سایت اتراسکن (Etherscan) چیست؟

سایت اتراسکن یک مرورگر بلاک چین یا اکسپلورر شبکه اتریوم است. درحقیقت این وب سایت به کاربران خود این امکان را می دهد تا اقدام به جست وجوی تراکنش ها، بلوک ها، آدرس کیف پول های ارز دیجیتال، قراردادهای هوشمند و سایر داده های درون زنجیره ای کنند. درواقع اتر اسکن یکی از محبوب ترین مرورگرهای بلاک چین اتریوم است که به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته است.

از طرفی، استفاده از این وب سایت به کاربران در درک نحوه دقیق تعامل با بلاک چین، دیگر کیف پول های ارز دیجیتال و اپلیکیشن های غیرمتمرکز (dApps) کمک می کند. همچنین این وب سایت در راستای ایمن ماندن و تشخیص رفتارهای مشکوک برخی هکرها، بدافزارها و وب سایت های مخرب نیز کاربردی است.

علاوه بر این، برای استفاده از اتر اسکن، به کاربران به یک آدرس کیف پول ارز دیجیتال، هش یا شناسه کاربری تراکنش (TxID) آدرس قرارداد یا سایر شناسه ها و همچنین واردکردن این اطلاعات در بخش جست وجوی این وب سایت نیاز دارند. جدا از این موارد، اطلاعات مشاهده شده در سایت اتراسکن، مستقیم به موضوع مدنظر کاربران وابسته خواهد بود، اما کلیت این اطلاعات عبارت اند از تراکنش های مربوط، آدرس ها، زمان، میزان معاملات وهمچنین از طریق سایت اتراسکن، امکان تعامل مستقیم با قراردادهای هوشمند برای انجام تراکنش ها، بررسی کارمزد گس (Gas Fee) و همچنین جست وجو برای یافتن ایردراپ ها (Airdrops) نیز امکان پذیر است.

اگر شما نیز از شبکه بلاک چین اتریوم برای انجام فعالیت هایی فراتر از نگهداری بلندمدت ارزها یا هولدینگ (HODLing) یا انجام چند تراکنش استفاده می کنید، یادگیری روش گشت و گذار در این بلاک چین، بسیار برای شما سودمند بوده و به کار شما خواهد آمد.

اساساً وب سایت اتر اسکن یکی از محبوب ترین گزینه ها و یک مکان فوق العاده جذاب برای شروع یادگیری مفاهیم پایه مربوط به ارزهاست. درحقیقت به وسیله این وب سایت شما می توانید بدون اتصال کیف پول ارز دیجیتال خود یا با ایجاد یک حساب کاربری، از عمده قابلیت های آن استفاده کنید؛ از این رو در این مطلب قصد داریم در ابتدا به طور کامل به کلیات مربوط به این وب سایت بپردازیم و سپس ضمن معرفی کاربردهای آن، بخش های مختلف این وب سایت کاربردی را به شما آموزش دهیم.

کاربردهای وب سایت اتراسکن

سایت اتراسکن

به طورکلی سایت اتراسکن یک جست وجوگر بلوک است که به کاربران خود این امکان را می دهد تا به مواردی مانند داده های عمومی تراکنش ها، قراردادهای هوشمند، آدرس ها و دیگر اطلاعات موجود بر بستر شبکه بلاک چین اتریوم دسترسی پیدا کنند. درحقیقت تعاملات شبکه اتریوم عمومی است و سایت اتراسکن مثل یک موتور جست وجوگر، قابلیت جست وجوی این اطلاعات را برای کاربران خود فراهم می کند؛ از این رو کاربران می توانند به وسیله هش تراکنش ها، کلیه اطلاعات مرتبط با آن تراکنش مثل توکن ها، قراردادهای هوشمند و آدرس کیف پول های ارز دیجیتال را مشاهده کنند.

جدا از این، برای استفاده از امکانات وب سایت اتر اسکن، به هیچ گونه ثبت نام در این سایت نیازی نخواهد بود، اما کاربران می توانند با ساخت یک حساب کاربری، از قابلیت های بیشتری که در این وب سایت گنجانده شده است بهره مند شوند؛ برای مثال با ثبت نام در این سایت می توان از امکاناتی مانند تنظیم هشدار مربوط به تراکنش های ورودی، دسترسی به ابزارهای توسعه دهنده و ساخت داده های ورودی واستفاده کرد.

