چه کسی گفته که برای خرید سهام در بورس باید از هفت خوان رستم عبور کرد؟ در این مقاله یه صورت ساده توضیح داده شده که بورس قابل خریدن نیست، در واقع بورس مجموعه ای از سهام است و شما باید در بورس، سهام هر شرکت را خریداری کنید و خرید بورس یک غلط مصطلح است!
آیا خرید سهام در بورس برای من امکان پذیر است؟ شاید در گذشته چنین سؤالی را از خود نمی پرسیدید، اما در چند ماه گذشته و مشاهده سودهای آن چنانی هر کسی را به این فکر واداشته که چطور واقعاً می توانیم در بورس سهام بخریم؟ چگونه افراد بسیاری در این بازار در حال سود بردن هستند و سر شما بی کلاه مانده است؟ آیا واقعاً سود گرفتن از این بازار به همین راحتی ها است؟ اگر بخواهم به یک سود مستمر در بورس فکر کنم چه روشی برای آن وجود دارد؟ آیا واقعاً سودهایی که در گوشه و کنار و صفحه مجازی می شنویم راست هستند؟
این ها و بسیاری از سؤالات دیگر از جمله مواردی هستند که اخیرا ذهن بسیاری از مردم ایران را به خود مشغول کرده اند. صف های طویل و دراز آن ها در پشت شعبه های کارگزاری ها برای ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی خود گواه این ادعا است.
خرید سهام در بورس خیلی هم سخت نیست. در قدیم برای خریدوفروش در بورس نیاز به طی کردن هفت خوان رستم داشتید، اما در دنیای پیشرفته امروز تنها کافی است در یک کارگذاری ثبت نام کنید و کد بورسی بگیرید. بعد از آن می توانید هر گوشه از دنیا که باشید، تنها با یک موبایل هوشمند و اینترنت به خرید بورس بپردازید.
خرید سهام در بورس ایران
افراد حاضر در یک جامعه همواره به دنبال افزایش ثروت خود هستند و در این راستا به دنبال بررسی فرصت های پیش رو بوده با از این طریق بتوانند خود را از کاهش ارزش پول ایمن کنند و بتوانند رفاه و آسایش اقتصادی خود را افزایش دهند.
در تمامی جوامع، بورس به عنوان یک ابزار مفید و جذاب در جهت نیل به هدف فوق است. در ایران نیز این موضوع صادق بوده و به تدریج افراد حاضر در جامعه به اهمیت این موضوع بیش از پیش پی می برند.
در این مقاله به شما مطالبی را درباره حضور در آن و نحوه خرید سهام در بورس تهران ارائه خواهیم داد.
یک راهنمایی کوچک جهت خرید سهام در بورس برای مبتدیان
مبتدیان و کسانی که تازه وارد این بازار متلاطم می شوند باید به یاد داشته باشند که بورس هم می تواند سودهای آن چنانی برای شما به دنبال داشته باشد و هم ضررهای هنگفتی را به شما تحمیل کند. شاید در گوشه و کنار و در دنیای اینترنت روش های بسیاری برای کسب سود در این بازار دیده باشید، اما هیچ کس از راه های ضرر کردن و یا ضرر نکردن صحبت نمی کند.
بهترین کار برای کسانی که تازه وارد این بازار می شوند، استفاده از راهنمایی های یک مشاور با تجربه است. مشاوری مسلط به این حوزه، می تواند کلید موفقیت هر کسی در این بازار باشد. البته کسی که خودش در گرداب ضرر گیرکرده است، مشاور خوبی برای شما نخواهد بود.
آیا واقعاً سرمایه گذاری در بازار بورس نسبت به سایر بازارها از قبیل بازار سکه، بازار املاک، بازار طلا و غیره بهتر است؟
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
–جدول متوسط رشد نرخ سالانه از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۶–
نمودار بالا مشخص کننده میزان رشد بازارهای مختلف اقتصادی در ایران از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۶ را نشان می دهد. به وضوح در این نمودار مشخص است که بورس با اختلاف فاحشی بهترین بازار برای سرمایه گذاری در ایران بوده است.
البته این نمودار در یک بازه ۲۶ ساله تهیه شده است. جالب است که هر چه جلوتر می رویم و بازه های زمانی را کوچک تر می کنیم، بورس اختلاف خود را در سودهی با رقبا بیشتر و بیشتر به ما نشان می دهد. حال بیایید این تفاوت را برای ۱۰ سال گذشته با هم ببینیم.
جدول بالا که مقایسه میزان بازدهی بازارهای مختلف ایران از آبان سال ۱۳۸۸ تا آبان سال ۱۳۹۸ را نشان می دهد، خود به تنهایی نشان از بهتر بودن بازار سرمایه و بورس نسبت به بازارهای دیگر در این بازه زمانی است.
