهای دیجیتال که قیمتشان را عرضه و تقاضای بازار تعیین میکند، استیبل کوینها بهدنبال قیمتی بدون نوسان و ثابت هستند. این اندوخته به تعداد استیبلهای موجود در گردش مرتبط است که میتواند شامل وثیقهای از هر دارایی باشد که بتوان بر سر قیمت کلی آن به توافق رسید؛ به عبارت سادهتر، اگر 500.000 استیبل کوین (با پشتوانه دلار) در گردش باشد، باید حداقل میزان 500.000 دلار پشتوانه برای آن کنار گذاشته شود؛ برای مثال این پشتوانه میتواند شامل ارزهای ارز فیزیکی، دیگر کریپتوکارنسیها یا داراییهای مانند طلا یا املاک باشد. درنتیجه ارزشگذاری استیبل کوینها معمولاً با نوسانات فراوانی همراه نیست؛ زیرا آنها به یک دارایی اساسی مرتبط هستند (مانند طلا).
امکان استفاده از استیبل کوینها برای خریدوفروشهای روزمره وجود دارد. با توجه به کنترل نوسان این ارز ساختار آن مشابه به ارز فیات بوده و درعینحال برخی از مزیتهای کریپتوکارنسی ها را هم با خود همراه دارد.
یکی دیگر از کاربردهای استیبل کوینها امکان ارضای پیششروط قراردادهای هوشمند با آن است. به این ترتیب شرکتها میتوانند با تنظیم از قبل سیستم، پرداخت حقوق کارمندان خود را در هر گوشهای از جهان بهصورت خودکار و هوشمند در دست بگیرند.
یکی دیگر از کاربردهای این ارز دیجیتال جایگزینی آن با سیستمهای گردش مالی کند است. از این طریق میتوان در کسری از ثانیه مقادیر قابلتوجهی پول را در سراسر دنیا به گردش درآورد.
امکان استفاده از استیبل کوین همزمان با داد و ستدهای روزانه برای سرمایهگذاری کاربرد دیگری است که کاربران این ارزها به دنبال آن هستند.
استیبل کوینها در عین داشتن مزیتهایی که ذکر شد، محدودیتهایی نیز دارند. اولین و مهمترین محدودیت این است که حتی نمونههای معتبر استیبل کوین در جهان نیازمند اعتمادسازی نهاد مالی واسط آنها هستند؛ بهویژه در استیبل کوینهایی که فیات از آنها پشتیبانی میکند، نهاد مالی واسط باید ارز کافی برای ارزشگذاری این استیبل کوینها را داشته باشد.
یکی دیگر از محدودیتهای بارز استیبل کوینها در ضوابط و قوانینی است که هر کشور برای ارز فیزیکی خود قائل است؛ از اینرو هر محدودیتی که برای ارز فیزیکی کشور مربوط وجود داشته باشد، برای استیبل کوینی که این ارز پشتوانه آن است نیز وجود دارد. نقدشوندگی پایین یکی دیگر از محدودیتهایی است که در حال حاضر کاربران این ارز دیجیتال با آن روبهرو هستند. البته این مشکل تا حدودی برای سایر ارزهای دیجیتال نیز وجود دارد. گاهی لازم است کاربران استیبل کوین درصورت بروز چنین مشکلی به کشور صادرکننده این ارز سفر کنند و پروسه کاری خود را آنجا ادامه دهند.
استفاده از ارزهای دیجیتال مانند استیبل کوین با پیچیدگیهای فراوانی همراه است. کاربران معمولی برای فراگیری روند کار با این ارزها با مشکلات زیادی روبهرو هستند؛ از اینرو اقبال عمومی برای استفاده از آنها کاهش یافته است. نوسان قیمت و احتمال افت شدید ارزش این ارزها آخرین محدودیتی است که در این بخش درباره استیبل کوینها به آن پرداختهایم. هر چه باشد استیبل کوین هم یک ارز دیجیتال است که ارزش آن در زمان متغیر بوده و ممکن است حتی با افت شدیدی روبهرو شود که اکنون نیز شاهد آن هستیم.
