در دنیای گسترده ارزهای دیجیتال، شاخصهای مختلفی وجود دارند که به معاملهگران کمک میکنند، بهتر بتوانند رفتار بازار را درک کنند. یکی از این شاخصها دامیننس تتر (Tether Dominance) است. این شاخص نشاندهنده کل ارزش تتر (USDT) در بازار ارز دیجیتال است. به بیانی سادهتر، دامیننس تتر نشان میدهد چه درصدی از کل پول موجود در بازار کریپتو، به تتر ( که یک استیبل کوین و برابر با دلار آمریکا است) تغییر پیدا کرده است. زمانیکه دامیننس تتر بالا میرود، به این معنی است که خیلی از افراد پول خود را نقد کرده و نگران افت قیمتها هستند. برعکس، زمانیکه دامیننس تتر پایین میآید، مردم مجددا به سمت خرید رمز ارزها روی میآورند. با بررسی این شاخص، معاملهگران میتوانند رفتار و احساسات بازار را درک کرده و چهت احتمالی بازار را بهتر پیشبینی کنند. در این مقاله قرار است دامیننس تتر را به طور مفصل شرح دهیم و بیاموزیم که چگونه میتوان از آن برای درک بهتر بازار استفاده کرد.
دامیننس تتر به چه معناست؟
دامیننس تتر یعنی سهم تتر (به عنوان یک استیبل کوین و برابر با دلار آمریکا) ار کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال چقدر است. به عبارتی دیگر، شاخصی است که نشان میدهد چند درصد از کل سرمایه موجود در بازار کریپتو به تتر اختصاص یافته است. اگر دامیننس تتر روند افزایشی داشته باشد، به این معنی است که معاملهگران ترجیح دادهاند سرمایه خود را به شکل نقد یعنی به تتر نگهداری کنند. این اتفاق معمولا بازتابی از ترس و احتیاط در بازار است. کاهش دامیننس نیز نشاندهنده روی آوردی مجدد سرمایهگذاران به سمت خرید رمز ارزهای مختلف است. معاملهگران با استفاده از این شاخص میتوانند رفتار و احساسات بازار را بهتر درک کنند. بنابراین، بررسی این شاخص، میتواند دید خوبی از بازار به معاملهگر ارائه کند و او نیز میتواند به این طریق روند احتمالی بازار را بهتر پیشبینی کند.
دامیننس تتر شاخصی برای درک رفتار بازار کریپتو است. اگر در این بازار فعالیت میکنید، انتخاب صرافی معتبر بسیار اهمیت دارد. شما میتوانید از لیست صرافیهای داخلی و صرافیهای خارجی در خانه سرمایه نیز کمک بگیرید. صرافیهایی چون صرافی ال بانک و صرافی XT ار جمله صرافیهای معتبر هستند.
دامیننس تتر نشاندهنده سهم تتر از کل ارزش بازار کریپتو است. تغییرات این شاخص میتواند در درک احساسات و رفتار بازار بسیار کارامد باشد.
نحوه محاسبه دامیننس تتر
برای محاسبه دامیننس تتر، کافی است ارزش بازار تتر (Market Cap of Tether) را بر کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال تقسیم کنید. سپس، حاصل این تقسیم را بر عدد ۱۰۰ ضرب کنید تا به درصد محاسبه شود.
دامیننس تتر = (ارزش بازار تتر ÷ ارزش کل بازار کریپتو) × ۱۰۰
- ارزش بازار تتر: برابر با قیمت تتر ضرب در تعداد کل توکنهای در گردش است
- ارزش کل بازار کریتو: برابر با مجموع ارزش تمام ارزهای دیجیتال موجود در بازار است
برای مثال، اگر ارزش بازار تتر برابر با ۸۰ میلیارد دلار باشد و کل بازار کریپتو برابر با ۲ تریلیون دلار، دامیننس تتر با استفاده از فرمول فوق، ۴ درصد محاسبه میشود. نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که دامیننس تتر عدد ثابتی نیست و ممکن است به دلایل گوناگونی چون تغییر قیمتها، افزایش یا کاهش موجودی تتر در گردش و تغییرات کلی بازار، لحظه به لحظه تغییر یابد. بنابراین، بهتر است این شاخص را در کنار سایر شاخصهای بازار بررسی کنید تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشید.
