وال استریت (Wall Street) نام خیابانی در محله منهتن است. اینکه چرا به این نام معروف شده، نقل قول های زیادی شنیده می شود. عده ای می گویند که نام آن بر گرفته از کلمه آلمانی (de Waal Straat) است؛ اما برخی، نظر دیگری دارند که بیشتر رایج است. “وال استریت” به دلیل دیوار شرقی واقع شده در مرز شمالی اقامتگاه نیوآمستردام، به این نام معروف شده است. هدف از ساخت این دیوار، جلوگیری از هجوم نظامیان انگلیسی بوده است.
نقش وال استریت در بورس جهان
این خیابان، مهد مهم ترین مراکز اقتصادی امریکا است. از جمله بازارهایی که در خیابان وال استریت قرار دارند می توان به بازار بورس نیویورک (NYSE)، نزدک (NASDAQ)، بازار بورس آمریکا (AMEX)، بازار بورس تجاری نیویورک (NYMEX) و میز بازرگانی نیویورک (NYBOT) اشاره کرد.
بورس سهام نیویورک (NYSE)
اکثر شرکت های فعال در زمینه بورس، در بازار بورس نیویورک حضور دارند. غالب افرادی که در این بازار حضور دارند، اشخاص و سرمایه گذاران خارجی هستند. در NYSE، حرفه ای ها، هر روز به رصد بازارهای مهم جهان از جمله بازارهای بورس اروپایی و آسیایی می پردازند. بازارها در سراسر جهان بر یکدیگر اثر گذارند، بنابر این باید همه بازارها رصد شوند و اثر آن بر وال استریت بررسی شود.
بازار بورس نزدک (NASDAQ)
نزدک بزرگ ترین بازار معامله الکترونیک سهام در آمریکا است، که با حضور بیش از ۳۳۲۱ شرکت در آن، بیشترین مقدار معامله سهام را نسبت به هر بازار بورس دیگری در جهان دارد.
بورس سهام آمریکا (AMEX)
این مجموعه مرکز مبادلات سهام مربوط به شرکت های کوچک می باشد و قوانین مربوط به آن متعلق به شرکت های کوچک می باشد.
بورس کالای نیویورک یا بورس تجاری نیویورک (NYMEX)
یک بازار معاملات آتی کالاهای اقتصادی متعلق به گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو است.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
میز بازرگانی نیویورک (NYBOT)
مربوط به بورس کالاهای آتی است که معاملات قراردادهای آتی و معاملات آتی کالاهای فیزیکی مانند شکر، پنبه، قهوه، کاکائو و آب پرتقال در آن انجام می شود.
ابزارهای مالی مورد معامله در بورس نیویورک، عبارتند از:
• قرارداد آتی
• اختیار خرید و فروش
• (Warrant): اختیار خریدی که روی اوراق بهادار شرکت توسط خود شرکت منتشر می شود.
با گذر زمان، این خیابان، به عنوان یک مکان مهم برای حضور افراد با نفوذ اقتصادی مطرح شده است. نام روزنامه مشهور اقتصادی وال استریت ژورنال، هم الهام گرفته شده از این خیابان است. وال استریت به سمبل آمریکا و سیستم اقتصادی این کشور بدل شده است چنان که بسیاری از آمریکایی ها آن را به عنوان نماد توسعه تجاری، اقتصادی کشور خود می دانند.
جنبش وال استریت در بورس
در تاریخ ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۱، عده ای در اعتراض به بحران اقتصادی و اختلاف طبقاتی دست به تظاهرات گسترده زدند که جنبش وال استریت در بورس نام گذاری شد. این تجمعات، آرام و بدون خشونت صورت میگرفت و از تظاهرات مصر و اسپانیا الهام گرفته شده بود. از جمله مهم ترین دلایل اعتراض ها، «طرح نجات بانک ها»، «بحران وام مسکن» و «اعدام تروی دیویس(TROY DAVIS)» سیاهپوست آمریکایی عنوان می شد.
چرا وال استریت مهم است؟
همانطور که پیش تر توضیح داده شد، وال استریت یکی از خیابان های مهم منهتن است. بزرگترین مراکز مالی دنیا در این خیابان است. در واقع آنچه به شهرت این خیابان افزوده، وجود همین مراکز مالی است. البته بازارهای مالی دیگری در نواحی مختلف دنیا بعد از وال استریت بوجود آمدند که در زمینه مبادلات سهام به شهرت جهانی رسیدند. بازارهای جهان در نقاط مختلف مشغول به فعالیت هستند و سرمایه گذاران حرفه ای شبانه روز این بازارها را رصد می کنند؛ زیرا بازارها بر یکدیگر اثر می گذارند. همچنین وضعیت بازارها در اروپا و آسیا بر وال استریت تاثیر قابل توجهی دارد.
