ثانیه
دقیقه
ساعت
روز
وبینار آموزش ترید از صفرِ صفر رایگان شد!
search

تفاوت بورس و فرابورس چیست؟

تفاوت بورس و فرابورس

بازارهای مالی تشکیلات پیچیده ای هستند که ساختار اقتصادی و سازمانی خاص خود را دارند و نقش مهمی در قیمت گذاری بازار ایفا می کنند. به طور گسترده، به هر بازاری که در آن معاملات اوراق بهادار صورت می گیرد، از جمله بازار سهام، بازار اوراق قرضه، بازار فارکس و بازار مشتقات، بازارهای مالی گفته می شود. بازارهای مالی برای عملکرد صحیح اقتصاد سرمایه داری بسیار حیاتی هستند. امروزه بسیاری از بازارهای مالی در سراسر جهان (مانند بازارهای سهام) معاملات خود را از طریق بورس انجام می دهند.

ثبت‌نام در وبینار فارکس

به بیان ساده، بورس محلی است که در آن بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان یا خریداران و فروشندگان، معامله ای صورت می گیرد. برای روشن شدن این موضوع ابتدا به تفکیک به هر ۲ بازار می پردازیم و سپس تفاوت بورس و فرابورس را خواهیم گفت.

بازار بورس

در بازار بورس، دارایی های مختلفی اعم از دارایـی مالی و دارایی واقعی مورد معامله قرار می گیرند. به بورسی که در آن دارایی های مالی یا اصطلاحاً دارایی های کاغذی (اسنادی مانند سهام و اوراق مشارکت) خرید و فروش می شود، بورس اوراق بهادار و به بورسی که در آن دارایی های واقعی یا کالاهای فیزیکی مورد معامله قرار می گیرند، بورس کالا گفته می شود.

نوع دیگری از بورس هم به نام بورس ارز وجود دارد که در آنجا، پول رایـج کشورها خرید و فروش می شوند (اما هنوز در کشور ما این بورس راه اندازی نشده است). بورس اوراق بهادار، یک بازار متشکل و رسمی سرمایه است که در آن خرید و فروش سهام شرکت ها، اوراق قرضه دولتی و یا مؤسسات معتبر خصوصی تحت ضوابط، قوانین و مقررات خاصی انجام می شود.

خرید و فروش اوراق بهادار در ایران نیز به طور رسمی و دائمی در محلی معین به نام بورس اوراق بهادار تهران انجام می شود. تعیین قیمت هر سهم در این بازار بر مبنای عرضه و تقاضای آن است، یک سرمایه گذار می تواند با هر مقدار سرمایه ای وارد بورس شود و در سهم شرکت های موجود سرمایه گذاری کند.

بازار فرابورس

بازار فرابورس ایران نیز در آبان سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار آغاز کرد که این بازار دارای ساختار و جایگاه قانونی مشابه بورس است، اما شرایط پذیرش و معامله در آن ساده تر است تا اهرمی کمک کننده به تامین مالی اقتصاد کشور باشد.

از مهم ترین وظایف این بازار، ساماندهی و هدایت بخشی از بازار سرمایه است که شرایط ورود به بورس اوراق بهادار را نداشته و یا تمایل به ورود سریع تر به بازار را دارند.

علاوه بر این که انواع متنوعی از اوراق بهادار در بازار فرابورس قابل معامله هستند، ورود به آن نیز نیازمند شرایط و الزامات کمتری است.

ثبت‌نام در وبینار فارکس

سازوکارهایی ساده تر و تنوع در شرایط پذیرش شرکت ها در فرابورس ایران، امکانی را فراهم کرده تا بنگاه های اقتصادی بتوانند با کسب حداقل شرایط و در سریع ترین زمان ممکن، به این بازار مالی وارد شده و از تمامی مزایای شرکت های پذیرفته شده در بازار مبادلات اوراق بهادار بهره مند شوند.

فرابورس دارای پنج بازار است با نام های بازار اول، بازار دوم، بازار سوم، بازار ابزارهای نوین مالی و بازار پایه.

