.بورس جهانی یک سیستم مالی بینالمللی است که در آن سهام شرکتها، ارزها و کالاها معامله میشوند. این بازار به سرمایهگذاران امکان میدهد در مقیاس جهانی سرمایهگذاری کنند و از فرصتهای متنوع سود ببرند. برای افراد عادی، آگاهی از روندهای بورس جهانی میتواند در تصمیمگیریهای مالی شخصی و درک بهتر اقتصاد جهانی کمک کند. همچنین، این بازار نقش مهمی در رشد اقتصادی و تأمین مالی شرکتها ایفا میکند.
بورس جهانی چیست؟
بازار بورس جهانی ، فضایی بسیار پویا است که در آن اقتصادهای گوناگون با یکدیگر ارتباط میگیرند و به خرید و فروش ارزها، سهام، کالاها و غیره میپردازند. این بازار مهیج برای سرمایهگذاران با هر میزان تجربهای فرصتی را فراهم میکند تا از نوسانات بازار سود کسب کنند. از ویژگیهای این بازار این است که به اطلاعات لحظهای دسترسی دارد و نیز در هر جای دنیا که سرمایهگذار باشد میتواند در آن فعالیت داشته باشد، به این ترتیب این بازار به یک مکان پررقابت مبدل شده است.
این بازار برخلاف سرمایهگذاری سنتی، به شما این فرصت را میدهد تا با تحلیل و ارزیابی اقتصاد، در بازه زمانی کوتاه به سود خوبی دست پیدا کنید. در حقیقت، این بازار مکانی است که در آن جریان سرمایه و ارتباطات اقتصادی با یکدیگر تلاقی پیدا میکنند و بر اقتصادهای سراسر دنیا تاثیر میگذارند، به این ترتیب، این بازار برای رشد اقتصادی کشورها به ابزاری حیاتی تبدیل شده است.
انواع بازار بورس جهانی
بازار بورس جهانی یا بین الملل، متشکل از 4 سشن معاملاتی اصلی است که بر اساس مناطق زمانی جهان تعریف میشوند. این سشنهای کلیدی شامل سشنهای سیدنی، توکیو، لندن و نیویورک است. هر کدام از این سشنها ویژگیهای خاص خود را داشته و در زمانهای گوناگونی از روز دارای فعالیت هستند. همانگونه که در قسمت قبلی اشاره شد، بازار بین الملل شامل انواع مختلفی از بازارها نظیر بازار سهام، ارزها، کالاها و غیره است، که در این قسمت قصد داریم انواع بازار بین الملل را برایتان معرفی کنیم و هر یک را شرح دهیم. اینکه کدام یک از این بازارها را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید، کاملا به شما و نیز استراتژی معاملاتی شما بستگی دارد. پیشنهاد میکنیم پیش از هر اقدامی برای سرمایهگذاری در هر یک از بازارها به اندازه لازم در مورد آنها اطلاعات کافی کسب کنید.
۱- بازار سهام (Stock Market)
بازار سهام یکی از نو ع های بورس جهانی به حساب می آید و به عبارتی این بازار، بازاری است که معامله گران با سرمایه گذاری و خرید سهم یا سهامی از یک شرکت یا مجموعه ای از شرکت ها و کارخانه ها در سود و زیان تفاوت قیمت سهام آن بنگاه اقتصادی و یا در سود و زیان حاصل از فعالیت آن بنگاه شریک می شوند. نمونه این بازار، بورس اوراق بهادار تهران و سهام شرکت های داخل آن می باشد.
۲- بازار کالاها (Commodity)
بازار کالا هم جزئی از بورس جهانی می باشد و شامل بورس هایی است که قیمت تبادلات کالاها به صورت جهانی یا منطقه ای بر اساس عرضه و تقاضا ارزش گذاری می شود. بورس های کالا به سه دسته عمده تقسیم می شود.
-
- Hard: طلا، نقره، سیمان، فلزات و غیره
- Soft: قهوه، اقلام خوراکی و غیره
- Energy : نفت، گاز، برق، ذغال سنگ و غیره
۳- بازار اوراق بهادار (Bond Market)
اوراق مشارکتی است که اغلب از طرف دولت ها برای مشارکت مردم و جذب سرمایه های آنها برای طرح های سودآور جذب می شود. مانند اوراق مشارکت وزارت خانه ها در ایران.
