بهترین کتاب های روان شناسی بازار بورس

۱- کتاب معامله گر منضبط (The Disciplined Trader: Developing Winning Attitudes)

معامله گر منضبط، یکی از معروف ترین و کاربردی ترین کتاب های روان شناسی بازار بورس است. مارک داگلاس نویسنده این کتاب، معتقد است موفقیت در تجارت ۸۰ درصد روانی و ۲۰ درصد وابسته به روش های معامله گری اعم از تکنیکال و بنیادی است. معامله گرانی در بازار دوام خواهند آورد که بیندیشند و خودشان مسئولیت کامل نتایج اعمال خود را بر عهده بگیرند. بدون شک این امکان وجود دارد شخص بدون داشتن مهارت های مناسب بتواند در بازار پول دربیاورد. ولی بدون شک در ادامه دوباره همه آن را به بازار پس خواهد داد و مقداری هم از جیب، روی آن خواهد گذاشت که ماحصل آن چیزی جز همان زنجیره ی ناامیدی، درد، صدمات روانی و درنهایت ترس دائمی نخواهد بود. یکی از فاکتورهای موفقیت مستمر این است که هدفتان این باشد که یاد بگیرید که همیشه به بازار اجازه دهید تا به شما بگوید که احتمالاً چه خواهد کرد. نه این که شما برای بازار وظیفه تعیین کنید و همچنین اجازه دهید بازار تعیین کند که چه مقدار «کافی» است. اگر ندانید در معاملات قبلی چه شد که سود کردید، واضح است که حالا نمی دانید چه کار کنید تا این بار بجای سود، زیان نصیبتان نشود.

به خاطر داشته باشید که بازار نمی تواند به معامله گری که کاملاً به خود اعتماد دارد و می داند که در هرلحظه و تحت هر شرایطی، بهترین عکس العمل را برای حفظ منافع خود نشان خواهد داد، کوچک ترین آسیبی برساند. در محیط معامله گری، تمام نتایج وابسته به تصمیمات شماست و قدرت تغییر هیچ چیزی به جز ذهن خود را ندارید. تنها چیزی که برای خلق نتایج خوشایندتر در اختیاردارید داشتن ذهنی انعطاف پذیر است. باید یاد بگیرید که چگونه با بازار حرکت کنید و با آن هماهنگ باشید. هرچقدر خوش بین پذیری را در ذهن خود تقویت کنید، متوجه خواهید شد که بازار سطح پیشرفت مهارت های شما را به خودتان انعکاس می دهد. اطلاعاتی را در اختیارتان می گذارد که نشان می دهند روی چه چیزهایی بیشتر باید کار کنید تا موفقیت بیشتری کسب کنید. برای موفقیت در بازار، باید باور کنیم که بدون ترس بهتر می توان برنده شد. چراکه در این حالت بهتر می توان شرایط را ارزیابی کرد و انتخاب های بیشتری را درک نمود. هدف نویسنده از کتاب معامله گر منضبط این است که به معامله گران بازارهای مالی بفهماند که چه مواردی برای موفق شدن در این بازار لازم دارند. خودشناسی، انضباط و بازنگری شخصیتی از موارد مهمی است که معامله گران باید از آن آگاه باشند.

۲- کتاب جادوگران بازار نوین (The New Market Wizards Book by Jack D.Schwager)

این کتاب حاصل گفت وگو با افراد فعال و حرفه ای بازار سرمایه است. این افراد، اظهار داشتند که لازمه برنده شدن در بازار، مهارت و انضباط است. برخی می گویند رسیدن به سودهای قابل توجه نیازمند شانس و اقبال است. درحالی که سرمایه گذاران موفق، شانس را در موفقیت بی اثر می دانند و به تمرین و منظم بودن فعالیت تأکید می کنند؛ و ربطی به شانس ندارد. جک دی شواگر، افراد حرفه ای را جادوگران بازار نوین می داند و اشاره می کند آن ها الگوهای موفقیت در بازار هستند. توصیه های آن ها به افراد کمک می کند تا به سودهای مطلوب برسند. این افراد غالباً معامله گران برتر آمریکا هستند. هدف از نوشتن این کتاب، معرفی الگوهای مؤثر جهت شناخت راه های مؤثر و صحیح سرمایه گذاری است. این افراد می توانند راه های درست تجارت و ورود به بازار مالی را به سایرین معرفی کنند.

