سرعت تنظیم و اجرای مقررات ارزهای رمزنگاری شده از زمان معرفی اولین ارز دیجیتال تا سال های متوالی بسیار کند پیش می رفت؛ اما در سال های اخیر با افزایش محبوبیت و اقبال عمومی به بازار ارزهای دیجیتال، سرعت اجرای اقدامات نظارتی نیز در سراسر جهان افزایش یافته است. امروزه برخی از جذاب ترین حوزه های قضایی مالی در سطح جهان، مربوط به وضع مقررات و قوانین ارزهای دیجیتال بوده و در بیشتر موارد نیز این قوانین سبب افزایش امنیت بازار رمزارزها شده است. در ادامه مطلب قصد داریم قوانین ارزهای دیجیتال را در ایران و برخی از مهم ترین کشورهای جهان بررسی کنیم:

راهنمای مطالعه []

    قوانین ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف جهان

    تدوین مقررات و قوانین ارزهای دیجیتال در اکثر کشورهای جهان در هاله ای از ابهام قرار دارد. در سال های اخیر هر یک از این کشورها موضع گیری های متفاوتی نسبت به فعالیت شهروندان خود در این بازار داشته اند. در ادامه به بررسی مقررات تصویب شده در تعدادی از مهم ترین کشورهای جهان می پردازیم:

    ایران

    چگونگی تدوین مقررات و قوانین ارزهای دیجیتال به یکی از بحث برانگیزترین موضوعات قانونگذاری در ایران تبدیل شده اما تاکنون قوانین مشخصی در این رابطه وضع نشده است.

    از آنجایی که در قانون اساسی ایران هیچ مجازاتی در خصوص معامله و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال وجود ندارد، فعالیت در این بازار نیز جرم تلقی نمی شود.

    در طی سال های گذشته به خصوص از زمان افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال در ایران هیچ یک از نهادهای مرتبط مانند قوه قضاییه و مقننه اظهار نظر روشن و رسمی در رابطه با فعالیت شهروندان ایرانی در بازار ارزهای دیجیتال ارائه نداده اند.

    با این حال می توان گفت واضح ترین موضع گیری مربوط به بانک مرکزی است. بانک مرکزی ایران در سال های گذشته از طریق بخشنامه ای تمامی صرافی ها، بانک ها و نهادهای مالی تحت نظر خود را از معامله و واسطه گری در ارزهای دیجیتال منع کرده است.

    بر طبق اظهار نظر بانک مرکزی ایران استفاده از ارز دیجیتال به عنوان پول و وسیله ای برای پرداخت هزینه کالا و خدمات غیر قانونی تلقی شده، اما فعالیت و معامله افراد حقیقی و حقوقی در صرافی های مبتنی بر ارز دیجیتال فعال در ایران بلامانع است.

    در سال های نخست، استخراج ارز دیجیتال در ایران به دلیل چالش های مربوط به مصرف برق ممنوع اعلام شد؛ اما بر اساس یک آیین نامه اجرایی از سال 1398، استخراج بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در صورت دریافت مجوزهای لازم از وزارت صنعت، معدن و تجارت به صورت قانونی امکان پذیر است.

    آمریکا

    از آنجایی ایالات متحده آمریکا از چندین ایالت با قوانین مجزا تشکیل شده، اظهار نظر درباره چگونگی تنظیم قوانین و مقررات در این کشور دشوار است. به عنوان مثال در بعضی از ایالت های آمریکا معامله بیت کوین قانونی بوده اما و در برخی دیگر از آنها تجارت ارز دیجیتال زیر سوال است.

    اما در هر صورت می توان گفت انعطاف پذیری تنظیم کنندگان ایالت متحده آمریکا تا به امروز سبب جذب بخش عمده ای از نوآوری های این صنعت شده است.

    نهادی که در سطح فدرال بیشترین نگرانی را در رابطه با ارزهای دیجیتال دارد، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالت متحده SEC است، SEC آژانس مستقلی از دولت فدرال است که قوانین اوراق بهادار فدرال، بازارهای اوراق بهادار و کمیسیون تجارت آینده کالا CFTC را در این کشور تنظیم می کند.

    در بسیاری از ایالت های آمریکا خرید بیت کوین کاملا قانونی است، در سال 2013 “وزارت خزانه داری آمریکا برای اجرای جرایم مالی” FINCEN، اعلام کرد سرمایه گذاری در رمز ارز و استفاده از آن به عنوان روشی برای پرداخت در این کشور منع قانونی ندارد، تنها به شرط آنکه فروشنده کالا یا خدمات مایل به قبول رمزارز به جای پول سنتی باشد.

