در دسترس بودن تمام داده های بلاک چین آن را برای علم داده و یادگیری ماشین بسیار مناسب می کند. درواقع ارزهای دیجیتال تنها دارایی هایی هستند که هر فعالیت تجاری و سرمایه گذاری را می توان از دفتر کل آنها بازیابی و بررسی کرد. ازآنجایی که بلاک چین ها این موقعیت را آماده می کنند، کارشناسان نیز از این داده های شفاف برای ارزیابی فعالیت تراکنش ها و سودمندی شبکه استفاده می کنند و این فرآیندی به عنوان، تحلیل آنچین On Chain یا آنالیز درون زنجیره ای شناخته می شود.
تحلیل آنچین یا درون زنجیره ای چیست؟ (Onchain Anlysis)
در حقیقت تریدرها و سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال نیز از طریق داده های درون زنجیره ای می توانند احساسات و رفتار کلی کاربران را رصد کنند. ازاین رو در این مقاله توضیح می دهیم که چگونه تحلیل درون زنجیره ای یا آنالیز بلاک چین عمومی می تواند به تریدرها و سرمایه گذاران حوزه ارزهای دیجیتال کمک کند.
بررسی مفهوم داده های آنچین (On-chain Data)
داده های آنچین (داده های درون زنجیره ای) شامل اطلاعات مربوط به تمام تراکنش های انجام شده در یک شبکه بلاک چین خاص است. به عبارت دیگر، منظور تمام اطلاعات نوشته شده روی بلوک های بلاک چین است. در مورد بلاک چین عمومی، این اطلاعات برای همه در دسترس است. داده ها را می توان به طورکلی به ۳ دسته مجزا طبقه بندی کرد:
- داده های تراکنش (به عنوان مثال آدرس ارسال و دریافت، مبلغ منتقل شده، موجودی باقی مانده برای یک آدرس خاص)
- داده های بلوک (به عنوان مثال پلمپ زمانی، کارمزد ماینرها، پاداش ها)
- کد قرارداد هوشمند (یعنی منطق مدون کسب وکار روی یک بلاک چین)
محبوب ترین داده های آنچین کدام هستند؟
صدها داده آنچین وجود دارند که هر یک از آنها اطلاعات مختلفی را نشان می دهند. سرمایه گذاران با پیگیری و درک آنها، می توانند در بازار پیشرو باشند. درنتیجه، برای معاملات سودآور تصمیمات بهتری بگیرند. برجسته ترین داده های آنچین که می توانند قیمت روزانه را تعیین کنند، عبارت اند از:
- تعداد آدرس های فعال
- تعداد آدرس های جدید
- حجم تراکنش ها
- ارزش شبکه به تراکنش
- ورودی/خروجی سرمایه از صرافی ها
ویژگی های استفاده از داده های آنچین
استفاده از تجزیه وتحلیل داده های آنچین در معاملات روزانه دارای مزایای مختلفی است. پس از بررسی معیارهای مهم آنچین مانند تعداد آدرس های فعال و تعداد تراکنش ها، تریدرها می دانند چه زمانی تقاضای زیادی در شبکه وجود داشته و درنتیجه قیمت ها افزایش خواهند یافت.
همچنین، با مشاهده معیارهای آنچین می توانید از بازار و رفتار سرمایه گذاران مطلع شوید. تریدرهای هوشمند می دانند و تریدرهای تازه کار نیز باید بدانند که داده های آنچین چقدر باارزش هستند. پلتفرم های تجزیه وتحلیل داده های آنچین مشاهده و بررسی چنین داده های مهمی را ساده، آسان و روان کرده اند.
تفاوت بین معاملات آنچین (درون شبکه) با آفچین (خارج از شبکه)
در معاملاتی که خارج از شبکه انجام می شود تغییری در شبکه ایجاد نمی شود در چنین معاملاتی افراد توافق می کنند که شخص ثالث دارایی را دریافت یا ارائه می کند. این چنین معاملات با ارسال به کیف پول یا رمز آن انجام می شود و در شبکه اصلی انگار که هیچ تراکنشی انجام نشده است.
با چنین روشی دیگر نیازی به انتظار برای تأیید اعتبار توسط ماینرهای بلاک چین نیست، که می تواند روند کار را تسریع کرده و منجر به کاهش هزینه های معامله شود. بااین حال، ازآنجاکه معاملات خارج از زنجیره در بلاک چین ثبت نشده است، هیچ سابقه شبکه ای از معامله و جزئیات مالی وجود ندارد، که در صورت اختلاف بین دو طرف می تواند مشکل ساز شود.
معاملاتی که به صورت آنچین دیتا در شبکه بلاک چین تأیید می شوند حتی اگر زمان طولانی تری پردازش آن ها طول بکشد از هم امنیت و اعتباری که دارند قابل ستایش است و نه تنها هیچ فردی نمی تواند آن را انکار کند بلکه هیچ انجمن یا شرکت و حتی دولتی هم نمی تواند آن را انکار کند.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
درنهایت انتخاب شیوه معامله وابسته به خود افراد است و اگر هدف اصلی معامله سرعت است، می تواند خارج از شبکه انجام شود اما اگر هدف امنیت و اعتبار است باید حتماً این معاملات داخل شبکه انجام شود.
