برای معامله گران حرفه ای که عمده فعالیت آن ها را معاملات آتی (Future) تشکیل می دهد، شناخت شاخص های مهم در این بخش می تواند کمک بزرگی در تصمیم گیری باشد. انجام معامله در بازار نقدی (Spot) و آتی (Future) به دانش و تجربه کافی نیاز دارد؛ با این حال معاملات آتی دارای پیچیدگی هایی است که با یک تصمیم اشتباه ممکن است تمام دارایی شما را از بین ببرد. یکی از مواردی که برای انجام معاملات حرفه ای باید به آن توجه کرد، شناخت شاخص فاندینگ ریت (Funding Rates) و نحوه استفاده از آن است. اگر شما هم یک معامله گر فعال در بخش معاملات آتی هستید، ولی هنوز به این شاخص توجه نکرده اید، این مقاله را تا پایان مطالعه کنید؛ چراکه قرار است به زبان بسیار ساده هر آنچه در بخش کاربردی این نرخ وجود دارد، برای شما بیان شود.

تفاوت قراردادهای آتی سنتی و قراردادهای آتی بدون تاریخ انقضا

پیش از آنکه بخواهیم به بحث اصلی مقاله یعنی Funding Rates بپردازیم، بهتر است به تفاوت میان قراردادهای آتی سنتی (Traditional Future) و قراردادهای آتی بدون تاریخ انقضا (Perpetual Future) توجه کنیم. قراردادهای آتی سنتی دارای تاریخ انقضا هستند و درواقع این عمده تفاوت قراردادهای آتی سنتی و قراردادهای بدون تاریخ انقضاست. در قراردادهای آتی سنتی، زمانی که قراردادها به تاریخ انقضای خود که معمولاً دوره های 1 ماهه و 4 ماهه هستند، نزدیک می شوند، قیمت بازار و قیمت معاملات آتی سنتی به هم نزدیک شده و درنهایت با رسیدن به تاریخ موردنظر این قراردادها منقضی می شوند.

در سوی دیگر، قراردادهای آتی بدون تاریخ انقضا (Perpetual Future) وجود دارند که دائمی هستند؛ به عبارت دیگر می توان گفت اگر یک معامله گر اقدام به بازکردن موقعیت خرید یا فروش بدون تاریخ انقضا کند (Perpetual Future)، می تواند تا زمانی که لیکوئید نشده است، موقعیت (پوزیشن) خود را باز نگه دارد، اما در این نوع معاملات برای تعدیل قیمت و نزدیک نگه داشتن قیمت در میان بازار آتی (Future) و نقدی (Spot) باید سیاستی را در پیش گرفت که درواقع همان فاندینگ ریت است. در ادامه به توضیح کامل این نرخ خواهیم پرداخت تا به این ترتیب بتوانید از اطلاعاتی که می توان از آن برداشت کرد، معاملات پرسودتری داشته باشید.

فاندینگ ریت چیست؟ (Funding Rates)

قیمت در معاملات نقدی (Spot) و معاملات آتی (Future) باید همگرایی داشته باشد. این همگرایی در معاملات آتی سنتی با رسیدن به تاریخ انقضا و نزدیک شدن قیمت یک ارز دیجیتال مشخص در هر دو بازار نقدی و آتی ایجاد می شود، اما در معاملات آتی بدون تاریخ انقضا به دلیل دائمی بودن قراردادها، نرخی تعیین شده است و افرادی که معاملات باز داشته باشند با توجه به شرایط بازار باید در بازه های زمانی مشخص به دیگر معامله گران مبلغی را بپردازند یا از آن ها دریافت کنند. درواقع صرافی مبلغی را که پرداخت می شود، دریافت نمی کند، بلکه این مبلغ در میان افرادی که معاملات باز خرید یا فروش دارند، مبادله می شود. به این نرخ، فاندینگ ریت (Funding Rates) یا نرخ تأمین مالی گفته می شود.

