مدیریت سفارشات یک جنبه بسیار مهم از استراتژی معاملاتی شما میباشد که برای مدیریت بهتر ریسک نیز امری ضروری است. در حالیکه معامله ممکن است فقط به سادگی فشردن کلید BUY یا SELL و یا بستن معاملات در سود یا ضرر باشد. ولی راههای زیادی برای استفاده از انواع دستورات خرید و فروش در بازارهای جهانی وجود دارد که در این مقاله سعی میکنیم آنها را برای شما بیان کنیم.

دستورات خرید و فروش در بازارهای مالی را به طور کلی به دو دسته تقسیم می کنند:

  • سفارشات بازار – Market Orders
  • سفارشات حد – Limit Orders

ویژگی های سفارشات Stop

  • زمانی که قیمت دارایی به مبلغ Stop برسد، معامله ی تریدر بر اساس سفارش مارکت در قیمت تنظیم شده تبدیل می شود. به زبان ساده پس از محقق شدن شرط، سفارش Stop فعال شده، با رسیدن به مبلغ موردنظر به یک سفارش بازار (Market) تبدیل شده و معامله با بهترین قیمت در اوردر بوک انجام می شود.
  • سفارش های Stop تنها زمانی در اوردر بوک به نمایش در می آیند که قیمت دارایی موردنظر به قیمت شرط برسد و درواقع سفارش فعال شده باشد.

ویژگی های سفارشات Limit

  • زمانی که تریدری سفارش Limit خود را ارسال می کند، صرافی آن را در لیست سفارشات یا اوردر بوک قرار می دهد و درواقع در این روش ثبت سفارش نیازی به انتظار برای رسیدن قیمت دارایی به مبلغ خاصی وجود ندارد.
  • در این روش معامله زمانی انجام می شود که در سفارشات خرید قیمت دارایی به قیمت لیمیت و یا کمتر از آن رسد و در سفارشات فروش نیز قیمت دارایی به قیمت لیمیت و یا بالاتر از آن برسد.

سفارشات بازار (Market Orders)

این نوع سفارشات در بین افرادی که مدتی در این بازارها فعالیت کرده باشند بسیار معمول و آشنا میباشد. این نوع سفارشات همان دستورات خرید و فروش در قیمت فعلی بازار هستند و دقیقاً به همان سادگی فشردن کلیدهای BUY یا SELL انجام می گیرند.

برای مثال اگر قیمت (Bid) جفت ارز یورو به دلار (EUR/USD)حدوداً ۱٫۳۱۰۵۰ باشد و شما قصد انجام معامله خرید داشته باشید فقط کافیست که کلید BUY را فشار دهید و دقیقاً در همان لحظه سفارش شما اجرا می گردد. و وقتی قصد بستن معامله خود را دارید با فشردن کلید CLOSE در واقع یک سفارش SELL یا فروش قرار می دهید که سفارش قبلی شما بسته می شود.

معاملات سفارشات بازار چه کاربردی دارند؟

این نوع دستورات برای حرکات سریع بازار بسیار ایده آل هستند و زمانی که شما قصد دارید بوسیله به دست آوردن چند پیپ سود کنید مفید واقع می شوند. بنابراین این نوع دستورات خرید و فروش همواره توسط اسکالپرها ترجیح داده می شوند. همچنین وقتی که می خواهید با اعلام یک خبر جدید وارد بازار شوید و سود کسب کنید کاربرد مناسبی دارند و به شما کمک می کنند تا سریع و ساده در لحظه مورد نظرتان وارد معامله شوید و در موقع دلخواه خارج شوید.

سفارشات حد (Limit Orders)

این نوع سفارشات به شهرت، محبوبیت و عمومی بودن نوع قبلی نیستند و بطور کلی فقط توسط معامله گران با تجربه و حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرند. یک سفارش حد(Limit Order) یک سفارش خرید و فروش در یک قیمت خاص میباشد.وقتی این نوع سفارش را قرار می دهید هیچ تضمینی وجود ندارد که سفارش شما فعال(اجرا) گردد و طبیعی است که فقط در صورتی فعال می شود که قیمت به محدوده ای  که در سفارش ذکر کرده اید برسد.