    در حقیقت هیچ یک از ایالت های آمریکا قوانین صریح و روشنی در خصوص منع خرید و فروش بیت کوین ندارند، به عنوان مثال تاکنون قوانین جدیدی در ایالت کالیفرنیا تنظیم نشده، در نتیجه وضعیت بیت کوین در این ایالت هنوز مشخص نیست.

    در کشور آمریکا استخراج رمزارز نیز مانند سرمایه گذاری و معامله آن بلامانع بوده و هیچ محدودیت قانونی در این رابطه وجود ندارد.

    اتحادیه اروپا

    در 24 سپتامبر سال 2020 کمیسیون اتحادیه اروپا پیشنهادی را برای تنظیم دارایی های رمزنگاری شده در اتحادیه اروپا منتشر کرد. در صورت تصویب، تمام مقررات به طور مستقیم در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا قابل اجرا بوده، و بر طبق این مصوبه فعالیت کلیه ارائه دهندگان خدمات مربوط به ارزهای دیجیتال تنظیم خواهد شد.

    در اتحادیه اروپا نگرانی اصلی درباره ارزهای دیجیتال مربوط به خطرات پولشویی است. در 13 ژانویه 2021 رئیس بانک مرکزی اروپا، Christine Lagarde در مصاحبه ای با رویترز گفت از آنجایی که بیت کوین و به طور کلی ارزهای دیجیتال پولشویی را امکان پذیر می کنند لازم است در سطح جهانی قوانین و مقرراتی در این خصوص تنظیم شوند.

    در ادامه این مصاحبه لاگراد ارزهای دیجیتال را یک دارایی بسیار سوداگرانه که امکان انجام فعالیت های مذموم پولشویی را فراهم می کنند معرفی کرده است.

    به طور کلی در کل اتحادیه اروپا فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال قانونی تلقی می شود و قوانین ارزهای دیجیتال و مقررات مربوط به صرافی های مبتنی بر رمزارز به قوانین هر یک از کشورهای عضو اتحادیه بستگی دارد. همچنین چگونگی دریافت مالیات در کشورهای اتحادیه متفاوت است، اما بسیاری از کشورهای عضو، از سود حاصل از دارایی های ارزهای رمزپایه با نرخ 0 تا 50 درصد، مالیات بر سود سرمایه دریافت می کنند.

    فرانسه

    ارزهای رمزنگاری شده و تمام فعالیت های مرتبط با آن تا حد زیادی در فرانسه غیرقانونی هستند. اگرچه دولت فرانسه با مطالعه پدیده کریپتوکارنسی به دنبال ایجاد یک رژیم نظارتی است، اما تاکنون در این کشور تنها اقدام قانونی درباره فناوری بلاکچین تصویب دو مصوبه بوده است.

    فروش ارزهای دیجیتال در فرانسه به عنوان سود سرمایه “اموال منقول” در نظر گرفته می شود. این بدان معناست که کاربران خصوصی و غیرتجاری با نرخ 19% مشمول مالیات بر درآمد می شوند.

    آلمان

    بیت کوین و به طور کلی هیچ یک از ارزهای دیجیتال به عنوان روش پرداخت قانونی در کشور آلمان شناخته نمی شوند. اداره مالیات مرکزی فدرال آلمان (BZSt)، بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را در قوانین مالیاتی به عنوان پول خصوصی تلقی می کند.

    بر اساس قوانین مالیاتی آلمان با رمزارزها مانند ارز خارجی، واحد پول قانونی و یا دارایی رفتار نمی شود. وقتی صحبت از مالیات می شود آلمان رمزارزها را با درآمد حاصل از سهام، سرمایه گذاری ها یا سایر معاملات مالی یکسان نمی داند، بنابراین سود حاصل از فروش ارزهای دیجیتال در این کشور معاف از مالیات است.

    به طور کلی استخراج رمز ارز در آلمان مجاز است، در عوض BaFin، طبق مفهوم قانون بانکی آلمان، بیت کوین را به عنوان  “units of account” طبقه بندی می کند.

    کانادا

    کشور کانادا اجازه استفاده و خرید و فروش قانونی ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین را به شهروندان خود می دهد اما با این وجود ارزهای دیجیتال به عنوان یک پول قانونی در کانادا محسوب نمی شود.

    طبق وب سایت آژانس مصرف کنندگان مالی کانادا در رابطه با ارزهای دیجیتال، شهروندان این کشور می توانند از ارزهای دیجیتال برای خرید کالا و خدمات در فضای اینترنت و فروشگاه هایی که از ارزهای دیجیتال در سیستم های پرداخت خود پشتیبانی می کنند، استفاده کنند.

