معرفی دفتر کل یا DLT
دفتر کل، ساز و کاری است که در آن تمامی رویدادهای مالی ثبت و ذخیره سازی می شود و پردازش اطلاعات مرتبط با این رویدادها در شرکت، جامعه و هر محیطی که با عدد و ارقام سر و کار دارد، صورت می پذیرد.
به عبارت دیگر، از دفتر کل برای ثبت رویدادهای مالی استفاده می شود. با توجه به تعریف بیان شده می توان سیستم های حسابداری که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد را به عنوان دفتر کل در نظر گرفت.
با پیشرفت تکنولوژی، دفتر کل مورد استفاده نیز متمایز شده و ماهیت متفاوتی را به خود اختصاص داده است که در اصطلاح به آن دفتر کل توزیع شده می گویند.
دفتر کل توزیع شده که در زبان انگلیسی Distributed Ledger خوانده می شود، اشاره به دفتر کلی دارد که به اشتراک گذاشته شده است و البته همان طور که از نام آن مشخص است، به صورت توزیع شده عمل می کند و مرکزیت خاصی ندارد و به همین دلیل است که توسط ارگان و یا نهاد خاصی کنترل نمی شود.
توزیع پذیر بودن دفتر کل این امکان را فراهم می کند تا کلیه داده ها و اطلاعات موجود و در دسترس، بین بی شمار سیستم توزیع شود و فقط در یک سرور نگهداری نشود.
احتمالأ برایتان جذاب است بدانید که DLT چگونه کار می کند، بنابراین با ما همراه باشید تا شما را با این موضوع بیش تر آشنا کنیم.
DLT چگونه کار می کند؟
تکنولوژی دفتر کل توزیع شده، شبکه ای از افراد را تشکیل می دهد و در صورتی که زمان ثبت اطلاعات و یا تراکنشی باشد، این اطلاعات درون سیستم تمامی اعضا ذخیره و ثبت خواهد شد. این امکان توسط شبکه نود (Node) فراهم می شود.
به بیان دیگر، DLT به عنوان پایگاه داده ای عمل می کند که در شبکه گسترده ای از نودها به اشتراک گذاشته می شود. به این ترتیب، در صورتی که یکی از اعضا، اقدام به ایجاد رکوردی در دفتر کل نماید، این رکورد در عرض چند ثانیه توسط سایر اعضا که به این پایگاه داده دسترسی دارند، از طریق کامپیوتر شخصی قابل دسترسی است و این افراد می توانند به صورت لحظه ای اطلاعاتی که در این پایگاه داده ذخیره می شود را از طریق سیستم خود مشاهده کنند.
البته به این نکته توجه نمایید، برای اجرای رکوردهای ایجاد شده توسط اعضا، نودها باید رکوردها را اعتبارسنجی نمایند و صحت آن ها ر تأییدکنند. برای مثال در شبکه بیت کوین این عمل با آزادسازی بلاک ها و از طریق عملیات استخراج انجام می پذیرد.
آشنایی با انواع دفتر کل توزیع شده
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
DLT ها، انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
- بلاکچین (Block chain)
- تنگل (Tangle)
- رادیکس(Radix)
- هش گراف(Hash graph)
- هولوچین(Holochain)
- گراف مدور جهت دار (DAG)
1- بلاکچین (Block chain)
یکی از شناخته شده ترین دفاتر کل توزیع شده، بلاک چین است که متشکل از شبکه ای از بلاک هاست. هر کدام از بلاک ها حاوی اطلاعاتی مانند زمان و اطلاعات مرتبط با ارسال کننده تراکنش و شماره شناسایی ID است که در اصطلاح به آن هش می گویند.
توجه کنید که هر بلاک با توجه به اطلاعاتی که در بر دارد، هش مختص به خود را نیز خواهد داشت. در صورتی که بخشی از اطلاعات تغییر کند و یا پاک شود، هش مرتبط با آن اطلاعات را تحت تأثیر قرار می دهد و این تغییر بر سایر هش ها نیز تأثیرگذار خواهد بود چرا که در درون هر بلاکی، هش سایر بلاک ها نیز وجود دارد. به همین دلیل است که به بلاک چین، زنجیره بلاک ها می گویند.
2- تنگل (Tangle)
تنگل با هدف توسعه اینترنت اشیا، ذخیره سازی و پردازش تراکنش های مرتبط با شبکه آیوتا (IOTA) استفاده می شود. در واقع تنگل، برای ایجاد چارچوبی در تراکنش های اینترنت اشیا کاربرد دارد و با انجام هر تراکنش، تنگل، مقیاس پذیرتر خواهد شد.
