متاورس مفهومی از دنیای دیجیتال سهبعدی است که شامل فضاهای مجازی است و در آن با استفاده از آواتاری که ایجاد میکنید، میتوانید این فضاها را کشف کنید. شما بهراحتی میتوانید در این فضا بازی کنید، به خرید بروید، با دوستان خود در کافیشاپ قرار بگذارید، با همکاران خود در یک دفتر کاری جلسه برگزار کنید یا مشغول کار شوید. در این فضا، برخی از بازیهای ویدئویی و ابزارهای اجتماعی سازی، پیشتر عناصر متاورس خاصی را در اکوسیستم خود اجرا کردهاند. بازی دیسنترالند و سندباکس برخی از پروژههای ارزهای دیجیتال هستند که در حال حاضر دنیای دیجیتال خود را راهاندازی کردهاند.
با وجود همه این موارد، مفهوم متاورس همچنان مفهومی نسبتاً جدید است و بیشتر قابلیتهای آن نیز در دست توسعه هستند. شرکتهایی مانند فیسبوک (متا) و مایکروسافت که در مقاله مربوط به برترین شرکتهای فعال در حوزه متاورس به آنها اشاره کردیم نیز ایجاد نسخههای خود از متاورس را شروع کردهاند. شرکتهای تکنولوژی برای ارائه تجربه مجازی فراگیر، از تکنولوژیهای پیشرفته برای تقویت توسعه دنیای سهبعدی استفاده میکنند. این تکنولوژیها شامل بلاک چین، واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR)، بازسازی سهبعدی، هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیا (IoT) است. در این مقاله از سری مقالات آموزش ارز دیجیتال، به معرفی و بررسی شش تکنولوژی برتر متاورس پرداختهایم؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.
آغاز متاورس
ایده متاورس از نیل استفنسون در سال 1992 سرچشمه گرفت. رمان علمی- تخیلی او «تصادف در برف» دنیای آنلاینی را تصور میکرد که در آن مردم میتوانستند از آواتارهای دیجیتال برای کشف و فرار از دنیای واقعی استفاده کنند. بعدها شرکتهای بزرگ فناوری ساخت نسخههای خود از یک متاوریسم آیندهنگر را شروع کردند. اکنون باید دانست متاورس چیست و شرکتهای بزرگ چگونه در جبهه فناوری به آن نزدیک میشوند؟
متاورژن چیست؟
هیچکس نمیداند دنیای متاورس تنها یک دنیای بزرگ و فراگیر خواهد بود یا ادغامی از چند متاورس که بتوانید در اطراف آن سفر کنید. همانطور که این ایده همچنان در حال توسعه است، انتظار میرود فراتر از بازیهای ویدئویی و پلتفرمهای رسانههای اجتماعی گسترش یابد. دورکاری، حکمرانی غیرمتمرکز و هویت دیجیتال تنها برخی از ویژگیهای بالقوهای هستند که متاورس میتواند از آن پشتیبانی کند. همچنین امکان چندبعدیشدن یا استفاده از هدستها و عینکهای واقعیت مجازی برای کاربران وجود دارد؛ به این صورت که کاربران میتوانند بهصورت فیزیکی در اطراف قدم بزنند و فضاهای سهبعدی را کشف کنند.
آخرین پیشرفتهای دنیای متاورس
با تغییر نام فیسبوک به متا در اکتبر 2021، متاورس به کلمهای محبوب و جدید تبدیل شد. این غول رسانههای اجتماعی برای انجام تغییر نام تجاری خود، منابعی را در بخش جدیدی به نام Reality Labs قرار داد تا حداقل 10 میلیارد دلار برای تغییر نام خود در سال 2021 خرج کند. هدف مارک بهعنوان مدیرعامل این شرکت آن است که محتوا، نرمافزار و همچنین هدستهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را توسعه دهد. زاکربرگ بر این باور است که در آینده استفاده از ابزارهای دنیای متاورس بهاندازه تلفنهای هوشمند گسترش خواهد یافت.
