فناوری همه عرصه های زندگی ما را دربرگرفته و تحولی شگرف در تمام سیستم ها و ساختار معاملات ایجاد کرده است. در این میان، فناوری های مدرن مانند متاورس و بسیاری از مفاهیم دیگر به نوعی با ارزهای دیجیتال درآمیخته شده اند و به این ترتیب تجربه های جدیدی را برای بشر ممکن کرده اند که تا پیش از این رؤیایی بیش نبوده اند. برای بررسی مبحث این مقاله که به بررسی مفاهیم واقعیت مجازی و واقعیت افزوده و البته تفاوت میان آن ها خواهیم پرداخت، لازم است مفاهیم دیگری مانند متاورس را بشناسیم که در ادامه به صورت خلاصه برای شما شرح داده شده اند.
متاورس چیست و چه هدفی را دنبال می کند؟
متاورس مفهومی بسیار جدید است که در حال حاضر برای بسیاری از مردم مبهم بوده و ممکن است افراد به دلیل ناآگاهی از آن تعریف و برداشت متفاوتی داشته باشند، اما اگر بخواهیم تعریفی کلی از متاورس داشته باشیم، می توان گفت: متاورس یک فضای مجازی مشترک را نشان می دهد که هر شخصی می تواند از طریق اینترنت به آن دسترسی داشته باشد و به کاربران این امکان را می دهد تا به جای تماشای محتوا، آن محتوا را احساس کنند. درواقع متاورس آینده ای را ارائه می دهد که در آن می توانیم از هم پوشانی بین زندگی فیزیکی و دیجیتالی لذت بیشتری ببریم.
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که متاورس زمانی به شکل گسترده استفاده می شود که طبیعی ترین و نزدیک ترین تجربه را به سیستم ادراکی انسان ارائه دهد و بتواند راه را برای تجربه های تعاملی هموار کند؛ برای مثال تصور کنید بتوانید به صورت هولوگرافیک (نمایش به صورت سه بعدی) خود را به جشن تولدی که قادر به شرکت در آن نبودید، منتقل کنید. فراموش نکنید که مردم به صورت ذاتی علاقه دارند تجربه هایی را داشته باشند که به نوعی زندگی واقعی را منعکس کند. برای این منظور، به تازگی بسیاری از فناوری های مدرن ظاهر شده اند که در رأس آن ها واقعیت مجازی و واقعیت افزوده قرار گرفته اند که در ادامه مقاله این مفاهیم را به صورت مجزا شرح خواهیم داد.
همان طور که می بینید، استفاده از فناوری های مختلف و ترکیب آن ها با بازار ارزهای دیجیتال، این حوزه را روز به روز جذاب تر و امکان کسب سود را از راه های مختلف برای کاربران فراهم کرده است. با وجود چنین امکاناتی، اگر کاربری قصد کسب سود از بخش های مختلف این حوزه را داشته باشد، باید این مفاهیم را در کنار انواع تحلیل بیاموزد تا درک و فعالیت در آن ها برای او ساده تر شود. برای رسیدن به چنین هدفی بهترین راه شرکت در کلاس آموزش ارز دیجیتال است که می توانید به صورت آنلاین یا حضوری در بهترین آن ها شرکت کنید.
واقعیت مجازی (VR) چیست و چگونه کار می کند؟
VR (Virtual reality) یک شبیه سازی کامپیوتری است که سعی دارد جهان یا واقعیتی جایگزین را برای انسان خلق کند. در اصل این فناوری یک واقعیت تخیلی است که توسط کامپیوتر تولید شده است و تلاش دارد آن قدر به واقعیت نزدیک شود که تجربه سه بعدی واقعی را برای کاربر ایجاد کند. با استفاده از VR کاربر می تواند رویدادهایی را تجربه کند که ممکن است امتحان کردن آن ها در دنیای واقعی دشوار یا کاملاً تخیلی و غیرممکن باشد. این فناوری تجربه زندگی در واقعیتی است که در اصل وجود ندارد یا ممکن است در مکانی واقع شده باشد، اما بنا به دلایلی در دسترس نباشد؛ برای مثال غواصی در زیر آب که امکان آن برای هرکسی ممکن نیست.