استیبل کوینها روزبهروز در حال رشد هستند و هر روز هم نمونههای جدیدی از آنها عرضه میشود. برای معرفی معروفترین استیبل کوینها در سال ۲۰۲۰ شاید کمی دیگر باید منتظر باشیم. بسیاری از طرفداران و دنبالکنندگان این بازار در سال جدید منتظر معرفی استیبل کوینهای ملی از سوی کشورهای بزرگ هستند؛ از اینرو شاید پرطرفدارترین استیبل کوین سال ۲۰۲۰ نمونههای ملی باشند که هنوز ارائه نشدهاند. از دیگر استیبل کوینهای معروفی که میتوانند در سال ۲۰۲۰ رشد قابلتوجهی در بین کاربران داشته باشند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هر استیبل کوین سیستم کاری خاص خود را دارد، اما درنهایت آنها از ساختاری واحد تبعیت میکنند. در بیشتر موارد این کوینها ارزش ۱ به ۱ خود را با دلار حفظ میکنند؛ از اینرو در مواجهه با نوسانات شدید سایر رمز ارزها و کالاها میتوان از مکانیسم این استیبل کوینها استفاده کرد. میزان عرضه و تقاضا تحت مکانیسم خاصی در این کوینها کنترل میشود. به این صورت که به بازار اجازه تقاضای انباشته و زیاد و عرضه بالا را نمیدهد و به این صورت به کنترل قیمت آنها میپردازد.
روشهای کسب درآمد از استیبل کوینها نیز مشابه با سیار ارزهای دیجیتال است. اولین راه برای این کار خرید و فروش مستقیم آنها در بازارهای جهانی و در پلتفرمهای معاملاتی است. بهکمک نوسانهای ایجادشده کاربران میتوانند به کسب درآمد در این رمز ارز اقدام کنند. البته با توجه به نوسان کم این ارزها و پایداربودن قیمت آنها باید با دیدگاهی بلندمدت به این خرید و فروشها نگاه کرد. دومین راه پرطرفدار کسب درآمد از طریق استیبل کوینها استخراج آنهاست. علاوه بر این میتوان با اعطای وام در سیستم هر استیبل کوین نیز کسب درآمد کرد.
در مقاله حاضر به معرفی کامل استیبل کوینها پرداختیم و معایب و مزایای هریک از آنها را نیز مرور کردیم. این ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشتهاند و در مدتزمان کوتاهی در حال تبدیلشدن به رقیبی بزرگ برای پولهای فیات هستند؛ از اینرو اطلاع از روند کاری آنها برای کاربران امروزی امری ضروری است.
سلام – وقت بخیر- لطفا در مورد ارز ADA توضیحات لازم و مفیدتون رو ارائه فرمایید. من میخوام برای این ارز سرمایه گذاری کنم. نظرتون چیه؟ ممنون و سپاس
باسلام دوست عزيز
کاردانو سیستمی غیرمتمرکز مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین است که توسط توکن ADA تامین می شود. ADA در واقع ارز دیجیتالی است که روی پلتفرم کاردانو مورد استفاده قرار می گیرد. کاردانو مانند اتریوم سیستمی مبتنی بر قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) است و می تواند برای طراحی و ساخت برنامه های غیرمتمرکز (Dapps) مورد استفاده قرار گیرد با این تفاوت که مقیاس پذیری و امنیت آن توسط ساختاری چند لایه تأمین می شود.
مزایا و معایب کاردانو
مزایا
-تیم توسعه بسیار قوی دارد. بنیانگذار کاردانو پیش از این نقش مهمی در موفقیت پروژه های عظیمی مانند اتریوم و بیت شیرز داشته است.
-اولین بلاک چینی است که ساختار دو لایه ای دارد.
-محدودیت مقیاس پذیری ندارد و با افزایش تعداد کاربران، تراکنش های بیشتری می تواند انجام شود.
-ارز دیجیتال ADA تراکنش هایی سریع و کم هزینه را فراهم می کند.
-مکانیسم اجماع کاردانو نسبت به بلاک چین های قدیمی، عادلانه تر و کاربرپسند تر است.
معایب
-بسیاری از ویژگی های کاردانو در حد تئوری باقی مانده و هنوز در مرحله توسعه است.
-بلاک چین های دیگری از جمله ریپل، استلار و نئو توانسته اند بیش از 1000 تراکنش در ثانیه را پردازش کنند.
-بیشترین میزان مقیاس پذیری کاردانو در حال حاضر 257 تراکنش در ثانیه است.
-کیف پول دیجیتال رسمی کاردانو مشکلات عمده بسیاری دارد.