همان طور که بیان شد، پرداخت یا دریافت این نرخ در بازه های زمانی مشخص انجام می شود؛ برای مثال در صرافی بایننس معامله گرانی که معاملات باز از نوع بدون تاریخ انقضا را دارند، هر 8 ساعت یعنی 3 بار در طول 24 ساعت، این نرخ را پرداخت یا دریافت می کنند. همچنین میزان این نرخ در صرافی بایننس 3/0 درصد معامله است که 3 بار در طول 24 ساعت محاسبه و اعمال می شود. البته بد نیست بدانید در صرافی بایننس جفت ارزهایی مانند BNB/USDT، LTC/USDT، LINK/USDT نرخ بهره ندارند.

اگر فاندینگ ریت 01/0 درصد باشد، می توان گفت بازار جو آرامی را دارد؛ البته این میزان باید تداوم داشته باشد و تنها با داشتن این میزان برای یک یا دو روز نمی توان چنین برداشتی کرد. هرچه این میزان بیشتر یا کمتر شود، می توان باز هم درصورت تداوم آن حالت (مثلاً 10 روز فاند مثبت یا 10 روز فاند منفی) انتظار تغییر روند را داشت. باید توجه داشت، اگر شما جزء معامله گرانی باشید که از لوریج یا اهرم استفاده می کنید، میزان نرخ بهره پرداختی یا دریافتی شما نیز به همان میزان بیشتر می شود؛ برای مثال اگر شما از لوریج 25 استفاده کنید، میزان نرخ پرداختی یا دریافتی شما (با توجه به نوع معامله و شرایط بازار) نیز 25 برابر خواهد شد. حتماً متوجه شده اید استفاده از ابزارهای مختلف در معاملات آتی با وجود جذاب بودن و فراهم کردن شرایط ایده آل تا چه میزان می تواند پرریسک باشد و تمام دارایی شما را از بین ببرد؛ درنتیجه فعالان بازارهای مالی اگر قصد موفقیت داشته باشند، ناچار هستند پیش از ورود به بازار اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرند و آمادگی لازم برای فعالیت در بازار مربوط را کسب کنند. برای رسیدن به این نقطه بهترین راه انتخاب یک کلاس آموزش ارز دیجیتال است که استادان باتجربه آن بتوانند تا حد امکان مسیر رسیدن به موفقیت را برای شما کوتاه کنند.

رابطه فاندینگ ریت با پوزیشن ها

پیش از این نیز به این موضوع اشاره کردیم که در برخی صرافی ها امکان انجام معاملات آتی برای کاربران فراهم شده است. معامله گران در بازه های زمانی مشخص و براساس نرخ تأمین مالی محاسبه شده، مبلغی را به معامله گرانی که در سمت مقابل آن ها در همان جفت ارز هستند، پرداخت یا دریافت می کنند. اگر شما یک معامله باز Perpetual از نوع خرید (Long Position) داشته باشید و فاندینگ ریت مثبت باشد، باید مبلغی را به معامله گرانی که معامله باز فروش دارند، پرداخت کنید.

اگر شما یک معامله باز Perpetual از نوع خرید (Long Position) داشته باشید و فاندینگ ریت منفی باشد، معامله گرانی که در موقعیت فروش هستند، باید مبلغی را به شما پرداخت کنند.

در صورتی که شما یک معامله باز Perpetual از نوع فروش (Short Position) داشته باشید و فاندینگ ریت مثبت باشد، معامله گرانی که در موقعیت خرید هستند، باید مبلغی را به شما پرداخت کنند.

اگر شما یک معامله باز Perpetual از نوع فروش (Short Position) داشته باشید و فاندینگ ریت منفی باشد، شما باید مبلغی را به معامله گرانی که معامله باز خرید دارند پرداخت کنید. مطالب گفته شده در بالا را می توانید به صورت خلاصه در جدول زیر مشاهده کنید.

 Long Position 

Short Position

میزان نرخ بهره معاملات با توجه به شرایط بازار می تواند متفاوت باشد که در ادامه حالات مختلف آن را بررسی می کنیم.

  • نرخ بهره نداشته باشد

زمانی که خریدار و فروشنده ای وجود نداشته باشد و به عبارت دیگر هیچ معامله ای انجام نشود.

  • نرخ بهره مثبت

این حالت زمانی پیش می آید که قدرت خریداران بیشتر از فروشندگان باشد.

  • نرخ بهره منفی

زمانی که قدرت فروشندگان بیش از قدرت خریداران باشد.

