معرفی انواع اندیکاتور آنچین
بازار ارزهای دیجیتال یک بازار مالی نسبتاً جدید است که علاوه بر نقاط مشترک با بازارهای مالی دیگر ، تفاوت هایی نیز با آن ها دارد. یکی از مهم ترین تفاوت های بازار ارزهای دیجیتال با بازارهای نسبتاً سنتی مالی این است که تراکنش های این بازار روی یک زیرساخت جدید به نام بلاک چین منتقل می شوند. همین موضوع باعث شده است تا در کنار تحلیل های قدیمی همچون تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی، با نوع جدیدی از تحلیل آشنا شویم. درواقع، داده هایی که در تراکنش ها منتقل می شوند، اطلاعات بسیار ارزشمندی به ما می دهند که از این داده ها در تحلیل آنچین استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم انواع اندیکاتور آنچین را معرفی کنیم اما پیش از آن، شرحی مختصر بر تحلیل آنچین خواهیم داشت.
تحلیل آنچین چیست؟
فعالان بازارهای مالی سعی می کنند با کمک تحلیل های مختلف، بهترین و مطمئن ترین زمان برای بازکردن و بستن یک معامله را پیدا کنند. به عنوان مثال، شما ممکن است با تحلیل بنیادی به این نتیجه برسید که این لحظه بهترین زمان برای خرید بیت کوین است؛ اما آیا این عاقلانه است که یک فعال بازار در هر زمانی وارد معامله شود؟ قطعاً خیر. یک معامله گر بهتر است چند تحلیل مختلف را دنبال کند و از تحلیل ها برای تأیید بیش تر و برای بازکردن و یا بستن معامله استفاده کند. در تحلیل آنچین و استفاده از انواع اندیکاتور آنچین نیز باید بر این اصل پایبند بود؛ حتی اگر یک اندیکاتور شرایط یک ارز دیجیتال را صعودی پیش بینی کرده باشد، نباید انتظار داشت که حتماً این اتفاق رقم بخورد بلکه باید دیگر تحلیل ها را نیز بررسی کرد. برای آنکه بتوانید از انواع اندیکاتورها در تحلیل خود استفاده کنید و سود خود را به حداکثر و ضرر خود را به حداقل برسانید، باید اطلاعات خود را بالا برده و از تجربیات دیگران استفاده کنید تا مجبور نباشید ضررهای آن ها را تجربه کنید. برای این کار شرکت در یک دوره ارز دیجیتال می تواند بسیار چاره ساز باشد. در تحلیل آنچین، با اطلاعات جمع آوری شده از شبکه بلاک چین ارزهای دیجیتال سروکار داریم که به صورت منظم و در اندیکاتور آنچین که تعداد آن ها بسیار زیاد است، به صورت گرافیک در اختیار کاربران قرار گرفته است. دومنبع بسیار شناخته شده و عالی برای انجام تحلیل آنچین، سایت های تحلیلی گلسنود (Glassnode) و کریپتوکوانت (Cryptoquant) هستند. تعداد زیادی از اندیکارتور آنچین که در این سایت ها وجود دارند، اطلاعات بسیار جالبی را به ما می دهند که قرار است در ادامه برخی از مهم ترین و کاربردی ترین آن ها را بررسی کنیم.
۱- اندیکاتور آنچین MPI
عبارت MPI از عبارت Miner’s Position Index گرفته شده است. این شاخص، رفتار روز ماینرها را با توجه به رفتار آن ها در کل سال (365روز) بررسی می کند. در این شاخص، میزان عرضه ماینرها نسبت به میانگین یک سال در نظر گرفته می شود. ماینرها بخش قابل توجهی از رمزارزها را در اختیار دارند؛ بنابراین، با بررسی رفتار آن ها، اینکه چه زمانی اقدام به فروش و یا نگهداری ارز دیجیتال می کنند، می تواند در تشخیص جهت روند ارز دیجیتال به ما کمک کند.
اگر این اندیکاتور آنچین را در سایت های تحلیلی آنچین همچون کریپتوکوانت (Cryptoquant) و گلسنود (Glassnode) بررسی کنید، چند حالت مختلف را مشاهده خواهید کرد. این اندیکاتور ممکن است به سقف و یا به کف خود رسیده باشد و یا در حال اوج گرفتن و افت کردن باشد. در ادامه، شرایط مختلف اندیکاتور MPI را بررسی خواهیم کرد.
- در شرایطی که شاخص MPI اوج گرفته باشد، این موضوع نشانه ورود بیت کوین های ماینرها برای فروش به صرافی (احتمالاً) است. می توان نتیجه گرفت که ایجاد یک روند نزولی برای ارز دیجیتال مربوطه دور از انتظار نیست.
- در صورتی که شاخص MPI افت کرده باشد، می توان چنین برداشت کرد که ماینرها در آن روز کم ترین مقدار ارز دیجیتال را نسبت به یک سال گذشته به صرافی ها وارد کرده اند. درنتیجه، می توان چنین برداشت کرد که ماینرها قصد نگهداری ارز دیجیتال خود را دارند و انتظار می رود قیمت افزایش یابد.
روش محاسبه MPI
MPI مساوی است با تعداد کل کوین هایی که ماینرها به صرافی ارسال می کنند یا میانگین متحرک 365روزه ی تعداد کوین هایی که ماینرها به صرافی ها ارسال می کنند.
۲- اندیکاتور آنچین Estimated Leverage Ratio
اندیکاتور آنچین دیگر، نسبت اهرمی (Estimated Leverage Ratio) است که به اختصار ELR نیز گفته می شود. ELR یکی از اندیکاتورهای مهم در بازار ارزهای دیجیتال است که برای اعتبارسنجی سازمان ها و صرافی ها از نظر تعهدات مالی در اموری همچون بدهی مورد استفاده قرار می گیرد. واضح است که هرچه میزان بدهی یک سازمان بیش تر باشد، ریسک سرمایه گذاری در آن بخش بیش تر و اعتبار آن سازمان کم تر خواهد بود.
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
بررسی اندیکاتور آنچین Estimated Leverage Ratio
این اندیکاتور را می توان به عنوان شاخصی برای میزان استفاده از اهرم توسط معامله گران در نظر گرفت. می توان با کمک این شاخص، ارزهای دیجیتال با ریسک کم را برای انجام معامله پیدا کرد. در ادامه، شرایط متفاوتی که از این اندیکاتور استنتاج می شود، خواهیم آورد:
صعودی: روند صعودی این شاخص، تعداد بیش ترین معاملات با اهرم بالا و ریسک بیش تر معاملات مشتقه توسط معامله گران را نشان می دهد. در صورتی که این شاخص نسبت به روزهای گذشته ی خود مقادیر بیش تری را ثبت کند، می توان نتیجه گرفت که معامله گران کاملاً به معاملات خود مطمئن هستند؛ اما زمانی که این نمودار مقادیر بالایی را نشان می دهد، می توان ایجاد یک نوسان قیمتی را محتمل دانست.