همهگیری کووید-19 علاقه به توسعه متاورژنها را نیز تسریع کرده است. از آنجا که افراد بیشتری فعالیتهای خود را بهصورت دورکاری انجام میدهند، تقاضا برای راههای تعاملی بیشتر برای ارتباط با دیگران افزایش یافته است. این فضاهای سهبعدی به کارکنان یک شرکت این امکان را میدهد تا به جلسات خود بپیوندند، به هم نزدیک شوند و در یک محیط با هم همکاری و تعامل کنند. مایکروسافت Mesh که در نوامبر 2021 رونمایی شد، نمونهای از آن است. نرمافزار تیم ورک Mash فضاهایی همهجانبه برای کاربران دارد تا با استفاده از آواتارهای خود با هم ترکیب شوند و با یکدیگر همکاری کنند. همچنین جلسات تیم از راه دور را جذابتر و سرگرمکنندهتر میکند.
بازی موبایل AR Pokémon Go یکی از اولین بازیهایی بود که به مفهوم متاورس دسترسی پیدا کرد و به بازیکنان اجازه داد پوکمونهای مجازی را در دنیای واقعی با استفاده از یک برنامه تلفن هوشمند شکار کنند. فورتنایت، یکی دیگر از بازیهای محبوب، محصول خود را به فعالیتهای مختلف در دنیای دیجیتال خود، از جمله میزبانی رویدادها و کنسرتهای برند، گسترش داده است. جدا از رسانههای اجتماعی و پلتفرمهای بازی، شرکتهای فناوری مانند انویدیا فرصتهای جدیدی را در دنیای مجازی باز کردهاند. Nvidia Omniverse یک پلتفرم بازطراحی شده برای اتصال فضاهای سهبعدی به یک جهان مشترک برای آسانسازی همکاری مجازی بین مهندسان، طراحان و سازندگان است. این پلتفرم در حال حاضر در صنایع مختلف استفاده میشود؛ برای مثال گروه BMW از Omniverse برای کاهش زمان تولید و بهبود کیفیت محصول با تولید هوشمند استفاده میکند.
6 تکنولوژی کلیدی که متاورس را تقویت می کند
برای همهجانبهتر کردن تجربه متاورس، شرکتها از تکنولوژیهای پیشرفته مانند بلاک چین، واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR)، بازسازی سهبعدی، هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیا (IoT) استفاده میکنند.
1- دنیای سهبعدی بلاک چین و ارز دیجیتال
2- واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR)
بهطورکلی نحوه کار واقعیت افزوده و واقعیت مجازی بهعنوان تکنولوژی برتر متاورس، مدل اولیه دنیای متاورس را نشان میدهد. VR در حال حاضر در حال ایجاد یک دنیای دیجیتالی است که محتوای بصری-تخیلی را در خود جای داده است. با گستردهشدن این تکنولوژی، VR میتواند تجربه متاورس را برای شبیهسازی فیزیکی با تجهیزات واقعیت مجازی گسترش دهد. کاربران میتوانند احساس کنند، بشنوند و با افراد دیگر نقاط جهان ارتباط برقرار کنند. با توجه به تبلیغات پیرامون متاورس میتوان انتظار داشت که شرکتهای متاورس بیشتری در آینده نزدیک در توسعه تجهیزات واقعیت افزوده و واقعیت مجازی سرمایهگذاری کنند.
3- هوش مصنوعی (AI)
در متاورس میتوان هوش مصنوعی را برای شخصیتهای غیر بازیکن (NPC) در سناریوهای مختلف اعمال کرد. NPC ها تقریباً در هر بازی وجود دارند. آنها بخشی از محیط بازی هستند که برای واکنش و پاسخ به اقدامات بازیکنان طراحی شدهاند. با تواناییهای پردازشی هوش مصنوعی میتوان NPC ها را در فضاهای سهبعدی قرار داد تا مکالمات واقعی با کاربران را تسهیل کنند یا کارهای خاص دیگری را انجام دهد. برخلاف یک کاربر انسانی، یک NPC AI میتواند بهتنهایی اجرا شود و میلیونها بازیکن همزمان از آن استفاده کنند. همچنین میتواند به چندین زبان مختلف کار کند.
یکی دیگر از کاربردهای بالقوه هوش مصنوعی در ایجاد آواتارهای متاورس است. از موتورهای هوش مصنوعی میتوان برای تجزیه و تحلیل تصاویر دوبعدی یا اسکنهای سهبعدی برای تولید آواتارهایی استفاده کرد که واقعیتر و دقیقتر به نظر میرسند. برای پویایی بیشتر فرایند هوش مصنوعی میتواند برای ایجاد حالات چهره، مدل مو، لباسها و ویژگیهای مختلف برای بهبود انسانهای دیجیتالی که ایجاد میکنیم استفاده شود. در متاورس میتوان هوش مصنوعی را برای شخصیتهای غیر بازیکن (NPC) در سناریوهای مختلف اعمال کرد.