اهمیت دامیننس تتر در تحلیل بازارهای مالی
دامیننس تتر یکی از شاخصهای کلیدی برای درک احساسات عمومی در بازار کریپتو است. زمانیکه سهم تتر افزایش دارد، یعنی افراد دارایی دیجیتال خود را به تتر تبدیل میکنند، این اتفاق بازتابی از ترس و بیاعتمادی سرمایهگذاران به بازار ارز دیجیتال است. برعکس، زمانیکه تتر کاهش مییابد، نشاندهنده افزایش تمایل سرمایهگذاران برای خرید رمز ارزهای دیگر و سرمایهگذاری در این بازار است.
برای شناسایی تغییرات مهم در جریان نقدینگی بازار، جهت احتمالی روندها و حتی تشخیص زمانبندی مناسب برای معامله داراییهای دیجیتال، دامیننس تتر نقش مهمی دارد. بنابراین، معاملهگران و سرمایهگذاران برای بالا بردن شانس موفقیت خود در بازار کریپتو میتوانند از این شاخص بهره ببرند.
با استفاده از شاخص دامیننس تتر میتوان به دید جامعتری برای خرید و فروش رمز ارزها دست یافت. بهتر است این شاخص در کنار سایر شاخصها نظیر دامیننس بیتکوین استفاده شود.
تأثیر دامیننس تتر بر بازار ارزهای دیجیتال
این شاخص کلیدی، میتواند بر وضعیت کلی بازار ارز دیجیتال تاثیر مستقیم داشته باشد. افزایش آن معمولا نشاندهنده خروج سرمایه از داراییهای پر ریسکتر چون بیتکوینها و آلتکوینها است. این اتفاق در بیشتر موارد با کاهش قیمت ارزهای دیجیتال همراه است. از سویی دیگر، زمانیکه این شاخص افت میکند، نمایانگر این است که سرمایهگذاران دارایی خود را از تتر به سایر داراییهای دیجیتال تبدیل میکنند. در نتیجه، این اتفاق با رشد قیمت ارزهای دیجیتال همراه است.
در نهایت، میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که تغییرات دامیننس تتر نشاندهنده گردش نقدینگی میان ارزهای دیجیتال و تتر است. شما به عنوان تریدر در بازار ارز دیجیتال میتوانید از این شاخص برای ورود و خروج از معاملات استفاده کنید یا در استراتژی معاملاتی خود آن را داشته باشید.
ارتباط دامیننس تتر با قیمت بیت کوین
این شاخص کلیدی با بیتکوین رابطه منفی دارد، به این معنا که با رشد دامیننس تتر، قیمت بیتکوین کاهش مییابد یا با فشار فروش مواجه میشود. این پدیده نمایانگر آن است که سرمایهگذاران ترجیح میدهند سرمایه خود را به یک دارایی با ثباتتر چون تتر تبدیل کنند. برعکس، زمانیکه دامیننس تتر افت می کند، به معنای افزایش تقاضا برای بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال است. در نتیجه، قیمت بیتکوین و سایر رمز ارزها با افزایش همراه میشود.
از این رو، پیشنهاد میشود برای پیشبینی بهتر روند احتمالی، معاملهگران همزمان با بررسی دامیننس تتر، به تحلیل بیتکوین نیز بپردازند. این امر به آنها کمک میکند با احتمال بالاتری بتوانند بازار ارز دیجیتال را پیشبینی کنند. درنهایت، پیشنهاد میشود اگر بر روی بیتکوین ترید میکنید این شاخص را برای تحلیل بهتر در نظر داشته باشید.
برای مثال، به تصویر بالا توجه کنید. در این نمودار همانطور که قابل مشاهده است، نمودار بیتکوین نیز به نمودار دامیننس تتر اضافه شده است. هر زمان دامیننس تتر افت کرده، بیتکوین رشد داشته است. برعکس، زمانیکه دامیننس تتر رشد کرده، بیتکوین ریزش داشته است. این تحلیل همزمان میتواند سرنخ و نشانههای خوبی از روند مارکت به شما ارائه کند.
عوامل مؤثر بر تغییرات دامیننس تتر
این شاخص تحت تاثیر عوامل گوناگونی با افزایش یا کاهش همراه میشود. بنابراین، بهتر است با شناخت این عوامل تاثیرگذار در جهت گرفتن تصمیمات دقیقتر و به موقعتر در بازار کریپتو نهایت استفاده را داشته باشیم. در ادامه به سه عامل تاثیرگذار بر این شاخص اشاره میکنیم.
