«S&P 500» نوعی شاخص سهام است که قیمت سهام 500 شرکت بزرگ دولتی در ایالات متحده را دنبال می کند. در حالت رسمی، این شاخص به شکل «قیمت سهام Standard & Poor’s 500» و در حالت غیر رسمی با عنوان «S&P 500» شناخته می شود. این شاخص، یکی از اصلی ترین ابزارهایی است که برای پیگیری عملکرد سهام ایالات متحده مورد استفاده قرار می گیرد.

نگاهی کوتاه به چیستی S&P 500

وقتی گزارش های خبری و کارشناسان مالی از ماجراهای بازار سهام صحبت می کنند به احتمال زیاد، گریزی به «S&P 500» هم می زنند.

این شاخص ها قیمت گروهی از اوراق بهادار را دنبال می کنند. هدف آنها نشان دادن عملکرد یک بازار، صنعت، بخش خاصی از اقتصاد یا حتی کل اقتصادهای ملی است. گذشته از این، شاخص هایی وجود دارند که تقریبا هر کلاس دارایی و بخش تجاری را دنبال می کنند؛ از بازار اوراق قرضه شرکتی ایالات متحده گرفته تا قراردادهای آتی پالادیوم.

شاخص «اس اند پی ۵۰۰» قیمت سهام شرکت های بزرگ ایالات متحده یا سهام شرکت هایی را که ارزش سهام کل معادل آنها بیش از 10 میلیارد دلار است را دنبال می کند. با پیروی از این شاخص می توانید ببینید که ارزش سهام بزرگترین شرکت های ایالات متحده در چه وضعیتی است.

به همین دلیل است که معمولا از آن به عنوان شاخصی برای توصیف سلامت کلی بازار سهام یا حتی اقتصاد ایالات متحده استفاده می کنند.

چه شرکت هایی در شاخص «اس اند پی ۵۰۰» نشان داده می شوند؟

500 شرکت بزرگ دولتی ایالات متحده با بیشترین سرمایه بازار در شاخص «S&P 500» نشان داده می شوند. شرکت های گنجانده شده در این شاخص، «سازنده» نامیده می شوند و به عنوان نماینده هر صنعت عمده انتخاب می گردند.

«اس اند پی ۵۰۰» با استفاده از سرمایه بازار، وزن دهی می شود. بنابراین سهم هر سازمان در شاخص کل بر اساس ارزش کل بازار سهام برجسته آن است. سازندگان با ارزش بازار بیشتر، درصد وزنی بالاتری را در شاخص دارند، در حالی که سهم های کوچکتر بازار از وزن دهی کمتری برخوردار هستند.

لیست زیر 10 شرکت برتر سازنده شاخص «S&P 500» را بر اساس وزن شاخص «S&P» داو جونز در تاریخ 30 ژوئن سال 2020 نشان می دهد.

توجه داشته باشید که شرکت هایی خاص در این لیست بیش از یک بار ظاهر شده اند؛ مثلا «Alphabet Inc» – از زیرمجموعه های گوگل – دو بار در این لیست ظاهر شده است. چون این شرکت بیش از یک کلاس، سهام با ارزش بازار را در اختیار دارد. به همین دلیل، شاید «اس اند پی ۵۰۰» بیش از 500 سهام باشد، حتی اگر فقط 500 شرکت را شامل شود.

 شاخص «اس اند پی ۵۰۰» چه تفاوتی با دیگر شاخص ها دارد؟

این شاخص، یکی از چندین شاخص برتر سهام است که برای اندازه گیری و درک عملکرد بازار سهام ایالات متحده مورد استفاده قرار می گیرد. اما با همه شاخص ها یکی نیست. در ادامه مقایسه ای میان این شاخص و دیگر شاخص های عادی سهام انجام می دهیم تا با این موضوع بیشتر آشنا شویم:

شاخص S&P 500 در مقابل شاخص Dow Jones Industrial Average

شاخص «(DJIA) Dow Jones Industrial Average» که به عنوان «Dow» نیز شناخته می شود، نسبت به «اس اند پی ۵۰۰» تعداد بسیار کمتری از شرکت ها را دنبال می کند. «Dow 30» پیگیر 30 شرکت آمریکایی «blue-chip» است که به عنوان بزرگترین، با ثبات ترین و معروف ترین شرکت های پیشرو و شناخته شده در صنایع خود هستند.

«S&P 500» بر خلاف «DJIA» بر اساس قیمت، وزن دهی شده است نه ارزش بازار. این بدان معنا است که درصد وزنی شرکت ها در شاخص، متناسب با قیمت سهام آن ها است. به شرکت هایی که قیمت سهام بالاتری دارند، شاخص وزن بیشتری داده می شود. این موضوع احتمال بروز چند پیامد مهم را پیش بینی می کند:

  • اجزای کوچکتر شاخص داو به طور نامتناسبی تاثیرگذار باشند

از آنجا که وزن دهی بر اساس قیمت سهام انجام می شود، شرکت هایی که قیمت سهام بالاتری دارند بیشتر در شاخص «DJIA» تاثیر می گذارند. شرکتی با سهام ارزان تر اما ارزش بازار بسیار زیاد، نقش کمتری در تاثیرگذاری روی شاخص داو خواهد داشت.

