برای بسیاری از افرادی که تازه با جهان سرمایه گذاری آشنا شدهاند، این پرسش مطرح میشود که تحلیل بنیادی یا فاندامنتال چیست؟ باید بدانید که تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis) که به نام تحلیل بنیادی نیز شناخته می شود، روشی است که در آن، ارزش یک دارایی با روش تحلیل و تجزیه از بالا به پایین مورد بررسی قرار میگیرد و درنهایت، ماهیت یک دارایی با تحلیل عوامل مختلف اجتماعی و اقتصادی مؤثر بر آن ارزیابی می شود.
این روش که توسط فردی به نام بنجامین گراهام ابداع شده است، این امکان را برای سرمایهگذار فراهم میکند که بتواند با استفاده تحلیل داده های مرتبط با اقتصاد و متغیرهای مالی، ارزش واقعی یا ذاتی داراییهای خود را متوجه شود و از این داده ها، برای شرکت در سرمایه گذاریهای منصفانه استفاده کند.
تحلیل فاندامنتال چیست؟
در تحلیل بنیادی یا فاندامنتال، تمرکز روی بررسی ارزش واقعی دارایی و اوراق بهادار است. توجه داشته باشید که این روش، برخلاف شیوۀ تکنیکالی است که به پیش بینی تغییرات قیمت میپردازند. تحلیلگران داده، برای تحلیل فاندامنتال، به تمامی عوامل متغیر اقتصادی و مالی که ممکن است بر ارزش واقعی یک دارایی تأثیر بگذارند، توجه می کنند و داده های به دست آمده از این موارد را بر تحلیل نهایی خود تأثیر می دهند. در تحلیل بنیادی جامع، تمامی عوامل اقتصادی ازجمله اقتصاد کلان و خرد مورد بررسی قرار می گیرند.
باید بدانید که هدف نهایی استفاده از روش تحلیل فاندامنتال، که به عنوان یکی از پراستفاده ترین شیوه های تحلیلی در بازار بورس و ارزهای دیجیتال شناخته میشود، این است که سرمایه گذار بتواند با اطلاع از قیمت واقعی اوراق خود، سرمایه گذاری درست و منصفانه ای داشته باشد و تصمیم بگیرد که آیا قیمت اعلام شده برای سرمایه های او کم تر و یا بیش تر از ارزش واقعی آن ها است یا خیر؟!
همچنین باید توجه کنید که در مجموع، سه داده در تحلیل نهایی داده ها تأثیرگذار هستند که شامل موارد زیر می شوند:
- داده های مرتبط با اتفاقات گذشته که برای الگویابی مورداستفاده قرار میگیرند.
- اطلاعاتی که در دسترس عموم قرار داده می شوند؛ مانند بیانیه های صادرشده و اعلانات عمومی.
- اطلاعات خصوصی مانند نحوۀ مدیریت بحران و اطلاعاتی که نیاز به آموزش دارند.
ارزش ذاتی سهام چیست؟
دو فرض نسبت به ارزش سرمایه برای تحلیل بنیادی در نظر گرفته می شود که به شرح زیر هستند: فرض ابتدایی این است که قیمت کنونی سهام، تمامی ارزش اصلی سهام یک شرکت را منعکس نمیکند و در فرض دوم، در نظر گرفته می شود که ارزش منعکس شده از تمامی داده های بنیادی یک شرکت، به ارزش اصلی و واقعی سهام نزدیک تر است. تحلیلگران از این ارزش فرضی به عنوان ارزش ذاتی یاد میکنند.
مزایای تحلیل بنیادی یا فاندامنتال چیست؟
باید بدانید که نمیتوان روش دقیقی را برای کسب قطعی سود در بازار ارزهای دیجیتال معرفی کرد اما روش تحلیل بنیادی یا فاندامنتال، به عنوان یکی از شیوه های مطمئن شناخته میشود. تحلیلگران با استفاده از این روش میتوانند قیمت واقعی سرمایه ها را تعیین کنند. این موضوع، به ویژه برای معاملاتی که ارزش اوراق بهادار در آن کم تر از قیمت اصلی آن ها تعیین شده است، صدق میکند؛ زیرا در نهایت، این اوراق ممکن است ارزش بالاتری داشته باشند و بتوان سود بیش تری از آن ها کسب کرد.