۴- بازار تبادلات ارزی – بازار فارکس (Foreign Exchange)
بازار تبادلات ارزی فارکس بازاری است که در آن مانند بورس های فوقالذکر، ارزش گذاری پول ملی کشورها بر اساس عرضه و تقاضا در مقابل سایر ارزها سنجیده می شود. مانند نرخ برابری یورو به دلار. این بازار بیشترین گردش مالی را در دنیا به خود اختصاص میدهد، تخمین زده شده است که این گردش پولی بیش از 6 تریلیون دلار در روز باشد. برای آشنایی بیشتر با این بازار مهیج به مقاله آموزش گام به گام فارکس مراجعه کنید.
۵- بازار ارز دیجیتال
بازار ارز دیجیتال محیطی آنلاین برای مبادله یا خرید فروش ارزهای دیجیتال نظیر بیتکوین، اتریوم و ریپل است (ارز دیجیتال بیتکوین میتوان گفت یکی از معروفترین ارزهای دیجیتال حال حاضر است، اگر نام آن به گوشتان نخورده است پیشنهاد میکنیم به مقاله بیت کوین چیست نگاهی بیاندازید). این بازار به صورت غیر متمرکز دارای فعالیت است، به این معنا که از سوی هیچ نهاد یا دولتی تحت کنترل نیست، بلکه از طریق فناوری بلاکچین فعالیت میکند. سرمایهگذاران در این بازار میتوانند از طریق کیفپولهای دیجیتال، سرمایه خود را مدیریت کنند و از نوسانات موجود در این بازار سود کسب کنند. این بازار به دلیل استفاده از فناوری بلاکچین و دارا بودن امنیت روز به روز در حال توسعه بوده و سرمایهگذاران بسیاری را به سوی خود جذب میکند. اگر با این بازار آشنا نیستید و اطلاعات کافی از آن ندارید، به مقاله آموزش ارز دیجیتال مراجعه کنید.
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
مزایای بازار بورس جهانی
در ادامه این مطلب به بررسی دقیق تر بازار تبادلات ارزی خواهیم پرداخت، اما پیش از آن، در ادامه علت تمرکزمان بر روی بازار تبادلات ارزی را بیان کرده و مزایای این بورس را نسبت به سایر بورس ها در بورس جهانی به صورت خلاصه بررسی می کنیم.
۱- فعالیت ۲۴ساعته بازار:
بازار بورس جهانی یا بین الملل، متشکل از 4 سشن معاملاتی اصلی است که بر اساس مناطق زمانی جهان تعریف میشوند. این سشنهای کلیدی شامل سشنهای سیدنی، توکیو، لندن و نیویورک است. هر کدام از این سشنها ویژگیهای خاص خود را داشته و در زمانهای گوناگونی از روز دارای فعالیت هستند، که به موجب آن این بازار به صورت 24 ساعته فعالیت دارد. از این رو، به علت باز بودن بانک ها و موسسات مالی گوناگون در سراسر جهان و وظیفه اعلام قیمت در هر ساعتی از شبانه روز (به جز شنبه و یکشنبه) در هفته بازار تبادلات ارزی فعال و امکان معاملات وجود دارد.
وجود همیشگی خریدار و فروشنده: حجم بالای معاملات و تعدد شرکت کنندگان باعث شده در هر زمانی، امکان نقد شوندگی معاملات وجود داشته باشد و همیشه خریدار و فروشنده ای در نقطه مقابل فعالیت شما در بازار وجود دارد. همیشه بانک ها و موسسات طرف تجاری معامله گران مسئول نقد کردن دستورات شما در بازار هستند و از این نظر هیچ نگرانی مانند بورس های دیگر برای پیدا شدن خریدار و فروشنده وجود ندارد. البته ناگفته نماند که بیشترین فعالیت در بازارهای مالی، زمانی است که سشنهای مختلف معاملاتی با یکدیگر همپوشانی داشته باشند. برای مثال در زمان همپوشانی سشن معاملاتی لندن و نیویورک حجم معاملات در بالاترین میزان خود است، از این رو فرصتهای معاملاتی بیشماری نیز عاید تریدر میگردد.
۲- معاملات دو طرفه:
برای کسب سود در مورد کالاها فقط می توان از پیش بینی روند صعودی قیمت ها استفاده کرد ولی در بازار ارز به علت اینکه معاملات بر اساس ارزش گذاری دو نوع پول تعیین می گردد، با افزایش ارزش یک ارز متقابلا ارزش ارز مقابل کاهش می یابد به همین دلیل نه تنها از روند صعودی افزایش ارزش یک ارز بلکه از روند نزولی کاهش ارزش یک ارز می توان سود گرفت. روند نزولی ارزش یک ارز در اصل روند صعودی ارزش ارز متقابل می باشد.
