دوست دارید عادت های تازه ای در خودتان ایجاد کنید یا از دست عادت های بد و قدیمی تان خلاص شوید؟ موضوع تغییر دادن عادت ها یا ایجاد عادت های جدید، چالش مشترک تمام مردم جهان است. حتی می توان این طور گفت که راز مگوی موفقیت انسان در کار و زندگی، داشتن عادت های خوب است. هر چقدر که تعداد عادت های خوب در ما بیشتر باشد، به همان اندازه، مسیر رسیدن به موفقیت برایمان هموارتر می شود. در این قسمت از خانه سرمایه به سراغ کتاب قدرت عادت می رویم و در لابه لای صفحه های آن به دنبال راهی برای تغییر دادن عادت های خودمان می گردیم. با ما همراه باشید.

 

ری دالیو، کارآفرین

عادت های خودتان را به خوبی انتخاب کنید. عادت ها قوی ترین وسیله در جعبه ابزار مغزتان هستند.

شما کلکسیونی از عادت ها هستید

شاید برایتان جالب باشد که بدانید بخش عظیمی از کارهایی که هر روز انجامشان می دهیم، هیچ ارتباطی به قدرت اراده یا تصمیم های شجاعانه ما ندارند. در واقع، آن ها نتیجه عادت هایی هستند که در طول سالیان دراز در وجود ما شکل گرفته اند.

این قالب های فردی، اختیار کارها و تصمیم هایمان را در دست گرفته اند و ما را به چیزی که هستیم تبدیل کرده اند. در اینجا نکته جالب تری هم روشن می شود و آن این است که اگر می خواهیم به چیزی غیر از آنچه که هستیم تبدیل شویم باید عادت های خود را تغییر دهیم.

مزرعه ای برای پرورش عادت های تازه بسازید

چگونه یک عادت جدید می سازید؟ شاید این موضوع، هنگامی که به شکل خودکار اتفاق می افتد، چندان پیچیده به نظر نرسد. چون ذهن شما بدون آنکه متوجه شوید این پروسه پیچیده را به شکل یک الگوی ذهنی تنظیم می کند. اما وقتی قرار باشد خودتان این کار را انجام دهید باید چندین قدم به عقب برگردید، ذهنتان را تحلیل کنید و بعد از کشف روشی که ذهنتان به وسیله آن رفتارهای ساده و پیچیده را به الگو تبدیل می کند، الگوهای تازه ای برای خودتان بسازید. مژده اینکه چندین دانشمند، فیلسوف و محقق از مدت ها قبل به دنبال کشف این راز بزرگ ذهنی بوده اند و آن را از دل هزاران ساعت تحقیق و بررسی بیرون کشیده اند.

بر اساس نتیجه این تحقیقات در کتاب قدرت عادت، برای پرورش عادت های جدید باید از سه قانون پیروی کنید. یعنی ذهن شما رفتاری را به عنوان یک الگو می پذیرد که این سه ویژگی را داشته باشد:

  1. کار مشخص و بدون ابهامی را انتخاب کنید و یک سرنخ در آن قرار دهید
  2. آن را به صورت یک روتین پیوسته تکرار کنید که حس اشتیاق و رضایت را در شما زنده می کند
  3. برای آن یک جایزه در نظر بگیرید

ذهن شما، عاشق کارهای تازه و ساده و گریزان از انجام کارهای تکراری و پیچیده است. در واقع، به همین دلیل است که عادت ها را به الگوهای مشخصی تبدیل می کند؛ چون می خواهد خودش را از دردسر تحلیل دائمی کارهای پیچیده نجات دهد. از طرفی، این کار را مجانی انجام نمی دهد. اگر جایزه ای در کار نباشد، هرگز خودش را به زحمت نمی اندازد تا میلیون ها نورون را برای ساخت الگوی تازه به خدمت بگیرد.

وقتی حرف از جایزه می شود، نباید به فکر پول یا چیزهای عجیب و غریب بیفتید. چون ذهن شما اصلا به چیزهای مادی نیازی ندارد. تنها عاملی که باعث می شود او یک چیز را به عنوان جایزه بپذیرد، احساس خوبی است که به شما دست می دهد. اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم.

وبینار پیشنهادی
از صفر تا ترید به سبک نخبگان
از صفر تا ترید به سبک نخبگان

چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18

ثبت نام وبینار

تصور کنید که شما می خواهید عادت به ورزش کردن را در خود نهادینه کنید. همان طور که با هم گفتیم، اولین قدم برای این کار، ایجاد یک سرنخ مشخص است. این سرنخ باید چیزی باشد که به طور مستقیم به ورزش کردن ارتباط داشته باشد. مثلا می توانید این سرنخ را در پوشیدن لباس ورزشی قرار دهید.