بــازار سهام فرابورس ایران شامل بازارهای اول، دوم و پایه است. سهام شرکت هایی که شرایط لازم را داشته باشند در بازار اول و دو مبادله می شوند و شرکت هایی که این شرایط را نداشته باشند می توانند در بازار پایه معامله شوند.

در بازار اول، شرکت های سهامی عام که طبق دستورالعمل پذیرش موفق بــه احراز شرایط لازم شده باشند، مجاز بــه انجام معاملات سهام خود خواهند بـود.

در بازار دوم، همانند بازار اول معاملات سهام شرکت های سهامی عام انجام می شود؛ اما شرایط پذیرش در این بازار، منعطف تر از بازار اول است. بازار پایه فرابورس نیز، به منظور ایجاد قابلیت نقل و انتقال سهام شرکت های سهامی عام که در بورس یا سایر بازارهای فرابورس پذیرش نشده اند، ایجاد شده است. در این بازار اکثر شرکت های سهامی می توانند حضور داشته باشند.

در هر دو بازار بورس و فرابورس، انجام معامله از طریق کارگزاری هایی انجام می شود که دارای مجوز قانونی از سازمان بورس اوراق بهادار هستند. این کارگزارها درواقع واسط میان خریدار و فروشنده هستند.

اما تفاوت بورس و فرابورس در چیست؟

  • تقسیم بندی بازار:

بازار بورس به طور کلی به دو بازار اول و دوم تقسیم می شود. عملکرد این دو بازار به هم مرتبط است. به این صورت که اگر شرکتی در بازار اول عملکرد قابل قبولی نداشته باشد به بازار دوم منتقل خواهد شد و در مقابل اگر شرکتی در بازار دوم به خوبی عمل کند به بازار اول منتقل خواهد شد.

ضمن اینکه اگر شرکتی در بازار دوم چندان رضایت بخش عمل نکند از بازار اخراج می شود. بازار فرابورس ایران نیز همان طور که در ابتدا توضیح داده شد، دارای ۵ بازار، اول، دوم، سوم، ابزار های نوین مالی و پایه است.

بنابراین اولین تفاوت بورس و فرابورس در تقسیم بندی و تعداد این دو بازار است.

  • فرآیند پذیرش در بازار بورس و فرابورس:

شرایط پذیرش سهام در بازار بورس کمی دشوار است، بازار فرابورس با شرایط ساده تر تشکیل شده تا شرکت های کوچک هم بتوانند سهام خود را در بازار سرمایه عرضه کنند. در جدول زیر می توانید تفاوت بورس و فرابورس را در خصوص شرایط پذیرش به خوبی مشاهده کنید:

شرایط پذیرش بازار بورس بازار فرابورس
تابلوی اصلی بازار اول تابلوی فرعی بازار اول بازار دوم بازار اول بازار دوم
حداقل سرمایه ثبت شده شرکت ۱۰۰ میلیارد تومان ۵۰ میلیارد تومان ۲۰ میلیارد تومان یک میلیارد تومان ۱۰۰ میلیون تومان
حداقل سهام شناور ۲۰ درصد ۱۵ درصد ۱۰ درصد ۱۰ درصد پنج درصد
حداقل تعداد سهام داران هزار نفر ۷۵۰ نفر ۲۵۰ نفر ۲۰۰ نفر
حداقل سابقه فعالیت شرکت در صنعت مربوطه سه سال سه سال دو سال حداقل دو سال از زمان بهره برداری با ارائه خدمات گذشته باشد حداقل یک سال از تاسیس آن گذشته باشد
زیان انباشته نداشته باشد نداشته باشد نداشته باشد نداشته باشد برنامه عملیاتی مناسبی برای خروج از زیان داشته باشد
نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی ها ۳۰ ۲۰ ۱۵ ۱۵
سودآوری سه دوره منتهی به پذیرش سودآور باشد دو دوره منتهی به پذیرش سودآور باشد یک دوره منتهی به پذیرش سودآور باشد یک دوره منتهی به پذیرش سودآور باشد