درواقع تفاوت آنچین دیتا و آف چین دیتا دقیقاً مانند خریدن خانه است. بسیاری از افراد کمیسیون مشاورین املاک را پرداخت می کنند تا خرید و فروشی که انجام داده اند از اعتبار بالایی برخوردار باشد بعضی افراد هم حاضر به پرداخت کمیسیون نیستند و به صورت توافقی خودشان توافق نامه را می نویسند و امضا می کنند.
بررسی مفهوم تحلیل آنچین (On-Chain Analysis)
تحلیل آنچین یا درون زنجیره ای، حوزه جدیدی است که مبانی، سودمندی و فعالیت تراکنش ارزهای دیجیتال را با استفاده از داده های بلاک چین نشان می دهد. درواقع تحلیلگران زنجیره ای از طیف وسیعی از اقدامات برای افزایش درک خود از یک شبکه استفاده کرده تا نوسانات قیمت در آینده را پیش بینی کنند.
از طرفی تحلیل درون زنجیره ای مستلزم استخراج اطلاعات از انواع داده های بلاک چین و حجم معاملات، اطلاعات بلاک مانند پاداش ماینر، همبستگی های قیمتی، ورودی و خروجی صرافی است. علاوه بر این موارد، تحلیل آنچین از داده های بلاک چین در دسترس عموم برای ارزیابی شبکه استفاده می کند، مشابه اینکه چگونه تحقیقات بنیادی سهام به دنبال شناسایی ارزش اساسی یک شرکت است. درواقع این نوع تحلیل اغلب با تجزیه وتحلیل فنی تریدرها و سرمایه گذاران ادغام می شود تا بهترین نقاط ورود و خروج را کشف کنند.
به صورت خلاصه، استفاده از داده های تراکنش و کیف پول در دسترس عموم برای ارزیابی ارزش شبکه بلاک چین به جای هیجانات سوداگرانه در مورد دارایی رمزنگاری یکی از ضروری ترین موارد استفاده از تحقیقات درون زنجیره است.
هدف از استفاده از تحلیل آنچین
در حوزه ارزهای دیجیتال، وب سایت هایی وجود دارد که با استفاده از داده های درون شبکه ای، اطلاعات مفیدی را برای کاربران استخراج می کنند، این به معنی این است که تمام اقدامات زنجیره ای در تاریخ را به صورت ثبت شده دارد؛ به علت خصوصیات بلاک چین می توان اقدامات اقتصادی را در این شبکه ها مشخص کرد، معامله گران می توانند احساسات و رفتار سرمایه گذاران را اندازه گیری کنند، این تکنیک در شناخت توکن ها و کوین هایی که پتانسیل رشد رادارند می تواند یک سیگنال مناسب باشد، ۲ نمونه از کوین هایی که با استفاده از تحلیل فاندامنتال و با تأثیر اخبار رشد چند صددرصدی داشته اند، دوج کوین و شیبا اینو بودند.
تاریخچه تحلیل آنچین
تاریخچه تحلیل آنچین به سال ۲۰۱۱ بر می گردد. این تحلیل به عنوان معیار ارزیابی بیت کوین ایجاد شد و اولین شاخصی بود که از طول عمر آدرس های بیت کوین استفاده می کند؛ یکی از اولین معیارهای گسترده ای که برای رمز ارزهای پایه ایجاد شد، نسبت ارزش به تراکنش (NVT) بود که توسط CoinMetrics، Chris Burniske و Jack Tatar محبوب شد. زمان ایجاد نسبت NVT به تابستان سال ۲۰۱۷ میلادی برمی گردد، هدف از این نسبت، مشخص شدن ارزش سود یک رمز ارز پایه بود.
با مقایسه ارزش شبکه با حجم تراکنش های ثبت شده در بلاک چین، می توان تشخیص داد که چه زمانی یک ارز دیجیتال بیش ازحد ارزش گذاری شده است. وقتی ارزش شبکه با حجم معاملات توجیه نشود، نسبت NVT نسبتاً زیاد است. هنگام در نظر گرفتن حجم معامله، اگر مقدار ارزش شبکه به طور غیرمعمولی کم باشد، ممکن است پیشنهاد کند که ارزیابی بالاتری توجیه شده است. نسبت NVT غالباً با نسبت price- earnings مقایسه می شود و به روشی مشابه برای یافتن سکه، خرید، نگهداری یا فروش اعمال می شود.
پس از مدت کمی، نسبت NVT متداول تر شد، به همین علت محققان بهبودهایی را در معیار اعمال کردند. لذا ارزیابی دقیق تری از این که آیا ارزش شبکه توسط فعالیت اقتصادی روی بلاک چین توجیه می شود صورت گرفت.
به عنوان مثال، سیگنال نسبت ارزش به تراکنش شبکه یا (NVTS) با در نظر گرفتن میانگین متحرک نود روزه حجم معاملات ایجاد شد. اخیراً، CoinMetrics با استفاده از عرضه شناور رایگان در محاسبات خود، نسبت را بیشتر اصلاح کرده است. این پیشرفت های تدریجی نشان می دهد که چگونه روش های ارزیابی اساسی ارز رمزنگاری شده به طور مداوم در حال پیشرفت هستند.