ورس در ۱۰ سال گذشته با ثبت ۲۳۸۲ درصد از نزدیک ترین تعقیب کننده خود یعنی سکه، اختلاف بسیار زیادی دارد. اگر هنوز با این اعداد نتوانسته اید خود را قانع کنید، بیایید همین روند را در نیمه نخست سال ۱۳۹۸ با هم بررسی کنیم.
–جدول میزان بازدهی بازارهای مالی در نیمه نخست سال ۱۳۹۸–
نمودار بالا بازدهی بازارها را در نیمه نخست سال ۹۸ بررسی کرده است. همان طور که می بینید بورس با ۶۹ درصد سوددهی مثل همیشه سبزِ سبز است. در حالی که در همین بازار دلار و طلا افت داشته اند.
میزان سود دهی بازار مسکن هم در این مدت ۱۷ درصد بوده است. این نمودارها و اعداد نشان می دهد که چرا سرمایه گذاری در بازار بورس بهترین روش سرمایه گذاری در ایران است؛ نمودارهایی که نه فقط برای یک سال بلکه برای سال های بسیار دور هم صحت چیزی غیر از این را اثبات نکرده اند.
مزایا و معایب سرمایه گذاری در بازار بورس
البته سرمایه گذاری در بورس هم مانند همه بازارهای سرمایه گذاری دارای مزایا و معایبی است. هر شخصی قبل از ورود به هر بازاری باید مزایا و معایب آن را بررسی نموده و سپس اقدام به ورود نماید. برای کسانی که با چم و خم بازار آشنایی نداشته باشند، این بازار می تواند کمی ریسک داشته باشد.
مزایای بازار بورس:
۱- امکان ورود به این بازار برای هر شخصی وجود دارد.
ورود به بازار بورس برای هر شخصی امکان پذیر بوده و محدودیت زیادی برای افراد در این بازار وجود ندارد. البته محدودیت های ناچیزی مانند حداقل مدرک دیپلم در زمان دریافت کد بورسی برای کاربران در نظر گرفته شده که آن هم باز مانعی برای سرمایه گذاری در این بازار نیست. زیرا به صورت غیرمستقیم هم امکان سرمایه گذاری و خرید سهام در بورس وجود دارد.
۲- با مبالغ ناچیز می توان شروع کرد.
برخلاف بسیاری از بازارهای سرمایه گذاری که برای شروع نیاز به مبالغ هنگفت دارند، در حال حاضر شما تنها با ۵۰۰۰۰۰ تومان می توانید در بازار سرمایه اقدام به خرید سهام در بورس نمایید.
۳- همیشه در دسترس است.
برای خریدوفروش یک ملک یا حتی سکه و طلا چه روش هایی وجود دارد؟ آیا شما می توانید با نشستن در خانه بهترین ملک منطقه را بخرید؟ بازار بورس برخلاف این بازارها هیچ نیازی به حضور فیزیکی شما در مکانی خاص نخواهد داشت. در واقع تنها ابزار لازم برای خرید سهام در بورس یک موبایل یا لپ تاپِ متصل به اینترنت است.
۴- میزان نقد شوندگی خوبی دارد.
شما هر وقت که اراده کردید می توانید سهامی را خریده و یا آن را به فروش برسانید؛ بنابراین این اجازه را خواهید داشت که به راحتی دارایی های خود را به پول و یا برعکس تبدیل نمایید. از دیگر مزایای بازار بورس هم می توان به:
- امکان رشد بالای سرمایه در مدتی کوتاه
- امکان سرمایه گذاری هم زمان در صنایع مختلف
- کارمزد بسیار پایین آن در مقایسه با سایر بازارها
- پیشی گرفتن رشد سرمایه ها از نرخ تورم
و مواردی از این دسته اشاره کرد.
یک مزیت جدید در بازار بورس ایران
در میان مزایایی که برای بازار بورس ایران برشمردیم، یک مزیت فوق العاده به تازگی در حال اضافه شدن به این بازار است. سازمان بورس ایران در اقدامی جدید اعلام کرده است که امکان فروش تعهدی برای کاربران فراهم خواهد شد. این به معنی دو طرفه شدن این بازار است.
در واقع با این مزیت شما هم می توانید با بالا رفتن قیمت سهام سود خوبی کسب کنید و هم با پایین آمدن آن؛ امکانی که در هیچ یک از بازارهای دیگر اقتصادی برای شما فراهم نخواهد شد.
معایب بازار بورس
- با ریسک از دست رفتن مقداری از سرمایه همراه است؛
- خرید سهام در بورس همیشه منتهی به سود نشده و می تواند ضررهایی نیز با خود به همراه داشته باشد. اما واقعاً کدام یک از بازارهای اقتصادی و روش های سرمایه گذاری هیچ ریسکی ندارند؟
سهام چیست؟
هر شرکتی که در بازار بورس پذیرفته می شود، دارای ارزش ها و سرمایه هایی است. سازمان بورس ایران بعد از ثبت نام هر شرکت بورسی، میزان سرمایه و دارایی های آن را برآورد نموده و آن را به قسمت های جزئی تقسیم می نماید. هر واحد از ارزش این شرکت ها، در بازار بورس با سهم شناخته می شود. پس هر سهم در بازار بورس معادل با کوچک ترین واحد ارزش یک شرکت می باشد.
البته همه سهام یک شرکت در بازار بورس عرضه نمی شود. بلکه هر شرکتی به فراخور میزان سرمایه و دارایی خود تنها بخشی از سهام خود را در بازار عرضه می نماید.
برای مثال شرکت پالایش نفت بندرعباس با نماد شبندر، در بازار بورس به تعداد ۲۶ میلیارد و ۶۸۸ میلیون سهم تقسیم شده است. در واقع هر سهم از شبندر ارزشی معادل ۱ تقسیم بر ۲۶ میلیارد و ۶۸۸ میلیون از دارایی های شبندر را دارا می باشد؛ اما تنها ۱۰ درصد از سهام این شرکت در بازار بورس عرضه شده و امکان خریدوفروش آن برای افراد میسر است.
سهام چه کاربردی دارد؟
کاربرد اصلی سهام در واقع تقسیم بندی ارزش های یک شرکت به واحدهای کوچک قابل خریدوفروش می باشد. هر شرکتی در بازار بورس ارزش کل دارایی های خود را به قسمت های مساوی تقسیم می نماید. هر واحد از این قسمت های مساوی یک سهم از شرکت مذکور می باشد که هر فرد فعال در بازار بورس برای خرید سهام در بورس می بایست این سهم ها را خرید و فروش نماید.
مفاهیم و اصطلاحات بازار بورس
قبل از ورود به بازار سرمایه مانند هر بازار دیگری شما نیاز خواهید داشت تا با برخی از مفاهیم و اصول اولیه این بازار آشنا باشید. داشتن دانش کافی برای خرید سهام در بورس امری کاملاً ضروری است، مخصوصا برای کسانی که تمایل دارند به صورت مستقیم در این بازار سرمایه گذاری نمایند. موفقیت در بورس مستلزم آشنایی با مفاهیم و اصول بازار سرمایه است. برخی از مهم ترین مفاهیم بازار سرایه عبارتند از:
۱- تعریف کارگزاری
کارگزاری شرکتی است که از طرف سازمان بورس ایران به عنوان واسطه انجام معاملات در بازار بورس برای کاربران عمل می نماید. هر کارگزاری با مجوزی که از سازمان بورس دارد، بستر لازم جهت خرید سهام در بورس را برای کاربران فراهم می نماید. این شرکت ها خود در روند قیمتی سهام بورس دخالتی ندرند.
۲- نماد در بازار سهام چیست؟
هر شرکتی که در بازار بورس پذیرفته می شود، با یک نماد مشخص می گردد. نماد هر شرکت در بازار تنها معرف آن شرکت بوده و هیچ ارزش دیگری برای آن ایجاد نمی کند. نحوه نمادگذاری شرکت ها هم یک اسلوب ثابت دارد.
این نمادها از دو بخش اصلی تشکیل می شوند:
- قسمت اول هر نماد بورس یک حرفی است و به نوعی گروه بندی صنعتی که شرکت مورد نظر در آن فعالیت دارد را مشخص می نماید.
- قسمت دوم هم بخشی از اسم اصلی شرکت است.
برای مثال نمادهای شرکت های وابسته به صنعت خودرو در بورس با حرف خ شروع می شوند و نماد شرکت خودروسازی سایپا خساپا است.
نمادهای شاخص ساز مثبت و منفی چه مفهومی دارند؟
نمادهای شاخص ساز اصطلاحی است در بازار سرمایه و به نمادهایی اطلاق می شود که در یک روز کاری بیشترین تأثیر را بر روی شاخص می گذارند. معمولاً شرکت های بزرگ مانند شرکت های پتروشیمی و یا بانک ها، چون تعداد سهام بسیار زیادی دارند، معاملات انجام شده در آن ها تأثیر زیادی روی شاخص می گذارد.
در یک روز کاری معمولاً اگر این شرکت های بزرگ منفی معامله شوند، شاخص نیز منفی شده و اگر مثبت معامله شوند، شاخص نیز مثبت خواهد بود. البته باید به کلمه معمولاً در این جمله دقت نمایید.
۳- شاخص کل
شاخص کل که احتمالاً نام آن را در اخبار و رسانه ها زیاد شنیده اید، تعریفی از میانگین کل وضعیت بازار بورس ایران است. تمام سودها و زیان هایی که تک تک نمادهای فعال در بازار ایجاد می نمایند، نمادی با عنوان شاخص بورس را می سازند. مثبت بودن این شاخص معمولاً به معنی مثبت بودن اکثریت نمادهای بورس و منفی بودن آن نیز به معنی منفی بودن اکثریت نمادهای بورسی در یک روز کاری می باشد.
۴- تحلیل تکنیکال و بنیادی
تحلیل تکنیکی و تحلیل بنیادی علمی است که توسط آن یک سرمایه گذار می تواند آینده یک سهم را در بازار بورس پیش بینی نماید. در واقع شما اگر به دنبال خرید سهام در بورس هستید، باید مشخص کنید که چه سهمی در آینده مستعد رشد بوده و چه سهمی منفی معامله خواهد شد. این اصلی ترین کلید بازار سرمایه است که با استفاده از علم تکنیکال و بنیادی می توان آن را تشخیص داد.
مراحل خرید سهام در بورس
- تهیه مدارک لازم برای ثبت نام و دریافت کد بورسی:
- مراجعه به یکی از کارگزاری های معتبر بورس و پر کردن فرم های مربوطه برای دریافت کد بورسی و سامانه سجام
- دریافت کد آنلاین از طریق ایمیل
- مشاهده کد بورسی با ورود به بخش آنلاین
- دریافت کد بورسی و مجوز معامله در بازار سرمایه پس از یک ماه
- ورود به بخش آنلاین و خرید سهام در بورس
مرحله اول: دریافت کد بورسی
برای دریافت کد بورسی نیاز به تهیه مدارکی خواهید داشت. مدارک لازم برای دریافت این کد عبارت اند از:
- مدارک لازم برای دریافت کد بورسی توسط افراد حقیقی:
- اصل و تصویر صفحه اول و توضیحات شناسنامه
- اصل و تصویر پشت و رو کارت ملی
- شماره حساب بانکی به همراه شماره شبای آن
- تکمیل فرم مشخصات اشخاص حقیقی
- تکمیل فرم درخواست کد معاملاتی آنلاین
- مدارک لازم برای دریافت کد بورسی توسط افراد حقوقی:
- تصویر روزنامه رسمی آگهی تأسیس
- آگهی کلیه تغییرات
- تصویر اساسنامه
- کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
- تکمیل فرم تعهدنامه
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی
ثبت نام در بورس از طریق کارگزاری های معتبر انجام می پذیرد. با مراجعه به دفاتر و شعبات این کارگزاری ها در ساعات اداری و ارائه مدارک بالا می توانید برای ورود به بازار سرمایه ثبت نام نمایید.
سامانه سجام
برای دریافت کد بورسی نیاز به ثبت نام سجام هم خواهید داشت. سجام مخفف نام “سامانه جامع اطلاعات مشتریان“ است. سازمان بورس برای مبارزه با پول شویی و کنترل خریدوفروش ها در بازار بورس اقدام به راه اندازی این سامانه نموده است. کسانی که اخیراً برای دریافت کد بورسی به کارگزاری مراجعه می نمایند، در همان زمان ثبت نامِ سامانه ی سجام هم برای آن ها صورت می پذیرد؛ اما به صورت کلی مراحل ثبت نام در این سامانه به شرح زیر می باشد:
- وارد سایت سامانه سجام شوید
- از منوی سایت قسمت ثبت نام را انتخاب نمایید
- شماره موبایل خود را وارد کرده و کد مندرج در سایت را نیز وارد کنید. سپس به مرحله بعد بروید
- مشخصات خود را در ادامه پرکنید
- هزینه ۱۰ هزار تومانی دریافت این کد را پرداخت نمایید
- منتظر دریافت کد سجام باشید
- احراز هویت غیر حضوری یا الکترونیکی و یا حضوری
البته با مراجعه به یکی از دفاتر پیشخوان دولت هم می توانید تمام این موارد را انجام دهید. برای ثبت نام در این سامانه نیاز به اطلاعات شخصی هویتی، آدرس منزل، موقعیت شغلی، میزان دارایی های فعلی و شماره حساب شبا خود خواهید داشت. ثبت نام در این سامانه برای همه اشخاص حقیقی و حقوقی اجباری خواهد بود.
پس از ثبت نام برای دریافت کد بورسی و سامانه سجام، معمولاً طی ۲ تا ۳ روز کاری این کد برای شما ارسال خواهد شد. کد بورسی در سامانه آنلاین شما قابل مشاهده است. کارگزاری کد آنلاین شما را به آدرس ایمیل شما ارسال می کند و شما با ورود به این فضای آنلاین می توانید کد بورسی خود را در آن مشاهده نمایید.
ورود به بخش آنلاین و خرید سهام در بورس
دقت نمایید که دریافت کد بورسی برای کاربران محدودیت سنی ندارد. افراد بالای ۱۸ سال می توانند با به همراه داشتن مدارک بالا در دفتر هر کدام از کارگزاری ها اقدام به دریافت این کد نمایند. والدین نیز می توانند برای فرزندان زیر ۱۸ سال خود کد بورسی بگیرند. اما افراد زیر ۱۸ سال تنها می توانند کد بورسی آفلاین داشته باشند و امکان حضور آن ها در فضای آنلاین تا رسیدن به سن ۱۸ سالگی وجود نخواهد داشت.
فضای آنلاین هم پلتفرمی است که کاربران می توانند با ورود به این بخش، به صورت آنلاین تمامی سهم های بورس را مشاهده و اقدام به خرید سهام در بورس به صورت آنلاین و غیرحضوری نمایند.
بهتر است با چه مبلغی فعالیت در بازار بورس را شروع کنم؟
فعالیت در بازار سرمایه در کنار همه شیرینی ها و جذابیت هایی که دارد، با ریسک هایی نیز همراه خواهد بود. از این رو کاربران بی تجربه که در حال یادگیری مفاهیم این بازار می باشند، بهتر است با مبالغ کمی وارد بازار شوند و با کسب تجربه در آن کم کم میزان سرمایه گذاری خود را افزایش دهند.
حتی حرفه ای های این بازار نیز معمولاً برای خرید سهام در بورس و ورود به یک سهم به صورت پله ای عمل نموده و کم کم مبلغ سرمایه گذاری خود را افزایش می دهند. حضور با مبالغ کم هر چند ممکن است برای شروع سودهای آن چنانی به دنبال نداشته باشد، اما تجارب خوبی برای شما ایجاد خواهد نمود.
برای فعالیت در بازار بورس و خرید و فروش سهام لازم است چه چیزهایی را یاد بگیرید؟
فعالیت در بازار سرمایه و خرید سهام در بورس نیاز به هیچ مدرک خاصی ندارد و شما یک ماه پس از دریافت کد بورسی می توانید به خرید بپردازید. تمام شرکت های بازار بورس در آدرس سایت رسمی این بازار به نشانی http://www.tsetmc.ir مشخص می باشند.
ریز مشخصات و جزئیات هر کدام از شرکت های حاضر در بازار بورس هم در سامانه ای موسوم به سامانه کدال درج شده است. با ورود به این سامانه، شما می توانید تمام فعالیت ها، دارایی ها و همه گزارشات مربوط به تک تک شرکت های فعال در بازار سرمایه را مشاهده و آن ها را تجزیه و تحلیل نمایید.
اما برای حضور موفق و کسب سود در این بازار نیاز خواهید داشت که با مفاهیم بازار و روش های پیش بینی بازار آشنا شوید. همچنین لازم است تجزیه و تحلیل بازار به صورت بنیادی را یاد بگیرید و در تحلیل تکنیکال به یک فرد حرفه ای تبدیل شوید. تنها در این صورت است که می توانید در این بازار به سود مستمر برسید؛ در غیر این صورت حتی کسب سود در بازار بورس هم موقتی بوده و دائمی نخواهد شد.
در بازار بورس چه کارهایی می توانید انجام دهید؟
با استفاده از کد آنلاین و ورد به سامانه آنلاین معاملات در بازار بورس این امکان برای شما فراهم است تا به خریدوفروش سهم بپردازید. به صورت کلی انجام عملیات زیر در بازار بورس در این سامانه برای شما امکان پذیر خواهد بود:
- خرید سهام:
نحوه خرید سهام در بازار بر پایه مناقصه پیش می رود. به این صورت که هر سهم در هر روز کاری یک محدوده مشخص برای قیمت گذاری دارد. خریداران می بایست در واقع در یک مناقصه شرکت نمایند و هر کس قیمت بیشتری را برای خرید آن سهم ارائه نماید، در بالای لیست قرارگرفته و خرید برای وی امکان پذیر خواهد شد. برای خرید سهم همه افرادی که قیمت بیشتری از شما ارائه کرده باشند، باید سهام خود را خریداری نمایند تا نوبت به شما برسد.
- فروش سهام:
فروش سهام در بازار سرمایه طبق اصول مزایده صورت می گیرد. یعنی هر کس در محدوده قیمت روزانه سهام، قیمت پایین تری برای فروش پیشنهاد نماید، در صدر لیست فروشنده ها قرارگرفته و هر کس به نوبت خود سهام خود را به فروش خواهد رساند.
- خرید عرضه اولیه:
عرضه اولیه به معنی حضور تازه یک شرکت و نماد جدید در بازار سرمایه است. امکان خرید عرضه اولیه برای هر فردی تنها به مقدار مشخصی امکان پذیر می باشد.
خرید سهام در بورس
خرید سهام در این بازار به روش های مختلفی امکان پذیر است. اما مهم تر از خرید سهام در بورس و روش های آن، اطلاع از این مسئله است که چه سهمی باید بخرید؟ انتخاب سهم مناسب برای خرید نیاز به آموزش تجزیه و تحلیل بازار دارد.
