نورالینک یک شرکت تازه تأسیس و جاه طلب در زمینه تکنولوژی عصبی است که هدف آن به روزرسانی و ارتقای پیچیده ترین ارگان دنیا یعنی مغز انسان است. این شرکت را کارآفرین سریالی معروف، ایلان ماسک تأسیس کرده است و قصد دارد تراشه های خیلی کوچکی را از طریق عمل روی مغز انسان نصب کند تا بتواند با معلولیت های ذهنی و دیگر مشکلات پزشکی مقابله کند. از طریق این تراشه انسان ها می توانند از کامپیوترها و دستگاه های مختلف تنها با کمک ذهن خودشان استفاده کنند. در حال حاضر این ایده تنها یک ایده علمی تخیلی است که بیشتر در فیلم ها دیده می شود و هنوز نتوانسته است به صورت کامل عملی شود. در این میان، ایلان ماسک عقیده دارد که این تراشه مانند یک ساعت هوشمند است که روی مغز شما نصب می شود، اما موضوع این است که نصب آن به هیچ عنوان ساده نیست. برای نصب این تراشه باید بیش از سه هزار الکترود، از طریق ۹۶ رشته نازک به ذهن شما متصل شود. ابعاد هرکدام از این الکترودها چیزی بین ۴ تا ۶ میکرومتر است. این الکترودها به یک تراشه با نام N1 وصل می شوند که ابعادی برابر با 8×23 میلی متر دارند.
نحوه کار نورالینک
ذهن انسان بیش از ۸۶ میلیارد نورون یا رشته عصبی دارد که اطلاعات را به کمک سیگنال های الکتریکی از طریق سیناپس ها ارسال می کنند. با استفاده از نورالینک تمامی رشته های دستگاه به مغز متصل خواهند شد و می توان بیش از ۱۰۰۰ نورون مغزی را لحظه به لحظه مانیتور کرد. با وجود اینکه این مقدار به نظر خیلی کم می رسد، تمامی سیگنال های تقویت شده دریافتی توسط آن ها ضبط شده و به عنوان یک دستور دیجیتال بررسی می شوند. دستورات برگشتی هم به صورت تحریک کننده های الکتریکی دوباره به مغز ارسال خواهند شد. در حال حاضر داده ها از طریق یک پورت USB-C به تراشه انتقال داده می شوند، اما هدف نهایی آن این است که این کار از طریق یک سیستم بیسیم انجام شود.
همچنین ممکن است بیشتر از یک تراشه داخل مغز یک نفر نصب شود تا اطلاعات از قسمت های مختلفی از مغز خوانده شود. به جای اینکه تراشه توسط انسان وارد مغز شود، از یک ربات جراح استفاده می شود که می تواند در هر دقیقه ۶ رشته مختلف را وارد مغز انسان کند. هر رشته نیز ۳۲ الکترود مختلف دارد؛ یعنی در هر دقیقه بیش از ۱۹۲ الکترود روی مغز فرد موردنظر نصب می شود. این عمل از طریق یک بریدگی ۲ میلی متری انجام شده و نصب قطعات نیز با یک میکروسکوپ فوق دقیق انجام می شود تا هیچ رگی آسیب نبیند. در وب سایت این پروژه درباره کارهایی که با استفاده از نورالینک می توانید انجام دهید، گفته شده است که شما می توانید یک گوشی آیفون یا موس و کیبورد بلوتوث را تنها از طریق فکرکردن به اینکه می خواهید چه کاری انجام دهید، کنترل کنید. همچنین یک نرم افزار اختصاصی هم برای نورالینک طراحی شده است که از طریق آن می توانید کارهایی مثل حرکت دادن موس را به مغز خودتان آموزش دهید. در این اپ، بازی های مختلفی وجود دارد که سبب افزایش سرعت و دقت شما خواهد شد.
هدف ایلان ماسک از نورالینک
هدف اصلی ایلان ماسک از توسعه پروژه نورالینک کمک به افراد دارای معلولیت و به ویژه افراد دارای معلولیت حرکتی است. این تکنولوژی می تواند به این دسته از افراد کمک کند تا استقلال خودشان را دوباره به دست بیاورند و تنها کافی است به کار موردنظر خودشان فکر کنند تا انجام شود. از طریق نورالینک افرادی که دارای معلولیت حرکتی هستند، می توانند کار با کامپیوتر، کنترل ارگان های مصنوعی، نوشتن مقالات مختلف یا حتی نقاشی کشیدن و… را تنها با فکرکردن انجام دهند. همچنین در آینده نورالینک می تواند در درمان بیماری هایی مانند تشنج، آسیب مغزی، پارکینسون، سکته، زوال عقل و حتی نقص بینایی و شنوایی به بیماران کمک کند. نورالینک اهداف تجاری متعددی هم دارد؛ برای مثال به گفته ایلان ماسک، این پروژه می تواند موسیقی را به صورت مستقیم روی مغز شما پخش کند و در آینده ممکن است شرایطی به وجود بیاید که حتی نیاز نباشد به مکالمات مختلف هم گوش کنید. با حذف پروسه لمس کیبورد، نورالینک می تواند سرعت نوشتن مقالات مختلف را نیز افزایش دهد و بدون در دست گرفتن فرمان رانندگی کنید.