نوسانات قیمتی ارزهای دیجیتال
زمانیکه بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال نوسانات شدید را تجربه میکنند، سرمایهگذاران به دنبال یافتن راهی برای حفظ ارزش دارایی یا سرمایه خود هستند. در این شرایط، بسیاری از سرمایهگذاران دارایی خود را به تتر که ارزش ثابتی دارد، تبدیل میکنند. در حقیقت، تمایل سرمایهگذاران در زمان نوسانات شدید به نگهداری تتر، موجب رشد دامیننس تتر میشود. برعکس، زمانیکه بازار دارای ثبات است و رشد پایداری دارد، معاملهگران دیگر نیازی به نگهداری استیبلکوینها ندارند، در نتیجه دامیننس تتر با افت مواجه میشود. میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد، هر زمان بازار طوفانی باشد، دامیننس تتر با افزایش همراه است و هر زمان آرامش به بازار برمیگردد، دامیننس تتر کاهش مییابد.
تغییرات اعتماد سرمایهگذاران
اعتماد یا عدم اعتماد عمومی به وضعیت آینده بازار نیز، تاثیر مستقیمی بر رفتار معاملهگران دارد. برای مثال، زمانی که اخبار منفی از قبیل هک صرافیها، وضع قوانین سختگیرانه یا ورشکستگی پروژههای بزرگ منتشر میشود، میزان ترس در بازار بالا میرود. در این شرایط، سرمایهگذاران برای حفظ ارزش داراییهای خود به تتر پناه میبرند، در نتیجه دامیننس تر با رشد همراه میشود. برعکس این اتفاق نیز صدق میکند، زمانیکه میزان خوشبینی و خبرهای مثبت افزایش مییابد، برای مثال رشد بازار یا موفقیت پروژههای بزرگ، دامیننس تتر افت میکند.
سیاستهای اقتصادی جهانی
یکی دیگر از عوامل موثر بر این شاخص مهم، وضعیت اقتصاد جهانی است. بحرانهای برگ مالی، افزایش نرخ بهره، رکود اقتصادی و تنشهای سیاسی یا تغییر سیاستهای مالی کشورها از جمله عواملی هستند که منجر به افزایش بیثباتی در بازارای سنتی میشوند. در این شرایطی که ذکر شد، سرمایهگذاران داراییهای دیجیتال خود را به استیبلکوینهایی چون تتر تبدیل میکنند. بنابراین، تغییرات مهم اقتصادی، یک محرک مهم برای افزایش یا کاهش دامیننس به شمار میآید.
چگونه از دامیننس تتر در تحلیل بازار استفاده کنیم؟
دامیننس تتر یکی از بهترین شاخصها است که تریدرها میتوانند از آن به عنوان ابزار مکمل در تحلیل تکنیکال و احساسات بازار بهره ببرند. با بررسی تغییرات این شاخص، میتوان بهتر جریان نقدینگی را تحلیل کرد، موقعیتهای پر ریسک را شناسایی و رفتار عمومی سرمایهگذاران را درک کرد. در ادامه قصد داریم به سه کاربرد کلیدی این شاخص در تحلیل بازار بپردازیم.
شناسایی روندهای بازار
یکی از کاربردهای بسیار مهم این شاخص شناسایی روند مارکت است. زمانیکه دامیننس در حال افزایش باشد، نشاندهنده کاهش میزان ریسکپذیری و تمایل سرمایهگذاران به نگهداری نقدینگی است. در چنین شرایطی، با اصلاح یا افت قیمتها مواجه میشویم. از طرفی دیگر، زمانیکه دامیننس تتر افت میکند، همزمان با با این روند کاهشی، شاهد ورود مجدد سرمایه به آلتکوینها و بیتکوین خواهیم بود. از این رو، بررسی رفتار و سرعت تغییرات دامیننس تتر میتواند در تحلیل روندهای کلان مارکت بسیار کارامد باشد.
ارزیابی احساسات سرمایهگذاران
یکی از کاربرهای موثر این شاخص، ارزیابی روانشناسی بازار است. افزایش شاخص دامیننس تتر معمولا نشانهای از ترس، احتیاط و عدم اطمینان سرمایهگذاران به آینده مارکت است. برعکس، افت آن معمولا نمایانگر خوشبینی سرمایهگذاران و افزایش ریسکپذیری آنها است. مقایسه این شاخص همزمان با سایر شاخصهای مهمی چون Fear & Greed Index یا دامیننس بیتکوین میتواند تصویر جامعتری از بازار ارائه دهد. در نهایت، میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که افزایش دامیننس تتر با افزایش ریسکگریزی سرمایهگذاران همراه است. برعکس، افت آن با افزایش ریسکپذیری آنها همراه میشود.