Virtual reality متکی به مجموعه ای از ابزارهای ویژه مانند عینک VR، هدفون، دستکش لمسی و… است که در حال حاضر نیز برای عموم در دسترس هستند. این ابزارها تصاویر یا ویدئوها را از طریق یک هدست و سیستم صوتی نمایش می دهند و سعی دارند برای کاربر محیطی کاملاً شبیه به واقعیت ایجاد کنند؛ برای مثال کاربر می تواند با استفاده از دستکش لمسی، واقعیتی مجازی را با دستان خود احساس کند، شیء را جابه جا کند یا حتی گیتار بزند.
تا امروز واقعیت مجازی پیشرفت فوق العاده ای داشته و در ایجاد محیطی تعاملی، بسیار خوب عمل کرده است. تصور کنید این امکان برای شما فراهم باشد تا به داستانی بروید که به واقعیت نزدیک باشد، بتوانید با وقایع موجود در آن ارتباط برقرار کنید و کاملاً احساسشان کنید! این تجربه می تواند بسیار شگفت انگیز باشد و احتمالاً هیجان زیادی را به همراه خواهد داشت.
مزایا و معایب VR
مانند هر موضوعی استفاده از فناوری Virtual reality نیز مزایا و معایب مختص به خود را دارد.
مزایای واقعیت مجازی
- Virtual reality در بسیاری از حوزه ها وارد شده است و با ایجاد یک فضای سه بعدی تجربه پرواز، نگاه کردن، آزمایش کردن و… را برای کاربر فراهم می کند.
- این فناوری با ایجاد محیط تعاملی در بسیاری از حوزه ها مانند آموزش، کار را راحت تر می کند. علاوه بر آن به کاربران اجازه می دهد آزمایش های خود را در محیطی مصنوعی انجام دهند.
- این فناوری در خلق دنیای واقع گرایانه و کشف جهان به کاربر کمک می کند و شانس تجربه هایی را به بشر می دهد که شاید در دنیای واقعی چندان ساده به نظر نرسد. یکی از بهترین نمونه های واقعیت مجازی، سفر به قعر اقیانوس ها است که استقبال بسیاری از آن شده است.
معایب واقعیت مجازی
- نکته ای که باید به آن توجه کرد، این است که Virtual reality اساساً به تنهایی ناقص است؛ زیرا انسان به صورت ذاتی علاقه دارد در محیطی طبیعی و واقعی قرار بگیرد که VR نمی تواند به تنهایی یک تجربه طبیعی برای انسان ایجاد کند و به دلیل کارکرد آن توانایی غلبه بر دنیای واقعی را ندارد.
- این فناوری برای اجرا به ابزار و دستگاه های VR نیاز دارد که پرداخت هزینه بالای آن برای برخی از افراد جامعه خیلی آسان نیست.
- از کاربران نمی توانند برای مدت طولانی و مستمر از این ابزار استفاده کنند؛ زیرا هرکدام از ابزارهای موردنیاز برای این فناوری وزنی دارند و تحمل آن ها برای طولانی مدت چندان ساده نیست.
- اشکال دیگری که گاهی برای این فناوری شمرده می شود، این است که برای فعالیت در آن، کاربر هیچ گونه ارتباطی با دنیای واقعی ندارد و به طور کامل در فضای دیگری قرار می گیرد که به هر حال واقعی نیست.
- علاوه بر موارد فوق آموزش مهارت های گوناگون در محیط VR هرگز نتیجه ای مشابه آموزش و کار در دنیای واقعی را ندارد و تضمینی برای موفقیت فردی که وظایف خود را به طور کامل در محیط VR انجام داده است، وجود ندارد.
کاربردهای فناوری VR
کاربردهای فناوری واقعیت مجازی و واقعیت افزوده به حوزه بازی و سرگرمی محدود نمی شود، بلکه کاربردهای مختلفی را در بسیاری از زمینه های صنعتی، تجاری و آموزشی ارائه می دهد. بسیاری از شرکت های بین المللی مانند آمازون، متا (فیسبوک سابق) و گوگل روی این فناوری ها سرمایه گذاری کرده اند. در ادامه مهم ترین حوزه ها و کاربردهای Virtual reality را معرفی کرده ایم.
-
درمان
بهداشت و درمان یکی از بزرگ ترین کاربردهای VR است که شامل شبیه سازی جراحی، جراحی رباتیک و درمان فوبیاست. همچنین این فناوری فرصت های آموزش جراحی را گسترش می دهد و دانشجویان می توانند بدون ایجاد خطر برای بیماران، به طور مجازی به تمرین و تحصیل بپردازند.