۳- کتاب ۲۳ اصل موفقیت وارن بافت (۲۳principles of warren buffett’s sucess)

وارن بافت به عنوان نابغه سرمایه گذاری و موفق ترین سرمایه گذار جهان در ۵۰ سال اخیر به شمار می رود. فلسفه سرمایه گذاری وی، انتخاب شرکت ها بر مبنای ارزش و سود آوری آتی شرکت ها است. وی معامله در بازار سهام را سودآورترین نوع سرمایه گذاری می داند. در کتاب ۲۳ اصل سرمایه گذاری موفقیت وارن بافت به اصول و نکات مهمی که او در زندگی اش به کار گرفته اشاره شده است. در این کتاب نکات اصولی سرمایه گذاری به تشریح بیان می شود که به گزیده ای از آن ها اشاره می کنیم:

  • سودهایمان را دوباره سرمایه گذاری کنیم

وقتی برای اول بار، از سرمایه گذاری هایمان و یا از کسب وکارمان، سودی عایدمان می شود، دچار وسوسه می شویم که آن پول را خرج کنیم؛ ولی هرگز این کار را نکنیم. به جای خرج کردن، آن را دوباره سرمایه گذاری کنیم.

  • قبل از انجام هر معامله ای آن را به خوبی بررسی کنیم.

قبل از انجام هر معامله ای، از تمام جزئیات آن مطلع شویم، حتی اگر آن معامله را با دوست یا اعضای خانواده مان انجام می دهیم. همیشه قبل از شروع هر کاری، قدرت چانه زنی ما در آن کار بیشتر است.

  • مواظب هزینه های خرد باشیم.

تمرین کنیم که مراقب تمام هزینه هایمان باشیم. پیش گیری کردن از هزینه های اضافه می تواند سود ما را افزایش دهد.

  • وام گرفتن را محدود کنیم.

زندگی کردن با کارت های اعتباری و وام، ما را ثروتمند نمی کند. وارن بافت هیچ وقت مبالغ قابل توجهی وام نگرفته است حتی برای سرمایه گذاری.

  • به موقع خارج شویم.

بدانیم که چه وقت جلوی ضررها را بگیریم و اجازه ندهیم که نگرانی از ضررهای متحمل شده، ما را به تکرار همان اشتباه وا دارد.

  • خطرات را تشخیص دهیم.

قبل از هر تصمیمی تمام پیامدهای آن را بررسی کنیم.

  • قراردادهای کاری را طوری انتخاب کنیم که انگار داریم دنبال همسر می گردیم.

نظر آقای وارن بافت دراین باره جالب است: در جستجو برای یک معامله، ما همان روشی را به کار می بندیم که یک فرد در جستجوی همسر ممکن است استفاده کند؛ یعنی پیوندی برقرار کنیم تا چیزی فعال، جذاب و با ذهن باز را به دست بیاوریم، نه اینکه بخواهیم خودمان را در عجله بیندازیم.

  • پیش بینی کنیم که آینده چه شکلی خواهد داشت.

آقای وارن بافت می گوید: «من (برای سرمایه گذاری) دنبال کسب وکارهایی می گردم که بتوانم پیش بینی کنم ۱۰ یا ۱۵ یا ۲۰ سال بعد، چه شکلی خواهند داشت. به این معنا که جستجو برای کسب وکارهایی است که در آینده، عملکردی کم وبیش شبیه آنچه امروز دارند داشته باشند، با این استثنا که بزرگ تر شده باشند و در سطح جهانی کار کنند.» بنابراین روی فقدان تغییر تمرکز می کنم.