۳- معاملات لحظه ای:
خرید و فروش لحظه ای از هر نقطه ای از جهان، تنها با دسترسی به اینترنت یا تلفن فراهم است. مزیت دیگر معاملات لحظه ای شفاف در بازار است که تا خبری به صورت جهانی و عمومی انتشار نیابد تاثیری بر بازار ندارد.
۴- احتمال کم تغییرات قیمت:
به علت حجم بالای جابجایی مالی در بازار تبادلات ارزی و درعین حال تعداد زیاد معامله گران، به همراه نوع قراردادهای متفاوتشان در بازار، احتمال کمی برای جابجایی شدید و زیاد در بین جفت ارزهای اصلی وجود دارد. معمولا در بازار تبادلات ارزی در بین جفت ارزهای اصلی و مهم، روزانه بصورت میانگین یک تا دو درصد جابجایی را نسبت به ارزش ذاتی آن جفت ارز شاهد هستیم که در مقایسه با بازارهای کالا یا سهام مقدار کمتری است.
۵- اهرم افزایش سرمایه:
تسهیلات سرمایه گذاری از سوی بروکر به صورت اهرم به خریدار برای انجام معاملات انجام می شود. میزان این تسهیلات در بازارهای مختلف متفاوت و گاه تا چند صد برابر اصل سرمایه می باشد.
مقایسه بازار بورس تهران و بازار بورس جهانی از جمله فارکس
۱- استراتژی سرمایه گذاری
مهمترین عامل تصمیم گیری بین انتخاب بورس و فارکس، میزان ریسکی است که می توانید متحمل شوید و سبک معاملات شما. برای مثال، سرمایه گذاران بلندمدت به احتمال قوی بورس را گزینه مناسب تری برای سرمایه گذاری بیابند. در حالی که معامله گران کوتاه مدت و نوسان گیران به بازاری علاقه مندند که نوسانات قیمت در آن بیشتر باشد. در بازار سهام شرکت هایی با پایداری بالا وجود دارند که می توانند در شرایطی که اقتصاد چالش برانگیز می شود به فعالیت خود ادامه دهند. بسیاری از آنها به سهامداران شان سود نقدی پرداخت کرده اند. منظور از نوسانات قیمتی، بالا و پایین شدن قیمت ها در کوتاه مدت است.
این در حالی است که، برخی معامله گران مخصوصا نوسان گیران از بالا و پایین شدن قیمت ها در زمان های کوتاه برای کسب سود استفاده می کنند، سرمایه گذاران با موقعیتی که نوسانات و ریسک کمتری داشته باشد راحت تر هستند. به همین دلیل نوسان گیران و افرادی که به بازارهای با سرعت و ریسک بالا علاقه مند هستند بیشتر به سمت فارکس جذب می شوند، اما سرمایه گذارانی که به استراتژی “خرید و نگهداری” اعتقاد دارند، پایداری بیشتر و بورس را انتخاب می کنند.
۲- اهرم
اهرم یکی دیگر از ملاحظات است. در بورس تهران هیچ اهرمی برای معاملات سهام در نظر گرفته نمی شود و شما به همان میزانی که سرمایه دارید می توانید سهام بخرید (البته موضوع اعتبار معاملاتی یا credit با اهرم تفاوت دارد). در معاملات فارکس اما اهرم معاملاتی قابل ملاحظه ای قابل استفاده است. مثلا فرض کنید سرمایه اولیه شما ۱۰۰۰$ باشد. بروکرهای فارکس ( اگر در مرحله انتخاب بهترین بروکر هستید، حتما مقاله بهترین بروکر فارکس را مطالعه کنید) معمولا ضرایب اهرمی ۱:۱۰۰ یا ۱:۲۰۰ ارائه می کنند.
پس با فرض این که بروکر شما ضریب اهرمی ۱:۱۰۰ به حساب شما اختصاص دهد، شما قادر خواهید بود تا سقف ۱۰۰,۰۰۰$ (سرمایه اولیه × ضریب اهرمی) به خرید و فروش زوج ارزهای قابل معامله بپردازید. البته شما مجبور نیستید از کل این سرمایه مجازی (چون سرمایه واقعی شما ۱۰۰۰$ است) استفاده کنید و هر مقداری که علاقمند باشید در معاملات خود به کار می گیرید. درست است که می توان با استفاده از اهرم، با مقدار کمی سرمایه، معاملات بزرگتری انجام داد اما این اهرم می تواند به راحتی کلیه موجودی حساب شما را نابود کند.
