شاید از خودتان سؤال کرده باشید که چگونه ممکن است یک شخصیت پیکسلی سبب ثروتمندشدن من شود. جواب ساده ای که به این پرسش شما وجود دارد، NFT ها است. درحقیقت در حوزه NFT ها، هیچ مورد عجیبی وجود ندارد و می توان انتظار هر چیزی را داشت. درحقیقت بازار کلکسیون های رمزنگاری شده که به عنوان توکن های غیر قابل تعویض یا توکن های مثلثی (NFT) منتشر می شوند، در سال ۲۰۲۱ و با حجم تراکنش هایی در حدود ۲٫۵ میلیارد دلار در شش ماهه نخست، به یکی از جریان های اصلی حوزه ارزها تبدیل شده و با رشد قابل توجه و چشم گیری روبه رو شدند.

همچنین این رونق سبب شد تا علاقه مندان به حوزه NFT ها نیز برخی از نخستین توکن های غیرقابل تعویض را بار دیگر بررسی و کشف کرده و ارزش این کلکسیون های رمزنگاری شده را به بیشترین حد ناشناخته آن ها سوق دهند.

از طرفی یکی از این پروژه های اولیه حوزه NFT ها که پیش از این ناشناخته باقی مانده بود، CryptoPunks بود؛ مجموعه ای از آواتارها و شخصیت های مبتنی بر پیکسل که به صورت تصادفی تولید می شوند و برخی از کمیاب ترین و محبوب ترین آن ها تا به امروز، به ارزشی نزدیک به چندین میلیون دلار فروخته شده اند. علاوه بر این، در ابتدای راه اندازی پروژه کریپتوپانکس، توکن های این پروژه به صورت کاملاً رایگان توزیع شدند، ولی در حال حاضر با قیمتی بیش از 200 هزار دلار خرید و فروش می شوند.

به صورت کلی این پروژه را می توان یکی از شناخته شده ترین پروژه های حوزه NFT ها یا توکن های غیر مثلثی به حساب آورد. درحقیقت و در نگاه نخست، این شخصیت های پیکسلی که در مربع هایی کوچک قرار دارند، چیز چندان به خصوصی به نظر نمی آیند، اما زمانی که صحبت از توکن های غیر قابل تعویض به میان بیاید، ظاهر ساده آن ها این قابلیت را دارد تا بسیاری از کاربران را فریب دهد؛ پس شما با در اختیار قراردادن یکی از این توکن های جالب و در ظاهر خنده دار، ممکن است تا به حجم قابل توجهی از دارایی دست پیدا کنید.

کریپتوپانکس چیست؟ (Cryptopunks)

از این رو در این مطلب قصد داریم توضیح دهیم که اساساً CryptoPunks به چه مفهومی اشاره دارد و سپس بررسی کنیم این پروژه ارزهای دیجیتال به چه شکل کار می کند و چه افرادی در پشت صحنه تیم توسعه دهندگان این پروژه قرار گرفته اند. از طرفی بررسی خواهیم کرد که دلیل اینکه کریپتوپانکس ها امروزه به چنین محبوبیتی رسیده اند چیست. جدا از این به شما کاربران گرامی آموزش خواهیم داد که چگونه می توانید اقدام به خرید CryptoPunks ها کنید و در کنار آن، با برخی از با ارزش ترین و همچنین ارزان ترین این پیکسل های دیجیتال شگفت انگیز آشنا می شویم.

کریپتوپانکس cryptopunks

کریپتوپانکس ها گران ترین پروژه های NFT بر بستر اتریوم شناخته می شوند. درحقیقت NFT ها همان توکن های غیر قابل تعویض یا توکن های غیر مثلثی (Non- Fungible Token) هستند. از طرفی این پروژه ها یک مجموعه 10 هزار عددی از توکن هایی با تصاویری در ابعاد 24 در 24 پیکسلی با ویژگی های متمایز و منحصربه فرد هستند.

CryptoPunks ها تصاویری هستند که به صورت الگوریتمی تولید شده اند و در کنار کریپتوکیتیزها نخستین پروژه ها به حساب می آیند که در حوزه NFT ها ایجاد شده اند. درواقع این پروژه ها دارای استاندارد توکن های ERC-20 بوده که بر بستر ارز اتریوم ایجاد شده اند.

