در چند سال اخیر با توجه به نوسانات نسبتا شدید در بازار ارزهای دیجیتال، افراد زیادی به سمت این بازار جذب شده اند. با توجه به جدید بودن فناوری های به کار رفته در سیستم این بازار معامله گران و سرمایه گذاران ناگذیر هستند برای در امان ماندن دارایی خود به اطلاعات و آموزش های خوبی دسترسی داشته باشند. در این مطلب ما قرار است به مبحث توکن استاندارد (Token Standard) یا استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال بپردازیم، مفهومی که ندانستن آن می تواند منجر به از دست رفتن دارایی شما شود.
تا حالا برای شما پیش آمده است که در حین ارسال رمزارز به یک آدرس، دارایی خود را از دست بدهید؟ اگر چنین تجربه تلخی را داشته اید این ضرر هزینه آموزشی بود که پیش از شروع فعالیت در بازار باید به آن می پرداختید به هر حال هیچ وقت برای آموزش دیر نیست، شما می توانید با شرکت در کلاس آموزش ارز دیجیتال از ضررهای بعدی خود جلوگیری کنید و حتی به سودهای خوبی نیز برسید.
اما اگر آنقدر خوش شانس بودید که علی رغم بی اطلاع از آن متضرر نشدید به شما تبریک می گویم، ولی به هر حال شانس همیشه با ما همراه نیست پس به دقت این مطلب را مطالعه کنید تا با استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال آشنا شوید.
آیا همه ارزهای دیجیتال بلاک چین خاص خود را دارند؟
در حالت کلی ارزهای دیجیتال به دو دسته تقسیم می شوند:
-
کوین
ارزهای دیجیتالی که دارای بلاک چین اختصاصی هستند که به عنوان کوین شناخته می شوند.
-
توکن
ارزهای دیجیتالی که از بلاک چین های دیگر برای اجرا و انتقال استفاده می کنند و به عنوان توکن شناخته می شوند.
پیش از هر چیز اجازه دهید به توضیح این موضوع بپردازیم که قرار نیست که خالقان ارزهای دیجیتال برای به وجود آوردن هر ارز دیجیتال یک بلاک چین خاص آن رمزارز را تولید کنند.
بیش از 9000 ارز دیجیتال در بازار کریپتوکارنسی وجود دارد که بیش از 3000 عدد از این رمزارزها را توکن هایی که بلاک چین مستقل ندارند تشکیل داده اند.
درواقع اکثر رمزارزهای موجود در بازار ارزهای دیجیتال، بلاک چین خاص خود را ندارند و از بلاک چین هایی که پیش از این ساخته شده اند استفاده می کنند.
به عنوان مثال ارز دیجیتال امپ و تل کوین از بلاک چین اتریوم برای اجرا و انتقال دارایی استفاده می کنند. در چنین حالاتی می گوییم که این ارزهای دیجیتال توکن هستند، زیرا خودشان بلاک چین مخصوص خود را ندارند.
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
از طرف دیگر ارزهای دیجیتال مختلفی هم هستند که بلاک چین مخصوص خود را دارند، به عنوان مثال بیت کوین، اتریوم، ریپل، لایت کوین و ….
قوانین بلاک چین رای توکن ها
یک سری قانون در هر بلاک چین وجود دارد که توکن هایی که از بلاک چین مورد نظر برای پیاده سازی طرح خود استفاده می کنند باید از قوانین موجود بر روی شبکه بلاک چین پیروی کنند.
در هنگام خرید و انتقال ارز دیجیتال به یک آدرس باید حتما آدرسی که قصد ارسال ارز دیجیتال به آن را داریم بررسی کنیم و مطمئن شویم که این ارز دیجیتال به این شبکه اختصاص دارد.
همچنین باید بررسی کنیم که کیف پولی که قرار است رمزارز را به آن ارسال کنیم دریافت کننده همچین ارزی هست یا نه.
به عنوان مثال برای ارسال از صرافی بایننس و یا آبان تتر که یک صرافی داخلی هست، در زمانی که شما قصد ارسال یک ارز دیجیتال به یک آدرس را داشته باشید از شما می خواهند که شبکه انتقال خود را نیز انتخاب کنید. در این حالت شما باید به دقت شبکه مناسب را برای انتقال دارایی خود انتخاب کنید.
