در هنگام شروع فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال با دنیایی از اصطلاحات روبه رو می شوید که در صورتی که به درستی مفاهیم آنها را درک نکرده باشید با ضررهای سنگینی مواجه می شوید، TRC20، ERC-20، تفاوت ERC20 و TRC20 تنها چند عبارت آن هم در مبحث استانداردهای شبکه بلاک چین ارزهای دیجیتال هستند.

فهرست []

    اصلا نگران نباشید چون با مطالعه و آموزش درست متوجه می شوید که همه چیز قابل فهم است و بر اساس حساب و کتاب انجام می شود.

    فراموش نکنید بهترین کار این است که پیش از شروع فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال حتما یک دوره آموزش ارزهای دیجیتال را بگذرانید و با چم و خم کار آشنا شوید تا ضمن آموزش انواع تحلیل، اصطلاحات، فرصت ها و تهدیدها بتوانید در وحله اول از ضرر خود جلوگیری کنید و در قدم بعدی به سود برسید.

    حتی اگر کمی با بازار ارزهای دیجیتال آشنا هم باشید شاید عبارات ERC-20، TRC-20 و دیگر کلمات در این حوزه برای شما جدید باشند. اما اصلا نگران نباشید در این مطلب قرار است به تمام جزئیات مربوط به دو عبارت ERC-20 و TRC-20 پی ببرید و تفاوت ERC20 و TRC20 را متوجه شوید.

    ERC20 چیست؟

    شبکه بلاک چین اتریوم دومین شبکه بلاک چین محبوب در میان شبکه های موجود است که یکی از امکاناتی که دارد این است که امکان ساخت توکن بر روی شبکه بلاک چین آن وجود دارد.

    توسعه دهندگان می توانند از استانداردهای موجود در شبکه بلاک چین اتریوم استفاده کنند، این استانداردها که با ERC آغاز می شوند حاوی مجموعه ای از دستورالعمل ها و قوانینی هستند که سازندگان توکن بر روی شبکه بلاک چین اتریوم باید به آنها توجه کنند.

    ( ERC مخفف عبارت “Etherum Request fot Comments” است)

    ERC-20 درواقع یک استاندارد در بلاک چین اتریوم است، افرادی که می‎ خواهند بدون ایجاد بلاک چین یک ارز دیجیتال ایجاد کنند و قصد به کار گرفتن بلاک چین اتریوم را داشته باشند می توانند از این استاندارد برای ایجاد توکن استفاده کنند.

    طرح پیشنهادیERC-20  در سال 2015 ارائه شد و در سال 2017 این استاندارد در شبکه بلاک چین اتریوم تایید شد.

    پرطرفدارترین استاندارد برای ساخت توکن بر بلاک چین اتریوم

    با وجود نقایصی که در همان ابتدای عرضه توجه برخی را به خود جلب کرد، همچنان استاندارد ERC-20 به عنوان پرطرفدارترین استاندارد برای ساخت توکن بر روی شبکه بلاک چین اتریوم معرفی می شود.

    توجه داشته باشید اتریوم استانداردهای دیگری همچون ERC-223 و دیگر استانداردها را نیز دارد اما استاندارد انتقال ERC-20 شناخته شده ترین استاندارد در شبکه بلاک چین اتریوم به شمار می آید.

    کارمزد انجام تراکنش و انتقال با استفاده از این استاندارد نسبتا بالا است برای همین شاید همیشه معقول نباشد که از این استاندارد انتقال استفاده شود.

    زمان انجام انتقال نیز با استفاده از این استاندارد انتقال، نسبتا زیاد است، باز هم دلیل دیگری که شاید همیشه انتخاب ERC-20 انتخاب درستی نباشد.

    اما بگذارید ببینیم این کندی و هزینه بالا چه دلیلی دارد؟

    در استاندارد انتقال ERC – 20 انجام تراکنش به تایید 12 گره احتیاج دارد، این موضوع هم زمان و هم هزینه بیشتری را برای انجام تراکنش از کاربر می طلبد.

