تحلیل تکنیکال روشی مطمئن برای پیش بینی روند آتی بازار سرمایه و تصمیم گیری براساس آن است؛ بنابراین اگر قصد ورود به حیطه سرمایه گذاری و به طور اخص سرمایه گذاری روی ارزهای دیجیتال را دارید، به شما پیشنهاد می کنیم حتماً از این فرصت فوق العاده استفاده کنید و با خواندن مطالب زیر دانش خود را نسبت به تحلیل تکنیکال ارزها و شاخص ها و اندیکاتورهای آن افزایش دهید. در این مقاله قصد داریم درباره اندیکاتور CDD یا Coin Days Destroyed با شما صحبت کنیم. دانستن این مطالب به شما کمک می کند تا آشنایی بیشتری با ابزارهای تحلیل تکنیکال بازار ارزها پیدا کنید و با آسودگی بیشتری در این راه پر فراز و نشیب قدم بگذارید.

Coin Days Destroyed (CDD) چیست؟

Coin Days Destroyed indicator

Coin Days Destroyed شاخصی برای اندازه گیری فعالیت اقتصادی است که با وزن دادن به سکه هایی که برای مدت طولانی استفاده نشده اند، تحلیلی از وضعیت بازار در اختیار شما قرار می دهد. این شاخص را می توان روشی بسیار مهم برای ارزیابی حجم کلی معاملات تلقی کرد.

البته حجم معاملات به خودی خود و در صورتی که سرمایه برای مدت معناداری ذخیره نشده باشد، قادر به نمایندگی از فعالیت اقتصادی نخواهد بود. برعکس سکه هایی که برای مدت طولانی جمع شده اند، در زمان خرج شدن از نظر اقتصادی حائز اهمیت شناخته می شوند. این سکه ها بیانگر سیگنالی از یک تغییر قابل توجه در رفتار بلندمدت هولدرها هستند.

هر یک روزی که یک واحد کوین خرج نشده باقی می ماند، به عنوان یک coin day شناخته می شود. وقتی درنهایت این کوین خرج می شود، روزهای جمع شده به صفر رسیده یا به اصطلاح نابود می شوند (Destroyed). این روزها توسط معیار CDD ثبت می شوند. مجموع تعداد روزهای نابودشده (coin days destroyed) به صورت شاخص CDD بیان شده و در یک بازه زمانی مشخص تابعی از تعداد سکه های خرج شده ضرب در طول عمر این سکه ها خواهد بود.

به عنوان مثال:

  • یک خروجی خرج نشده تراکنش (UTXO) برای دو BTC که برای مدت ۱۰۰ روز نهفته باقی بماند، معادل ۲۰۰ coin days خواهد بود.
  • UTXO برای ۵/۰ BTC که برای مدت ۱۰۰ روز نهفته باقی مانده است، ارزشی معادل ۵۰ coin days خواهد داشت.
  • UTXO برای ۱۰ سکه بیت کوین که برای مدت ۶ ساعت (۲۵/۰ روز) باقی مانده باشند، برابر با ۵/۲ coin days خواهد بود.

از آنجا که CDD هم زمان هم طول عمر و هم حجم سکه ها را لحاظ می کند، این متریک ابزاری ارزشمند برای ارزیابی رفتار سرمایه گذاران بلندمدت، وال ها (Whales) و سرمایه داران smart money (پول هوشمند) در زمینه خرج کردن کوین ها در نظر گرفته می شود.

نحوه اندازه گیری اندیکاتور CDD

این اندیکاتور برای یک خروجی خرج نشده تراکنش یا UTXO معین از طریق ضرب کردن ارزش و طول عمر آن (در واحد روز) به دست می آید. متریک CDD حاصل مجموع این مقادیر برای تمامی خروجی های خرج شده در یک بازه زمانی مشخص است. به عبارت دیگر CDD را می توان به صورت فرمول زیر بیان کرد:

CDD = ارزش ‍× طول عمر [روز] (برای تمامی خروجی های خرج شده)

درک بهتر اندیکاتور CDD

این اندیکاتور یک ابزار ارزشمند برای ارزیابی رفتار و میزان تمایل هولدرهای بلندمدت و سرمایه گذاران ثروتمند به خرج کردن سکه ها ارز بوده و این کار را به کمک دو فاکتور عمده طول عمر و حجم سکه ها انجام می دهد. کاربرد این اندیکاتور بیش از هر چیز در درک روندهای عمده یا ماکرو مطرح است که در آن اشخاصی که در چرخه های قبلی اقدام به جمع کردن سرمایه کرده اند، سکه های خود را خرج می کنند.