 

  • بورس اوراق بهادار مزایایی از قبیل شفافیت قیمت ها و کاهش ریسک را به همراه دارد اما در بازار فرابورس به این علت که شرایط معاملات با نظر طرفین قرارداد تعیین می گردد، این مزایا به صورت کامل وجود ندارد.
  • دیگر تفاوت بورس و فرابورس، ساعات معامله ی این دو بازار است. بازار بورس از شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ صبح تا ۱۲٫۳۰ (به غیر از تعطیلات رسمی) فعالیت می کند، اما ساعات کار فرابورس از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار است.

مزایای پذیرش شرکت ها در فرابورس:

  • سهولت پذیرش:

پذیرش و درج شرکت های سهامی عام در فرابورس ایران نسبت به بورس شرایط کمتری نیاز دارد و این باعث شده تا دوره زمانی پذیرش شرکت ها به کمتر از یک ماه کاهش پیدا کند.

  • تامین مالی:

شرکت های پذیرفته شده در فرابورس این امکان را دارند تا از طریق فروش سهام خــود از مزایای تامین مالی ارزان قیمت از طریق بازار سرمایه بهره ببرند. علاوه بر این امکان تامین مالی از محل جذب سرمایه گذاران جدید و افزایش سرمایه را نیز دارا هستند.

  • معافیت مالیاتی:

شرکت های پذیرفته شده در بازار فرابورس ایران از مزایای مالیاتی قابل توجهی برخوردار هستند. به این صورت که شرکت هایی که اقدام به عرضه سهام در فرابورس می کنند (به غیر از شرکت های حاضر در بازار پایه) امکان برخورداری از معافیت مالیاتی تا ۱۰ درصد درآمد خود را دارا هستند.

  • وثیقه گذاری سهام:

سهامداران شرکت های پذیرش شده در بازار فرابورس می توانند از طریق وثیقه گذاری سهام شرکت خود، برای اخذ تسهیلات اقدام کنند. چراکه شبکه بانکی، سهام شرکت های پذیرفته شده در فرابورس ایران را به عنوان دارایی قابل قبول جهت وثیقه گذاری برای دریافت تسهیلات بانکی بــه رسمیت می شناسد.

  • امکان انتشار اوراق بهادار در بازار ابزارهای نوین مالی:

شرکت های پذیرش شده در فرابورس می توانند با ارائه مدارک لازم به سازمان بورس و اوراق بهادار منابع مالی طرح های موردنظر را (حداکثر تا ۶۰ درصد سرمایه گذاری در طرح پروژه موضوع اوراق مشارکت) از طریق انتشار اوراق تامین کنند.

  • امکان خروج از فرابورس:

اگر شرکتی تصمیم بگیرد به هر دلیلی از فرابورس خارج شود، در دستورالعمل پذیرش برای این موضوع راه حلی در نظر گرفته شده است که با گذراندن فرآیند مشخصی امکان خروج از این بازار و حتی تبدیل شرکت به شرکت سهامی خاص به سادگی امکان پذیر خواهد بود. ضمن اینکه شرکت های حاضر در فرابورس ایران می توانند بسیار راحت تر به بازارهای دیگر انتقال پیدا کنند.

  • نبود حجم مبنا:

سهام مورد مبادله در بازارهای فرابورس ایران به دلیل نبود حجم مبنا با معاملات روان تر و نقد شوندگی بالاتری رو به رو هستند و عرضه و تقاضا برای این سهام به سرعت متعادل شده و معمولا صف خرید و فروش آن ها برای مدت زیادی ادامه نمی یابد.

در نظر داشته باشید که سهام شرکت های فرابورسی و بورسی با یک کد معاملاتی قابل خرید و فروش هستند. شما می توانید برای شروع انجام معامله، این کد را از کارگزاری های رسمی دریافت کنید.