نزولی: در صورتی که اندیکاتور آنچین ELR در روندی نزولی قرار گیرد، می توان نتیجه گرفت که تعداد زیادی از معامله گران در حال بستن اهرم معاملات خود هستند. همچنین، در صورتی که این اندیکاتور مقدار کم تری را نسبت به چند روز قبل خود ثبت کند، می توان چنین برداشت کرد که دیدگاه معامله گران در رابطه با شرایط بازار تغییر کرده است و یا آن ها موقعیت های باز خود را بسته اند.
Estimated Leverage Ratio دارای سه شاخص است که در ادامه بیش تر توضیح خواهیم داد:
-
اهرم عملیاتی
اهرم عملیاتی نشان دهنده ی نسبت هزینه های ثابت به هزینه های متغیر یک شرکت یا پروژه عملیاتی است. میزان بالای اهرم عملیاتی نشان دهنده ی میزان سود کم در آن شرکت یا پروژه، به دلیل سرمایه بالای موردنیاز برای هزینه های ثابت است. در صورتی که فروش یک شرکت بالا و به طور کلی سود شرکتی بالا باشد، درصدی از هر فروش در آن شرکت برای ایجاد حاشیه در نظر گرفته می شود و گفته می شود که چنین شرکتی اهرم عملیاتی پایینی دارد.
زمانی که در شرکتی نسبت هزینه های ثابت به درآمد 50درصد باشد یا به عبارت دیگر شرکت بتواند دوبرابر هزینه های ثابت خود سود کسب کند، می توان گفت شرکت در وضعیت مناسبی به سر می برد. مقادیر پایین نسبت هزینه های ثابت به درآمد، مثلاً نسبت 20درصد یا مقادیر پایین تر هزینه های ثابت به سود شرکت، نشان دهنده میزان پایین اهرم عملیاتی در آن شرکت است.
-
اهرم مالی
اهرم مالی میزان بدهی یا تعهد مالی یک سازمان را نشان می دهد. درواقع، برخی از شرکت ها به جای آنکه مبالغ موردنیاز خود برای انجام فعالیت های تجاری را از بانک دریافت کنند و یا سرمایه گذاران عمده بیش تری جذب کنند، این مبالغ را از سهام داران دریافت می کنند و به این ترتیب، سهام داران در زمان دریافت سود، سود بالاتری را به دست خواهند آورد. اگر شرکتی میزان فروش یا سود تجارت خود را اشتباه پیش بینی کند، در بازپرداخت سود به سهام داران با مشکل مواجه خواهد شد و حتی این امر می تواند منجر به ورشکستگی شرکت شود. میزان بالای درجه اهرم مالی، نشان دهنده ی این است که سود هر سهم (EPS) ممکن است نوسان بیش تری را تجربه کند.
-
اهرم مرکب
همان طورکه از نام این شاخص پیدا است، در آن ترکیبی از هر دوشاخص درنظر گرفته می شود. درنتیجه، میزان دوشاخص قبلی در میزان اهرم مرکب نقش اساسی دارد. سرمایه گذاری در شرکتی که اهرم عملیاتی و اهرم مالی بالایی استفاده می کند، بسیار پرریسک است.
روش محاسبه Estimated Leverage Ratio
این اندیکاتور آنچین که اطلاعات بسیار خوبی از فعالیت ها و مقدار نقدینگی بازار را در اختیار ما قرار می دهد، از تقسیم میزان معاملات باز مشتقه کاربران بر ذخایر صرافی به دست می آید.
ELR مساوی است با میزان دخیره یک صرافی از کوین موردنظر یا تعداد معاملات باز مشتقه.
۳- اندیکاتور آنچین SOPR & aSOPR
SOPR یک اندیکاتور آنچین است که مقدار سود و زیان تحقق یافته یک معامله را مشخص می کند. در ادامه، شرایط مختلفی که ممکن است در این اندیکاتور مشاهده شود بررسی خواهیم کرد.
- در صورتی که SOPR بزرگ تر از عدد یک باشد ( SOPR>1)، یعنی معامله های فروش همراه با سود بوده اند.
- هرگاه SOPR با عدد یک مساوی باشد ( SOPR=1)، می توان نتیجه گرفت که معاملات بدون کسب سود و ضرر بسته شده اند؛ به عبارت دیگر، قیمت خرید و فروش یکسان بوده است.
- اگر SOPR کوچک تر از عدد یک باشد ( SOPR<1)، یعنی معاملات در زمان فروش با ضرر همراه بوده اند و سرمایه گذاران نتوانسته اند از معاملات انجام شده سودی دریافت کنند.
اگر اندیکاتور روی عدد یک قرار گیرد، یعنی معامله گران ارز دیجیتال خود را در همان قیمتی که خریده بودند به فروش رساندند اما اگر این شاخص بالای عدد یک باشد، با توجه به اینکه سرمایه گذاران سودهای خود را دریافت کرده اند، احتمالاً تصمیم به فروش ارزهای خود خواهند گرفت. درنتیجه، بازار روند کاهشی را تجربه خواهد کرد. علاوه بر آن، می توان با بررسی روند حرکتی شاخص SOPR روی نمودار، میزان سود یا ضرر معاملات را بررسی کرد. چنانچه روند حرکت SOPR رو به بالا باشد، می توان نتیجه گرفت که معامله های فروش همراه با سود بوده است و برعکس، اگر حرکت اندیکاتور آنچین رو به پایین باشد، یعنی سرمایه گذاران معاملات خود را با ضرر بسته اند. همچنین، در صورتی که لندیکاتور در پایین عدد یک قرار گیرد، می توان گفت که معامله گران متضرر شده اند.
aSOPR
اندیکاتور آنچین aSOPR همانند SOPR سود و زیان خروجی یا تحقق یافته را نشان می دهد. تنها اختلافی که این دوشاخص با یکدیگر دارند، آن است که شاخص aSOPR معاملاتی که حداقل یک ساعت از انجام آن ها گذشته باشد، در محاسبات خود دخیل می کند.
روش محاسبه SOPR
برای به دست آوردن SOPR که نشان دهنده سود خروجی مصرف شده است، باید حجم ارز دیجیتال موردنظر را در قیمت فروش آن رمزارز ضرب کرده و دوباره این میزان را بر حجم رمزارز در قیمت خرید آن ارز دیجیتال ضرب کنید؛ به عبارت دیگر، تقسیم مبلغ فروش (Value * Price) یک ارز دیجیتال بر مبلغ خرید آن. به عنوان مثال، اگر شما یک واحد اتریوم را در قیمت 2000دلار خریده باشید و آن را در قیمت 3000دلار به فروش برسانید، میزان SOPR به دست آمده 1.5خواهد بود.
۴- اندیکاتور آنچین MVRV Ratio
اندیکاتور آنچین MVRV Ratio یکی از بهترین ابزارهای تحلیلی است که توسط بسیاری از تحلیلگران آنچین مورد استفاده قرار می گیرد. سرمایه گذاران می توانند از اندیکاتور MVRV برای بررسی روند حرکت ارزهای دیجیتال و تحلیل آنچین استفاده کنند.