همچنین وب سایت اتر اسکن هیچ گونه کیف پول ارز دیجیتالی را برای استفاده یا ذخیره کلیدهای خصوصی در اختیار کاربران خود قرار نمی دهد. از طرفی نمی توان از این وب سایت برای ترید و معامله ارزها نیز استفاده کرد. درنتیجه اینکه این سایت تنها یک منبع برای مشاهده اطلاعات مربوط به بلاک چین و یک پایگاه داده از قراردادهای هوشمند است.

اما اگر به دنبال انجام تراکنش یا ذخیره رمز ارزهای خود هستید، پیشنهاد ما به شما استفاده از کیف پول های ارز دیجیتالی مثل تراست ولت (Trust Wallet)، متامسک (MetaMask)، مث ولت (Math Wallt) یا بایننس چین ولت (Binance Chain Wallet) است. به طورکلی کاربران می توانند از سایت اتراسکن در موارد زیر استفاده کنند:

  • محاسبه کارمزد گس در شبکه اتریوم
  • جست وجو و تأیید قراردادهای هوشمند
  • مشاهده دارایی های دیجیتالی که در یک آدرس کیف پول عمومی ذخیره شده اند.
  • تراکنش هایی که در لحظه در بلاک چین اتریوم انجام می شوند.
  • جست وجوی تراکنش انجام شده مربوط به هرکدام از کیف پول های اتریوم
  • یافتن قراردادهای هوشمندی با کد منبع تأییدشده
  • پیگیری قراردادهای هوشمندی که یک کاربر منحصربه فرد به وسیله ولت خود آن ها را تأیید کرده است.
  • بررسی و لغو دسترسی به ولت، برای هرکدام از اپلیکیشن های غیرمتمرکز
  • پیگیری روند انتقال و پیشرفت یک تراکنش

چرا کاربران باید از اتراسکن استفاده کنند؟

اتر از جمله محبوب ترین و ایمن ترین جست وجوگرهای بلاک چین در شبکه اتریوم است. با وجود این، درک علت استفاده از یک مرورگر بلاک چین مانند سایت اتراسکن برای بررسی اطلاعات درون شبکه ای (On-chain) نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. درحقیقت، برخورداری از دانش بیشتر به نسبت نحوه تعامل با بلاک چین، به درک بهتر رویدادهای مرتبط با تراکنش ها و اپلیکیشن های غیرمتمرکز کمک می کند. همچنین این دانش راهی برای ایمن نگاه داشتن کاربران و کمک به شناسایی فعالیت های مشکوک در بلاک چین را در اختیار کاربران قرار می دهد.

برای مثال، اتر اسکن هشدارهای مرتبط با فعالیت نهنگ های بازار ارزها، انتقال حجم بالایی از ارزهای دیجیتال به یک صرافی را به اطلاع کاربران می رساند. البته با وجود اینکه این اطلاعات همواره هشداردهنده نیستند، نشانه ای در راستای فروشی عظیم در بازار به حساب می آیند. همچنین کاربران می توانند از فعالیت های بنیان گذاران یک پروژه ویژه یا توکن هایی که به آن ها علاقه مند هستند نیز اطلاع داشته باشند. این موضوع به شناسایی پروژه های اسکم یا کلاه برداری بالقوه یا راگ پول (Rug Pull) که طی آن ها توسعه دهندگان با فروش تمامی ارزهای خود اقدام به ترک یک پروژه می کنند، کمک می کند.

علت ایمنی وب سایت اتراسکن

اساساً پس از آشنایی کامل با کاربردهای این سایت، این امکان وجود دارد به این موضوع فکر کنید که باوجود دسترسی این وب سایت به تمامی اطلاعات موجود در شبکه، آیا وب سایتی ایمن به حساب می آید؟ از طرف دیگر، Etherscan پلتفرمی متمرکز است و این موضوع نیز علت دیگری برای بی اعتمادی به آن خواهد بود.