نهادهای مالی موجود در وال استریت
• بانک های تجاری
• معامله گران اوراق
• شرکت های کارگزاری
• بانک های سرمایه گذاری
• بازارهای سهام
• بانک مرکزی آمریکا (فعالیت های فدرال رزرو تأثیر زیادی بر نرخ بهره، تورم و قیمت اوراق بهادار دارد.)
بازیگر اصلی وال استریت در بورس کیست؟
قانون گذاری در وال استریت و نظارت بر حسن انجام آن، عمدتاً توسط دولت فدرال انجام می شود. به عبارتی بازیگر اصلی وال استریت در بورس دولت است. این در حالی است که غالب نهادهای مالی فعال در والاستریت، دارای مالکیت خصوصی هستند. این نهادها شامل بانک های تجاری، معامله گران اوراق، بازارهای سهام، شرکت های کارگزاری و بانک های سرمایه گذاری می شوند. با وجود آنکه فعالیت ها تحت نظارت دولت فدرال است، ولی نظام کسب و کار و قیمت گذاری آزاد تعیین شده است. شعبه نیویورک سیستم فدرال رزرو، به طور پیوسته اوراق خزانه ایالات متحده آمریکا را به مزایده می گذارد و سیاست پولی دولت را اجرا می کند. فعالیت های فدرال رزرو تأثیر زیادی بر نرخ های بهره، تورم و قیمت اوراق بهادار دارد.
خدمات مالی در وال استریت
نظام مالی در دنیا با تغییرهای شگرفی همراه شده است. در سالیان دور همه مبادلات به صورت حضوری انجام می شد. پیشرفت تکنولوژی کمک شایانی به بهبود نظام مالی کرده است. درگذشته تقریباً همه مبادلات مالی در شهر نیویورک انجام می شد یا به نحوی مرتبط با این شهر بود. دلیل این موضوع آن بود که غالب شرکت های مالی در وال استریت در بورس بودند. برخی شرکت ها در وال حضور داشتند ولی عمده تجارتشان در جای دیگری صورت می گرفت. در نهایت آنچه دیده می شد نقش پررنگ وال در مبادلات بود. با افزایش جمعیت و مهاجرت، کم کم از تمرکز مراکز مالی در وال کاسته شد ولی کماکان این خیابان به عنوان مبدا تبادلات مالی معروف است.
بازارهای مالی مهم جهان
با توسعه مراکز مالی در سایر نقاط جهان، وال استریت دیگر تنها مرکز مالی مهم جهان نیست و در برخی از فعالیت های مالی حتی بازیگر اصلی هم نیست. انتشار و معامله سهام و اوراق قرضه از جمله فعالیت های مهم در وال استریت در بورس است. همچنین دارایی های مالی جدیدی در این بازار ایجاد و فروخته شد. وارانت ها، تراست های سرمایه گذاری، قراردادهای آتی از جمله ابزارهای مالی هستند که نخست در وال استریت وارد شدند. این ابزارها قدرت وال استریت در بورس و نقش آن در جهان را نشان می دهد. امروزه این معاملات در سایر مراکز مالی دنیا نیز صورت می گیرد. بازارهای مالی مهم جهان در لندن، فرانکفورت، توکیو و برخی شهرهای بزرگ دیگر جهان در بهبود و گسترش یافتند.
حضور خارجی ها وال استریت در بورس
به منظور شکل گرفتن معاملات بیشتر و رقابتی تر، نیاز به حضور شرکت های خارجی است. در واقع اشخاص و صاحبان کسب و کار در کشورهای خارجی، سرمایه گذاران اصلی بازار سهام و اوراق قرضه در وال استریت در بورس هستند. وجود سرمایه گذاران، برای برآورده کردن نیاز متقاضیان ضروری است که وال استریت در بورس به این امر توجه ویژه داشته است. با برقراری ارتباط میان سرمایه گذاران و سرمایه پذیران، ارتباطات بین المللی توسعه یافته و در نتیجه، شهرت و اعتبار وال استریت در بورس افزایش می یابد.