-
آموزش
VR می تواند آموزش را با ارائه تجربیات فراموش نشدنی (البته از نوع مجازی) برای دانش آموزان بهبود بخشد؛ زیرا به کمک این فناوری دانش آموز می تواند به خارج از کلاس و هر مکان منتقل شود و علاوه بر آن سبب شکوفایی استعداد و تخیلات دانش آموزان می شود.
-
بازی
فناوری واقعیت مجازی را می توان برای ساخت یک واقعیت خیالی در دنیای بازی ها استفاده کرد. در حال حاضر بازی های بسیاری مخصوص سیستم عامل های مختلف از جمله اندروید و IOS عرضه شده اند که به راحتی می توانید آن ها را دانلود کنید و به کمک هدست VR خود را در فضای بازی قرار دهید و به بازی کردن بپردازید.
-
نظامی و ارتش
برای شبیه سازی میدان جنگ، پرواز و عملیات نظامی می توان از فناوری Virtual reality استفاده کرد. این فناوری می تواند تأثیر چشمگیری بر آماده سازی نیروها، درمان سربازان و کاهش تلفات نظامی داشته باشد.
-
ورزش
از طریق فناوری Virtual reality کاربر می تواند ورزش موردعلاقه خود را به صورت مجازی و بدون نیاز به ترک خانه برای رفتن به هر باشگاه یا استادیوم که این فناوری را ارائه می دهند، انجام دهد. علاوه بر آن می توان از این فناوری برای اندازه گیری عملکرد یک ورزشکار و موارد بسیار دیگری استفاده کرد.
-
واقعیت مجازی اجتماعی (Social VR)
یکی از مهم ترین کاربردهای فناوری واقعیت مجازی، واقعیت مجازی اجتماعی (Social VR) است. این پلتفرم به کاربران در سراسر جهان اجازه می دهد در محیطی تقریباً واقعی با یکدیگر ملاقات کنند، تعامل داشته باشند، در فعالیت های مشترک مانند تماشای فیلم، بازی، شرکت در کنسرت یا حتی همکاری در محل کار حضور داشته باشند و به طور مؤثر بر موانع جغرافیایی غلبه کنند. نگاه به آینده برنامه های Social VR بسیار خوش بینانه است. برخی دیگر از کاربردهای این فناوری را در ادامه خواهید دید:
- بازی های مجازی آموزشی
- تئاتر مجازی
- بازاریابی و تجارت الکترونیک
- آزمایشگاه مجازی
- موزه مجازی
- محیط آموزشی مجازی
- باغ مجازی
- فضانوردی مجازی
- کارخانه های مجازی
- دادگاه های مجازی
- عملیات پزشکی مجازی
- معماری و طراحی داخلی
تجهیزات VR
-
هدست و عینک
یکی از اصلی ترین تجهیزات در Virtual reality، هدست و عینک های VR هستند که انواع مختلفی از آن ها تا به حال در بازار عرضه شده اند. Samsung Gear VR یکی از محبوب ترین هدست ها برای استفاده به همراه گوشی های هوشمند سامسونگ است که کار خود را در سال 2015 و با یک هدست 99 دلاری با پوسته پلاستیکی شروع کرد. امروزه محصولات این شرکت به طور قابل توجهی پیشرفت کرده اند. Samsung Gear VR یک کنترل دستی نیز دارد که بیشتر شبیه یک کنترل از راه دور عمل می کند. این دستگاه تنها با گوشی های سامسونگ گلکسی دارای اندروید 11 به پایین سازگار است.
-
دست کش های لمسی
دست کش های لمسی به شکل حسگرهایی هستند که دست را پوشش می دهند و یک تعامل فعال میان کاربر و محیط مجازی ایجاد می کنند تا کاربر بتواند اشیاء و دما را احساس کند؛ برای مثال مارک زاکربرگ مدیرعامل متا (فیسبوک سابق) تصویری را در اینستاگرام خود منتشر کرد که نشان از کار روی دست کش مخصوصی دارد تا کاربر از طریق آن بتواند زمانی که در دنیای دیجیتال جسمی را لمس می کند، بافت آن را نیز در دنیای واقعیت احساس کند.