همان طور که اطلاع دارید، NFT ها، نوع ارز غیر مثلی و غیر قابل تعویض هستند. درواقع این توکن ها نوعی دارایی دیجیتال منحصربه فرد بر بستر بلاک چین هستند که مالکیت آن به وسیله تنها یک فرد قابل تأیید است؛ برای مثال فرض کنید شما یک واحد بیت کوین (BTC) دارید و فرد دیگری نیز یک واحد بیت کوین دارد. از آنجا که قابلیتی به نام تعویض پذیری (Fungibility) بین ارزهای BTC وجود دارد، شما می توانید این ۲ کوین را با یکدیگر معامله کنید، بدون اینکه تغییری در ارزش آن ها ایجاد شود.

ولی درباره کریپتوپانکس ها، چون این توکن ها جزء توکن های NFT به حساب می آیند، قابلیت تعویض پذیری نداشته و نمی توان آن ها را با یکدیگر تعویض کرد؛ چراکه از ارزش های متفاوتی با یکدیگر برخوردار بوده و هرکدام از آن ها منحصربه فرد هستند؛

از این رو با اینکه افراد می توانند مثلاً از این آواتارها اسکرین شات بگیرند یا تصویر آن ها را دانلود کنند، اما مالک رسمی هرکدام تنها یک نفر می تواند باشد؛ به همین خاطر ارزش این نوع ارزهای دیجیتال سر به فلک کشیده است.

علاوه بر این، هر CryptoPunks مجموعه ویژگی های منحصربه فردی دارد که آن را از دیگران متمایز می کند. تمام این خصیصه ها مانند کلاه، رنگ مو، پیپ و ماسک به صورت تصادفی به وسیله یک تولیدکننده ساخته شده اند؛ به همین دلیل برخی از کریپتوپانکس ها مانند آدم فضایی ها، در مقایسه با دیگر مدل های معمولی تر آن ها همچون آواتارهایی با مدل موی موهاک گران تر هستند.

از طرفی بد نیست بدانید که 441 کریپتوپانکس دارای مدل موی موهاک هستند و فقط 175 عدد از آن ها هستند که دارای ماسک جراحی هستند. ضمناً بیش از 9 هزار عدد از آواتارهای CryptoPunks ها به صورت مرد و زن انسان هستند، ولی فقط تعداد انگشت شماری از این توکن ها هستند که در شکل آدم فضایی، زامبی و میمون به وجود آمده اند.

تاریخچه پیدایش و رشد کریپتوپانکس ها

کریپتوپانکس cryptopunks

همان طور که گفتیم CryptoPunks یک آواتار هشت بیتی 24 در 24 پیکسلی منحصربه فرد به شکل یک توکن NFT روی بلاک چین اتریوم است. ساخت این نوع توکن ها در ابتدا به عنوان یک آزمایش به وسیله دو توسعه دهنده نرم افزار به نام مت هال (Matt Hall) و جان واتکینسون (John Watkinson) در سال ۲۰۱۷ آغاز شد.

این دو خواهان ساخت یک برنامه نرم افزاری دارای قابلیت ساخت صدها آواتار منحصربه فرد بودند. این برنامه در کل 10 هزار آواتار تولید کرد. هال و واتکینسون در ابتدا فکر می کردند می توان از این نرم افزار برای توسعه یک اپلیکیشن استفاده کرد، اما این آواتارها سریعاً به یک جهش درخشان در حوزه فناوری تبدیل شدند. از آنجا که این نوع اثر هنری دیجیتال روی بلاک چین اتریوم ذخیره شده است، هال و واتکینسون توانستند معنای «مالکیت» را تغییر دهند.

کریپتوپانکس ها به صورت الگوریتمی ایجادشده و تمام کاراکترهای آن کد نویسی شده است. لاوا لبز، کدهای این پروژه را منتشر نکرده است؛ به عبارتی این پروژه متن باز نیست. هر کاراکتر از CryptoPunks، تصویری 24 پیکسل در 24 پیکسل بوده و درمجموع 10 هزار تصویر منحصربه فرد از آن ها تولید شده اند.

درواقع هیچ یک از این 10 هزار عکس به هم شبیه نیستند و هریک ویژگی های مخصوص به خود را دارند. از آنجا که این کاراکترها به صورت کامل کد نویسی شده اند، این اطمینان وجود دارد که دو کریپتوپانکس به هم شبیه نیستند.

الهام گیری از نمایشی در سبک پانکس در لندن

ویران شهر تنیده در فناوری تصویری است که سبک هنری سایبر پانکس در پی خلق آن است. جنبش پانکس دهه ۷۰ در لندن دقیقاً همین رویکرد را داشت. از منظر نگاه دو بنیان گذار پروژه کریپتوپانکس، در مراحل ابتدایی حرکت فناوری بلاک چین، یک فضای سخت گیرانه، ضد استقرار و سرکوب کننده حاکم بود.