اندیکاتور MVRV Ratio با تعیین دوعدد (1 و 3.7)، محدوده ی سقف و کف قیمت را برای یک ارز دیجیتال مشخص می کند. همان طور که روشن است، عدد 1 محدوده ی کف قیمت و عدد 3.7، سقف قیمت را تعیین می کند. هرگاه شاخص MVRV بالاتر از محدوده ی 3.7 (سقف قیمتی) قرار بگیرد، نشان دهنده ی آن است که ارز دیجیتال موردنظر با قیمتی بیش تر از ارزش واقعی خود در حال معامله است؛ درنتیجه، می توان انتظار کاهش قیمت ارز دیجیتال را داشت. درمقابل، قرارگرفتن شاخص MVRV در محدوده ی پایین تر از عدد 1 (کف قیمتی)، بیانگر آن است که ارزش واقعی یک ارز دیجیتال بیش تر از قیمت لحظه ای آن است و می توان انتظار افزایش قیمت آن ارز دیجیتال را داشت.
روش محاسبه MVRV Ratio
اندیکاتور MVRV از تقسیم مارکت کپ یا بزرگی بازار ارز دیجیتال بر ارزش واقعی یا ارزش تحقق یافته آن به دست می آید.
۵- اندیکاتور آنچین NUPL
این شاخص مخفف عبارت Net Unrealized Profit/Loss است که به سود و ضرر حاصل از فروش یک ارز دیجیتال اشاره دارد. درواقع، می توان از این اندیکاتور آنچین برای پیداکردن مناسب ترین زمان برای خرید و یا سیو سود استفاده کرد.
برای بررسی این شاخص، هر بخش از نمودار اندیکاتور را به یک رنگ خواهید دید که این رنگ ها، وضعیت آن را در شرایط مختلف مشخص خواهند کرد؛ البته، در دوسایت محبوب تحلیل آنچین گلسنود و کریپتوکوانت، این رنگ ها مفاهیم متفاوتی را به ما نشان خواهند داد. در ادامه، مفهوم هر رنگ را بیان خواهیم کرد.
قرمز: زمانی که اندیکاتور آنچین NUPL را در سایت گلسنود بررسی می کنید، قرمز به این معنا خواهد بود که سرمایه گذاران از شرایط موجود مأیوس هستند و امیدی به بازگشت روند ندارند. این شرایط در سایت کریپتوکوانت با رنگ آبی مشخص شده است.
نارنجی: در بخش هایی که اندیکاتور NUPL در سایت گلسنود نارنجی است، می توان چنین برداشت کرد که سرمایه گذاران امیدی همراه با ترس را در دل دارند که ممکن است منجر به انجام معاملات با ریسک نیز شود. اگر اندیکاتور آنچین NUPL را در سایت تحلیلی کریپتوکوانت بررسی کنید، متوجه خواهید شد که این وضعیت با رنگ سبز در این سایت مشخص شده است.
زرد: زمانی که اندیکاتور آنچین NUPL در سایت گلسنود به رنگ زرد باشد، یعنی سرمایه گذاران امیدوار و خوشبین هستند اما فعالیت های خود را در بازار با احتیاط انجام می دهند. این وضعیت در سایت کریپتوکوانت با رنگ نارنجی مشخص شده است.
سبز: در نواحی ای که با رنگ سبز در سایت گلسنود مشخص می شود، برخی از سرمایه گذاران روند مثبت ایجاد شده را باور کرده اند؛ درحالی که عده ای این موضوع را انکار می کنند. این نواحی در سایت کریپتوکوانت با رنگ قرمز متمایز می شوند.
آبی: زمانی که اندیکاتور آنچین به رنگ آبی در می آید، می توان برداشت کرد که سرمایه گذاران کاملاً به بازار خوشبین هستند و معاملاتی با ریسک بسیار بالا باز خواهند کرد.
البته، این رنگ ها ممکن است در سایت های مختلف با رنگ های متفاوتی نشان داده شوند که معمولاً در قسمت توضیحات چارت، هر رنگ توضیح داده می شود. رنگ های بالا مختص به سایت گلسنود (Glassnode) می باشد.
این اندیکاتور می تواند مقادیر مختلفی را به خود ببیند. در صورتی که این رقم مثبت و یا منفی باشد، می توان برداشت های مختلفی از آن ها داشت که در ادامه شرح خواهیم داد.
-
NUPL مثبت
در چنین حالتی، بیت کوین در حال معامله شدن با قیمتی بالاتر از قیمت موردانتظار شبکه است و این یعنی تعداد زیادی از افراد در سود هستند و احتمالاً سیو سود کرده و دارایی خود را به طور کامل به فروش می رسانند. این موضوع باعث بالارفتن عرضه و درنتیجه افت قیمت خواهد شد. درواقع، در این حالت، کوین هایی که در سود هستند، بیش از کوین هایی خواهد بود که در ضرر هستند؛ منظور از کوین، دارندگان ارز دیجیتال هستند اما به هر حال، ما با کوین ها در این مبحث سروکار داریم و نه انسان ها. به عنوان مثال، ممکن است یک هولدر ده هزار واحد بیت کوین داشته باشد که همگی در سود باشند اما هفتادنفر دیگر مجموعاً پنج هزار بیت کوین داشته باشند که تراکنش های آن ها در ضرر باشد؛ در چنین شرایطی، مهم نیست سرمایه گذار یا سرمایه گذاران چه کسانی هستند و چندنفر هستند بلکه تعداد کوین ها اهمیت دارند.
مارکت کپ هر ارز دیجیتال، به بزرگی آن کوین اشاره دارد؛ به عنوان مثال، در صورتی که کل بیت کوین ها عرضه شوند و تعداد آن ها به 21میلیون واحد برسد، و قیمت این ارز دیجیتال در آن زمان به 100.000 دلار رسیده باشد، مارکت کپ بازار بیت کوین از ضرب 21میلیون واحد در 100.000 دلار به دست می آید که این میزان برابر است با مبلغ 2.100.000.000.000 دلار.
-
NUPL منفی
منفی بودن NUPL به این معنا است که مارکت کپ ارز دیجیتال، کوچک تر از حجم مورد انتظار بازار است؛ در چنین شرایطی، کوین های بیش تری در ضرر هستند و این شرایط زمانی محقق می شود که NUPL منفی باشد.
روش محاسبه NUPL
برای محاسبه ی NUPL با دورقم سروکار داریم؛ اولی به بزرگی بازار ارز دیجیتال یا مارکت کپ یک کوین اشاره دارد که دائماً در حال تغییر است و مقدار دوم که همان Realized Cap است، به مقداری اشاره می کند که شبکه انتظار دارد. زمانی که مارکت کپ بازار یعنی بزرگی بازار بیت کوین (یا هر ارز دیجیتال دیگری) بالاتر از قیمت مورد انتظار شبکه باشد، NUPL مثبت و زمانی که مارکت کپ کوچک تر از میزان مورد انتظار شبکه باشد، NUPL منفی است.
NUPL = مارکت کپ – ارزش تحقق یافته بازار /مارکت کپ
۶- اندیکاتور آنچین Coin Days Destroyed (CDD)
اگر تحلیل بازار ارزهای دیجیتال را دنبال کرده باشید، احتمالاً با عباراتی همچون هولدرهای بلندمدت بیت کوین و یا دیگر عبارات مشابه برخورد کرده اید. نقل و انتقالات کاربران با توجه به مدت زمانی که بیت کوین یا دیگر رمزارزهای خود را نگهداری کرده اند، در شاخص یا اندیکاتور آنچین CDD بررسی می شود. در ادامه این اندیکاتور را بیش تر شرح خواهیم داد.