گام بعدی، در نظر گرفتن یک حس برای روتین ورزش کردن است. بهترین کار این است که از احساس چشایی یا بویایی خودتان بهره بگیرید و روتین خود را به یک طعم یا بو گره بزنید. مثلا می توانید دقیقا بعد از ورزش کردن یک لیوان نوشیدنی خنک سالم با هر طعمی که دوست دارید بنوشید و بعد از آن یک لبخند بزرگ بزنید.

گام سوم و نهایی، جایزه است. می توانید جایزه ورزش کردن خود را داشتن اندامی ورزیده که به آن افتخار می کنید در نظر بگیرید یا حتی برنامه ای که دوست دارید را تماشا کنید. بسیاری از جایزه هایی که در عادت ها نهفته اند در طول زمان به دست می آیند. مثلا کسی که با استفاده از این سیستم، می خواهد  وزن خود را کم کند، جایزه نهایی اش را رسیدن به سایز مورد علاقه اش در نظر می گیرد.

بنابراین، باید بعد از اینکه روتین روزانه خود را به یک احساس مشخص و خوشحال کننده گره زدید، بی درنگ جایزه نهایی را در ذهنتان به تصویر بکشید و از آن لذت ببرید. هر چقدر که در تکرار این پروسه، اصرار بیشتری داشته باشید، عادتی که در وجودتان جوانه می زند قوی تر می شود و انجام آن برایتان به ساده ترین کار ممکن تبدیل می گردد.

چگونه عادت های قدیمی را تغییر دهیم؟

خلاصه کتاب قدرت عادت

قدرت عادت یعنی تغییر دادن عادت های قدیمی و دردسرساز مثل سیگار کشیدن، پُر خوری و حتی از زیر کار در رفتن هم که بخشی مهم و سرنوشت ساز را در زندگی ما رقم می زند. مثلا اگر بتوانیم عادت سیگار کشیدن را از بین ببریم، زندگی سالم و عمری طولانی تر را تجربه خواهیم کرد. اگر عادت به پُر خوری را کنار بگذریم، اندامی ورزیده و جسمی سالم خواهیم داشت و اگر عادت به انجام ندادن و رها کردن کارها را از بین ببریم، در زندگی خود شاهد پیشرفت های بزرگی خواهیم بود.

نکته ای که باید بدانید این است که عادت ها هرگز از بین نمی روند بلکه تغییر می کنند. شاید پذیرفتن این موضوع کمی برایتان سخت باشد.

مثلا بگویید: «چطور ممکن است که عادت به سیگار کشیدن از بین نرود؟ یعنی من عملا تا آخر عمرم یک فرد وابسته به سیگار باقی می مانم؟»

بیایید نگاهی دوباره به چرخه ایجاد عادت داشته باشیم. با هم گفتیم که عادت ها در طول سه گام ایجاد می شوند؛ ایجاد سرنخ مشخص، گره زدن روتین روزانه به یک حس و در نظر گرفتن جایزه نهایی.

برای تغییر دادن عادت قدیمی باید سرنخ و جایزه را نگه دارید و تمرکز خود را روی تغییر روتین روزانه و احساسی که به آن گره خورده است قرار دهید. به این ترتیب می توانید از دردسر عادت های بد نجات پیدا کنید. در واقع، شما به حسی که انجام پیوسته آن کار در وجودتان ایجاد می کند وابسته شده اید. اگر راهی پیدا کنید که آن حس را از راه سالم تری به وجود بیاورید، می توانید رفتار مورد نظرتان را کنترل کنید. اما چطور؟ برایتان خواهم گفت.

با شناسایی کردن سرنخ ها آغاز کنید

چه عامل یا کاری، کلید انجام عادت مورد نظرتان را روشن می کند؟ مثلا چه زمانی تمایل دارید که پاکت سیگار را از جیبتان دربیاورید و سیگار بکشید؟ یا چه زمانی هوس خوردن هله هوله های سرشار از کالری به سراغتان می آید؟ اولین کارتان این است که این زمان یا حس مشخص را شناسایی کنید. مثلا ممکن است بفهمید وقتی که احساس نگرانی می کنید هوس خوردن شیرینی به سراغتان می آید یا وقتی که احساس خستگی و اضطراب می کنید ناخودآگاه دستتان به سمتان جیبتان می رود و به دنبال سیگارتان می گردید. شاید لازم باشد چند روز خودتان را زیر نظر بگیرید تا بتوانید این کلید پنهان را شناسایی کنید.

جایزه نهایی تان را بشناسید

جایزه نهایی، پازل آخری است که ذهنتان از آن برای ساخت یک عادت قدرتمند و فراموش نشدنی استفاده می کند. بیایید به مثال خوردن شیرینی بازگردیم. در آن مثال، وقتی فرد دچار نگرانی می شد به سراغ شیرینی می رفت. چون با خوردن شیرینی می توانست به سرعت، جایزه مورد علاقه اش را که همان احساس آرامش بود به دست بیاورد.