این حال و هوایی بود که مجموعه CryptoPunks ها قصد داشت از طریق شخصیت های غیرمعمول پانکس که نمادی از ناسازگاری ها و عدم تجانس هستند، نشان دهد. فیلم Blade Runner و همچنین رمان ویلیام گیبسون، «متخصص اعصاب»، هر دو از شاهکارهای سبک سایبر پانکس هستند که ازجمله نمونه های تأثیرگذار بر این پروژه بوده اند.

نکته منحصربه فرد درباره کریپتوپانکس

محبوبیت کار هال و واتکینسون، بسیاری از افراد را متعجب کرده است. CryptoPunks کاری انجام نمی دهد و هیچ هنرمند مشهوری پشت آن نیست. مفسر و سرمایه گذار محبوب بازار، دی سی اینوستر (DCinvestor) درباره ryptoPunk در حساب کاربری توییتر خود گفت:

آن ها جذابیت هشت بیتی دارند و آواتارهای جالبی هستند. وجود 10 هزار کریپتوپانکس تعدادی کافی برای شکل گیری عرضه و تقاضا و بازار بوده، اما همچنین به اندازه کافی کمیاب برای ارزشمندشدن آن ها نیز است.

مت هال در سال ۲۰۱۷ به مجله مشبل (Mashable) اظهار داشت این پروژه برای آزمایش پویایی کمبود و تقاضا ایجاد شد. پانکس ها به صورت الگوریتمی، از مجموعه ای الگوها تولیدشده و هر یک متفاوت، اما برخی از آن ها نیز از شکل الگوی نادرتری در مقایسه با بقیه تشکیل شده اند.

کریپتوپانکس cryptopunks

مانند آثار هنری، بازی پوکمون (Pokemon) و کارت های بازی، یک مجموعه کلکسیونی برای CryptoPunk وجود دارد. مت هال توضیح می دهد آنچه آن ها واقعاً می خواستند خلق کنند، چیزی بود که واقعاً کمیاب باشد. او می گوید: «پوکمون و این نوع چیزها وجود دارد، اما ما در دنیایی هستیم که همه چیز قابل تکثیر است». هنگامی که CryptoPunk در بلاک چین اتریوم عرضه شد، کمیاب بودن آن ها تضمینی بود؛ زیرا هیچ کس نمی تواند پانکس های دیگری صادر کند و هیچ یک از آن ها قابل تغییر نیستند.

CryptoPunks ترکیبی از هنر، فناوری، پوچی و آزمایش اجتماعی، مشابه روش های بنیادین نشانه گذاری بوده که به وسیله هنرمندانی مانند اندی وارهول (Andy Warhol) استفاده شده است. به لیک گوپنیک (Blake Gopnik) مورخ هنر، در مقاله ای برای روزنامه هنر ((The Art Newspaper این شباهت ها را توضیح می دهد.

وی می گوید وارهول تعداد نامحدودی از پوسترهای ابریشمی را به نمایش می گذارد، اما فقط تعداد کمی پوستر را امضا می کند. امروزه فقط نسخه های امضاشده در بازارهای هنری ارزشمند هستند. وارهول همچنین طی تبلیغاتی مردم را دعوت کرد، هر وسیله دلخواه خانه خود را می توانند به استودیوی او بیاورند تا آن ها را با «WARHOL WORK» امضا کند. با این کار وارهول از وسایل معمولی ارزش خلق کرد.

دقیقاً مانند وارهول، کریپتوپانکس با استفاده از توکن سازی تصاویر بی ارزش، یک آزمایش را انجام داد؛ همان طور که در داستان وارهول، سرمایه گذاران خواستار امضای هنرمند برای اثبات اصالت این هنر بودند؛ به همین ترتیب این قرارداد اتریوم و آدرس بلاک چین، ارزش CryptoPunks را به فرد می دهد.

اثبات مالکیت کریپتوپانکس بر بستر شبکه بلاک چین اتریوم

اساساً مهم ترین ویژگی NFT هایی مانند CryptoPunks، امکان اثبات مالکیت آن با استفاده از شبکه اتریوم است. برای این کار از مکانیسمی به نام مینتینگ (Minting) استفاده می شود. ان اف تی ها توکن های نماینده آثار هنری دیجیتال هستند و همانند هر ارز دیگری، برای بقا باید وارد عرضه در گردش شوند.

از این رو مینتینگ فرایندی است که از طریق آن یک توکن غیر مثلی وارد دفتر کل عمومی اتریوم می شود. پس از مینت شدن یک NFT مربوط به یک اثر هنری دیجیتال (مانند کریپتوپانکس ها) این توکن به طرز جدایی ناپذیری به آن اثر هنری پیوند می خورد.

