توکن سوزی در ارزهای دیجیتال چیست؟

بازار ارزهای دیجیتال مانند دنیای پر از نوسانی است که رویدادهای زیادی در آن مؤثر است. بسیاری از افراد و فعالان عرصه ارزهای دیجیتال برای ایجاد تغییر در این بازار برخی عملکردهای مختلف را بروز می دهند. گاهی فعالان بازار ارزهای دیجیتال با مشاهده روند نزولی ارزهای موردنظر خود، اقدام به کارهای می کنند که بتوانند ارزش ارز موردنظر خود را افزایش دهند، اما به عقیده شما چه کاری می تواند در افزایش ارزش یک ارز بسیار مؤثر باشد؟ توکن سوزی یکی از راه حل هاست!

اگر در زمینه ارزهای دیجیتال فعالیت کرده باشید، حتماً عبارت توکن سوزی را شنیده اید. این کار برای فعالان و اقتصاددانان این عرصه سود زیادی را به همراه دارد و از جمله فعالیت های است که سبب کاهش عرضه در مقایسه با تقاضا می شود، اما به نظر شما کاهش عرضه چه تأثیری دارد و هدف فعالان این بازار از این کار چیست؟

برای دستیابی به این پرسش ابتدا باید با مفاهیم اصلی مانند توکن و دلیل توکن سوزی آشنا شویم. درک این مفاهیم مانند چینش یک پازل در کنار هم است که درنهایت ما را به مقصد نهایی می رساند؛ پس تا انتهای تکمیل این پازل جذاب با ما همراه باشید. 

توکن (Token) چیست؟

توکن مانند بسیاری از ارزهای دیگر که بازار ارزهای دیجیتال وجود دارند، یک دارایی دیجیتال به حساب می آید. این ارز بلاک چین مستقل ندارد و روی بلاک چین های دیگر فعالیت می کند. بسیاری از ارزهای دیگر مانند بیت کوین یا دوج کوین یک بلاک چین مستقل دارند که به طور مشخص برای همان ارز فعالیت می کند، اما توکن روی شبکه بلاک چین های دیگر فعالیت دارد. یکی از بلاک چین های که برای پشتیبانی از توکن ساخته شده بلاک چین اتریوم است.

کوین (Coin) چیست؟

Coin یکی دیگر از دارایی های دیجیتال است که به صورت رمزنگاری شده و با استفاده از تکنیک های آن ارائه شده است. کوین بلاک چین مستقل دارد که به صورت مستقیم از طرف آن حمایت می شود. بهترین ویژگی کوین پرداخت بسیار سریع هزینه ها، خرید کالا یا خدمات دیگر است که در سریع ترین زمان ممکن انجام می گیرد.

تفاوت کوین و توکن

تفاوت های کوین و توکن

شاید با مطالعه مفاهیم توکن و کوین به سادگی فهمیده باشید که تفاوت این دو دارایی چیست. مشخص ترین تفاوت این دو، در بلاک چین های آن هاست. توکن نوعی دارایی است که به بلاک چین های دیگر وابسته بوده و بدون حمایت آن ها نمی تواند عملکردی داشته باشد، اما برخلاف آن کوین بلاک چین مستقل دارد. همچنین کوین تنها در زمینه شیوه های پرداخت استفاده می شود، اما توکن کاربردهای بیشتری دارد.

قدمت توکن سوزی

شاید کسانی که اولین بار این عبارت را می شنوند، تصور کنند این کار فرایندی منفی است و ضرر زیادی را به بازار منتقل می کند، اما این کار فرایندی بسیار متداول است که بسیاری از فعالان این عرصه انجام می دهند. فرایند سوزاندن توکن ها اولین بار در سال 2017 رخ داده و بسیاری از افراد در آن زمان از سوزش میلیاردها توکن یا کوین سخن می گفتند؛ کاری که در ابتدا برای خیلی از افراد غیرمتعارف بود، اما بعدها راهکار بسیار مناسبی برای افزایش سود بود و بسیاری از فعالان بازار ارزهای دیجیتال این عمل را تکرار کردند.

