شمارش پول یکی از کارهای مورد علاقه همه ما است. چون آن را دوست داریم و از شمردن پولی که مال خودمان است لذت می بریم، فکر می کنیم که کار ساده ای است. اما در واقعیت، بسیاری از آدم ها با این قضیه مشکل اساسی دارند. برخی ممکن است در زمان شمردن پول به تمرکز زیادی نیاز داشته باشند؛ حتی با کوچک ترین حواس پرتی قادر به ادامه شمارش پول نیستند. همچنین ممکن است در زمان پول شمردن دچار اشتباه شوند. به همین دلیل باید قوانین شمارش پول را رعایت کرد. سختی شمارش پول، کار را به جایی رسانده که این روزها شاهد ورود دستگاه های دیجیتالی برای شمردن پول هستیم. این دستگاه ها قابلیت های بی شماری دارند که در ادامه به آنها می پردازیم.
دستگاه شمارش پول، یک ربات تک بعدی
با وجود آنکه چینی ها پرچم دار اختراع این دستگاه بودند اما اولین دستگاه پول شمار در دهه ی ۱۹۲۰ توسط شرکت «اسکناس شمار فدرال» در آمریکا ساخته شد. این دستگاه به منظور کاهش خطای انسانی در زمان شمارش پول برای مؤسسات مالی و بانک ها ساخته شده بود. در آن زمان، دستگاه پول شمار به شکل ساده ای طراحی شده بود که تنها تعداد اسکناس ها را مشخص می کرد. در حال حاضر به دلیل وجود سنسورها و تکنولوژی های هوشمند نصب شده روی این دستگاه ها کارکردهای بیشتری به آن افزوده شده است. مثلا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این دستگاه ها علاوه بر اسکناس، قادر به شمارش سایر اوراق نیز هستند
دستگاه های پول شمار جدید قیمت اسکناس ها را نیز تعیین می کنند
این دستگاه ها قادر به شمارش پول های نو و کهنه هستند
دستگاه پول شمار دارای سنسور تشخیص پول های تقلبی از طریق اشعه ماوراءبنفش، سایز اسکناس و غیره است
از ایجاد گرد و غبار در محیط جلوگیری می کند
چگونه دستگاه پول شمار را دور بزنیم؟
۱- پول ها را دسته بندی کنید
اولین نکته ای که برای شمارش پول باید مد نظر داشته باشید، دسته بندی پول ها است. اسکناس ها را با توجه به مقدارشان از هم تفکیک کنید. مثلا اسکناس های دو هزار تومانی، سه هزارتومانی، پنج هزارتومانی و غیره را در دسته هایی جداگانه قرار دهید. چون اگر در یک دسته اسکناس هایی با ارزش های متفاوت وجود داشته باشند، در شمارش پول دچار اشتباه می شوید. برای کسی که قصد دارد با سرعت بالا و بدون اشتباه، اسکناس های زیادی را بشمرد، لازم است اسکناس ها را از یکدیگر تفکیک کند.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
۲- اسکناس ها را گرد کنید
وقتی اسکناس را تفکیک و دسته بندی می کنید، باید به این نکته توجه داشته باشید که تعداد اسکناس ها رند باشند. مثلا یک دسته ۱۰۰ تایی اسکناس دو هزارتومانی یا یک دسته ی ۵۰ تایی اسکناس ۱۰ هزارتومانی به شما کمک می کند تا حساب و کتاب های مربوط به شمارش پول را بدون اشتباه به پایان برسانید. حتی با وجود اینکه بعد از پایان پول شمردن، تعداد اسکناس ها مشخص می شود، اما باز هم ممکن است به دلیل تعداد زیاد دسته های اسکناس به این کار نیاز پیدا کنید. وقتی تعداد اسکناس ها یک عدد رند باشد، محاسبه آن دسته کار سختی نیست. اگر بخواهید آن ها را معامله کنید یا به بانک تحویل دهید، به طور دقیق می دانید چقدر در کیف خود دارید.
۳- تعداد اسکناس ها را روی برچسب بنویسید
در حالت معمولی، وقتی اسکناس ها را دسته بندی می کنید، آن ها را داخل یک نوار کاغذی می گذارید تا از هم جدا نشوند. حالا می توانید با خودکار تعداد اسکناس ها را روی نوار کاغذی بنویسید. این کار از شمارش مجدد اسکناس ها جلوگیری می کند. مثلا یک دسته ۱۰۰تایی اسکناس ۱۰ هزار تومانی دارید. وقتی عدد ۱۰۰ را روی نوار کاغذی می نویسید، زمان محاسبه می دانید که ۱۰۰ اسکناس ۱۰ هزارتومانی برابر با یک میلیون تومان است. اگر تعداد دسته های اسکناس ۱۰ هزارتومانی زیاد باشد، در طی چند ثانیه قادرید جمع ِ کل تمامی دسته های اسکناس را محاسبه کنید.