۳- ساعات معاملات
ساعات باز بودن بورس جهانی سهام محدود است (در بورس تهران از ساعت ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ روزهای شنبه تا چهارشنبه معامله صورت می گیرد) اما فارکس در دنیا منحصر به فرد است زیرا که در تمام ۲۴ ساعت شبانه روز باز است. در هر لحظه از زمان و از هرجای دنیا می توان در آن به معامله پرداخت و فارکس شب و روز ندارد. ساختار غیرمتمرکز بازار فارکس پویایی خاصی به این بازار داده و باعث شده است که از روز دوشنبه تا جمعه ۲۴ ساعت شبانه روز امکان تبادلات ارز وجود داشته باشد. حجم تبادلات در زمان های مختلف بستگی به ساعت کاری کشورهای مشارکت کننده در فارکس دارد. لازم به ذکر است در هر بازار شاید قیمت ها صدها پیپ بالا و پایین بروند و هیچ وقت نمی توان از تمام این نوسانات استفاده کرد .
۴- بازار دو جهته
فارکس برخلاف بورس تهران یک بازار دو جهته است. یعنی هر جفت ارزی به غیر از قابلیت خرید (Buy) قابلیت فروش (Sell) نیز دارد. (حتی اگر صاحب آن نباشید) به عنوان مثال فرض کنید شما پیش بینی کرده اید که خرید جفت ارز USDCAD برای شما سوددهی خواهد داشت. پس به خرید آن اقدام می کنید. اگر پس از ورود شما به بازار، نرخ جفت ارز USDCAD ترقی کرده و به بالاتر از نقطه ورود شما برسد شما به همان مقدار سود می کنید.
همچنین اگر نرخ به پایین تر از نقطه ورود سقوط کند، به معنی ضرر است. اگر شما قبل از ورود به معامله، تحلیلی مبنی بر نزول قیمت این جفت ارز طی ساعات آتی می داشتید و در زمان ورود به جای خرید (Buy) آن زوج ارز، اقدام به فروش (Sell) آن می کردید، با نزول قیمت جفت ارز سود نصیب شما می شد. برای اطلاع از بهترین سیگنالهای خری و فروش پیشنهاد میشود به مقاله بهترین کانالهای سیگنال فارکس مراجعه کنید.
۵- مالکیت
در فارکس خرید یا فروش هر جفت ارز به معنی تصاحب مجازی آن در زمان مورد نظر می باشد و جنس واقعی جابجا نمی شود. یعنی موقع خرید یا فروش هر ابزار مالی برخلاف بورس سنتی شما فقط با شرط بستن معامله (پوزیشن) صاحب مجازی آن ابزار مالی هستید. در بورس جهانی شما با خرید سهام یک شرکت، بخشی از مالکیت و سودآوری آن شرکت را به صورتی قانونی از آن خود می کنید. همچنین، اگر میزان سهام به حدی باشد که جز سهامداران عمده شرکت باشید می توانید در تصمیم گیری های اساسی شرکت کنید.
ریسک های بازار بورس جهانی به ویژه فارکس
به طور کلی در هر نوعی از تجارت میزان مشخصی از ریسک های منتظره و غیر منتظره وجود دارد، اما بهتر است بدانیم که ریسک معاملات ارز در بازار فارکس بسیار بالا می باشد، بنابراین لازم است تا قبل از هر سرمایه گذاری ابتدا از خطرات و نوع آن ها مطلع گردید:
- جهت نوسانات بازار می تواند دقیقا بر خلاف آنچه شما پیش بینی نموده اید پیش رود. علاوه بر اینکه بازار فارکس یک بازار با نوسانات شدید و سریع می باشد، تا حدی که اگر شما هم اکنون معامله ایی را باز کرده و فقط چند دقیقه بعد پی به اشتباه بودن آن ببرید و تصمیم به بستن آن بگیرید، ممکن است با یک ضرر هنگفت و یا سود هنگفت مواجه شوید.
- چنانچه سرمایه اولیه شما در این بازار پایین باشد و از ریسک بالائی در معاملات خود استفاده کنید، امکان دارد ظرف چند روز سرمایه خود را از دست بدهید و یا بعد چند روز به سرمایه هنگفتی برسید.