NPC ها تقریباً در هر بازی وجود دارند. آنها بخشی از محیط بازی هستند که برای واکنش و پاسخ به اقدامات بازیکنان طراحی شدهاند. با تواناییهای پردازشی هوش مصنوعی، NPC ها را میتوان در فضاهای سهبعدی قرار داد تا مکالمات واقعی با کاربران را تسهیل کند یا کارهای خاص دیگری را انجام دهد. برخلاف یک کاربر انسانی، یک NPC AI میتواند بهتنهایی اجرا شود و میلیونها بازیکن همزمان از آن استفاده کنند. همچنین میتواند به چندین زبان مختلف کار کند.
4- بازسازی سه بعدی
یکی از چالشهای متاورس ایجاد یک محیط دیجیتالی است که تا حد امکان نزدیک به دنیای واقعی ما به نظر برسد و بهکمک بازسازی سهبعدی میتواند فضاهای واقعی و طبیعی ایجاد کند. از طریق دوربینهای سهبعدی ویژه میتوانیم با ارائه مدلهای فوتورئالیستی سهبعدی دقیق ساختمانها، مکانهای فیزیکی و اشیا، دنیای خود را مجازی کنیم. سپس دادههای فضایی سهبعدی و عکاسی 4K HD به رایانهها منتقل میشوند تا یک نسخه شبیهسازی مجازی در متاورس را پردازش و تولید کنند و کاربران بتوانند بهراحتی آن را تجربه کنند. این کپیهای مجازی از اجرام دنیای فیزیکی را میتوان بهعنوان دوقلوهای دیجیتال نیز نام برد.
5- اینترنت اشیا (IoT)
چالشهای متاورس
متاورس هنوز در مراحل اولیه توسعه خود است. برخی چالشها عبارتاند از احراز هویت و کنترل حریم خصوصی. در دنیای واقعی، در بیشتر موارد شناسایی یک فرد دشوار نیست، اما همانطور که مردم با آواتارهای خود دنیای دیجیتال را طی میکنند، تشخیص یا اثبات اینکه شخص مقابل کیست دشوار خواهد بود؛ برای مثال بازیگران مخرب یا حتی رباتها میتوانند با تظاهر به شخص دیگری وارد متاورس شوند. سپس میتوانند از این کار برای آسیبرساندن به اعتبار خود یا کلاهبرداری سایر کاربران استفاده کنند. چالش دیگر حریم خصوصی است. متاورس برای ارائه تجربهای فراگیر به دستگاههای واقعیت افزوده و واقعیت مجازی متکی است. این فناوریها با قابلیتهای دوربین و شناسههای منحصربهفرد میتوانند درنهایت به انتشار نامطلوب اطلاعات شخصی منجر شوند.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی و معرفی شش تکنولوژی برتر متاورس پرداختیم. درحالیکه متاورس هنوز در حال توسعه است، بسیاری از شرکتها در حال بررسی پتانسیل آن هستند. در فضای کریپتو، دیسنترالند و سندباکس پروژههای قابلتوجهی هستند، اما شرکتهای بزرگی مانند مایکروسافت، انویدیا و فیسبوک نیز درگیر این موضوع هستند. با پیشرفت فناوریهای AR، VR و AI، احتمالاً شاهد ویژگیهای جدید و هیجانانگیزی در این جهانهای مجازی و بدون مرز خواهیم بود.
پرسشهای متداول
بلاک چین، واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR)، بازسازی سهبعدی، هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیا (IoT)، تکنولوژیهایی هستند که دنیای متاورس را تقویت میکنند.
برخی از چالشها عبارتاند از احراز هویت و کنترل حریم خصوصی.
ایده متاورس از نیل استفنسون در سال 1992 سرچشمه گرفت. رمان علمی- تخیلی او «تصادف در برف» دنیای آنلاینی را تصور میکرد که در آن مردم میتوانستند از آواتارهای دیجیتال برای کشف و فرار از دنیای واقعی استفاده کنند.













