به بیان دیگر اگر مثلاً توکن NFT مربوط به CryptoPunks شماره 888 را در کیف پول خود داشته باشید، شما مالک بی قید و شرط آن دارایی یا اثر هنری دیجیتال هستید. مزایای زیادی ازجمله داشتن حق استفاده از ان اف تی به صلاحدید خود شما (حتی باهدف تجارت) درباره اثبات مالکیت به این روش وجود دارد.

کریپتوپانکس cryptopunks

اصلی ترین و برجسته ترین مزیت مالکیت قابل اثبات مبتنی بر بلاک چین خرید، نگهداری یا فروش مستقیم NFT ها در بازارچه ای مانند اوپن سی (OpenSea) است. علاوه بر این از آنجا که بسیاری از افراد خریدار کریپتوپانکس ها از آن ها برای آواتار توییتر خود استفاده می کنند، مالکیت قابل اثبات به وسیله توکن های غیر مثلثی بسیار حیاتی است.

درنتیجه اینکه مالکیت رسمی هریک از این تصاویر در یک دستور کامپیوتری خوانا در قالب یک قرارداد هوشمند بر بلاک چین اتریوم نقش بسته است که برای عموم قابل دسترس است. همان طور که شرکت Larva Labs بیان می کند، سوابق مالکیت این توکن ها بر بلاک چین مستندسازی و ردیابی می شوند؛ از این رو غیر قابل تغییر و دست کاری هستند.

همچنین این قراردادهای هوشمند طول عمر بالایی دارند و تقریباً دائمی محسوب می شوند. سیستمی که پروژه CryptoPunks از آن استفاده می کند، قابل مقایسه با مالکیت یک اثر هنری فیزیکی است که دارای یک قرارداد اجاری دائمی با یک موزه عمومی است.

فاکتورهای مؤثر در ارزش گذاری کریپتوپانکس ها

شاید نخستین سؤال شما مربوط به نحوه قیمت گذاری و تعیین ارزش کریپتوپانکس ها باشد. از نظر افراد تازه کار، کریپتوپانکس چیزی بیشتر از یک تصویر پیکسلی ابتدایی نیست که درک علت قیمت های فضایی آن را دشوار می کند.

لازمه تعیین ارزش یک  CryptoPunkتوجه به میزان کمیابی خصیصه های آن است. این ویژگی ها به سه عامل تقسیم می شوند: نوع پانکس، مشخصه ها و تعدادشان. از طرفی در کل چهار نوع پانکس وجود دارد:

  1. آدم فضایی (Alien)
  2. زامبی (Zombie)
  3. میمون (Ape)
  4. انسان (مرد و زن)
کریپتوپانکس cryptopunks

از این چهار نوع پانکس، آدم فضایی ها کمیاب ترین نوع هستند و پس از آن میمون ها و زامبی ها در رده های بعدی قرار می گیرند؛ از این رو تعجبی ندارد گونه Alien پنج برابر گونه Ape قیمت داشته باشد. همچنین هر نوع پانکس به وسیله مشخصه های متنوعی آرایش شده است. حال هرچه این ویژگی ها رایج تر باشند، پانکس مربوطه نیز کم ارزش تر است، اما استثنائاتی هم وجود دارد.

کریپتوپانکس cryptopunks

اولاً اگر نوع پانکس مانند زامبی کمیاب باشد، ارزش آن به وسیله یک خصیصه رایج تغییر زیادی نخواهد کرد. دوماً اگر نوع پانکس رایج، اما خصیصه های کمیاب یا تعداد ویژگی ها کمی داشته باشد، ارزش آن افزایش خواهد یافت.

تعداد خصیصه معیاری است که در توکن های NFT کریپتوپانکس نادیده گرفته می شود. درواقع بازار فعلی، CryptoPunks های دارای تعداد مشخصه کمتر را باارزش تر از دیگران می داند. خریداران این نوع ان اف تی ها به عبارت «Less is More» به معنای «هرچه کمتر، بهتر» استناد می کنند، اما شاید این امر در آینده تغییر کند.

کریپتوپانکس cryptopunks

از 333 کریپتوپانکس دارای تنها یک مشخصه، قیمت 32 عدد آن ها از کف 185 اتر شروع می شود. شاید علت آن باشد که تشخیص کریپتوپانکس های دارای ویژگی کمتر راحت تر است و پانکس های دارای خصیصه بیشتر شبیه به یکدیگر هستند.