    با وجود اینکه سرمایه گذاری و تریدینگ از طریق صرافی های مبتنی بر ارز دیجیتال در این کشور محدودیت قانونی ندارند، تنها پول رسمی این کشور، دلار کانادا است.

    در کشور کانادا در حوره مالیات مقررات و قوانین ارزهای دیجیتال نیز اعمال می شود، در نتیجه معاملات انجام شده در بازار ارزهای رمزنگاری شده مشمول قانون مالیات بر درآمد هستند.

    آژانس درآمد کانادا رمزارز را به عنوان یک کالا می شناسد نه ارز صادر شده توسط دولت، بنابراین در این کشور استفاده از رمزارز برای پرداخت کالاها یا خدمات به عنوان معامله پایاپای تلقی می شود.

    اتریش

    در حال حاضر کشور اتریش قانون خاصی را در رابطه با فعالیت های تجاری مرتبط با ارزهای دیجیتال تصویب نکرده است. بر اساس قوانین فعلی در این کشور، رمزارزها پول قانونی محسوب نمی شوند.

    به همین دلیل، با انواع رمزارزها مانند هر دارایی مالی دیگری از جمله سهام یا فلزات گرانبها برخورد می شود، و کلیه سودهای حاصل از تجارت و خرید و فروش رمزارزها از نظر قانونی درآمد محسوب می شود.

    مالیات ارزهای رمزنگاری شده در کشور اتریش تا حد زیادی به سود حاصل از دارایی و مدت زمان در اختیار داشتن ارز دیجیتال بستگی دارد. برای مثال اگر شهروندان اتریشی دارایی ارز رمزنگاری شده خود را بیش از یک سال نگه داری کنند، دیگر بخشی از تجارت محسوب نمی شود.

    در نتیجه این دارایی معاف از مالیات بوده و هرگونه سود حاصل از طریق آن نیز برای افراد حقیقی معاف از مالیات خواهد بود.

    با وجود اینکه قوانین اتریش خرید و فروش ارزهای دیجیتال را منع نمی کند، دولت کشور اتریش به سرمایه گذران در مورد خطرات ارزهای دیجیتال هشدار داده و بر طبق اظهارات انجام شده ارزهای مجازی مانند بیت کوین، پلتفرم های معاملاتی و ابزارهای استخراج آنها تحت نظارت قوانین مالی بازار نیستند.

    ایتالیا

    بر طبق قوانین کشور ایتالیا، مقررات و قوانین ارزهای دیجیتال به صورت مشخصی وجود ندارد. تنظیم کنندگان ارزهای رمزنگاری شده را به عنوان یک وسیله مبادلاتی و متفاوت از پول الکترونیکی واجد شرایط می شناسند، با این حال شهروندان این کشور برای تبدیل، خرید و فروش ارزهای دیجیتال می توانند از یورو استفاده کنند.

    طی اعلام مقامات مالیاتی ایتالیایی، دولت این کشور صرافی های مبتنی بر ارز دیجیتال را از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف کرده‎ است. اگر رمزارزها بدون اهداف سوداگرایانه توسط اشخاص حقیقی نگهداری شوند هیچ مالیاتی از آنها دریافت نمی شود.

    با این حال، می توان ارزهای دیجیتال را به عنوان یک تجارت ارز خارجی مانند فارکس در نظر گرفت، در این صورت اگر سود دارایی در 7 روز کاری متوالی از 51.645.69 یورو فراتر رود، می توان از آن مالیات دریافت کرد.

    قوانین و مقرراتی در خصوص عرضه اولیه سکه (ICO)، در کشور ایتالیا تنظیم نشده است، با این حال CONSOB، ناظر بازارهای مالی ایتالیا، در چند سال گذشته در تلاش بوده تا تاثیر احتمالی ICO را بر سرمایه گذاران خرده فروشی ارزیابی کند.

    سوئد

    هیچ قانون مشخصی در خصوص ارزهای دیجیتال در کشور سوئد وجود ندارد، اما با این حال نگهداری و خرید و فروش رمزارز در این کشور جرم محسوب نمی شود.

    سازمان نظارت بر امور مالی سوئد Finansinspektionen، بر این عقیده است که رمزارزهای مختلف تابع اختیارات این سازمان هستند، چرا که تجارت ارز دیجیتال از طریق سایتی که امکان خرید و فروش رمزارز را مهیا کرده انجام شده و مانند بورس یک سرویس مالی قلمداد می شود.

