شش اشتباه بزرگ که نباید در بازار ارزهای دیجیتال مرتکب شوید!
دنیای داغ و محبوب ارزهای دیجیتال، روزانه میلیونها نفر جدید را به سمت خود میکشاند. بسیاری از این افراد، با هدف کسب سودهای بزرگ وارد این دنیا شدهاند، اما کمترین اطلاعاتی درباره آن ندارند. در این میان، نداشتن اطلاعات صحیح سبب میشود تا دچار مشکلات فراوانی شوند و داراییهای خود را از دست بدهند. در این میان، ما به بررسی شش اشتباه بزرگ و مهلکی میپردازیم که بسیاری از سرمایه گذاران تازهکار مرتکب آن میشوند؛ پس تا پایان این مقاله از خانه سرمایه همراه ما باشید.
۱- گفتن عبارت بازیابی به دیگران
بهدلیل محبوبیت بسیار زیاد دنیای ارزهای دیجیتال، افراد گوناگونی در آن حضور دارند که برخی از آنها کلاهبرداران و هکرهایی هستند که تنها هدفشان سرقت توکنها و خالیکردن کیف پول شماست؛ پس اگر میخواهید سرمایهگذاری مطمئن و سودآوری داشته باشید، به این کلاهبرداران توجه داشته باشید.
یکی از مهمترین مواردی که باید در سرمایهگذاری کریپتو کارنسیها در نظر داشته باشید، امنیت کیف پولتان است. تنها راه دسترسی به کیف پولها هم «عبارت بازیابی» است که باید تنها خودتان از آن مطلع باشید. بسیاری از هکرها با استفاده از روشهای مختلف به دریافت عبارت بازیابی (Seed Phrase) شما اقدام میکنند. بعد از آن هم خالیکردن موجودی کیف پول کار سختی نخواهد بود.
بسیاری از افراد تازهکار دچار این اشتباه بزرگ میشوند که رمز خود را در سایتی وارد میکنند که به نظر قانونی میآید، اما آن سایت تنها یک صفحه فیشینگ است؛ بنابراین نباید اجازه دهید هیچ فردی از این عبارت اطلاع داشته باشد؛ پس اگر سایتی رمز عبورتان را از شما درخواست کرد، بهسرعت آن صفحه را ترک کنید. علاوه بر این روی لینکهای ناشناس کلیک نکرده و فایلهایی را که از منبع ناشناختهای در توئیتر، دیسکورد یا تلگرام ارسال شدهاند، دانلود نکنید.
۲- حفظ دارایی ها در یک کیف پول آنلاین
برای نگهداری از ارزهای دیجیتال دو نوع کیف پول وجود دارد:
۱- کیف پول سرد (Cold Wallets)
۲- کیف پول گرم (Hot Wallets)
به همراه هر کیف پول هم رمز عبور آن وجود دارد که به کاربران اجازه دسترسی به داراییها را میدهد. کیف پولهای گرم، همیشه آنلاین و متصل به بلاک چین هستند. این موضوع سبب میشود تا بهراحتی تراکنشهای خود را انجام دهید. با این حال همین آنلاینبودن مداوم این کیفها، آنها را در معرض انواع هک قرار میدهد. بهعنوان یک قانون کلی، استفاده از کیف پول گرم برای نگهداری مقدار دارایی بالا اصلاً مناسب نیست.
در مقابل کیف پولهای سرد بهویژه کیف پول سخت افزاری وجود دارد که تمام داراییهای شما را بهصورت آفلاین ذخیره میکند. برای دسترسی به این کیف پولها تنها یک راه وجود دارد و آن هم رمزی است که شما بهصورت فیزیکی نزد خود نگه میدارید.
کیف پولهای سخت افزاری از لحاظ شکل ظاهری شبیه USB هستند و با قیمتی برابر با 150 دلار میتوانند مقادیر بسیاری از ارزهای دیجیتال شما را ذخیره کنند. کیف پولهای Trezor و Ledger مشهورترین انواع کیف پولهای سخت افزاری با قیمت مناسب هستند.
برای حفظ امنیت بیشتر کیف پول خود حتماً احراز هویت دو مرحلهای (2FA) را در تمام کیف پولها و صرافیهایی که این امکانات را فراهم میکند، فعال کنید. علاوه بر این هرگز رمز عبور خود را در اختیار فرد دیگری قرار ندهید. همچنین رمز ارزهای خود را در صرافی نگه ندارید؛ مگر اینکه قصد دارید بهصورت مداوم آنها را معامله کنید. تنها مانع بین داراییها و هکرها همین رمز عبور اصلی است.
۳- ارسال ارز دیجیتال در بلاک چین اشتباه یا انتقال در شبکه ای با کارمزد بالا
اشتباه بزرگ دیگری که میتوان در زمینه ارز دیجیتال انجام داد، این است که بلاک چین را اشتباه کنید؛ برای مثال ارز دیجیتال متعلق به بلاک چین BEP20 را به آدرس یک بلاک چین ERC20 ارسال کنید؛ البته در بیشتر مواقع هنگامی که این اشتباه را مرتکب میشوید، کیف پول آن را تشخیص داده و قبل از انتقال اطلاع میدهد.
با این حال برخی از بلاک چینها مانند اتریوم و اسمارت چین، فرمت مشابهی دارند و اگر اشتباه کنید، کیف پول هم آن را تشخیص نمیدهد. اگر رمز بازیابی کیف پول خود را در اختیار داشته باشید، میتوانید این ارز را که به اشتباه ارسال شده است، بازگردانی کنید.