تعیین نقاط ورود و خروج در معاملات
تریدرها میتوانند از این شاخص در استراتژی معاملاتی خود بهره ببرند. یکی از کاربردهای اصلی آن در استراتژی تعیین نقطه ورود به معامله و خروج از آن است. برای مثال، اگر پس از افت بازار، این شاخص به اوج خود برسد و شروع به ریزش کند، میتواند نشانهای از بازگشت اعتماد سرمایهگذاران و آغاز یک روند صعوذی باشد. میتوان در این شرایط به دنبال نقطه امن بود. برعکس، اگر در یک بازار صعودی با افزایش یا رشد شارپی دامیننس تتر مواجه شویم، میتوان هشدار یا سیگنالی برای خروج از معامله در نظر گرفته شود. یا حداقل پیشنهاد میشود در این شرایط معاملهگر محتاطانه عمل کند.
میتوان از شاخص Dominance tether در استراتژی معاملاتی برای تعیین نقاط بهینه برای ورود به معامله و خروج از آن بهره برد.
آموزش تحلیل دامیننس تتر در تریدینگ ویو
برای مشاهده و تحلیل نمودار دامیننس تتر در تریدینگ ویو (TradingView)، وارد وبسایت شوید، در قسمت نمادها USDT.D را جستجو کنید. این نماد نشاندهنده نسبت ارزش بازار تتر به کل بازار کریپتو است. همانطور که گفته شد، این نماد به صورت درصدی نیز نمایش داده میشود. بر روی آن کلیک کنید تا نمودار آن برای شما نمایش داده شود. شما میتوانید از ابزارهای تحلیل تکنیکال چون خط روند، سطوح حمایت و مقاومت یا اندیکاتورها بر روی این نمودار بهره ببرید. علاوه بر این، شما میتوانید با اضافه کردن نمودار بیتکوین یا آلتکوینها برای مقایسه همزمان آنها نهایت استفاده را داشته باشید. برای مثال، اگر بر روی نماد بیتکوین سرمایهگذاری یا ترید میکنید، بررسی این نمودار میتواند سرنخهای خوبی از شروع روند کلان بازار به شما ارائه دهد.
همچنین، امکان مشاهده این نماد در تایم فریمهای مختلف چون روزانه یا هفتگی وجود دارد و شما میتوانید برای بررسی روندهای کوتاهمدت و میانمدت نیز از آنها بهره ببرید. برای مثال، اگر میانمدت بر روی بیتکوین ترید میکنید، تایم فریم ۴ ساعته نماد دامیننس تتر میتواند نشانههای خوبی از رفتار بازار به شما ارائه کند. در نهایت، بهتر است دامیننس تتر را همزمان با نمودارهای قیمتی تحلیل کنید تا درک بهتری از نقاط ورود و خروج، زمانبندی معاملات و جهت جریان نقدینگی یا سرمایه داشته باشید.
برای تحلیل و بررسی نمودار Dominanace tether میتوانید به سایت تریدینگ ویو مراجعه کنید. کافی است نماد USDT.D را در قسمت نمادها جستجو کنید.
محدودیتهای تحلیل صرف با دامیننس تتر
اگر چه دامیننس تتر برای درک رفتار بازار و احساسات آن ابزار بسیار کارامدی است، اما تریدر یا سرمایهگذار نباید صرفا این ابزار را اساس تصمیمگیریهای معاملاتی خود قرار دهد. این شاخص فقط بخشی از تصویر کلی بازار را نشان میدهد و به تنهایی نمیتواند دلیل موثقی برای صعود یا ریزش مارکت باشد. برای مثال، در برخی شرایط ممکن است دامیننس تتر افت کند، اما بازار همچنان بیثبات باقی بماند یا برعکس.
از سویی دیگر، باید توجه کنید که دامیننس تتر تحت تاثیر عواملی چون چاپ یا سوزاندن توکنهای تتر نیز قرار میگیرد. بنابراین، نمیتوان گفت که تغییرات این شاخص همیشه مربوط به رفتار معاملهگران و سرمایهگذاران است. از این رو، توصیه میشود از این شاخص به عنوان ابزار کمکی یا مکمل بهره ببرید. در مجموع، بهتر است، در کنار سایر ابزارهای تحلیلی چون دامیننس بیتکوین، تحلیل تکنیکال قیمت، و شاخصهای احساسات بازار از این شاخص بهره ببرید.
