معرفی بازیگران اصلی بازار فارکس
فارکس یک بازار سرمایه گذاری آنلاین است که افراد از سراسر جهان می توانند در آن حضور داشته باشند و به خرید و فروش جفت ارزها و کسب سود از اختلاف قیمت آن ها بپردازند. یکی از مهم ترین سؤالاتی که معمولاً درباره بازارهای بزرگ مانند فارکس مطرح می شود، این است که بازیگران بازار فارکس چه کسانی هستند و چه کسانی عمدتاً به خرید و فروش در این بازار می پردازند.
بازار فارکس دنیایی دارد که از بازیگران مختلف، شامل معامله گران فردی مانند شما تا شبکه شرکت ها و بانک های بزرگ و بانک های مرکزی تشکیل شده است. برای آشنایی بیشتر با این بازیگران بزرگ و مؤثر، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
برای بررسی بازیگران بازار فارکس، بهتر است پیش از هر چیز یک هرم را تصور کنید که به 4 بخش اصلی تقسیم شده است. در هریک از این بخش ها، یکی از بازیگران اصلی قرار می گیرند؛ پس بدون مقدمه بررسی می کنیم که چه کسی واقعاً در بازار فارکس شرکت می کند.
۱- خرده فروشی بزرگ و بانک های مرکزی؛ از بازیگران اصلی بازار فارکس
بزرگ ترین بانک های جهان یکی از بازیگران اصلی بازار فارکس شناخته می شوند که مسئول بیشتر حجم معاملات در معاملات ارزی هستند و بانک هایی مانند سیتی، HSBC، UBS، JPMorgan، Barclays، Goldman Sachs، Bank of America و Deutsche Bank را شامل می شوند. این بانک ها روزانه در بازار فعالیت دارند که قسمتی از تراکنش های انجام شده توسط آن ها برای مشتریان و بخشی دیگر برای خودشان است.
براساس عرضه و تقاضا برای ارزهای خارجی، این غول های بانکی هستند که قیمت پیشنهادی یا فروش و نرخ ارز را تعیین می کنند. فراتر از آن، این یک واقعیت است که بانک های مرکزی نیز برای کنترل نرخ ارز خود در بازار آزاد ارز مشارکت می کنند و تأثیر فراوانی بر تغییرات نرخ ارز دارند؛ برای مثال بانک مرکزی فدرال رزرو ایالات متحده در تلاش برای تثبیت پول این کشور و برابری نرخ بهره نرخ ارز ایالات متحده است.
بانک های مرکزی در بیشتر موارد به عنوان تأمین کننده نقدینگی شناخته می شوند. بانک های مرکزی هر کشور این حق را برای خود محفوظ می دارند که ارز کشور خود را چاپ کنند و آن ها را برای مبادله از طریق دولت در دسترس قرار دهند. آن ها ارزهای خارجی موردنیاز برای مبادله در بازار فارکس را به بانک های تجاری عرضه می کنند.
نکته مهم این است که بانک های مرکزی از طریق سیاست های ارز خارجی خود به طور گسترده بر بازار فارکس تأثیر می گذارند. یکی از نگرانی های اصلی معامله گران فارکس، رویکردهای سیاسی بانک های مرکزی پیشرو درباره بازار فارکس است.
۲- شرکت های بزرگ تجاری
صندوق های تأمینی، صندوق های سرمایه گذاری، شرکت ها، بازارسازان خرده فروشی، کارگزاران میز معامله، کارگزاران ارز خارجی و ECN های خرده فروشی جایگاه دوم را در میان بازیگران بازار فارکس دارند. این شرکت ها بیشتر به منظور انجام معامله و تجارت در بازار ارز شرکت می کنند و معمولاً ارزهای مختلف را به عنوان معاملات سفته بازی (speculative) معامله می کنند.
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
برای مثال، یک شرکت بزرگ آمریکایی (مانند فورد) در حال خرید قطعات انحصاری خودرو از یک کشور دیگر (مثلاً ژاپن) است. آن ها باید ارزهای خود را مبادله کنند که در این مورد هنگام خرید قطعات، دلار آمریکا برای ین ژاپن است. از آنجا که حجم مبادله این شرکت ها بسیار کمتر از حجم معاملات در بازار بین بانکی است، معمولاً باید معاملات خود را از طریق بانک های تجاری از طریق قراردادهای آتی انجام دهند؛ یعنی نرخ آن ها کمی بالاتر و گران تر از کسانی است که بخشی از بازار بین بانکی هستند.
۳- معامله گران خرده فروشی
سرمایه گذاران خرده فروشی کوچک ترین بازیگران در بازار فارکس هستند؛ زیرا تنها 5.5 درصد از کل معاملات ارزی را تشکیل می دهند، اما اشتباه نکنید. با وجود اینکه معامله گران خرده فروشی چندان کلان نیستند، همچنان پول فراوانی را معامله می کنند و بر احساسات بازار نرخ ارز تأثیر می گذارند؛ برای مثال کل حجم معاملات فارکس برای معامله گران خرده فروشی فارکس در 3 ماه اول سال 2020، مبلغ 22.88 تریلیون دلار بوده است.