ضعف بازار و مشکلات استفاده از معیارهای سنتی، باعث پدیدار شدن مجموعه جدیدی از ابزارها ایجادشده است، که می تواند به تریدرها کمک کند، تا صحت شبکه های بلاک چین را با دقت ارزیابی کنند.
نحوه کارکرد تحلیل آنچین
تحلیل آنچین روش جدیدی است که بسیار وابسته به تکنولوژی بلاک چین و سیستم دموکراتیک بلاک چین است. از طرفی اقتصاد یکی از مباحث اساسی زندگی بشر بوده که طی قرن اخیر به دلیل فسادهای سیستماتیک دچار بیماری شده است که عامل اصلی این فساد بحث تمرکز است.
در حقیقت تمرکز ثروت و اطلاعات در دست دولت ها یا گروه های خاص بدون اینکه امکان دسترسی به آنها برای همگان به شکل برابر فراهم باشد. این موضوع باعث ایجاد رانت های اطلاعاتی می شود و درنهایت مسبب انتقال سرمایه به گروهی خاص، و فقیرتر شدن گروه بزرگ تری می شود.
ازاین رو، تحلیل آنچین راهی است برای اینکه دسترسی به اطلاعات برای همه آزاد و برابر باشد و رانت اطلاعاتی از بین برود. دیتای آنچین درواقع به کمک اطلاعات انباشته شده در شبکه شفاف بیت کوین، دسترسی به داده ها را برای همه برابر و ساده می کند.
از سوی دیگر تمرکز تحلیل آنچین بر روی داده های کلان است، حجم زیاد تراکنش ها و آدرس ها در طول سال ها فعالیت شبکه بلاک چین و کاربران و خریداران سرمایه گذاران بیت کوین در سراسر جهان. درواقع تحلیل آنچین یک روش برای بررسی کردن بازار درزمینه داده های کلان و اقتصاد کلان است.
ازاین رو است که تحلیل آنچین حضوری لازم و ضروری دارد و می تواند مکمل خوبی برای تحلیل تکنیکال باشد. شما نمی توانید پاسخ خیلی از مسائل را از طریق تحلیل تکنیکال به دست آورید چراکه تحلیل تکنیکی نگاهی به داده های کلان ندارد. تحلیل و فهم مباحثی مثل تورم، مقبولیت بیت کوین در سطح جهان و… عملاً به کمک تحلیل تکنیکال ممکن نیست.
درواقع تحلیل آنچین هم به بازار نگاه می کند هم به مسائلی در فرای بازار و همین موضوع سبب می شود که دید ما را نسبت به بازار عمق ببخشد. همین موضوع بیانگر اهمیت تحلیل آنچین است.
چرا باید از تحلیل آنچین استفاده کنیم؟
فناوری بلاک چین، صرافی ارز دیجیتال، کیف پول دیجیتال و معاملات انجام شده در بستر صرافی ها، همگی در معرض هک شدن و حملات هکرها هستند. چنین محیط مستعد خطری نیاز به محافظت دارد. ازاین رو، در اینجا است که تحلیل آنچین نقش اساسی دارد. بیایید این نقش و با جزئیات بیشتری درک کنیم.
همان طور که گفتیم عملکردهای اساسی تحلیل آنچین شامل تحلیل معاملات و ردیابی وجوه است. این تحلیل هر معامله را بر روی هر پروتکل بلاک چین به صورت مداوم تجزیه وتحلیل می کنند. درواقع آن ها آدرس معاملات را به صورت منظم طبقه بندی می کنند. از طرفی، آدرس ها یا آدرس های گروهی انتخاب شده نیز مرتباً کنترل شده و لذا هرگونه فعالیت مشکوکی که از طریق این آدرس ها اتفاق می افتد، با هشدار به آنها اطلاع داده می شود.
در سطحی عمیق تر، تحلیل آنچین جریان وجوه را شفاف تر می کند. این یعنی درک وجوه ورودی و خروجی کار دشواری بوده و این امر به ویژه زمانی درست است که معاملات با هزاران آدرس مرتبط شوند. در حقیقت تحلیل آنچین به کاهش شلوغی و استخراج مهم ترین اطلاعات شبکه کمک می کند.
ضمناً تحلیل معاملات به طبقه بندی رفتارهای معامله نیز کمک کرده و هرگونه رفتار مشکوک، بلافاصله پیگیری می شود. این یعنی شرکت های تحلیل آنچین اطلاعات را از طرف مشتری خود تأیید می کنند. درواقع آن ها در موردادعای شریک احتمالی مشتری خود بررسی های لازم را انجام می دهند.
علاوه بر این، تحلیل آنچین برای تهیه مشخصات معاملات آدرس های انتخاب شده نیز مفید است. یعنی شرکت های انجام دهنده تحلیل آنچین برای نظارت بر پایداری زنجیره ها نیز مفید هستند. آنها معاملات بازار ثانویه را ردیابی کرده و مسیرهای حسابرسی و تصمیم گیری را مستند می کنند. نهایتاً اینکه تحلیل آنچین به تجسم کل صحنه معاملات بلاک چین و حرکت وجوه با شفافیت بالا کمک می کند.