دقت داشته باشید که به طورکلی در سایت اتراسکن، هیچ گونه آدرس خصوصی ذخیره نشده و این پلتفرم نیز تنها به اطلاعاتی که به شکل عمومی بر بستر بلاک چین اتریوم ذخیره شده اند، دسترسی خواهد داشت. درواقع اتر اسکن به هیچ عنوان به داده های خصوصی کیف پول ارز دیجیتال کاربران دسترسی ندارد.

از طرفی، اگر یک تراکنش در روند انجام و تأییدشدن با شکست روبه رو شود، این وب سایت قادر نیست مشکل آن را برطرف کند. درحقیقت Etherscan یک موتور جست وجوی بلاک چین ایمن است که قابلیت مشاهده و نظارت بر اطلاعات و تغییر برخی از آن ها را برای کاربران خود فراهم می کند.

سازگاری اتراسکن با NFT ها

اساساً بلاک چین اتریوم محبوب ترین بستر برای ساخت و انتقال توکن های غیر مثلثی (NFT) به حساب می آید. درواقع کاربرانی که اقدام به خریداری NFT های مبتنی بر اتریوم می کنند، می توانند این دارایی های خود را در سایت اتراسکن مشاهده و بررسی کنند. البته NFT های کاربران بر روی بلاک چین و در قالب یک توکن نشان داده می شوند، نه فایلی که آن NFT آن را نمایندگی می کند.

از طرفی کاربران برای دیدن خود اثر نیز می توانند از سایر ابزارهای مرتبط استفاده کنند. با وجود این، اتر اسکن دیگر اطلاعات NFT ها مثل شناسه توکن (Token ID) پروژه ای که آن توکن به آن تعلق دارد، سوابق تراکنش های آن و قرارداد هوشمند مرتبط با آن NFT را برای کاربران نمایش می دهد.

مفهوم «علامت تأیید آبی رنگ» در سایت اتراسکن

تیک یا علامت تأیید آبی در سایت اتراسکن به این معناست که توکن یا پروژه مدنظر، به صورت عمومی پذیرفته شده و موردعلاقه بیشتر کاربران قرار گرفته است. درحقیقت صفحه توکن یا پروژه ای که دارای علامت تأیید آبی رنگ باشد، در زمان جست وجو نیز به شکل برجسته و بالاتر از سایر نتایج به نمایش درمی آید.

درواقع این قابلیت اتر اسکن، ضمن اینکه سبب نمایش کلیه توکن ها و پروژه هایی بانام هایی مشابه می شود، آن هایی را که واقعی بوده و مورد تأیید عموم کاربران قرار گرفته اند، برای نمایش در اولویت قرار می دهد.

نحوه جست وجوی تراکنش یا آدرس کیف پول ارز دیجیتال در اتر اسکن

همان طور که در بالا اشاره کردیم، قابلیت اصلی سایت اتراسکن، ردیابی تراکنش هاست. درواقع درک چگونگی بررسی وضعیت ارزهای دیجیتال، کلیدی است برای باز کردن قفل کلیه اطلاعات مرتبط با یک بلاک چین منحصربه فرد؛ برای مثال تصور کنید شما ۰٫۰۲۵ اتر (ETH) را از کیف پول ارز دیجیتال خود، به یک آدرس عمومی مثل 0x480bbcb368197d44c6f54a738e59c33eff004b6a ارسال کنید. از طرفی شما برای این کار مبلغی به میزان ۰٫۰۰۱۵۵۹۲۱۲۶۷۴۵۳۷ ارز ETH را نیز به عنوان کارمزد می پردازید. با وجود این و بعد از انجام تراکنش، کیف پول ارز دیجیتال شما یک هش یا شناسه تراکنش را به شکل زیر برای شما به نمایش درمی آورد:

0x80a3cc0f344651b3de745b2f1efbe8d35d4f348e95b345c8a840ebf955414fa5

حال تصور کنید تمایل دارید تا تعداد تأییدهای این تراکنش و موفقیت آمیز بودن ارسال آن را بررسی کنید؛ از این رو برای انجام این کار نیاز است تا مراحل زیر را به دقت انجام دهید.

۱- در قدم اول باید وارد صفحه اصلی وب سایت اتر اسکن به آدرس etherscan.io شده و در بالای صفحه به گزینه جست وجو (Search) را انتخاب کنید.

۲- در این مرحله باید هش تراکنش (TX ID) را کپی و در قسمت زیر پیست کرده و سپس روی گزینه ذره بین کلیک کنید.