کمیابی تعدادی از کرکترهای CryptoPunks

مشابه با کریپتوپانکس های انسان نما (با اقتباس از الگوهای فرهنگ عامه) دو بنیان گذار این پروژه الگوریتم نرم افزاری خود را تغییر دادند و تعداد محدودی از تصاویر غیر انسان نما را تولید کردند. آن ها 88 پانکس زامبی سبز پوست، 24 پانکس میمون پشمالو و 9 پانکس فضایی باپوست آبی روشن را به مجموعه خود افزودند. مانند پانکس های انسان نما، پانکس های غیر انسان هم ترکیب های متفاوتی از ویژگی ها و اشیاء را دارند؛ برای مثال یک پانکس فضایی که پیپ می کشد و به فضایی خردمند معروف است.

واتکینسون از شرکت Larva Labs دراین باره می گوید: «ایده اصلی این بود که هر CryptoPunks باید منحصربه فرد و متمایز باشد. مزیت هنر مولد این است که اگر چرخ فرایندها به حرکت درآید، نتایج خارق العاده ای حاصل می شود! ما بارها مدل کسب و کار خود را با روش های مختلف آزمایش کردیم، نتایج را بررسی و مدل را اصلاح کردیم».

در نهایت اینکه پس از شکست های متمادی، آن را به قرارداد هوشمند بلاک چین اتریوم متصل کردیم و آنجا بود که پروژه کریپتوپانکس به شکل اصولی آن پایه ریزی شد.

غیرقابل تغییر بودن تعداد مجموعه کریپتوپانکس ها

به دلیل ماهیت غیرقابل تغییر بلاک چین، از زمانی که قراردادهای هوشمند پروژه CryptoPunks راه اندازی شد، شرکت Larva Labs اگر بخواهد هم نمی تواند تغییراتی در این مجموعه اثر هنری ایجاد کند یا تعداد پانکس ها را افزایش دهد.

سازندگان این مجموعه، هریک از این تصاویر را یک قطعه از هنر مولد می دانند، در عین حال که از نظر آن ها، کل پروژه می تواند بخشی از یک اثر مفهومی وسیع تر باشد. به عقیده دو بنیان گذار پروژه کریپتوپانکس ها، این تصاویر نخستین اثرهای هنری بودند که یک مکانیسم درونی برای ثبت و انتقال مالکیت دارند.

ارتباط NFT ها و عرصه هنر

اساساً فضای هنری به صورت شگفت انگیزی رو به رشد است. در ۲۸ فوریه ۲۰۲۱ (۱۰ اسفند ۱۳۹۹) گریمز (Grimes) نوازنده کانادایی که ۱٫۷ میلیون دنبال کننده در اینستاگرام دارد، ده اثر هنری دیجیتال انحصاری NFT را به حراج گذاشت. این مجموعه در عرض 20 دقیقه به مبلغ ۵.۸ میلیون دلار فروخته شد.

افراد مشهور دیگر، ستارگان ورزشی، کارآفرینان و سرمایه گذاران خطرپذیر،NFT ها را به عنوان یک فناوری پیشگام تأیید می کنند. لیندسی لوهان (Lindsay Lohan) در حال فروش NFT نقاشی های خود است و جاستین رولند (Justin Rolland)، خالق Rick & Morty نیز به تازگی سری NFT منتشر کرد.

گری وینرچاک  (Gary Vaynerchuk)کارآفرین محبوب بازاریابی دیجیتال و شبکه های اجتماعی در توییتر گفت: «خلاقیت هنرمندان در فضای هشتگ NFT فوق العاده بوده و تماشای آن بسیار سرگرم کننده است. بسیاری از این افراد از دریچه سرمایه گذاری به این اتفاق نگاه خواهند کرد، اما حمایت از چیزهایی که دوست دارید یا کلکسیون کردن آن ها مانند یک لذت واقعی، مانند زندگی واقعی است».

جدا از بحث کریپتوپانکس ها، پروتکل های ایجاد توکن NFT همچنین به هنرمندانی که کارشان با شیوع کووید-۱۹ مختل شد، کمک های زیادی کرد. خوزه دلبو (José Delbo) یک هنرمند کمیک آرژانتینی 87 ساله که بیشتر به خاطر کار در سریال Transformers برای مارول و سریال Wonder Woman برای DC شناخته شده است.

دلبو پس از لغو کنوانسیون کتاب های کمیک (کتاب های داستانی با استفاده از تصاویر) که در آن غرفه های فروش خود را راه اندازی می کرد، به جست وجوی بازارهای NFT به عنوان راهی برای فروش هنر خود پرداخت.