زمان لازم جهت انجام تراکنش ها در شبکه
لازم است تا معاملات آنچین در همان زمان که از طرف طرفین معامله انتخاب می شود انجام شود تا معاملات بلاک چین را ایمن، قابل تأیید، شفاف و فوری نگه دارند. ولی در واقعیت به ندرت چنین اتفاقی می افتد. در حقیقت جهت تأیید تراکنش، جمع آوری تعداد کافی تأییدیه و اعتبار از طرف ماینر ها در شبکه، ممکن است بسیار طولانی شود. از طرفی، دلیل طولانی شدن معامله این است که ماینر ها باید هر بار برای اضافه شدن یک بلوک به شبکه بلاک چین مسائل ریاضی بسیار پیچیده ای را حل کنند.
اگر حجم تراکنش ها بالا بوده یا شبکه شلوغ باشد، اعتبارسنجی کلیه تراکنش ها به وسیله ماینرها، ممکن است بیشتر نیز طول بکشد؛ مخصوصاً اگر تعداد ماینرها نیز محدود باشد. نتیجتاً اینکه، طرفین معاملات باید زمان بیشتری را در انتظار تأییدیه ماینرها بمانند. ولی خب طرفین معامله می توانند با پرداخت کارمزد بیشتر، ماینر ها را تشویق کرده تا معاملات آنها را سریع تر از سایرین انجام دهند.
اما اگر تعداد معاملات در شبکه کم باشد، سرعت انجام معاملات بالا خواهد رفت؛ ولی خب در این شبکه گسترده که روزبه روز در حال گسترش است، هرگز تعداد تراکنش ها کاهش نخواهد یافت. ازاین رو، باید به دنبال راهی جهت افزایش سرعت تراکنش ها در کنار گسترش شبکه و تضمین امنیت شبکه بود.
هزینه های مربوط به تحلیل آنچین
جهت تأیید تراکنش ها در شبکه لازم است تا ماینر ها سختی شبکه را به کمک دستگاه های خود تأمین کرده و در قبال کاری که انجام می دهند، کارمزد معاملات را دریافت کنند. باوجود این شرایط، اگر سختی شبکه و تعداد معاملات کم باشد، کارمزدی که طرفین معامله باید بپردازند، بسیارکم و در برخی از موارد حتی به صفر می رسد. ولی با شرایط حال حاضر بازار که هم سختی شبکه و هم تعداد معاملات در حال افزایش است، کارمزد معاملات کمی آزاردهنده خواهد بود.
۲ قسمت اصلی تحلیل آنچین
1. بایگانی شناسی بلاک چین
یک نقش بسیار تخصصی برای افرادی که داده های آنها مانند تراکنش ها، موجودی صرافی و کلاسترهای کیف پول را پردازش می کنند. آنها این «داده های خرد» را به «معیارهای کلان» قابل اعتماد و دقیق تبدیل می کنند.
2. تحلیلگران آنچین
در مرحله بعد، تحلیلگران معیارهای کلان را بررسی کرده و محتمل ترین روندها و شاخص ها را در ارتباط با احساسات بازار و رفتار طرف های مختلف قرارداد تفسیر می کنند.
چطور می توان یک تحلیل آنچین مؤثر انجام داد؟
اساساً راز رسیدن به یک تحلیل آنچین مؤثر، پرسیدن سؤالات مناسب است. درواقع پرسیدن سؤالاتی مثل موارد زیر می تواند ما را به یک تحلیل آنچین جامع برساند:
- فعالان شبکه که به رفتار آنها علاقه دارید (نهنگ ها، صرافی ها، ماینرها، سوداگران و غیره) چه کسانی هستند؟
- محرک ها، انگیزه ها و نقاط ضعف آنها (سود و زیان، درآمدهای استخراج شده و غیره) چیست؟
- چگونه تصمیمات آنها (کارمزد پرداخت شده، حجم تراکنش ها، تعدیل سختی استخراج، موجودی کیف پول، رکود سکه و غیره) انجام می شود؟
معایب و محدودیت های تحلیل آنچین
باوجود مزایای زیادی که تحلیل آنچین دارد و در بالا به آنها اشاره کردیم، این نوع تحلیل هنوز در مراحل شکل گیری خود قرار داشته و با توجه به محدود بودن سابقه داده ها برخی از معیارها باگذشت زمان پیشرفت کرده یا روندهای جدیدی شکل می گیرند که منجر به ایجاد معیارهای جدید خواهند شد.
در چنین شرایطی، مقایسه معیارهای متعدد تحلیل آنچنین در مورد رمز ارزها، نیاز به تفسیر دقیق دارد. درواقع همه بلاک چین ها مساوی نیستند و مثلاً بیت کوین بر هدف طلای دیجیتال بودن متمرکز است؛ درحالی که بلاک چین اتریوم برای طیف وسیعی از برنامه ها استفاده می شود. ولی به طورکلی، اگر معیارهای آنچین در حال رشد هستند، این یک نشانه مثبت است.
بااین وجود، برخی از محدودیت های تحلیل آنچین را در ادامه بررسی خواهیم کرد:
محدودیت اول
زیر یک دهه داده برای پشتیبانی از تجزیه وتحلیل تاریخی بیت کوین و حتی داده های کمتر برای دارایی های رمزنگاری اخیراً راه اندازی شده، وجود دارد. برخی از معیارها ممکن است باگذشت زمان قابلیت اطمینان یا تفسیر آنها با توجه به داده های متناقض تغییر کند.