مفهوم توکن سوزی

توکن سوزی

این مفهوم به معنای ارسال مقداری از توکن های ارز دیجیتال به یک آدرس غیرقابل دسترس یا حذف شده است؛ به بیان ساده تر هنگامی که توکن سوزانده می شود، دیگر در دسترس نیست و به صورت کامل حذف می شود؛ البته فقط مقداری از این توکن ارزهای دیجیتال از بین می رود و حجم دیگری از آن باقی می ماند.

آدرسی که توکن ارزهای دیجیتال به آن فرستاده می شود، به اصطلاح burn address نامیده می شود. همچنین این آدرس در دسترس نیست و شخصی مالکیت آن را بر عهده ندارد. اصولاً Token burning توسط تیم توسعه دهنده آن انجام می شود و کسانی که این دسته از ارزهای دیجیتال را خریداری کرده اند، نمی توانند توکنی را بسوزانند؛ چون با این کار پولشان را هدر داده اند.

هدف از توکن سوزی چیست؟

تیم توسعه دهنده ارزهای دیجیتال با مشاهده روند ارزهای دیجیتال و افزایش ارزش هر ارز، اقدام به سوزاندن توکن ها کردند. توسعه دهندگان این ارزها تنها مقدار مشخصی از توکن های ارز دیجیتال را می سوزانند و میزان عرضه را در مقایسه با تقاضا کاهش می دهند؛ در این صورت افراد بیشتری خواهان این ارزها می شوند و اقدام به خریداری آن می کنند.

البته این روش برای افزایش ارزش ارزهای دیجیتال کاملاً مطمئن نیست و هر توسعه دهنده قبل از انجام آن باید تحقیق کند و از میزان امنیت هر ارز و توکن های آن اطمینان یابد.

زمان مناسب برای توکن سوزی

یکی از مناسب ترین زمان ها برای انجام این کار وقتی است که کوین ها یا توکن های ابتدایی به بازار ارائه شده و به فروش رسیده باشد. پس از آن تیم توسعه دهنده مابقی توکن های اضافه را می سوزاند؛ برای مثال همان طور که همه پول های کاغذی و چاپ شده وارد بازار اقتصادی نمی شود و تنها بخشی از آن در دست مردم قرار می گیرد، توکن های اضافه هم در دسترس سرمایه گذاران یا فعالان عرصه ارزهای دیجیتال قرار نمی گیرد و تنها با بخشی از آن مواجه هستند. 

روش های توکن سوزی

روش های توکن سوزی در ارزهای دیجیتال

این کار براساس اهداف مشخصی انجام می شود و اصلی ترین روش آن، الگوریتم های اثبات سوزش است که به POB یا proof of Burn معروف است. در این روش سه زیرشاخه وجود دارد که هرکدام از این ها شیوه خاصی دارند. در قسمت زیر به آن ها اشاره و درباره این توکن ها صحبت کرده ایم.

۱- نابودی کوین های بومی برای حقوق استخراج

اولین گامی که یک کاربر برای ایفای نقش ماینر یا استخراج کننده باید بردارد، نابودی توکن یا کوین های بومی است؛ البته کاربر تنها بخش مشخصی از این توکن ها را از بین می برد و بخش اصلی آن ها باقی می ماند.

۲- نابودی بیت کوین ها برای ایجاد کوین های بومی جدید

برخی بلاک چین های موجود، برای دستیابی به ارزهای دیجیتال و افزایش ارزش آن، باید مقدار یکسانی از ارز توکن ها را بسوزانند. با این کار میزان ارزش ارزهای جدید بیشتر می شود و سود بیشتری به دست می آید.

۳- تعادل سوزش و استخراج

در آخرین روش از Token burning برای دستیابی به برخی حقوق استفاده می شد. از این روش در شبکه های مبتنی بر اثبات سهام استفاده شده و توسعه دهندگان با استفاده از آن در برابر توراهای سنگین ارز مقابله می کردند.

