آشنایی با واحد پول سنگاپور

هر یک دلار سنگاپور که واحد پول رسمی این کشور است، به 100 سنت تقسیم شده است و با علامت S$ نشان داده می شود. اداره مالی سنگاپور به دو شکل سکه و دلار، این واحد پولی را منتشر می کند.

از سال 2020 دلار سنگاپور یکی از باارزش ترین ارزهای آسیا و اقیانوسیه است و مقام سیزدهمین ارز ارزشمند را به خود اختصاص داده است.

طبق توافق های مالی بین المللی دلار سنگاپور در کشورهای دیگری مانند بروئنی هم استفاده می شود. در این مقاله سعی بر آن است که همه اطلاعات مورد نیاز درباره دلار سنگاپور در اختیار خوانندگان قرار بگیرد. بدین ترتیب هر فرد قادر خواهد بود که با دانش کافی از چرخه ارز دلار سنگاپور نهایت بهره را ببرد.

تاریخچه دلار سنگاپور

براساس شواهد موجود بین سال های 1845 و 1939 سنگاپور واحد پول رسمی و از واحد پول کشورهای دیگر مانند مالایا، مالزی و بروئنی استفاده می شد. این استفاده مشترک واحد پول تا سال 1963 ادامه داشت تا اینکه در این سال سنگاپور با مالزی ادغام شد و بعد از دو سال سنگاپور به طور رسمی استقلال پیدا کرد.

در 7 آوریل 1976 یک شورای پول در سنگاپور ایجاد شد و اولین سکه ها و اسکناس های رسمی این کشور منتشر شد.

در ابتدا نرخ دلار سنگاپور براساس پوند استرلینگ تعیین شد و این نرخ تا دهه هفتاد و پیدایش اعشار در نرخ دلار ثابت باقی ماند. در اول اکتبر 2002 شورای پولی سنگاپور منحل شد و اختیارات تصمیم گیری به واحد مالی و مسئول مربوطه واگذار شد.

نرخ ارز  قطعی سنگاپور بین سال های 1973 تا 1985 تعیین شد و از سال 1985 سیستم مبادله ارز در سنگاپور شکل گرفت که نوسان آن به شدت توسط سازمان اقتصاد و اداره پول این کشور کنترل می شود.

اسکناس و سکه دلار سنگاپور

در بررسی دلار سنگاپور، مطالعه تاریخچه اسکناس و سکه آن نیز ارزش به سزایی دارد. از این رو در این بخش به تحقیق درباره انواع سکه و اسکناس این کشور در زمان های متفاوت پرداخته شده است.

سکه

در سال 1967 اولین سری سکه ها در ارزهای مختلف 1، 5، 10، 20 و 50 سنتی و سکه 1 دلاری منتشر شد. این سکه ها توسط هنرمند برجسته استوارت دولین که طراح سکه های استرالیا در سال 1966 بود، با الهام از حیات وحش و طبیعی سنگاپور، نگارگری و تولید شد.

این سکه های ابتدایی در سایزها و اندازه هایی مشابه با سکه های مالزی بودند و جنس همه آن ها به جز سکه 1 سنتی که از برنز ساخته شد، از جنس نیکل مس بود. در سال 1976 جنس سکه 1 سنتی از برنز به فولاد روکش دار مس تغییر کرد. تولید این سری از سکه ها تا سال 1985 ادامه داشت.

در سال 1985 سکه های جدید توسط کریستوفر آیرونساید در نقش و نگار گل و در واحدهای ارزی 1، 5، 10، 20 و 50 سنتی و نیز سکه 1 دلاری طراحی شد. یکی از تحولات پولی به همراه انتشار این سکه ها این بود که دیگر اسکناس یک دلاری منتشر نشد و مبادله های یک دلاری با سکه هایی به این ارزش و از جنس برنز آلومینیوم انجام شد.

علاوه بر سکه یک دلاری، سکه 5 سنتی نیز از همین جنس بود و دیگر سکه ها با جنس مس نیکل تولید شدند. بسیاری از این جنس سکه ها هنوز هم در سنگاپور در حال گردش است؛ اما سکه 1 سنتی در سال 2003 از گردش خارج شد.

در فوریه سال 2013 بار دیگر سکه های جدید 5، 10، 20 و 50 سنتی و 1 دلاری، این بار با طراحی نمادهای ملی سنگاپور منتشر شد. این سکه های جدید از چندلایه فلز فولاداندود ساخته شده اند که با ویژگی های پیشرفته ای، قابلیت شناسایی سکه های جعلی از اصلی را فراهم می کردند.

اسکناس

اسکناس های دلار سنگاپور براساس طراحی های متنوعی که دارند به چند دسته تقسیم می شوند که در اینجا به اختصار و به ترتیب پیدایش معرفی شده اند:

سری اسکناس های ارکیده

این نوع اسکناس، ابتدایی ترین نوع اسکناس در سنگاپور به شمار می رود و هنوز هم در گردش است. این اسکناس ها بین سال های 1967 تا 1976 در واحدهای 1، 5، 10، 25، 50، 100، 500، 1000 و 10هزار دلاری منتشر شدند. هر کدام از واحدهای این سری اسکناس ها، منقش به یک طرح گل ارکیده است که به عنوان گل ملی سنگاپور شناخته می شود.

