از زمان شروع محبوبیت بلاک چین، دنیا شاهد پیشرفت های زیادی درزمینه امور مالی بوده است. معروف ترین توکن defi/’>دیفای (DeFi) که در سال های اخیر به شهرت بالایی دست یافته اند، دیدگاه مردم را نسبت به تشکیلات اقتصادی، بانک ها و دولت تغییر داده اند. امروزه تعداد زیادی از مردم به تحقیق درباره توکن های دیفای می پردازند تا به خوبی با مفهوم آن ها آشنا شوند. از شما عزیزان دعوت می کنیم تا در ادامه این مقاله با ما همراه باشید؛ زیرا قصد داریم به بررسی کامل و معرفی معروف ترین این نوع توکن ها بپردازیم.

آشنایی با توکن دیفای

قبل از معرفی توکن های معروف دیفای لازم می دانیم شمارا با مفهوم این توکن ها آشنا کنیم. درواقع DeFi به توکن هایی اطلاق می شود که بتوان از آن ها در فضای امور مالی غیرمتمرکز یا Decentralized Finance که به اختصار آن را DeFi می نامند استفاده کرد.

به طورکلی هدف اصلی که دیفای دنبال می کند، ایجاد سیستمی شفاف و متن باز (open-source) در رابطه با امور مالی است. متداول ترین کاربرد DeFi مربوط به امور وام دهی عنوان می شود. علاوه بر این،این توکن ها را در جهت استخراج نقدینگی در فضای دیفای (پاداش در Yield Farming) به کار می گیرند. یکی از نکات قابل توجه درباره توکن دیفای نقش حاکمیتی آن ها در پروژه ها است. کسانی که مالک توکن های DeFi هستند، حق رأی در تصمیم گیری های آن پروژه رادارند.

معروف ترین توکن دیفای

ازآنجایی که دیفای توانسته با ایجاد توکن هایی با تقاضای بالا بازار ارزهای دیجیتال را تحت تأثیر خود قرار دهد، در ادامه به بررسی معروف ترین توکن های DeFi خواهیم پرداخت.

1. پروتکل AVAE با توکن AAVE

معرفی توکن های معروف دیفای

کولچوف (Kulechov) در سال 2017 میلادی Aave را که پروتکل اعطای وام در حوزه دیفای است، با عنوان ETHLend و همراه رمز ارزی به نام LEND راه اندازی کرد. هدف اصلی وی ایجاد بستری برای برقراری ارتباط میان وام دهندگان و کسانی که تمایل به اخذ وام داشتند بود. در سال 2020 میلادی کولچوف تصمیم گرفت تا نام این پلتفرم را به Aave و توکن آن را نیز به AAVE که با استاندارد ERC20 طراحی شده بود تغییر دهد. علت محبوبیت این پلتفرم بیشتر به دلیل استخرهای وام دهی و وام های فلش آن است که بدون دریافت وثیقه از کاربران، وام هایی را به آن ها اعطا می کند.

2. پروتکل Synthetix با توکن SNX

Synthetix یک پروتکل مبتنی بر Ethereum است که توکن آن SNX (Synthetix Network Token) نام دارد و از توکن های معروف دیفای محسوب می شود. این پروتکل قابلیت های معاملاتی گوناگونی مانند گزینه های باینری، معامله های آینده و… را در اختیار کاربران قرار می دهد.

3. پروتکل UMA با توکن UMA

پروتکل UMA در اصل حساب سرمایه گذاری است که می تواند انواعی از سرمایه گذاری ها را تنها در یک حساب جای دهد. توکن اختصاصی این پروتکل نامی مشابه آن دارد و توانسته با رشد صعودی خود در سال سپتامبر 2020 به ارزشی بالای 17 دلار دست یابد.

4. پروتکل Kyber با توکن KNC

Kyber Network v1 که به اختصار آن را توکن KNC می نامند، از توکن های اتریوم بوده و استفاده از آن مختص شبکه Kyber خواهد بود. هدف این پروتکل ساده سازی و کارآمدتر کردن معاملات ارزهای دیجیتال است. از KNC می توان در امور مختلفی همچون پرداخت و برنامه های گوناگون مالی استفاده کرد. این توکن ارزشی معادل 11.1 دلار دارد.