دوره اختصاصی
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید

دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است

دریافت اطلاعات بیشتر

حساسیت CDD به خرج کردن شامل موارد زیر است:

  • سکه هایی با طول عمر زیاد: در این حالت هر سکه قدیمی مقدار زیادی coin days را به خود اختصاص می دهد.
  • حجم بالای سکه ها: حجم بالای سکه ها متضمن آن است که سرمایه گذاران ثروتمندی که مبلغ هولدشده بالایی دارند، تعداد قابل توجهی سکه را روزانه خرج کرده و coin day ها را نابود می کنند. توجه داشته باشید که اگر همان سکه ها بین افراد رد و بدل شوند، می توان گفت روزانه یک کوین به ازای هر واحد کوین مبادله شده نابود می شود.
  • حجم بالای سکه ها با طول عمر زیاد: این اثر ترکیبی مقدار شاخص CDD را به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار می دهد.

سیگنال های به دست آمده از اندیکاتور CDD

سیگنال های بدست آمده از CDD

یک فرض رایج این است که سرمایه گذاران smart money و هولدرهای بلندمدت احتمالاً دانش پایه محکمی درباره سرمایه داشته و معمولاً تمایل دارند در قیمت های پایین تر اقدام به خرید کوین های ارز و در قیمت های بالا اقدام به فروش این کوین ها نمایند. به این ترتیب، متریک CDD معمولاً با چارچوب زیر هم خوانی دارد:

  • مقادیر بالای شاخص: ممکن است به این معنا باشد که سرمایه گذاران بلندمدت در حال خرج کردن کوین ها برای دریافت سود بوده، از قدرت بازار به نفع خود استفاده نموده یا به اندازه کافی نسبت به هولدکردن سرمایه متقاعد نشده اند. این حالت ممکن است موجب شود درصورت به فروش رفتن کوین ها، عرضه نهفته بار دیگر وارد گردش سرمایه شود.
  • بالاماندن مقادیر برای مدت طولانی یا روند رو به رشد شاخص: این حالت به ما در نتیجه گیری درباره رفتار هولدرهای بلندمدت در زمینه خرج کردن کوین های ارز کمک بسزایی می کند. CDD عموماً مقادیر بالاتر در بازارهای صعودی یا گاوی (Bullish) دارد. علت این امر آن است که هولدر های بلندمدت با فروش سرمایه خود به تقویت بازار کمک کرده و معمولاً موجب بالارفتن قیمت به صورت مقطعی می گردند.
  • مقادیر پایین شاخص: این حالت زمانی رخ می دهد که ترافیک روز به روز شبکه بر روند کلی ترافیک شبکه غالب بوده، سکه های قدیمی تر نهفته باقی مانده و تمایل به هولدکردن سرمایه بالا باشد. دوره هایی که در آن گرایش به سرمایه پایین تر است (مثلاً در زمان نزولی بودن یا روند خرسی بازار)، فعالیت آن چین (on-chain) کمتر شده و درنتیجه شاخص CDD مقادیر پایین تری را نشان می دهد.
  • پایین باقی ماندن مقادیر شاخص یا روند رو به کاهش CDD: ممکن است بیانگر اطمینان به بازگشت سرمایه برای هولدرهای بلندمدتی باشد که تازه شروع به هولدکردن نموده اند. درحقیقت در مقایسه با خرج کردن کوین ها، سود عاید از این اقدام مالی بالاتر خواهد بود. چنین سیگنال هایی در بازارهای صعودی به وفور در حین تصحیح و تثبیت (consolidation) قیمت ها دیده می شوند.

مثال کاربردی از اندیکاتور CDD

مقادیر مطلق CDD باید در چارچوب زمانی کلی پروتکل تفسیر شوند. می توان دید که کران پایین (lower bound) اندیکاتور CDD به مرور زمان افزایش می یابد. این پدیده نتیجه جمع شدن تدریجی تمامی طول عمرها در یک UTXO است. متریک CDD تعدیل شده با عرضه (Supply-adjusted CDD) از طریق تعدیل کردن اندیکاتور CDD به تناسب افزایش تدریجی عرضه در گردش این پدیده را لحاظ کرده است.

