تفاوت بازار سهام و ارزهای دیجیتال چیست؟
تفاوت بازار سهام و ارزهای دیجیتال چیست؟ این سؤال اکثر افرادی است که بهتازگی وارد بازارهای مالی بهخصوص ارزهای دیجیتال شدهاند و میخواهند از تفاوت این دو بازار و سودآوری بیشتر هر کدام اطلاع کسب کنند. اگر شما هم جزء این افراد هستید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
ارزهای رمزنگاری شده، داراییهای دیجیتالی هستند که روی شبکهی توزیع شده و ایمن بلاک چین وجود دارند. در بازار ارزهای دیجیتال، شما روی یک فناوری و یا یک ارز مشخص سرمایهگذاری میکنید اما در بازار سهام روی یک کمپانی سرمایهگذاری میکنید.
این دو بازار در نگاه اول عملکرد مشابهی دارند و از هر دو بازار برای سرمایهگذاری و کسب سود استفاده میشود. با این وجود، بازار سهام و ارزهای دیجیتال تفاوتهای زیادی با هم دارند که در ادامه هر کدام از این بازارها را بهصورت دقیق بررسی خواهیم کرد.
ارز دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال یا ارزهای رمزنگاری شده، داراییهای دیجیتالی هستند که با کمک فناوری بلاک چین به وجود آمدهاند. این داراییهای دیجیتال برای ایمن سازی و تأیید تراکنشها از تکنیکهای رمزنگاری استفاده میکنند. اکثر این ارزها روی شبکههای غیرمتمرکز اجرا میشوند و ارزش بازار آنها براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.
بازار سهام یا بورس چیست؟
بورس بازاری است که خرید و فروش و قیمتگذاری انواع کالاها و اوراق بهادار در آن صورت میگیرد. بهدلیل انجام معاملات روی اوراق بهادار که همان برگهی سهام شرکتها هستند، این بازار با نام بازار بورس اوراق بهادار شناخته میشود. ارزش سهام میتواند براساس نحوهی عملکرد شرکت و عوامل دیگر، مانن، برخی اخبار خاص، تغییر کند.
تفاوتهای اصلی بین بازار سهام و ارزهای دیجیتال چیست؟
برای سرمایهگذاری و کسب سود، میتوان هم در بازار ارزهای دیجیتال و هم در بازار سهام (بازار بورس) فعالیت کرد. با این وجود، سرمایهگذاری در بازار سهام با سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال تا حدود زیادی متفاوت است.
برخلاف بازار سهام، سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال با مالکیت سهام یک شرکت همراه نیست و سودی که این سرمایهگذاران در بازار کریپتو دریافت میکنند، با سود دریافتی از بازار سهام متفاوت است.
سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال این امکان را دارند تا از طریق استیککردن و یا قرضدادن ارزهای دیجیتال خود سود کسب کنند.
همچنین، تفاوتهای عمدهای بین نحوهی معامله در بازار ارزهای دیجیتال و بازار سهام وجود دارد. بازار ارزهای دیجیتال تعطیلی ندارد و شما میتوانید در هر ساعتی از شبانهروز از طریق هر صرافی ارز دیجیتالی معاملات خود را انجام دهید؛ درصورتیکه، فعالیت بازار سهام صرافیها محدود به روزهای کاری و ساعات کاری است.
در کدام یک سرمایهگذاری کنیم؛ بازار ارزهای دیجیتال یا بازار سهام؟
سرمایهگذاری در هرکدام از این بازارها مزایا و معایب خاص خود را دارد. این تصمیمگیری مقدار زیادی به میزان ریسکپذیری و دیگر ترجیجات شما بستگی دارد.
اما درنهایت، درصد موفقیت شما به توانایی شما در سنجش میزان ریسک به پاداش (Risk and Reward) بستگی دارد؛ نه بازارها و ابزارهای سرمایهگذاری که از آنها برای انجام معاملات استفاده میکنید.
در ادامه به معرفی مزایا و معایب بازار ارزهای دیجیتال و بازار سهام خواهیم پرداخت.
مزایا و معایب سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال
مزایای بازار ارزهای دیجیتال
قابلیت دسترسی: یکی از مزایای قابل توجه بازار ارزهای دیجیتال در دسترسبودن آنها در هر ساعتی از شبانهروز است. در این بازار هر کسی که به اینترنت متصل باشد، میتواند از آن استفاده کند.
غیرمتمرکزبودن (یا عدم تمرکز): پلتفرمها در بازار ارزهای دیجیتال به یک مرجع مرکزی متکی نیستند و این ویژگی آنها را در برابر سانسور و یا کنترل متمرکز مقاوم میکند.
مقاوم در برابر تورم: ارزهای دیجیتال بهصورت مستقیم تحت تاثیر سیاستهای پولی بانک مرکزی نیستند؛ بنابراین، قیمت آنها در برابر تورم تأثیرپذیری کمتری دارد. با این وجود، همهی ارزهای دیجیتال شبیه به یکدیگر نیستند و این موضوع دربارهی همهی ارزهای دیجیتال صادق نیست.
انعطاف پذیری: بازار ارزهای دیجیتال در مقایسه با بازار سهام، انعطافپذیری بیشتری در کسب سود دارد؛ به این معنا که در بازار ارزهای دیجیتال علاوه بر انجام معاملات (ترید)، راههای دیگری مانند ییلد فارمینگ، استیکینگ ارزهای دیجیتال، مشارکت در تأمین نقدینگی پروژههای ارز دیجیتال و ماینینگ هم برای کسب سود وجود دارد.
کاربردهای متفاوت: در بازار ارزهای دیجیتال ارزش بسیاری از ارزها (توکنها) فقط بهخاطر پول نیست. بهعنوان مثال، توکنهای طرفداری (fan Tokens) میتوانند مزایا و امتیازات زیادی را برای دارندگان این توکنها درمقابل تیمهای ورزشی یا برندهای موردعلاقهی خود فراهم کنند.
برخی از ارزهای دیجیتال با عنوان توکنهای حاکمیتی (governance Tokens) شناخته میشوند و دارندگان آنها حق مشارکت در توسعهی پروژهی ارز دیجیتال را دارند.
معایب بازار ارزهای دیجیتال
نوسانات قیمتی زیاد: بازار کریپتو مستعد نوسانات چشمگیر قیمتی است. پتانسیل بازار ارزهای دیجیتال در سوددهی سریع میتواند برای سرمایهگذاران تازه بسیار جذاب باشد. با این حال، این افراد باید آگاه باشند که بازار ارزهای دیجیتال همانطور که میتواند سودآوری زیادی برای آنها داشته باشد، به همان میزان نیز میتواند ضرر دِه باشد.
عدم وجود قوانین و مقررات کافی: ارزهای دیجیتال در بسیاری از کشورها قانونی هستند اما بهطور کامل و جهانی قوانین مشخصی برای آنها تعریف نشده است و در بازههای زمانی مختلف، تغییر میکنند. دانستن اینکه موضع دولتهای مختلف دربارهی قوانین چگونه است، میتواند برای سرمایهگذاران این حوزه سودمند باشد.
خطرات نگهداری: شما برای دسترسی به توکنهای ذخیره شده در کیف پول دیجیتال خود، نیاز به یک کلید خصوصی (private key) دارید. این کلید خصوصی همانند رمز کارت بانکی شما عمل میکند و درصورت فراموشکردن و یا گمکردن آن نمیتوانید به سرمایهی کیف پول خود دسترسی داشته باشید.
بازده تضمین نشده: مانند هر بازار مالی، هیچ بازده تضمینی در بازار ارز دیجیتال وجود ندارد. درحالیکه بیت کوین و سایر آلت کوینها در بلندمدت عملکرد خوبی داشتند، هیچ تضمینی وجود ندارد که در آینده نیز به رشد خود ادامه دهند و همیشه این احتمال وجود دارد که در یک دورهی سرمایهگذاری کوتاهتر، عملکرد خوبی نداشته باشند.
مزایا و معایب سرمایهگذاری در بازار سهام
مزایای بازار سهام
استفادهی آسانتر نسبت به گذشته: سرمایهگذاری در بازار سهام با ظهور بسیاری از پلتفرمهای آنلاین و اپلیکیشنهای تلفن همراه در بازار، در سالهای اخیر به مراتب آسان تر شده است.
دارای قوانین مشخص: یکی از مهمترین مزایای سرمایهگذاری در بورس، امنیت در سرمایهگذاری و برخورداری از حمایت قانون و مقررات است. همچنین، شرکتهایی که در آنها سرمایهگذاری میکنید موظف هستند کلیهی اطلاعات حائز اهمیت خود را اعم از اطلاعات مالی، برنامهها و… به سازمان بورس اعلام کنند.
حفظ سرمایه در مقابل تورم: یکی دیگر از مزایای سرمایهگذاری در بازار سهام، بهویژه در کشور ایران که ارزش پول در آن بر اثر تورم افت میکند، سرمایهگذاری در بازار سهام یا بورس است. سرمایهگذاری در بازار سهام میتواند باعث حفظ ارزش سرمایهی افراد در این شرایط شود.
تنوع بالا: طیف گستردهای از انواع شرکتها در صنایع و بخشهای مختلف وجود دارد که برای سرمایهگذاری در دسترس سرمایهگذاران است. معاملهگران میتوانند سهام موردنظر خود را براساس معیارهای زیادی، از مدل کسب و کار و مکانِ شرکت گرفته تا نحوهی پرداخت سود سهام انتخاب کنند.
معایب بازار سهام
نوسانات: بازار سهام نیز از تغییرات ناگهانی قیمتها در مدت زمان کوتاه مصون نیست. اگر یک شرکت خوب کار کند، احتمالاً قیمت سهام آن بالا خواهد رفت. بهطور مشابه، اگر یک شرکت زیان ده باشد، ارزش سهام آن کاهش مییابد. علاوه بر این، برخی از داراییها در بازار سهام ممکن است نوسانات بیشتری نسبت به سایرین داشته باشند. به عنوان مثال، ارزش سهام شرکتهایی که در حال رشد هستند، بسیار بیشتر از سهام شرکتهای معتبر و مشهور نوسان دارد.
کارمزدهای بالاتر: در بیشتر موارد، کارمزدهای مرتبط با معاملات بورس اوراق بهادار نسبتاً بالا هستند. در هر خرید و فروش سهام، چیزی حدود 5/1درصد از سرمایهی کارگزاران معاملاتی بهعنوان کارمزد کاسته میشود. این رقم در معاملات کلان بسیار قابل توجه خواهد بود.
بازده تضمین نشده: مانند هر بازار مالی، هیچ بازده تضمینی در بازار سهام وجود ندارد.
سخن پایانی
اگرچه تفاوتهای واضحی بین بازار ارزهای دیجیتال و بازار سهام وجود دارد اما شباهتهایی نیز بین آنها وجود دارد. بازار ارزهای دیجیتال و بازار سهام هر دو گزینههای سرمایهگذاری معتبری هستند و میتوانند اهداف مختلفی را در سبد سرمایهگذاری شما داشته باشند. صرف نظر از اینکه کدام بازار را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنید، باید قبل از سرمایهگذاری تحقیقات کاملی انجام دهید تا از خطرات و ریسکهای موجود در سرمایهگذاری خود آگاه باشید.
پرسش های متداول
۱- تفاوتهای عمدهی ارزهای دیجیتال و بازار سهام چیست؟
بهطور کلی، میتوان گفت این دو بازار در موارد زیر با هم متفاوتند:
- کارمزد معاملات؛
- ساعات و روز معامله؛
- نوسانات قیمت؛
- سود؛
- حق مالکیت؛
- نحوهی خرید و فروش.
۲- در ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنیم یا در بازار سهام؟
سرمایهگذاری در هرکدام از این بازارها مزایا و معایب خاص خود را دارد. این تصمیمگیری به میزان ریسکپذیری و دیگر ترجیجات شما بستگی دارد.
اما درنهایت، درصد موفقیت شما به توانایی شما در سنجش میزان ریسک به پاداش (Risk and Reward) بستگی دارد؛ نه بازارها و ابزارهای سرمایهگذاری که از آنها برای انجام معاملات استفاده میکنید.





