برای شروع چه سهامی بخرید؟
برای شروع سرمایه گذاری در بورس می توانید با خرید نمادهای عرضه اولیه شروع کنید. خرید این نمادها معمولاً ریسکی نداشته و شما در چند روز ابتدایی سود خواهید کرد. با خرید عرضه اولیه ها می توانید کار با پلتفرم های مختلف را نیز امتحان نموده و در آن ها تجربه کسب کنید.
روش های خرید سهام در بورس
- خرید آنلاین
- خرید اینترنتی
- خرید تلفنی
- خرید حضوری
خرید سهام از طریق مراجعه حضوری
هر شخص با مراجعه به کارگزاری که در آن کد بورسی خود را دریافت کرده است می تواند برای خرید سهام اقدام نماید. برای این کار مراحل خیلی ساده ای در پیش خواهید داشت. یک ماه پس از دریافت کد بورسی به کارگزاری مراجعه نموده و تقاضای فرم خرید سهام نمایید. دقت کنید که این فرم باید دقیق و واضح پر شود تا در آینده مشکلی پیش نیاید.
در فرم علاوه بر اطلاعات خود بایستی اطلاعات مربوط به نماد مورد نظر اعم از قیمت، حجم و بازه زمانی این خرید را مشخص نمایید. استفاده از روش حضوری جهت خرید سهام در بورس برای همه افراد به خصوص افراد زیر ۱۸ سال که کد آنلاین ندارند، امکان پذیر می باشد. دقت کنید که برای این خرید باید هزینه لازم برای آن در حساب کاربری شما موجود باشد و یا آن را به حساب کارگزاری واریز نمایید.
خرید سهام در بورس از طریق ارائه سفارش به صورت تلفنی
یکی دیگر از روش های رایج خرید سهام در بازار بورس ایران خرید به صورت تلفنی است. برای این منظور با شماره تلفن کارگزاری خود تماس گرفته و درخواست خرید خود را ثبت کنید. قبل از این خرید باید حساب کاربری خود را به اندازه مقدار مبلغ مورد نیاز برای آن پرکنید.
نحوه خرید و فروش آنلاین یا اینترنتی سهام در بورس
در روش خرید و فروش اینترنتی سهام، شما یک قرارداد خرید و فروش اینترنتی با کارگزار را تکمیل می کنید و پس از آن کارگزار به شما یک کد کاربری و رمز عبور می دهد. شما با داشتن این رمز در هر ساعتی از شبانه روز می توانید به سایت کارگزاری مراجعه کرده و درخواست خرید یا فروش خود را ثبت کنید که پس از تایید توسط کارگزاری معامله گران کارگزاری در اولین زمان ممکن درخواست شما را انجام می دهند.
پس در این روش نیز مثل دو روش اول، خرید و فروش شما توسط معامله گران کارگزاری انجام می شود با این تفاوت که سفارش دهی شما از طریق اینترنت صورت می گیرد.
نحوه خرید و فروش اینترنتی سهام را می توان بر دو قسم تقسیم کرد:
در روش اول کارگزاری به شما نام کاربری و رمز عبوری جدای از اطلاعات ورود به سامانه معاملات آنلاین تخصیص خواهد داد تا شما از این طریق درخواست خرید و فروش خود را در هر ساعتی از شبانه روز ثبت نمایید. البته لازم به ذکر است که هر سفارش خرید یا فروش شما بایستی حداقل ارزش ۵ میلیون ریال را داشته باشد. در هنگام ثبت سفارش خرید کمتر از این عدد سفارش شما ثبت نمی شود و در هنگام ثبت سفارش فروش اینکار تخلف معاملاتی محسوب می شود.
اما در روش دوم کارگزاری به شما نام کاربری و رمز عبور معاملات آنلاین را تخصیص خواهد داد و شما مستقیما به حساب شخصی آنلاین خود متصل می شوید. مهم ترین ویژگی خرید و فروش سهام در بورس بصورت آنلاین سرعت عمل در ارسال و ویرایش درخواست معاملات می باشد. هم چنین می توانید درخواست خرید پلکانی را در کسری از ثانیه انجام دهید. لازم به ذکر است که تدبیر و صحرا رایج ترین سیستم های معاملاتی آنلاین در بین کارگزاری ها هستند و برخی از کارگزاری ها نیز سامانه های معاملاتی خاص خود را راه اندازی کرده اند که نمونه هایی از آن در بازار مشهود هستند.
حداقل سرمایه لازم جهت انجام خرید و فروش آنلاین ۵ میلیون ریال (۵۰۰ هزار تومان) می باشد ولی سقفی به لحاظ ارزش معاملات وجود ندارد (مگر در نماد معاملاتی خاص ناظر برای آن سهم سقف معاملاتی مشخص کند). در واقع هر سفارش خرید شما بایستی به ارزش حداقل ۵ میلیون ریال باشد (مثلا ۵۰۰۰ سهم ۱۰۰۰ ریالی).