تحلیل فاندامنتال عناصر مختلفی را مورد بررسی قرار میدهد و از این رو، به بهبود شرایط کلی یک شرکت کمک بسیار زیادی میکند. برای تحلیل بنیادی، باید موارد مختلفی که مرتبط با قیمت سهام یک شرکت هستند را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید تحلیل خوبی ارائه دهید؛ ازجمله عملکرد کلی صنعت، شرایط سیاسی داخلی، صورت های مالی و همچنین تحلیل رقبا.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
معایب تحلیل بنیادی
تحلیل فاندامنتال تحلیل جامعی است که برای رسیدن به هدف نهایی آن، نیاز است که تحلیلگر دانش زیادی در زمینه های گوناگون ازجمله حسابداری، اقتصاد و امور مالی داشته باشد. از این رو، یافتن تحلیلگری که بتواند تمامی این موارد را مورد بررسی قرار دهد و از آن ها برای تحلیل نهایی خود استفاده کند، کار سادهای نیست.
از طرف دیگر، باید به این موضوع نیز توجه شود که نمیتوان دانش قطعی و دقیقی برای رسیدن به سود کاملی از یک سرمایه گذاری معرفی کرد. در تحلیل فاندامنتال، همانطور که از نام آن مشخص است، ما از یک روش بنیادی و جامع برای داشتن یک سرمایه گذاری مناسب استفاده می کنیم و میتوان گفت که این شیوه، از قطعیت زیادی برخوردار است.
تحلیل فاندامنتال بورس چگونه انجام می شود؟
باید توجه کنید که نمیتوان یک چارچوب کلی برای تحلیل فاندامنتال ارائه داد که مورد قبول همه باشد، اما به طور کلی، میتوان گفت که تحلیل بنیادی جامع یا فاندامنتال از سه مؤلفۀ اصلی تشکیل شده است که هر یک از آن ها، در داده های نهایی که از این بررسی به دست میآیند، تأثیر بسیار زیادی دارند. این سه مؤلفه به شرح زیر هستند:
- تحلیل شرکت
- تحلیل اقتصاد
- تحلیل صنعت
شیوۀ عرضۀ سهام در مدت طولانی، میزان تقاضا و همچنین وضعیت فعلی بازار، از مهمترین عوامل تأثیرگذار برای بررسی و تحلیل فاندامنتال هستند. از این رو، توجه به این موارد در صدر لیست تحلیلگران قرار میگیرد و این موضوعات، تأثیر بسیار زیادی بر تحلیل نهایی سرمایه گذاری دارند.
همانطورکه بررسی شد، این تحلیل یک شیوۀ از بالا به پایین دارد که ابتدا کل را مورد بررسی قرار میدهد و درنهایت به سمت عوامل جزئی تر حرکت می کند. البته برعکس این موضوع نیز ممکن است انجام شود و رویکرد تحلیلی سرمایه گذار از پایین به بالا باشد و تحلیل بنیادی با بررسی موارد جزئی نظیر سهام خاص شروع شود. هر یک از این دو روش به شیوۀ خاصی صورت میپذیرند که در ادامه، آن ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تحلیل بنیادی کل به جزء
در این روش، تحلیلگر با بررسی اقتصاد کل، روند تحلیل خود را آغاز می کند. این روش تحلیل فاندامنتال، از چهار بخش تشکیل شده است که هر یک از آن ها، به ترتیب مورد بررسی قرار می گیرند:
- اقتصاد کل
- اقتصاد بخش
- اقتصاد صنعت
- اقتصاد شرکت
روش کل به جزء، با بررسی عوامل کلی اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی، نرخ بهره و تورم شروع می شود. در ادامه، تحلیلگر با تعیین جهت سرمایه گذاری، می تواند صنعت ها و بخش هایی که مناسب این کار هستند را شناسایی کند و درنهایت، چشم انداز وسیعی از یک سرمایه گذاری را تحلیل کند تا تمامی فرصتهای مناسب را در اختیار سرمایه گذار قرار دهد.