محدودیت دوم
راه حل مقیاس پذیری لایه ۲ مثل شبکه لایتنینگ (lightening Network) و زنجیره های جانبی بیت کوین (Sidechains)، پلاسما (Plasma) و رول آپ های زد کا (ZkRllups) در اتریوم، امکان تغییر شکل حجم معامله رادارند. زیرا در حال حاضر آن را به صورت درون زنجیره ای اندازه گیری می کنیم. تفسیر این معیارها ممکن است باگذشت زمان تنظیم شود تا تغییرات فعالیت درون زنجیره ای را در نظر بگیرد.
محدودیت سوم
تحلیل آنچین ممکن است برای معامله گران کوتاه مدت ارزش زیادی نداشته باشد، زیرا این معیارها معمولاً سیگنال های قابل انجام را برای دوره های طولانی مدت بازار تولید می کنند. بااین حال، تریدرهای کوتاه مدت ممکن است از داده های جزئی بیشتری بهره مند شوند که هنگام اجرای نود کامل خود یا با ترکیب بینش های زنجیره ای با داده های تحلیل تکنیکال در دسترس باشند. بر اساس تحلیل آنچین، می توان از سیگنال های تکنیکال جهت ورود به خریدوفروش رمز ارزها استفاده کرد.
مخالفان تحلیل آنچین
منتقدان به تحلیل آنچین چند دسته هستند. یکی از مهم ترین این گروه ها، تکنیکالیست ها هستند. درواقع آنها مدعی اند که همه چیز در قیمت خلاصه می شود؛ درحالی که فعالیت در بازارهای مالی همواره ثابت کرده است که در مورد فعالیت های مالی، زمانی که ۲ تأیید داشته باشیم، حرکت مطمئن تری خواهیم داشت.
تحلیل آنچین درواقع منبع مناسبی است برای تکنیکالیست ها که در کنار تأییدی که از تحلیل های تکنیکال خود می گیرند، تأیید دومی نیز داشته باشند. همچنین به وضوح مشخص است که تحلیل تکنیکال در بررسی نقش داده های کلان و فرای بازار ناتوان است و احتیاج به داده های مکمل دارد.
گروه دیگر منتقدین کسانی هستند که در مورد حاکمیت مالی حساس اند و طرفدار حفظ حریم خصوصی هستند. آنها مدعی اند که تحلیل آنچین حفظ حریم خصوصی کاربران شبکه را زیر سؤال می برد. طرفداران تحلیل آنچین معتقدند که شفافیت موجود در شبکه بیت کوین کمک می کند ما درک بهتری از فناوری بلاک چین داشته باشیم.
حتی می توان مدعی شد که دیتای آنچین درنهایت موجب کاهش شکاف بین حاکمیت (دولت ها) و رمز ارزها می شود و درنهایت موجب هدایت کاربران بیشتری به سمت سرمایه های رمز ارزی می شود.
تحلیل آنچین در مقابل تحلیل تکنیکال
بسیاری از تکنیکالیست ها بر این باور هستند که تمامی اتفاقاتی که در بازار می افتد وابسته به قیمت است و به کمک قیمت می توان آن ها را پیش بینی کرد. در بازارهای مالی به خصوص بازار ارزهای دیجیتال هرگز اطلاعات ۱۰۰% وجود ندارد و همه چیز وابسته به احتمال است علاوه بر آن در بسیاری از موارد دیده ایم که تحلیل تکنیکال هم می تواند اشتباه کند.
درواقع باوجود اصرار تکنیکالیست ها به کافی بودن تغییرات قیمت برای پیش بینی بازار بازهم تحلیل آنچین می تواند اطمینان شمارا از وارد شدن به یک معامله بیشتر کند. عاقلانه ترین روش این است تا برای وارد شدن به یه پوزیشن هم از تکنیکال و هم از تحلیل آنچین تأییدیه گرفته باشیم.
از طرفی در جهان امروزی با قرار گرفتن ثروت در دست عده ای محدود، اقتصاد بیمار شده است. در دنیای امروز شما نمی توانید تراکنش های دولت ها و افراد مهم را بررسی کنید اما در تحلیل آنچین این امکان وجود دارد و همین امر می تواند بسیاری از فسادهای مالی را کاهش دهد.
تحلیل تکنیکال تنها قیمت را بررسی می کند، درحالی که تحلیل آنچین علاوه بر قیمت احساسات مردم نسبت به بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری را نیز تشخیص می دهد و با توجه به داده هایی که در اختیار ما قرار می دهد گاهی می توانیم حتی بیشتر از تحلیل تکنیکال به آن تکیه کنیم.
برترین پلتفرم های تحلیل آنچین
میزان انرژی، زمان و پول موردنیاز برای اجرای یک گره، ذخیره و نگهداری یک نسخه از کل بلاک چین در دسترس هر فرد یا سازمانی نیست. جمع آوری منطقی، ساختار و تجزیه وتحلیل داده های بلاک چین کار بسیار دشواری است.
هنگامی که ماینرها بلاک جدیدی را تأیید کردند، بلاک چین تمام اطلاعات مربوط به آخرین تراکنش را ثبت می کند. البته چنین اطلاعاتی در دسترس همه افراد جهان است. همچنین، داده های ضروری مانند تعداد آدرس های فعال، ارزش تراکنش و غیره، همه را می توان از تراکنش های ثبت شده در بلاک چین محاسبه کرد.