  • به افراد، به چشم سرمایه نگاه کنیم.

به هم کلاسی هایمان نگاه کنیم. یکی را که شخصیتش را دوست داریم برای خرید انتخاب کنیم و یکی دیگر را که به نظرمان آدم جالبی نیست برای فروش. بعد این ویژگی های (دخیل در تصمیم گیری) را یادداشت کنیم و خواهیم دید که هیچ کدام، مادرزادی نیستند بلکه در جریان زندگی به دست می آیند. پس آن ها را بنویسیم و دنبال کنیم.

  • با افرادی کار کنیم که برایشان احترام قائل هستیم.

بافت: کار کردن با افرادی که باعث می شوند زخم معده بگیریم، به جرئت می گویم شبیه ازدواج کردن با پول و ثروت است. احتمالاً تحت تمام شرایط کار اشتباهی است، حالا اگر ثروتمند هم باشیم که دیگر حماقت است.

  • صبور باشیم.

فرقی نمی کند چقدر تلاش و استعداد وسط گذاشته باشیم، بعضی چیزها فقط زمان می خواهند.

  • از اشتباهات خودت درس بگیریم

من اشتباهات زیادی می کنم و در آینده هم اشتباهات زیادی خواهم کرد. این هم بخشی از بازی است. فقط باید اطمینان حاصل کنیم که کارهای درست بر اشتباهات چیرگی دارند.

  • بدان که تغییر عادت ها سخت است.

زنجیرهای عادات بسیار سبک تر از آن هستند که حس شوند و درعین حال، بسیار سنگین تر از آن که به راحتی پاره شوند.

۴- کتاب چرا می برید؟ چرا می بازید؟ (Why You Win Or Lose: The Psychology of Speculation Book by Fred C. Kelly)

نویسنده طی هشت فصل، به تحلیل روان شناختی معاملات در بورس سهام می پردازد. وی در فصل نخست، به مخاطب پیشنهاد می کند برخلاف جریان حاکم حرکت کند تا موفق شود. البته این مخالفت عاری از پشتوانه ی منطقی نیست. نگارنده در فصل دوم و سوم با ذکر مثال های عینی از غرامت سنگینی سخن می گوید که در قبال پیروی از غرور و طمع زیاد باید پرداخت نمود. به باور نویسنده، در آشفته بازار قرن بیست و یکم زودباوری نیز از عوامل شکست تلقی می شود که راه اجتناب از آن در فصل چهار نشان داده شده است. مبحث اصلی در فصل پنج این است که گاهی غیرمنطقی عمل کردن ای بسا شخصی را به موفقیت برساند. معرفی گروه های ائتلافی در بازار سهام و شایعات بی اساس درباره ی برنامه های واقعی آنان، پیوستن به آن گروه ها و تبعات آن، موضوعات فصل ششم این کتاب هستند که در پی آن، مسئله ی معکوس عمل کردن و احتیاط در بازار بورس در دو فصل بعدی مطرح می شود. قسمت هایی از کتاب:

وقتی ماجراهایی را که در ابتدای فعالیت در بازار سهام داشتیم مرور می کنم، از اینکه چطور جرئت کرده بودم درکمال بی تجربگی قدم در این راه بگذارم متعجب می شوم. همین طور نمی دانستم که اخبار بد می تواند بالا رفتن قیمت ها باشد. یادم می آید یک روز که با او بیرون رفته بودم، دیدم که دوازده بوقلمون در جعبه اش است؛ اما سه تای دیگر بیرون پریدند بازهم پیرمرد منتظر شد. او که یک بار موفق شده بود دوازده بوقلمون را به دام بیندازد، حالا راضی نمی شد با کمتر از هشت بوقلمون به خانه برگردد. اصلاً نمی توانست از این صرف نظر کند.