چطور با یک نگاه نوع شبکه کیف پول را تشخیص دهیم؟
در هنگام ارسال یک ارز دیجیتال باید به آدرس مبدا و مقصد توجه کنید که ارز دیجیتالی که می خواهید ارسال کنید بر روی چه شبکه ای است و آگاهانه در زمان ارسال از آن شبکه برای ارسال رمزارز خود استفاده کنید.
شاید اگر بخواهیم مقایسه ای انجام دهیم بتوانیم شبکه ارسال را با انتخاب درگاه پرداختی که در زمان خرید اینترنتی انتخاب می کنیم برابر بدانیم. البته در سیستم بانکی انتخاب هر کدام از درگاه های پرداخت مجاز است و تفاوت خاصی بین درگاه های متفاوت وجود ندارد، تنها راه انتقال است که فرق می کند.
اما در سیستم انتقال دارایی در بازار ارزهای دیجیتال باید حتما شبکه مخصوص ارز دیجیتالی که قصد ارسال آن را دارید انتخاب کرده باشید در غیر این صورت دارایی دیجیتال شما از بین می رود پس حتما در زمان ارسال دارایی خود به شبکه ای که ارز دیجیتال ارسالی شما بر روی آن پیاده شده است دقت کنید و در هنگام ارسال مطمئن شوید که همان شبکه را انتخاب می کنید.
برای انتقال یا ارسال توکن به نکات زیر توجه کنید:
- هنگامی که قصد ارسال یک توکن مبتنی بر استاندارد انتقال امنی (شبکه بلاک چین بیت کوین) را داشته باشید سه حالت ممکن است پیش بیاید، آدرس می تواند با عدد “1” ، عدد “3” و یا عبارت “bc1” آغاز شود.
- زمان ارسال توکن مبتنی بر بلاک چین اتریوم (ERC-20) آدرس باید با عبارت “0x” آغاز شود.
- هنگامی که توکنی استاندارد TRC-20 شبکه بلاک چین ترون را داشته باشد آدرس کیف پول با “T” و یا “TR” آغاز می شود.
- در زمان هایی که قصد ارسال توکن مبتنی بر استاندارد BEP-2 که یکی از استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال در شبکه بلاک چین بایننس است، آدرس کیف پول با عبارت “bnb” شروع می شود.
- و اما زمانی که باز هم یکی دیگر از استانداردهای شبکه بلاک چین بایننس یعنی BEP-20 را انتخاب کنید آدرس کیف پول با “ox” شروع می شود، بله اشتباه نکردید آدرس کیف پول با انتخاب استاندارد انتقال BEP-20 و استاندارد انتقال ERC-20 هر دو با 0x آغاز می شوند.
معروف ترین استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال
-
استاندارد انتقال امنی (OMNI)
امنی یک استاندارد انتقال بر مبنای شبکه بلاک چین بیت کوین است. توکن هایی که بر روی بلاک چین بیت کوین ارئه شده اند می توانند از استاندارد امنی (Omni Laye) برای انتقال توکن های خود استفاده کنند.
با کمک استاندارد امنی کاربران می توانند ارزهای دیجیتال خود را ارسال کنند، دریافت کنند و به مبادله بپردازند.
استیبل کوین تتر یکی از ارزهای دیجیتالی است که از این شبکه انتقال، بهره می برد، ناگفته نماند که استیبل کوین تتر تنها بر روی شبکه بلاک چین بین کوین وجود ندارد و به علت کاربرد زیادی که دارد بر روی چند بلاک چین مختلف دیگر نیز پیاده سازی شده است.
آدرس کیف پول های مبتنی بر استاندارد امنی همانند آدرس بیت کوین هستند به زبان ساده می توان گفت آدرس ها به سه صورت ممکن است مشاهده شوند:
1. فرمت P2PKH
در این حالت آدرس ها با عدد یک آغاز می شوند.
1Cvfhs3GH4n8KtfTeJugDbgtjfsDRfgTGty5
2. فرمت P2SH
در این حالت آدرس ها با عدد سه آغاز می شوند.