زمانی که هولدرهای قدیمی بازار که بیت کوین های خود را برای مدت طولانی نگهداری کرده بودند، اقدام به انجام تراکنش روی دارایی های بیت کوین خود می کنند، احتمال مواجه شدن با یک روند نزولی وجود دارد. نهنگ های بیت کوین نیز جزء افرادی هستند که از گذشته تعداد زیادی بیت کوین را هولد کرده بودند؛ درنتیجه، می توان چنین برداشت کرد که با فروش بیت کوین توسط نهنگ ها، عرضه افزایش یافته و قیمت کاهش می یابد.
براساس توضیحاتی که سایت کریپتوکوانت در رابطه با این شاخص ارائه داده است، بهتر است که سه رقم 50، 100 و 200میلیون واحد CDD به دقت مورد بررسی قرار گیرند. با بررسی گذشته این شاخص، اطلاعات مفید و کاربردی ای دریافت خواهید کرد.
- زمانی که این شاخص زیر 50میلیون واحد باشد، بازار در شرایط کاملاً مساعد و نرمالی قرار دارد. در این حالت، هولدرها تصمیمی برای فروش دارایی خود ندارند و کاهش آن سیگنال کم شدن فعالیت نهنگ ها را در بازار می دهد؛ این موضوع می تواند خبر از بازاری با نوسان کم بدهد.
- زمانی که این شاخص در محدوده 50 الی 100میلیون واحد قرار می گیرد، یعنی بازار کمی حالت نوسانی پیدا خواهد کرد و از حالت نرمال فاصله خواهد گرفت؛ بنابراین، باید با احتیاط بیش تری در بازار فعالیت کرد.
- زمانی که شاخص در محدوده بین 100 الی 200واحد قرار می گیرد، با یک بازار هیجانی مواجه هستیم که تراکنش هایی با نوسانات شدید و هیجانی در حال شکل گرفتن در آن هستند.
- زمانی که شاخص CDD بالای 200میلیون واحد قرار می گیرد، بازار اصلاً در وضعیت مساعدی قرار ندارد و ریسک انجام معاملات در آن بسیار بالا است. در چنین شرایطی احتمالاً بخشی از سرمایه گذاران به اهداف خود رسیده و قصد فروش کل یا بخشی از دارایی خود برای سیو سود را دارند. بنابراین، اگر انتقال رمزارز به مقصد صرافی باشد، عرضه افزایش یافته و قیمت افت پیدا می کند.
توجه داشته باشید که با بررسی شاخص CDD گاهی برای مدت کوتاهی متوجه نوسانات شدید این شاخص خواهیم شد. باید بدانید که این نوسانات همیشه مهم نیستند بلکه ممکن است کاربری با بیت کوین های قدیمی خود این نوسان را ایجاد کرده باشد. به همین دلیل است که گفته می شود نباید به تنهایی از یک شاخص در تحلیل خود استفاده کرد. برای انجام یک تحلیل با نتایج بهتر، باید چند ابزار و اندیکاتور آنچین را در کنار هم استفاده کنید و زمانی که این ابزارها یک سیگنال مشترک به شما مخابره کردند، می توانید با اطمینان بیش تری از آن استفاده کنید که احتمالاً سود خواهید کرد.
روش محاسبه CDD
برای محاسبه هر نقطه از این شاخص، مقدار بیت کوین در مدت زمانی که انتقال داده نشده است، مقدار CDD را به ما نشان می دهد. به عنوان مثال، در صورتی که شما پنج واحد بیت کوین داشته باشید که برای نودروز هولد کرده باشید و هیچ نقل و انتقالی هم انجام نشده باشد، CDD این بیت کوین ها مقدار 450 = 90 * 5 خواهد بود. پس، هم تعداد روزهایی که بیت کوین ها در یک آدرس به صورت دست نخورده باقی می مانند و هم حجم بیت کوین ها در مشخص کردن این شاخص مؤثر هستند. این بخش از محاسبه به Coin Days اشاره دارد اما این شاخص بخش دومی نیز دارد که با عبارت Destroy به معنای نابودی مشخص می شود. زمانی که یک هولدر بیت کوین اقدام به انتقال دارایی خود کند، Coindays صفر خواهد شد. برای درک بهتر این مفهوم، به این مثال توجه کنید: فرض کنید شما دوواحد بیت کوین دارید که برای یک روز آن را نگه داشته اید؛ در چنین حالتی، Coin Days برابر با دو است و زمانی که این دوواحد بیت کوین را برای روز پنجم هم نگه دارید، Coin Days برابر با ده خواهد شد؛ این مقدار با گذر زمان هم بزرگ تر خواهد شد. زمانی که هولدر اقدام به انتقال دارایی خود کند، عددی متناسب با آن در شاخص مشخص می شود و Coin Days به صفر تغییر می کند؛ یعنی اگر شما دوواحد بیت کوین را پس از صدروز به فروش برسانید، Coin Days تا روز صدم برابر با دویست خواهد شد اما به محض انتقال، به صفر تغییر خواهد کرد و همین رقم یعنی دویست، روی شاخص اعمال خواهد شد.
CDD =تعداد روزهایی که ارز دیجیتال نگهداری شده است * میزان ارز دیجیتال
۷- اندیکاتور آنچین NVT Ratio
اگر در بازارهای مالی ای که قدمت بیش تری نسبت به بازار ارزهای دیجیتال (همچون بازار فارکس یا بازار بورس ایران)دارند فعالیت کرده باشید، احتمالاً با نسبت P/E برخورد داشته اید. رقم P/E که از تقسیم قیمت لحظه ای سهام بر میزان سود آن به دست می آید، توسط کاربران در هنگام تحلیل مورد بررسی قرار می گیرد. هرچه این میزان کوچک تر باشد، سهام ارزنده تر است و می توان با اطمینان بیش تری روی آن سرمایه گذاری کرد. استفاده از این نسبت برای ارزهای دیجیتالی که سهام نیستند (بلکه رمزارز هستند)، شدنی نیست. کاربران بازار ارزهای دیجیتال برای تشخیص ارزندگی یک ارز دیجیتال می توانند از اندیکاتور آنچین NVT Ratio استفاده کنند.
این اندیکاتور، ارزش شبکه را نسبت به ارزش تراکنش ها محاسبه می کند. به زبان دیگر، با بررسی این اندیکاتور متوجه خواهید شد که ارزش فعلی بیت کوین یا دیگر ارزهای دیجیتال، در چه جایگاهی نسبت به ارزش واقعی خود قرار دارد. درواقع، آیا ارز دیجیتال در حال معامله شدن با قیمتی بالاتر از ارزش واقعی خود است و یا معامله گران حاضر شده اند این ارز دیجیتال را با قیمتی پایین تر از ارزش واقعی خود مبادله کنند.