۵- تحلیل تکنیکال، بنیادی یا ذهنی (Trading In The Zone Book By Mark Douglas)

مارک داگلاس در این کتاب روش های خوبی را برای غلبه بر بسیاری از چالش های معامله گری ارائه می دهد. راهکارهایی همچون غلبه بر تمایلات شخصی، روش هایی برای کنار آمدن با ترس، حرص، طمع و شکست. این صفات اغلب موجب می شود تا معامله گران باوجوداینکه بیشتر می دانند، غیرمنطقی عمل کنند و بیشتر ضرر کنند! به زبان ساده، این کتاب توضیح می دهد که چرا و چگونه این مسائل رخ می دهد و در آن شرایط چه کاری باید انجام دهید. هرچند مطالب این کتاب به توسعه و بهبود استراتژی شما کمک می کند اما هیچ کجای کتاب استراتژی یا ابزار خاصی معرفی نمی شود! درواقع پیش فرض بر این است که شما دارای استراتژی معاملاتی مشخصی هستید اما در به کارگیری و عمل کردن به آن مشکل دارید. این کتاب نگاه عمیقی به مشکلاتی دارد که در هنگام ورود به بازار پر چالش سهام با آن ها روبرو می شویم. یک تازه کار دنبال راهی برای کسب درامد است. او بعد از مدتی متوجه می شود که نصایح کارگزاران یا دیگران مبتنی بر خرید یا فروش یک سهم همیشه نتیجه بخش نیست و برای پیشگیری از سردرگمی باید برای معاملات خود سیستمی طراحی کرده یا بخرد. بعد از آن انتظار دارد که بقیه کار آسان باشد و تنها با دنبال کردن قوانین این سیستم پول یکریز به جیب او سرازیر شود. به نظر مارک داگلاس معامله گری کاملاً اکتسابی است و چیزی جز فراگیری یک ساختار ذهنی ویژه نیست. مارک داگلاس اهداف زیر را در کتاب دنبال می کند:

  • به معامله گر ثابت کنم که تحلیل های بهتر یا بیشتر و پیچیده تر راه حل مشکلش در عدم کسب سود مستمر نیست.
  • معامله گر را قانع کنم که رویکرد و حالت ذهنی اوست که میزان کسب سودش را در معاملات تعیین می کند.
  • در معامله گر عقاید و ذهنیت های ویژه ای را پرورش دهم که برای تشکیل ساختار ذهنی یک حرفه ای لازم است. در اینجا منظور از ذهن حرفه ای ذهنی است که بتواند با احتمالات پیش برود.
  • به تناقضات و کشمکش های درونی اشاره کنم که در حین معامله برای فردمعامله گر رخ می دهد.
  • معامله گر را هدایت کنم تا بتواند شیوه جدید تفکر خود را در عمل به کار بگیرد.
  • من هیچ استراتژی یا سیستمی را ارائه نمی دهم و بیشتر مایلم که به شما بیاموزم با تغییر در شیوه تفکر خود به سودی مستمر و قابل اطمینان دست یابید. فرض من این است که شما سیستم خود را دارید و تنها باید بیاموزید که به لبه خود اعتماد کنید. لبه به این معناست که یک احتمال از احتمال دیگری اندکی بیشتر است.
  • ایجاد بینش و درک لازم در مورد طبیعت معامله گری است صورتی که انجام این کار برای شما به اندازه ای آسان و بدون تنش بشود که فقط به بازار نگاه کنید و سیستم خود را بدون معطلی اجرا نمایید.