معاملات سفارشات حد چه کاربردی دارند؟

این نوع معاملات معمولاً برای معامله گران بلند مدتی پرکاربردتر میباشند و همینطور به این موضوع که از چه تایم فریمی استفاده می کنید بستگی دارد و کاملاً به شیوه و استراتژی معامله شخصی شما بستگی دارد. همینطور این معاملات همیشه یک تاریخ منقضی شدن هم دارند.یعنی وقتی این دستورات را قرار می دهید می توانید گزینه GTC(Good to Canceled) یا مناسب تا زمانی که باطل شود را انتخاب کنید و یا گزینه تاریخ انقضای دستور را تکمیل کنید تا در تاریخ خاصی در صورت فعال نشدن دستور باطل شود.باید اشاره کرد که بیشتر معامله گران نوسانگیر و معامله گران میان روزی از این سفارشات استفاده می کنند و کاملاً بستگی به استراتژی و روشی دارد که هر معامله گر استفاده می کند.

مزیت دیگری که این دسته از سفارشات دارند این است که شما مجبور نیستید مقابل چارت ها بنشینید و منتظر قیمت شوید تا به محدوده دلخواه شما برسد.بلکه یک سفارش حد قرار می دهید و سفارش به محض اینکه به محدوده مورد نظر شما برید فعال می گردد.

انواع سفارشات حد (Limit Markets)

سل لیمیت (SELL LIMIT)

روندها در بازار ارزهای دیجیتال و دیگر بازارهای مالی یا ادامه دار هستند یا برگشتی، زمانی که یک روند صعودی در جریان است و پیش بینی کرده اید که این روند صعودی تضعیف شده است و احتمالا به روند نزولی تبدیل می شود، می توانید از این روش استفاده کنید. با ضعیف شدن روند و نزدیک شدن به مقاومت در نمودار قیمتی، می توان از روش ثبت سفارش Sell Limit استفاده کرد. در این شرایط با تنظیم این شرط که اگر روند صعودی پس از رسیدن به مقاومت به نزولی تبدیل شد (با افت قیمت)، موقعیت فروش این دارایی را در قیمت پایین تر برای من ثبت کن و معامله را انجام بده، به پلتفرم معاملاتی فرمان می دهید که معامله ای را با اعمال محدودتی که شما تعیین کرده اید انجام دهد.

در صورتی که قیمت موردنظر (با این فرض که روند تغییر کند و با این شرطی که مقاومت شکسته نشود) بیشتر از قیمت فعلی باشد می توان از روش ثبت سفارش Sell Limit استفاده کرد.

در مواقعی که تحلیل را به درستی انجام داده اید و تصمیم خود را گرفته اید می توانید این سفارش را ثبت کرده تا در صورت تحقق شروط، معامله انجام شود. به این ترتیب شما بدون صرف زمان و انرژی به سود خواهید رسید (البته در صورت تحقق شرایط)

در زمان های حساس که برگشت قیمت از صعودی به نزولی با سرعت انجام می شود برای آنکه بتوان سود خوبی از بازار دریافت کرد بهتر است از این روش ثبت سفارش استفاده کرد چراکه در غیر این صورت امکان کسب سود بسیار کم خواهد بود.

بای لیمیت (BUY LIMIT)

زمانی که روند نزولی را در نمودار قیمتی ببینیم و بدانیم که روند در حال تضعیف است و با انجام تحلیل تکنیکال و ترسیم خطوط حمایت و مقاومت تشخیص دهیم که در حال نزدیک شدن به حمایت و تغییر رروند از نزولی به صعودی هستیم، می توان از این روش ثبت سفارش استفاده کرد. در حقیقت در این حالت با کمک بای لیمیت شما می توانید سفارش خرید در سطح حمایتی را ثبت کنید تا در صورتی که در زمان برقراری شرط (رسیدن قیمت به حمایت و برگشت روند) در بازار فعال نبودید، صرافی یا پلتفرم معاملاتی به صورت خودکار معامله را برای شما انجام دهد.

با تشخیص برگشت روند از نزولی به صعودی می توان با ثبت سفارش بای لیمیت، زمان خود را صرف امور دیگر کرد چراکه در صورت تحقق شرایط معامله انجام می شود و در صورتی که شرایط محقق نشوند تحت تاثیر قرار نگرفته و به اشتباه وارد بازار نخواهید شد.

گاهی انتشار یک خبر و یا یک رخ داد سیاسی-اقتصادی می تواند حرکتی با سرعت بالا در نمودار قیمتی دارایی ثبت کند طوری که یک تریدر معمولی که سفارشات خود را در لحظه و به صورت دستی وارد می کند زمان برخورداری از سود چنین موقعیت هایی را نخواهد داشت.