در حقیقت حتی اگر هرکسی بتواند داده های آنچین را مشاهده کند، درک آن برای اکثر تریدرها دشوار است. به این دلیل که بلاک چین داده های آنچین را به صورت نموداری ترسیم نکرده و تجزیه وتحلیل نمی کند.
خوشبختانه، در چند سال گذشته شرکت های مختلفی ظهور کرده اند که داده های درون زنجیره ای و خارج از زنجیره را به صورت جداگانه به کاربران ارائه می دهند. پلتفرم های تجزیه وتحلیل داده های آنچین می توانند سلامت شبکه را به صورت لحظه ای نمایش دهند.
با بازیابی صدها هزار تراکنش از بلاک چین، تجزیه وتحلیل و رسم نمودار داده های آنچین، تریدرها اکنون می توانند معیارهای مختلف آنچین را در نمودارهای ساده مشاهده کنند. در ادامه، بهترین پلتفرم های تحلیل آنچین ارز دیجیتال را برای افراد و شرکت ها معرفی می کنیم.
1. سنتیمنت (Santiment)
سنتیمنت دارای ۳ اپلیکیشن رایگان، Pro به قیمت چهل و نه دلار و Pro+ به قیمت دویست و چهل و نه دلار است که هزینه آن به صورت ماهانه دریافت می شود. در اپلیکیشن Pro+، ویژگی های منحصربه فردی مانند آموزش سفارشی و ورود به سیستم و چت بسته با تحلیلگران بازار سانتیمنت ارائه می شود.
سنتیمنت مجموعه ای چشمگیر از معیارها، توضیحات و نمونه های بصری آنچین را ارائه می دهد. همچنین، کارهای زیادی درزمینه توسعه معیارهای جدید آنچین و بهینه سازی معیارهای موجود انجام می دهد. افزونه صفحه گسترده Sanbase به شما این امکان را می دهد تا داده های آنچین خود را با استفاده از کاربرگ گوگل دریافت کنید.
2. کریپتوکوانت (CryptoQuant)
قیمت این پلتفرم از بیست و نه دلار برای مدل Advanced، نود و نه دلار برای Professional و ششصد و نود و نه دلار برای Premium شروع می شود. همچنین، دارای یک اپلیکیشن رایگان است که می توانید تمام معیارها را مشاهده کنید.
کریپتوکوانت یک ارائه دهنده راه حل داده بلاک چین مستقر در شهر سئول کره جنوبی است که روی بیت کوین، اتریوم و استیبل کوین ها تمرکز دارد. داده های آنکه از طریق API یا مستقیماً در Python،R و Excel در دسترس است، می تواند در ۴ زیرمجموعه طبقه بندی شود:
- داده های آنچین
- داده های صرافی ها
- داده های ماینرها
- داده های شبکه
3. مساری (Messari)
مساری خدمات نموداری رایگان ارائه می دهد. شما می توانید با پرداخت بیست و نه دلار در ماه مشترک آن شوید تا ویژگی های بیشتری مانند تحقیقات هفتگی تفصیلی منحصربه فرد، داده های CSV قابل دانلود و موارد دیگر را دریافت کنید.
4. گلسنود (Glassnode)
گلسنود مستقر در سوئیس به دلیل طیف گسترده ای از شاخص های نوآورانه آنچین در حوزه بلاک چین مشهور است. به لطف رابط کاربری عالی، استفاده از پلتفرم آنلاین این شرکت بسیار آسان است. حتی باوجود برنامه رایگان، می توانید به مجموعه گسترده ای از نقاط داده دسترسی پیدا کنید. همچنین، گلسنود گزارش های دقیق و کاملی به طور منظم منتشر می کند.
گلسنود دارای یک برنامه رایگان و ۲ برنامه پولی، به قیمت سی و نه دلار برای مدل پیشرفته و هفتصد و نود و نه دلار برای مدل حرفه ای است.
5. دون آنالیتیکس (Dune Analytics)
به طور منحصربه فرد، می توانید داده های آنچین را با استفاده از کدهای جستاری (query code) مشاهده کنید. دون آنالیتیکس دارای یک برنامه رایگان برای جستار از داده های بلاک چین با SQL، ایجاد داشبورد و به اشتراک گذاری نمودارهای شماست. همچنین، یک برنامه پولی به مبلغ سیصد و نود دلار دارد. این برنامه ویژگی های بیشتر مانند انتقال نتایج به صورت CSV را ارائه می دهد.
دون آنالیتیکس بیشتر با داده های زنجیره ای اتریوم سروکار دارد و کاربران را قادر می سازد به قراردادهای هوشمند رمزگذاری شده اتریوم دسترسی پیداکرده، آنها را تجزیه وتحلیل کرده و به صورت نمودارها و گزارش ها توضیح دهند. وب سایت تحلیلی اتریوم گزارش های قابل استخراج از داده های آنچین را ارائه می دهد.
6. نانسن (Nansen)
با توجه به عملکرد فوق العاده منحصربه فرد نانسن، این پلتفرم برنامه رایگان ندارد. قیمت برنامه ها از صد و چهل و نه دلار برای استاندارد، هزار و چهارصد و نود دلار برای VIP و دو هزار و پانصد دلار برای Alpha شروع می شود.