در تاریخ 3 مارس ۲۰۲۱ (۱۳ اسفند ۱۳۹۹)، مجله رولینگ استون (Rolling Stone) اعلام کرد که گروه کینگز آو لئون (Kings of Leon) آلبومی را در قالب توکن NFT منتشر خواهند کرد. گروه مجموعه ای تحت عنوان « NFT yourself» را که شامل ۳ نوع توکن است ارائه خواهد کرد. یکی پکیج ویژه آلبوم، دیگری هدیه نمایش زنده که مانند صندلی های ردیف اول جذاب است و سومی ترکیب ۲ مورد قبلی خواهد بود.

چگونه می توانیم CryptoPunks ها را خریداری کنیم؟

به طورکلی، با مراجعه به وب سایت  larvalabs.com/cryptopunksفهرست کلیه کریپتوپانکس ها را مشاهده خواهید کرد. پانکس های دارای پس زمینه آبی برای فروش نبوده و هیچ پیشنهادی برای خرید آن ها وجود ندارد. پانکس های دارای بک گراند قرمز از سوی مالک آن ها برای فروش قرار گرفته اند و پانکس های دارای پس زمینه بنفش، دارای پیشنهاد فعال هستند.

کریپتوپانکس cryptopunks

برای خرید CryptoPunks ، در قدم اول به یک کیف پول ارز دیجیتال مانند متامسک نیاز دارید. از طرفی بعد از نصب کیف پول متامسک، وب سایت Larvalabs آدرس کیف پول اتریوم شما را شناسایی کرده و گزینه های خرید، فروش و پیشنهادگذاری، مستقیم بر خود وب سایت ظاهر خواهند شد.

همچنین برای پرداخت کارمزدهای انتقال نیز، باید مقداری ارز ETH روی کیف پول خود داشته باشید و برای خرید اتریوم نیز می توانید از هرکدام از صرافی های ارز دیجیتال داخلی یا خارجی که تمایل دارید، اقدام کنید.

فعالیت بسیار شدید بازار کریپتوپانکس ها

موضوع فوق العاده جالب توجه درباره کریپتوپانکس ها این است که بیش از 8 هزار خرید در 12 ماه گذشته در این بازار صورت پذیرفته که قیمت فروش به وسیله برای آن ها معادل با ۱۵٫۴۵ اتر بوده است. تعداد کل فروش ها در تاریخ این پروژه در حدود 148 هزار اتر است که با قیمت فعلی به 367 میلیون دلار می رسد.

کریپتوپانکس cryptopunks

در ماه فوریه ۲۰۲۲ (بهمن ماه ۱۴۰۰)، 6 هزار و 965 CryptoPunks با قیمتی معادل 800 اتر (در حدود 2 میلیون دلار) به فروش رفت و در ادامه نیز در تاریخ 11 مارس ۲۰۲۲ (۲۰ اسفندماه ۱۴۰۰)، 7 هزار و 804 کریپتوپانکس، با قیمتی معادل 4 هزار و 200 اتر (معادل ۷٫۵ میلیون دلار) به فروش رفت.

براساس اطلاعات منتشرشده توسط وب سایت Dappradarدر یک ماه گذشته، 1300 کیف پول اتریوم مختلف با قرارداد هوشمند CryptoPunks تعامل داشته و تعداد کل تراکنش های آن در این مدت برابر با 14 هزار بوده است. در حال حاضر کل ارزش دارایی ها در این قرارداد هوشمند معادل دوازده میلیون دلار است.

داده ها نشان می دهد که تنها در یک ماه اخیر حدود صد و چهارده هزار اتر (معادل با دویست و پنجاه میلیون دلار) به قرارداد هوشمند کریپتوپانکس واردشده است. همچنین داده های سایت CryotpSlamحاکی از آن است که در بین تمام پروژه های NFT و در تمام دوران، به لحاظ ارزش کل فروش ها، پروژه شوت های برتر NBA (NBA Top Shot) و کریپتوپانکس بالاتر از  Hashmask، Sorare و CryptoKitties، رتبه های اول و دوم را دارند.

سرمایه گذاری روی کریپتوپانکس ها؛ آری یا خیر؟

اگر شما کلکسیونر هستید و به جمع آوری آثار هنری و کالاهای کمیاب و نایاب علاقه دارید، احتمالاً به توصیه کسی گوش نخواهید داد و به کار موردعلاقه خود خواهید پرداخت. خرید CryptoPunks به کمک بلاک چین و ارزهای NFT این اطمینان را به شما می دهد که تنها مالک این پانکس، فقط و فقط شما هستید.