    اما از آنجایی که تایید تراکنش باید توسط 12 گره تایید شود، امنیت تراکنش ها افزایش می یابد.

    توابع حاکم بر استاندارد ERC-20

    هر استاندارد حاوی یک سری دستورات است که در زمان استفاده از آن استاندارد انتقال فراخوانی می شوند، استاندارد انتقال ERC-20 حاوری 6 تابع است که در ادامه مطلب به بررسی آنها می پردازیم.

    • تابع (Allowance)

    تابع اجازه، در زمانی که کاربر قصد ارسال ارز دیجیتال را داشته باشد به بررسی دارایی های کاربر می پردازد و در صورت داشتن دارایی به میزان لازم، به کاربر اجازه انتقال دارایی و یا ارسال را می دهد.

    • تابع (َApprove)

    تابع تایید با بررسی و مقایسه توکن های موجود در تراکنش و تعداد کل توکن های موجود سعی می کند از فساد و جعل توکن در شبکه بلاک چین جلوگیری کند.

    • تابع (Balance Of)

    تابع موجودی حساب، میزان دارایی کاربر را مشخص می کند.

    • تابع (Total Supply)

    تابع موجودی کل تنها یک بار و آن هم در ابتدای ساخت توکن ساخته شده بر بستر بلاک چین اتریوم مبنی بر استاندارد ERC-20 فراخوانی می شود و تعداد کل توکن ها را مشخص می کند، این تعداد تغییر نمی کند برای همین فقط یک بار فراخوانی و اجرا می شود.

    • تابع (Transfer)

    در هنگام ارائه عرضه اولیه یک توکن با فراخوانی تابع انتقال آدرس کاربر (آدرس کیف پول گیرنده) و تعداد توکن هایی که به هر فرد تعلق می گیرد مشخص می شود.

    • تابع (Transfer From)

    تابع “انتقال از” بسیار به تابع انتقال شباهت دارد، اما تابع انتقال در زمان عرضه اولیه توکن فراخوانی می شود، در حالی که تابع “انتقال از” در انتقال های عادی بعد از عرضه اولیه که کاربران برای همدیگر ارسال می کنند و یا زمانی که کاربر واریز و برداشت انجام می دهد فراخوانی می شود.

    نقص استاندارد ERC-20

    برای ارسال دارایی به آدرس یک کیف پول از دو راه می توان این کار را در بلاک چین مبتنی بر استاندارد ERC-20 انجام داد.

    • حالت اول

    فراخوانی تابع Transfer، که در این حالت با ارسال توکن به قرارداد هوشمند، از دارایی شما کاسته می شود اما در طرف گیرنده شناسایی و دریافت تراکنش های ورودی برای هیچ قراردادی وجود ندارد.

    • حالت دوم

    با فراخوانی توابع  Transfer From و  Approve، همان طور که گفته شد در صورتی که تنها از تابع  Transfer در زمان ارسال تراکنش استفاده شود، طرف گیرنده نمی تواند از اجرای تراکنش مطلع شود در نتیجه در حالت دوم ابتدا با استفاده از تابع Approve اجازه برداشت از حساب خود را به شبکه می دهید و سپس با فراخوانی تابع Transfer From از حساب شما برداشت می شود.

    به این ترتیب گیرنده هم می تواند انجام تراکنش را تشخیص دهد البته با توجه به ارسال تراکنش در دو مرحله زمان و هزینه بیشتری برای انجام تراکنش صرف می شود و به همین دلیل هزینه انجام تراکنش بالا می رود.

    ایراد استاندارد ERC-20 که می توان آن را یک مشکل بحرانی نیز نام گذاری کرد در این است که در هنگام فراخوانی تابع مربوطه در هنگام انتقال دارایی دیجیتال از یک آدرس به آدرس کیف پول دیگر قرارداد هوشمند به خوبی کار نمی کند.