استانداردهای روی هر اسکناس مواردی مانند نماد ملی، سر یک شیر، امضای وزیر دارایی و رئیس هیئت مدیره ارز سنگاپور را در بر می گیرد. از دیگر ویژگی های مهم این سری اسکناس وجود یک خط عمودی امنیتی در هر کدام از واحدهای این نوع اسکناس است که حتی در اسکناس 10هزار دلاری، دو خط عمودی را شامل می شود.

سری اسکناس های پرنده

دومین سری اسکناس های چاپ شده در سنگاپور این دسته از اسکناس ها هستند که در سال های 1976 تا 1984 در همان های واحدهای سری ارکیده منتشر شدند. تنها تفاوت واحدی این سری با سری پیشین، جایگزین شدن اسکناس 20 دلاری با اسکناس 25 دلاری سری ارکیده بود.

هر اسکناس سری پرنده نشان یک پرنده در قسمت چپ سمت جلویی اسکناس دارد. مقامات مالی سنگاپور اعلام کرده اند که طراحی پرنده در این مجموعه اسکناس به نوعی سمبل آمادگی همیشگی ملت سنگاپور برای اوج گرفتن و موفقیت است. از دیگر استانداردهای اسکناس این سری می توان به وجود نشان ملی، نشان سر شیر، امضای وزیر دارایی و رییس هیئت مدیره ارز اشاره کرد.

مانند اسکناس های سری ارکیده، این اسکناس ها هم دارای یک ویژگی امنیت عمودی است. با این تفاوت که این ویژگی در اسکناس های 1000 دلاری و 10هزار دلاری دوبرابر می شود.

سری اسکناس های کشتی

سومین مجموعه اسکناس هایی که در سنگاپور به گردش درآمد، اسکناس های با نمادهای دریایی و کشتی است که در سال های 1984 تا 1999 و در واحدهای مشابه دو سری قبلی منتشر شد. تنها تفاوت در این سری جایگزین شدن اسکناس 2 دلاری با اسکناس 20 دلاری است.

در قسمت جلویی این دسته از اسکناس های سنگاپور طرح دریایی و در قسمت پشتی یک گل ارکیده که گل ملی این کشور است، ثبت شده است. استانداردهای این سری اسکناس هم مانند استانداردهای دو سری قبلی است.

سری اسکناس های پرتره

این سری اسکناس ها شامل طراحی پرتره یوسف این ایشاک که اولین رییس جمهور سنگاپور است. این اسکناس ها با طراحی های خاص نشان دهنده فضیلت های مدنی هستند. از دیگر تفاوت های این سری جنس اسکناس هاست که علاوه بر اسکناس کاغذی، در جنس پلیمری هم چاپ می شود.

از دیگر نکات قابل توجه اسکناس های پرتره، خط بریل حک شده روی آن هاست که امکان استفاده از پول را برای افراد نابینا و کم بینا فراهم می کند.

اسکناس یادبود

اولین اسکناس یادبود در 24 ژوئیه سال 1990 برای جشن 25 سالگی استقلال سنگاپور منتشر شد و از آن پس معمولا روی هرکدام از این اسکناس ها که در مراسم های ملی و در نسخه هایی محدود منتشر می شوند، یک پیام که می تواند امیدبخش ملت باشد به چاپ می رسد.

ارز در گردش

در سال 2012 کل ارز در گردش سنگاپور 1/29 دلار بود و دارایی های خارجی سنگاپور عبارت بودند از  طلا و نقره، اوراق بهادار، اسکناس یا سکه، اوراق خزانه، سهام، اوراق قرضه و هر دارایی دیگری که مورد تایید ریاست جمهوری سنگاپور بودند. در سال 2017 و طبق لایحه ای که توسط دولت و MAS اعلام شد دلار سنگاپور یکی از قدرتمندترین ارزهای در گردش شناخته شد و ذخایر خارجی سنگاپور از آوریل 2017 رسما به بیش از 260.7 میلیارد دلار رسید.

نرخ تبدیل

نرخ تبدیل دلار سنگاپور در کشورهای مختلف، متفاوت است. امروزه هر یک دلار سنگاپور در ایران مساوی است با 31.802.68 ریال. از آن جایی که این کشور یکی از کشورهای مدرن و ثروتمند دنیاست، دلار آن مورد توجه بازار ارز است و اسکناس 10هزار دلاری سنگاپور از ارزشمندترین اسکناس های جهان به شمار می رفت، اما اداره ارز و پول این کشور برای جلوگیری از پولشویی اسکناس 10هزار دلاری را از چرخه ارز خارج کرد. این مهم خود باعث علاقه مندی افرادی است که به دنبال تبدیل پول خود به یک واحد ارزی قابل اطمینان هستند.

کلام آخر

سنگاپور کشوری با پیشینه تاریخی و استعماری قابل اهمیتی است و این اهمیت به دلیل آن است که این کشور با تلاش بسیار به استقلال رسمی دست یافت. امروزه این کشور از نظر اقتصادی و ارزش واحد پولی یکی از مهم ترین کشورهای دنیاست و دلار این کشور در چرخه ارز در گردش است.