7. اینتو د بلاک (IntoTheBlock)
اینتو د بلاک دارای اشتراک ماهانه ده دلار است. در صورت انتخاب صورتحساب سالانه می توانید هفده درصد صرفه جویی کنید. بااین حال، هیچ برنامه رایگانی ندارد.
8. برد کرامبز (Breadcrumbs)
برد کرامبز دارای یک برنامه رایگان و ۲ طرح پولی است. طرح Lite باقیمت چهار هزار و نهصد دلار در ماه و برنامه Promo باقیمت هفت هزار و نهصد دلار در ماه ارائه می شوند.
9. کوین متریکس (CoinMetrics)
رسالت کوین متریکس که در سال ۲۰۱۷ تأسیس شد، ارائه اطلاعات عمیق به سرمایه گذاران در مورد همه ارزهای دیجیتال است. در حقیقت این وب سایت به ارائه خدمات رایگان درزمینه داده های درون زنجیره ای برای سی و هفت سرمایه رمز ارزی پرداخته است و از پیشگامان زمینه آنچین دیتا محسوب می شود.
این پلتفرم ۴ محصول ارائه می دهد:
- داده های شبکه (به عنوان مثال ابزارهای بصری، جریان سرمایه در صرافی ها، معیارهای سن سکه، پیشینه تراکنش ها)
- داده های بازار بیست صرافی برتر جهانی را پوشش می دهد
- شاخص ها (Index)
- داده های شخص ثالث (به عنوان مثال فید احساسات در توییتر)
از طرفی فرمول ساز و نمودارهای نرخ مرجع، مجموعه محصولات Coin Metrics را تکمیل می کنند. کوین متریکس داده های آزاد را برای داده های مربوط به سی و هفت دارایی دیجیتال، ازجمله معیارهای آنچین و همبستگی، فراهم می کند. این پلتفرم از پیشگامان استفاده از معیارهای آنچین است. همچنین، می توانید وبلاگ آن را برای رویکردهای جدید در این زمینه دنبال کنید.
10. لوک اینتو بیت کوین (Look into bitcoin)
وب سایت لوک اینتو بیت کوین، منبعی رایگان برای مدل سازی چرخه بازار بیت کوین و پارامترهای درون زنجیره ای است.
11. سی کیو دات لایو (CQ.live)
وب سایت سی کیو دات لایو چیزی است که هر معامله گری باید آن را بشناسد و از آن استفاده کند. این وب سایت یکی از ابزارهای مهم در بررسی جریان نقدینگی در صرافی ها، فعالیت ماینرها و … است.
12. دپ رادار (Dappradar)
دپ رادار بیش از سه هزار اپلیکیشن های غیرمتمرکز (dapps) را به صورت لحظه ای ردیابی می کند. این پلتفرم، مرکزی برای دسترسی به رتبه بندی محبوب ترین اپلیکیشن های کاربردی در سیستم های محاسباتی توزیع شده است. دپ رادار همچنین به عنوان یک کانال توزیع برای توسعه دهندگانی است که به دنبال گسترش دسترسی خود هستند. این پلتفرم امکانات تبلیغاتی برای dapp های جدید را هم در اختیار آنها قرار می دهد.
13. زنگل (Xangle)
این وب سایت با ترکیب داده های خارج از زنجیره و درون زنجیره، نمای سیصد و شصت درجه ای از تعداد زیادی از دارایی ها یا پروژه های بلاک چین ارائه می دهد. آمارها در صفحه داشبورد هر پروژه به صورت عمومی ارائه شده اند.
معیارهای اصلی تحلیل آنچین
در این قسمت قصد داریم به بررسی جزئیات ۸ پارامتری که در تحلیل های درون زنجیره ای از آنها استفاده می شود بپردازیم. یکی از برنامه هایی که می توانید جهت بررسی این پارامترها استفاده نمایید، MLQ APP است. اطلاعات موجود در این برنامه از Into the Block گرفته شده است. برای استفاده از این برنامه کافی است یک آدرس ایمیل داشته باشید. در ادامه به جزئیات این پارامترها خواهیم پرداخت:
پس از ورود به برنامه در قسمت خلاصه کوین مروری بر بعضی از پارامترهای مرتبط و مهم برای هر رمز ارز آورده شده است. به عنوان نمونه تصویر زیر مربوط به ارز دیجیتال بیت کوین (BTC) است.
رفتار سرمایه گذاران در مقابل قیمت بازار
نخستین پارامتر موجود در این قسمت، نشان دهندۀ مقایسهٔ میانگین قیمت خرید آدرس های حاوی موجودی، باقیمت کنونی است. اگر قیمت میانگین خرید آدرسی از قیمت فعلی کمتر باشد، به اصطلاح In the money و اگر قیمت میانگین خرید آدرسی از قیمت فعلی بالاتر باشد، به اصطلاح Out of the money نامیده می شود. همان گونه که در شکل زیر می بیند، میانگین این آدرس ها به صورت درصدی نمایش داده می شود.
توزیع دارایی بین هولدرهای رمز ارزها
این پارامتر نشان دهنده مقدار عرضه در گردشی است که در اختیار نهنگ ها یا سرمایه گذاران یک رمز ارز قرار دارد. این شاخص میزان آدرس هایی را که بیش از ۱% از عرضه کل را در اختیاردارند نشان می دهد.