-
وسایل کمکی
ابزارهای کمکی مختلفی مانند ماوس، صفحه کلید (Keyboard) و لباس در واقعیت مجازی وجود دارند که می توان از آن ها برای رسیدن به محتوای دلخواه استفاده کرد همه این دستگاه ها برای کمک به برنامه VR بوده و به طور مداوم در حال تغییر هستند.
-
سیستم دیجیتالی
شکی نیست که Virtual reality به سیستم های دیجیتالی وابسته است. ابزاری همچون کامپیوتر یا گوشی تلفن هوشمند برای بهره بردن از این فناوری ضروری هستند.
واقعیت افزوده (AR) چیست و چگونه کار می کند؟
AR (Augmented Reality) ترکیبی عالی از دنیای دیجیتال و دنیای واقعی برای ایجاد محیطی مصنوعی است که هدف آن شبیه سازی محیط واقعی در دنیای دیجیتال است؛ به عبارت دیگر این فناوری صحنه ای ترکیبی را برای کاربر ایجاد می کند؛ برای مثال اگر گوشی تلفن هوشمند خود را در برابر یک نقشه ساختمان قرار دهید، این فناوری می تواند به شما کمک کند که طرح سه بعدی ساختمان را دیده و درکی از ساختمان ساخته شده براساس آن نقشه داشته باشید. درواقع این فناوری صحنه واقعی مشاهده شده توسط کاربر و صحنه مجازی تولیدشده توسط کامپیوتر را با یکدیگر ترکیب می کند.
هدف اصلی AR خلق محیطی است که درک تفاوت بین دنیای واقعی و آنچه با استفاده از فناوری واقعیت افزوده به محیط اضافه شده است، کار ساده ای نباشد. برای مجسم کردن یک آیتم در دنیای واقعی می توان بدون حضور آن آیتم و به کمک این فناوری و ابزارهای مربوط، آیتم موردنظر را در دنیای واقعی شبیه سازی کرد.
فناوری AR با این عمل سعی در بهبود درک حسی کاربر از دنیای واقعی دارد که با آن در تعامل است. واقعیت افزوده را می توان در طیف گسترده ای از حوزه ها مانند آموزش، سرگرمی، تجارت و… استفاده کرد. این فناوری نه تنها دنیای مجازی را به عنوان دروازه اصلی ما به متاورس تحت الشعاع قرار می دهد، بلکه جایگزین اکوسیستم فعلی تلفن ها و رایانه های شخصی شده است. AR به عنوان رابط اصلی ما با محتوای دیجیتال عمل کرده و به ما کمک می کند تا دنیای خود را با یک نگاه یا اشاره تغییر دهیم.
فناوری AR متکی به استفاده از تلفن همراه، لنزهای تماس چشمی، عینک، صفحه نمایش و دوربین است. این فناوری با محیط واقعی اطراف تعامل دارد و از طریق دستگاه های هوشمندی که مجهز به دوربین (برای جمع آوری اطلاعات محیط اطراف) و حسگرهای بسیار حساس (برای تجزیه و تحلیل محیط واقعی) هستند، کار می کند.
مزایا و معایب Augmented Reality
واقعیت افزوده با وجود مزایای زیادی که دارد، با معایبی نیز همراه است که برخی از افراد را از استفاده آن دلسرد کرده است. در ادامه به بیان مزایا و معایب این فناوری شگفت انگیز می پردازیم.
مزایای VR
- با توجه به ساختار واقعیت افزوده، این فناوری می تواند به سرعت در بازار عرضه شود.
- در مقایسه با دیگر فناوری ها مانند VR که استفاده از ابزارهای واسط در آن ضروری است، در این فناوری (AR) به دستگاه خاصی نیاز نیست و کافی است دستگاه دیجیتالی شما (موبایل و تبلت) از این فناوری پشتیبانی کند.
- AR به کاربر اجازه می دهد کارهای حساس و جالبی را در موقعیت مکانی خود انجام دهد که این عامل سبب گستردگی روزافزون این فناوری خواهد شد.
- این فناوری می تواند کمک قابل قبولی برای طیف وسیعی از حوزه ها مانند سرگرمی، نظامی، آموزشی و… به حساب بیاید؛ برای مثال AR می تواند سبب تقویت فرایند یادگیری در کاربران شود.