برای درک بیش تر مفهوم این اندیکاتور، می توان دوارز دیجیتال با مارکت کپ یکسان را درنظر گرفت که حجم معاملات روزانه یکی از آن ها بیش تر و دیگری کم تر است. در حالتی که داشته باشد، یعنی این ارز دیجیتال با قیمتی پایین تر از ارزش واقعی خود در حال معامله شدن است و این موضوع، ارز دیجیتال مربوطه را به یک گزینه ی مناسب برای سرمایه گذاری و یا ترید تبدیل می کند.
-
NVT بالا
بالابودن NVT به این معنا است که یک ارز دیجیتال با قیمتی بالاتر از ارزش واقعی خود در حال مبادله شدن است و احتمالاً باید در انتظار یک روند نزولی باشیم.
-
NVT پایین
پایین بودن NVT به این معناست که یک ارز دیجیتال در حال مبادله با قیمتی زیر ارزش ذاتی خود است و احتمالاً به سمت ارزش واقعی خود حرکت خواهد کرد. برای چنین رمزارزی می توان انتظار صعود داشت.
روش محاسبه NVT Ratio
برای محاسبه ی این مقدار بزرگی بازار یا مارکت کپ یک ارز دیجیتال را بر حجم معاملات آن ارز دیجیتال در 24ساعت گذشته بر حسب دلار تقسیم می کنند.
NVT Ration = مارکت کپ فعلی ارز دیجیتال /حجم معاملات 24ساعت گذشته بر حسب دلار
۸- اندیکاتور آنچین NVM Ratio
اندیکاتور آنچین NVM Ratio یکی دیگر از ابزارهای تحلیلی آنچین است که در بازار ارزهای دیجیتال و در کنار دیگر اندیکاتورها می تواند به کاربران کمک کند تا معاملات بهتری داشته باشند. زمانی که معامله گری روند قیمتی یک ارز دیجیتال را تحلیل می کند، نباید صرفاً با تاییدگرفتن از یک ابزار یا حتی تحلیل (همچون تحلیل تکنیکال)، اقدام به بازکردن معامله کند بلکه بهتر است از چند ابزار مختلف تأیید گرفته و سپس معامله ای را با رعایت مدیریت سرمایه و حد سود و ضرر باز کند. یکی از مواردی که می توان پیش از انجام معامله بررسی کرد، اندیکاتور آنچین NVM Ratio است. در این اندیکاتور می توانید تشخیص دهید که آیا ارز دیجیتال موردنظر بالاتر از ارزش واقعی خود در حال معامله شدن است و یا پایین تر از این ارزش در میان کاربران مبادله می شود.
بازار ارزهای دیجیتال دارای نوسانات شدیدی است که تحت تأثیر شبکه های اجتماعی و صحبت های افراد مشهور تحرکاتی دارد. این نوسانات به هر دلیلی که رخ داده باشند، نمی توانند ارزش رمزارز را برای مدت طولانی بالاتر و یا پایین تر از قیمت حقیقی خود نگه دارند و معمولاً پس از گذشت مدتی رمزارز مربوطه به ارزش واقعی خود باز می گردد. بنابراین، دانستن این موضوع که آیا یک ارز دیجیتال در حال معامله شدن با قیمت واقعی خود است و یا حباب مثبت و منفی دارد، بسیار ارزشمند است.
فرض کنید با انجام تحلیل تکنیکال و بررسی اخبار متوجه شده اید که بیت کوین در آینده نزدیکی روند نزولی خواهد داشت؛ در صورتی که اندیکاتور NVM Ratio را بررسی کنید، مشخص شود که بیت کوین با قیمتی بالاتر از ارزش واقعی خود در حال معامله است، می توانید یک پوزیشن فروش (Short) را با اطمینان بیش تری باز کنید. درواقع، اندیکاتور NVM Ratio ابزاری برای تحلیل قیمت ارز دیجیتال است. در ادامه، چگونگی استفاده از این اندیکاتور و سیگنال گرفتن را از آن توضیح خواهیم داد.
-
احتمال افزایش قیمت
زمانی که این اندیکاتور (که با رنگ آبی مشخص شده است) پایین تر از نمودار قیمتی باشد، می توان چنین برداشت کرد که ارز دیجیتال با قیمتی پایین تر از قیمت واقعی خود معامله می شود و انتظار می رود که قیمت افزایش یابد.
-
احتمال کاهش قیمت
زمانی که این اندیکاتور بالاتر از نمودار قیمتی باشد، می توان چنین برداشت کرد که ارز دیجیتال با قیمتی بالاتر از قیمت واقعی خود معامله می شود و انتظار می رود که قیمت کاهش یابد.
روش محاسبه NVM Ratio
میزان NVM Ratio از تقسیم لگاریتم مارکت کپ یا بزرگی بازار یک ارز دیجیتال بر لگاریتم مجذور آدرس های فعال روزانه آن رمزارز به دست می آید.
۹- اندیکاتور آنچین UTXO
فرض کنید شما یک اسکناس صددلاری در کیف پول خود دارید و قصد خرید تیشرتی به قیمت هفتاددلار را دارید. در این شرایط، شما نمی توانید تنها مقدار هفتاددلار را به فروشنده بدهید بلکه باید اسکناس صددلاری را به فروشنده تحویل داده و سی دلار از او پس بگیرید. در انجام معاملات برخی از ارزهای دیجیتال همچون بیت کوین نیز چنین مراحلی انجام خواهد شد؛ به عنوان مثال، در صورتی که شما قصد ارسال دوواحد بیت کوین را به شخص دیگری داشته باشید و دارایی شما پنج واحد بیت کوین باشد، نمی توانید تنها دوواحد بیت کوین را به شخص ارسال کنید بلکه کل پنج واحد وارد این تراکنش می شود و سپس باقیمانده آن (چیزی شبیه به پول خرد) به کیف پول شما برگردانده خواهد شد. البته، این عملیات در کیف پول های مدرن امروزی دیده نمی شود و همه چیز در پس زمینه اتفاق خواهند افتاد.
به زبان ساده می توان تراکنش های بیت کوین را چنین شرح داد که وقتی یک تراکنش بیت کوین اتفاق می افتد، دو UTXO یا خروجی خرج نشده از آن ایجاد می شود. درواقع، کل دارایی بیت کوین شخص، به دوبخش تقسیم می شود؛ بخش اول UTXO است که باید صرف تراکنش شود (یعنی همان هفتاددلار برای خرید تیشرت) و بخش دوم آن UTXO است که باید به کیف پول فرستنده برگردد (یعنی سی دلار باقیمانده از صددلار).
روش محاسبه UTXO
همان طور که در بخش پیش نیز توضیح دادیم، برای محاسبه UTXO باید حجم تراکنش از کل دارایی بیت کوین شخص فرستنده کم شود.
UTXO = کل دارایی – حجم تراکنش
به عنوان مثال، UTXO شخصی که ده واحد بیت کوین داشته و قصد ارسال سه واحد از آن را به شخصی دیگر دارد، به صورت زیر محاسبه می شود:
UTXO = 10 – 3 = 7
UTXO = 7
بنابراین، چنین شخصی می تواند در آینده تراکنش هایی را انجام دهد که حجم آن ها با احتساب کارمزد به مبلغ هفت واحد بیت کوین و یا کم تر باشد.