تحلیل بنیادی جزء به کل
در این شیوۀ تحلیل بنیادی که برخلاف روش قبلی انجام میشود، تحلیلگر با بررسی عوامل اقتصاد خرد مانند سهام خاص کار خود را آغاز میکند. این روش به این علت انجام میشود که سرمایه گذار بتواند سود بیش تری از سهامی خاص کسب کند و سرمایه گذاری بهتری داشته باشد.
در روش تحلیل فاندامنتال جزء به کل، تحلیل با بررسی امور مالی مرتبط با شرکت آغاز می شود و درنهایت، به سمت بررسی سلامت اقتصاد کل و موارد مؤثر بر آن پیش میرود. تحلیلگران به این منظور، ارزیابی جامعی از عملکرد شرکت ارائه میدهند.
نحوه عملکرد تحلیل فاندامنتال در فارکس چیست؟
ممکن است این پرسش برای سرمایه گذاران مطرح شود که این تحلیل در فارکس چیست و چگونه انجام می شود؟ در تحلیل بنیادی فارکس، تحلیلگران با بررسی داده ها و اخبار روزانۀ یک کشور، از روند افزایش یا کاهش ارزش ارز مطلع میشوند. از این رو، این روش تحلیلی از عوامل بسیار زیادی ازجمله امور اقتصادی، سیاسی و همچنین اجتماعی یک کشور تأثیر میپذیرد.
بدیهی است که مهمترین عامل تأثیرگذار بر قیمت ارزها، شرایط اقتصادی یک کشور است. از این رو، هرچه وضعیت اقتصاد یک کشور رونق بیش تری داشته باشد، شرایط برای معامله و سرمایه گذاری های بهتری فراهم میشود. از مهمترین عوامل تأثیرگذار برای تحلیل فاندامنتال در فارکس، میتوان از موارد زیر نام برد:
- نرخ بهره
- شاخص قیمت مصرفکننده و تولیدکننده
- نرخ بیکاری در یک کشور
- امور اجتماعی و شرایط کلی اقتصادی و سیاسی
- میزان تولید ناخالص داخلی
باید بدانید که تحلیل فاندامنتال در بازار فارکس، یکی از کاربردیترین روش های مورداستفاده برای تحلیل ارزهای دیجیتال به شمار میرود. این روش به عنوان بهترین روش برای پیش بینی و بررسی روند تغییرات قیمت ارزها شناخته می شود.
تحلیلگران بازار فارکس، برای تحلیل بنیادی ارزها باید از ابزارهای مختلفی استفاده کنند و شرایط بسیار زیادی را مورد بررسی قرار دهند. باید بدانید که علاوه بر شرایط اقتصادی کشور خود و حوادث سیاسی و قدرت پول آن، تحلیلگران فارکس باید موارد مشابه کشورهای دیگر را نیز مورد تحلیل قرار دهند و درنهایت، داده های نهایی را با یکدیگر مقایسه کنند تا شرایط مطلوب برای سرمایه گذاری را بیابند.
تفاوت تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال
به طور کلی، میتوان گفت که تحلیل فاندامنتال یا تحلیل بنیادی، به بررسی تمامی عوامل داخلی و خارجی تأثیرگذار بر روند اقتصادی و سرمایه گذاری می پردازد، اما در تحلیل تکنیکال، از همان ابتدا تنها به روند تغییرات قیمت و امور مالی یک پروژه توجه میشود و عوامل خارجی مورد بررسی قرار نمی گیرند. باید بدانید که تحلیل تکنیکال را میتوان برای بازارهای مالی مختلف استفاده کرد و روشهای متفاوتی برای این شیوۀ تحلیلی در بازارهای گوناگون وجود ندارد.
از عوامل تأثیرگذار برای این روش تحلیلی میتوان به مواردی نظیر میانگین متحرک همگرا واگرا، ابر ایچیموکو و شاخص قدرت نصبی اشاره کرد. همچنین باید بدانید که در روش تحلیل تکنیکال، از مواردی نظیر خطوط روند یا ترند، کانالها، اندیکاتورها، اسیلاتورها، نوسان و حجم قیمت نیز استفاده میشود.