  • «DJIA» نوسانات بیشتری را تجربه کند

به دلیل وزن دهی قیمت، شاخص «Dow» صعودها و نزول های شدیدتر و تکراری تری را نسبت به شاخص «اس اند پی ۵۰۰» تجربه می کند. اجازه بدهید مثالی برایتان بزنیم. تصور کنید که ارزش سهام یک شرکت، ۲۰۰ دلار است. هنگامی که ارزش آن 1 دلار کاهش می یابد، «DJIA» نسبت به یک شرکت با سهام ارزان تر که قیمت سهامش همان مقدار افت می کند، درصد بیشتری کاهش می یابد. این موضوع درحالی اتفاق می افتد که کاهش 1 دلار از 200 دلار نسبت به کاهش همان میزان قیمت سهامی که ارزانتر است درصد کمتری دارد. این موضوع مانند آن است که یک سهام 20 دلاری با کاهش یک دلار از ارزش آن، درصد بیشتری را نشان دهد.

برخی بر این باور هستند که «اس اند پی ۵۰۰» و «Dow» در بلندمدت، نرخ بازدهی مشابهی داشته اند. از ژانویه 1920 تا 2020، بازدهی سالانه – البته با سرمایه گذاری مجدد سود سهام – «DJIA» به طور متوسط ​​10.1 و بازدهی سالانه شاخص «اس اند پی ۵۰۰» به طور متوسط ​​10.3 بوده است.

شاخص S&P 500 در مقابل شاخص NASDAQ 100

«NASDAQ 100» صد مورد از شرکت های غیر مالی داخلی و بین المللی بازار سهام «NASDAQ» که سهام آن ها بیشترین و فعال ترین معاملات را در بر می گیرند ردیابی می کند.

هر دوی این شاخص ها از فرمول وزن دهی بر اساس ارزش بازار استفاده می کنند؛ با این وجود، عوامل دیگری نیز بر وزن سهام تاثیر می گذارند. برای اینکه سهم ها بخشی از «NASDAQ» باشند، باید حداقل حجم معاملات روزانه 100000 سهم را داشته باشند و حداقل به مدت دو سال در «NASDAQ» معامله شوند.

برخلاف «S&P 500» و «Dow» ،«NASDAQ» برخی از شرکت های خارجی را هم شامل می شود. شرکت های فناوری محور در این شاخص، وزن زیادی دارند. به همین دلیل، «NASDAQ» بیشتر از اینکه نشان دهنده بازار کلی ایالات متحده باشد، نشان دهنده احساس سرمایه گذاران نسبت به صنعت فناوری است.

طی 10 سال گذشته، «NASDAQ» به طور متوسط ​​42.6٪ بازده سالانه داشته در حالی که بازده «اس اند پی ۵۰۰» به طور متوسط ​​11.2٪ بوده است. البته به خاطر داشته باشید که بازدهی بالای آن به دلیل وزن زیاد صنایع تکنولوژیکی در این شاخص است.

چگونه در شاخص «اس اند پی ۵۰۰» سرمایه گذاری کنیم؟

از آنجا که این شاخص به عنوان یک نمایشگر خوب برای کل بازار سهام ایالات متحده عمل می کند، بسیاری از کارشناسان، مانند «جک بوگل» بنیان گذار «Vanguard و «وارن بافت» سرمایه گذار افسانه ای به افراد متوسط، سرمایه گذاری در صندوق های شاخص «S&P 500» را توصیه می کنند.

در واقع، بافت حتی دستورالعمل هایی را – برای زمان پس از مرگش – برای سرمایه گذاری 90٪ از دارایی خود در صندوق های این شاخص در نظر گرفته است.

بافت به «CNBC’s Squawk Box» گفت:

«هیچ چیز بهتر از آمریکا نیست.»

برای سرمایه گذاری در شاخصی مانند «اس اند پی ۵۰۰» باید سهامی را از صندوق های سرمایه گذاری شاخص یا «ETF» خریداری کنید که به دنبال تقلید از عملکرد این شاخص است.

صندوق های شاخص «اس اند پی ۵۰۰» و «ETF» از کم هزینه ترین گزینه های صندوق موجود هستند. صندوق ها و ETF ها تنوع سهام بالایی دارند و خرید فقط یک سهم از صندوق «اس اند پی ۵۰۰» مالکیت غیر مستقیم 500 شرکت را برای شما فراهم می کند.