این مقاله از روی نسخه اصلی و انگلیسی کتاب بلاک چین و قانون خلاصه برداری شده است!
خلاصه کتاب بلاک چین و قانون
آزادی و قانون، دو مفهوم جنجال برانگیز هستند. گاهی قانون باعث ایجاد آزادی می شود و گاهی همچون سدی نفوذ ناپذیر در مقابل آن قد علم می کند. ماجرای بلاکچین و قوانین نوشته شده جهانی هم به همین ترتیب هستند. در حقیقت، آزادی هایی که بلاک چین با خودش به همراه آورد، عده بسیاری را خوشحال و گروه اندکی را نگران کرد. در این قسمت از خانه سرمایه به سراغ کتاب «بلاک چین و قانون» از «پریماورا دفیلیپی» و «آرون رایت» می رویم و از دریچه متفاوت تری به ماجرای این بستر پُر از پتانسیل نگاه می کنیم. اگر به دنبال درک متفاوت تری از ماجرای بلاک چین هستید یا می خواهید آینده آن را از نظر قوانین جهانی، پیش بینی کنید تا پایان این ماجرا با ما همراه باشید.
نگاهی کوتاه به سرآغاز استفاده از کدها در دنیای اینترنت
در گذشته، رایانه ها فقط دستگاه هایی تک و تنها بودند که به هیچ طریقی نمی توانستند با رایانه های دیگر ارتباط برقرار کنند. بعد از مدتی، اوضاع بهتر شد و کامپیوترها توانستند با کمک کابل های چند متری به هم متصل شوند. در میانه جنگ سرد آمریکا و روسیه، یک پژوهشگر توانست اطلاعات را به روشی غیر معمول از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر بفرستد.
همین کشف به زیر بنای تحقیقات صنایع دفاع آمریکا تبدیل شد. با تکمیل این تحقیقات، آنها موفق به ایجاد اولین شبکه رایانه ای شدند. کم کم اساتید دانشگاه و پژوهشگران از این شبکه برای انتقال اطلاعات و منابع خودشان استفاده کردند. تلاش برای پیشرفت و گسترش این شبکه با قدرت به پیش می رفت و در طول چند ده سال بعد، اینترنت بین المللی به شکل و شمایلی که امروز آن را می شناسیم درآمد.
گسترش اینترنت، آغاز دغدغه ها و پیدا شدن یک راه حل
در ادامه کتاب بلاک چین و قانون به یکی از مهم ترین دغدغه های فضای مجازی می رسیم؛ یعنی امنیت اطلاعات و حفظ حریم خصوصی. اینترنت به سرعت در حال گسترش بود اما اطلاعاتی که بین کاربران رد و بدل می شدند کاملا بی حفاظ مانده بودند. دو نابغه رمزنگاری به نام های «دایفی» و «هلمن» برای حل این مشکل، کلیدهای عمومی و خصوصی را اختراع کردند.
روش کار به این ترتیب بود که یک کلید عمومی در دست افرادی که می خواستند میان خودشان اطلاعات را رد و بدل کنند قرار می گرفت. سپس اطلاعات با استفاده از کلید عمومی و کلید خصوصی هر فرد، نوشته و ارسال می شد. در نقطه مقصد نیز اطلاعات با استفاده از همان کلید عمومی و البته کلید خصوصی فرد گیرنده باز و قابل خواندن می شد. به این ترتیب کسی نمی توانست در میانه مسیر، اطلاعات را بگیرد و آنها را دستکاری کند.
مهاجرت از کلاینت سرورها به شبکه های همتا به همتا
اینترنت خیلی زود جای خودش را در میان کاربران معمولی باز کرد؛ اما هنوز تا تبدیل شدن به یک شبکه تمام عیار جهانی فاصله زیادی داشت. در ابتدا، اینترنت توسط کلاینت سرورها ارائه می شد. این بدان معنی بود که ارتباط کاربران به صورت یک طرفه و با مقصد سرورها انجام می شد. مدتی بعد، اولین شبکه های همتا به همتا به وجود آمدند.
کاربرانی که در این شبکه ها فعالیت می کردند به طور همزمان یک سرور و کلاینت به شمار می رفتند. اولین نسل از شبکه ای همتا به همتا با هدف اشتراک گذاری موسیقی بین کاربران سرتاسر جهان ایجاد شد. البته این تلاش با نقض قوانین کپی رایت از سوی کاربران، شکست خورد. بعدها مدل های بهتر و قدرتمندتری از شبکه های همتا به همتا به وجود آمدند که قرار نبود به این سادگی ها میدان رقابت را ترک کنند.
جرقه های کوچک ارزهای دیجیتال روشن شدند
در ادامه ورق زدن کتاب بلاک چین و قانون به سرآغاز ارزهای دیجیتال می رسیم. استفاده از شبکه های همتا به همتا، متخصصان رمزنگاری را به این فکر فرو برد که می توان از پتانسیل های این ماجرا استفاده های بیشتر و قدرتمندتری کرد. آنها به دنبال نوعی آزادی اطلاعات بودند که شبکه های همتا به همتا می توانست آن را در اختیارشان بگذارد. در حقیقت، تلاش آنها برای ساخت و توسعه کلیدهای خصوصی و عمومی، به وجود آوردن زیرساخت مناسب برای رونمایی از پول های دیجیتالی بود.
آنها می خواستند دسترسی و تسلط دولت ها روی مردم و دارایی هایشان را کمتر و کمتر کنند. به دنبال این ماجرا چندین تلاش برای ساخت ارزهای دیجیتال انجام شد که تقریبا همه آنها با شکست روبه رو شدند. چون نتوانستند به راه حل درستی برای حل مشکل «دو بار خرج کردن پول» برسند. گذشته از این، امنیت پول های دیجیتالی هم مورد دیگری بود که هنوز راه حل دراز مدت و قابل اطمینانی برای آن پیدا نشده بود.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
بیت کوین و راه حل هایش وارد می شوند
کسی که توانست مشکلات ایجاد ارزهای دیجیتال را حل کند فرد یا افرادی به نام «ساتوشی ناکاموتو» بودند. ناکاموتو از بستر «بلاک چین» برای ساخت ارز دیجیتال بیت کوین استفاده کرد. بیت کوین، پروتکلی آزاد و غیر متمرکز است. این بدان معنا است که هیچ سازمان یا گروهی آن را زیر نظر ندارد و کنترل نمی کند. هیچ کس برای داشتن یک حساب بیت کوین نیازی به اجازه از فرد دیگری ندارد. بلاک چین آزاد بود و این آزادی، فرصت های خوب و بد نامحدودی را در اختیار کاربران قرار می داد. به همین دلیل، قانون گذاران به دنبال راهی بودند تا بلاک چین و قانون را با هم در یک راستا قرار دهند.
تلاش برای محدودسازی بلاکچین آغاز شد
آزاد بودن و عدم نیاز به شناسایی هویت کاربران در بستر بلاک چین، چیزی نبود که دولت ها و سازمان به راحتی با آن کنار بیایند. به همین دلیل تا به امروز تلاششان را برای محدودسازی و حتی قانون مدار کردن بلاک چین های گوناگون ادامه داده اند. اکنون در کنار بلاکچین های کاملا آزادی که متعلق به بیت کوین هستند، بلاکچین های دیگری هم مانن «ریپل» وجود دارند که کاربران نمی توانند به صورت آزادانه وارد آن شده و به فعالیت مشغول شوند. در عوض، گروه مشخصی بر اعضا، هویت، ورود و خروج آنها نظارت می کند. به این ترتیب، کاربران تنها پس از تایید شدن هویتشان توسط این گروه می توانند فعالیت خود را در آن بلاکچین آغاز کنند.
وقتی سیستم پرداخت جهانی، لنگان لنگان پیش می رود
در ادامه کتاب بلاک چین و قانون به سیستم های پرداخت می رسیم. اوضاع سیستم های پرداخت یا نقل و انتقال جهانی چندان خوب نیست. کارمزدهای بالا و سرعت پایین، مشکلات زیادی را برای مردم به وجود آورده اند. ماجرا به حدی پیچیده است که اگر شما پولتان را در یک چمدان بریزید و آن را به کشور دیگری ببرید، خیلی سریع تر از سیستم نقل و انتقال بین المللی و بدون پرداخت کارمزد، به هدفتان می رسید.
مشکل اینجا است که همه نمی توانند این کار را انجام دهند؛ چه از نظر امنیتی، چه از نظر مسافت و حتی حجم پول هایی که باید جابه جا شوند، این کار عملا غیر ممکن است. به همین دلیل، سیستم های پرداخت بین المللی در حال تقلا کردن برای سر و سامان دادن به این اوضاع هستند.
ریپل، بلاک چینی که نقل و انتقال را سریع تر از جت انجام می دهد
«ریپل» که بلاک چین مجوزدار ویژه خودش را دارد به عنوان یک راه نجات برای نقل و انتقال بین المللی پول ها شناخته می شود. سازوکار نقل و انتقال پول در این بستر در قالب چند معامله صورت می گیرد. به این ترتیب، در عرض چند ثانیه، انتقال پول انجام می شود. این در حالی است که برای انجام این کار، کارمزدی دریافت نمی کند. به همین دلیل، اکنون کشورهایی مانند آمریکا، آلمان و استرالیا در حال گنجاندن این شیوه نقل و انتقال در بستر فعالیت های خودشان هستند.
پایه های حریم خصوصی در بلاکچین به لرزه افتاده است
در ابتدا، آزادی و فعالیت ناشناس، دو مورد از ویژگی های برجسته بلاکچین ها بودند که درست در مقابل بلاک چین و قانون قرار می گرفتند. کسی نمی توانست کاربران را شناسایی کرده یا با ردیابی تراکنش شان آنها را پیدا کند؛ اما رفته رفته، این ماجرا رنگ باخت. اکنون هویت کاربران در بلاکچینی مثل بیت کوین از ناشناس به نیمه ناشناس و حتی کاملا مشخص، تغییر کرده است. گذشته از این، نهادهای دولتی این توانایی را پیدا کرده اند که با کشف الگوهای تراکنش کاربران، آنها را کاملا شناسایی کنند.
شناسایی کاربران در بلاک چین چه تبعاتی دارد؟
ماجرا به این سادگی هم نیست و البته باید بگوییم که به سرآغاز حضور اینترنت در جهان هم بسیار شبیه است. دولت های استبدادگر، زورگو و محافظه کاری مثل چین که به دلیل ترس از دست دادن قدرت و میزان تسلطشان بر مردم در همان ماه های نخستین ورود اینترنت بین المللی، درب آن را به روی مردمشان بستند و آن را با انواع و اقسام سانسورها محدود کردند، می توانند دوباره این کار را با بلاکچین و قانون هم انجام دهند.
البته این محدودسازی ها فقط برای مردم است و دولتمردان به راحتی و بدون هیچ مشکلی از تمام خدمات رایگان ارائه شده جهانی نهایت بهره را می برند. آنها ترس از دست دادن قدرتشان را با بستن چشم و گوش مردم، آرام کرده اند. در مورد بلاک چین هم می توانند ورود افراد مشخصی که با آنها مخالف هستند را محدود کنند، تراکنش های مردمشان را زیر نظر بگیرند و خودشان آزادانه به استخراج بیت کوین بپردازند. این تنها نمونه ای کوچک از خطر کاهش حریم خصوصی در بلاکچین است.
قراردادهای هوشمند در مقابل قراردادهای کاغذی
یکی دیگر از مزیت های بلاک چین، ایجاد قراردادهای هوشمند است. این نوع از قراردادها به طور خودکار اجرا می شوند، غیر قابل تغییر هستند و نکته مبهمی در آنها دیده نمی شود. این نوع از قراردادها هم به کام بسیاری از قدرتمندان خوش نمی آید. در واقع، آنها نگران هستند که از مزیت های این قرارداد هوشمند برای انجام خودکار فعالیت های مجرمانه استفاده شود. از طرفی، اجرای خودکار قراردادها هم نوعی دردسر به شمار می رود. چون به محض اجرای قرارداد، نمی توان راهی برای جلوگیری از آن پیدا کرد. مگر اینکه طرفین قرارداد از قبل، شرطی را در نظر گرفته باشند.
خطر دیگری که وجود قراردادهای هوشمند برای سیستم فعلی تجارت دارد، کوتاه کردن دست دلالان و واسطه های معتبری است که از این راه میلیاردها دلار پول به جیب می زنند. وقتی خریدار و فروشنده در طی یک قرارداد هوشمند خرید و فروش خود را انجام دهند دیگری نیازی به چنین واسطه های گران قیمتی پیدا نمی کنند.
بلاک چین و قانون؛ مشکلات قراردادهای هوشمند چگونه حل می شوند؟
قراردادهای هوشمند، ویژگی های خوب زیادی دارند اما خالی از مشکل نیستند. اگر گروهی با استفاده از آگاهی اندک طرف مقابلشان با او یک قرارداد هوشمند بسازند، دستورهای پرداخت به طور خودکار از حساب طرف مقابل برداشت می شود و تلاش های او برای متوقف کردن این ماجرا راه به جایی نمی برد.
به همین دلیل است که باید نهادی برای حل و فصل این مشکلات وجود داشته باشد. سرراست ترین نهادی که می تواند با قدرت خود این مشکلات را برطرف کند دادگاه است. اگر دادگاه به این نتیجه برسد که یک قرارداد هوشمند به طور ناعادلانه و در راستای اهداف غیر انسانی جاری شده است این قدرت را دارد که با کمک متخصصان، جلوی اجرای آن قرارداد را بگیرد و مجرمان را به پرداخت خسارت محکوم کند.
چرا جهان به وجود بلاک چین نیاز دارد؟
گذشته از مشکلاتی که دولت ها و نهادهای قانون گذار با بلاکچین و میوه آن یعنی ارزهای دیجیتال دارند، راهی برای جلوگیری از این تکنولوژی وجود ندارد. چون بلاک چین، تکنولوژی آینده است و نسل دیگری از تحولات پس از ظهور اینترنت و وب را به وجود می آورد. به همین دلیل است که دوستی بلاکچین و قانون، تنها راه چاره برای آینده به شمار می رود. بیایید نگاهی به چند مورد از قابلیت های بلاکچین برای مردم جهان بیندازیم:
بلاکچین، نسل جدیدی از رفاه اجتماعی را به وجود می آورد
جهان، سرشار از پتانسیل های بی انتها است و این بدان معنی است که روی کره زمین بسیار بیشتر از آنچه که فکرش را می کنیم، منابع وجود دارد. با این حساب، رفاه اجتماعی یکی از پایه ای ترین چیزهایی است که تک تک انسان های روی زمین باید از آن برخوردار باشند. اما در کمال تعجب می بینیم که چنین چیزی وجود ندارد. چون دولت ها و قدرت ها به جای آنکه این منابع را به درستی مورد استفاده قرار دهند، آن را برای خودشان و فرزندانشان کنار می گذارند و در عوض، گوش مردم را با مفهوم هایی مثل «کمیابی»، «کاهش منابع طبیعی»، «قحطی آب»، «تمام شدن منابع نفتی» و … پر می کنند. شفافیت بلاکچین می تواند جلوی این دروغ گویی ها را بگیرد و چشم مردم را به جمال فرصت ها و پتانسیل هایی که درست بیخ گوششان است، روشن کند.
با وجود بلاک چین، پول، دوباره ارزشمند می شوند
اکنون دیگر پول های رایج در جهان حتی دلار، مانند گذشته ارزشمند نیستند. این مورد هم به طور مستقیم به دلیل فسادهای مالی، رانت خواری و هزار و یک جور حقه معتبر جهانی است که دولتمردان و سیاست مداران از آن برای پر کردن جیب خودشان استفاده می کنند. بانک ها که در گذشته، محلی برای ارائه سرمایه به کارآفرین ها و کسب و کارها بودند اکنون در آستانه ورشکستگی قرار دارند و حاضر نیستند برای حفظ ارزش پول مردم، قدمی بردارند. بلاک چین و ارزهای دیجیتالی می توانند جایگزین بسیار خوبی برای کاغذهای بی ارزش کنونی باشند. چون دارایی ارزشمند مردم را حفظ می کنند و آن را از یک بازیچه به سرمایه تغییر می دهند.
اطلاعات به شکلی درست سازماندهی می شوند
اکنون عصر اطلاعات است. اما اگر فکر کردید که دولتمردان، سیاستمداران و قانون گذاران هم همسو با این عصر قدم برمی دارند سخت در اشتباه هستید. آنها هنوز سرشان با دفتر و کاغذهای قدیمی شان گرم است و قدمی برای اصلاح این موضوع بر نمی دارند. تنها کاری که می کنند دادن وعده های بزرگ برای ایجاد دولت الکترونیک و به وجود آمدن تغییرهای بزرگ است.
به دنبال همین ماجرا، مردم با اطلاعات کاغذی، دچار مشکل شده اند؛ مثلا یک زمین به نام چند نفر سند می خورد و همه آنها هم مدرک رسمی و معتبر آن ملک را دارند یا عده ای برای به دست آوردن یک وام کوچک، ده ها کفش آهنی پاره می کنند و برخی دیگر به راحتی خوردن یک لیوان آب، چند ده میلیارد وام می گیرند. بلاکچین این پتانسیل را دارد که با سازماندهی اطلاعات، از ایجاد چنین ماجراهایی جلوگیری کند و چرخ اقتصاد را در گردش نگه دارد.
پیام اصلی «پریماورا دفیلیپی» و «آرون رایت» در کتاب «بلاک چین و قانون» چه بود؟
می توان این کتاب را نوعی روشنگری و موشکافی قانونی ماجرای بلاک چین به شمار آورد که در کمتر کتابی راجع به آن صحبت شده است. در این کتاب، بلاک چین از نظر قراردادها، سیستم اطلاعات، حریم خصوصی، خرید و فروش، ایجاد بازارها، قوانین کپی رایت و … مورد بررسی قرار گرفت که به جای خودشان سوال برانگیز هستند.
نظر شما چیست؟
آیا شما با روند قانونی سازی بلاک چین و ارزهای دیجیتال، موافق هستید یا مخالف؟ لطفا دلیل موافقت یا مخالفت خودتان را برایمان بنویسید.