    علاوه بر این بر طبق اعلام بانک مرکزی سوئد (Riksbank) بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، توسط سوئد همچون سایر ارزهای سنتی، “پول” در نظر گرفته نمی شوند. قانون مالیات سوئد ارزهای دیجیتال را نه به عنوان ارز و نه پول نقد، بلکه بیشتر به عنوان معاملاتی که شامل دارایی می شوند، می شناسد.

    از آنجایی که کشور سوئد مقررا و قوانین ارزهای دیجیتال را وضع نکرده در خصوص استخراج ارزهای دیجیتال نیز محدودیت و مقررات مشخصی در این کشور وجود ندارد. اما به دلیل مقرون به صرفه بودن هزینه انرژی و دمای پایین هوا در کشور سوئد، بسیاری از افراد این کشور را محلی مناسب برای استخراج رمزارز در اروپا می دانند.

    انگلستان

    وضعیت مقررات و قوانین ارزهای دیجیتال و دارایی های رمزنگاری شده اخیرا دستخوش تغییرات عمده ای در این کشور شده است. اگرچه انگلیس در سال 2020 ارزهای دیجیتال را به عنوان دارایی پذیرفت، اما تاکنون هیچ قانون و مقررات خاصی در زمینه ارزهای دیجیتال وضع نکرده و آنها را به عنوان پول رایج نپذیرفته است.

    طبق نظر بانک مرکزی انگلیس از آنجایی که رمزارزها فاقد خصوصیات تعریف کلاسیک پول سنتی هستند، خطر سیستمیک برای ثبات اکوسیستم بانکی محسوب نمی شوند.

    با این حال از آنجایی که عواقب قانونی، مقررات و وضعیت دارایی ها و ارزهای دیجیتال بسته به ماهیت، نوع و کاربرد آنها ممکن است تغییر کند، سازمان رفتار مالی (FCA) و بانک مرکزی انگلیس طیف وسیعی از اخطارها و راهنمایی ها را در مورد استفاده از رمزارزها صادر کرده اند.

    قوانین پول شویی و مالیات

    در انگلیس مقرراتی برای مقابله با اهداف پولشویی از طریق ارزهای رمزنگاری شده ای مانند بیت کوین تنظیم شده است. سازمان رفتار مالی در این کشور (FCA) نظارت بر فعالیت های پولشویی ارز (AML) و مبارزه با تامین مالی تروریسم (CTF) در حوزه ارزهای دیجیتال برعهده گرفته است.

    به صورت رسمی از تاریخ 6 ژانویه 2021 سازمان رفتار مالی در انگلیس، انجام کارهای تبلیغاتی در جهت فروش تمام مشتقات ارزهای رمزنگاری شده به مشتریان خرد را در این کشور ممنوع اعلام کرده است.

    به این معنا که شرکت ها و صرافی های مبتنی بر ارزهای دیجیتال در صورت رعایت قوانین مربوط به پولشویی، امکان ارائه خدمات مربوط به رمزارزهای مختلف را دارند اما نمی توانند از طریق تبلیغ، افراد را برای ورود به این بازار تشویق کنند.

    تمام افرادی که در کشور انگلستان اقامت داشته و ارز دیجیتال در اختیار دارند لازم است بر اساس سود حاصل از دارایی رمزنگاری شده خود، مالیات پرداخت کنند، این افراد تقریبا به همان روشی که از سود حاصل از سهام مالیات پرداخت می کنند باید از سود حاصل از دارایی خود در بازار ارزهای دیجیتال نیز مالیات بپردازند.

    استخراج ارز دیجیتال در انگلیس مجاز است، و همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، هیچ قانون مالی مشخصی در خصوص رمزارزها که به طور مشخص به استخراج ارزهای دیجیتال اشاره کند، وجود ندارد. و در حال حاضر در این کشور استخراج بیت کوین جزو موضوعات مورد بحث تنظیم مقررات بیت کوین نیست.

    ارمنستان

    بر طبق اعلام رئیس بانک مرکزی ارمنستان، این کشور از استفاده از فناوری بلاکچین پشتیبانی می کند اما در رابطه با ارز دیجیتال کاملا محتاط عمل می کند.

    بانک مرکزی این کشور به شهروندان خود توصیه کرده است که از ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین استفاده نکنند، طبق قوانین ارمنستان ارزهای مجازی، از جمله بیت کوین پول الکترونیکی محسوب نمی شوند.

    اما به طور کلی ارمنستان هنوز قوانین و مقررات نظارتی خاصی برای رمزارزها اتخاذ نکرده و وضعیت ارزهای دیجیتال تا حدی در بحث و جدال باقی مانده است.