تحلیل فاندامنتال کمی و کیفی
در تحلیل بنیادی، به مؤلفه های مختلفی توجه میشود که تعدادی از آن ها قابل اندازه گیری و تعدادی دیگر نیز غیرقابل اندازه گیری هستند. در تحلیل فاندامنتال کمی (Quantitative Fundamental Analysis) از داده های قابل اندازه گیری استفاده میشود. مهمترین بخش این داده ها، صورت های مالی شرکت ها به شمار می روند که شامل اعداد مرتبط با درآمد، دارایی، سود و ضرر هستند.
در تحلیل فاندامنتال کیفی، موارد مختلفی نظیر مدل کسب و کار، وضعیت رقبا، تحلیل شرایط سیاسی و داخلی یک شرکت مورد بررسی قرار می گیرند. این موارد، تنها نیاز به تحلیل و بررسی دارند و نمیتوان از آن ها، داده های عددی ارائه داد. درنهایت، هر دوی این تحلیلها منجر به پیدا کردن یک دیدگاه کلی نسبت به شرایط سرمایه گذاری میشوند که میتوانند کمک زیادی برای سرمایه گذاری باشند.
رویکرد تحلیل بنیادی یا فاندامنتال چیست؟
همانطورکه میدانید، بازار ارزهای دیجیتال و بورس، کاملاً براساس فناوری تغییر میکند. از آنجا که این علم، از تکنولوژی و فناوری های نوآورانه استفاده می کند، باید توجه کرد که پیش از ورود به این بازار، علم کافی داشته باشید و روشهای مختلف تحلیلی موارد مختلف آن را بشناسید. این روشها، کمک بسیار مفیدی برای کسب سود مناسب و متناسب با سرمایهگذاری شما هستند. همانطورکه بررسی شد، یکی از شیوه هایی که به این منظور استفاده می شود، روش تحلیل فاندامنتال یا بنیادی است.
از آنجایی که این شیوۀ تحلیلی، رویکرد جامع و کلی دارد، باید توجه کنید که تمامی مواردی که بر قیمت نهایی تمامی دارایی های یک سرمایه گذار تأثیر می گذارند؛ مورد بررسی قرار بگیرند. هدف نهایی این شیوۀ تحلیلی، این است که بتوان سرمایه گذاری مناسبی انجام داد و درنهایت، سود مناسبی از این کار کسب کرد.
منابع تحلیل بنیادی
اولین منبع برای تحلیل فاندامنتال، بررسی وبسایت پروژه های موردنظر است. همانطورکه می دانید، تمامی ارزهای دیجیتال و پروژه های مرتبط با آن ها، سایت مختص به خود را دارند که اطلاعات و داده های مناسبی در اختیار تحلیلگران سرمایه قرار می دهند. از این رو، اولین گام برای شروع تحلیل بنیادی، این است که سایتهای مرتبط به سرمایهگذاری خود را مورد بررسی قرار دهید. همچنین باید به اطلاعاتی که در شبکه های اجتماعی این پروژه ها منتشر میشود نیز توجه کنید تا بتوانید تحلیل نهایی مناسبی ارائه دهید.
همچنین به عنوان تحلیلگران سرمایه، باید توجه داشته باشید که از نشریات و خبرگزاری ها نیز غافل نشوید. اکثر پروژه های خوب، توسعه ها و تحلیلهای خود را در بستر شبکه های اجتماعی و سایت ها انتشار میدهند. از این رو، میتوانند منبع مناسبی برای تحلیلگران به شمار روند. در ادامه، به بررسی کامل منابع لازم برای تحلیل فاندامنتال میپردازیم:
وایت پیپرها (white papers)
وایت پیپر یکی تخصصی ترین منابع مورداستفاده برای تحلیل فاندامنتال به شمار میرود. باید توجه کنید که خواندن این مقالۀ تخصصی، ممکن است تا حدی دشوار باشد؛ زیرا وایت پیپرها توسط تیم پروژۀ رمزارز نوشته میشوند و مخاطب اصلی آن ها، دیگر توسعه دهندگان هستند.
