اگر قصد ورود به بازار فارکس را دارید، باید بدانید دو مفهوم سود و ضرر، دو همراه همیشگی و احتمالی هریک از معاملات شما هستند. درواقع شما به عنوان یک تریدر در فارکس، هیچ وقت متوجه نمی شوید که در یک روز خاص، در معاملات خود موفق هستید یا نه! شاید باور نکنید، اما با آگاهی از روانشناسی فارکس می توانید سود و ضرر هریک از معاملاتی را که انجام می دهید، پیش بینی کنید. روانشناسی معاملات فارکس یکی از مهمترین مباحث آموزش فارکس است که هر معامله گر باید از آن آگاه باشد و برای بهره مندی از مزایای آن آموزش ببیند.
به طورکلی این اصطلاح شامل تمام احساسات و عواطفی است که یک معامله گر در تجارت با آن مواجه می شود. یک متخصص بازار فارکس یاد می گیرد هر احساس منفی که با آن مواجه می شود، تشخیص دهد، شناسایی کرده و بر آن غلبه کند.
ترس و طمع، دو احساسی هستند که هر فردی از ابتدای زندگی تجربه کرده و به احتمال خیلی زیاد هنگام معامله در فارکس هم تجربه می کند که درصورت کنترل نکردن، مشکلات قابل توجهی برای او ایجاد می کند. با توجه به این موضوع، در این مطلب قصد داریم به تجزیه و تحلیل روانشناسی فارکس بپردازیم که یکی از مهم ترین بخش های آموزش فارکس است؛ پس همراه ما باشید
اگر قصد ورود به بازار فارکس را دارید، باید تمرین کنید که تحت تأثیر دیگران قرار نگیرید و اجازه ندهید حواستان صرف موضوعات متفرقه شود. سعی کنید از تجارب دیگران در بازار فارکس الهام بگیرید، اما آن ها را الگوی تمام و کمال خود قرار ندهید.
روانشناسی معامله چیست؟
معامله شامل تجزیه و تحلیل بازار و تصمیم گیری براساس این تحلیل خرید یا فروش دارایی است. از آنجا که تجزیه و تحلیل و تصمیم گیری در مغز شما انجام می شود و احساسات و عواطف نیز از درون شما می آیند، می توانند مستقیم بر روند معاملات نیز تأثیر بگذارند.
احساسات همیشه منجر به ضرر نمی شوند، بلکه گاهی اوقات به شما کمک می کنند تا سود کنید، اما معمولاً به خطرات جبران ناپذیری منجر می شوند که نشان از حرفه ای نبودن است. جالب است بدانید در صندوق های بزرگ سرمایه گذاری، تعدادی روان شناس به صورت دائم احساسات و عواطف معامله گران را زیر نظر می گیرند. اگر یک معامله گر نشانه هایی از ناراحتی عاطفی یا بی تعادلی از خود نشان دهد، ممکن است مجبور شود محل کار خود را ترک کند.
اهمیت روانشناسی معامله یا یک مثال ساده
آیا از آزمایش معروف مارشمالو استنفورد اطلاعی دارید؟ در این آزمایش گروهی از بچه ها را یک به یک با یک مارشمالو برای مدتی رها کردند؛ با این شرط که اگر همان موقع مارشمالو را نخورند، بعداً یک مارشمالوی دیگر می گیرند. بیشتر شرکت کنندگان در آزمایش تسلیم شدند و همان مارشمالو را که به آن ها داده شده بود، خوردند.
این آزمایش به نوعی نشان دهنده افراد مبتدی در زمینه تجارت فارکس است. معمولاً کسانی که تجربه کافی در این بازار ندارند، به محض کسب مقداری سود وسوسه می شوند، سود به دست آمده را قفل می کنند و درواقع منتظر نمی مانند قیمت به سطح هدف نزدیک شود.