وابستگی قیمت به بیت کوین
این پارامتر وابستگی میان یک سرمایه رمز ارزی و بیت کوین را بر طبق داده های آماری سی روزه نشان می دهد. به عنوان نمونه در تصویر زیر وابستگی قیمتی میان اتریوم و بیت کوین آورده شده است.
توزیع بین سرمایه گذاران طبق مدت نگهداری توکن ها
این پارامتر در تحلیل داده های درون زنجیره ای نشان دهنده توزیع مالکیت یک سرمایه بر طبق مدت هولد یا نگهداری آن سرمایه است. در این دسته بندی، آدرس های نگهداری کننده یک رمز ارز بر طبق مدت نگهداری از آن به سه دسته تقسیم می شوند:
- بیش از یک سال: هولدرها
- یک تا دوازده ماه: سرمایه گذار میان مدتی
- کمتر از یک ماه: تریدر
تراکنش هایی باارزش بیش از صد هزار دلار
این پارامتر نشان دهنده تمامی تراکنش های بیشتر از صد هزار دلار در هفت روز گذشته است. همان گونه که در شکل زیر می بینید ۱۱۹٫۳۶ میلیارد دلار از تراکنش های انجام شده مربوط به تراکنش های باارزش بیش از صد هزار دلار در هفت روز گذشته در شبکه بیت کوین هستند.
جغرافیای تراکنش ها
این پارامتر نشان دهنده تعداد تراکنش های انجام شده در منطقه زمانی غرب جغرافیایی در مقایسه با تعداد تراکنش های انجام شده در منطقه شرق جغرافیایی در چهارده روز گذشته است.
ورود نقدینگی به صرافی
نشان دهنده مقدار ورودی جریان نقدینگی به صرافی های برتر بازار در هفت روز گذشته است.
خروج نقدینگی از صرافی
نشان دهنده مقدار خروجی جریان نقدینگی از صرافی های برتر بازار در هفت روز گذشته است.
نتیجه گیری
در این مقاله با مفهوم و کارکرد تحلیل آنچین یا درون زنجیره ای آشنا شدیم. تحلیل آنچین به بررسی عوامل بنیادین، میزان تراکنش ها و سودمندی یک رمز ارز و همچنین شبکه بلاک چین آن می پردازد.
اساساً تحلیل آنچین یک زمینه نوظهور است که با استفاده از آن می توان به بررسی عوامل بنیادین، سودمندی و تراکنش های یک رمز ارز و شبکه بلاک چین آن پرداخت.
همچنین تحلیلگرانی که از تحلیل آنچین استفاده می کنند، در تلاش هستند تا با افزایش و بهبود درک خود از شبکه و تحلیل پارامترهای مختلف، پیش بینی بهتری از حرکات قیمتی یک ارز دیجیتال در آینده داشته باشند.
ازاین رو با به دست آوردن این اطلاعات می توان واکنش های کاربران در مورد یک رمز ارز و قیمت احتمالی آن رمز ارز در آینده را پیش بینی کرد. با این کار می توان از ورود سرمایه گذاران به بازار یک ارز دیجیتال ناموفق براثر تبلیغات اغراق آمیز جلوگیری کرد.
سؤالات متداول
تحلیل آنچین بیش از اینکه بر پایه هیجان، احساسات و تحلیل تکنیکال باشد، یک رویکرد بنیادی و بنیادی است. این نوع از تحلیل می تواند با بررسی روندهای تاریخی، به طور اختصاصی بر روی یک نوع دارایی دیجیتال متمرکز بوده یا با مقایسه دارایی های دیجیتال مختلف به کشف حباب موجود در قیمت برخی رمز ارزها
فناوری بلاک چین، صرافی های ارز دیجیتال، کیف پول های ارز دیجیتال و معاملات انجام شده در صرافی ها، تماماً در معرض هک شدن هستند. درواقع چنین محیط مستعد خطری نیاز به محافظت دارد و در اینجا است که تحلیل آنچین نقش اساسی دارد.
تحلیل تکنیکال تنها قیمت را بررسی می کند، درحالی که تحلیل آنچین علاوه بر قیمت احساسات مردم نسبت به بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری را نیز تشخیص می دهد و با توجه به داده هایی که در اختیار ما قرار می دهد گاهی می توانیم حتی بیشتر از تحلیل تکنیکال به آن تکیه کنیم.
استفاده از تجزیه وتحلیل داده های آنچین در معاملات روزانه دارای مزایای مختلفی است. پس از بررسی معیارهای مهم آنچین مانند تعداد آدرس های فعال و تعداد تراکنش ها، تریدرها می دانند چه زمانی تقاضای زیادی در شبکه وجود داشته و درنتیجه قیمت ها افزایش خواهند یافت.
اول آنکه زیر یک دهه داده برای پشتیبانی از تجزیه وتحلیل تاریخی بیت کوین و حتی داده های کمتر برای دارایی های رمزنگاری اخیراً راه اندازی شده، وجود دارد و برخی از معیارها ممکن است باگذشت زمان قابلیت اطمینان یا تفسیر آنها با توجه به داده های متناقض تغییر کند.