    از طرف دیگر با انجام کار به این صورت که دو تابع در هنگام ارسال فراخوانی شوند زمان و هزینه انجام تراکنش نیز بیشتر می شود. (برای انجام ارسال باید دو تابع تایید و انتقال فراخوانی شوند.)

    بعدها شخصی با طراحی استاندارد دیگری در شبکه بلاک چین اتریوم به نام ERC-223  سعی در حل مشکلات موجود در استاندارد ERC-20 کرد.

    استانداردهای موجود در شبکه بلاک چین اتریوم

    استانداردهای موجود در شبکه بلاک چین اتریوم تنها به ERC-20 ختم نمی شوند، هرچند استاندارد ERC-20 بسیار شناخته شده است اما استانداردهایی دیگری نیز در شبکه بلاک چین اتریوم وجود دارند که برای ایجاد توکن با کاربردهای متفاوت به کار گرفته می شود.

    هر استانداردی که قرار باشد در شبکه بلاک چین اتریوم وجود داشته باشد ابتدا از طرف طراح آن استاندارد به عنوان یک طرح پیشنهادی ارائه می شود و تیم شبکه بلاک چین اتریوم با بررسی آن تصمیم به رد و یا تایید آن می گیرند.

    حضور اعداد در کنار نام استانداردهای مطرحی که می شناسیم به شماره آن استاندارد تایید شده اشاره می کنند، به عنوان مثال ERC-20، بیستمین طرح پیشنهادی بوده که تایید شده و در اختیار سازندگان توکن قرار گرفته است.

    ERC-1400 به هزار و چهارصدمین طرح پیشنهاد شده که مورد تایید تیم اتریوم قرار گرفته است اشاره می کند. البته که در این میان استانداردهای بسیار زیادی ارائه می شوند که به دلیل کاستی هایی که دارند مورد تایید قرار نمی گیرد.

    در ادامه به معرفی و شرح مختصر انواع استاندارد موجود در شبکه بلاک چین اتریوم می پردازیم:

    • ERC-223

    در استاندارد انتقال ERC-20 همان طور که گفته شد اگر در هنگام انتقال و ارسال دارایی دیجیتال خود، استاندارد انتقال را به درستی انتخاب نکنید، دارایی شما از بین می رود. استاندارد ERC-223 با هدف رفع این مشکل به وجود آمد.

    در نتیجه مشکل توکن های سوخته با استفاده از استاندارد ERC-223 حل شد.

    از طرف دیگر در استاندارد ERC-223 تراکنش های ارسالی در شبکه در یک تراکنش به قراردادهای هوشمند ارسال می شوند و با توجه به این موضوع هزینه تراکنش در مقایسه با حالتی که دو تراکنش برای ارسال به قراردادهای هوشمند نیاز بود کم هزینه تر خواهد بود.

    • ERC-621

    استاندارد ERC-621 شباهت بسیار زیادی به استاندارد ERC-20 دارد و تنها دو تابع به این استاندارد اضافه شده است که باعث ایجاد تغیراتی خواهد شد. با کمک این دو تابع می توان تعداد کل توکن های در حال گردش را بررسی، کاهش و یا افزایش داد.

    • ERC-721

    اما استاندارد ERC-721 خیلی به دو استاندارد قبلی شباهت ندارد و کلا با هدف دیگری به وجود آمد. احتمالا نام NFT به گوشتان خورده است، استفاده از این استاندارد در این حوزه کاربرد دارد چراکه در این استاندارد هیچ دو توکنی در شبکه با هم برابر نیستند، به عبارت دیگر توکن ها در این شبکه غیر مثلی هستند.

    یکی از شناخته شده ترین پروژه هایی که از این استاندارد استفاده کرده است، بازی کریپتوکیتیز (Crypto Kitties) است که در آن هر کیتی منحصر به فرد است.