3GThyFyhfEaSsfFDwwvHyUjmMHAdsaR4
3. فرمت Beach32
در این حالت آدرس ها با bc1 آغاز می شوند.
bc1UKdfgeg4THCGNDH7zgstezw6HAFsGSH4
-
ERC20
ERC-20 یک استاندارد ساخت توکن بر روی شبکه بلاک چین اتریوم است، البته ERC-20 تنها استاندارد ساخت توکن و انتقال بر روی این شبکه نیست و استانداردهای دیگری نیز در این شبکه وجود دارند اما در میان سایر استانداردهای موجود بر روی شبکه بلاک چین اتریوم ERC-20 شناخته شده ترین است.
آدرس کیف پول هایی که توکن های مبتنی بر ERC-20 پشتیبانی می کنند با 0x آغاز می شوند. از آنجایی که توکن های مبتنی بر روی ERC-20، انتقال توکن به قرارداد هوشمند را توسط دو مرحله تراکنش انجام می دهند در نتیجه هم، زمان مورد نیاز برای انجام تراکنش افزایش می یابد و هم هزینه تراکنش، چراکه عملیات بیشتری نسبت به ارسال تنها یک تراکنش مورد نیاز است.
با همه اینها استفاده از استاندارد انتقال ERC-20 نسبت به استاندارد انتقال امنی مربوط به شبکه بلاک چین بیت کوین هم در زمان سریع تر انجام می شود و هم کم هزینه تر است.
-
TRC20
TRC-20 نیز یک استاندارد ساخت توکن بر روی شبکه بلاک چین ترون است، توکن های ساخته شده بر روی شبکه بلاک چین ترون برای انتقال توکن به قرارداد هوشمند این کار را تنها با یک تراکنش انجام می دهند. در نتیجه انتقال دارایی در شبکه بلاک چین ترون با استاندارد TRC-20 در مدت زمان کمتر و با هزینه بسیار پایین و یا حتی بدون هزینه انجام می شود. در شبکه بلاک چین ترون استاندارد دیگری به نام TRC-10 نیز وجود دارد که به اندازه TRC-20 مورد استقبال توسعه دهندگان ارزهای دیجیتال قرار نگرفته است.
آدرس کیف پول هایی که توکن های مبتنی بر استاندارد TRC-20 را پشتیبانی می کنند با حرف انگلیسی T آغاز می شوند.
-
BEP2
BEP2 که به شبکه انتقال زنجیره بایننس (Binance Chain (BNB)) اشاره می کند، متشکل از یک سری دستور و قوانین است که برای سازگاری و هماهنگی توکن در شبکه الزامی هستند.
صرافی بلاک چین در سال 2019 بلاک چین اختصاصی خود را راه اندازی کرد و BEP-2 یکی استانداردهایی بود در بر روی بلاک چین بایننس به وجود آمد. آدرس های مبتنی بر روی این استاندارد با bnb آغاز می شوند.
توکن های مبتنی بر BEP-2 آدرس کیف پول هایی مشابه با آدرس کیف پول های شبکه اصلی بلاک چین بایننس کوین یعنی BNB دارند.
در هنگام ارسال ارز دیجیتال به یک کیف پول باید حتما استاندارد انتقال را به درستی انتخاب کنید، در غیر این صورت امکان از بین رفتن دارایی شما وجود دارد.
اگر قصد واریز و یا برداشت دارایی در شبکه بایننس را داشته باشید باید از استاندارد انتقال BEP-2 در هنگام عملیات مورد نظر خود انتخاب کنید.
استانداردهای انتقال دیگری همچون BEP-20 و BEP-8 نیز در شبکه بلاک چین بایننس وجود دارد.
شبکه بلاک چین بایننس امکان انتقال ارزهای دیجیتالی که بلاک چین مختص خود را دارند نیز برای کاربران فراهم کرده است، در نتیجه کاربران قادر به انتقال رمزارزهایی همچون بیت کوین، اتریوم و دیگر رمزارزهای دارای بلاک چین اختصاصی بر روی بلاک چین بایننس شدند.
آدرس کیف پول در چنین حالتی فارغ از نوع ارز دیجیتال (بیت کوین باشد یا اتریوم و یا دیگر ارزهای دیجیتال) با bnb آغاز می شود.
اما آیا انتقال بیت کوین با استفاده از استاندارد انتقال مربوط به شبکه بیت کوین و شبکه بلاک چین بایننس مشابه هستند؟
خیر، باید به این نکته توجه کنید که علی رغم برابری قیمت بیت کوین در هر دو شبکه، استفاده از استاندارد انتقال BEP-2 برای انتقال بیت کوین با کارمزد پایین تری صورت می گیرد.