تأثیر روانی Funding Rates بر بازار

زمانی که صرافی، فاندینگ ریت بالا و مثبتی را برای بازه بعدی اعلام کند و این روند برای مدتی ادامه داشته باشد، سبب می شود افرادی که برای طولانی مدت یک معامله باز خرید داشته اند یا حجم معامله بالایی داشته اند، اقدام به فروش کنند؛ چراکه نمی خواهند مبلغ بالایی را بپردازند. این حرکت زمانی که از سمت بسیاری از معامله گران انجام شود، می تواند سبب تغییر روند از صعودی به نزولی شود؛ درنتیجه می توان گفت زمانی که یک نرخ مثبت برای مدت زمانی تکرار شود، می توان انتظار حرکت نزولی را داشت. بد نیست بدانید اگر میزان فاندینگ ریت بالایی از سمت صرافی اعلام شود، می توان منتظر نوسان شدیدی در نمودار قیمتی ارز باشیم.

همچنین زمانی که فاندینگ ریت منفی برای مدتی تکرار شود، افرادی که معاملات فروش خود را برای مدت طولانی باز نگه داشته یا حجم معاملات بالایی داشته اند، باید مبلغ زیادی را به تریدرهایی که موقعیت بازخرید دارند، پرداخت کنند؛ درنتیجه بسیاری از این افراد اقدام به بستن معاملات فروش خود می کنند. این حرکت زمانی که از سمت معامله گران زیادی انجام شود، می تواند سبب تغییر روند از نزولی به صعودی شود؛ درنتیجه می توان گفت زمانی که فاندینگ ریت منفی برای مدتی تکرار شود، می توان انتظار حرکت مثبت در نمودار قیمتی ارز دیجیتال مربوط را داشت.

از آنچه بیان شد، می توان به عنوان یک سیگنال برای معاملات استفاده کرد، اما نکته ای که وجود دارد و هر معامله گری باید به آن توجه کند، این است که استفاده از تنها یک ابزار برای تحلیل و تشخیص روند اصلاً کار درستی نیست و حتی اگر شما برحسب تصادف چند بار از این روش به سود برسید، باید بدانید این سودها همیشگی نخواهند بود.

اندیکاتور Funding Rates

تریدینگ ویو (Trading View) یک پلتفرم تحلیل تکنیکال است که با داشتن ابزارهای مختلف برای این هدف، کار را برای شما بسیار ساده کرده است. یکی از این ابزارها اندیکاتور فاندینگ ریت است که با جست وجوی آن در فهرست اندیکاتورها می توانید از آن استفاده کنید. همان طور که مشاهده می کنید، سیگنال ها با استفاده از کندل هایی به رنگ های آبی، نارنجی، سبز و قرمز قابل دریافت هستند که البته کندل های آبی و نارنجی دقت پایین تری را از کندل های سبز و قرمز دارند؛ به عبارت دیگر اگر استفاده از این سیگنال یکی از ابزارها در استراتژی شما باشد، سیگنالی که از کندل های سبز و قرمز می گیرید، احتمال تحقق بالاتری را در مقایسه با سیگنال دریافتی از کندل های آبی و نارنجی خواهد داشت.

پیش از این نیز به این موضوع اشاره کردیم که اگر فاند منفی برای مدتی تکرار شود، می توان انتظار یک صعود را داشت، یا زمانی که فاند مثبت برای مدتی تکرار شود، مشاهده یک روند صعودی دور از انتظار نخواهد بود. همان طور که در شکل می بینید، در بخش هایی که کندل های نارنجی برای مدتی ظاهر شده اند (کندل های نارنجی و قرمز نشان دهنده نرخ فاند منفی هستند)، روند قیمتی صعودی نسبی را داشته است. نکته ای که باید به آن دقت کنید، این است که این تنها یک ابزار است و ممکن است سیگنال هایی که ارائه می دهد، همیشه سودساز نباشند؛ پس دقت کنید که استفاده از این اندیکاتور به تنهایی توصیه نمی شود.