توجه داشته باشید که با وجود دشواری تحلیل، این مقالات میتوانند اطلاعات بسیار خوبی را در اختیار شما قرار دهند. وایت پیپرها، حاوی تمامی جزئیات مرتبط با یک پروژۀ رمزارز جدید هستند و ممکن است در آن ها از مواردی نام برده شود که تأثیر زیادی بر تحلیل فاندامنتال دارند. به عنوان مثال، میتوان اطلاعات مرتبط با استراتژی تیم پروژه و همچنین اهداف و روند پیشروی آن را در آینده در وایت پیپری که توسط تیم توسعه دهنده منتشر میشود پیدا کرد.
خبرگزاری های مرتبط با ارزهای دیجیتال
خوشبختانه تعداد زیادی از خبرگزاری های مرتبط با رمزارزها وجود دارد که اطلاعات مفیدی در اختیار تحلیلگران قرار میدهند. با توجه به انبوه اطلاعات منشر شده توسط این نشریات، شما باید توجه داشته باشید که اطلاعات و بروزرسانی های مرتبط با پروژۀ رمزارز موردنظر خود را به طور مرتب پیگیری کنید و از بی شماری اطلاعات مرتبط با پروژه های مختلف، نهایت استفاده را ببرید. شما همچنین میتوانید از تحلیلهای گوناگون و پیشنهادهای متنوع سرمایه گذاری نیز استفاده کنید تا درنهایت، تحلیل فاندامنتال کامل و جامعی را ارائه دهید.
به عنوان چند مورد از مهمترین سایتهایی که اخبار رمزارزها را انتشار میدهند، میتوان به این موارد اشاره کرد: سنتیمنت (Santiment)، لونار کراش (Lunar crush)، چین بروکر (chain broker)، آی سی او دراپز (icodrops) و کوین مارکت کال (coin market call).
سایت مرتبط با پروژه ارزهای دیجیتال
یکی از منابع جامع برای تحلیل ابتدایی روند کاری پروژه های رمزارزها، بررسی شبکه های اجتماعی و تمامی بسترهایی است که صاحبین پروژه برای اعلانات ویژه در مورد آن استفاده میکنند. از آنجایی که تمام پروژه ها برای خود بستری فراهم کردهاند تا در آن به بازگویی اخبار و بیان اطلاعات جدید در زمینۀ پروژۀ خود بپردازند، شما میتوانید از آن ها به عنوان منبعی مناسب برای تحلیل ها و تصمیمات آیندۀ خود کمک بگیرید.
بررسی نسبت های مالی در تحلیل فاندامنتال سهام
تجزیۀ نسبت های مالی به تحلیلگران کمک میکند تا درک خوبی نسبت به وضعیت مالی یک شرکت داشته باشند. این روش تحلیلی که رابطۀ بین کالاهای موجود را در صورتهای مالی مورد بررسی قرار میدهد، دیدگاه مناسبی ارائه میدهد تا افراد بتوانند شرایط سرمایه گذاری را بسنجند و تصمیم مناسبی بگیرند.
انواع مختلفی از روشهای بررسی نسبت های مالی در تحلیل بنیادی مورد استفاده قرار میگیرند که به عنوان مثال، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نسبت جاری
- نسبت آنی (سریع)
- نسبت وجه نقد
هر یک از این موارد، به نوعی تأثیر زیادی در روند نهایی تحلیل فاندامنتال دارند و ممکن است بر ارزش واقعی یک سهام تأثیر منفی یا مثبت بسیاری بگذارند. درنتیجه، تحلیلگران باید انواع داده های مرتبط با نسبتهای مالی را هم در امور شرکت ها مورد بررسی قرار دهند و از آمار نهایی آن ها، برای تعیین شرایط مناسب به منظور سرمایه گذاری استفاده کنند.
مدل های ارزش گذاری در تحلیل فاندامنتال
به طور کلی، مدلهای ارزش گذاری به دست ههای متفاوتی تقسیم میشوند که از بین تمام آن ها، از دو دستۀ اصلی ارزش گذاری نسبی و ارزش گذاری براساس جریان نقدی، به عنوان مهمترین مدل های ارزش گذاری یاد میشود. باید بدانید که در روش سرمایه گذاری نسبی، ارزش فعلی جریان های مختلف مالی مورد بررسی قرار میگیرند و در شیوۀ سرمایه گذاری دوم، از روش بررسی ضرایب قیمت استفاده میشود.