3- رادیکس (Radix)
به کمک رادیکس و بدون نیاز به بلاک چین، می توانید دفتر کل توزیع شده Tempo را به صورت عمومی و یا خصوصی ایجاد نمایید. توجه داشته باشید که رادیکس بسیار سبک است و برای استخراج به سخت افزار خاصی نیاز ندارد.
4- هش گراف (Hash graph)
هش گراف با تکیه بر ویژگی هایی مثل برخورداری از امنیت بیش تر، معادلات ریاضی معقول تر و مقیاس پذیری بیش تر در هر ثانیه، مدعی پیشی گرفتن از فناوری بلاک چین است.
5- هولوچین (Holochain)
هولوچین با هدف ایجاد روش جدید برای ساخت برنامه های غیرمتمرکز، تولید شده است. در واقع، در هولوچین، هیچ گونه محدودیتی در مقیاس پذیری وجود ندارد و به این ترتیب، برنامه های غیرمتمرکز که بر بستر هولوچین هستند، می توانند با کار کم تر به بازدهی بیش تری دست یابند.
6- گراف مدور جهت دار (DAG)
گراف مدور جهت دار، با تکیه بر این نکته که مقیاس پذیری همراه با رشد شبکه بهبود می یابد، امکان ارایه نانو تراکنش های بدون کارمزد را فراهم می کند.
اما گراف مدور جهت دار چگونه این کار را انجام می دهد؟
DAG با ذخیره کردن پردازش تراکنش ها در نودها، از یک مکانیزم اجماع متفاوت فعالیت می کند. به این ترتیب که هر نود، توانایی شروع تراکنش را دارد اما نیازمند تأیید نیز است که برای این تأیید باید، حداقل 2 تراکنش قبلی مورد تأیید واقع شود.
به این نکته توجه کنید که در بلاک چین ، هش گراف و … که از انواع دفتر کل توزیع شده هستند، داده ها رمزنگاری می شوند و در بلوک های به هم پیوسته قرار داده خواهند شد.
مزایای دفتر کل توزیع شده
از جمله مزیت هایی که دفتر کل توزیع شده نسبت به دفتر کل در اختیار ما قرار می دهند، عبارتند از:
- سرعت
- امنیت
- شفافیت
- صرفه جویی در هزینه
1- سرعت
با بهره گیری از تکنولوژی که در دفتر کل توزیع شده به کار گرفته شده است، اعضا به صورت همتا به همتا به یکدیگر متصل هستند و به این ترتیب نقش واسطه گر در معاملات از بین رفته است و بالطبع سرعت در معاملات افزایش خواهد یافت.
2- امنیت
با توجه به این نکته که داده ها و اطلاعات در بین اعضا توزیع می شود و اگر فردی قصد هک کردن داشته باشد باید داده های موجود در سیستم تمام اعضا را تغییر دهد، بنابراین می توان بیان کرد که امنیت دفتر کل توزیع شده بسیار بالاست و امکان هک اطلاعات وجود ندارد.
3- شفافیت
استفاده از تکنولوژی دفتر کل توزیع شده این امکان را می دهد که تمامی تغییرات به طور کامل توسط اعضا مورد بررسی قرار بگیرد. بنابراین امکان تغییر اطلاعات به خواست گروه و یا سازمانی وجود ندارد.
4- صرفه جویی در هزینه
با توجه به این نکته که نقش واسطه گر مالی در این تراکنش ها به طور کامل حذف می شود، بنابراین نیازی به پرداخت کارمزد نیست و به این ترتیب، در هزینه های شما صرفه جویی می شود.
با توجه به مزایایی که برشمردیم، حتمأ برایتان جذاب خواهد بود که بدانید DLT در چه صنایع و یا خدماتی مورد استفاده قرار می گیرد، با ما همراه باشید:
آیا با کاربردهای دفتر کل توزیع شده آشنا هستید؟
به طور کلی می توان بیان کرد که هر فعالیت خدماتی و یا صنعتی که با داده سروکار دارد و نیازمند ذخیره سازی این داده ها هستند، از انواع DLT استفاده می کنند.
از جمله این موارد می توانیم به خدمات بهداشتی-درمانی، آموزش، گردشگری، دامپروری، کشاورزی و … اشاره کنیم.