معایب VR
در کنار تمام گستردگی و مزایای فوق العاده Augmented Reality که به گفته عده ای در آینده نسبتاً نزدیک، زمین را فرا خواهد گرفت، لازم است یادآور شویم این فناوری شگفت انگیز معایبی نیز دارد.
- اجرا و توسعه پروژه های مبتنی بر فناوری AR و حفظ آن بسیار پرهزینه است.
- نبود حریم خصوصی و امنیت در این فناوری ممکن است برای عده ای از کاربران خوشایند نباشد و بر اصل کلی واقعیت افزوده تأثیر بگذارد.
- سطح پایین عملکرد دستگاه های سخت افزاری AR یکی دیگر از معایب این فناوری به حساب می آید.
- مسئله ای که در درازمدت ممکن است تأثیر آن را متوجه شویم، درگیری شدید با این فناوری است که می تواند به مشکلات بهداشتی مانند مشکلات چشمی و چاقی منجر شود.
کاربردهای فناوری Augmented Reality
پتانسیل واقعیت افزوده بی پایان است و هنوز به آن نقطه نرسیده است که وارد بخش زیادی از زندگی روزمره انسان شود؛ با این حال تعداد کمی از شرکت ها و سازمان ها در حال انجام کارهای بزرگی با این فناوری هستند. در اینجا برخی از کاربردهای واقعیت افزوده در پروژه های متفاوت را معرفی می کنیم.
-
اپلیکیشن موبایل ایکیا
یکی از اولین شرکت هایی که از فناوری Augmented Reality به خوبی استفاده کرده، شرکت ایکیاست. این شرکت با به کارگیری این فناوری به خریداران این امکان را می دهد تا هر کالایی را که دوست دارند از کاتالوگ انتخاب کرده، در محیط منزل خود تصویر کنند، ترکیب آن با دیزاین فعلی منزل خود را بسنجند و درصورت علاقه و تناسب آن کالا با منزل خود، اقدام به خرید آن کنند.
-
اپلیکیشن Pokemon go
یکی از شناخته شده ترین اپلیکیشن هایی که از فناوری AR استفاده کرده است، بازی Pokemon go است. در این بازی و به کمک AR کاربر می تواند محتوای دیجیتالی (کاراکتر بازی) را در دنیای واقعی نمایش دهد.
-
کتاب رنگ آمیزی دیزنی
دیزنی چند سال پیش با استفاده از فناوری AR به کودکان این امکان را داد تا شخصیت مورد علاقه خود را به صورت سه بعدی تماشا کنند. علاوه بر آن این شرکت با استفاده از AR به کودکان اجازه خواهد داد، تصاویر رنگی از یک کتاب رنگ آمیزی را به صورت طرح سه بعدی به کمک تلفن همراه یا تبلت ببینند. این اپلیکیشن هنوز در مراحل ابتدایی خود بوده و در دسترس عموم قرار نگرفته است.
-
ارتش ایالات متحده
همه نمونه های واقعیت افزوده سرگرمی و بازی نیستند. در این میان دولت ها نیز برای مسائل سیاسی و حتی جنگی از این فناوری استفاده می کنند؛ برای مثال ارتش کشور آمریکا در حال کار روی برنامه های واقعیت افزوده است تا بتواند با استفاده از این فناوری به سربازان کمک کند که در محیط نبرد، بین سربازان دوست و دشمن خود تمایز قائل شوند و دید در شب را بهبود بخشند. اگرچه AR همچنان در حال توسعه است، با این حال مقامات جنگی اعلام کرده اند این فناوری کارایی جنگ را بهبود می بخشد و می تواند سبب جلوگیری از کشته شدن غیرنظامیان شود. برخی دیگر از کاربری های Augmented Reality عبارت اند از:
- اپلیکیشن آرایش لورآل
- جلوه های ویژه استودیو کانال آب و هوا
- بازی و سرگرمی
- آموزش
- معماری و طراحی داخلی
- ارتش
- درمان و بهداشت
- مراکز خرید
- اپلیکیشن
- سفر و راهنمای شهری
- موزه
- کارخانه ها
- کتاب
- ورزش و سلامت
- اتومبیل
- عینک های دیجیتالی
- ترجمه متون
تجهیزات Augmented Reality
علاقه مردم به AR به ویژه در سال های اخیر سبب شده است این فناوری با سرعتی باورنکردنی به رشد خود ادامه دهد. حدود 69 درصد مردم گفته اند فناوری های جدید مانند AR می توانند در توسعه مهارت های جدید برای زندگی روزمره به آن ها کمک کنند. برای استفاده از این فناوری نیاز به ابزار خاصی نیست، مگر در مواردی خاص.
