سرمایه گذاری در خودرو یکی دیگر از بازارهای هدفی است که به دلیل همه گیر نشدن آن در حال حاضر فضایی بکر و عالی برای جذب سرمایه های آزاد را دارا می باشد. البته ورود به این بازار و سرمایه گذاری در بازار خودرو با چالش های بسیار زیادی روبرو است. نه فقط ریسک های قیمتی بلکه محدودیت های قانونی و محدود بودن بازار خودرو ایران در اثر تحریم ها و عدم ارتباط آن با بازارهای جهانی باعث شده تا روند تغییرات قیمتی مخصوصاً در سال های اخیر به صورت جهشی دنبال شود. اما آیا مردم به سرمایه گذاری در خودرو و این بازار علاقه دارند؟

فهرست []

    شاید اگر قرعه کشی ها و فروش های دو شرکت بزرگ خودروسازی ایران را در سال ۹۹ مرور کنید متوجه حضور مردم در این بازار خواهید شد. اما آیا مردم با روش های سرمایه گذاری در بازار خودرو آشنا هستند و اصول ورود به این بازار را می دانند؟ در این مقاله قصد داریم تا جز به جز بازار خودرو را مرور کرده روش های سرمایه گذاری در این بازار را نیز معرفی کنیم. هرچند به دلیل محدودیت های قانونی دولت در هفته های گذشته برای کسانی که به دنبال احتکار خودرو هستند این بازار با نگرانی هایی هم از سوی سرمایه گذاران روبرو شده است، اما احتکار تنها روش سرمایه گذاری در خودرو نیست. آشنایی با این روش ها می تواند دید بهتری از این بازار را برای شما باز نماید.

    کسب سود با سرمایه گذاری در خودرو

    سرمایه گذاری در خودرو ابعاد مختلفی دارد. خرید خودرو برای گران تر شدن سطحی ترین روشی است که برای کسب سود در این بازار وجود دارد. با توجه به محدودیت های جدید برای خرید خودروهای نو از سوی دولت، استفاده از این فاکتور در سرمایه گذاری در بازار خودرو نیز از بین رفته است. با این تفاسیر سرمایه گذاری در خودرو چه معنایی می تواند داشته باشد؟ خرید خودروهای کارکرده داخلی و خارجی به قصد کسب سود، تعمیر و صافکاری خودروهای رنگ و رو رفته با مشخصات فنی سالم و بازار اجاره خودرو ازجمله روش هایی هستند که می توانید در بازار خودرو از آن ها برای کسب سود بهره ببرید. این موارد نشان می دهد که بازار خودرو بسیار جذاب تر و گسترده تر از آنی است که کاربران تصور دارند.

    بازار خودرو بازار ناشناخته ها

    خودرو وسیله ای است که امروزه در هر خانه ای چند مدل آن دیده می شود. بیشتر از اینکه با مشکل کمبود خودرو در ایران روبرو باشیم با مشکل کمبود فضای پارک در شهرهای بزرگ برای آن روبرو هستیم. اما برخلاف بازارهای دیگر سرمایه گذاری این بازار ناشناخته باقی مانده است. برای مثال اگر از خود شما در حال حاضر درباره سودهای رایج در سرمایه گذاری در سکه، سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذاری در ارز و حتی سرمایه گذاری در مسکن بپرسیم، تا حدودی با اطاعات دست و پا شکسته و بعضاً هم دقیق می توانید پاسخ دهید. اما بازار خودرو چطور؟ این بازار بیشتر جولانگاه افراد حرفه ای تر شده و افرادی که به تازگی قصد سرمایه گذاری دارند کمتر به سمت بازار خودرو کشیده می شوند. همین امر باعث شده تا فضا برای رشد در این بازار وجود داشته باشد. کسب سودهای منطقی و تضمین شده مهم ترین ویژگی است که در بازار خودرو می توانید انتظار داشته باشید. برخلاف سایر بازارهای سرمایه گذاری، سرمایه گذاری در خودرو بسیار مطمئن تر و با حاشیه سود معقولی است. بر فرض اینکه شما سلطان خودرو نیستید و در حد معقول می توانید وارد این بازار شوید، سودهای حاصل از آن می تواند فراتر از نرخ تورم رشد نماید و کسب وکار خوبی برای شما باشد. اما لازمه آن اطلاع از اصول ورود به چنین بازاری است که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد.

    مزایا و معایب بازار خودرو

    قبل از پرداختن به اصول سرمایه گذاری در خودرو لازم است تا مزایا و معایب این بازار را در یک نگاه کلی با هم مرور نماییم.

    مزایای بازار خودرو

    • گنجایش های لازم برای ورود همه:

    این بازار هنوز استعداد زیادی برای توسعه دارد. از این رو کاربران می توانند به راحتی و بدون نگرانی به آن ورود نمایند.

    • استعداد مناسب برای رشد:

    هرچند در سال های اخیر قیمت خودروهای داخلی و خارجی رشدهای نجومی داشته اند اما شواهد و قرائن حاکی از این دارد که این اعداد نیز در آینده ای نه چندان دور دوباره ارتقا خواهند یافت.

    • امکان ورود با سرمایه های محدود:

    برخی از روش های سرمایه گذاری در خودرو باعث می شود تا شما بتوانید به راحتی در این بازار با سرمایه های محدود وارد شوید.

    • عدم نیاز به دانش خیلی زیاد:

    برخلاف بازارهای مالی مانند بازار طلا و سکه که حتماً بایستی با تمهیدات و آموزش های ویژه به آن ها ورود کرد، بازار خودرو برای ورود نیاز به دانش خیلی زیادی ندارد. از این رو به راحتی می توانید در این بازار ورود کرده و به کسب درآمدهای ثابت در آن بپردازید.

    • نقد شوندگی مناسب:

    بازار خودرو در امروز روز ایران با نقد شوندگی مناسبی روبرو است. در حال حاضر مدل های متداول خودرو در بازار ایران با قیمت های منطقی در کمتر از چند روز معامله می شوند.

    معایب بازار خودرو

    • محدودیت های قانونی:

    یکی از معایب این بازار محدودیت هایی است که دولت برای برخی از روش های کسب سود در این بازار قائل می شود.

    • هزینه های جانبی:

    بازار خودرو هزینه های جانبی را نیز برای کاربر ایجاد می نماید. هزینه هایی مانند مالیات های خریدوفروش و نقل وانتقال سند و در کنار آن هزینه های نگهداری از خودرو همگی می توانند از معایب این بازار برای کاربران باشند.

    • سختی انتخاب:

    یکی دیگر از معایبی که در بازار خودرو کاربران را به خود درگیر می نماید سخت بودن انتخاب میان یکی از برندها و مدل ای خودرو است. این انتخاب تاثیر مستقیمی روی سود و درآمد نهایی خواهد داشت.

    مقایسه بازار خودرو با سایر بازارها

    کاربرانی که به دنبال کسب درآمدهای ثابت ماهیانه هستند به راحتی می توانند از بازار خودرو استفاده نمایند. مقایسه این بازار با سایر بازارها کمی کار را برای کاربر سخت می نماید. به لحاظ آماری و مقایسه جذابیت ها سرمایه گذاری در خودرو رتبه بالایی در میان مدل ها و بازارهای مختلف سرمایه گذاری نخواهد داشت. شاید دلیل ناشناخته بودن آن برای کاربرآن هم همین امر باشد. اما بااین وجود در مقایسه بین بازارهای با ریسک بسیار بالا مانند بازار سکه و بازارهایی با ریسک پایین اما سرمایه اولیه خیلی زیاد مانند بازار مسکن وجود یک بازار میان رده با ریسک پایین اما سرمایه اولیه کم می تواند برگ برنده ای برای کاربران و سرمایه گذاران در این میان باشد. بازار خودرو از دردسرهای فروش بازار مسکن دور بوده و استرس های خریدوفروش بازار سکه را نیز به کاربر انتقال نمی دهد. از این رو یک اطمینان نسبی در روحیه سرمایه گذار وجود خواهد داشت. البته این موضوع به شرط آشنایی با تکنیک های سرمایه گذاری در خودرو است.

    چرا باید به سرمایه گذاری در خودرو فکر کنیم؟

    شاید این سؤال در ذهن شما ایجاد شده باشد که باوجود بازارهایی مانند بازار سکه و طلا دیگر چرا باید به فکر سرمایه گذاری در خودرو باشیم. برای پاسخ به این سؤال بایستی از داده های آماری و سابقه بازارهای مختلف در ایران استفاده نماییم. بازار سکه در سال های اخیر باوجود رشد بسیار زیادی که داشته است اما بارها و بارها دستخوش استرس های نگران کننده برای کاربران خود بوده و حتی در بازه های زمانی کوتاه مدت ضررهای بزرگی را نیز برای آن ها ایجاد کرده است. یا بازار ارز همچنین. بازار مسکن هم نیاز به سرمایه های زیادی برای ورود دارد. زا این رو برای متعادل نگه داشتن سبد سهام ورود به بازار خودرو می تواند کاملاً منطقی و اصولی باشد. سرمایه گذاران منطقی و آنهایی که باوجود ریسک پذیری مناسب احتیاط را نیز از ذهن خود بیرون نمی کنند، همیشه به دنبال راه هایی برای سرمایه گذاری مطمئن هستند تا میزان ریسک کلی خود را در بازارهای سرمایه گذاری کاهش دهند. از این رو شما هم می توانید با استفاده از قابلیت های بازار خودرو از آن برای کنترل ریسک خود استفاده کنید.

    عوامل مؤثر بر نوسان قیمت خودرو

    نوسان قیمت خودرو تحت تاثیر عوامل مختلف داخلی و خارجی قرار دارد. هرچند نوسان قیمت خودروهای خارجی با تاثیر گرفتن از قیمت دلار داخلی ایجاد می شوند اما در خودروهای داخلی چندین عامل دیگر نیز روی این نوسان تأثیرگذار هستند. در کل نوسان قیمت خودرو را می توان تحت تاثیر موارد زیر تجزیه وتحلیل کرد:

    • نرخ برابری دلار به ریال:

    قیمت دلار داخلی بیشترین تاثیر را روی نوسان قیمت خودرو می گذارد. البته کمتر محصولی را می توان یافت که در داخل کشور تحت تاثیر قیمت ارز مبادله نشود. بااین حال یک نکته مهم درباره نوسان قیمت خودرو ناشی از نوسان قیمت دلار این است که خودرو این استعداد را دارد که با ضرایب ۲ تا ۳ برابری نسبت به قیمت دلار نوسان نماید. به این معنی که نوسان ۲۰ درصدی قیمت دلار می تواند منجر به نوسان ۴۰ تا ۶۰ درصدی قیمت خودرو شود. از این رو کسانی که به دنبال سرمایه گذرای در ارز هستند کی توانند سرمایه های خود را با انتقال به بازار خودروهای خارجی چندین برابر بیشتر از نوسان قیمت دلار رشد دهند.

    • قیمت مواد اولیه:

    هرچند بازار خودرو ایران ارتباط مستقیمی با بازارهای خارجی ندارد بااین وجود مواد اولیه برای تولید خودروهای داخلی اکثراً از خارج وارد می شود. از این رو به دلیل نوسان قیمت فلزات به کاررفته در ساخت خودروها می تواند قیمت این کالا تاثیر مستقیمی داشته باشد. برای مثال نمودار زیر نوسان قیمت ورق ۱٫۵ میل یکی از ورق های پرکاربرد در ساخت خود را در طی یک سال نشان می دهد.

    • میزان تقاضا:

    یکی دیگر از عوامل اصلی نوسان قیمت خودرو در بازار داخل میزان تقاضا برای آن می باشد. با افزایش تقاضا مسلماً قیمت خودروها نیز افزایش خواهد یافت.

    ریسک در بازار خودرو

    ریسک بازار خودرو بیشتر از اینکه مربوط به خود این بازار باشد، مربوط به اطلاعات و نحوه عملکرد خود فرد است. برای مثال کاربرانی که قصد خرید و سرمایه گذاری در بازار خودرو دست دوم را دارند بایستی با مشکلات فنی خودروها آشنا بوده و قبل از خرید درباره کیفیت کار این وسایل اطمینان حاصل نمایند. از این رو ریسک ورود به بازار خودرو با کمی آموزش کاملاً قبال پوشش خواهد بود. خطر تصادف و از بین رفتن خودروها نیز در صورت عدم دقت از دیگر ریسک های سرمایه گذاری در خودرو  می باشد. یک تصادف کوچک می تواند میلیون ها تومان سرمایه گذاری شما را به باد دهد. ریسک کاهش قیمت یکی از ریسک های معمول در هر بازاری است. اما این ریسک در بازار خودرو با استفاده زا روش های دیگر مانند اجاره دادن خودرو کاملاً قابل کنترل است. البته در درازمدت این ریسک نیز در بازار به خودی خود برطرف خواهد شد.

    خرید آسان خودرو در ایران

    خودرو در ایران ازجمله وسایلی محسوب می شود که به صورت مستقیم از طرف دولت و بانک ها برای خرید آن وام اعطا می شود. البته این وام برای خودروهای داخلی تعریف می شود. علاوه بر این امکان خرید اقساطی و اجاره به شرط تملیک نیز از دیگر روش های کمک کننده به خرید خودرو در ایران است که با استفاده از آن ها می توانید اقدام به خرید خودرو مورد نظر خود نمایید.

    اصول سرمایه گذاری در بازار خودرو

    ۱- خودروهای پر استفاده و محبوب را بشناسید.

    یکی از روش های رایج سرمایه گذاری در بازار خودرو اجاره دادن خودروهای گرانبها به افراد برای جشن ها و یا سفرهای برون شهری است. افراد زیادی در سطح شهر تهران حاضر به پرداخت هزینه های میلیونی برای چند روز استفاده از خودرو شما هستند و تمام هزینه ها و خسارت های احتمالی این چند روز را نیز می پذیرند. اگر هنوز تصور می کنید چنین روشی در سرمایه گذاری در بازار خودرو خیلی درآمدزا نیست بهتر است سری به نیازمندی ها زده و آمار آگهی های مربوط به آن را مشاهده کنید.

    ۲- برای اجاره خودرو به راننده ها از مدل های مناسب برای این کار استفاده نمایید.

    یکی دیگر از روش هایی که می توانید از آن برای سرمایه گذاری در خودرو استفاده نمایید، اجاره دادن آن به راننده ها برای مسافرکشی است. از این طریق شما خواهید توانست به درآمدهای ثابت و بدون هیچ هزینه ای برسید. برای چنین امری بایستی سراغ خودروهای کم مصرف بروید. حتی خودروهای گران قیمتی مانند برخی از مدل های تویوتا نیز برای چنین مقاصدی رد بازار خرید و فروش می شوند. استفاده از ترفند اجاره به شرط تملیک نیز می تواند سودی دو تا سه برابری نسبت به نرخ تورم در این بازار برای شما به وجود آورد.

    ۳- با مسائل فنی خودروهای دست دوم آشنا باشید.

    یکی از اصول مهم در موفقیت در سرمایه گذاری در خودرو آشنایی با مسائل فنی خودروهای دست دوم است. این خودروها به دلیل کارکرد دارای ریسک هایی هستند که عدم اطلاع از آن ها می تواند منجر به ضرر و زیان زیادی برای کاربر شود.

    ۴- از پلتفرم های رایگان برای حضوری موفق در سرمایه گذاری در بازار خودرو استفاده کنید.

    پلتفرم های زیادی نیز برای پیش برد اهداف کاربران در سرمایه گذاری در بازار خودرو وجود دارد. سایت دیوار یکی از درگاه های پراستفاده برای چنین منظوری است.

    چه زمانی برای سرمایه گذاری در خودرو بهتر است؟

    تحلیل بهترین زمان خرید خودروها در ایران رابطه مستقیمی با نرخ ارز در بازار دارد. ثبات و کاهش نسبی قیمت ارز در داخل کشور منجر به کاهش نسبی قیمت خودروهای داخلی و خارجی خواهد شد. از این رو برای انتخاب بهترین زمان برای خرید خودرو باید سراغ تحلیل بازارهای مالی مانند بازار دلار باشید.

    خرید چه نوع خودرویی سود بیشتری دارد؟(نو؟قدیمی؟)کدام یک آینده بهتری دارد؟

    خرید خودرو نو برای افزایش قیمت آن همان طور که توضیح دادیم با چالش های قانونی هم روبرو است. از این رو خیلی این رویه را برای سرمایه گذاری در بازار خودرو توصیه نمی کنیم. اما خریدوفروش خودروهای دست دوم در طول یک سال اگر با منطق صورت پذیرد می تواند سودی برابر با سود بازار مسکن و حتی بیشتر برای کاربر ایجاد کند. استفاده از بازار خودرو برای کسب سودهای ثابت جذابیتی است که در سرمایه گذاری در خودرو می توانید آن را برای خود ایجاد نمایید.

    سرمایه گذاری روی خودروی معمولی یا لوکس؟

    بازار خودروهای لوکس هم جذابیت های خاص خود را دارد. اما ورود به این بازار نیاز به سرمایه های بیشتری دارد. از این گذشته استهلاک چنین خودروهای بسیار بالاتر از خودروهای معمولی است. با همه این تفاسیر افرادی هستند که با یک بار خریدوفروش خودروهای لوکس درآمدی برابر با درآمد یک سال یک کارمند به دست می آورند. از این رو برای انتخاب بین این دو روش سرمایه گذاری در بازار خودرو فارغ از سرمایه اولیه لازم فاکتورهای دیگری مانند محل زندگی خود، محبوبیت خودرو مورد نظر و قیمت آن را در نظر بگیرید.