۴-حساب پول های کهنه و نو را از هم سوا کنید
وقتی قرار است با دستگاه پول شمار اسکناس های خود را بشمارید، پول کهنه یا نو با هم شمارش می شوند. اما وقتی با دست شروع به شمردن پول می کنید، اوضاع کاملا متفاوت می شود. چون پول های کهنه شل و واررفته هستند در حالی که کاغذِ اسکناس های نو و تانشده، ثابت می مانند. در زمان شمارش پول، اسکناس های نو بهتر ورق زده می شوند. اگر بخواهید تندتند پول بشمارید، ممکن است اسکانس های کهنه پاره شوند. اما اسکناس های نو مقاومت بیش تری دارند و با تند شمردن شما مشکلی برایشان ایجاد نمی شود. اگر برخی از پول ها پاره هستند و احتمال می دهید که در زمان شمارش، تکه های آن ها از هم جدا می شوند، بهتر است قبل از دسته بندی، پول های پاره را با نوارچسب ترمیم کنید. اگر گوشه یک پول جدا شده است، باید آن را به بانک تحویل دهید و به جای آن اسکناس نو تحویل بگیرید. بهتر است این موارد را قبل از شمارش پول در نظر داشته باشید تا مجبور نشوید پول های پاره را پس بگیرید. در این صورت دوباره باید برای شمارش پول وقت صرف کنید.
۵- زمان شمارش پول، اسکناس ها را خمیده کنید
برای اینکه راحت تر بتوانید اسکناس ها را در دست بگیرید، بهتر است آن ها را به صورت خمیده در بین انگشتانتان قرار دهید و شروع به ورق زدن کنید. اگر انگشت دست خشک باشد، ورق زدن مشکل می شود. بسیاری از ما وقتی با این موقعیت رو به رو می شویم، اولین فکری که به ذهنمان می رسد این است که انگشتمان را با زبانمان مرطوب کنیم و دوباره روی اسکناس ها بزنیم. این کار کاملاً اشتباه است. چون اول این که قبل از ما اسکناس ها در دست افراد زیادی بوده است. پس میکروب های زیادی روی آن، جا خشک کرده اند و ما با این کار، آنها را یکراست وارد دهانمان می کنیم. از سوی دیگر، زمانی که انگشت را با دهان خیس کرده و روی اسکناس ها می زنیم، باعث انتقال میکروب به اسکناس می شویم. قبل از اینکه دوباره دستمان را در دهانمان فرو ببریم بد نیست به این فکر کنیم که اسکناس ها قرار است به دست افراد زیادی بیفتند. باید به فکر آن ها نیز باشیم. بهترین کار این است که یک کاسه کوچک آب دم دست خودمان بگذاریم. همین که انگشتمان کمی نم دار شود، کارمان راه می افتد و می توانیم به راحتی اسکناس ها را ورق بزنیم.
۶- روی پول شمردن تمرکز کنید
پول شمردن از آن دست کارهایی است که به تمرکز زیادی نیاز دارد. یک ثانیه حواس پرتی باعث می شود تا حساب کل اسکناس های شمرده شده از دست تان در برود. پس صدای موسیقی را قطع کنید. اگر دیگران در حال حرف زدن هستند به آن ها توجه نکنید. صبر کنید تا شمردن پول تمام شود و سپس به آن ها جواب دهید.
۷- برای معاملات بزرگ اسکناس های بزرگ تهیه کنید
اگر قرار است برای یک معامله بزرگ، پول نقد تهیه کنید، حتماً اسکناس های بزرگ (۱۰ هزارتومانی یا ۵۰ هزارتومانی) از بانک بگیرید. هم چنین زمانی که قرار است حاصل درآمد خود را که به صورت پول نقد است، برای یک معامله بزرگ خرج کنید، بهتر است آن را به پول های بزرگ تر تبدیل کنید. در این صورت مجبور نیستید ساعت های زیادی را صرف شمردن پول کنید. شمارش پول های بزرگ تر به زمان کمتری نیاز دارد.