۱۰- اندیکاتور آنچین Miner Reserve
پیش از این نیز اشاره کردیم که ماینرها، بخشی از کاربران بازار ارزهای دیجیتال هستند که به دلیل دارایی زیادی که دارند، بررسی رفتار آن ها بسیار مهم است. شاخص Miner Reserve، به مقدار ارز دیجیتالی اشاره دارد که ماینرها در کیف پول خود ذخیره می کنند.
زمانی که این شاخص صعودی شود، می توان چنین برداشت کرد که تعداد بیت کوین هایی که در کیف پول ماینرها در حال ذخیره شدن هستند، در حال افزایش است؛ درنتیجه، عرضه کاهش یافته و قیمت افزایش پیدا خواهد کرد. برعکس این حالت نیز برقرار است؛ یعنی، زمانی که اندیکاتور آنچین Miner Reserve نزولی شود، یعنی تعداد کوین هایی که توسط ماینرها در کیف پول ذخیره می شود در حال کاهش است و احتمال دارد با فروش آن کوین ها، قیمت نیز کاهش پیدا کند. درواقع، می توان گفت که نمودار قیمت و اندیکاتور Miner Reserve با هم همبستگی دارند. البته، زمانی که تقاضا بالا باشد، ماینرها گاها اقدام به عرضه می کنند که نیاز بازار برطرف شود و این موضوع باعث می شود که در برخی نواحی شاهد واگرایی این دو نمودار باشیم.
روش محاسبه Miner Reserve
تحرکات این اندیکاتور آنچین به ذخیره و یا عرضه کوین هایی که در دسترس ماینرها هستند بستگی دارد. برخی از عوامل مانند تعداد ماینرها که ممکن است در دوره هایی کم و زیاد شوند، می تواند بر روند این اندیکاتور مؤثر باشد. به عنوان مثال، پس از رویداد هاوینگ بیت کوین و زمانی که استخراج سخت تر شده و به دستگاه های ماینر با قدرت محاسباتی بالایی نیاز است، گاهی دیده شده است که برخی از ماینرها به دلیل عدم توانایی در استخراج (به دلایلی ازجمله سخت ترشدن رقابت و ضعیف بودن دستگاه ماینر)، دستگاه های ماینر خود را خاموش می کنند.
هزینه ی استخراج از دیگر عواملی است که می تواند بر روند اندیکاتور Miner Reserve مؤثر باشد. این عامل می توانند برخی از افراد را مجبور به توقف استخراج به دلیل هزینه بالای برق و یا هزینه ارتقاء دستگاه های قوی تر کنند.
۱۱- اندیکاتور آنچین Miner flows (Inflow,Outflow, Netflow)
فعالان بازار ارزهای دیجیتال همواره در حال انتقال دارایی از صرافی به کیف پول و بالعکس هستند. همان طور که در ابتدای مقاله در بیان مفهوم تحلیل آنچین گفته شد، بررسی داده های منتقل شده در شبکه بلاک چین و استخراج اطلاعات مهم و پیش بینی آینده روند قیمتی ارز دیجیتال، همان کاری است که این نوع تحلیل برای ما انجام می دهد. انتقال ارز دیجیتال به کیف پول و یا صرافی می تواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار معامله گران قرار دهد تا بتوانند در تحلیل های خود از آن استفاده کنند. در ادامه، انواع تحلیل مربوط به ورودی و خروجی ارز دیجیتال به صرافی ها را بررسی خواهیم کرد.
-
Miner Inflow
Inflow اشاره به جریان ورودی ارزهای دیجیتال به کیف پول های صرافی ها دارد. معمولاً افرادی که دارایی خود را از کیف پول شخصی به کیف پول صرافی انتقال می دهند، قصد فروش آن را دارند. با فروش و عرضه یک ارز دیجیتال، قیمت آن کاهش خواهد یافت. درنتیجه، اگر این اندیکاتور صعودی شود، به این معنا خواهد بود که تعداد زیادی ارز دیجیتال در حال ورود به صرافی ها هستند و باید منتظر افت قیمت رمزارز مربوطه باشیم.
اما در صورتی که این اندیکاتور نزولی شود، چنین برداشت می شود که تعداد رمزارزهای منتقل شده به صرافی، در حال کاهش است و درنتیجه، افراد قصد فروش دارایی خود را نداشته و می خواهند آن را برای مدت بیش تری در کیف پول خود نگه دارند؛ این موضوع می تواند باعث کاهش عرضه و درنتیجه افزایش قیمت شود.
جریان های ورودی ارز دیجیتال به صرافی ها را می توان در چهارنوع دسته بندی کرد:
-
Inflow Total
در اندیکاتور آنچین Inflow Total همه ارزهای دیجیتال (البته از یک نوع مثلاً بیت کوین) که وارد صرافی ها شده اند در نظر گرفته می شوند.
-
Inflow Mean
در این اندیکاتور میانگینی از تعداد ارزهای دیجیتالی که روانه صرافی ها شده اند بررسی می شوند.
-
Inflow Top10
در اندیکاتور Inflow Top10 ورود ارز دیجیتال به صرافی ها از طریق ده تراکنش برتر مورد بررسی قرار می گیرد.
-
Inflow MA7
در این اندیکاتور میانگین متحرک هفت روزه روی تمام تراکنش های ورودی به صرافی ها اعمال می شود.
-
Miner Outflow
اندیکاتور آنچین Miner Outflow به جریان خروجی کوین ها از کیف پول صرافی اشاره دارد. معمولاً خروج ارز دیجیتال از صرافی می تواند یک نکته مثبت برای ارز دیجیتال باشد؛ زیرا با خروج دارایی از صرافی، کاربر این سیگنال را مخابره می کند که قصد فروش آن رمزارز را ندارد؛ درنهایت، می توان نتیجه گرفت که قیمت ارز دیجیتال افزایش یابد. Miner Outflow نیز مانند Inflow به چهارنوع مختلف تقسیم بندی می شود که در ادامه بیان خواهد شد.
-
Outflow Total
در اندیکاتور آنچین Outflow Total همه ارزهای دیجیتال که از صرافی ها خارج شده اند، در نظر گرفته می شوند.
-
Outflow Mean
در این اندیکاتور، میانگینی از تعداد ارزهای دیجیتالی که از صرافی ها خارج شده اند بررسی می شوند.
-
Outflow Top10
در اندیکاتور Outflow Top10 خروج ارز دیجیتال از صرافی ها در ده تراکنش برتر مورد بررسی قرار می گیرد.
-
Outflow MA7
در این اندیکاتور، میانگین متحرک هفت روزه روی تمام تراکنش های خروجی از صرافی ها اعمال می شود.
-
Miner Netflow
اگر تعداد کوین هایی که به صرافی منتقل می شوند بیش تر از تعداد کوین هایی باشد که به کیف پول ها واریز می شوند، این اندیکاتور آنچین مثبت خواهد بود و درنتیجه با بالا رفتن احتمال فروش دارایی های منتقل شده به صرافی ها، قیمت رمزارز کاهش خواهد یافت. سیگنال صعود قیمت از طریق این اندیکاتور زمانی صادر می شود که مقدار آن منفی باشد یا به عبارت دیگر تعداد کوین هایی که به صرافی ها منتقل می شوند، کم تر از تعداد کوین هایی باشد که به کیف پول ها ارسال می شوند.