-
عینک های هوشمند AR
عینک های هوشمند AR این قدرت را دارند تا دنیای واقعی را با محتوای دیجیتال کارآمدتر کنند. عینک ها بیا توجه به صنعت و حوزه ای که قرار است در آن استفاده شوند، متغیر هستند. نوع عینکی که برای دستیابی به اطلاعات ساختمان نیاز است با عینک هوشمند مورد استفاده جراحان در بیمارستان ها متفاوت است.
بازی های عرضه شده در فناوری واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
واقعیت مجازی و واقعیت افزوده موضوع داغ این روزهای حوزه تکنولوژی هستند. در ادامه بهترین بازی های مرتبط به فناوری های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده که می توانید برای گوشی های هوشمند با سیستم عامل اندروید و IOS دانلود کنید، معرفی شده اند.
-
DINOTREK
DINOTREK یک بازی برای فناوری VR است و به شما این فرصت را می دهد تا به ماقبل از تاریخ سفر کنید؛ مکانی که دایناسورها در آنجا وجود دارند و در حال پرسه زدن در طبیعت هستند. می توانید با این کاراکترها بجنگید یا سوار بر آن ها شوید. بچه ها باید این بازی را دوست داشته باشند.
-
CARTOON VILLAGE
CARTOON VILLAGE یک بازی دیگر در VR است که با این بازی شما وارد یک شهرک کارتونی رنگارنگ قدیمی می شوید. در این بازی شما آزاد هستید همه جا را بررسی کنید. جزئیات به کاررفته در طراحی این بازی برداشتی واقعی از منطقه روستایی را به شما القا می کند. امکان تغییر فصول در این بازی برای گیمرها وجود دارد تا به این ترتیب بتوانند تأثیر آن را بر ساکنان روستا مشاهده کنند. این بازی در حال حاضر تنها برای سیستم عامل اندروید عرضه شده است.
-
STITCHERS VR
بازی دیگری که برای سیستم عامل اندروید و IOS عرضه شده است STITCHERS VR است که با الهام از فیلم تلویزیونی Stitchers ساخته شده است. کاربر می تواند در این بازی جنایات را بررسی کند، صحنه جنایت را انتخاب کند، سرنخ هایی درباره جنایت کشف کرده و با استفاده از آن جنایت کاران را دستگیر کند. WAA، VR CRAZY SWING، Orbulus، INCELL و… از دیگر بازی های عرضه شده برای فناوری های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده هستند.
تفاوت فناوری های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
بسیاری از مردم به اشتباه فکر می کنند واقعیت مجازی و واقعیت افزوده یکسان هستند. بی شک این دو فناوری شبیه هم هستند، اما تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. وجه مشترک واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در تغییر درک ما از جهان است؛ جایی که این دو فناوری با هم تفاوت دارند، درک حضور ما در محیط خلق شده است. در ادامه به برخی از تفاوت های این دو فناوری یعنی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده اشاره خواهیم کرد.
- اصلی ترین تفاوت میان واقعیت مجازی و واقعیت افزوده این است که در واقعیت افزوده کاربر با دنیای واقعی تعامل دارد، اما در واقعیت مجازی با دنیای واقعی ارتباط برقرار نمی کند و تنها با دنیای مجازی ارتباط دارد.
- ابزارهای واسط فناوری واقعیت مجازی که در استفاده از این فناوری ضروری هستند، بیش از ابزار موردنیاز در فناوری واقعیت افزوده هستند. حتی تلفن همراه هوشمند نیز منابع لازم برای اجرای AR را دارد، اما برای اجرای واقعیت مجازی، تجهیزات اختصاصی لازم است.
- فناوری AR برای جمع آوری داده ها از دنیای واقعی، به حسگر نیاز دارد، اما در فناوری واقعیت مجازی کاربر از دنیای واقعی جدا می شود و نیاز به چنین تجهیزاتی ندارد.
- تفاوت دیگر میان واقعیت مجازی و واقعیت افزوده بحث هزینه هاست. هزینه اجرای واقعیت افزوده کمتر از اجرای واقعیت مجازی است.