۴- ارسال ارز دیجیتال خود به کیف پول اشتباهی
یکی از سادهترین و البته رایجترین اشتباهاتی که معاملهکنندگان آن را انجام میدهند، این است که ارزهای دیجیتال خود را به یک کیف پول اشتباهی ارسال کنند. آدرس کیف پول، یک مجموعه از عددها و حروف است که با توجه به نوع ارز دیجیتال شما بین 20 تا 42 کاراکتر دارد؛ برای مثال به آدرس اتریوم زیر توجه کنید:
0x89205A3A3b2A69De6Dbf7f01ED13B2108B2c43e7
هنگام ارسال پول از یک صرافی به کیف پول شخصی خود یا بالعکس، همیشه کیف پول را از آدرس کپی کنید. به این صورت ممکن است بتوانید تا حد زیادی از اشتباه جلوگیری کنید. از این روش برای ارتباط با دوستان یا اعضای خانواده خود هم استفاده کنید. سعی نکنید هرگز آدرس کیف پول را تایپ کنید؛ زیرا احتمال خطا در آن بسیار بالاست.
هنگامی که برای ارسال ارزهای خود آماده بودید، یکبار و دوباره آدرس را بررسی کنید؛ زیرا دابل چککردن همیشه از خطاها جلوگیری خواهد کرد. حتی اگر یک کاراکتر را هم اشتباه وارد کنید یا در جای نامناسبی قرار دهید، پول شما بهطور کامل به آدرس دیگری منتقل میشود؛ بنابراین ارزش آن را دارد که زمان بیشتری صرف کنید تا مطمئن شوید کارها بهخوبی پیش میروند.
۵- هدردادن پول برای هزینه های گس
«گس» هزینهای است که افراد باید به ماینرهای ارز دیجیتال برای قدرت محاسباتی موردنیاز برای تأیید و تراکنشهای یک بلاک چین بپردازند. هزینه گس براساس ازدحام شبکه محاسبه میشود؛ بنابراین هرچه فعالیت شبکه در زمان تراکنش بیشتر باشد، کارمزدها هم بالاتر خواهند بود. اگر این نقل و انتقالات میتواند یک تراکنش ساده و ارزان را به یک کابوس پرهزینه تبدیل کند؛ بهطوریکه گس فی از ارزش خود معامله هم بیشتر شود.
برخی تراکنشها، مانند معاملات بهموقع یا مینت NFT به زمان حساس هستند، اما موارد دیگر، مانند انتقال توکنها از یک کیف پول شخصی به کیف پول دیگر کارهای فوری به شمار نمیروند. برای چنین مواقعی پیشنهاد میشود همیشه زمانهایی را انتخاب کنید که گس فی کم است؛ در غیر این صورت تنها در حال سوزاندن توکنهای خود هستید.
یکی از راههای عالی برای جلوگیری از پرداخت هزینههای بالای گس این است که از ابزار GasNow Etherchain استفاده کنید تا بهترین زمان را برای انتقال بیابید.
۶- با احساسات پیش رفتن
اشتباه بزرگ دیگری که ممکن است در دنیای ارزهای دیجیتال مرتکب آن شوید، تصمیمگیری مالی تحت تأثیر احساسات است. ممکن است دو واژه FOMO و FUD را شنیده باشید که تذکر میدهند حتماً از آن اجتناب کنید. اگر درست نمیدانید این دو کلمه چه معنایی دارند، در ادامه به تعاریف آنها میپردازیم.
FOMO یا همان Fear of Missing Out به معنای ترس از دست دادن یا عقب افتادن است. این احساس را بیشتر در زمانهایی مشاهده میکنید که جوی به راه افتاده است. احتمالاً داستانهای زیادی از افرادی میشنوید که با چند بار سرمایهگذاری به ثروت بسیاری دست پیدا کردهاند؛ بنابراین ممکن است این احساس در شما هم به وجود بیاید که در حال عقب افتادن از آنها هستید.
به یاد داشته باشید که شنیدن داستان موفقیت دیگران یک روش سرمایهگذاری نیست، بلکه باید همیشه تحقیقات خود را کامل انجام دهید و برای قدم بعدی تصمیمگیری کنید. این کار را هم از سر فوران احساسات مختلف نباید انجام دهید.
ترس، عدم قطعیت و شک (Fear, Uncertainty and Doubt)
FUD هم به معنای Fear, Uncertainty and Doubt یعنی ترس، عدم قطعیت و شک است. اجازه ندهید تحلیلهای سرمایهگذاری منفی دیگران بر تصمیمات شما تأثیر بگذارد. همان معاملهکنندگانی که دچار احساس FOMO شده و در بالاترین قیمتها شروع به خرید میکنند، معمولاً بهطور ناگهانی تحت تأثیر FUD قرار میگیرند و دست به فروش میزنند.
مهمتر از همه اینکه هرگز بیشازحدی که میتوانید از دست بدهید، سرمایهگذاری نکنید؛ به عبارت دیگر پولی را به سمت سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال ببرید که با از دست دادن آن، تمام زندگی شما از بین نرود. بازارها بیثبات و در برخی موارد نسبتاً نامتعادل هستند. اجازه ندهید حرص و طمع مانع قضاوت صحیح شود و همیشه به یاد داشته باشید که باید سود خود را به دست آورید.
سخن پایانی
اشتباهات بسیار دیگری هم وجود دارند که افراد تازهکار و حرفهای مرتکب آنها میشوند، اما موارد ذکرشده در بالا، با اختلاف بیشترین آمار را به خود اختصاص میدهند. فراموش نکنید که سرعت در دنیای ارزهای دیجیتال بالاست؛ بنابراین اجازه ندهید این تنش اضطراب شما را زیاد کند و سبب شود تصمیمگیریهای جبرانناپذیری انجام دهید.









