مهم تر از همه اینکه آن ها توانایی خرید و فروش جفت ارزهای مشابه سایر شرکت کنندگان در بازار جهانی ارز را دارند. با این حال، باید از زنجیره تراکنش طولانی تری عبور کنند تا بتوانند کنترل نقدینگی را در دست بگیرند. معامله گران خرده فروشی نمی توانند با معاملات خود بر بازارهای فارکس تأثیر بگذارند؛ زیرا آن ها بسیار کوچک هستند و نمی توانند موجی ایجاد کنند. نقش آن ها این است که به آنچه در بازار گسترده تر می گذرد، واکنش نشان دهند و براساس تغییرات، موقعیت خود را در بازار تنظیم کنند.
معامله گران خرده فروشی بر نوسانات قیمت متمرکز هستند؛ یعنی وقتی یک معامله گر در معامله فارکس می کند، روی یک ارز خاص تمرکز کرده و براساس تغییرات قیمت آن، سود کسب می کند.
۴- دلالان
ورود به بازار فارکس به عنوان یک سفته باز یا دلال به این معناست که شما در آن به دنبال کسب سود هستید. سفته بازان با تمرکز بر نوسانات قیمت ارزها را خرید و فروش می کنند. افراد یا شرکت ها نیز می توانند به منزله دلال در این بازار فعالیت کنند. مواردی وجود داشته است که بانک های تجاری یا مرکزی به عنوان دلال نیز برای کسب سود در بازار فارکس فعالیت کرده اند. از آنجا که بانک ها باهوش ترین بازیگران بازار مالی هستند، در سفته بازی نوسانات ارز دست بالایی دارند.
۵- شرکت های بین المللی
شرکت ها در بازارهای بین المللی متنوع در بخش واردات و صادرات معمولاً برای محدودکردن یا اجتناب از ریسک مرتبط با مبادلات ارز خارجی در فارکس معامله می کنند؛ برای مثال اگر یک شرکت فرانسوی کالایی را به کانادا صادر می کند، می تواند وجه کالا را به یورو و نه به دلار کانادا از طریق بازار فارکس دریافت کند.
۶- صندوق های قابل معامله در بورس (ETF)
ETF ها در بیشتر موارد ترکیبی از اوراق بهادار ارائه می شوند که به راحتی می توان آن ها را از طریق یک شرکت کارگزاری یا در بورس خرید و فروش کرد. ایده ایجاد یک ETF به بسیاری از سرمایه گذاران اجازه می دهد پول خود را در یک صندوق جمع کنند و آن را برای معامله توسط یک مدیر باتجربه به عنوان یک ETF در دسترس قرار دهند. ETF ها معمولاً توسط صندوق های سرمایه گذاری ایجاد می شوند که پول مشتریان خود را برای تشکیل ETF جمع می کنند.
۷- کارگزاران؛ از بازیگران مهم بازار فارکس
کارگزاران نقش مهمی در بازارهای فارکس دارند و شکاف میان افراد و بازار فارکس را پر می کنند؛ از این رو به عنوان ارائه دهندگان خدمات مالی واسطه در نظر گرفته می شوند که شرکت در بازارهای فارکس را برای افراد آسان می کنند. کارگزاران برای بازارها و معامله گران خرده فروشی فارکس ضروری هستند؛ زیرا آن ها اهرمی را ارائه می دهند که مبالغ ناچیز سپرده شده توسط معامله گران فردی را افزایش می دهد؛ درنتیجه کارگزاران به معامله گران خرده فروشی اجازه می دهند مبالغی بزرگ تر از سپرده اولیه خود معامله کنند. کارگزاران به عنوان مجریان سفارش توصیف می شوند؛ زیرا آن ها دستور معامله گر را مستقیم در بازارها اجرا کرده و نتیجه ای را برای معامله گر ارسال می کنند.
۸- شرکت های چندملیتی (MNC)
شرکت های چندملیتی در تجارت شعبه هایی در کشورهای دیگر دارند. شرکت های چندملیتی را می توان چتری در نظر گرفت که شرکت های مختلف مستقر در کشورهای مختلف را پوشش می دهند و دفتر مرکزی کنترل تمام آن ها در یک کشور قرار دارد. شرکت های چندملیتی به طور گسترده در فارکس معامله می کنند؛ زیرا باید ارزهایی را که در کشورهای مختلف به دست می آورند به ارزهای کشور دفتر مرکزی خود تبدیل کنند. بیشتر آن ها با تبدیل ارزهای اصلی خود به ارز کشور جدید یا ارز قوی تر برای کسب سود در طول زمان در برابر تورم محافظت می کنند.
خلاصه مطلب
در این مطلب به این سؤال پاسخ دادیم که بازیگران بازار فارکس چه کسانی هستند. همان طور که احتمالاً متوجه شدید، بازار فارکس پیچیده است و در سال های اخیر برای هر تاجری که مایل به تجارت ارزهایی مانند فرانک سوئیس، دلار نیوزلند، دلار استرالیا، دلار کانادا، پوند بریتانیا، یورو و بسیاری موارد دیگر است، بسیار در دسترس بوده است؛ به همین دلیل بازار فارکس شاهد رونق گسترده ای بوده است؛ زیرا طرف های تجاری بیشتری را به خود جذب کرده است. بانک های مرکزی و تجاری، شرکت های بین المللی، سرمایه گذاران خرد و حتی سفته بازان فردی بخشی از بازار عظیم فارکس محسوب می شوند.