    آذربایجان

    در حال حاضر مانند بسیاری از کشورهای جهان مقررات خاصی در خصوص ارزهای دیجیتال در کشور آذربایجان وضع نشده است. با وجود اینکه هیچ قانونی در بازار رمزارزها اعمال نمی شود، اما ممکن است سایر مقررات نظارتی موجود در این کشور، بر بازار ارزهای دیجیتال نیز اجرا شوند.

    بر طبق قوانین بانکی در این کشور، انتقال پول (خدمات انتقال پول یا ابزار پرداخت) منوط به شرایط صدور مجوز است.

    بر طبق قانون مالیات آذربایجان و اصول کلی مالیات در این کشور، درآمد حاصل از تجارت یا فروش ارز دیجیتال به طور کلی مشمول مالیات است.

    Elnur Guliyev مدیر و بنیانگذار شرکت Crypto Consulting، اعلام کرد از آنجایی که هیچ قانونی برای استخراج ارزهای رمزنگاری شده وجود ندارد، هیچ سازمان رسمی در کشور آذربایجان فعالیت های مربوط به استخراج هرگونه ارز دیجیتال را منع نمی کند.

    گرجستان

    گرجستان یکی از برترین کشورها در صنعت ارز دیجیتال در سطح جهان است. این کشور هیچ محدودیت قانونی برای تبادل رمزارز نداشته و تا به امروز نیز فعالیت در این حوزه نیازمند هیچ مجوز دولتی نبوده است.

    قوانین مربوط به مالیات بازار ارزهای دیجیتال در کشور گرجستان:

    1. افراد معاف از مالیات سود حاصل از فروش ارزهای دیجیتال هستند.
    2. فروش رمزارز یا مبادله آن با Lari یا هر رمزارز دیگری مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیست (معاملات بین اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی)
    3. فروش تجهیزات محاسباتی هش از گرجستان به خارج از این کشور مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیست
    4. فروش تجهیزات محاسباتی هش بین شهروندان و در داخل کشور گرجستان مشمول مالیات بر ارزش افزوده است.
    5. خرید هش توسط شخص گرجستانی ساکن خارج از کشور، مشمول مالیات بر ارزش افزوده است.

    عراق

    بانک مرکزی عراق با صدور بیانیه ای استفاده از ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کرده است. بر طبق اعلام دولت این کشور بازرگانان ارزی که با ارزهای رمزنگاری شده معامله می کنند از طریق مجازات ذکر شده در قانون مبارزه با پولشویی این کشور مجازات می شوند.

    اسرائیل

    قانون نظارت بر خدمات مالی اسرائیل افرادی را که در ارائه خدمات مربوط به دارایی های مالی مانند ارزهای مجازی مشارکت دارند، ملزم به دریافت مجوزهای لازم از ناظر خدمات مالی کرده است.

    بر طبق مقررات اسرائیل ارز دیجیتال یک موضوع امنیتی بوده و با آن بر اساس قانون اوراق بهادار اسرائیل برخورد می شود. بنابراین از ژانویه 2021 بر اساس اعلام ISA صدور رمزارزها به جای دارایی به عنوان اوراق بهادار در نظر گرفته می شود.

    برخلاف ارزهای سنتی، سازمان مالیاتی اسرائیل افزایش ارزش ارز دیجیتال را به جای نوسان مبادله ای به عنوان سود سرمایه در نظر گرفته و سود حاصل از آن را مشمول مالیات بر سود سرمایه می کند.

    سرمایه گذران حقیقی هیچ گونه مسئولیتی در قبال مالیات بر ارزش افزوده نخواهند داشت اما هر کسی که به استخراج ارز دیجیتال بپردازد؛ به عنوان فروشنده شناخته شده و مشمول مالیات بر ارزش افزوده می شود.

    هر فردی که به عنوان بیزینس به معامله در بازار ارزهای دیجیتال می پردازد، به عنوان موسسه مالی طبقه بندی شده و مالیات بر سود 17 درصدی برای این دست از موسسات اعمال خواهد شد.

    کویت

    دولت کویت در اواخر سال 2017 به دلیل نوسانات زیاد بازار، معامله ارز دیجیتال را برای موسسات مالی ممنوع اعلام کرد. با وجود اینکه معامله و سرمایه گذاری بیت کوین برای تمام ساکنین کشور کویت قانونی است اما به عنوان پول قانونی در این کشور شناخته نمی شود.

    کمیته ضد پولشویی و تروریسم کویت از دولت این کشور خواسته تا در مورد معاملات ارزهای دیجیتال تصمیمی اتخاذ کند. به احتمال زیاد توصیه این کمیته سبب وضع قوانین و مقررات جدیدی در خصوص ارزهای دیجیتال در این کشور خواهد شد.