استاپ سل (SELL STOP)

روش ثبت سفارش سل استاپ زمانی به کمک تریدر می آید که انتظار داشته باشید که روند نزولی ادامه دار باشد. با این حال از آنجایی که ممکن از در نواحی حساس مثل نواحی نزدیک به حمایت باشید، بهتر است که احتیاط کنید چراکه در چنین شرایطی ممکن است روند ادامه دار باشد و یا تغییر روند را در نمودار شاهد باشیم. در چنین شرایطی تریدرها معمولا ابتدا تاییدیه ادامه دار بودن روند که گذر از خط حمایت است را دریافت می کنند و سپس با اطمینان وارد معامله می شوند.

از دیگر کاربردهای این روش ثبت سفارش این است که تریدر پس از انجام تحلیل دقیق، سفارش خود را ثبت کرده و زمان خود را صرف امور دیگر می کند در حالی که اگر قرار بود تمام مدت منتظر عبور قیمت از نواحی خاصی باشد، حتما زمان زیادی از روز و شب خود را از دست می داد.

نکته ی دیگری که اهمیت سفارش Sell Stop را بیشتر می کند، به دست آوردن موقعیت هایی است که ممکن است چنان سریع اتفاق بیفتند که امکان ثبت سفارش به صورت دستی فراهم نباشد. با ثبت سفارش در یک قیمت خاص، با رسیدن به قیمت موردنظر، معامله انجام می شود و دیگر نیازی به سرعت عمل ندارید. این موضوع به خصوص در بازار ارزهای دیجیتال که نوسانات شدیدی دارد و گاهی کسب موقعیت سخت است، کاربرد چشم گیرتری دارد.

بای استاپ (BUY STOP)

در روش ثبت سفارش بای استاپ نیز با یک روند ادامه دار سروکار داریم با این تفاوت که روند ادامه دار برای انتخاب این روش باید صعودی باشد. به عنوان مثال فرض کنید که روند قیمتی بیت کوین صعودی است اما با بررسی نمودار قیمتی متوجه می شویم که قیمت در حال نزدیک شدن به یک مقاومت است و از آنجایی که در نواحی مقاومتی برخی از افراد اقدام به فروش می کنند ممکن است قیمت افت کند و درواقع ادامه مسیر صعودی ساده نباشد. با این حال طبق تحلیل شما این روند صعودی چنان قدرتمند است که باید ادامه دار باشد پس برای اطمینان اجازه می دهید که قیمت از نواحی مقاومتی عبور کرده و سپس با اطمینان بیشتری وارد معامله می شوید.

در صورتی که قیمت شرط (روند ثابت بماند و مقاومت شکسته شود) بیشتر از قیمت فعلی باشد می توان از روش ثبت سفارش Buy Stop استفاده کرد.

صرفه جویی در زمان از دیگر مزایای روش بای استاپ است و بنابراین تریدر پس از تحلیل می تواند سفارش خود را ثبت کرده و به دیگر کارهای خود رسیدگی کند.

به دلیل نوسانات شدید موجود در بازارهای مالی، به خصوص بازار ارزهای دیجیتال، با ثبت سفارش مشروط از نوع بای استاپ، شما از سودی که آن را تشخیص داده بویدید جا نخواهید ماند. این موضوع به خصوص برای افرادی که بر اساس اخبار معامله می کنند ارزشمند است چراکه در این روش نوسانات به قدری سریع اتفاق می افتند که امکان ثبت سفارش در آن لحظه غیرممکن است. همچنین سفارشات بستن معاملات باز در بازارهای مالی به سرعت عمل نیاز دارند چراکه در صورت غافل شدن ازبازار ممکن است روند به زودی تغییر کند و شما به این ترتیب ضرر بیشتری را متحمل شوید و یا سود تحقق نیافته که به دست آورده بودید را از دست دهید.

اگر در فکر هستید که کدام یک از دستورات خرید و فروشی که در این مقاله توضیح داده شد مناسب تر هستند جواب همه آنهاست. هر کدام از این دستورات خرید و فروش برای موقعیتی خاص بهترین گزینه برای استفاده هستند و علاوه بر مدیریت معاملات در مدیریت سرمایه و ریسک به معامله گر کمک بسزایی خواهند کرد. همانطور که اشاره شد هرکدام با توجه به استراتژی معامله گران و بازه زمانی مورد استفاده ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد.