آشنایی با بازار بورس و اوراق بهادار پاریس فرانسه

پاریس ملقب به شهر عشق و نور در طول سالیان دراز همیشه پذیرای میلیون ها توریست بوده و پارامترهایی نظیر غذاهای عالی، صنعت مد و لباس، مناظر طبیعی زیبا و معماری کم نظیر سبب شده اند، کشور فرانسه در زمره محبوب ترین مقاصد گردشگری جهان قرار بگیرد. با این حال تنها توریست ها وارد پاریس نمی شوند، بلکه سالانه هزاران سرمایه گذار نیز برای دادوستد دارایی های مختلف به بازار مالی این کشور مراجعه می کنند.

فرانسه در صنایعی چون بیمه، انرژی، حمل و نقل هوایی، لوازم آرایشی و بهداشتی به معنای واقعی پیشرو بوده و همین موضوع بازار مالی پاریس را به یکی از جذاب ترین و بزرگ ترین مقاصد سرمایه گذاری در جهان تبدیل کرده است. بنابر تفاسیر فوق در این مطلب از سلسه مقالات معرفی بازارهای مالی جهان به تشریح ساختار بورس فرانسه می پردازیم.

در اقتصاد فرانسه چه خبر است؟

فرانسه یکی از کشورهای پرنفوذ اتحادیه اروپا از لحاظ اقتصادی و سیاسی می باشد. ساختار اقتصادی این کشور مبتنی بر بازار آزاد بوده و در سال ۲۰۱۹ جایگاه هفتمین اقتصاد بزرگ دنیا را به خود اختصاص داده است.

طی چند دهه گذشته به پشتوانه تولید ناخالص داخلی عالی، ظرفیت صادراتی بالا و تعامل اجتماعی مناسب، فرانسوی ها کارنامه اقتصادی قدرتمندی از خود ارائه نموده اند؛ اما بر اساس آمار سازمان همکاری و توسعه اقتصادی این شرایط در سال های اخیر تغییر کرده است! در واقع عواملی نظیر کسری بودجه و مشکلات تولید مسبب کاهش نسبتاً چشم گیر رشد اقتصادی شده اند.

در ساختار اقتصادی فرانسه نیز همچون سایر اقتصادهای قدرتمند دنیا کسب وکارهای بزرگ بین المللی شکل گرفته اند. مجله اقتصادی مشهور «فوربس» از سال ۲۰۰۳ مرتباً اقدام به انتشار فهرستی از ۲۰۰۰ شرکت (سهام عام) برتر جهان بر اساس چهار معیار فروش، سودآوری، دارایی و ارزش بازار می نماید؛ که فرانسه با ۵۷ شرکت موجود در این فهرست بر اساس آمار سپتامبر سال ۲۰۱۹، پس از آلمان در رده ششم قرار داشته است.

بورس فرانسه چگونه شکل گرفت؟

بازار بورس و اوراق بهادار پاریس که معامله گران سنتی اصطلاحاً آن را بورس «de Paris» می نامیدند، بزرگ ترین بازار مالی کشور فرانسه است. سابقه تأسیس این بازار به سال ۱۵۴۰ یعنی زمان شکل گیری بورس لیون باز می گردد. تأسیس بازار بورس جدید دپاریس در اوایل قرن نوزدهم زمینه ساز آغاز عصر مدرن در بازارهای مالی این کشور بود.

بورس قدیمی پاریس یک بازار انحصاری و محدود بود. هر چند برخی از ظواهر بازار قدیم در دوره جدید نیز همچنان به چشم می آمدند، اما بورس دپاریس جدید به یک محل عمومی برای خرید و فروش اوراق بهادار تبدیل شد. حدوداً دو قرن بعد نیز موجی از تغییرات ساختاری عمیق در این بازار آغاز شد.

در دهه ۱۹۸۰ میلادی بورس فرانسه به منظور همگام شدن با بازارهای مالی بزرگ جهان و اروپا علی الخصوص بورس لندن، سیستم معاملات الکترونیکی را راه اندازی نموده و از سال ۱۹۹۸ به یک بازار مالی تمام الکترونیک تبدیل شد.

موج تغییرات بنیادین در این بازار به همین جا ختم نشده و یک سال بعد چهار مؤسسه مالی مهم فرانسه شامل «SBF»، «Monep SA»، «Matif SA» و «Société du Nouveau Marché» در یکدیگر ادغام شده و یک نهاد مالی عظیم به نام «Paris Bourse SBF SA» به منظور اداره بازار بورس و اوراق بهادار به وجود آمد. با ادغام صورت گرفته تمام فعالیت های معاملاتی شامل خرید و فروش سهام، اوراق قرضه، کالا و مشتقات در یک بازار مالی مشخص و مستقل در دسترس سرمایه گذاران بود.