این قانون در مورد فروش سهام هم صادق است و نمی توانید سفارش فروش کمتر از ۵ میلیون ریال وارد کنید و این کار تخلف معاملاتی است و امکان مسدود شدن کد معاملاتی شما وجود دارد. البته اگر ارزش ریالی کل سهام یک نماد خاص شما کمتر از ۵ میلیون ریال است می توانید یک سفارش فروش در آن نماد به مبلغ کل دارایی خودتان ارسال کنید وگرنه مشمول تخلف معاملاتی خواهید شد.
ممکن است شما قصد سرمایه گذاری ۲ میلیارد ریالی در بورس داشته باشید. از آنجایی که سقف واریز به حساب کارگزاری در هر نوبت پرداخت معادل ۵۰۰ میلیون ریال می باشد. بنابراین بایستی در ۴ نوبت پرداخت را انجام دهید تا حساب آنلاین شما به مبلغ ۲ میلیارد ریال شارژ شود.
خرید سهام در بورس به صورت آنلاین
خرید سهام در بورس به صورت آنلاین یا برخط محبوب ترین روش خریدوفروش سهام در بورس ایران است. در این روش هر کس با ورود به قسمت کاربری خود با استفاده از کد آنلاین، امکان مشاهده جزئیات مربوط به هر نماد اعم از قیمت لحظه ای، بازه قیمت روز، حداقل و حداکثر قیمت مجاز روز، حجم معاملات و سایر موارد لازم وجود دارد.
از ساعت ۹ هر روز تا ۱۲:۳۰ که بازار بورس فعال می باشد، می توانید با مراجعه به این سامانه اقدام به خریدوفروش سهام نمایید. در این سامانه بعد از جستجوی هر نماد فرمی برای خریدوفروش آن به شکل زیر ظاهر خواهد شد.
جلوی آیکون ذره بین جایی که جستجوی سهم را مشاهده می کنید، باید نماد مورد نظر خود را برای خریدوفروش درج نمایید. با تایپ نام نماد و کلیک بر روی آن به صفحه زیر هدایت خواهید شد.
در تصویر بالا مشخصات نماد شتران (شرکت پالایش نفت تهران) را مشاهده می کنید. سمت راست این شکل اطلاعات مربوط به معاملات امروز و مشخصات لازم از این نماد درج شده است. این اطلاعات شامل قیمت لحظه ای نماد، حجم معاملات و سایر اطلاعاتی که خریدار به آن ها نیاز دارد، هستند. در قسمت سمت چپ هم قیمت های پیشنهادی خریداری و فروشنده ها را مشاهده می نمایید.
در میانه این تصویر، جدولی وجود دارد که شما بایستی تعداد و قیمت مورد نظر برای خرید نماد شتران را در آن وارد نموده و روی گزینه خرید کلیک کنید. به همین سادگی می توانید اقدام به خرید سهام در بورس نمایید.
گام به گام با خانه سرمایه برای آموزش خرید سهام در بورس به صورت آنلاین
ما در کلاس بورس خانه سرمایه از همان روز ابتدا از اولین خرید و اولین آموزش در کنار شما هستیم. ما با هم می توانیم پله های موفقیت را یکی پس از دیگری طی کنیم. موفقیت هر عضو از خانواده خانه سرمایه مسئولیتی است که روی دوش خود می بینیم.
هیچ مانعی برای موفقیت در بازار بورس ایران پیش روی شما قرار ندارد، جز خود شما. این شما هستید که باید تصمیم بگیرید و اجرا کنید. اگر تا کنون از بیرون نظاره گر سودهای کلانی که بسیاری از افراد در این بازار داشته اند، بوده اید، دیگر زمان آن رسیده است که خود دست به کار شوید. کسانی که تصور می کنند ورود به این بازار سخت و پیچیده و یادگیری مفاهیم مختلف و سامانه معاملاتی آنلاین برای آن ها غیرممکن است، هنوز نمی دانند که چقدر کار می تواند برایشان ساده باشد.
همه کسانی که در حال حاضر در حال فعالیت در این بازار می باشند، روزی مانند شما اطلاعات خیلی زیادی از این بازار نداشته اند. خانه سرمایه از آموزش بورس گام به گام و مرحله به مرحله خرید سهام در بورس به صورت آنلاین تا جایی که خودتان به راحتی سهام های مستعد رشد را شناسایی کرده و برای خرید آن ها اقدام نمایید، در کنار شما خواهد ماند.
سامانه معاملاتی آنلاین کارکرد خیلی ساده ای دارد. هر شخصی به راحتی می تواند با ورود به سامانه معاملاتی با کدی که از کارگزاری دریافت کرده است، اقدام به معامله نماید.