روش محاسبه Miner flows
میزان Miner Netflow از تفریق ارزهای دیجیتال انتقال داده شده به کیف پول ها و ارزهای دیجیتال انتقال داده شده به صرافی ها به دست می آید.
Miner Netflow = کوین های انتقال داده شده به کیف پول – کوین های انتقال داده شده به صرافی
Netflow = Inflow – Outflow
۱۲- اندیکاتور آنچین Open Interest
اندیکاتور آنچین Open Interest که گاهی با مخفف OI هم دیده می شود، علاقه فعالان بازار ارزهای دیجیتال را به بازکردن موقعیت های خرید و فروش (Long / Short) در بازار آتی نشان می دهد. درواقع این اندیکاتور، فعال بودن بازار را به صورت یک نمودار به تصویر می کشد. این شاخص تنها مربوط به قراردادهای آتی (Futures) است و مثل هر اندیکاتور دیگری قرار نیست به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد. به زبان ساده، این اندیکاتور حجم معاملات باز را از نوع فیوچرز به ما نشان می دهد.
با بررسی این اندیکاتور متوجه خواهید شد که با اوج گرفتن این شاخص، قیمت افزایش و با افت آن قیمت کاهش خواهد یافت. وقتی تعداد پوزیشن هایی که در طول یک روز باز می شوند بیش از تعداد پوزیشن هایی باشد که بسته می شوند، این شاخص به سمت بالا و زمانی که تعداد پوزیشن های بسته شده در یک روز بیش از تعداد پوزیشن های باز در همان روز باشد، این شاخص روند نزولی به خود می گیرد.
این اندیکاتور آنچین می تواند به طرق مختلف به معامله گران کمک کند. به عنوان مثال، زمانی که این شاخص روند صعودی به خود بگیرد، می توان چنین برداشت کرد که بازار در شرایط مساعدی به سر می برد و در صورتی که این شاخص نزولی شود، احتمالاً بازار نیز روندی کاهشی و یا رنج را طی می کند.
روش محاسبه Open Interest
شاخص Open Interest با توجه به معاملاتی که فعالان بازار در طول روز باز می کنند، تغییر می کند. در تحلیل آنچین بیش تر به جنبه ی روانی معامله گران براساس اطلاعاتی از تراکنش های انجام شده توجه می شود. زمانی که این شاخص صعودی شود، به این مفهوم است که علاقه ی تریدرها به بازکردن معامله در حال افزایش است و ازآنجایی که معمولاً براساس مفهوم FOMO، تریدرها نمی خواهند از روند جا بمانند، اقدام به بازکردن معاملات خواهند کرد اما این شاخص در شرایط مختلف می تواند مفاهیم متفاوتی را به ما مخابره کند که در ادامه در قالب یک جدول مشاهده خواهید کرد.
- روند صعودی قوی است و افزایش قیمت ادامه دارد.
- روند در حال تضعیف است و روند صعودی اما در حال ضعیف شدن است.
- روند ضعیف و نزولی است که نشان دهنده ادامه داربودن روند نزولی است.
- روند در حال قدرت گرفتن است و روند کنونی که نزولی است، در حال تضعیف است، درنتیجه می توان منتظر روند مثبت بود.
۱۳- اندیکاتور آنچین Funding Rates
درواقع، معاملات Perpetual یکی از انواع معاملات آتی (Futures) هستن. معاملات فیوچرز به دو دسته معاملات آتی سنتی و Perpetual تقسیم می شود. تفاوت این دونوع معامله فیوچرز در این است که معاملات سنتی فیوچرز دارای تاریخ انقضا هستند در حالی که معاملات Perpetual دائمی هستند و تا زمانی که تریدر معامله را نبندد، معامله باز خواهد ماند. نکته موجود این است که معاملات در بخش اسپات و فیوچرز (سنتی و پرپچوال) کمی اختلاف قیمت دارند. در معاملات آتی سنتی که دارای تاریخ انقضا هستند، با نزدیک شدن به زمان انقضا معاملات، قیمت ها در بازار اسپات و فیوچرز سنتی به هم نزدیک می شوند اما در معاملات آتی Perpetual که تاریخ انقضا ندارند، باید مشکل به طریقی حل می شد. صرافی ها برای حل این مشکل سیاستی را اتخاذ کردند که طی آن، افرادی که معاملات باز Perpetual دارند (معمولاً)، هر هشت ساعت یک بار باید مبلغی بین تریدرهایی که معامله باز خرید (Long) و یا معاملات باز فروش (Short) دارند، مبادله شود.
فاندینگ ریت (Funding Rate) می تواند مثبت و یا منفی باشد که این موضوع و البته نوع موقعیتی که شما باز کرده اید (Long/Short)، تعیین می کند که شما مبلغ فاندینگ ریت را دریافت می کنید و یا باید آن را پرداخت کنید. پیش از شرح حالت های مختلف لازم است بدانید که مبلغ فاندینگ ریت تنها در میان تریدرهایی که معاملات باز پرپچوال دارند مبادله می شود و صرافی هیچ درصدی از این مبلغ را دریافت نخواهد کرد.
فاندینگ ریت مثبت (زمانی که قدرت خریداران بیش تر است):
- اگر موقعیت باز خرید (Long) داشته باشید، باید مبلغ فاندینگ ریت را به تریدرهایی که موقعیت باز فروش (Short) دارند، پرداخت کنید.
- اگر موقعیت باز فروش (Sell) داشته باشید، مبلغ فاندیگ ریت را از تریدرهایی که موقعیت باز خرید دارند، دریافت خواهید کرد.
فاندینگ ریت منفی (زمانی که قدرت فروشندگان بیش تر است):
- اگر موقعیت باز خرید (Long) داشته باشید، مبلغ فاندیگ ریت را از تریدرهایی که موقعیت باز فروش (Short) دارند، دریافت خواهید کرد.
- اگر موقعیت باز فروش (Short) داشته باشید، باید مبلغ فاندینگ ریت را به تریدرهایی که موقعیت باز خرید (Long) دارند، پرداخت کنید.
روش محاسبه Funding Rates
اگر تعداد معامله گران Long بیش تر از تعداد معامله گران Short باشد، Runding Rate مثبت خواهد بود. درواقع، میزان Funding Rate اختلاف قیمت بازار اسپات و Perpetual را مشخص می کند که با توجه به شرایط بازار می تواند متفاوت باشد. در چنین شرایطی برای کم کردن این مقدار، باید تریدرها را به بستن معاملات Long تشویق کرد؛ بنابراین، افراد با معاملات Long باز باید مبلغ را به معامله گران با Short پرداخت کنند. بنابراین، بسیاری از افراد برای آنکه مبلغ فاندیگ ریت را نپردازند، پیش از اتمام هشت ساعت معاملات Long خود را می بندد و درنتیجه عرضه بالا رفته و قیمت و فاندینگ ریت کاهش می یابد. شرایط برعکس برای فاندیگ ریت منفی نیز برقرار است.