۳- در این قدم جزئیات مرتبط با تراکنش مدنظر، برای شما به نمایش درخواهد آمد.

سایت اتراسکن

از طرفی شما می توانید با کلیک روی گزینه «کلیک کردن برای مشاهده اطلاعات بیشتر Click to see More» اطلاعات بیشتری را درباره این تراکنش مشاهده کنید، اما در حال حاضر قصد این کار را نداریم و می خواهیم اطلاعات حیاتی وب سایت اتر اسکن را بررسی کنیم:

براساس داده های فوق، بررسی موفقیت آمیز بودن تراکنش و دریافت تأییدهای کافی نیز قابل مشاهده است. از طرفی، کاربران می توانند وضعیت تراکنش خود را با استفاده از جستجوی آدرس کیف پول ارز دیجیتال گیرنده بررسی کنند؛ از این رو برای انجام این کار، باید از بخش جست وجو استفاده کرده و آدرس کیف پول خود را در این بخش از سایت اتراسکن وارد کنیم.

برای مثال تصور کنید آدرس کیف پول ارز دیجیتال ما به شکل زیر است:

0x480bbcb368197d44c6f54a738e59c33eff004b6a

 در قسمت پایینی صفحه می توانیم لیستی از کلیه تراکنش های مرتبط با آدرس فوق را مشاهده کنیم:

در تصویر فوق، تراکنش مشخص شده با کادر قرمزرنگ، همان تراکنش مرتبط با ارسال ۰٫۰۲۵ ارز اتر است. از طرفی علامت سبزرنگ (IN) که در این کادر مشخص است نیز به این معناست که آدرس جست وجو شده، گیرنده این تراکنش بوده است. همچنین در بخش بالایی صفحه نیز، موجودی کلی کیف پول ارز دیجیتال مدنظر ما نیز به نمایش درآمده است.

نحوه جست وجوی قراردادهای هوشمند در سایت اتر اسکن

گر شما نیز به صورت دائم با قراردادهای هوشمند سروکار دارید، یادگیری روش یافتن این قراردادها در اتر اسکن، بسیار برای شما مفید خواهد بود. درحقیقت با استفاده از این روش، شما می توانید از ارسال وجوه خود به قراردادهای صحیح بیشتر مطمئن شوید. از طرفی، برخی از اوقات نیز برای افزودن یک توکن به یک کیف پول ارز دیجیتال، باید آدرس قرارداد هوشمند آن ارز را پیدا کنیم.

حال برای یافتن آدرس قرارداد هوشمند ارز مدنظر خود، باید از وب سایت هایی مثل کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، کوین گکو (GoinGecko) یا خود وب سایت مدنظر استفاده کرد. از طرفی با مراجعه به بخش توکن های سایت اتراسکن به آدرس etherscan.io/tokens می توان اقدام به جست وجوی توکن و یافتن قرارداد آن کرد.

نکته مهم در این بین این است که همواره باید از افزودن قرارداد هوشمند صحیح از طریق بررسی مجدد آن به وسیله وب سایت های فوق اطمینان حاصل کرد. برای مثال در ادامه می توانید آدرس توکن ERC-20 صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ را مشاهده کنید:

0x1f9840a85d5af5bf1d1762f925bdaddc4201f984

۱- شما می توانید آدرس قرارداد هوشمند فوق را کپی کرده و آن را در بخش جست وجوی وب سایت اتر اسکن پیست کنید. ضمناً می توانید با واردکردن عبارت UNI در این بخش، آدرس قرارداد هوشمند آن را نیز مشاهده کنید، اما بار دیگر تأکید می کنیم که کاملاً از صحیح بودن آدرس مدنظر خود، اطمینان پیدا کنید.

۲- حال با جست وجوی این آدرس، جزئیات مرتبط با موجودی داخل آن قرارداد هوشمند و سایر اطلاعات عمومی مرتبط با قرارداد توکن UNI برای شما به نمایش درخواهد آمد.

سایت اتراسکن

۳- در بخش پایینی صفحه نیز گزینه های تکمیلی دیگری مانند تراکنش ها، نظرات و خود قرارداد هوشمند نیز قابل مشاهده هستند. همچنین می توانید از طریق سربرگ قرارگرفته در بخش میانی صفحه، گزینه قرارداد (Contract) را انتخاب کرده تا اطلاعات موجود برای تعامل با آن و مطالعه قوانین صرافی یونی سواپ را نیز مشاهده کنید.

۴- بخش خواندن قرارداد (Read Contract) در سایت اتراسکن نیز نشان دهنده اطلاعات عمومی مرتبط با یک قرارداد هوشمند است. درحقیقت این گزینه به کاربران این امکان را می دهد تا مواردی مانند موجودی کیف پول های ارز دیجیتال یا آدرس های بخصوصی که امکان استفاده از توکن UNI داخل کیف پول کاربر را دارند، بررسی کنند.

سایت اتراسکن

جدا از موارد فوق، گزینه نگارش قرارداد (Write Contract) نیز قابلیت تعامل مستقیم با قرارداد را برای کاربران فراهم می کند. این گزینه در زمان دسترسی نداشتن به اپلیکیشن های غیرمتمرکز یا پلتفرم های حوزه امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) به دلیل مشکلات فنی یا خرابی وب سایت، بسیار کاربردی خواهد بود. در برخی زمان ها نیز می توانید بدون استفاده از API مرتبط با پروژه مدنظر خود، از طریق قرارداد هوشمند با آن تعامل پیدا کنید. همچنین گزینه ارتباط با وب 3 (Connect to Web3) در وب سایت اتر اسکن نیز امکان اتصال یک کیف پول ارز دیجیتال مثل متامسک یا بایننس چین ولت را به قرارداد مدنظر می دهد. 

ساده ترین کار در این بخش، ارسال ارزهاست؛ از این رو برای انجام این کار شما می توانید به وسیله گزینه ارسال از (transfer from)

 ارزهای خود را از آدرسی که به آن دسترسی دارید، به سایر آدرس های مدنظر خود ارسال کنید.

گزینه ارسال (transfer) در سایت اتراسکن نیز قابلیت انتقال رمز ارزهای مرتبط با یک قرارداد از کیف پول ارز دیجیتال متصل شده شما به آن را فراهم می کند؛ برای مثال، تراکنش زیر مربوط به ارسال یک واحد توکن UNI از یک کیف پول ارز دیجیتال متصل شده به یک آدرس کیف پول گیرنده است. دقت کنید که همواره باید برای ارسال، رقم اعشار (Decimals) صحیح و دقیق را برای میزان ارز مدنظر خود جهت ارسال مشخص کنید.

سایت اتراسکن

البته اغلب کاربران هیچ وقت نیازی به استفاده از این خصوصیات سایت اتراسکن پیدا نمی کنند. با این حال، یادگیری این موارد سبب می شود تا در صورت نیاز به دسترسی به وجوه ذخیره شده در یک قرارداد هوشمند، از چگونگی انجام این کار مطلع باشید.

چگونگی بررسی کارمزد گس در سایت اتراسکن

اساساً قیمت گس (Gas Price) بخشی از کارمزد مربوط به تراکنش های انجام شده در شبکه بلاک چین اتریوم است. درحقیقت این کارمزدها مستقیم به بلوکی وابسته است که تراکنش کاربر در آن قرار گرفته و با تغییر ارزش تراکنش، تغییر می کنند. از طرفی بسته به میزان شلوغی شبکه، هر بلوک دارای مجموعه کارمزدهای متفاوتی خواهد بود.

قابلیت ردیاب گس (Gas Tracker) در سایت اتراسکن، قادر است تفاوت بین قیمت گس ها در زمان های گوناگون را به کاربران نشان دهد. از طرفی این ابزار برای پیش بینی تقریبی میزان ازدحام شبکه اتریوم و میزان کارمزد موردنیاز برای انجام تراکنش نیز استفاده می شود.

چگونگی یافتن ایردراپ ها در سایت اتراسکن

سایت اتراسکن همچنین به عنوان یک پایگاه داده جهت یافتن ایردراپ های فعال در شبکه اتریوم نیز استفاده می شود. اساساً هر ایردراپ دارای قانون مشارکت مخصوص به خود است که از بخش جزئیات (Details) قابل مشاهده خواهد بود؛ از این رو شما می توانید فهرست ایردراپ های فعال در شبکه اتریوم را با مراجعه به بخش ایردراپ های وب سایت اتر اسکن به نشانی etherscan.io/airdrops مشاهده کنید.