    • ERC-777

    با کمک استاندارد ERC-777 علاوه بر اینکه از سوختن توکن جلوگیری می شود، شبکه بلاک چین برای کاربران منعطف می شود و به این صورت کاربران می توانند تنظیماتی را برای تراکنش های ارسالی خود تنظیم کنند.

    • ERC-1155

    با استفاده از این استاندارد، توکن های مبتنی بر این استاندارد می توانند معاملات بیشتر و بهتری را داشته باشند. می توان استاندارد ERC-1155 را ترکیبی از دوتا از استانداردهای شبکه بلاک چین اتریوم یعنی ERC-20 و ERC-721 دانست.

    • ERC-1400

    با استفاده از استاندارد ERC-1400 که شامل چندین توکن اوراق بهادار است، ثبت و تراکنش اوراق بهادار شدنی است.

    TRC20 چیست؟

    درواقع ترون یک پلتفرم غیرمتمرکز است و در زمینه به اشتراک گذاری آسان و به صرفه فایل های دیجیتالی به وجود آمد. بنیاد ترون به همراه مدیرعامل خود جاستین سان سعی دارد با کمک بلاک چین و از بین بردن واسطه ها امر ارسال و دریافت محتواهای دیجیتالی را برای کاربران هر چه آسان تر کند.

    ترون یک ارز دیجیتال شناخته شده است که بلاک چین خاص خود را دارد، در این میان افراد زیادی از موسسان ارزهای دیجیتال نیازی به تولید یک شبکه بلاک چین برای ارزهای جدید خود نمی بینند، در این مواقع بلاک چین ترون یکی از بلاک چین هایی است که می توانند استفاده کنند.

    درواقع TRC – 20 یک استاندارد ایجاد توکن بر روی شبکه بلاک چین ترون است. انتقال ها با استفاده از این استاندارد انتقال در مدت زمان کوتاه و با هزینه بسیار پایین انجام می شوند.

    و اما دلیل این سرعت بالا و هزینه پایین این است که تنها یک ارسال تراکنش به قرارداد هوشمند برای انتقال دارایی انجام می شود. به همین دلیل مدت زمان کمتری برای انجام تراکنش نیاز است و از آنجا که فقط یک گره کار تایید تراکنش را انجام می دهد هزینه زیادی را شامل نمی شود.

    استانداردهای شبکه بلاک چین ترون

    درست است که توجه ما در این بخش از مطلب بر استاندارد TRC-20 ترون است اما باید بدانید که شبکه بلاک چین ترون استاندارد دیگری به نام TRC-10 نیز دارد که تفاوت هایی میان این دو استاندارد موجود در شبکه ترون وجود دارد.

    • TRC-10

    ساخت توکن بر مبنای استاندارد TRC-10 به دلیل عدم برخورداری از قوانین هوشمند به سادگی امکان پذیر است، اما این عدم حضور قراردادهای هوشمند با اینکه کار ساخت توکن را ساده تر می کند، نیازهای کمتری را نیز پوشش می دهد؛ به همین دلیل است که استفاده از استاندارد TRC-20 در شبکه بلاک چین ترون رواج بیشتری دارد.

    • TRC-20

    استاندارد TRC-20 از قوانین هوشمند برخوردار است و به همین دلیل گفته می شود که TRC-20 شباهت زیادی به استاندارد انتقال در شبکه اتریوم یعنی ERC-20 دارد. جاستین سان با هدف جذب کاربران استاندارد ERC-20 مربوط به شبکه بلاک چین اتریوم، استاندارد نسبتا مشابهی با آن را ایجاد کرد و به همین دلیل مورد انتقادات زیادی قرار گرفت.

    تفاوت ERC20 و TRC20

    پیش از این نیز توضیح دادیم که ERC20 و TRC20 استانداردهای ساخت توکن بر روی شبکه های بلاک چین اتریوم و ترون هستند.