روش ارزش گذاری براساس جریان نقدی، به این شکل عمل میکند که ابتدا تعریف مناسبی برای این جریان ارائه میکند. درنهایت، تحلیلگر میتواند جریان نقدی را پیشبینی کند و روش مناسبی برای محاسبۀ نرخ تنزیل ارائه دهد. در روش ارزش گذاری نسبی، از قیمت های داراییهای مشابه برای تعیین قیمت مناسب برای سرمایه گذاری آینده استفاده میشود. این دو شیوۀ ارزش گذاری، درنهایت میتوانند کمک شایسته ای برای تحلیل نهایی فاندامنتال ارائه دهند و از این رو، یکی از ملزومات کار تحلیلگران به شمار میروند.
از 0تا 100 تحلیل فاندامنتال
همانطورکه بررسی شد، تحلیل بنیادی یا فاندامنتال یکی از مهمترین شیوه های تحلیلی در بازار رمزارزها به شمار میرود که با توجه به نیازهای این فناوری مدرن، تحلیل مناسبی به منظور سرمایه گذاری ارائه میدهد که درنهایت، سرمایه گذار به سود متناسب با ارزش واقعی دارایی خود دست یابد.
در بازار رمزارزها، استفاده از روشهای سنتی تحلیلی کاربرد زیادی ندارد و برای دست یافتن به تحلیل مناسب، باید از تکنولوژی های مختلف و منابع متعددی استفاده کرد. از این رو، تحلیل بنیادی به علم و آموزش بسیار زیادی در زمینه های مختلف ازجمله موارد مرتبط با اقتصاد خرد و کلان، موضوعات سیاسی و اجتماعی، امور مالی و همچنین سیاست و قراردادهای شرکتها نیاز دارد.
باید توجه داشته باشید که برای تحلیل بنیادی، میتوان از منابع زیادی مانند خبرگزاری ها، اعلانات صاحبان پروژه های رمزارزها و همچنین وبسایت های مرتبط با آن ها استفاده کنید. درنهایت، تحلیلگر سرمایه میتواند با استفاده از دو روش بررسی کل به جزء یا جزء به کل، تحلیل نهایی مناسبی به منظور سرمایه گذاری انجام دهد و تمامی فرصتها و سهام هایی که متناسب با ارزش واقعی دارایی هستند را ارائه کند. تحلیل فاندامنتال که به روش صحیح انجام شود، میتواند روند رشد یک شرکت یا سهام را با تغییرات مثبت فراوانی روبرو کند. از این رو، این روش تحلیلی به عنوان یکی از مهمترین شیوه های بررسی جهان رمزارزها و سرمایه گذاری شناخته میشود.
سوالات متداول
برای این تحلیل در بازار فارکس، شما نیاز به دانش بالایی در زمینۀ اقتصاد و امور مالی دارید. همچنین باید از منابع مختلفی مانند سایتهای مرتبط با پروژههای رمزارزها نیز استفاده کنید.
در تحلیل فاندامنتال، تحلیلگران با استفاده از بررسی عوامل مختلف داخلی و خارجی، شرایط برای سرمایه گذاری را پیدا می کنند. در تحلیل تکنیکال فارکس، تحلیلگران با الگوی روند تغییرات، قیمتهای آینده را در بازار رمزارزها پیشبینی میکنند.
منابع مختلفی وجود دارند که شامل سایتهای تحلیلگران، شبکه های اجتماعی مرتبط با پروژۀ مدنظر شما و همچنین وایت پیپرها هستند. شما میتوانید از نقدها و تصمیمات دیگران نیز برای بررسی شرایط سرمایه گذاری استفاده کنید.
تحلیل فاندامنتال یک اصل الزامی برای سرمایه داران است تا بتوانند احتمال رسیدن به سود حتمی را بالا ببرند. همچنین، این نوع از تحلیل بنیادی، تمامی امور تأثیرگذار داخلی و خارجی را برای یک سرمایه بررسی میکند، که به کمک آن، میتوان شرایط را برای رسیدن به سود بیش تر بهبود داد.