سخن پایانی

سایت اتراسکن یک مرورگر بلاک چین رایگان و ساده و ابزاری قدرتمند برای یافتن اطلاعات تکمیلی درباره یک توکن، کیف پول ارز دیجیتال، قرارداد هوشمند و پروژه های ارز دیجیتال است. درحقیقت به وسیله سایت اتراسکن مشاهده اساسی ترین اطلاعات، در کمترین زمان ممکن میسر شده است. همچنین سایت اتراسکن اساس ایجاد مرورگرهای بلاک چین دیگری مانند BscScan بوده است.

درنتیجه اینکه شما برای تأیید وضعیت یک تراکنش یا بررسی قرارداد هوشمند یک اپلیکیشن غیرمتمرکز می توانید از قابلیت های منحصربه فرد وب سایت اتر اسکن استفاده کنید.

پرسش های متداول

۱- سایت اتراسکن چیست؟

سایت اتراسکن یک پلتفرم جست وجوگر بلاک چین و یک ابزار تحلیلی است که به کاربران این امکان را می دهد تا به جزئیات هر تراکنش انجام شده در بلاک چین اتریوم که در انتظار تأیید یا تأیید شده است، دسترسی داشته باشند.

۲- اتراسکن چه کاربردهایی دارد؟

  • محاسبه کارمزد گس در شبکه اتریوم
  • جست وجو و تأیید قراردادهای هوشمند
  • مشاهده دارایی های دیجیتالی که در یک آدرس کیف پول عمومی ذخیره شده اند.
  • تراکنش هایی که در لحظه در بلاک چین اتریوم انجام می شوند.
  • جست وجوی تراکنش انجام شده مربوط به هرکدام از کیف پول های اتریوم
  • یافتن قراردادهای هوشمندی با کد منبع تأییدشده
  • پیگیری قراردادهای هوشمندی که یک کاربر منحصربه فرد به وسیله ولت خود آن ها را تأیید کرده است.
  • بررسی و لغو دسترسی به ولت برای هرکدام از اپلیکیشن های غیرمتمرکز
  • پیگیری روند انتقال و پیشرفت یک تراکنش

۳- امنیت و حفظ حریم خصوصی در سایت اتراسکن به چه شکل است؟

به طورکلی تنها اطلاعاتی که در بلاک چین اتریوم عمومی هستند، در اتر اسکن نمایش داده خواهند شد؛ از این رو اطلاعاتی مانند کلیدهای خصوصی کاربران را نمی توان در این سایت مشاهده کرد و این پلتفرم هیچ کلید خصوصی را ذخیره نکرده و در هیچ یک از تراکنش های نشان داده شده دخیل نخواهد بود.

۴- چطور می توانیم از سایت اتراسکن استفاده کنیم؟

برای استفاده از سایت اتراسکن، تنها کافی است تا هر آدرس کیف پول عمومی اتریوم را در قسمت جست وجو که در بخش بالایی صفحه اصلی وب سایت اتر اسکن قرار دارد وارد کرده و بدین ترتیب می توانید کلیه تراکنش های مربوط به آن آدرس را مشاهده کنید.

۵- آیا برای استفاده از سایت اتراسکن نیاز به ساخت حساب کاربری است؟

اساساً کاربران برای استفاده از این سایت نیازی به ساخت حساب کاربری ندارند. با این حال، ایجاد حساب کاربری به کاربران قابلیت دسترسی به ویژگی های اضافی مثل امکان ردیابی آدرس ها و دریافت اعلان ها در زمان وقوع تراکنش ها را می دهد.

۶- اتراسکن چه اطلاعاتی را در اختیار کاربران قرار می دهد؟

به صورت کلی سایت اتراسکن این قابلیت ها و توانایی ها را در اختیار کاربران قرار می دهد:

  • هش تراکنش
  • تعداد بلوک هایی که تراکنش در آن ها ثبت شده
  • زمان تأیید تراکنش
  • آدرس گیرنده و فرستنده
  • کارمزد گس (کارمزد)
  • ارزش ارسال شده در تراکنش
  • تمامی کارمزد تراکنش