    قطر

    کریپتوکارنسی در مرکز مالی قطر ممنوع اعلام شده و بر اساس اعلام بانک مرکزی قطر تجارت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در این کشور غیرقانونی است به همین دلیل بانک مرکزی قطر اجازه تسهیل معاملات بیت کوین را به موسسات مالی این کشور نمی دهد.

    دلیل غیر قانونی بودن معامله، استخراج و سرمایه گذاری کوین در قطر بی ثباتی بازار، امکان استفاده از آن در جرایم مالی و خطر از دست دادن ارزش دارایی است؛ چرا که هیچ تضمینی در این بازار وجود ندارد.

    عربستان سعودی

    ارز دیجیتال در کشور عربستان سعودی قانونی بوده و هیچ محدودیتی در خصوص خرید و فروش یا استفاده از رمزارز توسط شهروندان این کشور وجود ندارد. با این حال به دلیل عدم وجود هیچ گونه حمایت حقوقی از معامله گران؛ سازمان پول عربستان سعودی (SAMA) به کاربران بازار ارزهای دیجیتال هشدار داده تا جوانب احتیاط را در رابطه با ورود دارایی خود به این بازار در نظر بگیرند.

    قزاقستان

    در سال 2020 رئیس جمهور Kassym-Jomart Tokayev قانونی را امضا کرد که بر اساس آنها اصلاحاتی در خصوص تنظیم مقررات فناوری های دیجیتال ایجاد شده و در نهایت از آن زمان فعالیت در حوزه استخراج رمزارز قانونی تلقی می شود.

    تعاریف کلیدی مانند “دارایی دیجیتال” یا “ارز رمزنگاری شده” و “استخراج رمزارز” نیز به قانون این کشور اضافه شد. بر طبق این قانون فقط ارزهای دیجیتال با پشتوانه دارایی می توانند به طور قانونی در قزاقستان فعالیت کنند.

    بنابراین اگرچه ارزهای رمزنگاری شده به طور رسمی قانونی نیستند، اما هنوز مشخص نیست که آیا دولت ممنوعیت کامل ارزهای دیجیتال بدون پشتوانه مانند بیت کوین را صادر می کند یا خیر.

    قزاقستان فقط در صورت تبدیل ارزهای دیجیتال به ارز فیات مالیات دریافت می کند. و استخراج ارز دیجیتال را به جای یک فعالیت اقتصادی به عنوان یک فرایند تکنولوژیک در نظر می گیرد.

    سوئیس

    مقررات وضع شده در رابطه با از دیجیتال در کشور سوئیس یکی از سخت گیرانه ترین سیاست های AML (مبارزه با پولشویی) و KYC (احراز هویت مشتری) در جهان است.

    استخراج ارز دیجیتال در کشور سوئیس هیچ منع قانونی ندارد، چرا که هیچ مقررات و قوانینی از جانب FINMA برای رسیدگی به استخراج ارزهای دیجیتال و بیت کوین تدوین نشده است، FINMA سازمان نظارت بر بازار مالی سوئیس، یک نهاد دولتی در کشور سوئیس و مسئول تنظیم مقررات مالی در این کشور است. به محض اینکه یک ماینر اقدام به فروش رمزارز استخراج شده می کند درآمد آن مشمول مالیات خواهد شد.

    در سوئیس فعالیت صرافی مبتنی بر ارز دیجیتال در صورتی که مجوزهای لازم را داشته باشند و توسط FINMA تنظیم شوند، قانونی خواهد بود.

    صرافی های فعال در این کشور باید فعالیت خود را با توجه به AML و CFT انجام داده و در نهایت برای مقابله با پولشویی از طریق سیستم احراز هویت مراحل KYC را طی کنند.

    برای افراد حقیقی ارزهای دیجیتال به عنوان دارایی های خصوصی در نظر گرفته شده و با طبقه بندی آن در گروه “متفرقه” مشمول مالیات بر ثروت می شوند. معامله و استخراج ارز دیجیتال در کشور سوئیس درآمد محسوب شده و بنابراین درآمد حاصل از آن مشمول مالیات بر درآمد یا مالیات شرکت ها است.

    مالزی

    مقرراتی در رابطه با ارز دیجیتال در کشور مالزی تنظیم شده است. بیشتر دارایی های دیجیتال مالزی به عنوان اوراق بهادار در نظر گرفته شده و تابع قوانین اوراق بهادار مالزی هستند. در 28 اکتبر 2020 دستورالعمل های اصلاح شده SC در خصوص دارایی های دیجیتال به اجرا درآمدند.