- یک مثل قدیمی انگلیسی می گوید (هیچ گاه بر روی مزرعه خود شرط نبندید). این بدین معناست که شما فقط جایز هستید از سود ناشی از فعالیت های اقتصادی دیگر خود یا نهایتا از پولی که به صورت غیرفعال رها شده، برای معاملات در بازار فارکس استفاده کنید که در صورت از بین رفتن آن سرمایه، زندگی عادی شما دچار مشکل نشود.
نحوه ورود به بازار بورس بین الملی
برای ورود به بازار بورس جهانی یا بازار بین الملل، سرمایهگذار باید چندین مرحله را به ترتیب پست سر بگذارد. در مرحله اول او باید دانش کافی درباره بازارهای مالی و نحوه عملکرد آنها بدست بیاورد. این دانش باید تمامی جنبهها نظیر مفاهیم کلیدی اقتصادی و غیره را در بر بگیرد. سپس سرمایهگذار باید یک بروکر برای خود انتخاب کند، بروکر واسطهای میان سرمایهگذار و بازارهای مالی جهانی است. به بیانی دیگر، بروکر دسترسی به بازارهای مالی و خرید و فروش داراییها را برای شما فراهم میکند.
پس از انتخاب بروکر و ثبت نام در آن، نوبت به ایجاد حساب معاملاتی میرسد. سرمایهگذار در این مرحله حساب معاملاتی خود را باز کرده و با هر میزان سرمایهای که میخواهد آن را شارژ میکند. سرمایهگذار باید برنامه معاملاتی یا استراتژی معاملاتی دقیق داشته باشد و در ابتدا پیشنهاد میشود که با سرمایه اندک شروع کنید. در استراتژی معاملاتی خود از ترکیب هر دو تحلیل بنیادی و تکنیکال کمک بگیرید. همچنین، برای مدیریت بهتر سرمایه خود حتما استراتژی کامل و شفاف داشته باشید تا متحمل ضررهای سنگین در بازار نشوید.
اصطلاحات مهم در بازار بورس جهانی
- واحد سنجش تغییرات جفت ارزها (Pips)
به علت حجم بالای معاملات در فارکس، معمولاً نرخ برابری ارزها تا چهار یا پنج رقم اعشار محاسبه می شوند. به رقم چهارم بعد از اعشار پیپ (Pips) یا (Point) می گویند. مثلاً اگر قیمت یورو به دلار از ۱٫۱۶۰۲ به ۱٫۱۶۰۹ برسد، می گوییم ارزش یورو نسبت به دلار ۷ پیپ افزایش یافته است. اگر با این مفاهیم که اساس فعالیت در بازارهای مالی هستند، آشنایی ندارید مطالعه مقاله فارکس به زبان ساده میتواند بسیار برای شما سودمند باشد.
- مفهوم اسپرد (Spread) و قیمت خرید و فروش (Bid & Ask)
در بازار فارکس بورس جهانی، برای هر جفت ارز در هرلحظه دو قیمت متفاوت وجود دارد. یکی قیمتی است که شما می توانید در آن قیمت خرید انجام دهید که این نرخ را Ask می گویند و دیگری قیمتی است که شما می توانید در آن قیمت فروش انجام دهید و این قیمت را Bid می گویند. تفاوت این دو قیمت را اسپرد (Spread) می نامیم که در بروکرهای گوناگون نرخ متفاوتی برای آن در نظر گرفته می شود. اسپرد در واقع هزینه ای است که معامله گر برای انجام معامله خود می پردازد.
- واحد اندازه گیری حجم معاملات
واحد اندازه گیری حجم معامله در بازار مبادلات ارز لات (Lot) است. در بیشتر قراردادها هر لات برابر با ۱۰۰۰۰۰ واحد ارز پایه است که در اکثر جفت ارزها معادل ۱۰ دلار سود یا زیان در هر پیپ است. حداقل حجم معامله نیز در اغلب بروکرها برابر ۰٫۰۱ لات است.
سخن پایانی
بازار بورس جهانی، پل ارتباطی میان سرمایهگذاران دنیا و اقتصادهای جهانی است که فرصتهای بیشماری را برای سرمایهگذاری فراهم میکند. در این بازار این فرصت برایتان فراهم میشود تا داراییهای مختلفی از ارزها و کالاها گرفته تا سهام شرکتها را مورد معامله قرار دهید. توجه داشته باشید که این بازار ریسکهای فراوانی دارد. بنابراین، اگر میخواهید در این بازار پر ریسک فعالیت کنید، باید دانش کافی از آن داشته باشید.