شارژ حساب معاملاتی با استفاده از کارت های عضو شتاب در کمتر از چند دقیقه صورت می گیرد. برداشت پول از این سامانه نیز با چند کلیک ساده قابل انجام خواهد بود. فقط کافی است به قسمت برداشت وجه در سامانه مراجعه کرده و مبلغ و زمان دریافت پول خود را ثبت کنید.
قدم اصلی اما انتخاب سهام شرکت های مستعد رشد است. برای حرفه ای شدن در این بخش نیاز به آموزش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال خواهید داشت. خرید سهام شرکت هایی که از نظر بنیادی در زیر قیمت ارزش خود قرار دارند، می تواند سودهای مناسبی را در مدت زمانی کم برای شما به همراه داشته باشد.
تحلیل بازار سهام بر اساس چه فاکتورهایی انجام می شود؟
تحلیل بازار سهام اصولاً با تکیه بر برخی شاخص های اقتصادی و سیاسی صورت می پذیرد. برای تحلیل اصولی و درست بازار سهام باید به ترتیب طبق موارد زیر عمل نماییم:
۱- تحلیل اخبار اقتصادی جهانی و تأثیر آن بر بازار داخلی
در وهله اول باید اخبار سیاسی و اقتصادی مهمی که در حال انتشار می باشند را بررسی کنیم و تأثیر هر یک از این موارد را در بازار بورس تجزیه و تحلیل نماییم. برای مثال افت ارزش قیمت نفت جهانی می تواند روی بازار بورس تأثیر منفی بگذارد. در طرف مقابل رشد قیمت نمفت جهانی تأثیر مثبت بر روی بورس خواهد داشت. اخباری مانند اخبار جنگ، وضعیت بازار را تحت تأثیر قرار می دهند.
۲- تجزیه و تحلیل اقتصاد داخلی
در مرحله بعد بایستی وضعیت اقتصاد داخلی را رصد نماییم. اینکه در چه عرصه های اقتصاد روند رو به رشد داشته و در چه عرصه های ضعیف عمل نموده در این قسمت مشخص خواهد شد.
۳- تحلیل وضعیت صنایع مختلف
اگر به دنبال خرید سهم خاصی هستید، در این مرحله باید وضعیت آن صنعت را در کشور مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید.
۴- تحلیل بنیادی نماد مورد نظر
در این مرحله ارزش ذاتی شرکت مورد نظر را بررسی خواهید کرد و این ارزش را با قیمت فعلی آن مقایسه خواهید نمود. این تحلیل می تواند آینده نماد را برای ما تا حدودی مشخص کند.
۵- تحلیل تکنیکال نماد
حال در قدم آخر بایستی نمودار حرکتی قیمت برحسب زمان نماد شرکت مورد نظر را نیز تجزیه و تحلیل نمایید.
روش های تحلیل بازار بورس و سهام
به صورت کلی سه روش تحلیل اصلی و مهم در بازارهای مالی جهان مرسوم است. هر کدام از این روش های تحلیل نکات مربوط به خود را داشته و تکنیک های خاص خود را دارا هستند. از این گذشته هر روشی طرفداران و منتقدانی نیز دارد. این روش های تحلیلی عبارت اند از:
۱- تحلیل بنیادی یا فاندامنتال
این روش تحلیل همان طور که از اسمش پیداست، به صورت بنیادی یک نماد را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. برای مثال فرض کنید ارزش ذاتی سهام یک نمادی ۱۰۰۰ تومان باشد. اگر این نماد در حال حاضر به قیمت ۸۰۰ تومان در حال معامله باشد، بنیادی کارها به این نتیجه می رسند که در آینده، این نماد مستعد رشد خواهد بود. اخبار و اطلاعات در این روش تحلیل نقش اساسی ایفا می نمایند.
۲- تحلیل تکنیکال
این روش تحلیلی در بازار بورس به پیشینه رفتار قیمت نماد مورد نظر نگاه می کند. به واقع تحلیل تکنیکال رفتار قیمتی سهم را در تمام طول عمر خود بررسی کرده و با یک تقریب حدودی تعیین می کند که نماد قابلیت رشد دارد یا نه. به افراد تکنیکالیست، چارتیست نیز می گویند. زیرا آن ها فارغ از هرگونه اخبار منتشر شده و یا وضعیت کلی بازار تنها به نمودار و چارت یک نماد نگاه می کنند.
۳- تحلیل تکنوفاندامنتال
تحلیل تکنوفاندامنتال روش تحلیلی بینابینی برای خرید یک سهم است. در این روش علاوه بر تأثیر اخبار و وضعیت بنیادی یک نماد، وضعیت آن در چارت نیز مورد بررسی قرار می گیرد. مجموعه از تمام عوامل برای اعلام مستعدِ رشد بودن یک نماد در این روش تحلیلی باید موجود باشد.