    با این حال استفاده از ارز دیجیتال در این کشور به عنوان یک پول قانونی و وسیله ای برای پرداخت هزینه های کالا و خدمات غیر قانونی محسوب می شود. از همین جهت استخراج ارز دیجیتال نیز در منطقه خاکستری قوانین این کشور قرار می گیرد.

    کره جنوبی

    صنعت ارزهای رمزنگاری شده در کره جنوبی مدام با چالش های نظارتی روبه رو است. در کشور کره جنوبی نیز مانند بسیاری دیگر از کشورهای ذکر شده ارز دیجیتال به عنوان یک واحد پول قانونی و وسیله ای برای پرداخت هزینه ها شناخته نمی شود.

    مقررات مربوط به صرافی های ارز دیجیتال در این کشور سختگیرانه بوده و شامل ثبت دولتی و سایر اقدامات سرویس نظارت مالی کره جنوبی FSS است.

    ساکنان کره جنوبی موظف به پرداخت مالیات بر دارایی های دیجیتالی خود هستند به این ترتیب از سال 2022 میلادی معاملات ارز دیجیتال مشمول 20 درصد مالیات خواهند بود. علاوه بر معامله گران این بازار استخراج کنندگان ارز دیجیتال در کشور کره جنوبی ملزم به پرداخت مالیات هستند.

    هند

    بر اساس اعلام دولت هند در سال 2018، استفاده از ارز دیجیتال به عنوان پول رایج و وسیله پرداخت در این کشور غیرقانونی بوده اما معامله و سرمایه گذاری در این بازار مانعی ندارد.

    با وجود اینکه دولت هند هنوز چارچوب نظارتی مشخصی را در رابطه با بازار ارزهای دیجیتال تدوین نکرده اما از معامله گران و سرمایه گذاران این بازار می خواهد تا جوانب احتیاط را در هنگام فعالیت در این بازار در نظر بگیرند.

    بانک مرکزی هند به شهروندان این کشور اخطار داده که تاکنون هیچ گونه مجوزی در خصوص فعالیت نهادها و شرکت های مرتبط با ارزهای دیجیتال صادر نکرده است.

    مفهوم بیت کوین و به طور کلی رمزارز در بازار مالی هند کاملا جدید است، ظاهرا دولت این کشور هنوز مالیات ارزهای دیجیتال را در قوانین اساسنامه خود وارد نکرده است.

    با این حال نمی توان اخذ مالیات بر ارز دیجیتال را به طور کلی در کشور هند منتفی دانست، زیرا قوانین مالیات هند همواره درصدد اخذ مالیات بر درآمد دریافتی، صرف نظر از شکل درآمد بوده است.

    بر طبق گزارشات جدید قانون گذاران هند در تلاش ایجاد ممنوعیت گسترده در زمینه ارزهای دیجیتال از جمله در حوزه استخراج، معامله، انتقال، نگهداری و صدور رمزارز هستند.

    تاجیکستان

    ارز رمزنگاری شده در کشور تاجیکستان نه غیرقانونی است نه قانونی، چراکه هنوز در این کشور بحث زیادی پیرامون این موضوع وجود دارد. در ژانویه سال 2018 بانک مرکزی تاجیکستان با انتشار بیانیه ای اعلام کرد ارز دیجیتال را به عنوان یک وسیله مبادله رسمی، پس انداز یا حساب واحد به رسمیت نمی شناسد.

    علاوه بر این بانک مرکزی این کشور نسبت به خطرات حملات سایبری، پولشویی، تامین مالی تروریسم، معاملات جنایی و خسارت های مالی ناشی از سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال به شهروندان خود هشدار داده و تاکید کرده است که هیچ گونه مسئولیتی را در قبال مشارکت مردم این کشور در معاملات ارزهای دیجیتال بر عهده نمی گیرد.

    به طور کلی بر اساس اعلام بانک مرکزی این کشور استفاده از ارز دیجیتال در هنگام خرید و فروش کالا و خدمات غیرقانونی است.

    پاکستان

    معامله و استخراج ارزهای دیجیتال در حال حاضر در یک منطقه خاکستری در قوانین کشور پاکستان قرار دارد. بر طبق اعلام بانک دولتی پاکستان در سال 2018 استفاده از ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، لایت کوین، Pay Diamond، DasCoin، OneCoin، Pakcoin، یا عرضه اولیه سکه (ICO) به عنوان پول رایج و وسیله پرداخت، در این کشور غیرقانونی تلقی می شود.