شاخص Funding Rates در CryptoQuant

بررسی شاخص Funding Rates در سایت CryptoQuant نیز می تواند نشانه هایی از صعود یا نزول را به شما بدهد و به شما کمک کند حتی اگر معامله گر معاملات آتی بدون تاریخ انقضا (Perpetual) هم نباشید، برای پیش بینی روند از این شاخص استفاده کنید. برای این کار به سایت Cryptoquant بروید و در نوار جست وجو واژه Funding Rates را وارد کنید. اولین نموداری که مشاهده می کنید Funding Rates بیت کوین را در تمامی صرافی ها نشان می دهد، اما اگر شما شاخص ارزی را در صرافی خاصی داشته باشید نیز می توانید آن را جست وجو کنید.کندل های سبز و قرمز نرخ فاند را نشان می دهند و نمودار مشکی رنگ نیز نمودار قیمتی بیت کوین است. در بیشتر نواحی که این نرخ برای مدتی مثبت بوده، روند کاهشی شده و زمانی که برای مدتی نرخ منفی یعنی به رنگ قرمز بوده است، با هدف به تعادل رسیدن قیمت و کم کردن اختلاف قیمت در بازارهای نقدی و آتی، روند افزایشی شده است.

کلام پایانی

فعالیت در بازارهای مالی به خصوص بازار ارزهای دیجیتال، به دلیل نوسانات به نسبت شدید آن، ریسک بالاتری از دیگر بازارهای مالی دارد. اگر معامله گران تصمیم بگیرند در بازار آتی فعالیت کنند، میزان این ریسک بیشتر هم خواهد شد؛ پس برای موفقیت در این بازار نیاز به دانش کافی و اطلاع از جزئیات آن امری بدیهی است. آشنایی با فاندینگ ریت و تأثیر آن بر روند قیمتی یکی از مواردی است که دانستن آن می تواند در تصمیم گیری به شما کمک کند. فاندینگ ریت درواقع برای این به وجود آمد تا قیمت را در بازار نقدی (Spot) و آتی (Future) برای معاملاتی که تاریخ انقضا ندارند، متعادل نگه دارد و اجازه ندهد قیمت یک جفت ارز مشخص مثلاً BTC/USDT در دو بازار نقدی و آتی از هم فاصله زیادی بگیرند؛ درواقع از ایجاد واگرایی جلوگیری کرد. در این مقاله سعی کردیم Funding Rates را تعریف کرده و تأثیر روانی آن بر بازار و قیمت را بررسی کنیم. همچنین اندیکاتور و شاخصی را معرفی کردیم تا به کمک آن ها بتوانید ادامه روند را حدس بزنید.

پرسش های متداول

این نرخ معیاری برای تعدیل قیمت در بازارهای آتی برای معاملاتی است که دائمی هستند و تاریخ انقضا ندارند.

یک معامله باز Perpetual از نوع خرید زمانی که Funding Rates مثبت باشد، معامله گر را به پرداخت مبلغی موظف می کند. یک معامله باز Perpetual از نوع خرید زمانی که فاندینگ ریت منفی باشد، مبلغی برای معامله گر تأمین می کند. یک معامله باز Perpetual از نوع فروش زمانی که فاندینگ ریت مثبت باشد، مبلغی را برای معامله گر تأمین می کند. یک معامله باز Perpetual از نوع فروش زمانی که فاندینگ ریت منفی باشد، معامله گر را به پرداخت مبلغی موظف می کند.

بله با افزایش Funding Rates معامله گرانی که معاملات باز دارند، برای آنکه پول بیشتری را پرداخت نکنند، اقدام به بستن معاملات خود می کنند (شرح شرایط در پرسش قبل آورده شده است) که همین موضوع می تواند بر روند بازار نیز تأثیر بگذارد.

مشاهده شاخص و اندیکاتور Funding Rates در پلتفرم های Trading View و CryptoQuant به شما کمک می کند تا روند احتمالی بازار را تشخیص دهید.

خیر، هر معامله گری می تواند در تحلیل های خود از funding Rates و اندیکاتورها و شاخص های مربوط به آن استفاده کرده و آینده روند قیمتی را پیش بینی کند.

مبلغی را به افرادی که معامله باز فروش دارند، پرداخت می کنید.Funding Rate +
مبلغی را از معامله گرانی که معامله فروش دارند، دریافت می کنید.Funding Rate –
مبلغی را از معامله گرانی که معامله باز خرید دارند، دریافت می کنید.Funding Rate +
مبلغی را به افرادی که معامله باز خرید دارند، پرداخت می کنید.Funding Rate –