۶- راه لاک پشتی ( Way of the turtle: The Secret Methods that turned ordinary people into legenedary Traders Hardcover Book By Curtis Faith)

کتاب، راه لاک پشتی، روش های سری برای تبدیل انسان های معمولی به معامله گرهای افسانه ای نوشته ی کرتیس ام.فیث، یعنی یکی از لاک پشت های اصلی است. این کتاب شاهکاری است برای درک روانشناسی بازار. اینکه نقاط ورود و خروج را یاد بگیرید کافی نیست. مهم تر از همه این است که به احساساتتان و توانایی تان برای داشتن دیدی عمیق به آینده با صبری مثال زدنی مسلط شوید. یک قانون خیلی مهم در مورد معامله کردن وجود دارد:

برای تسلط بر معامله گری باید اول بر خودتان مسلط شوید. این کتاب یک همراه هم دارد، ترید لاک پشتی جامع، نوشته ی نویسنده ای که داستان لاک پشت ها را به طور گسترده مطالعه کرده است، مایکل دابلیو. کوول. در حالی که راه لاک پشتی بیشتر در مورد سیر احساساتی معامله گرها است، کوول بیشتر روی سیستم مکانیکی  معامله آن ها تمرکز دارد که در اصل یک مجموعه قوانین ابتکاری است که طراحی شده اند تا احساسات را از معامله کردن بیرون بیندازند و کاری کنند که آمارها در بلندمدت به نفع شما وارد عمل شوند. کوول نسبت به کورتیس فیث در کتابش، دیدگاه شکاکانه تری دارد و درنتیجه تضاد آشکاری با کتاب روش لاک پشتی دارد. واقعاً سخت است که بگوییم واقعیت دقیقاً کجا قرار دارد، اما به احتمال خیلی زیاد جایی در میانه ی راه قرار دارد، پس بهتر است سعی کنید خودتان آن را کشف کنید چون هیچ پاسخ درست یا غلطی وجود ندارد.

۷- روش سرمایه گذاری وارن بافت (The Warren Buffett Way Hardcover Book By Robert G.hagstorm)

وارن بافت موفق ترین سرمایه گذار قرن در سال ۲۰۰۸ عنوان ثروتمندترین فرد جهان را کسب کرد و در سال ۲۰۱۵ سومین فرد ثروتمند جهان بوده است. این کتاب به قلم هگستروم نوشته شده است. رابرت هنگستورم (Robert Hagstrom) از فعالین مشهور حوزه سرمایه گذاری و استراتژیست در شرکت سرمایه گذاری لگ ماسون است. در کتاب حاضر دیدگاه علمی و دیدگاه روان شناسی وارن بافت موردبحث و تحلیل قرارگرفته است. همچنین به این نکته اشاره شده که توجه وارن بافت به سرمایه گذاری بلندمدت است و او در شرکت هایی که از پتانسیل رشد خوبی در بلندمدت برخوردارند سرمایه گذاری می کند. وارن بافت از روش هایی بین محتاط بودن و سودآوری بالا استفاده می کند و راز موفقیت خود را چنین بینشی می بیند. عمل او مانند یک صاحب کسب وکار است، نه یک سودآور بازار سهام. درباره آن کسب وکار، هر مطلبی که امکانش را داشته باشد، مطالعه می کند، در آن زمینه متخصص می شود و به جای ابراز مخالفت با مدیریت کسب وکارها با آن ها همکاری می کند. حقیقت این است که در اغلب موارد، او اولین اقدام را برای خرید سهام در هر شرکت، به این منظور انجام می دهد که با دادن حق رأی به مدیران، برای تصمیم گیری در مورد سهامشان، به آن ها اطمینان دهد که قصد ندارد شرکت را از ارزش های اصلی اش دور کند. بافت قهرمان استراتژی سرمایه گذاری باارزش است و به هیچ وجه نوسانات روزمره در قیمت سهام و به طورکلی، تأثیر خلق وخوی اقتصادی یا هر عامل خارجی دیگر را باور ندارد. به عقیده وی، سرمایه گذاران برای مقابله با نوسانات روزمره بازار باید ازلحاظ مالی و روان شناختی آمادگی داشته باشند. باید بتوانید کاهش ارزش سهامتان را تا ۵۰ درصد یا حتی، بیشتر بدون هیچ ترس و وحشتی نظاره کنید، در غیر این صورت شما هرگز موفق نخواهید شد. به یاد داشته باشید که کاهش قیمت ها، راه خوبی برای اضافه کردن سهام بیشتر به مجموعه مان، باقیمت پایین تر است. تا زمانی که شما در یک کسب وکار مبتکرانه با اصول، مدیریت و قیمت های خوب سرمایه گذاری می کنید، نهایتاً، موفقیت بازار را به همراه خواهید داشت.