مشاهده نمودار لحظهای دامیننس تتر
برای بررسی و تحلیل نمودار لحظهای این شاخص، میتوانید از پلتفرمهایی TradingView، CoinMarketCap یا CoinGlass استفاده کنید. همانطور که در بخشهای قبل نیز اشاره شد، در سایت تریدینگ ویو با جستجوی نماد USDT .D میتوانید نمودار این شاخص را مشاهده کنید. این نمودار دقیق و قابل تنظیم است. امکان استفاده از ابزارهای تحلیلی پیشرفته، مقایسه با سایر نمودارها چون بیتکوین یا دامیننس بیتکوین و تعیین بازههای زمانی گوناگون نیز در این نمودار وجود دارد. در CoinMarketCap نیز تریدرها میتوانند در بخش Dominance، به صورت لحظهای درصد تسلط ارزهای مختلف چون تتر را مشاهده کنید. این منابع برای تحلیلگران حرفهای و حتی تریدرهای مبتدی، بسیار گزینههای معتبری هستند.
اگر در بازار کریپتو ترید میکنید و نیاز است به قیمت ارزهای دیجیتال دسترسی داشته باشید. خانه سرمایه این امکان را برای شما فراهم کرده است. قیمت تتر، قیمت بیتکوین و قیمت اتریوم در این مجموعه به صورت لحظهای قابل مشاهده است.
تفاوت دامیننس تتر با دامیننس بیتکوین چیست؟
این شاخص و دامیننس بیتکوین، هر دو شاخصهایی کلیدی برای درک رفتار بازار کریپتو هستند، اما کاربرد و مفهوم این دو با هم فرق میکند. دامیننس تتر، همانطور که اشاره شد، نشاندهنده سهم تتر از کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال است و بیشتر به جریان سرمایه و احساسات محافظهکارانه مارکت اشاره میکند. در حالیکه دامیننس بیتکوین (BTC Dominance) نشاندهنده سهم بیتکوین از کل بازار کریپتو است. افزایش این شاخص، معمولا نمایانگر جذب سرمایه از آلتکوینها به سمت بیتکوین بوده و کاهش آن نشاندهنده تمایل سرمایهگذاران به آلتکوینها است.
اگر این دو شاخص را در کنار هم تحلیل کنید، میتوانید به درک دقیقتری از روند بازار و جا به جایی سرمایه میان رمز ارزها دست یابید. در ادامه به صورت دقیق رابطه میان این دو شاخص را مورد بررسی قرار میدهیم.
- زمانیکه دامیننس تتر بالا میرود و دامیننس بیتکوین افت میکند: این حالت نشاندهنده ترس یا بیاعتمادی سرمایهگذاران در بازار میتواند باشد. سرمایهگذاران نه تنها از آلتکوینها بلکه از بیتکوین نیز خارج میشوند و سرمایه خود را به تتر تبدیل میکنند. در این شرایط، اصطلاحا گفته میشود بازار ریسگگریز شده است.
- اگر دامیننس بیتکوین رشد کند و دامیننس تتر افت داشته باشد: این شرایط معمولا نشاندهنده آغاز یک فاز نسبتا صعودی و محتاطانه است. سرمایهگذاران دارایی خود را از حالت نقد خارج کرده و تمایل به خرید بیتکوین به عنوان دارایی پیشرو و نسبتا امنتر در بازار ارز دیجیتال دارند. این شرایط با افزایش ریسکپذیری معاملهگران همراه میشود.
این شاخص با شاخص دامیننس بیتکوین رابطه معکوس دارد، به این معنا که با رشد دامیننس بیتکوین این شاخص افت میکند و بالعکس.
نتیجهگیری: نقش دامیننس تتر در تصمیمات معاملاتی
برای بررسی جریان نقدینگی و ارزیابی رفتار معاملهگران در بازار کریپتو، شاخص دامیننس تتر ابزار بسیار کارامدی است. افزایش یا کاهش این شاخص ممکن است بازتابی از ترس، طمع یا تغییر جهت سرمایه در بازار باشد. با این وجود، مانند هر ابزار تحلیلی دیگری، نمیتوان برای انجام معامله صرفا به آن تکیه کرد.
برای گرفتن تصمیمات معاملاتی دقیقتر، بایداین شاخص را در کنار سایر شاخصها و تحلیلها مورد بررسی قرار داد. درک تغییرات این شاخص کلیدی میتواند به معاملهگر کمک کند تا نقاط بهینه برای ورود به معامله و خروج از آن شناسایی کند، در نتیجه احتمال موفقیت او در بازار ممکن است افزایش بیابد.