    در زمان هایی که شما قصد داشته باشید به حساب خود در صرافی دارایی را از کیف پول خودتان انتقال دهید و یا هنگاهی که قصد دارید، رمزارزی را به یک آدرس کیف پول برای شخصی ارسال کنید با عبارات ERC-20 و TRC-20 مواجه شده اید، البته اینها تنها شبکه های استاندارد موجود برای انتقال دارایی دیجیتال نیستند، اما قصد ما در این بخش از مطلب بررسی تفاوت ERC20 و TRC20 است.

    در مواقعی که کاربر قصد واریز و یا برداشت توکن های اتریوم به حساب کاربری خود در صرافی را داشته باشد  و یا زمانی که واریز و یا برداشت را برای کیف پولی که از ارز دیجیتال اتریوم پشتیبانی می کند انجام دهد در میان دو استاندارد ERC20 و TRC20 باید حتما به استاندارد انتقال خود توجه کند که بر روی ERC20 تنظیم شده باشد.

    بررسی تفاوت ERC20 و TRC20

    • شبکه بلاک چین

    ERC-20 یک استاندارد موجود بر روی شبکه بلاک چین اتریوم است.

    TRC-20 یک استاندارد موجود بر روی شبکه بلاک چین ترون است.

    • آدرس کیف پول

    آدرس کیف پول های اتریوم با 0X آغاز می شوند.

    آدرس کیف پول های ترون با T آغاز می شود.

    • سرعت

    سرعت انتقال، واریز و برداشت با استفاده از استاندارد انتقال شبکه بلاک چین ترون یعنی TRC-20 با سرعت بالاتری انجام می شود.

    • کارمزد

    کارمزد انتقال با انتخاب شبکه انتقال TRC-20 کمتر از حالتی است که استاندارد ERC-20 را انتخاب کنید.

    • امنیت تراکنش

    امنیت تراکنش ها با انتخاب استاندارد انتقال ERC-20 افزایش می یابد. به دلیل آنکه گره های بیشتری باید تراکنش ارسال شده به شبکه را تایید کنند.

    • پشتیبانی صرافی و کیف پول

    در پایان باید به این موضوع نیز توجه داشت که اکثر کیف پول ها و صرافی های موجود از استاندارد ERC-20 پشتیبانی می کنند، در حالی که TRC-20 این حجم از پشتیبانی صرافی و کیف پول را ندارد.

    آیا امکان انتقال مستقیم بین شبکه ERC-20 و TRC-20 وجود دارد؟

    خیر، با توجه به مطالب گفته شده احتمالا متوجه شده اید که اگر بخواهید از حساب خود برای یک کیف پول ترون انتقال دارایی دیجیتال را انجام دهید باید شبکه انتقال خود را بر روی TRC-20 تنظیم کنید و اما اگر قصد انتقال دارایی خود به یک کیف پول اتریوم باشد باید استاندارد انتقال ERC-20 را برای ارسال و یا دریافت خود انتخاب کنید.

    در ادامه برای درک بهتر مطالب گفته شده به بررسی انتقال توکن تتر با استفاده از استاندارد انتقال ERC-20 و TRC-20 می پردازیم.

    تتر یکی از استیبل کوین ها است که به دلیل کاربرد بالایی که دارد، امکان انتقال آن در چند شبکه مهیا شده است، اما اجازه دهید به تفاوت تتر ERC-20 و تتر TRC-20 بپردازیم.

    در ابتدا لازم می دانم یادآوری کنم استیبل کوین تتر همواره ارزشی برابر یک دلار دارد، و البته تتر ERC-20 و تتر TRC-20 تنها تترهای موجود نیستند، چراکه همان طور که اشاره شد این ارز دیجیتال به دلیل کاربرد زیادی که دارد بر روی دیگر بلاک چین ها مثل بلاک چین بیت کوین و ایاس (EOS) نیز وجود دارد.