    استرالیا

    با تصمیم دولت استرالیا قوانین مربوط به معامله ارز دیجیتال و سایر دارایی های دیجیتالی، تنظیم و در رژیم مالی این کشور گنجانده شده است، به همین دلیل می توان گفت استرالیا یکی از مترقی ترین کشورهای جهان در زمینه تنظیم مقررات ارز رمزپایه است.

    ارز دیجیتال در این کشور مشمول قانون مالیات بر سود سرمایه است.

    کریپتوکارنسی و فعالیت صرافی های مبتنی بر ارز دیجیتال در استرالیا قانونی هستند. تمام کسانی که در این کشور مایل به راه اندازی صرافی استرالیایی ارز دیجیتال هستند، باید فعالیت خود را از داخل کشور استرالیا آغاز کرده و از طریق انجام مراحل احراز هویت کاربران سایت، تمام اطلاعات را ثبت و ذخیره کنند.

    ژاپن

    کشور ژاپن تدوین و اجرای قوانین و مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال را از سال 2017 آغاز کرده است. این کشور دارای پیشرفته ترین مقررات در خصوص ارزهای دیجیتال در کل جهان است.

    استفاده از ارز دیجیتال و فعالیت صرافی های مبتنی بر آن در این کشور قانونی است. اما لازم است نام صرافی به عنوان ارائه دهنده خدمات تبادل دارایی در آژانس خدمات مالی ژاپن ثبت شده باشد.

    به طور کلی پروسه نظارتی در این کشور سختگیرانه بوده و حدودا 6 ماه به طول می انجامد، طبق قوانین ژاپن انتشار شایعات دروغ درباره ارزهای دیجیتال جرم محسوب می شود.

    با این همه تاکنون مقرراتی در رابطه با استخراج ارز دیجیتال در ژاپن وضع نشده و استخراج به خودی خود در تعریف Exchange Service قرار نمی گیرد.

    در ژاپن از دیجیتال، معامله آن، استخراج، وام و کسب درآمدهای دیگر از آن، به عنوان درآمدهای متفرقه طبقه بندی شده و نرخ مالیات آن تا 55% در نظر گرفته می شود.

    چین

    دولت چین ارزهای دیجیتال را به عنوان ارز قانونی به رسمیت نمی شناسد، بنابراین سیستم بانکی این کشور نیز هیچ گونه خدمات مالی در خصوص رمزارز به شهروندان خود ارائه نمی دهد.

    از این جهت تنظیم کنندگان مالی در این کشور، از جمله PBOC، بانک ها و شرکت های پرداخت از ارائه خدمات مرتبط با بیت کوین منع شده اند.

    مقامات نظارتی کشور چین با تدوین قوانین جدید عرضه اولیه سکه (ICO) را از سپتامبر 2017 در این کشور غیرقانونی اعلام کرده اند.

    دولت چین شهروندان این کشور را از انجام معامله ارز دیجیتال منع کرده و بر اساس قوانین این کشور موسسات مالی و شرکت های پرداخت حق پذیرش ارز رمزنگاری شده را ندارند.

    به طور کلی می توان گفت با وجود حضور گسترده شهروندان چینی در بازار معاملاتی و استخراج ارزهای دیجیتال، مقامات این کشور برای جلوگیری از خطرات مالی و محافظت از سرمایه گذاران قوانین سرکوب گرایانه ای را در خصوص معامله و استخراج رمزارزها وضع کرده است.

    روسیه

    قانون مربوط به دارایی های دیجیتال در کشور روسیه در ژانویه 2021 امضا شد، و بر اساس آن دارایی های دیجیتال از جمله ارزهای رمزنگاری شده به صورت قانونی مجاز به گردش مالی در این کشور هستند، همچنین در این قانون چگونگی صدور توکن های دیجیتال توسط نهادهای متمرکز توصیف شده است.

    با این حال این قانون به ارزهای دیجیتال حقوق مساوی با ارزهای فیات مانند روبل را نمی دهد و فقط سازمان های مالی مجاز از سوی بانک مرکزی روسیه و همچین بورس های سهام روسیه می توانند مجوزهای لازم را برای فعالیت در این بازار ارائه دهند.

    بر اساس دستور صادر شده توسط وزارت کار در این کشور، کارمندان دولت روسیه به صراحت از داشتن ارز رمزپایه منع شده اند.

    نتیجه گیری

    همانطور که ملاحظه کردید به سبب وجود تنوع زیاد در چگونگی رویکرد دولت های مختلف، برای موفقیت در این بازار علاوه بر استفاده از کلاس آموزش ارز دیجیتال لازم است کاربران و معامله گران آگاهی کاملی از قوانین و مقررات جدید کشورهای تاثیرگذار در بازار کریپتو داشته باشند.