نقش وال استریت در بورس و بازارهای مالی
همانطور که پیش تر گفته شد، شهر نیویورک مرکز دو تا از مهم ترین بازارهای بورس دنیاست؛ بورس سهام نیویورک (NYSE) و بورس سهام آمریکا (AMEX). البته بازارهای مالی دیگری در شیکاگو، سان فرانسیسکو، لس آنجلس و فیلادلفیا وجود دارند؛ اما اهمیت و رقابت پذیری آنها به نسبت بورس سهام نیویورک و آمریکا کمتر است. با پیشرفت روز افزون تکنولوژی، معاملات اینترنتی و تلفنی متداول ترند و تعداد معاملات فیزیکی، کاسته شده است. وال استریت در بورس به عنوان واسط میان اقتصادهای داخلی و بین المللی و پل ارتباطی بازارهای مالی وارد عمل می شود. تسهیل افزایش سرمایه توسط کسب وکارها و دولت ها از جمله مواردی است که با حضور پر رنگ وال امکان پذیر است. سرمایه جمع آوری شده توسط شرکت های وال استریت به کسب وکارها و دولت ها اجازه می دهد، در فعالیت های ساختمانی، خدماتی وارد شوند و ارزش افزوده ایجاد کنند. همچنین این شرکت ها به ایجاد مشاغل مختلف، می پردازند. از آنجایی که وال استریت در بورس از شهرت و اعتبار مناسبی برخوردار است، سرمایه گذاران با ریسک کمتری سرمایه گذاری می کنند و سرمایه خود را به شرکتهای زیر مجموعه وال استریت می سپارند. آن ها اطمینان دارند، مشکلی برای سرمایه گذاری پیش نمی آید و گردش سرمایه به صورت منظم و مولد صورت می گیرد. همچنین انباشت سرمایه با حضور وال استریت با هزینه کمتری صورت می گیرد. بنابرین ترجیح سرمایه گذاران در نهایت بهره گیری از خدمات وال است. وال استریت به رشد کارایی بازارهای مالی کمک می کند. با بهبود کارایی، رشد اقتصادی و رقابت پذیری نیز افزایش می یابد. در نتیجه توسعه مشاغل و بازار کار به سهولت انجام می شود.
اتصال مراکز مالی دنیا وال استریت در بورس
کشورهای توسعه یافته که اقتصاد سرمایه داری دارند، نیازمند روش هایی برای ارتباط سرمایه پذیران و سرمایه گذاران هستند. همانطور که اشاره شد، وال استریت فرآیند جمع آوری سرمایه و استفاده از آن را تسهیل می کند؛ اما اشتباه است که تصور کنیم وال تنها مرکز جمع آوری سرمایه و هدایت به سمت تولید است. به عبارتی مراکز مالی متعددی وجود دارند که رقیب سرسخت وال استریت هستند. بازارهای مالی در هنگ کنگ، لندن، توکیو، تورنتو و فرانکفورت در رقابت با وال استریت هستند. بورس های مهم دیگری هم در کره، تایوان، آمستردام، میلان و زوریخ قرار دارند. بورس های کشورهای درحال توسعه شامل چین، مجارستان، لهستان، روسیه هستند. همانند ایالات متحده بیشتر کشورها بیش از یک بورس دارند. برای مثال، ژاپن هشت بورس سهام دارد، درحالی که سوئیس سه بورس دارد. شرکت های آمریکایی ممکن است به دلیل کمتر بودن نرخ بهره در اروپا و آسیا در این بازارها به استقراض بپردازند. شرکت ها و دولت های خارجی به منظور افزایش سرمایه در ایالات متحده به وال می آیند و شرکت های آمریکایی هم از بازارهای خارجی به منظور افزایش سرمایه استفاده می کنند.
خلاصه ای از نقش وال استریت در بورس
وال استریت به عنوان مهد نهادهای مالی و اقتصادی برتر دنیا، شناخته می شود. شرکت های آمریکایی و غیر آمریکایی با حضور در وال استریت، به اعتبار خود افزوده اند. دارایی های مختلفی در بورس های امریکا داد و ستد می شوند؛ اما وال تنها محل ارتباط مراکز مالی نیست. در آمریکا بازارها و بورس های مالی مشابه ولی کوچکتری در شیکاگو، سان فرانسیسکو، لس آنجلس و فیلادلفیا وجود دارند. با حضور وال، کسب و کارها و انباشت سرمایه بهبود چشم گیری داشته و ارزش افزوده قابل توجهی توسط شرکت های فعال در این بخش ایجاد شده است. در مجموع وال استریت با حضور خود به کاهش هزینه و هدایت سرمایه ها در مسیر صحیح کمک شایانی نموده است و نقش مهم خود را در بازارهای مالی ایفا کرده است.