اما اگر تریدر هستید و قیمت بالای کریپتوپانکس ها شما را برای سرمایه گذاری روی آن ها و خرید و فروش آن وسوسه کرده، لطفاً به این نکته توجه کنید که قیمت این ارزها، فقط و فقط به وسیله مردم تعیین می شود. هیچ دلیلی وجود ندارد که اگر یک پانکس را 300 دلار خریداری کنید، چند ماه آینده قیمت آن افزایش یابد. ممکن است صاحب اول و آخر آن خود شما باشید و هیچ کس حاضر نباشد آن را از شما خریداری کند. پس CryptoPunks ها به هیچ وجه مشابه سایر ارزها مثل اتریوم و بیت کوین نیستند. قیمت گذاری آن ها کاملاً متفاوت از بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال است.

از طرفی از آنجا که کریپتوپانکس ها به عنوان آثار هنری شناخته می شوند، قیمت آن ها مانند دیگر ارزهای دیجیتال بر اثر نوسانات بازار تغییر نمی کند، بلکه براساس تقاضای افراد به منظور اضافه کردن این آثار به کلکسیون خود معین می شود؛

پس اگر تنها تریدر بوده و به دنبال خرید یک دارایی در قیمت پایین تر و فروش آن در آینده و در قیمتی بالاتر هستید، CryptoPunks جای مناسبی برای سرمایه گذاری نیست، اما اگر به جمع آوری کالاهای خاص علاقه دارید و البته پول اضافه دارید، به دنیای هنر رمزنگاری شده خوش آمدید.

سخن پایانی

سه سال پیش، دو توسعه دهنده نرم افزار یک پروژه هنری عجیب وغریب به نام کریپتوپانکس (CryptoPunks) ایجاد کردند که یک سؤال جدی و هیجان انگیز را مطرح می کرد؛ اینکه آیا چند خط کد می تواند به معنای مالکیت معنادار باشد؟ این یک ایده دیوانه کننده بود که به گفته آن ها «یک جهش مفهومی» نیاز داشت. سه سال بعد، این پروژه به درستی به عنوان آغاز جنبش کریپتو آرت (CryptoArt) امروز تلقی می شود.

درحقیقت اگر برای NFT اقدام کرده باشید، به احتمال زیاد به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به این واژه برخورد خواهید کرد. کریپتوپانکس ها (CryptoPunks) قطعات کلکسیونی از هنر رمزنگاری (CryptoArt) هستند که به صورت ان اف تی (NFT)  در بلاک چین اتریوم ارائه می شوند. 10 هزار پانکس کوچک هشت بیتی وجود دارد که همه دارای ویژگی های منحصربه فرد هستند.

آن ها به عنوان یکی از نخستین پروژه های معروفان اف تی  (NFT)الهام بخش بسیاری از هنرمندان رمزنگاری و حتی توسعه استاندارد توکن ERC-721 برای مجموعه های دیجیتال بودند. این پروژه در سال ۲۰۲۱ پس از اینکه برخی از کریپتوپانکس ها (CryptoPunks) به قیمت میلیون ها دلار به فروش رسیدند، محبوبیت بیشتری پیدا کرد و آن ها را به گران ترین ان اف تی (NFT) تبدیل کرد.

بدون شک CryptoPunks یکی از مهم ترین پروژه های موجود در حوزه توکن های غیر مثلثی است که بخش زیادی از ارزش آن به تاریخچه ای که دارد و همچنین به کمیاب بودن آن مربوط است. درحقیقت کریپتوپانکس نخستین مجموعه NFT است که پیش از آنکه حوزه NFT ها تا به این حد شناخته شود کار خود را آغاز کرد و به همین دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است.

از طرفی هنوز به طور دقیق معلوم نیست که آینده CryptoPunks به چه شکلی خواهد بود. هیاهوی پیرامون کریپتوپانکس ها ممکن است از بین برود یا افزایش یابد، اما چیزی که مسلم است این است که کریپتوپانکس ها به عنوان NFT های قابل توجه در حوزه ارزهای دیجیتال تاریخ ساز شده اند.

در این مطلب تلاش کردیم کریپتوپانکس ها را که یکی از مجموعه های NFT محبوب این روزها به حساب می آیند، به طور کامل بررسی کرده و نحوه کارکرد آن ها، سازندگان این پروژه، نحوه خرید و علل افزایش محبوبیت آن ها را به بیانی ساده توضیح دهیم.

پرسش های متداول

  1. آیا کریپتوپانکس ها جزء NFT ها هستند؟

هر چند توکن های CryptoPunks با استاندارد ERC-20 ایجاد شده، کدهای استفاده شده برای هریک از این 10 هزار واحد، منحصربه فرد بوده است؛ بنابراین استاندارد ERC-721 که بستری برای تعریف توکن های غیر قابل تعویض در شبکه اتریوم بوده، ایده اولیه خود را از پروژه Cryptopunk گرفته است. درواقع حوزه NFT مدیون این پروژه است.