- در حال حاضر، محصولات AR در دسترس هستند. عینک گوگل نمونه خوبی از یک محصول واقعیت افزوده است. در مقابل یک سیستم واقعیت مجازی که بتواند به طور کامل کاربر را در دنیای دیجیتال و متفاوت غرق کند در دسترس نیست.
- قدرت پردازش گرافیکی برای VR در مقایسه با AR ضروری تر است.
- دیگر تفاوت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده الگوریتم ها و نرم افزارها هستند. الگوریتم ها و نرم افزارهای واقعیت مجازی بزرگ تر و پیچیده تر از آن هستند که در واقعیت افزوده استفاده می شوند.
سخن پایانی
فناوری واقعیت مجازی و واقعیت افزوده مبتنی بر خلق صحنه ای کاملاً جدید هستند که با دست خالی قابل لمس نیست، اما از طریق ترکیبی از جلوه های بصری و صوتی مصنوعی می توان آن را درک کرد. اگر بخواهیم تعریف ساده ای از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده داشته باشیم باید گفت:
Virtual reality شبی سازی کامپیوتری از واقعیت است که سعی در خلق واقعیت تخیلی به جای دنیای واقعی دارد و در فیلم های سه بعدی و بازی های ویدئویی استفاده می شود؛ درحالی که به کمک Augmented Reality یک واقعیت جدید، متشکل از اجزای فیزیکی و دیجیتالی خواهیم داشت. این فناوری برای پشتیبانی و اجرا تنها به یک گوشی یا تبلت نیاز دارد. در کنار تمام تفاوت های موجود میان واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، هر دو فناوری بسیار مورد توجه عموم هستند.
در یک نظرسنجی در سال 2020، مشخص شد 56 درصد از سازمان ها نوعی از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را در 12 ماه گذشته برای خود اجرا و 30 درصد دیگر برای انجام این کار در آینده برنامه ریزی کرده اند. صنایعی مانند مراقبت های بهداشتی، آب و برق و تولید به طور چشمگیری از راه حل های VR سود می برند. این کار به کارمندان اجازه می دهد در یک فضای فراگیر با یکدیگر همکاری داشته باشند.
پرسش های متداول
واقعیت مجازی یک شبیه ساز کامپیوتری است که سعی دارد با خلق یک جهان یا واقعیت جایگزین برای انسان، او را به محیط مجازی جدیدی منتقل کند. این فناوری از طریق هدست های هوشمند که می توان به گوشی هوشمند متصل کرد، محتوا را به صورت سه بعدی برای کاربر ارائه می دهد.
واقعیت افزوده ترکیبی از دنیای دیجیتال و دنیای واقعی برای ایجاد یک محیط مصنوعی است که می توان از آن در طیف گسترده ای از حوزه ها مانند آموزش، سرگرمی و… استفاده کرد. برای کار در محیط AR به یک گوشی تلفن همراه یا یک تبلت نیاز دارید.
می توان گفت فناوری های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در تمام حوزه ها وارد شده و پروژه های زیادی تا به حال با این دو فناوری عرضه شده اند. بازی و سرگرمی، بهداشت و درمان، آموزش، نظامی و ارتش، ورزش، بازی های مجازی، تئاتر مجازی، بازاریابی و تجارت الکترونیک، آزمایشگاه مجازی، موزه مجازی، محیط آموزشی مجازی، باغ مجازی، فضای مجازی و فضانوردی، کارخانه های مجازی، دادگاه های مجازی، عملیات پزشکی مجازی، معماری و طراحی داخلی، جلوه های ویژه استودیو کانال آب و هوا، اتومبیل، ترجمه متون، سفر و راهنمای شهری، اپلیکیشن، مراکز خرید و… از جمله کاربردها و پروژه های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده هستند.
تفاوت عمده واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در هم پوشانی واقعیت و دنیای دیجیتال است. در VR کاربر ارتباطی با محیط اطراف ندارد؛ درنتیجه پردازش گرافیکی در این فناوری بسیار مهم است؛ در صورتی که با فناوری AR کاربر، محتوایی دیجیتالی به محیط اطراف خود اضافه می کند که به پردازش گرافیکی خیلی قوی نیاز ندارد. علاوه بر آن هزینه ابزارهای Virtual reality بیشتر و طراحی آن ها نیز پیچیده تر است.