در مقابل، رفتار دیگری هم وجود دارد که منجر به ضرر شناور می شود. معامله گران تازه کار امیدوارند قیمت به نفع آن ها حرکت کند؛ درحالی که درواقع در حال زیان کردن هستند! آزمایش توصیف شده نشان می دهد برای دستیابی به موفقیت در تجارت، باید برخلاف میل، احساسات و الگوهای فکری ذاتی خود عمل کنید.
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
ترس و طمع خطرناک ترین احساسات در روانشناسی فارکس!
حرص و آز میل بیش ازحد برای ثروتمندشدن است. هیچ مشکلی درباره تمایل به داشتن پول زیاد وجود ندارد؛ به شرطی که بتوانید از طریق مسیر درست و منطقی به آن دست یابید. تمایل زیاد به ثروتمندشدن در فارکس یا بازار بورس احتمالاً شما را در سرازیری سقوط قرار دهد!
حرص و طمع می تواند تفکر منطقی را سرکوب کند و به رفتارهای غیرحرفه ای منجر شود؛ برای مثال خرید حجم زیادی از دارایی تنها به این دلیل که قیمت به سرعت در حال افزایش است. نمونه ای از نمودار قیمت شرکت تسلا را در نظر بگیرید.
سهام تسلا در فضای آنلاین همیشه مورد بحث قرار گرفته است و می توان اقدامات سرمایه گذاران هیجانی را در نمودارهای قیمت و حجم مشاهده کرد. فلش اول رشد سریع قیمت ها را در حجم بالا نشان می دهد و فلش دوم به اقدامات تریدرهای عاطفی اشاره دارد.
حجم معاملات همچنان بالاست؛ زیرا اخبار همچنان در رسانه های اجتماعی مورد بحث قرار می گیرد. همچنین روند رشد به میزان فراوانی کاهش یافته است؛ زیرا اصلی ترین بازیگران فارکس براساس احساسات تصمیم به فروش دارایی خود گرفته اند. فلش سوم به یک شمعدان باریک در حجم بسیار کم اشاره می کند.
در این مرحله روند خریداران حریص به پایان رسیده است. سپس ایلان ماسک سهام خود را فروخته و با این اقدام ارزش سهام به کمتر از 1000 دلار سقوط کرده است. ضرر این سقوط متوجه کسانی شد که در پایان اکتبر با حرص، طمع و خواندن اخبار داغ برای خرید سهام اقدام کردند.
نکته: شاخص حجم معاملات را حتماً به عنوان یکی از استراتژی های معامله در بازارهای مالی باید یاد بگیرید. با درک روانشناسی بازار و توانایی تشخیص حجم معاملات می توانید مهارت درک احساسات را توسعه دهید و سپس منطقی عمل کنید، نه از روی طمع که اخبار داغ رسانه ها بر آن تأثیر می گذارند.
احساسات چگونه بر عملکرد تریدر فارکس تأثیر می گذارند؟
پیش از شروع معامله، لازم است بدانید چگونه احساسات می توانند بر عملکرد شما تأثیر بگذارند. اگر از نظر ذهنی یا عاطفی خود را آماده نکرده باشید، هرگونه آمادگی استراتژیک که انجام دهید بی معناست. در ادامه برخی از احساساتی را معرفی می کنیم که ممکن است با آن ها روبه رو شوید و تأثیر منفی بر نتیجه معامله شما دارند:
احساس ترس
ترس از شکست یا ترس از دست دادن سود احتمالی، می تواند شما را به سمت تصمیم گیری عجولانه سوق دهند؛ مانند بازکردن موقعیت های مخالف یا بستن قرارداد فعلی؛ درحالی که این دو نوع ترس احساسات اشتباهی نیستند، اما هر تصمیمی که براساس تجزیه و تحلیلی گرفته شود، منجر به ضرر خواهد شد.
احساس طمع
از سوی دیگر، اعتمادبه نفس بیش ازحد و احساس برتری می تواند عامل سقوط شما باشد. در بیشتر موارد، پس از یک معامله موفق بزرگ، ممکن است رفتار غیرمنطقی داشته باشید و از استراتژی انتخابی خود منحرف شوید. معمولاً در چنین شرایطی افراد از سیگنال های تأییدنشده ای استفاده می کنند که درنهایت به ضرر منجر می شوند.