۸- فکر برنده، فکر بازنده (نویسندگان: علی صابریان، علی محمد مرادی، پیمان باغچه سرا)

فکر برنده-فکر بازنده که یکی از موفق ترین کتاب های منتشرشده آکادمی خانه سرمایه است، در ۱۶ فصل به مهم ترین تفاوت های دو نوع سرمایه گذار پرداخته و عوامل عدم موفقیت سرمایه گذاران بازنده را شرح می دهد. مهم ترین نکته ای که کتاب مذکور به آن توجه کرده، توجه به خودشناسی و اصلاح تفکر سرمایه دار است. درواقع اشاره می کند که سرمایه گذار باید ذهنیت خود را راجع به بازار تغییر دهد تا موفق شود. همچنین دلایل صف نشینی را با دلایل علمی موشکافی می کند. در بخش نخست داشتن رویکرد فاتحانه را لازمه موفقیت در بازار دانسته است. همچنین اشاره کرده که معامله گر برای رسیدن به سوددهی باید مسئولیت رفتار خود را قبول کند. در بخش دوم، به لزوم نداشتن تعصب و جانب داری تأکید کرده و سرمایه گذار موفق را کسی دانسته که توقعات و انتظارات خود را به خوبی شناخته و با توجه به آن تصمیم به معامله می گیرد. در بخش سوم، یکی از رفتارهای رایج سرمایه گذاران را به چالش می گذارد. پشیمانی یکی از رفتارهای ناخودآگاه هر سهامداری است که پس از هر معامله نسنجیده ای رخ می دهد.

در این بخش از کتاب، انواع پشیمانی از دید سرمایه دار شرح داده شده و به عواقب آن پرداخته می شود. در بخش چهارم به اهمیت یادگیری و تصمیم گیری عاقلانه تأکید شده و سهامداران را از رفتارهای احساسی بر حذر داشته است. یکی از روش های معامله گری متداول در میان سهامداران مارتینگل است که در بخش پنجم این کتاب مفصل به آن پرداخته شده است. اینکه در چه مواقعی لازم است از این روش استفاده شود اهمیت ویژه ای دارد. بخش ششم به جمع بندی از رفتار سرمایه گذار موفق پرداخته شده است. کتاب در بخش هفتم به مذمت رفتار کورکورانه سهامداران می پردازد و مجدداً تصمیم گیری معقول قبل از معامله را توصیه کرده است. ازآنجایی که شناخت ذهنیت و الگوی رفتاری هر فرد در نوع معامله اهمیت ویژه ای دارد، بخش هشتم بار دیگر به این موضوع گریزی زده و رفتارهای سرمایه گذاران موفق را هدف قرار داده است. سوگیری تازه گرایی دیگر مانعی برای موفقیت سهامداران است که در بخش نهم کتاب به آن اشاره شده است. در بخش دهم رفتارهای اشتباه تحلیلگران بنیادی و تله های رفتاری آن ها موردبحث قرارگرفته است.