شایعات Token burning

همان طور که بیان شد، سوزاندن توکن ها روشی برای افزایش ارزش ارزهای دیجیتال است، اما گاهی توسعه دهندگان ارزهای دیجیتال برای اینکه به سود بیشتری برسند، اخباری مبنی بر سوزاندن توکن ها را منتشر می کنند تا بتوانند سرمایه گذاران بیشتری را به سمت خود و خرید ارزهای مختلف جلب کنند. آن ها با انتشار یک آدرس جعلی، که درواقع آدرس کیف پول خودشان است اقدام به کلاه برداری در این زمینه می کنند.

نحوه پیشگیری از توکن سوزی های جعلی

همان طور که بیان شد، تیم توسعه دهنده هر ارز اقدام به Token burning می کند؛ پس در اولین مرحله همیشه به یاد داشته باشید که هیچ گاه برای این کار اقدام نکنید و اجازه بدهید تیم توسعه دهنده ارز این کار را انجام دهد. دومین گام این است که هیچ وقت به محض دریافت خبر Token burning اقدام به خرید ارز موردنظر نکنید، بلکه پیش از هر خرید ارز ابتدا باید تحقیق کامل کرده و پس از آن اقدام به خرید کنید.

اگر به هر دلیلی نمی توانید درباره ارزهای که توکن سوزی شده اند تحقیق کنید، حتماً ارزهای اثبات شده و سرمایه گذاری شده را خریداری کنید. این کار به شما کمک می کند تا اطمینان بیشتری از خرید خود داشته باشید.

سخن پایانی

به طورکلی سوزاندن توکن ها فرایندی است که بیشتر به تیم توسعه دهنده کمک می کند. همچنین نمی توان به طور کامل گفت که این کار سودمند است یا ضرر دارد؛ زیرا این کار موضوعی است که به شرایط موجود در بازار ارز بستگی دارد.

بیشترین چیزی که در نتیجه Token burning تأثیر دارد، تصمیم گیری های سرمایه گذاران است. اگر سرمایه گذاران به سوزاندن توکن ها یا حتی یک ارز دیجیتال بدبین باشند و تصور کنند با خرید آن ضرر می کنند، حتی در بهترین حالت سوزاندن توکن ها هم نتیجه سودمندی برای آن ها ندارد.

پرسش های متداول

۱- توکن سوزی چه ریسکی دارد؟

ممکن است این فرایند همیشه نتیجه مثبتی نداشته و حتی در نتیجه سرمایه گذاری افراد مؤثر نباشد؛ در این صورت عرضه این توکن ها دچار نوسان شدید می شود و تیم توسعه دهنده به سودی دست نمی یابد. همچنین کوین یا توکن های موردنظر خود را نیز از دست می دهد.

۲- مزیت Token burning برای سرمایه گذاران چیست؟

مزیت بسیار مهم این کار برای سرمایه گذاران، افزایش میزان ارزش توکن و ارزهای دیجیتال در بلندمدت است. ارزش ارزهایی که فرایند Token burning بر آن ها صورت گرفته، در مدت زمان طولانی بیشتر شده و همین امر سبب می شود سرمایه گذاران پس از خرید این ارزها به سود زیادی دست یابند.

۳- فرایند توکن سوزی بر کدام ارزهای دیجیتال اجرا شده است؟

تاکنون 2 ارز معروف به نام های بیت کوین کش و بایننس کوین دست خوش فرایند توکن سوزی شده اند. اولین ارزی که این فرایند روی آن انجام شد، باینس کوین بود و درنهایت در سال 2020 توسعه دهندگان بیت کوین کش اعلام کردند که 12 درصد از حجم کوین کش برای کاهش نرخ تورم آن و افزایش ارزش به یک آدرس غیرقابل دسترس ارسال شد.