با دانستن مطالب فوق، به سراغ چند مثال کاربردی از شاخص CDD می رویم:

  • مقادیر CDD کمتر از ۵ میلیون روز: این مقادیر از دیرباز شاخص ترافیک پایه روز به روز (day-to-day) در نظر گرفته شده و در سال های اخیر مقادیر حداقلی پایین تری را برای تجمع coin day های بیت کوین عرضه کرده اند.
  • مقادیر CDD بیشتر از ۱۰ میلیون روز: این مقادیر عمدتاً با بازارهای صعودی یا Bullish و حداقل یا حداکثر مقطعی بازار همراهی داشته و به دنبال خرج کردن کوین ها توسط هولدرهای بلندمدت و افزایش میزان کوین های قدیمی تر به میزان متوسط به دست می آیند.
  • مقادیر CDD بیشتر از ۲۰ میلیون روز: معمولاً در گذشته سابقه نداشته و تنها در دوره های نوسان بالای بازار رخ می دهند که در آن ها حجم بالایی از سکه های قدیمی خرج شده و به طور بالقوه موجب تحقق سود یا زیان می شوند.
  • دقت داشته باشید که مقادیر مطلق CDD به مرور زمان تغییر کرده و باید در این چارچوب یا در کنار متریک CDD تعدیل شده با عرضه (Supply-adjusted CDD) در نظر گرفته شوند.

CDD اغلب در بازارهای صعودی مقادیر بالاتری داشته و در حین انقباض (Contraction) یا ثبات (Consolidation) بازار به مقادیر پایین تر بازمی گردد. هنگامی که CDD پس از یک دوره بالا بودن بار دیگر به سطح پایین تر بازمی گردد، ممکن است مطرح کننده اطمینان بیشتر هولدرهای بلندمدت در نهفته نگه داشتن کوین هایشان باشد.

بازارهای نزولی نیز به سبب تمایل کلی پایین تر به سرمایه و غلبه بیشتر حجم مبتنی بر مبادلات آف چین (off-chain) در مقایسه با تقاضا برای تراکنش های آن چین (on-chain) شناخته می شوند. این امر به بروز دوره هایی که در آن مقادیر CDD پایین تر است می انجامد.

در تصویر زیر نمودار CDD بیت کوین را مشاهده می کنید:

نمودار شاخص CDD بیت کوین

معیارهای اندیکاتور CDD

CDD تعدیل شده با عرضه

این معیار نقش زمان را در متریک CDD به تصویر می کشد. از آنجا که به مرور زمان coin day های بیشتری به دست می آید، پتانسیل کلی CDD نیز به مرور زمان بیشتر می شود. به این ترتیب، تعدیل براساس عرضه (که عبارت است از افزایش تعداد کوین های در گردش در طول زمان) در مخرج کسر موجب به دست آمدن دیدی نسبی از میزان نهفتگی در طول تاریخچه یک بازار می شود.

CDD باینری

CDD

CDD باینری نشان می دهد آیا CDD تعدیل شده با عرضه در یک روز معین بالا یا پایین متوسط تاریخی آن قرار می گیرد. درمجموع CDD باینری نشان می دهد آیا مشترکان بلندمدت بازار در حال ورود به بازار یا خروج از آن هستند. این متریک توسط Hans Hauge و Ikigai معرفی شده است.

سخن پایانی

در این مقاله درباره اندیکاتور CDD و کاربرد آن در تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال سخن گفتیم. به کمک این اندیکاتور شما می توانید روند بازار کریپتوکارنسی را به دقت ارزیابی کرده و با دید روشن تری اقدام به تصمیم گیری مالی در حیطه ارزها کنید.

به یاد داشته باشید که رمز موفقیت در این بازار پر فراز و فرود، تحقیق و مطالعه هرچه بیشتر و همراه شدن با جریان بازار و تغییرات سریع آن است. درنهایت برای آگاهی بیشتر از تحلیل تکنیکال و تصمیم گیری های صحیح و دقیق در حوزه سرمایه گذاری ارزها می توانید از مشورت با مشاوران مالی در این حوزه نیز بهره ببرید.