  1. آیا کریپتوپانکس ها جزء توکن های ERC-721 به حساب می آیند؟

خیر. تاریخ ظهور توکن های CryptoPunks ها به پیش از عرضه استاندارد ERC-721 برمی گردد. این توکن ها نوعی قرارداد شخصی سازی شده هستند و با هیچ استانداری تطابق ندارند. البته می توان این نوع آواتارها را نوعی توکن ERC20 در نظر گرفت. با وجود این امکان ذخیره این نوع توکن های ان اف تی در کیف پول های ارزی وجود دارد.

  1. در کل چند توکن کریپتوپانکس ایجاد شده است؟

درمجموع 10 هزار واحد CryptoPunks تولیدشده که تعداد هزار واحد از آن ها در دست تیم این پروژه قرار دارد و 9 هزار واحد دیگر برای فروش منتشر شده است.

  1. چطور می توان توکن های کریپتوپانکس را به فروش رساند؟

اساساً قرارداد هوشمند پروژه کریپتوپانکس به گونه ای طراحی شده است که شما می توانید توکن های خود را به هرکسی در دنیا بفروشید. شما می توانید از طریق بازار CryptoPunks در وب سایت لاروا لبز و همچنین پلتفرم اوپن سی، کریپتوپانکس خود را به فروش برسانید.

  1. آیا برای انتقال CryptoPunks ها باید کارمزد پرداخت کنیم؟

به جز کارمزد گس شبکه اتریوم هیچ کارمزد اضافه ای برای انتقال این نوع توکن ها از شما کسر نمی شود، اما گس شبکه اتریوم از زمانی به زمان دیگر متفاوت است.

  1. کریپتوپانکس ها را در کجا می توان ذخیره کرد؟

شما می توانید برای نگهداری NFT های خود از کیف پول های نرم افزاری اتریوم مانند متامسک (Metamask) و کیف پول های سخت افزاری مانند لجر (Ledger) استفاده کنید.

  1. آیا تصویر هر CryptoPunks در بلاک چین شبکه اتریوم ذخیره شده است؟

خیر. دلیل بالابودن سایز تصاویر، شماره هر پانکس (مثلاً ۲٬۸۹۰، ۱۲۳) در شبکه اتریوم ذخیره شده است. تمام 10 هزار تصویر با استفاده از الگوریتم رمزنگاری SHA256 هش شده و هش آن در شبکه اتریوم ذخیره شده است.

  1. چه افرادی کریپتوپانکس را ساخته اند؟

شرکت لاوا لبز (Larva labs) یک شرکت فعال در حوزه تکنولوژی مستقر در کشور آمریکاست که در سال ۲۰۱۷ این پروژه به وسیله این شرکت  راه اندازی شده است.

  1. آیا باز هم شاهد عرضه کریپتوپانکس های جدید خواهیم بود؟

خیر. تعداد پانکس ها در این پروژه 10 هزار عدد بوده و تمام آن ها میان مردم توزیع شده و در آینده هیچ توکن جدیدی از روش ایردراپ یا هر روش دیگر توزیع نخواهد شد.

  1. قیمت حدودی یک کریپتوپانکس چقدر است؟

کمترین قیمت CryptoPunks موجود در لاورا لب (Larva Labs) در حال حاضر ۳۹ اتر است که در حال حاضر با نرخ ارز فعلی حدود ۱۰۸، دلار ارزش دارد.

  1. علت قیمت بالای کریپتوپانکس ها چیست؟

CryptoPunks به عنوان ان اف تی (NFT) معامله می شود؛ به این معنا که ارزش آن ها از طریق درک عمومی (Public Perception)  رشد می کند، درست مانند معاملات معمول هنری.

  1. چرا قیمت کریپتوپانکس ها با یکدیگر متفاوت است؟

کریپتوپانکس مجموعه ای از 10 هزار دارایی NFT است که هریک از آن ها ویژگی خاص خود را دارد و هیچ دو ارز به هم شبیه نیستند. همین تفاوت در ویژگی هر توکن سبب تفاوت قیمت آن ها شده است.

  1. آیا قیمت CryptoPunks ها مثل دیگر ارزها افزایش پیدا می کند؟

خیر. به طورکلی قیمت NFT ها مانند قیمت بیت کوین یا اتریوم و دیگر ارزهای دیجیتال نیست. قیمت یک کریپتوپانکس همانند قیمت یک تابلو نقاشی است. در صورتی قیمت آن ها افزایش خواهد یافت که فردی پیدا شده و حاضر باشد آن را بالاتر از قیمتی که شما خرید کرده اید، بپردازد.