نهایتاً بورس فرانسه در سال ۲۰۰۰ به منظور تشکیل اولین بورس یکپارچه اروپایی با بورس های بروکسل و آمستردام ادغام شد، که امروزه به نام «Euronext N.V.» یا همان یورونکست شناخته می شود.

دوره اختصاصی
دوره نخبگان استاد تمامی در ترید
دوره نخبگان استاد تمامی در ترید

دوره آموزشی از پایه تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است

دریافت اطلاعات بیشتر

یورونکست پاریس چه امکاناتی برای سرمایه گذاران دارد؟

همان طور که اشاره نمودیم، بورس فرانسه در ابتدای قرن بیستم میلادی در ساختار بورس منسجم اروپایی ادغام شده و از آن زمان به بعد «یورونکست پاریس» خوانده می شود. در واقع بازار بورس فرانسه یکی از هفت بازار مالی می باشد که به این نهاد مالی پیوسته است.

هفت بازار مذکور شامل:

  1. یورنکست آمستردام
  2. بروکسل
  3. پاریس
  4. لیسبون
  5. دوبلین
  6. لندن
  7. اسلو

یورنکست پاریس از نظر حجم معاملات تفاوت چشم گیری نسبت به سایرین داشته و همین مؤلفه آن را به یکی از بازارهای مالی پیشرو جهان و اروپا بدل نموده است. برای اثبات این ادعا می توان به آرشیو گزارشات آماری بازارهای مالی مراجعه نمود.

به طور مثال در سال ۲۰۱۹ یورنکست پاریس با بیش از ۱۵۰۰ شرکت به ارزش حدوداً ۴٫۱ تریلیون یورو بزرگ ترین بازار مالی در قاره اروپا بوده است. شما به عنوان یک سرمایه گذار در یورونکست پاریس مجموعه کاملی از ابزار معاملاتی شامل سهام، اوراق قرضه، کالاها، شاخص ها، ETFها و ابزار مشتقه را در اختیار خواهید داشت.

سرمایه گذاران معمولاً در این بازارهای مالی بزرگ و توسعه یافته به دنبال سهام برندهای تجاری مطرح بین المللی می باشند، که یورونکست پاریس نیز این امر مستثنی نبوده و نام شرکت های مطرحی چون کریستین دیور، لورئال، رنو، پژو و دنون در میان انبوه شرکت های پذیرفته شده در این بازار به چشم می خورند.

به طور کلی یورونکست پاریس به سه بخش اصلی تقسیم می شود که عبارتند از: «The Premier Marche»، «The Second Marche» و «The Nouveau Marche». به بیان ساده Premier Marche شامل سهام شرکت های بزرگ فرانسوی و بین المللی، Second Marche مختص شرکت های متوسط و Nouveau Marche برای سهام استارت آپ ها در نظر گرفته شده است.

یورونکست پاریس در محدوده غربی این شهر و منطقه «لا دفانس» واقع شده است، که یکی از مهم ترین مراکز اقتصادی اروپا و محل تجمع دفاتر بسیاری از شرکت های سطح اول جهان محسوب می شود.

با شاخص CAC 40 آشنا شویم!

CAC 40 مهم ترین شاخص بازار مالی فرانسه است، که شامل فهرستی از ۴۰ شرکت برتر پذیرفته شده در یورونکست پاریس از لحاظ ارزش بازار، فعالیت تجاری، وضعیت دارایی و نقدشوندگی می باشد.

در واقع از CAC 40 به عنوان کلیدی ترین شاخص بورسی موجود در این بازار به منظور بررسی وضعیت بورس فرانسه استفاده می شود. ترکیب سهام موجود در این شاخص به صورت فصلی توسط کمیته ای مستقل مورد بررسی قرار می گیرد.

از نکات مهم در مورد CAC 40 می توان به امکان حضور شرکت های چند ملیتی در فهرست مربوط به آن اشاره نمود، که آن را به یکی از جذاب ترین شاخص های بورسی اروپایی تبدیل کرده است. این شاخص بورسی در روزهای ابتدای شیوع ویروس کرونا همگام با سایر بازارهای مالی جهان افت ۳۵ درصدی را تجربه کرد!

ساعات و روزهای کاری یورونکست پاریس

این بازار در طول روزهای کاری هفته یعنی دوشنبه تا جمعه (به غیر از تعطیلات رسمی) از ساعت ۹ صبح تا ۱۷:۳۰ عصر به وقت گرینویچ فعالیت می کند. لازم به ذکر است که در ساعات کاری یورونکست پاریس هیچ زمان استراحتی (وقفه معاملات برای ناهار) وجود ندارد.

تعطیلات این بازار شامل روز سال نو، کریسمس، آدینه نیک، کارگر و روز بعد عید پاک است. همچنین در شب کریسمس و سال نو زمان جلسه معاملاتی یک دوم روزهای عادی می باشد.

در مطلب آتی از سری مقالات جذاب معرفی بازارهای مالی بزرگ دنیا به معرفی بورس هلند می پردازیم.