    اما در میان این همه تتر از کدام باید استفاده کرد؟

    برای بررسی انتخاب تتر مناسب برای انتقال باید ویژگی ها و البته شرایط خودتان را در نظر بگیرید.

    تتر مربوط به شبکه بلاک چین بیت کوین یعنی (OMNI) امنی، با وجود سرعت کم و هزینه ی بالای تراکنش هنوز هم یکی از پراستفاده ترین تترها به شمار می رود.

    اما در مرحله بعد تتر ERC-20 را داریم که نسبت به تتر امنی با سرعت بالاتر و کارمزد کمتر منتقل می شود.

    و اما تتر TRC-20 که با سرعت بالاتر از تتر ERC-20 و با کارمزد نزدیک به صفر منتقل می شود.

    اما امنیت ارسال تتر در شبکه بلاک چین بیت کوین بالاتر از همه است و پس از آن شبکه بلاک چین اتریوم قرار می گیرد و در آخر شبکه بلاک چین ترون جای دارد.

    کیف پول هایی که از تتر ERC-20 و تتر TRC-20 پشتیبانی می کنند

    • کیف پول اتمیک که هم در نسخه اپلیکیشن موبایل و هم نسخه ویندوز ارائه شده است.
    • کیف پول نرم افزاری کوینومی نیز از تتر ERC-20 و تتر TRC-20 پشتیبانی می کند.
    • کیف پول to که مخصوص ارز دیجیتال تتر است.
    • کیف پول سخت افزاری Ledger Nano S که این کیف پول با امنیت بالا از هر دو نوع تتر ERC-20 و تتر TRC-20 پشتیبانی می کند.

    با توجه به مطالب آورده شده، به عبارتی می توان گفت در صورتی که در واریز و برداشت مربوط به یکی از کیف پول های بالا ERC-20 و TRC-20 را اشتباها انتخاب کنید حداقل دارایی تتر شما از بین نمی رود.

    سخن پایانی

    در این مطلب ما سعی کردیم به موضوع بسیار مهم استانداردهای انتقال ERC-20 و TRC-20 و تفاوت تفاوت ERC20 و TRC20 بپردازیم، با توجه به اهمیت موضوع و احتمال از بین رفتن دارایی دیجیتال شما در صورت انتخاب نادرست استاندارد انتقال، توصیه می شود به این موضوع به دقت توجه کنید.

    TRC-20 و ERC-20 هر دو استانداردی بر روی شبکه های بلاک چین خود هستند که به کسانی که قصد ایجاد توکن بر روی بلاک چین آنها را داشته باشند قوانینی را مشخص می کنند که باید رعایت شود.

    از طرف دیگر کاربران صرافی ها و دارندگان کیف پول ها باید در زمان واریز و برداشت و یا ارسال دارایی به کیف پول شخصی دیگر (به طور کلی انتقال دارایی) حتما باید استاندارد سازگار با ارز دیجیتال ارسالی و کیف پول گیرنده را انتخاب کنند.

    سوالات متداول

    ERC-20 یک استاندارد ساخت توکن بر روی شبکه بلاک چین اتریوم است.

    TRC-20 یک استاندارد ساخت توکن بر روی شبکه بلاک چین اتریوم است.

    ERC20 یک استاندارد بر روی شبکه بلاک چین اتریوم است در حالی که TRC20 یک استاندارد بر روی شبکه بلاک چین ترون است.

    خیر، شبکه بلاک چین ترون استاندارد دیگری به نام TRC-10 دراد.

    خیر، ERC-223، ERC-621، ERC-721، ERC-777، ERC-1155، ERC-1400 از دیگر استانداردهای شبکه بلاک چین اتریوم به حساب می آیند. اما همان طور که می بینید استاندارد ERC-20 شناخته شده ترین و پرکاربردترین استاندارد انتقال در میان دیگر استانداردهای دیگر این شبکه بلاک چین است.