سرنخ عادت شما به چه جایزه ای منتهی می شود؟ وقتی آن را پیدا کردید، روی کاغذ کمی درباره آن توضیح دهید. مثلا بنویسید که وقتی شیرینی را در دهانتان می گذارید چه احساسی، فکری و ماجرایی در وجودتان ایجاد می شود؟ چه گفتگوی درونی را با خودتان آغاز می کنید؟ و اینکه احساس نهایی تان چطور وصف می شود؟ نوشتن این موارد به شما کمک می کند تا بتوانید راحت تر عادت خود را تغییر دهید.

جایگزینی را آغاز کنید

شما سرنخ و جایزه را شناسایی کردید. در قدرت عادت بعد از شناسایی جایزه، حالا نوبت آن است که روتین رسیدن به این عادت را دستکاری کنید. برای این کار باید به جای روتین خود از جایگزینی استفاده کنید که شما را به همان جایزه انتهایی می رساند. در مثال شیرینی، شما به هنگام نگرانی، شیرینی می خوردید. حالا برای ترک این رفتار باید به هنگام ایجاد نگرانی – همان سرنخ – چیزی را جایگزین شیرینی کنید که شما را به احساس آرامش – یعنی همان جایزه تان – برساند.

بهتر است برای جلوگیری از ایجاد تنش در ذهنتان، یک خوراکی شیرین – مثلا کشمش، یک میوه خیلی شیرین یا حتی آب طعم دار شده – اما سالم را جایگزین کنید. به این ترتیب می توانید از نیروی چشایی خود برای ترک کردن همان طعم شیرین کمک بگیرید. حتی می توانید به جای حس چشایی از حس بویایی خود استفاده کنید. مثلا یک رایحه آرامش بخش را همیشه همراهتان داشته باشید و به محض قرار گرفتن در برابر سرنخ، آن رایحه را ببویید. یادتان باشد، شما خودتان را بهتر از هر فرد دیگری می شناسید. اگر کمی برای این کار زمان بگذارید می توانید با کمک خلاقیتتان، چیزهای متفاوت اما سالمی را به روتین عادت خود پیوند بزنید.

روند پیشرفتتان را به یک نفر گزارش دهید

گزارش دادن روند پیشرفتتان به دیگران باعث می شود که به برنامه تغییر عادت خود پایبند بمانید. گذشته از این، وقتی کار خود را به دیگران گزارش می دهید، ماجرا برایتان واقعی تر می شود. در این بین، می توانید از همفکری دیگران برای عبور از چالش های مسیرتان کمک بگیرید.

باور داشته باشید که تغییر، امکان پذیر است

یکی از عواملی که همانند تیشه به جان تلاش های شما برای تغییر عادت هایتان می افتد، وجود باورهای نادرست و تضعیف کننده است. وقتی باور داشته باشید که هیچ وقت از دست عادت های قدیمی خود خلاص نمی شوید، بزرگ ترین نیروی پشتیبان خود را دو دستی به جبهه باورهای تخریب کننده تقدیم می کنید و خودتان را در بند این عادت ها به دام می اندازید.

باور به اینکه تغییرها امکان پذیر هستند و روزهای خوب از راه خواهند رسید، جانی به پاهایتان می دهد تا در مقابل این عادت ها ایستادگی کنید. نباید خودتان را در این ترس گرفتار کنید که شاید بعد از این همه تلاش و خویشتن داری، دوباره به سراغ عادت خود برمی گردید.

ایمان داشته باشید که کائنات پاسخ تلاش هایتان را می دهد. در آن صورت، نیروی درونی تان دست به دست خود برترتان می دهد و از راه هایی که فکرش را هم نمی کنید به کمکتان می شتابد تا بتوانید به سلامت از این مرحله عبور کنید و همچون یک پروانه، از پیله ای که دور خودتان پیچیده بودید بیرون بیایید.

یادتان باشد، باور شما یک حقیقت را می سازد. پس با شجاعت، قدم های تازه خود را بردارید و باور داشته باشید که می توانید به فرد بسیار بهتری تبدیل شوید چرا که قدرت باور به همان اندازه که قدرت عادت کارساز است، تاثیر می گذارد.

پیام اصلی «چارلز داهیگ» در کتاب «قدرت عادت» چه بود؟

خلاصه کتاب قدرت عادت

«قدرت عادت» کتابی بود که بر پایه سال ها تحقیق، بررسی و آزمایش های واقعی روی افراد مختلف شکل گرفته بود. «چارلز داهیگ» قصد داشت با کمک داده های حاصل از تحقیقات، راهی برای تغییر دادن عادت های مخرب و جایگزین کردن آن ها با عادت های سالم پیدا کند. او دریافت که وقتی افراد بتوانند سرنخ، روتین و جایزه را در یک عادت شناسایی کرده و آن را با باور خود ترکیب کنند، قادر خواهند بود که از دل عادت های مخرب قدیمی، عادت هایی انسان ساز را بیرون بکشند.

نظر شما چیست؟

اگر این قدرت را داشتید که همین الان از دست یکی از عادت های قدیمی تان خلاص شوید، چه عادتی را کنار می گذاشتید؟ برایمان بنویسید.