یکی از رفتارهای رایج سرمایه گذاران که باعث بقا در زیان دهی می شود، زیان گریزی است. اگر می خواهید راه حل برای این الگوی رفتاری بیابید بهتر است، بخش یازدهم را مطالعه کنید. در بخش دوازدهم به موضوع فرا اعتمادی اشاره شده و آفت های آن برای سهامدار برشمرده شده است. بخش سیزدهم موضوع رایج رفتار گله ای به چالش گذاشته شده و به نکات مفیدی در این بخش اشاره شده است. بخش چهاردهم یکی از احساسات تأثیرگذار بر معامله مورد هدف قرارگرفته است. اگر سرمایه گذاران نتوانند حس غرور خود را تعدیل کنند، قطعاً مضرات زیادی را متحمل خواهند شد. یکی از راه های متداول جهت اشتراک نظرات فعالان بازار، شبکه های اجتماعی است. درست یا غلط بودن این روش جهت موفقیت در سرمایه گذاری، موضوع بخش پانزدهم کتاب است و اما بخش پایانی رویکرد جالبی جهت بهبود سوددهی و معاملات موفق ارائه می شود که دانستن آن برای هر سرمایه گذار خالی از لطف نیست. درنهایت، در یک جمع بندی کلی، می توان گفت هر سرمایه گذار برنده باید الگوهای ذهنی خود را جهت موفقیت سامان بخشد و استراتژی مشخصی برای سرمایه گذاری داشته باشد.

۹- ۱۰ شاه کلید بورس (نویسنده: علی صابریان)

یکی از مفیدترین کتاب های منتشرشده آکادمی خانه سرمایه، ۱۰ شاه کلید بورس است که به نکات طلایی برای موفقیت در بورس اشاره می کند. اولین شاه کلید، بحث تنوع بخشی سبد سرمایه گذاری را به چالش گذاشته و اشاره کرده این رویکرد صرفاً به کاهش ریسک کمک می کند و برای کسب سودهای بیشتر باید فرصت های سرمایه گذاری را شناسایی کنیم و از آن ها غافل نشویم. دومین شاه کلید به لزوم ریسک پذیری و کسب دانش و مهارت در موفقیت اشاره کرده است. اینکه مدام از ریسک بپرهیزیم ما را به سودهای بزرگ نمی رساند. فقط باید بدانیم کجا و چقدر ریسک کنیم. نویسنده در سومین بخش، فعالان بازار را در چهار دسته تقسیم بندی کرده و به ویژگی های طلایی افراد موفق در بازار اشاره کرده است. شاید راه زیادی باشد تا به بزرگان و مجربان بازار تبدیل شویم ولی اینکه بدانیم ویژگی آن ها چیست در مسیر کمک شایانی به ما می کند. در بخش چهارم می آموزیم دید بلندمدت تری نسبت به بازار داشته باشیم و سهام را از فروشندگان دلسرد باقیمتی مناسب خریداری کنیم.

هر سرمایه گذار موفق باید به شش سؤال طلایی پاسخ دهد و مسیر خود را بر اساس آن بچیند؛ اما این که این سؤالات چیست و چگونه باید اطلاعات کسب کنیم موضوع بخش پنج کتاب است. داشتن تمرکز و قلمروی مشخص برای یک سرمایه گذاری لازم است. اگر بدانیم کجای بازار هستیم و قرار است چه کنیم تصمیم گیری برای ما راحت تر است. فصل ششم به اهمیت داشتن قلمرو و فرمانروایی در آن تأکید می کند. یکی از اشتباهات رایج سرمایه گذاران، فیلتر نکردن اطلاعات است. اینکه هر سهمی را بدون بررسی بخریم و صرفاً به گفته های دیگران اعتماد کنیم ما را اسیر باتلاقی می کند که رهایی از آن بسی دشوار است. نکات مهم مربوط به این شاه کلید را در بخش هفتم می خوانید. داشتن دفترچه سرمایه گذاری و یادداشت کردن رفتارهای معاملاتی می تواند به شما کمک کند تا مسیر همواری تا موفقیت داشته باشید. بخش هشتم در این مقوله به شما کمک می کند. بخش نهم و دهم کتاب گام های طلایی برای موفقیت در بورس و نکات جذاب رفتار بزرگان بورس را هدف قرار داده که می تواند برای شما جذاب و تأثیرگذار باشد.