آینده نورالینک
از لحاظ سرمایه و ارزش، نورالینک احتمالاً از شرکت هایی مانند اپل و آمازون نیز بزرگ تر و قوی تر خواهد بود و حتی ممکن است شما را از داشتن گوشی موبایل یا ساعت هوشمند بی نیاز کند؛ در این صورت شما می توانید تمامی کارهایی که نیاز دارید این دستگاه ها انجام دهند، در ذهن خودتان انجام دهید. به همین دلیل موفقیت نورالینک، سبب تغییر خط سیر نوآوری های آینده خواهد شد. درواقع در حال حاضر که به نورالینک فکر می کنیم، تکنولوژی هایی مثل واقعیت مجازی و واقعیت افزوده کاملاً بی استفاده به نظر می رسند.
اما هدف نورالینک فراتر از چیزهایی مثل واقعیت افزوده است؛ برای مثال با وجود این پروژه کارهایی مانند تله پاتی خیلی هم دور از تصور نیستند و می توانید سیگنال های الکتریکی را که توسط این دستگاه دریافت می شوند، به صورت بی سیم به دستگاه های دیگر نیز منتقل کنید. انتقال پیام میان دستگاه های نورالینک مثل این است که یک عکس را از طریق تلگرام برای دیگران ارسال کنید. حتی ممکن است در آینده از طریق نورالینک بتوانید با افرادی که در سیاره های دیگر زندگی می کنند، تماس بگیرید. ممکن است در آینده این پروژه بتواند سیگنال های الکتریکی را به راحتی به تصویر یا پیام های ویدئویی ارسال کند و آن ها را برای افراد دیگر بفرستد. این قابلیت با گذر زمان نیز بهبود می یابد.
نورالینک یا متاورس
ایلان ماسک، در یک مصاحبه به شدت به مفهوم متاورس حمله کرد و آن را بیشتر تاکتیکی تبلیغاتی دانست. او عقیده دارد که نورالینک آینده اینترنت است و متاورس به هیچ عنوان نمی تواند با این پروژه رقابت کند. زمانی که از او درباره متاورس پرسیده شد، این طور پاسخ داد که «به نظر من هیچ کس دوست ندارد یک صفحه نمایش را تمام روز روی صورت خودش نصب کند تا بتواند از متاورس استفاده کند. فکر نمی کنم پروژه متاورس در آینده بتواند موفقیت چندانی کسب کند، اما در حال حاضر افراد زیادی در حال صحبت درمورد آن هستند».
او هنگام صحبت درباره متاورس و واقعیت مجازی، بیان کرد که فکر نمی کند در آینده کسی بتواند دنیای فیزیکی را ترک کند تا در یک دنیای مجازی زندگی کند. او با اشاره به تجربیات شخصی خود بیان کرد که استفاده از عینک های واقعیت مجازی سبب مشکلاتی مثل ماشین زدگی خواهد شد و هیچ کس نمی تواند در طولانی مدت از آن ها استفاده کند.
سخن پایانی
از آنجا که پروژه نورالینک هنوز در مراحل تست خود قرار دارد، نمی توانیم به یک کلینیک جراحی مراجعه کنیم و بخواهیم این تراشه را روی ذهن ما نصب کند. همچنین به نظر می رسد به زودی هم قرار نیست این اتفاق رخ دهد و به همین دلیل هیچ خبری از قیمت احتمالی این تراشه وجود ندارد، اما به نظر می رسد قیمت آن بیشتر از حد معمول باشد. موضوع مهمی که درباره این تراشه وجود دارد، بحث های اخلاقی مربوط به آن است. به دلیل قیمت بسیار بالا، این تراشه احتمالاً قبل از همه روی افراد پولدار جامعه نصب می شود که ممکن است سبب ایجاد فاصله طبقاتی شود.
پرسش های متداول
نورالینک یک شرکت تازه تأسیس و جاه طلب در زمینه تکنولوژی عصبی است که هدف آن به روزرسانی و ارتقای پیچیده ترین ارگان دنیا یعنی مغز انسان است. این شرکت را کارآفرین سریالی معروف، ایلان ماسک تأسیس کرده است و قصد دارد تراشه های بسیار کوچکی را از طریق عمل روی مغز انسان نصب کند تا بتواند با معلولیت های ذهنی و دیگر مشکلات پزشکی مقابله کند.
ذهن انسان بیش از ۸۶ میلیارد نورون یا رشته عصبی دارد که اطلاعات را به کمک سیگنال های الکتریکی از طریق سیناپس ها ارسال می کند. با استفاده از نورالینک تمامی رشته های دستگاه به مغز متصل می شوند و می توان بیش از ۱۰۰۰ نورون مغزی را به صورت لحظه به لحظه مانیتور کرد.
از لحاظ سرمایه و ارزش، نورالینک احتمالاً از شرکت هایی مانند اپل و آمازون نیز بزرگ تر و قوی تر خواهد بود و حتی ممکن است شما را از داشتن گوشی موبایل یا ساعت هوشمند نیز بی نیاز کند. شما می توانید تمامی کارهایی که نیاز دارید این دستگاه ها انجام دهند، در ذهن خودتان انجام دهید. به همین دلیل موفقیت نورالینک، سبب تغییر خط سیر نوآوری های آینده خواهد شد. درواقع در حال حاضر که به نورالینک فکر می کنیم، تکنولوژی هایی مثل واقعیت مجازی و واقعیت افزوده کاملاً بی استفاده به نظر می رسند.