پس در صورتی که حق انتخاب داشته باشید استفاده از استاندارد انتقال بایننس (BEP-2) منطقی تر است.
-
BEP20 (BSC)
یکی دیگر از استانداردهای ساخت توکن بر روی شبکه هوشمند بایننس BEP-20 است که در زمان انتقال دارایی دیجیتال با انتخاب این استاندارد، آدرس کیف پول با 0x شروع می شود.
صرافی بایننس دو شبکه بلاک چین مجزا دارد، شبکه بلاک چین بایننس و شبکه بلاک چین هوشمند بایننس. در این میان شبکه هوشمند بایننس شباهت بسیار زیادی به شبکه بلاک چین اتریوم دارد.
برخی خصوصیات شبکه بلاک چین هوشمند بایننس عبارتند از:
زمان مورد نیاز برای ساخت بلاک تنها 3 ثانیه است.
کارمزد تراکنش در این شبکه 0.05 از ارزش تراکنش است.
امکان ایجاد توکن های دیگر بلاک چین ها.
کاربران می توانند از توکن های سازگار با دیگر بلاک چین ها در این شبکه نیز استفاده کنند.
دیگر استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال
-
شبکه Algorand
شبکه بلاک چین الگورند در سال 2019 و با ادعای دارا بودن سه ویژگی امنیت، مقیاس پذیری و تمرکززدایی ارائه شد. در این بلاک چین از روش اجماع Pure Proof of Stake برای تایید بلاک در شبکه استفاده می شود.
انتقال دارایی در لایه یک الگورند انجام می شود به همین دلیل این انتقالات با کارمزد پایین و امنیت بالا صورت می گیرند.
-
شبکه EOS
توسعه دهنگانی که قصد استفاده از شبکه EOS را داشته باشند، نیاز به کوین های EOS دارند تا بتوانند از خدماتی که شبکه فراهم کرده است در ساخت و همچنین اجرای dApps استفاده کنند.
شبکه EOS با هدف رفع مشاکل مربوط به انعطاف پذیری، سرعت و مقیاس پذیری ساخته و ارائه شد.
-
شبکه Zcash
Zcash یکی از فورک های بیت کوین است و تراکنش ها در این شبکه همانند شبکه بیت کوین با شفافیت انجام خواهند شد.
این شبکه به کاربران خود اجازه می دهد که تراکنش هایی با حفظ حریم خصوصی داشته باشند.
-
شبکه BCH
شبکه بیت کوین کش، در زبان انگلیسی کش (Cash) به معنای پول نقد است، در زمان ارائه بیت کوین کش نیز این رمزارز با عنوان یک پول نقد دیجیتالی نظیر به نظیر معرفی شد.
در شبکه بیت کوین کش هدف این است که با تسریع عملیات، بتوان تراکنش ها را در مدت زمان کمتری انجام داد تا به این ترتیب توانایی رقابت با Pay Pal و دیگر پلتفرم های پرداختی را داشته باشد.
-
شبکه Band
پروتکل باند (Band) را به عنوان واسطه ای در میان اینترنت معمولی و بلاک چین معرفی کرده اند تا به این ترتیب با استفاده از قراردادهای هوشمند از بلاک چین در موقعیت های مختلف و کاربردهای گوناگون استفاده شود.
-
شبکه IRIS
شبکه انتقال IRIS یکی دیگر از استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال است، این شبکه به انتقال ارزهای دیجیتال از طریق شبکه های بلاک چین مختلف کمک می کند. روش اجماع در این شبکه بلاک چین BPoS (Bonded Proof of Stake) است، بر اساس این روش اجماع به سهامداران با دارایی بیشتر، پاداش بیشتری تعلق می گیرد.
سخن آخر
امکان ارسال رمزارزها از طریق استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال برای فعالان بازار ارزهای دیجیتال فراهم شده است. انتخاب شبکه انتقال نادرست در بسیاری از موارد می تواند منجر به از دست رفتن دارایی دیجیتال شما شود.
قصد ما بر این بود تا در این مطلب ابتدا با ارائه شناخته شده ترین استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال و سپس معرفی دیگر شبکه هایی که چندان شناخته شده نیستند بپردازیم. اما فراموش نکنید که استانداردهای انتقال ارزهای دیجیتال به موارد ذکر شده در این مطلب خلاصه نمی شوند.