به این مقاله امتیاز دهید
(۱۷۳ رای) ۴.۴
۱۲۳۴۵
ترتیبی که برای خواندن مقالات آنچه یک سرمایه گذار بورس باید بداند (مفاهیم و اصطلاحات مهم بورس) به شما پیشنهاد میکنیم:

50 نظر ثبت شده
آرامش
آرامش
139 روز قبل
سلام چجوری میشه از فرابورس عرضه اولیه خرید کرد؟
ehsan
ehsan
132 روز قبل
فرایند خرید عرضه اولیه تفاوتی در فرابورس و بورس ندارد
علی
علی
150 روز قبل
سلام من در فرابورس سهام نماد سزار را ۱۹۵۰۰را خریدم و امروز متوجه شدم که شرکت مذکور به بوری منتقل شده و مبلغ هر سهم ۱۰۰۰ریال شده است ودر پرتی وی من حدود ۶۰ میلیون تومان ضرر کرده ام لطفا در صورت امکان راهنمایی نماییید
ehsan
ehsan
142 روز قبل
در سایت ذی نفعان سازمان بورس وضیعت سهامتون رو چک کنید.
طاهری
طاهری
328 روز قبل
خیلی بی حاشیه مفید مختصر و خوب
یاس
یاس
1112 روز قبل
با سلام من مدتی پیش اوراق تبعی ذوب رو خریدم بدون اینکه سهام اون رو داشته باشم و الان این اوراق تبعی در پرتفوی من نیست فقط در پرتفوی لحظه ای من هست ایا اگر من سهام ذوب رو بخرم میتونم اوراق تبعی ذوب رو بفروشم؟
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1110 روز قبل
باسلام دوست عزیز اوراق تبعی باطل شده است
محمد
محمد
1131 روز قبل
درود آیا در فرابورس میشه سهامی رو که در روز خریدیم تو همون روز بفروشیم یا مثل بورس قانون d+1حاکمه!؟
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1130 روز قبل
باسلام دوست عزیز امکان فروش در فرابروس وجود دارد
رضا
رضا
1162 روز قبل
سلام من پریروز خرید آفلاین وسپهر از تامین سرمایه نوین کردم البته با قیمت ۹۷۰٫٫٫ الان از کجا باید متوجه بشم برام خرید شده یا نه... تو پرتفو چیزی نیومده... پولم کم شده
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1161 روز قبل
باسلام دوست عزیز اگر در چند روز آینده مبلغ به حساب شما برگردانده نشد و سهمی به پرتفوی شما اضافه نشد با کارگزاری تماس بگیرید تا بررسی کنند
علی
علی
1171 روز قبل
مگ فرابورس میشه بدون حجم مبنا باشه ؟؟پس محدودیت نوسان مثلا برای پایه زرد +۳ تا-۳ هست نسبت ب حجم مبنا تغییر میکنه قیمت پایانی
پشتیبان
پشتیبان
1170 روز قبل
با سلام و احترام خیر قربان. حجم مبنای ۱ مربوط به نسخه قبلی قوانین است. در ویرایش جدید تمام سهام حجم مبنای مشخص دارند.
رضا یزدانی
رضا یزدانی
1195 روز قبل
سلام من عرضه اولیه گدنا رو خریدم حال بعد ازیک روز نیومده تو پرتفوی......... لطفاراهنماییم کنیند. تازه میرم تو گردش حساب پول گدنا حساب نشده و توتاریخچه سفارشات گوشه گدنا نوشته انصراف در حالی که من انصراف ندادم ممکنه ثبت نشده باشه...
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1195 روز قبل
باسلام دوست عزیز اگر مبلغ به حساب شده برگشت داده شده است خریدی صورت نگرفته است
مرتضی چنانی
مرتضی چنانی
1202 روز قبل
سلام بنده خواستم از طریق کارگزاری سهام عدالتم رو بفروشم البته قبلا از طریق بانک ۳۰%رو فروختم باید چکار کنم
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1201 روز قبل
باسلام دوست عزیز منتظر اطلاع رسانی درباره زمان تغییر کارگزار ناظر سهام عدالت بمانید
somaye
somaye
1212 روز قبل
عالی