5. پروتکل Ren با توکن REN

معرفی توکن های معروف دیفای

دوره اختصاصی
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید

دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است

دریافت اطلاعات بیشتر

یکی از توکن های معروف دیفای، REN نام دارد. این توکن مختص پروتکلی متن باز با همین عنوان است. رن با رشد صعودی ارزش خود توانست جایگاه 110 را در میان بهترین ارزهای دیجیتال موجود در بازار جهانی به اسم خود ثبت نماید.

6. پروتکل Sushiswap با توکن SUSHI

SushiSwap که اصطلاحاً به آن SUSHI گفته می شود، توکن اختصاصی صرافی رمز ارز غیرمتمرکز با همین نام است. دارندگان این توکن حق رأی در تصمیم گیری های مربوط به این پروژه را دارا هستند. ناشناس بودن سازنده این پروتکل، یکی از دلایل شهرت آن به شمار می رود. امروزه ارزش هر توکن سوشی رقمی معادل 17.7 دلار است.

7. پروتکل yEarn با توکن YFI

yearn.finance که به اختصار آن را yEarn می نامند یکی از پلتفر م های DeFi است که اهداف زیادی را دنبال می کند. برخی از هدف های این پروتکل عبارت اند از:

  • معامله های اهرم یا Leverage
  • بازار سازی اتوماتیک
  • نقدینگی جمع شده

توکن اختصاصی این شبکه با عنوان YFI شناخته می شود. دارندگان این توکن موفق به کسب حق حاکمیت در ارتباط با سیستم این ارز رمزنگاری شده می شوند. هر وای فای ارزشی حدود 83100 را دارا است. بااین حال تنها 30000 توکن YFI در جهان وجود دارد.

8. پروتکل Uniswap با توکن UNI

معرفی توکن های معروف دیفای

شرکت Uniswap یکی از صرافی های غیرمتمرکز جهانی است که برای اولین بار پروتکلی با همین نام را ایجاد کرد. این پروتکل در واقع یکی از استخرهای نقدینگی محسوب می شود که هدف آن افزایش بهره وری در بازار است. این صرافی یکی از توکن های معروف دیفای یعنی UNI را به نام خود به ثبت رساند. قیمت این توکن در همان ابتدا از 2.5 دلار به 6.6 دلار افزایش یافت. از اکتبر سال 2020، Uniswap به عنوان بزرگ ترین صرافی غیرمتمرکز و چهارمین صرافی بزرگ ارز رمزنگاری شده از نظر حجم معاملات روزانه معرفی شد.

9. پروتکل Loopring با توکن LRC

پروتکل Loopring که از انواع متن باز است، بستری برای ایجاد صرافی های غیرمتمرکز را درزمینه اتریوم فراهم می آورد. این شبکه راهی برای رفع کندی تراکنش ها و مقیاس پذیری ضعیف Ethereum ارائه داده است. توکن این پروتکل LRC نام دارد. دارندگان این توکن قادر هستند از آن برای پرداخت کارمزدهای داخل شبکه ای و صرافی های ایجاد شده از این شبکه استفاده نمایند. LRCعلاوه براین که از توکن های معروف DeFi است، در سال 2020 به عنوان پرسودترین این نوع توکن ها نیز معرفی شد.

10. پروتکل 0x با توکن ZRX

صرافی 0x از انواع صرافی های مشهور غیرمتمرکز است که به کاربران خود این امکان را می دهد تا از آن برای ایجاد صرافی های ارز رمز پایه بهره ببرند. توکن اختصاصی این پروتکل ZRX محسوب می شود. این توکن با رشد صعودی در سال 2020 بر نوسانات غلبه کرد و به ارزش خوبی دست یافت.

سخن پایانی

در پایان لازم می دانیم اشاره کنیم که با نوسانات اخیر اقتصاد جهانی و معاملات مالی در سراسر دنیا، تقاضا برای دریافت ارزهای غیرمتمرکز رو به افزایش است. همین مسئله نشان می دهد، آینده خوبی در انتظار توکن های معروف دیفای خواهد بود. هم اکنون نیز این توکن ها با تسهیل روند اعطای وام و در اختیار قرار دادن حق رأی به مالکان خود، توانسته اند انگیزه کاربران را برای تهیه این نوع رمز ارزها افزایش دهند و به جایگاه مناسبی در میان دیگر ارزهای دیجیتال دست یابند.

امیدواریم توانسته باشیم با ارائه این مطلب به اکثر سؤالات شما عزیزان در رابطه با توکن های دیفای به خوبی پاسخ دهیم.