ترید انتقامی
اگر تجربه انجام یک معامله بد در فارکس را داشته باشید و از تأثیرات روانشناسی فارکس مطلع نباشید، ممکن است برای جبران این معامله به صورت افراطی معامله های دیگری انجام دهید. این تصمیم اشتباه نیست؛ مگر اینکه براساس احساسات انجام شود.
مدیریت احساسات با یادگیری روانشناسی فارکس
ورود به بازار براساس احساسات خطرناک است و ممکن است شما را به سمت تصمیم گیری های بی فکر و اشتباهات ابتدایی سوق دهد. درک روانشناسی فارکس برای افراد مبتدی و حرفه ای بسیار مهم است. در ادامه به 5 مورد از نکات اساسی که برای مدیریت احساسات خود هنگام معامله در بازار فارکس باید در نظر داشته باشید، اشاره می کنیم:
به استراتژی معاملات فارکس خود پایبند باشید
اگر می خواهید در بازار فارکس موفق شوید، باید برای معاملاتی که انجام می دهید، براساس متغیرهایی مانند زمان و ریسک یک استراتژی معاملاتی داشته باشید. فراموش نکنید که برای کسب سود از فارکس باید صبور باشید؛ بنابراین درصورت شکست سریع استراتژی معاملاتی خود را کنار نگذارید. بهتر است یک بار دیگر استراتژی خود را بررسی کرده و نقاط ضعف آن را مشخص و رفع کنید.
مهارت های معاملاتی خود را به تدریج بهبود دهید
برای سرمایه گذاری موفق در هریک از بازارهای مالی، باید به صورت مداوم در حال یادگیری باشید. شما می توانید با دنبال کردن تریدرهای باتجربه در Share4you، کپی کردن معاملات آن ها و بهره مندی از موفقیت های آن ها شروع کنید؛ البته فراموش نکنید مهارت های نرم، مانند یادگیری روانشناسی فارکس به اندازه مهارت های سخت اهمیت دارند. در این میان شما باید بر احساسات خود کنترل داشته باشید و مهارت هایی مانند صبر و خودکنترلی را تمرین کنید.
آرامشتان را حفظ کنید
تجربه انبوهی از احساسات پس از انجام یک معامله موفق اجتناب ناپذیر است؛ مانند احساس غرور، هیجان و سرخوشی. بالعکس زمانی که در معامله خود شکست خوردید و دچار ضرر شدید، نباید هیجانی تصمیم بگیرید و ترید انتقامی داشته باشید؛ بنابراین در هر دو حالت توصیه می کنیم آرامش خود را حفظ کنید و بعد از آنکه کاملاً آرام شدید برای انجام معامله بعدی، اقدام کنید.
هنگام خستگی، ناراحتی یا آشفتگی از معامله فارکس بپرهیزید
تلاش برای کسب سود از بازار بسیار نوسان فارکس می تواند خسته کننده باشد، اما به یاد داشته باشید، عصبانیت، ناامیدی و دلخوری هرگز برای شروع یک معامله در بازار فارکس اید ه آل نیستند. درواقع این احساسات می توانند به تصمیم گیری عجولانه منجر شود که ضررهای زیادی را برای شما به همراه خواهند داشت. معمولاً این احساسات به ترید انتقامی منجر می شود؛ بنابراین هنگام تجربه این احساسات از انجام معاملات اجتناب کنید.
خلاصه مطلب
یادگیری روانشناسی فارکس برای موفقیت در این بازار ضروری است. در این مطلب ما به انواع احساسات و عواقب هریک که هنگام معامله در بازار فارکس تجربه می کنید، اشاره کردیم. ترس و طمع دو احساسی هستند که به ضرر در معامله منجر می شوند؛ بنابراین مهم است انواع این احساسات را بشناسید و برای مقابله با هریک برنامه داشته باشید.