    بازدهی در بازار خودرو

    نمودارها و آمارها نشان می دهد که بازدهی سرمایه گذاری در خودرو برای دوره های طولانی چندان بالا نیست. البته مقایسه آن با نرخ تورم می تواند همچنان جذاب باشد. در این امکان کسب سودهای مناسب در بازه های زمانی کوتاه و رسیدن به برخی درآمدهای ثابت از برخی روش های سرمایه گذاری در بازار خودرو است که این بازار را همچنان یک بازار جذاب برای بازدهی مناسب برای سرمایه گذاران نگه می دارد.

    رشد قیمت در بازار خودرو به همراه نمودار رشد قیمت در سال های اخیر

    نمودار زیر میزان رشد قیمتی خودروهای رایج داخلی را در دوره های مختلف ریاست جمهوری های اخیر نشان می دهد. همانطورکه می بینید در برخی از دوره ها شاهد رشدهای بیش از ۱۰۰ درصدی نیز قیمت این خودروها نیز هستیم. مقایسه این نمودار با شرایط فعلی بازار خودرو یک واقعیت را در ذهن مخاطب روشن می نماید. آن هم این است که قیمت خودروها در دوره اول ریاست جمهوری روسای جمهور ایران با ثبات نسبی در قیمت روبرو بوده اما در دوره دوم با جهش های فزاینده ای روبرو می شوند. دقیقاً اتفاقی که در سال جدید برای خودروهای داخلی رخ داده و برخی از مدل های آن ها مانند پراید در همین سه ماهه نخست سال ۹۹ با رشدهای بیش از ۱۰۰ درصدی روبرو شده اند. از این تحلیل زمانی همچنین می توانید برای انتخاب بهترین زمان برای خرید خودرو نیز استفاده نمایید.

    نکاتی کاربردی از سرمایه گذاری در خودرو

    برای ورود به بازار خودرو برای سرمایه گذاری نیازی به شرکت در دوره های آموزشی نخواهید داشت، ما با آشنایی با برخی از ترفندهای آن می توانید در این بازار موفق تر باشید. برخی از این ترفندها را با هم مرور می کنیم.

    از کجا خودرو بخریم؟

    برای خرید خودروهای دست دوم می توانید از اپلیکیشن دیوار، شیپور و یا سایت باما استفاده کنید. برای خرید اقساطی خودرو می توانید از سایت هر کدام از شرکت های فعال در بازار خودرو و اپلیکیشن دیوار، شیپور و باما کمک بگیرید.

    برای خرید خودروهای مزایده ای حضوری می توانید از پارکینگ ها خودرو در شهرهای مختلف استفاده کنید. در هر شهری تعدادی از این پارکینگ ها وجود دارد. چیتگر کیلومتر ۱۲ جاده کرج، پاسگاه نعمت آباد، حکیمیه، کیلومتر ۱۵ جاده خاوران و … ازجمله پارکینگ های فروش خودرو در تهران هستند که انواع خودروهای لوکس و معمولی در آن ها معامله می شود. برای خرید خودروهای لیزینگی می توانید از نمایندگی های شرکت های سازنده مانند ایران خودرو و سایپا استفاده کنید.

    برای خرید خودرو از کارخانه با ورود به سایت ایران خودرو و سایپا و ثبت نام در سایت در چند هفته به چند هفته این فرصت را خواهید داشت تا با قیمت کارخانه این محصولات را تهیه کنید.

    خودرو نو بخریم یا دست دوم؟

    سعی کنید به دنبال خودروهای دست دوم در حد صفر و تمیز آن هم باقیمت های خوب باشید.

    چگونه خودرو دست دوم را کارشناسی کنیم؟

    اگر از تخصص کافی برای کارشناسی خودروهای دست دوم از نظر فنی و ظاهری برخوردار نیستید، می توانید از طرق مراکز ارائه دهنده این خدمات کمک بگیرید. برای مثال با ورود به سایت دیوار و انتخاب خودرو در انتها در بخش کارشناسی با ثبت درخواست کارشناس، با هزینه های کم می توانید از این خدمات بهره مند شوید.

    خلاصه مقاله

    جذابیت های بازار خودرو برای بازارشناسان امری ثابت شده است. در این مقاله نیز سعی کردیم تا با تبیین روش های سرمایه گذاری در خودرو و تکنیک هایی که این سرمایه گذاری را جذاب تر نماید، آشنا شویم. بازار خودرو در ایران این استعداد را دارد که در بازه زمانی کوتاهی سودهای جذاب برای سرمایه گذار ایجاد نماید.