۱۴- اندیکاتور آنچین Market Cap (Realized Cap, Average Cap)
یکی از شاخص های مهم در بازار های مالی به ویژه بازار ارزهای دیجیتال، مارکت کپ (Market cap) است که می تواند اطلاعات بسیار خوبی در مورد ارزهای دیجیتال در اختیار کاربران قرار دهد. مارکت کپ به معنای ارزش بازار، یک شاخص اقتصادی برای ردیابی و اندازه گیری ارزش بازار یک رمزارز است و همچنن معیاری اصلی برای نشان دادن تسلط یک ارز دیجیتال نسبت به دیگر ارزهای دیجیتال بر بازار است؛ به این معنی که این شاخص به طبقه بندی، موقعیت، محبوبیت و شهرت ارز دیجیتال در بازار ارزهای دیجیتال اشاره دارد. به عبارت ساده، هرچه ارزش بازار (Market cap) یک ارز دیجیتال بالاتر باشد، ارزش و محبوبیت آن رمزارز در بازار ارزهای دیجیتال بیش تر خواهد بود.
روش محاسبه Market Cap
برای به دست آوردن مارکت کپ یک ارز دیجیتال، تعداد کل توکن های درگردش ارز دیجیتال را در قیمت لحظه ای آن ضرب می کنند.
Market Cap = تعداد کل کوین ها * قیمت لحظه ای بر حسب دلار
15- اندیکاتور آنچین Realized Cap
مارکت کپ هر ارز دیجیتال، بزرگی بازار آن ارز دیجیتال را نشان می دهد؛ به عبارت دیگر، با توجه به همه کوین های موجود و قیمت لحظه ای آن، مارکت کپ مشخص می شود که از ضرب این دوعدد حاصل می شود اما در اندیکاتور آنچین Realized Cap هر کوین با توجه به قیمتی که آخرین تراکنش در آن انجام شده است، لحاظ می شود. به عبارتی، کوین هایی که در ابتدای پیدایش بیت کوین گم شده بودند و یا کوین های ساتوشی ناکاموتو که زمان زیادی است انتقالی روی آن ها انجام نشده است، ارزش برابری با کوین هایی در اوج قیمتی بیت کوین (زمانی که بیت کوین در محدوده ی 60.000 دلار معامله می شد) ندارند. این میزان که با ارزش بازار تحقق یافته شناخته می شود، تخمین دقیق تری از شرایط جاری شبکه در اختیار کاربران قرار می دهد و درواقع، ارزش بازار فعال رمزارز را نشان می دهد.
در این اندیکاتور آنچین کوین ها می توانند دائماً در حال تجربه قیمت جدیدی باشند. زمانی که یک کوین در آخرین تراکنش خود که قیمتی پایین تر از قیمت لجظه ای بیت کوین دارد، منتقل شود، بار دیگر وارد چرخه ارزش گذاری شده و قیمتی جدید بر آن اعمال خواهد شد. به عنوان مثال، در صورتی که آخرین تراکنش یک واحد بیت کوین در قیمت ده دلار انجام شده باشد، در صورت منتقل شدن این بیت کوین، برای بار بعدی با قیمت روز (در زمان نگارش این مقاله قیمت بیت کوین 23هزار دلار است) ارزش گذاری خواهد شد؛ بنابراین، چنین حالتی افزایش میزان Realized Cap را به دنبال خواهد داشت. توجه داشته باشید که در فرمول محاسبه این اندیکاتور، قیمت کوین در آخرین تراکنش لحاظ می شود و بدیهی است که 10 دلار (قیمت قبلی) کم تر از 23هزار دلار (قیمت اخیر) است.
اگر قیمت آخرین تراکنش کوین موردنظر بیش تر از قیمت لحظه ای باشد، در صورتی که با این قیمت انتقالی صورت بگیرد، میزان Realized Cap کاهش خواهد یافت.
همچنین، زمانی که نمودار قیمتی بالاتر از نمودار ارزش تحقق یافته (Realized Cap) باشد، بازار در سود و زمانی که نمودار قیمتی بیت کوین در زیر Realized Cap باشد، بازار به طور کلی در ضرر است.
روش محاسبه Realized Cap
Realized Cap = ∑ کوین های خرج نشده * قیمت کوین در زمان آخرین تراکنش
16- اندیکاتور آنچین Average Cap
اندیکاتور آنچین Average Cap یک میانگین متحرک و داینامیک است که از تقسیم مارکت کپ یک ارز دیجیتال بر عمر بازار کوین به دست می آید. درواقع، در این شاخص از یک رقم مشخص برای بازه زمانی (مثلاً دویست روز) استفاده نشده است بلکه با گذشت زمان این مقدار نیز تغییر خواهد کرد و به همین دلیل است که گفته می شود این اندیکاتور، میانگین واقعی و حقیقی را نشان می دهد و از این حیث ارزشمند است.
روش محاسبه Average Cap
Average Cap = مارکت کپ (بزرگی بازار بر اساس حجم)/ عمر بازار
سخن آخر
در بازار ارزهای دیجیتال، کاربران می توانند از تحلیل بنیادی و تکنیکالی که تحلیل های کاربردی در دیگر بازارهای مالی هستند، استفاده کنند. یک تحلیل جدید نیز برای استفاده در این بازار وجود دارد که در بازارهای مالی سنتی کاربردی ندارد؛ این تحلیل که با نام تحلیل آنچین (On chain) یا درون زنجیره ای شناخته می شود، توانسته است جایگاه ویژه ای را در میان معامله گران بازار ارزهای دیجیتال پیدا کند. درواقع، یک سرمایه گذار یا معامله گر می تواند با کمک انواع اندیکاتور آنچین که در این مقاله برخی از کاربردی ترین آن ها را بررسی کردیم، تحلیلی بهتر با شانس موفقیت (Win Rate) بالاتری داشته باشد. نکته ای که وجود دارد، این است که حتی بهترین اندیکاتور آنچین و یا هر شاخص و تحلیل دیگری نباید به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد و شما به عنوان یک تحلیلگر باید با کمک ابزارهای مختلف و البته مدیریت سرمایه اقدام به بازکردن معاملات در بازار ارزهای دیجیتال کنید. سعی ما بر این بود تا در این مقاله، اندیکاتورهای کاربردی آنچین را به شما معرفی کنیم و شیوه ی محاسبه ی هر کدام را بیان کنیم.
سوالات متداول
در تحلیل آنچین یا درون زنجیره ای با توجه به داده های منتقل شده در شبکه بلاک چین و به نمایش گذاشتن آن ها به صورت اندیکاتور آنچین، اطلاعاتی از وضعیت شبکه در اختیار معامله گران قرار می گیرد.
ELR مخفف اندیکاتور آنچین Estimated Leverage Ratio است و میزان اعتبار سازمان ها و صرافی ها را از نظر تعهد مالی مانند بدهی بررسی می کند.
Market Cap = تعداد کل کوین های موجود * قیمت لحظه ای بر حسب دلار
فاندیگ ریت برای معاملات آتی از نوع Perpetual طراحی شده است. درواقع، فاندینگ ریت مبلغی است که برای کنترل همگرایی قیمت در بازار اسپات و فیوچرز تعیین می شود. معامله گرانی که معامله ی باز پرپچوال دارند، باید مبلغ را براساس شرایطی پرداخت کرده و یا تحویل بگیرند.